Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bloo
- Globalna šefica
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
- vjeshalica
#14003 Re: Crna hronika BH cesta
Pašice, Zobs nije krivicni zakon, vec prekrsajni. Tuzioc zavisno od okolnosti dogadjaja ocijeni da li ce se voditi krivicni ili prekrsajni postupak. Policajac nije strucan, ali metodom strucnom vadjenje krvi u hitnoj sa policijskim ampulama,ili mjerenjem u dahu alkotestira ucesnike saobracajne nezgode na licu mjesta.HelaS wrote: ↑05/11/2023 11:07
Sada, po ZOBS-u jeste krivično odgovoran, jer je zakonom definirana njegova smanjena uračunljivost ukoliko ima alkohola u krvi ili drugih supstanci. Vozač može biti i smanjeno uračunljiv potpuno trijezan, potpuno čiste krvi, a da je prethodno doživio stres, bilo koje vrste. U strahu, ili pospan, može biti i pretjerano veseo i ushićen, itd. Nije policajac stručnjak da mjerenjem alkohola u krvi utvrdi njegovu uračunljivost, niti sud. Takvo stanje vozača treba utvrđivati medicinski stručnjak ili psiholog.
Besmislena je ideja da firme osiguranja kažnjavaju vozače materijalnim kaznama zbog nekih njihovih psiho-fizičkih stanja tokom vožnje, a koja nisu stručno dokaziva takva da im određuje odgovornost.
Sve se moze ispitati i utvrditi,cak i da li neko uzima terapiju sa

Previse sirite pricu u pretpostavke kad je jasno i ocito da je kreten u stanju omamljenosti alkoholom skarto par auta na gomilu. Ne postoji nacin da zajebes istragu osim ako si klix strućljak.
Ako je pravno lice dobice nalog,odgovorno lice u pravnom isto, i on kreten vjv prekrsajnu prijavu i cao cao.
- vjeshalica
#14004 Re: Crna hronika BH cesta
Influenserke Karic. Nju ne zanima pišalina na CB, nju zanima otvaranje restorana na Bistriku.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#14005 Re: Crna hronika BH cesta
Gradonacelnica kriva? Jesi ozbiljna?vjeshalica wrote: ↑05/11/2023 14:01Influenserke Karic. Nju ne zanima pišalina na CB, nju zanima otvaranje restorana na Bistriku.
- vjeshalica
#14006 Re: Crna hronika BH cesta
Sta fali? Kad joj nije mrsko biti glupaca nek bude i za nesto kriva. Ne koristi svoj autoritet da javno osudi pišalinu, niti da se pronadju ucinioci, ali koristi se influensati ko zadnja ocajnica po gradu. Jesi zadovoljan?izvrsni direktor wrote: ↑05/11/2023 14:06Gradonacelnica kriva? Jesi ozbiljna?vjeshalica wrote: ↑05/11/2023 14:01Influenserke Karic. Nju ne zanima pišalina na CB, nju zanima otvaranje restorana na Bistriku.![]()
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#14007 Re: Crna hronika BH cesta
Kakve gluposti ti mozes da pisesvjeshalica wrote: ↑05/11/2023 14:07Sta fali? Kad joj nije mrsko biti glupaca nek bude i za nesto kriva. Ne koristi svoj autoritet da javno osudi pišalinu, niti da se pronadju ucinioci, ali koristi se influensati ko zadnja ocajnica po gradu. Jesi zadovoljan?izvrsni direktor wrote: ↑05/11/2023 14:06Gradonacelnica kriva? Jesi ozbiljna?vjeshalica wrote: ↑05/11/2023 14:01
Influenserke Karic. Nju ne zanima pišalina na CB, nju zanima otvaranje restorana na Bistriku.![]()
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
- hilmija frlj
- Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine
#14009 Re: Crna hronika BH cesta
Jesmo li u vrhu po broju mrtvih na 100 000 stanovnika 
- Better Man
#14010 Re: Crna hronika BH cesta
Ovo me nimalo ne čudi. Nisam jednom vidio da se na pružnom prelazu upali semafor i spusi rampa, a onda se nađe idiot i s autom između praznog prostora rampe prolazi da ne bi čekao.
- reboot
#14011 Re: Crna hronika BH cesta
Better Man wrote: ↑05/11/2023 19:12Ovo me nimalo ne čudi. Nisam jednom vidio da se na pružnom prelazu upali semafor i spusi rampa, a onda se nađe idiot i s autom između praznog prostora rampe prolazi da ne bi čekao.
Al zna se desiti da semafor nije upaljen niti je rampa spuštena. Meni se desilo da je par sekundi nakon što sam prešao voz naletio na jednom dijelu prema Ilijašu, a nisam mogao vidjeti dok nisam skoro prešao.
- Laplace
#14012 Re: Crna hronika BH cesta
Zato se pruga prelazi sa povećanim oprezom, po potrebi se uspori ili stane. Postoji i znak obaveznog zaustavljanja. Znam da je glupo stati kad imaju signalizacija i branici, ali je još gluplje poginuti jer nisi htio izgubiti sekundu-dvije vremena.
Btw, kad rampe ne rade voz obično prolazi sporo. Ne mogu tvrditi, ali mi više ide na ono što je @Better Man spomenuo (i ja sam vidio nekoliko puta takve genijalce koji se provlače između spuštenih rampi).
Btw, kad rampe ne rade voz obično prolazi sporo. Ne mogu tvrditi, ali mi više ide na ono što je @Better Man spomenuo (i ja sam vidio nekoliko puta takve genijalce koji se provlače između spuštenih rampi).
-
suit_up
#14013 Re: Crna hronika BH cesta
Na ovom prelazu nema rampe.Better Man wrote: ↑05/11/2023 19:12Ovo me nimalo ne čudi. Nisam jednom vidio da se na pružnom prelazu upali semafor i spusi rampa, a onda se nađe idiot i s autom između praznog prostora rampe prolazi da ne bi čekao.
- Ateista
#14014 Re: Crna hronika BH cesta
Prelazi preko pruga su kod nas svakako tako lose uradjeni da ne vidim ni kako neko moze da se zaleti, svakako moras dobro usporiti ko da preko lezeceg prelazis, tako da ostane vremena i da se pogleda ide li voz.Laplace wrote: ↑05/11/2023 19:27 Zato se pruga prelazi sa povećanim oprezom, po potrebi se uspori ili stane. Postoji i znak obaveznog zaustavljanja. Znam da je glupo stati kad imaju signalizacija i branici, ali je još gluplje poginuti jer nisi htio izgubiti sekundu-dvije vremena.
Sto se tice prolaza izmedju rampi, ne odobravam to i ne branim one koji to rade, ali dok sam svaki dan prelazio 3-4 takva prelaza i ponekad znao stati kad se spusti rampa, primijetio sam da to predugo traje i da se rampa spusta puno prije nailaska voza, znalo je biti i po 3-4 minute bespotrebnog cekanja sto je jako frustriralo vozace. Malo prije svakako mora, ali su bas pretjerivali, tako da i to kad bi se rijesilo vjerovatno bi bilo manje tih prolazaka izmedju rampi. Opet, nije da ih branim ali treba i ovo rijesiti, bar je prije ovako bilo, sad vise ne prolazim tuda pa ne znam.
- Laplace
#14015 Re: Crna hronika BH cesta
Prelazi u Podlugovima (kod benzinske BM) i u Ilijašu (kod Dijane) su kritični po tom pitanju. Jesu prgledni i sa rampama koje su najčešće ispravne, ali čeka se predugo. Nareda se kolona vozila koja su sva bezbjedno mogla preći prije nailaska voza pa onda bude urnebes kad se digne rampa. Naročito kod Dijane, gdje je neki genijalac postavio pružni prelaz u nivou na spajanju sa dva bočna puta,maltene nasred + raskrsnice, odakle dosta vozila nailazi (pa se i tu nareda kolona) i na koje također dosta vozila skreće ulijevo. Tu je svaki put kad prođe voz neviđeni krkljanac.Ateista wrote: ↑06/11/2023 09:00Prelazi preko pruga su kod nas svakako tako lose uradjeni da ne vidim ni kako neko moze da se zaleti, svakako moras dobro usporiti ko da preko lezeceg prelazis, tako da ostane vremena i da se pogleda ide li voz.Laplace wrote: ↑05/11/2023 19:27 Zato se pruga prelazi sa povećanim oprezom, po potrebi se uspori ili stane. Postoji i znak obaveznog zaustavljanja. Znam da je glupo stati kad imaju signalizacija i branici, ali je još gluplje poginuti jer nisi htio izgubiti sekundu-dvije vremena.
Sto se tice prolaza izmedju rampi, ne odobravam to i ne branim one koji to rade, ali dok sam svaki dan prelazio 3-4 takva prelaza i ponekad znao stati kad se spusti rampa, primijetio sam da to predugo traje i da se rampa spusta puno prije nailaska voza, znalo je biti i po 3-4 minute bespotrebnog cekanja sto je jako frustriralo vozace. Malo prije svakako mora, ali su bas pretjerivali, tako da i to kad bi se rijesilo vjerovatno bi bilo manje tih prolazaka izmedju rampi. Opet, nije da ih branim ali treba i ovo rijesiti, bar je prije ovako bilo, sad vise ne prolazim tuda pa ne znam.

- Ateista
#14016 Re: Crna hronika BH cesta
Na taj u Ilijasu sam i ja mislioLaplace wrote: ↑06/11/2023 11:45Prelazi u Podlugovima (kod benzinske BM) i u Ilijašu (kod Dijane) su kritični po tom pitanju. Jesu prgledni i sa rampama koje su najčešće ispravne, ali čeka se predugo. Nareda se kolona vozila koja su sva bezbjedno mogla preći prije nailaska voza pa onda bude urnebes kad se digne rampa. Naročito kod Dijane, gdje je neki genijalac postavio pružni prelaz u nivou na spajanju sa dva bočna puta,maltene nasred + raskrsnice, odakle dosta vozila nailazi (pa se i tu nareda kolona) i na koje također dosta vozila skreće ulijevo. Tu je svaki put kad prođe voz neviđeni krkljanac.Ateista wrote: ↑06/11/2023 09:00Prelazi preko pruga su kod nas svakako tako lose uradjeni da ne vidim ni kako neko moze da se zaleti, svakako moras dobro usporiti ko da preko lezeceg prelazis, tako da ostane vremena i da se pogleda ide li voz.Laplace wrote: ↑05/11/2023 19:27 Zato se pruga prelazi sa povećanim oprezom, po potrebi se uspori ili stane. Postoji i znak obaveznog zaustavljanja. Znam da je glupo stati kad imaju signalizacija i branici, ali je još gluplje poginuti jer nisi htio izgubiti sekundu-dvije vremena.
![]()
- drug_profi
#14017 Re: Crna hronika BH cesta
A šta bi tek bilo da ima više vozova, kao nekad?
Prije nije kolosjek bio besposlen. Svaka se minuta koristila za neku kompoziciju.
Prije nije kolosjek bio besposlen. Svaka se minuta koristila za neku kompoziciju.
- Ateista
#14018 Re: Crna hronika BH cesta
Sa takvim nacinom rada bi to tek bio cirkus, bile bi stalno guzve i kolone.drug_profi wrote: ↑06/11/2023 12:40 A šta bi tek bilo da ima više vozova, kao nekad?
- Laplace
#14019 Re: Crna hronika BH cesta
Onda bismo koristili po dva auta: jedan do pružnog prelaza a drugi za dalje.drug_profi wrote: ↑06/11/2023 12:40 A šta bi tek bilo da ima više vozova, kao nekad?
-
NediM17
#14020 Re: Crna hronika BH cesta
Obavezno gasim muziku, spustam oba prednja prozora i naculim usi k'o vucjak. 
- kabal1337
#14021 Re: Crna hronika BH cesta
prolazio sam tuda, treba bas dobro paziti i kad nema puno auta pogotovo kad se ide crvenom putanjom. Bas lose, tuda cesto ide onaj voz od cibosa
- Laplace
#14022 Re: Crna hronika BH cesta
Da, zaboravih taj detalj koji dodatno komplikuje: taj voz na kolosijeku koji nije pokriven senzorima pa se rampa ne spušta niti se signalizacija aktivira, semafor pokazuje zeleno. Uvijek moraš biti na oprezu. + Uključenje iz tog pravca ulijevo (ka Podlugovima), koje dodatno pravi zastoje kad ih neko propusti.
- EmirTr
#14023 Re: Crna hronika BH cesta
Ja već upozoravao baš na ovu dionicu:
A evo i dokaz da rampe i svjetlosni znakovi na dosta mjesta praktično ne funkcionišu:
https://www.youtube.com/shorts/1x9d50twum4
-
oXavier
#14024 Re: Crna hronika BH cesta
To je zbog toga što je tako propisano pravilnicima željeznica, a dosta prelaza nema savremene uređaje kojima bi se to vrijeme skratilo.Ateista wrote: ↑06/11/2023 09:00Prelazi preko pruga su kod nas svakako tako lose uradjeni da ne vidim ni kako neko moze da se zaleti, svakako moras dobro usporiti ko da preko lezeceg prelazis, tako da ostane vremena i da se pogleda ide li voz.Laplace wrote: ↑05/11/2023 19:27 Zato se pruga prelazi sa povećanim oprezom, po potrebi se uspori ili stane. Postoji i znak obaveznog zaustavljanja. Znam da je glupo stati kad imaju signalizacija i branici, ali je još gluplje poginuti jer nisi htio izgubiti sekundu-dvije vremena.
http://sluzbenilist.ba/page/akt/KGwIWENgmO4=
Čuvar cestovnog prijelaza, pri osiguranju saobraćaja na cestovnom prijelazu, zatvara branik najkasnije na pet minuta prije očekivanog prolaska voza ili pružnog vozila, bilo da se branikom rukuje na licu mjesta, na poteg ili električnim putem sa izvjesne daljine (član 110).
Spoiler
Show
Željezničko-cestovni prijelazi osigurani sa branicima ( brklja, rampa ) zatvaraju cijelu cestu, dok polubranici zatvaraju samo odnosni trak ceste. Tamo gdje su branici, obično su to uređaji kojima rukuje radnik, tzv. čuvar ŽCP-a. Kod ovog tipa osiguranja željezničko-cestovnog prijelaza vremena čekanja da vlak prođe i da se branik podigne i oslobodi prolaz cestovnim vozilima su najdulja. Zašto je tome tako?
Željeznički propisi ovdje nalažu sljedeće: branik kojim rukuje čuvar ŽCP-a mora se spustiti najkasnije 5 minuta prije vjerojatnog prolaska vlaka. Zapovijed za spuštanje rampe čuvaru daje prometnik vlakova iz kolodvora odakle će vlak krenuti i to 7 minuta prije vjerojatnog prolaska odnosno odlaska vlaka iz tog kolodvora. Čuvar ŽCP-a zna koliko vremena treba da vlak stigne od kolodvora do njegovog prijelaza i on spušta rampu 5 minuta prije prolaska vlaka preko tog ŽCP-a.
Dakle, ako vlak polazi iz prethodnog kolodvoru u 10.50, prometnik vlakova će o tome obavijestiti čuvara ŽCP-a u 10.43. Ako vlak prolazi željezničko-cestovni prijelaz u 10.53, tada će branik morati biti spušten već u 10.48, dakle 5 minuta prije vjerojatnog prolaska vlaka. Znači, već u startu se čeka minimalno 5 minuta. A ako se kojim slučajem dogodi da vlak zbog nekog razloga produži svoje vrijeme putovanja ili stane zbog kvara ili nekog drugog razloga, čekanja će biti i veća, a čuvar ŽCP-a ne smije podići branik dok ne dobije pouzdanu informaciju da je vlak ostao u kvaru ili neće proći zbog nečeg drugog. Ako je promet na cesti frekventan, za čas će se nakupiti veliki broj cestovnih vozila u kojima se nalaze ljutiti vozači.
Puno je bolja situacija s automatskim uređajima za osiguranje ŽCP-ova koje vlak sam uključuje i isključuje. Dakle, na propisanoj daljini ispred ŽCP-a na pruzi nalaze se uključni kontakti koji registriraju dolazeći vlak. Kad ti kontakti registriraju vlak uređaj na ŽCP-u počinje zvoniti i crvena svjetla trepću, te se nakon 10-tak sekundi spušta polubranik i vlak već za nekoliko desetaka sekundi prolazi. Nakon što vlak prođe isključne kontakte koji se nalaze iza ŽCP-a, polubranik se diže i promet se na cesti može nesmetano odvijati. Ovo je znatno bolje rješenje od rampe kojom rukuje čuvar ŽCP-a, jer su vremena čekanja da prođe vlak minimalna .
Postoji još jedno rješenje za osiguranje a to je kad je ŽCP blizu kolodvora, onda prometnik vlakova postavlja isti pomoću kolodvorskog signalno-siguronosnog uređaja. Da bi osigurao put vožnje za vlak i vlaku uključio signal da može ući ili proći kroz kolodvor ( na željeznici to zovemo postavljanje ili osiguranje puta vožnje), prometnik vlakova mora prije toga spustiti polubranik ili branik na ŽCP-u. Tek kad je polubranik spušten,o čemu prometnik vlakova dobiva indikaciju na svom uređaju, tada može vlaku postaviti signal ( ne semafor ) u položaj za dozvoljenu vožnju. A te sve radnje mora obaviti tako pravovremeno da vlak ne smije stati ispred signala. Zbog toga se i na ovakvim ŽCP-ovima mora čekati nekoliko minuta duže nego na automatskim ŽCP-ovima.
Budite strpljivi koliko god se dugo mora čekati. ŽCP-ovi su opasna mjesta gdje se svako nestrpljenje može platiti najvećom mogućom cijenom. Vlak je uvijek brži.
Željeznički propisi ovdje nalažu sljedeće: branik kojim rukuje čuvar ŽCP-a mora se spustiti najkasnije 5 minuta prije vjerojatnog prolaska vlaka. Zapovijed za spuštanje rampe čuvaru daje prometnik vlakova iz kolodvora odakle će vlak krenuti i to 7 minuta prije vjerojatnog prolaska odnosno odlaska vlaka iz tog kolodvora. Čuvar ŽCP-a zna koliko vremena treba da vlak stigne od kolodvora do njegovog prijelaza i on spušta rampu 5 minuta prije prolaska vlaka preko tog ŽCP-a.
Dakle, ako vlak polazi iz prethodnog kolodvoru u 10.50, prometnik vlakova će o tome obavijestiti čuvara ŽCP-a u 10.43. Ako vlak prolazi željezničko-cestovni prijelaz u 10.53, tada će branik morati biti spušten već u 10.48, dakle 5 minuta prije vjerojatnog prolaska vlaka. Znači, već u startu se čeka minimalno 5 minuta. A ako se kojim slučajem dogodi da vlak zbog nekog razloga produži svoje vrijeme putovanja ili stane zbog kvara ili nekog drugog razloga, čekanja će biti i veća, a čuvar ŽCP-a ne smije podići branik dok ne dobije pouzdanu informaciju da je vlak ostao u kvaru ili neće proći zbog nečeg drugog. Ako je promet na cesti frekventan, za čas će se nakupiti veliki broj cestovnih vozila u kojima se nalaze ljutiti vozači.
Puno je bolja situacija s automatskim uređajima za osiguranje ŽCP-ova koje vlak sam uključuje i isključuje. Dakle, na propisanoj daljini ispred ŽCP-a na pruzi nalaze se uključni kontakti koji registriraju dolazeći vlak. Kad ti kontakti registriraju vlak uređaj na ŽCP-u počinje zvoniti i crvena svjetla trepću, te se nakon 10-tak sekundi spušta polubranik i vlak već za nekoliko desetaka sekundi prolazi. Nakon što vlak prođe isključne kontakte koji se nalaze iza ŽCP-a, polubranik se diže i promet se na cesti može nesmetano odvijati. Ovo je znatno bolje rješenje od rampe kojom rukuje čuvar ŽCP-a, jer su vremena čekanja da prođe vlak minimalna .
Postoji još jedno rješenje za osiguranje a to je kad je ŽCP blizu kolodvora, onda prometnik vlakova postavlja isti pomoću kolodvorskog signalno-siguronosnog uređaja. Da bi osigurao put vožnje za vlak i vlaku uključio signal da može ući ili proći kroz kolodvor ( na željeznici to zovemo postavljanje ili osiguranje puta vožnje), prometnik vlakova mora prije toga spustiti polubranik ili branik na ŽCP-u. Tek kad je polubranik spušten,o čemu prometnik vlakova dobiva indikaciju na svom uređaju, tada može vlaku postaviti signal ( ne semafor ) u položaj za dozvoljenu vožnju. A te sve radnje mora obaviti tako pravovremeno da vlak ne smije stati ispred signala. Zbog toga se i na ovakvim ŽCP-ovima mora čekati nekoliko minuta duže nego na automatskim ŽCP-ovima.
Budite strpljivi koliko god se dugo mora čekati. ŽCP-ovi su opasna mjesta gdje se svako nestrpljenje može platiti najvećom mogućom cijenom. Vlak je uvijek brži.
- Ateista
#14025 Re: Crna hronika BH cesta
5 minuta, bas su pretjerali...oXavier wrote: ↑07/11/2023 00:14To je zbog toga što je tako propisano pravilnicima željeznica, a dosta prelaza nema savremene uređaje kojima bi se to vrijeme skratilo.Ateista wrote: ↑06/11/2023 09:00Prelazi preko pruga su kod nas svakako tako lose uradjeni da ne vidim ni kako neko moze da se zaleti, svakako moras dobro usporiti ko da preko lezeceg prelazis, tako da ostane vremena i da se pogleda ide li voz.Laplace wrote: ↑05/11/2023 19:27 Zato se pruga prelazi sa povećanim oprezom, po potrebi se uspori ili stane. Postoji i znak obaveznog zaustavljanja. Znam da je glupo stati kad imaju signalizacija i branici, ali je još gluplje poginuti jer nisi htio izgubiti sekundu-dvije vremena.
http://sluzbenilist.ba/page/akt/KGwIWENgmO4=
Čuvar cestovnog prijelaza, pri osiguranju saobraćaja na cestovnom prijelazu, zatvara branik najkasnije na pet minuta prije očekivanog prolaska voza ili pružnog vozila, bilo da se branikom rukuje na licu mjesta, na poteg ili električnim putem sa izvjesne daljine (član 110).
https://blog.dnevnik.hr/zeljeznicazanez ... azi-2.htmlSpoilerShowŽeljezničko-cestovni prijelazi osigurani sa branicima ( brklja, rampa ) zatvaraju cijelu cestu, dok polubranici zatvaraju samo odnosni trak ceste. Tamo gdje su branici, obično su to uređaji kojima rukuje radnik, tzv. čuvar ŽCP-a. Kod ovog tipa osiguranja željezničko-cestovnog prijelaza vremena čekanja da vlak prođe i da se branik podigne i oslobodi prolaz cestovnim vozilima su najdulja. Zašto je tome tako?
Ne cudi onda sto neki prolaze izmedju kad vide da se tek zatvara rampa, ko iz iskustva cekati 5 minuta a negdje vec zuri. Opet, nije opravdanje za prolazak ali tu treba rjesavati problem.
Last edited by Ateista on 07/11/2023 08:15, edited 1 time in total.