Irak

Post Reply
insomnia78

#14001 Re: Irak

Post by insomnia78 »

Pa vele i bosnje da su im samo par stotina arapa valjali, ostale ni ne spominju. Svasta narod veli. No cinjenice su drugo. Veliki crni otac ubi s neba
salik79

#14002 Re: Irak

Post by salik79 »

Ubi on kar'nu moju...ubi na papiru, vise ni snimke ne postavljaju. Doduse, mora da su im ovi apelovali da prestanu, posto je "friendly fire" bio isuvise ucestao i "friendly".
insomnia78

#14003 Re: Irak

Post by insomnia78 »

[emoji23][emoji23][emoji23]
General War

#14004 Re: Irak

Post by General War »

salik79 wrote:Ubi on kar'nu moju...ubi na papiru, vise ni snimke ne postavljaju. Doduse, mora da su im ovi apelovali da prestanu, posto je "friendly fire" bio isuvise ucestao i "friendly".
:lol:

Eh da mi je da vidis sto ja gledam...ako bi to pilo vode kod tebe.
sumirprimus

#14005 Re: Irak

Post by sumirprimus »

inace je kasimu islo plaho fajn i oko alepa do vlada. :D
ko i u iraku do martina :D
btw najveca zabluda da ne kajem ubleha je da ameri ne ubise hljeb i boga u isilu.
i onda se i kiki cudi kako kurdi lako razvaljuju isilovce :mrgreen:
p.s jwsul stigli do zapadne obale? kazu ako ne lazu daj mosulska carsija na zap.obali :skoljka:
aratet

#14006 Re: Irak

Post by aratet »

insomnia78 wrote:Kiki ne prijavljujes nista. Francuska delegacija na celu sa predsjednikom i ministrom odbrane u posjeti francuskim vojnicima na frontu, irackoj vladi i Kurdima u Erbilu
Hollande je takodjer bio prvi, mozda i jedini tako visoko rangirani zvanicnik koji je posjetio Erbil
Koliko ima fra vojnika na frontu?
sumirprimus

#14007 Re: Irak

Post by sumirprimus »

osladla se francuzima nafta i pokoji side job ta trane :D
insomnia78

#14008 Re: RE: Re: Irak

Post by insomnia78 »

aratet wrote:
insomnia78 wrote:Kiki ne prijavljujes nista. Francuska delegacija na celu sa predsjednikom i ministrom odbrane u posjeti francuskim vojnicima na frontu, irackoj vladi i Kurdima u Erbilu
Hollande je takodjer bio prvi, mozda i jedini tako visoko rangirani zvanicnik koji je posjetio Erbil
Nemam pojma. Ne puno
salik79

#14009 Re: Irak

Post by salik79 »

Samo nam nemojte vise pomagat' Trumana vam! :skoljka:

https://www.sott.net/article/336216-Mor ... servicemen
salik79

#14010 Re: Irak

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:inace je kasimu islo plaho fajn i oko alepa do vlada. :D
btw najveca zabluda da ne kajem ubleha je da ameri ne ubise hljeb i boga u isilu.
p.s jwsul stigli do zapadne obale? kazu ako ne lazu daj mosulska carsija na zap.obali :skoljka:
Kasim je od njih napravio vojsku...Kao sto je Hasdovce ustrojio, da ih cak i ameri hvale.
Drvosjeca iz Dejcica

#14011 Re: Irak

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Vrijeme za naplatu? Cijena koju Amerika plaća zbog Saddamovog pogubljenja
Deset godina nakon egzekucije Saddama Husseina američki posmatrači se prisjećaju njegovih proročanskih riječi: "Poželjet ćete da me vratite"U posljednjoj deceniji se američka politika na Bliskom istoku pokazala potpuno neučinkovitom, za RIA Novosti piše politički analitičar Alexander Khrolenko, prenosi Sputnik.

Deset godina nakon egzekucije Saddama Husseina američki posmatrači se prisjećaju njegovih proročanskih riječi: "Poželjet ćete da me vratite."

Prije deset godina, 30. decembra 2006. godine, peti predsjednik Iraka i vođa političke stranke Baath Saddam Hussein je pogubljen vješanjem u Kampu pravde, u iračko-američkoj vojnoj bazi.

"Smrt Saddama Husseina je trebala roditi novo doba u Iraku i regiji. No, ta nova era nije trajala ni pet minuta," izjavio je Will Bardenwerper, bivši časnik u pješadiji američke vojske, za Washington post.

Prema političkom analitičaru RIA Novosti Alexanderu Khrolenku, Saddamova smrt je postala ozbiljna geopolitička pouka za Sjedinjene Američke Države.

"Rat u Iraku pokrenut bez sankcija od strane UN-a je bio nezakonit rat; to je bila izravna agresija na suverenu državu. Invazija na Irak je koštala SAD pet hiljada života američkih vojnika, nekoliko desetaka hiljada ranjenih i osakaćenih. Trošak američkih dugoročnih "korekcija" na tlu Bliskog istoka je dosegao astronomski iznos od 6 triliona dolara," istakao je Khrolenko u svom nedavnom članku.

Kako bi se situacija dodatno zakomplikovala, 15. oktobra 2006. godine je udruživanjem 11 radikalnih islamističkih organizacija formirana Islamska država Iraka (ISI), poznata kao Al-Qaida u Iraku (AQI).

"Postignut je dobar početak u stvaranju islamske države [Daesh], koja je označena kao teroristička organizacija u mnogim zemljama, uključujući i Rusiju", naglasio je politički analitičar. U svakom slučaju, američka invazija na Irak nije donijela ni mir, ni prosperitet niti napredak regionu, dodao je Khrolenko. Iako su iračke sirove rezerve nafte druge najveće na svijetu, država se nalazi na rubu bankrota, dok je vojska te iste zemlje, obučena i potpomognuta SAD-om, nesposobna da zaštiti Irak od radikalnih islamista. Zašto su SAD izvršile invaziju na Irak?

"Nakon terorističkog napada 11. septembra, SAD su u skladu sa svojom novom sigurnosnom strategijom objavile kako cijeli svijet spada u sferu njihovog nacionalnog interesa. Irak je druga država koja je napadnuta, dvije godine nakon početka američke kampanje u Afganistanu", napisao je Khrolenko.

Washington je tvrdio kako Saddam flertuje s al-Qaedom, te kako posjeduje oružje za masovno uništenje. Oba argumenta su se pokazala neistinitima.

"Bushovi zagovornici rata su znali kako ne postoje vjerodostojne informacije da Saddam Hussein posjeduje oružje za masovno uništenje," napisao je Kurt Eichenwald u članku objavljenom u Newsweek-u piše 2015. godine pod naslovom "Najveće laži Dicka Cheneya".

"Veliki dio najboljih obaviještenih izvora su bili sigurni kako je postojanje oružja za masovno uništenje samo fantazija." Isto tako, tvrdnja kako su postojale veze između Saddama Husseina i Osame bin Ladena "je smiješna", naglasio je Eichenwald: "Bin Laden je prezirao Sadama, čak je pokušao organizirati islamsku vojsku za borbu protiv iračkog predsjednika nakon što je Saddam napao Kuvajt 1990. godine. " Međutim, to nije spriječilo Washington i njegove saveznike iz NATO-a da napadnu i okupiraju suverenu državu, istakao je Khrolenko.

Washington je uništio sigurnosni sistem kojeg je Saddam stvorio otvorajući vrata al-Qaedi. Nakon američke invazije na Irak, etničko i vjersko nasilje je zahvatilo ratom razorenu zemlju.

Analitičar primjećuje kako američki vojnici "nisu uspjeli osvojiti srca i umove Iračana." Kao rezultat toga, više od milion Iračana je poginulo u periodu američke invazije od 2003. godine, tvrde vodeće britanske ankete.

"Dim zaklanja izlazak sunca u gradovima širom Bliskog istoka i 10 godina nakon pogubljenja Saddama Husseina, i 13 godina nakon Bushovog obećanja kako će slobodan Irak imati nevjerovatno pozitivan učinak na svoje susjedstvo. Susjedstvo je sada mrtvačnica ", piše Bardenwerper, prisjećajući se Saddamovih riječi: "Poželjet ćete da me vratite."

Prema Khrolenku, pogubljenje iračkog predsjednika 2006. godine je poslalo signal upozorenja svijetu i utrlo put za niz američkih operacija "promjena režima".

2006. godine je bivši predsjednik Jugoslavije Slobodan Milošević umro u svojoj ćeliji, sedam godina nakon što je NATO bombardirao Beograd. 2011. godine Washington nije spriječio islamističku mafiju da ubije libijskog vođu Muammara Gaddafija. "Došli smo, vidjeli smo, umro je", izjavila je tada američka državna tajnica Hillary Clinton smiješeći se dok je komentarisala Gaddafijevu smrt.

"Mnogi na Zapadu zaista vjeruju kako su savremeni svijet u velikoj mjeri stvorile SAD-e. ... U slučaju bilo kakvih problema ili nesuglasica, za Washignton je poželjno da se pobunjeni 'diktatori' uklone i da se neposlužne države demontiraju, istakao je analitičar.

Međutim, geopolitička igra "jedine supersile" se pokazala neefektivnom, njihova bliskoistočna "kula od karata" se urušava, a Washington se bori da spasi svoj obraz i da se izvuče iz ovog beskrajnog rata kojeg je pokrenuo u regionu. Američki utjecaj na Bliskom istoku blijedi sa Irakom i Sirijom koji se okreću ka Rusiji i snažnim regionalnim saveznicima kako bi se oslobodili terorističkih prijetnji.
General War

#14012 Re: RE: Re: Irak

Post by General War »

insomnia78 wrote:
aratet wrote:
Nemam pojma. Ne puno
500
sumirprimus

#14013 Re: Irak

Post by sumirprimus »

salik79 wrote:
sumirprimus wrote:inace je kasimu islo plaho fajn i oko alepa do vlada. :D
Kasim je od njih napravio vojsku...Kao sto je Hasdovce ustrojio, da ih cak i ameri hvale.
:lol: bjeri ba budi ozbiljan.ameri ih trolaju.moraju nekog pohvalit. :mrgreen:
General War

#14014 Re: Irak

Post by General War »

salik79 wrote:Samo nam nemojte vise pomagat' Trumana vam! :skoljka:

vidim ja neke progresivne novine :lol:
salik79

#14015 Re: Irak

Post by salik79 »

General War wrote:
salik79 wrote:Ubi on kar'nu moju...ubi na papiru, vise ni snimke ne postavljaju. Doduse, mora da su im ovi apelovali da prestanu, posto je "friendly fire" bio isuvise ucestao i "friendly".

Tamam koliko tebi onaj video prilog koji sam postavio par upisa iznad...Ali, postavi, kao sto sam i ja postavio :D
salik79

#14016 Re: Irak

Post by salik79 »

General War wrote:
salik79 wrote:Samo nam nemojte vise pomagat' Trumana vam! :skoljka:

vidim ja neke progresivne novine :lol:

Reci koje piju kod tebe vode, da znam...One sto pisase o genocidu u Halepu?
sumirprimus

#14017 Re: Irak

Post by sumirprimus »

reko bih daj general on d fejs of d plejs :D
salik79

#14018 Re: Irak

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:reko bih daj general on d fejs of d plejs :D
Nek nam, onda, baci je'nu fotku sa selamom (papiric) za vaskoliko forumsko pucanstvo, direkt sa fejs of d plejsa :mrgreen:
General War

#14019 Re: Irak

Post by General War »

salik79 wrote:
General War wrote:

Tamam koliko tebi onaj video prilog koji sam postavio par upisa iznad...Ali, postavi, kao sto sam i ja postavio :D
Kod mene nije iz novina ili you tube- a. 8-) volio bih da mogu direktno lijepit, ali zeza nesto upload....vidit cu kako drugacije moze...doduse ti bi reko da su iranski B 52 :lol: , bez zajebancije, probat cu nakacit.
sumirprimus

#14020 Re: Irak

Post by sumirprimus »

salik79 wrote:
Nek nam, onda, baci je'nu fotku sa selamom (papiric) za vaskoliko forumsko pucanstvo, direkt sa fejs of d plejsa :mrgreen:
mozda je ogranicen kontraktom.
damn kolko skonta general je od tuzle ili okoline rodom il grijesim? sto ne bi cudilo daj dole onda.
General War

#14021 Re: Irak

Post by General War »

Hau jes no, ne masaju mene ovi eventi :mrgreen:
General War

#14022 Re: Irak

Post by General War »

sumirprimus wrote:
salik79 wrote:
mozda je ogranicen kontraktom.
damn kolko skonta general je od tuzle ili okoline rodom il grijesim? sto ne bi cudilo daj dole onda.
Lukavac i tuzla su bili vazda na braniku otadzbine pred naletima al kaide a sad isila :mrgreen:
sumirprimus

#14023 Re: Irak

Post by sumirprimus »

naci tuzlak il lukavcan 99,9% :lol:

vidi ovo u isti tren :lol:
znao sam
salik79

#14024 Re: Irak

Post by salik79 »

Ma znam, ima ja masu poznanika/jarana koji su radili u Afganistanu i Iraku. Ovaj jedan sto je bio u Afganistanu mi je i ispricao ono o poljima maka o cemu sam vec pisao. Lik svojim ocima gledao kako svako jutro ekipa u specijalnim koznim odijelima fura kroz polja maka, a kasnije, kada se sok skori, struzu ga ziletima sa odijela i prave poznate "cigle", koje se kasnije na paletama utovaraju u Herculese i transportuju. Sve pod budnim okom CIA-e.
sumirprimus

#14025 Re: Irak

Post by sumirprimus »

e jebiga sad :lol: to je samo tvoj jaran vidio sta je on koristio :lol:
Post Reply