Fudbalski klubovi iz BiH - stare sezone

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Butmiran

#1401 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Butmiran »

lajk wrote:@lerdi

Nije istina :wink:

Radnici se uvijek hvataju na terenu ;)

Isto firma radi u nekoj firmi,inspekcija ode tamo popise radnike pa tek onda ide ko ima,ko nema
Što se onda dosad nikad nije dešavalo da neko dolazi u svlačionicu?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1402 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Velkoski »

pa svi imaju radne dozvole, lol :roll: :lol:
lerdi

#1403 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by lerdi »

Isto firma radi u nekoj firmi,inspekcija ode tamo popise radnike pa tek onda ide ko ima,ko nema
Jel to ti poredš bauštelu i javnu ustanovu kakva je jedan fudbalski tim? Tako kako ti govoriš se hvataju stranci koji rade na crno a ovi koji imaju sređene radne dozvole i koji su uredno prijavljeni moraju imati skroz drugačiji tretman. To o čemu ti govoriš je ilegalni boravak i ilegalni rad. Ovdje se ne radi ni o jednom ni o drugom slučaju. ;)
Havatar

#1404 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Havatar »

lerdi wrote:

Jel to ti poredš bauštelu i javnu ustanovu kakva je jedan fudbalski tim? Tako kako ti govoriš se hvataju stranci koji rade na crno a ovi koji imaju sređene radne dozvole i koji su uredno prijavljeni moraju imati skroz drugačiji tretman. To o čemu ti govoriš je ilegalni boravak i ilegalni rad. Ovdje se ne radi ni o jednom ni o drugom slučaju. ;)
Jesu li imali boravisnu dozvolu :?:
lerdi

#1405 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by lerdi »

wewa wrote:
lerdi wrote:
wewa wrote:to sto je neko iz zemlje s kojom imamo potpisan bezvizni rezim nema nikakvog uticaja na njegove obaveze kao stranca koji boravi u BiH duze od 3 mjeseca u godini - a i u slucaju kraceg boravka duzan je prijaviti ulazak u zemlju.
Pa ulazak u zemlju mu je prijavljen na granici (aerodromu), a ni jedan nije duže od 3 mjeseca tu. U čemu je problem?
ulazak u zemlju se ne prijavljuje na granici, nego u Sluzbi za strance (u Sarajevu na Stupu).
problem nastaje kad stranac zeli raditi u BiH, jer za to mora imati odobren privremeni boravak, u konkretnom slucaju po osnovu radne dozvole. dozvola privremenog boravka se evidentira u pasosu, kao viza.
Znači svaki državljnin Srbije ili Hrvatske mora nakon što dođe u BiH otiči u Službu za strance i prijaviti svoj ulazak? Nigdje veze. Ljudima je izvađena radna dozvola i na osnovu bezviznog režima sa državama iz kojih dolaze imali su pravo na bezvizni boravak u BiH u trajanju od 90 dana. Niti jedan od njih nije to prekršio jer su došli u BiH krajem prošle i početkom ove godine.
lerdi

#1406 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by lerdi »

Havatar wrote:
lerdi wrote:

Jesu li imali boravisnu dozvolu :?:
Da ponovim

Ljudima je izvađena radna dozvola i na osnovu bezviznog režima sa državama iz kojih dolaze imali su pravo na bezvizni boravak u BiH u trajanju od 90 dana. Niti jedan od njih nije to prekršio jer su došli u BiH krajem prošle i početkom ove godine.
wewa

#1407 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by wewa »

lerdi wrote:
Znači svaki državljnin Srbije ili Hrvatske mora nakon što dođe u BiH otiči u Službu za strance i prijaviti svoj ulazak? Nigdje veze. Ljudima je izvađena radna dozvola i na osnovu bezviznog režima sa državama iz kojih dolaze imali su pravo na bezvizni boravak u BiH u trajanju od 90 dana. Niti jedan od njih nije to prekršio jer su došli u BiH krajem prošle i početkom ove godine.
mora. moj muz je stranac iz RH i prosao je ovu proceduru.
lerdi

#1408 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by lerdi »

wewa wrote:
lerdi wrote:
Mora ako ostaje duže od 90 dana. ;)
ultima_palabra

#1409 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by ultima_palabra »

Ideš li na more ikad? Za svaki boravak duži od 2-3 dana čini mi se, obavezan si da se prijaviš. Crnogorci na izlasku iz države traže tu prijavu i naplaćuju kaznu ako je nemaš.
wewa

#1410 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by wewa »

lerdi wrote:
wewa wrote:
lerdi wrote:
Mora ako ostaje duže od 90 dana. ;)
OBAVEZA PRIJAVE BORAVIŠTA STRANCA

Po dolasku u BiH strani državljani su obavezni prijaviti boravište Službi za poslove sa strancima – Terenskim centrima ili nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa članom 74. i 75. Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu i članom 65. Pravilnika o ulasku i boravku stranaca, kako bi nakon ispunjenja ove zakonske obaveze mogli steći određena prava, a samim tim izbjeći propisane sankcije za nepoštivanje važećih zakonskih propisa na teritoriji Bosne i Hercegovine.
http://www.sps.gov.ba/index.php?option= ... ba#prijava
OSNOVI ZA ODOBRENJE PRIVREMENOG BORAVKA

brak sa državljaninom BiH (član 30. Pravilnika)

vanbračna zajednica stranca sa državljaninom BiH (član 31. Pravilnika)

spajanje porodice (član 32. Pravilnika)

rad po osnovu izdate radne dozvole (član 34. Pravilnika)

privatno preduzetništvo (član 35. Pravilnika)

rad ključnog osoblja u pravnom licu (član 36. Pravilnika)

naučnoistraživački rad (član 37. Pravilnika)

umjetnički rad (član 38. Pravilnika)

sportski rad (član 39. Pravilnika)

rad konsultanta (član 40. Pravilnika)

obrazovanje (član 41. Pravilnika)

liječenje (član 42. Pravilnika)

volonterski rad (član 43. Pravilnika)

angažovanje u vjerskim organizacijama i zajednicama (član 44. Pravilnika)

vlasništvo na nepokretnoj imovini u BiH (član 45. Pravilnika)

realizacija projekta značajnog za BiH (član 46. Pravilnika)

realizacija međunarodnog sporazuma čija je BiH ugovorna strana (član 47. Pravilnika)

humanitarni razlozi (član 48. Pravilnika)

drugi opravdani razlozi (član 49. Pravilnika)

Za izdavanje odobrenja privremenog boravka plaća se administrativna taksa u iznosu od 100,00KM (član 1. Odluke o izmjeni i dopuni Tarife administrativnih taksi)

Dokumentacija koja se prilaže uz zahtjev za odobrenje/produženje privremenog boravka dostavlja se u original primjerku ili propisno ovjerenoj kopiji, a dokumenti koji su na stranom jeziku dostavljaju se sa prevodom na jednom od jezika u službenoj upotrebi u BiH. (član 70. Pravilnika o ulasku i boravku stranaca)

Više informacija o dokumentima koje je potrebno priložiti uz zahtjev za odobrenje privremenog boravka možete naći na internet stranici Službe za poslove sa strancima http://www.sps.gov.ba.
Kinaski

#1411 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Kinaski »

Butmiran wrote:

Što se onda dosad nikad nije dešavalo da neko dolazi u svlačionicu?
a gdje igras ti ?
lerdi

#1412 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by lerdi »

Nisam pravnik al uzeh da malo pročitam zakon o boravku i kretanju stranaca i bolje da nisam. Pa nije ni čudo što je ovako ispalo. Samo da mi je znati ko piše ove naše zakone. Po zakonu ispada da za radnu dozvolu stranac i naš poslodavac moraju imati potpisan valjan ugovor, koji oni ne mogu potpisati dok stranac nema odobren privremeni boravak što samo po sebi znači da kad si dobio radnu dozvolu i on ima odobren privremeni boravak.
Ali pazi sad dalje :"Stranac ne može poĉeti raditi u BiH na osnovu radne dozvole prije nego što mu je odobren privremeni boravak". Kako ovo kad mu za valjan ugovor na osnovu kojeg je dobio radnu dozvolu mora imati već odobren boravak? Pa nije ni čudo što smo u banani. Odobren boravak sam po sebi ne znači i dozvolu za rad, ali dobijanje radne dozvole bi po svakoj logici automatizmom moralo povlačiti i odobrenje boravka.
LSD

#1413 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by LSD »

garant je taj zakon famlija Osim smislila, samo da vas zayebe 8-)
The 51st State

#1414 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by The 51st State »

EDIT: Ti poželio odmora od foruma pa počeo da vrijeđaš ...
wewa

#1415 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by wewa »

lerdi wrote:Nisam pravnik al uzeh da malo pročitam zakon o boravku i kretanju stranaca i bolje da nisam. Pa nije ni čudo što je ovako ispalo. Samo da mi je znati ko piše ove naše zakone. Po zakonu ispada da za radnu dozvolu stranac i naš poslodavac moraju imati potpisan valjan ugovor, koji oni ne mogu potpisati dok stranac nema odobren privremeni boravak što samo po sebi znači da kad si dobio radnu dozvolu i on ima odobren privremeni boravak.
Ali pazi sad dalje :"Stranac ne može poĉeti raditi u BiH na osnovu radne dozvole prije nego što mu je odobren privremeni boravak". Kako ovo kad mu za valjan ugovor na osnovu kojeg je dobio radnu dozvolu mora imati već odobren boravak? Pa nije ni čudo što smo u banani. Odobren boravak sam po sebi ne znači i dozvolu za rad, ali dobijanje radne dozvole bi po svakoj logici automatizmom moralo povlačiti i odobrenje boravka.
Zakon je jos liberaliziran posljednjim izmjenama, prije je bio jos veci cirkus :D

i da, u pravu si, kad ga citas, shvatis da je opsta zbrka. ali zbrka koja vrijedi za sve.
Havatar

#1416 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by Havatar »

LSD wrote:garant je taj zakon famlija Osim smislila, samo da vas zayebe 8-)
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
todd_smith

#1417 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by todd_smith »

Delic pojasnio, sve se sredilo znaci sve je bilo po propisu

Sada da cujem pametovanje u vezi inspekcije koja nam dolazi da provjeri imamo li grb u prostorijama kluba?
The 51st State

#1418 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by The 51st State »

nema veze plavi, dzentlmenski....

elem, posljedice cirkusijade bi mogo najvise osjetiti celik, kod njih bas nista nije uredu sa papirima, mislim ako institucije budu do kraja radile sto su zapocele.
lerdi

#1419 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by lerdi »

wewa wrote:
lerdi wrote:Nisam pravnik al uzeh da malo pročitam zakon o boravku i kretanju stranaca i bolje da nisam. Pa nije ni čudo što je ovako ispalo. Samo da mi je znati ko piše ove naše zakone. Po zakonu ispada da za radnu dozvolu stranac i naš poslodavac moraju imati potpisan valjan ugovor, koji oni ne mogu potpisati dok stranac nema odobren privremeni boravak što samo po sebi znači da kad si dobio radnu dozvolu i on ima odobren privremeni boravak.
Zakon je jos liberaliziran posljednjim izmjenama, prije je bio jos veci cirkus :D

i da, u pravu si, kad ga citas, shvatis da je opsta zbrka. ali zbrka koja vrijedi za sve.
Kad je ovo sad ovako mogu misliti kakav je taj raniji bio. I onda se pitaju što kineza više nema :D.

U svakom slučaju očito je da se radi o propustu te službe za strance, pa je vjerovatno to razlog što se sve danas tako brzo završilo. Iz kompletne priče možemo zaključiti da su niski udarci već počeli te da su pojedinci spremni čak i na zloupotrebu položaja samo da bi napakostili konkurentima. Sve je to za pet i sigurno nas očekuje pakleno umjesto zlatnog proljeća na terenima a Boga mi i oko njih. Ako ćemo realno rijetko su se ovdje titule uzimale na zelenim terenima, pa ne vidim razloga što bi ova sezona bila izuzetak.
LSD

#1420 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by LSD »

The 51st State wrote:nema veze plavi, dzentlmenski....

elem, posljedice cirkusijade bi mogo najvise osjetiti celik, kod njih bas nista nije uredu sa papirima, mislim ako institucije budu do kraja radile sto su zapocele.
:lol: :lol:

samo u vašem nekom šizoidnom svijetu, plavi stoje iza ovih inspekcija :shock: ...pa njima adresirate tu cirkusijadu.
al' drago mi je što tako mislite
todd_smith

#1421 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by todd_smith »

Ko je to rekao da je Zeljo zvao inspekciju? Daj mi molim te jednu izjavu bilo koga iz kluba za to?

Ako nema onda znaci izmisljas.
The 51st State

#1422 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by The 51st State »

LSD wrote:
The 51st State wrote:nema veze plavi, dzentlmenski....

:lol: :lol:

samo u vašem nekom šizoidnom svijetu, plavi stoje iza ovih inspekcija :shock: ...pa njima adresirate tu cirkusijadu.
al' drago mi je što tako mislite
bakir dautbasic je inace veliki navijac sarajeva, smanji malo sa dozom...
LSD

#1423 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by LSD »

todd_smith wrote:Ko je to rekao da je Zeljo zvao inspekciju? Daj mi molim te jednu izjavu bilo koga iz kluba za to?

ja kažem da vam je Željo svezao inspekcije za vrat ;-) Bakiru prahnulo da vas malo vergla i boli ga q ;-) i šta cemo sad :? ha

u pravu je 51
The 51st State

#1424 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by The 51st State »

LSD wrote:
todd_smith wrote:Ko je to rekao da je Zeljo zvao inspekciju? Daj mi molim te jednu izjavu bilo koga iz kluba za to?

ja kažem da vam je Željo svezao inspekcije za vrat ;-) Bakiru prahnulo da vas malo vergla i boli ga q ;-) i šta cemo sad :? ha

u pravu je 51
nista, nek posalje inspekciju i kod vas, sve pet.
LSD

#1425 Re: Fudbal u BiH od 1992. godine

Post by LSD »

bujrum, neka dođu....cekaju ih kahva i šerbe, a može i žestoko ko želi....mi smo sa svim inspekcijama u vrlo dobrim odnosima
Post Reply