Slučaj Dženan Memić
-
skaljicmufid
#14026 Re: Slučaj Dženan Memić
Policajci mogu na terenu u svrhu "razjašnjavanja stvari" razgovarati sa građanima, "prikupljati obavijesti", a ako to urade u sladu sa ZKP to može biti zakonit dokaz na suđenju, ako ne onda ne može.
Prema tome mogao je policajac razgovarati sa Alisom, u Aleji, u njenoj kuci, sa i bez njenog oca, ali to tada nije dokaz, i nije krivično djelo, i nije povreda Zakona.
Tako je policajac razgovarao sa Vasvijom koja je sve priznala i još mu rekla da je Ljubo istrčao sa šipkom i udario Dženana po glavi, ali se to nije moglo uzeti kao zakonit dokaz.
Da bi bio dokaz: prije saslušanja pouke, zapisničar posebno, pitanja - odgovori, pa printati zapisnik za potpise... a imali to sve u kuci, aleji, nema.. zato nije dokaz, ali ni propust, ni krivicno djelo, samo "neformalna radnja".
Član 234. ZKP
"Uzimanje izjava i prikupljanje drugih dokaza
(1) Radi izvršenja zadataka iz člana 233. ovog zakona, ovlaštena službena osoba može: prikupljati potrebne izjave od osoba; izvršiti potreban pregled prijevoznih sredstava, putnika i prtljage; ograničiti kretanje na određenom prostoru za vrijeme potrebno da se obavi određena radnja; preduzeti potrebne mjere u vezi s utvrđivanjem identiteta osoba i predmeta; raspisati potragu za osobom i stvarima za kojima se traga; u prisustvu odgovorne osobe pretražiti određene objekte i prostorije državnih organa, javnih preduzeća i ustanova, obaviti uvid u određenu njihovu dokumentaciju, kao i preduzeti druge potrebne mjere i radnje. O činjenicama i okolnostima koje su utvrđene pri preduzimanju pojedinih radnji, kao i o predmetima koji su pronađeni ili oduzeti sastavit će se zapisnik ili službena zabilješka.
(2) Pri prikupljanju izjava od osoba, ovlaštena službena osoba može izdati pisani poziv osobi da dođe u službene prostorije, pod uvjetom da se u pozivu naznače razlozi pozivanja. Osoba ne mora dati nikakvu izjavu ni odgovarati na pitanja koja joj ovlaštena službena osoba postavlja, osim davanja osobnih podataka, o čemu će je ovlaštena službena osoba poučiti.
(3) Prilikom prikupljanja izjava od osobe ovlaštena službena osoba će postupiti u skladu s članom
92. ovog zakona, odnosno u skladu s članom 100. ovog zakona. U tom slučaju se zapisnici o prikupljenim izjavama mogu upotrijebiti kao dokazi u krivičnom postupku..."
Prema tome mogao je policajac razgovarati sa Alisom, u Aleji, u njenoj kuci, sa i bez njenog oca, ali to tada nije dokaz, i nije krivično djelo, i nije povreda Zakona.
Tako je policajac razgovarao sa Vasvijom koja je sve priznala i još mu rekla da je Ljubo istrčao sa šipkom i udario Dženana po glavi, ali se to nije moglo uzeti kao zakonit dokaz.
Da bi bio dokaz: prije saslušanja pouke, zapisničar posebno, pitanja - odgovori, pa printati zapisnik za potpise... a imali to sve u kuci, aleji, nema.. zato nije dokaz, ali ni propust, ni krivicno djelo, samo "neformalna radnja".
Član 234. ZKP
"Uzimanje izjava i prikupljanje drugih dokaza
(1) Radi izvršenja zadataka iz člana 233. ovog zakona, ovlaštena službena osoba može: prikupljati potrebne izjave od osoba; izvršiti potreban pregled prijevoznih sredstava, putnika i prtljage; ograničiti kretanje na određenom prostoru za vrijeme potrebno da se obavi određena radnja; preduzeti potrebne mjere u vezi s utvrđivanjem identiteta osoba i predmeta; raspisati potragu za osobom i stvarima za kojima se traga; u prisustvu odgovorne osobe pretražiti određene objekte i prostorije državnih organa, javnih preduzeća i ustanova, obaviti uvid u određenu njihovu dokumentaciju, kao i preduzeti druge potrebne mjere i radnje. O činjenicama i okolnostima koje su utvrđene pri preduzimanju pojedinih radnji, kao i o predmetima koji su pronađeni ili oduzeti sastavit će se zapisnik ili službena zabilješka.
(2) Pri prikupljanju izjava od osoba, ovlaštena službena osoba može izdati pisani poziv osobi da dođe u službene prostorije, pod uvjetom da se u pozivu naznače razlozi pozivanja. Osoba ne mora dati nikakvu izjavu ni odgovarati na pitanja koja joj ovlaštena službena osoba postavlja, osim davanja osobnih podataka, o čemu će je ovlaštena službena osoba poučiti.
(3) Prilikom prikupljanja izjava od osobe ovlaštena službena osoba će postupiti u skladu s članom
92. ovog zakona, odnosno u skladu s članom 100. ovog zakona. U tom slučaju se zapisnici o prikupljenim izjavama mogu upotrijebiti kao dokazi u krivičnom postupku..."
- tranquil
#14027 Re: Slučaj Dženan Memić
Za prekršaj forme se znalo vjerovatno još od kada se desio, eno gore izvjštaj iz 2017.GAU8 wrote: ↑30/06/2021 17:00 Mislim da se tuzilastvo u nekim dijelovima previse fokusira na prekrsaje "forme" i pokusava ih predstaviti kao namjerne prekrsaje.
Treba razmotriti sve okolnosti, a vecina nas ovdje ne zna sve okolnosti.
Na kraju krajeva, cak i da je namjerno saslusana sa roditeljima, kako dokazati da bi saslusanje islo drugacije, da je bila sama?
Puno je takvih detalja, ali malo ih je za koje se moze bas zakaciti i poceti odmotavati istinu...
2021 su uhapšeni Zijo i Alia Mutap, i sigurno ne zbog tih sitnih prekršaja forma, oni nisu službena lica.
Takođe 2021. je uhapšeno par policajaca koji su te noći bili u kontaktu s Mutapima, i čije su akcije u slučaju do sada tretirani kao prekršaji, a sada vjerovatno postoje nove sumnje da su ti "propusti" urađeni namjerno.
Cilj hapšenja nije da se dokaže kakvo bi saslušanje bilo da nije bilo uticaja. Možda bi bilo isto, možda skroz drugačije, sud se ne bavi sa ŠBBKBB. Ako su se oni dogovorili da to urade da bi prikrili istinu, koja izgleda da polako izlazi na svjetlo dana, to je krivično djelo, i tu nema šta da se priča.
Ako Tužilaštvo npr. dokaže da je Zijo tražio od policajca da bude na davanju izjave, i ovaj mu dopustio, nema tu više propusta, to je automatski krivično djelo. A Zijo se sigurno nije slučajno tu našao, pa ga nisu primjetili u sobi.
Ne kontam kako čovjek može slučajno, propustom ostati u sobi gdje ne smije biti niko osim svjedok(a) i službenog lica. Šta oni misle pod "propust", Zijo se sapleo o nešto, pao pod sto, pa ga nisu primjetili?
- tranquil
#14028 Re: Slučaj Dženan Memić
Mutapi su isjekli nešto što je trebalo biti izuzeto, i moglo poslužiti kao dokaz.dzolix wrote: ↑30/06/2021 17:12Mutapi su isjekli svoj dzemper nisu tudji.vjeshalica wrote: ↑30/06/2021 17:01 clan 349 kzfbih
(2) Ko s ciljem da spriječi ili znatno oteža dokazivanje u sudskom, prekršajnom, upravnom ili disciplinskom postupku u Federaciji sakrije, ošteti, uništi ili učini neupotrebljivim tuđi predmet ili ispravu koja služi dokazivanju, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
- i agree
- Haris033
#14030 Re: Slučaj Dženan Memić
Ove Mutape treba optužiti i osuditi za ubistvo, ili prikrivanje ubistva, pa ako neće da se sazna ko je ubio Dženana, neka oni robijaju za ubicu! Prikrivanje ubistva = ubistvo.
- uglavnomja
#14031 Re: Slučaj Dženan Memić
a sta je bila alisa kad je dupovac uzimao izjavu?
svjedok ili ostecena? ili oboje istovremeno
ne pise da je zabranjeno da se uzima izjava od ostecene i to povrijedjene osobe (i uz to vrlo mlade) u prisustvu roditelja
ne pise da je zabranjeno da se uzima izjava od ostecene i to povrijedjene osobe (i uz to vrlo mlade) u prisustvu roditelja
-
bitangeIprinceze
#14032 Re: Slučaj Dženan Memić
bitangeIprinceze wrote: ↑29/06/2021 18:01 Nego da se vratimo na temuimal danas uhapsenih? Otkad ih nije bilo, jedva cekam.
![]()
- GAU8
#14033 Re: Slučaj Dženan Memić
Ma mislio sam bas konkretno na ovo sto je rasgovor (ili saslusanje?) bio uz prisustvo roditelja.vjeshalica wrote: ↑30/06/2021 17:03unistavanje dokaza ti je prekrsaj? gdje ti zivis? hoces da kazes da je unistavanje dokaza obicna slucajnost a ne namjera?GAU8 wrote: ↑30/06/2021 17:00 Mislim da se tuzilastvo u nekim dijelovima previse fokusira na prekrsaje "forme" i pokusava ih predstaviti kao namjerne prekrsaje.
Na kraju krajeva, cak i da je namjerno saslusana sa roditeljima, kako dokazati da bi saslusanje islo drugacije, da je bila sama?
Puno je takvih detalja, ali malo ih je za koje se moze bas zakaciti i poceti odmotavati istinu...
nije bila namjera da se dzmper ne izuzme,nije bila namjera da ispitujemo smrdlisu u prisustvu oca protivno zkpu,nije bila namjera da lazemo da je bila nezgoda vec ubistvo ili obratno...ma to je sve slucajno se desilo? kako te nije stid pisat grozote?
-
dzolix
- GAU8
#14035 Re: Slučaj Dženan Memić
Dobro si rekao: AKO se dokaze da je sve bilo namjerno i sa ciljem ometanja istrage...tranquil wrote: ↑30/06/2021 17:19Za prekršaj forme se znalo vjerovatno još od kada se desio, eno gore izvjštaj iz 2017.GAU8 wrote: ↑30/06/2021 17:00 Mislim da se tuzilastvo u nekim dijelovima previse fokusira na prekrsaje "forme" i pokusava ih predstaviti kao namjerne prekrsaje.
2021 su uhapšeni Zijo i Alia Mutap, i sigurno ne zbog tih sitnih prekršaja forma, oni nisu službena lica.
Takođe 2021. je uhapšeno par policajaca koji su te noći bili u kontaktu s Mutapima, i čije su akcije u slučaju do sada tretirani kao prekršaji, a sada vjerovatno postoje nove sumnje da su ti "propusti" urađeni namjerno.
Cilj hapšenja nije da se dokaže kakvo bi saslušanje bilo da nije bilo uticaja. Možda bi bilo isto, možda skroz drugačije, sud se ne bavi sa ŠBBKBB. Ako su se oni dogovorili da to urade da bi prikrili istinu, koja izgleda da polako izlazi na svjetlo dana, to je krivično djelo, i tu nema šta da se priča.
Ako Tužilaštvo npr. dokaže da je Zijo tražio od policajca da bude na davanju izjave, i ovaj mu dopustio, nema tu više propusta, to je automatski krivično djelo. A Zijo se sigurno nije slučajno tu našao, pa ga nisu primjetili u sobi.
Ne kontam kako čovjek može slučajno, propustom ostati u sobi gdje ne smije biti niko osim svjedok(a) i službenog lica. Šta oni misle pod "propust", Zijo se sapleo o nešto, pao pod sto, pa ga nisu primjetili?
Ja se nadam da sva ova pritvaranja nisu bila uzaludna. Jer zamislite samo kakve implikacije to ima ubuduce, za sve nas...
-
td_maajka
#14036 Re: Slučaj Dženan Memić
Kako da ti ne pricam o Alisi, prostituciji i hotelima, a da ti pricam o motivu?uglavnomja wrote: ↑30/06/2021 15:00
sta su to dobili ovi ljudi sto su sad u zatvoru, sta sad imaju sta nisu imali prije 5 godina, a da nisu mogli posteno steci?
ko je napredovao, kome su se djeca negdje zaposlila? ili zavrsila u politici kao zastupnici?
sta je to dobio policajac, pred penzijom kao obicni policajac? osim zatvora, zato sto nije povrijedjenoj curi (u saobracajnoj nesreci) uzeo dzemper u sarajevskom februaru ?
da su porodicne ili prijatejske veze ne bi bio policajac na terenu nego sef
a sto se tice para - prvo je dalida dobila 100 milja, sad pala cijena na 50 mija, ali sad odjednom u crnoj gori se desila predaja![]()
itd
i fali ono najvaznije - motiv
samo nemojte o alisi, prostituciji, hotelimaidealno zvuci, srusiti lopova budnju i koomplet stranku
![]()
ali za ovo trebaju dokazi
da ima volje, postoje dokazi kako je budnjo i uz cije pokroviteljstvo stigao od 20 maraka preko 2 miliona bezvrijednih certifikata do hotela ... to nema problema, moze se ekspresno potegnuti pitanje privatizacije .... ne treba nicija tragedija za to.
Konkretno sta je ko dobio ko je u zatvoru, dobrim dijelom se zna. Ne zna se jos sve i u tome je caka. Ali, naravno, slazem se. Za sve trebaju dokazi. Samo ih je malo tesko dijeliti na forumu dok istraga jos traje. Sacekaj podizanje optuznice, nije jos dugo do toga.
Ako ne bude podignuta optuznica, ja cu svakako objaviti apsolutno sve sto znam, a vjerujem da ce i Memici svakako. Jer, ako ovdje ne bude podignuta optuznica, onda pravnog puta ovdje vise i nema.
- vjeshalica
#14037 Re: Slučaj Dženan Memić
ona je 1995 godiste, dogadjaj se desio 2016uglavnomja wrote: ↑30/06/2021 17:24 a sta je bila alisa kad je dupovac uzimao izjavu?
objasni po cemu je ona vrlo mlada da joj se uzima izjava u prisustvu oca?
procitaj zkp pa ces vidjeti kad je roditelj prisutan prilikom uzimanja izjave
sto se pravis naivan ko francuska sobarica?
svjedok ostecena
Last edited by vjeshalica on 30/06/2021 17:43, edited 1 time in total.
- tranquil
#14038 Re: Slučaj Dženan Memić
Ma ja, sve same slučajnosti i propusti u formi.
Ostane Zijo, slučajno, u sobi za saslušanje. Sapleo se o nešto, pao u neosvijetljeni ćošak, nisu ga primjetili.
Slučajno ne izuzmu džemper kao dokaz, ono vide ga, hoće da ga uzmu, al' prođe mačka i odvuče im pažnju, i džemper slučajno ode i bude uništen čim dođe kući, izvršio samoubistvo poput onog Zukićevog konja, skočio na makaze.
Ali dobro je, barem postoje snimci. Ups, izgleda da su i oni nestali, naravno slučajno. Samoobrisali se kada je nestalo struje.
Ali nema zločinačkog udruživanja. Sve same slučajnosti.
I pošto su sve slučajnosti, ako kažeš je Zijad stvarno pitao da prisustvuje davanju izjave, i da mu je to policajac dopustio, to je teorija zavjere.
Ako kažeš da je neko tražio da odnese džemper koji je dokaz, i to mu dopuste, i džemper bude uništen, to je teorija zavjere.
Ako kažeš da je snimak namjerno uništen, čak i nakon što je to forenzika potvrdila, to je opet teorija zavjere.
Pa dokle više?
Ostane Zijo, slučajno, u sobi za saslušanje. Sapleo se o nešto, pao u neosvijetljeni ćošak, nisu ga primjetili.
Slučajno ne izuzmu džemper kao dokaz, ono vide ga, hoće da ga uzmu, al' prođe mačka i odvuče im pažnju, i džemper slučajno ode i bude uništen čim dođe kući, izvršio samoubistvo poput onog Zukićevog konja, skočio na makaze.
Ali dobro je, barem postoje snimci. Ups, izgleda da su i oni nestali, naravno slučajno. Samoobrisali se kada je nestalo struje.
Ali nema zločinačkog udruživanja. Sve same slučajnosti.
I pošto su sve slučajnosti, ako kažeš je Zijad stvarno pitao da prisustvuje davanju izjave, i da mu je to policajac dopustio, to je teorija zavjere.
Ako kažeš da je neko tražio da odnese džemper koji je dokaz, i to mu dopuste, i džemper bude uništen, to je teorija zavjere.
Ako kažeš da je snimak namjerno uništen, čak i nakon što je to forenzika potvrdila, to je opet teorija zavjere.
Pa dokle više?
- vjeshalica
#14039 Re: Slučaj Dženan Memić
jahhhh zato je dalida burzic rekla da je isla hodzama i to pise tako
jebale je hodze
monstrumcino kriminalna koja fantazira o ukletim dzemperima
Last edited by vjeshalica on 30/06/2021 17:43, edited 1 time in total.
- tranquil
#14040 Re: Slučaj Dženan Memić
Pa ostave ga u policiji, jer su ovi svakako to identifikovali kao dokaz, i gotova stvar.
Ali ne, on je uništen. Dokaz je uništen, jebe se zakonu se šta je Alisa mislila o tom džemperu.
- vjeshalica
-
suspect_zero
#14042 Re: Slučaj Dženan Memić
https://m.youtube.com/watch?v=DKCjZmGy4 ... e=youtu.be
- vjeshalica
#14043 Re: Slučaj Dženan Memić
jesam li ti rekla da ne seres?dzolix wrote: ↑30/06/2021 17:12Mutapi su isjekli svoj dzemper nisu tudji. Boldovano pogledaj.vjeshalica wrote: ↑30/06/2021 17:01 clan 349 kzfbih
(2) Ko s ciljem da spriječi ili znatno oteža dokazivanje u sudskom, prekršajnom, upravnom ili disciplinskom postupku u Federaciji sakrije, ošteti, uništi ili učini neupotrebljivim tuđi predmet ili ispravu koja služi dokazivanju, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
Nije Hasan Dupovac gledo sta ima na video nadzoru hotela Crystal.Nije on radio oko video nadzora.
Nije Baric kriv sto Alisa ima amneziju ili nije sigurna u iskaz.
dakle dosli smo do zakljucka da dzemper ima udio u vlasnistvu komplet porodice mutap? koliko? 1/5,1/20?
kad se pravis umobolan ,evo ti zalij, priznao si da je dzemper isjecen od familije mutap,dakle unisten je dokaz
alisa nema amneziju
nema potrebe da uvlacis hasana u video nadzor i montiras pricu kad se on u tom kontekstu nije pominjao druge su osobe u pitanju
- vjeshalica
#14044 Re: Slučaj Dženan Memić
bezbel joj babo isjeko dzemper posto je on njegov iako je alisin kako gore tvrdi umobolnik
-
dzolix
#14045 Re: Slučaj Dženan Memić
Ciji je bio dzemper. Da nije Zijadov .vjeshalica wrote: ↑30/06/2021 17:52 bezbel joj babo isjeko dzemper posto je on njegov iako je alisin kako gore tvrdi umobolnik
- vjeshalica
#14046 Re: Slučaj Dženan Memić
Alisin je dzemper, pises gore u mnozini!dzolix wrote: ↑30/06/2021 17:58Ciji je bio dzemper. Da nije Zijadov .vjeshalica wrote: ↑30/06/2021 17:52 bezbel joj babo isjeko dzemper posto je on njegov iako je alisin kako gore tvrdi umobolnik
"Mutapi su isjekli svoj dzemper."
Hoces sa tim da plasiraš maloumnu teoriju da je dzemper Alisin, ali su ga Mutapi isjekli, pa shodno tome, on nije tuđi, dakle u vlasnistvu kompletne porodice.
Upozorila sam te da ne seres.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#14047 Re: Slučaj Dženan Memić
ovaj slučaj je odavno izašao iz okvira kriminalističke istrage i odletio u sferu politike i mislim da će se zbog toga teško ikada išta riješiti 
neki dan sam čuo za mene šokantan trač/priču pa me zanima jel iko slično nešto čuo ili su to samo mahalska naklapanja....a to je da je moj ratni komadant trao ovu Alisu, kupio joj i stan između ostaloga i da je on taj koji stoji iza svega
ps
lik koji mi je to ispričao je iz Tornjakovog jata, solidno ušemljen
neki dan sam čuo za mene šokantan trač/priču pa me zanima jel iko slično nešto čuo ili su to samo mahalska naklapanja....a to je da je moj ratni komadant trao ovu Alisu, kupio joj i stan između ostaloga i da je on taj koji stoji iza svega
ps
Last edited by JoseMujica on 30/06/2021 18:05, edited 1 time in total.
-
bitangeIprinceze
#14048 Re: Slučaj Dženan Memić
Ma nema cega se Alisa ne boji. Ja mislim da je sad strah i vlastite sjene.
- vjeshalica
#14049 Re: Slučaj Dženan Memić
Nju je trao ko je stigao, druga je sada stvar sto se doticna stiti zbog svojih sema koje su razlog ubistva. Znas, tajkunska prostitucija je zajebana stvar,pogotovo kad imas psihopate oko sebe.JoseMujica wrote: ↑30/06/2021 18:03 ovaj slučaj je odavno izašao iz okvira kriminalističke istrage i odletio u sferu politike i mislim da će se zbog toga teško ikada išta riješiti
neki dan sam čuo za mene šokantan trač/priču pa me zanima jel iko slično nešto čuo ili su to samo mahalska naklapanja....a to je da je moj ratni komadant trao ovu Alisu, kupio joj i stan između ostaloga i da je on taj koji stoji iza svega![]()
-
Melisa84
#14050 Re: Slučaj Dženan Memić
Prevljak?JoseMujica wrote: ↑30/06/2021 18:03 ovaj slučaj je odavno izašao iz okvira kriminalističke istrage i odletio u sferu politike i mislim da će se zbog toga teško ikada išta riješiti
ps