Jugoslavija 1980-1992

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
detroit-mercy

#1401 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by detroit-mercy »

Ono realno gledano, bilo pravo dobro tih nekih godina :D , bio tinejdzer, poceo izlaziti, piti, guziti, sve mi bilo ravno do mora. Ali, nesto je visilo u zraku, jos od onog dana kada je Stari preselio, raja se pocela pitati sta ce biti sa drzave. Ipak je nesto visilo u zraku sto je bilo jace i od bratstva i jedinstva svih nasih naroda i narodnosti i od cjelokupne idile. I ne prodje dugo, saznali smo odgovor na pitanje sta ce biti sa drzave :( .
Nesto kontam ovih dana, sta je stvarno odrzavalo Jugu, da li partija, vojni i policijski aparat ili njeni narodi. Opet, nesto kontam, sta drzi jednu Francusku ili USA, Hobama sad da rikne, niko se nebi ni pocesao niti bi se upitao sta ce biti sa Amerike, Stari preseli, narod se odmah poce pitati sta ce biti sa drzave. Ima tu dosta toga sto mi ma koliko mislili da razumijemo ipak izgleda da ne razumijemo :skoljka: .
detroit-mercy

#1402 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by detroit-mercy »

cindrlimindrli wrote:
tvsabina wrote:Nosaru ostavite na miru. Zbog naše djece.
wtf :shock: ?
I ja se pitam isto pitanje :razz: nisam znao da je Karleusa ustvari Nosaranica :D .
Gojeni H

#1403 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

Aleksandar Vasiljevic, pukovnik JNA i sef KOS-a

"Vasiljevića, kojeg se smatra jednim od glavnih aktera u događajima urušavanja Jugoslavije, Karadžić je nazvao važnim i dragocjenim svjedokom. On je naime kao načelnik Kontra obavještajne službe, KOS-a, bio zadužen za otkrivanje stranih obavještajnih službi i aktivnosti protiv Jugoslavenske narodne armije, JNA."

http://www.slobodnaevropa.org/content/b ... 18785.html

Pukovnik Vasiljevic saslusava Janeza Jansu, buduceg premijera Slovenije nakon hapsenja 1988. g.
Vasiljevic je nestao sa scene nakon NATO intervencije na Kosovu. Niko jos nije podnio nikakvu tuzbu protiv njega mada se navodno hrvatsko pravosudje sprema da to uradi.

bowie

#1404 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bowie »

gojeni i Bosnolog to su srca dva..... :lol:
Gojeni H

#1405 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

Top Lista Nadrealista - Kasarna Janez Jansa

Za mladje forumase, Janez Jansa je optuzen za objavljivanje vojne tajne. U ovo vrijeme Slovenci stidljivo pocinju zagovaranje civilnog sluzenja vojnog roka. Naravno, nadrealisti ovo docekuju na volej.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1406 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by sabina1 »

@cindrlimindrli, detroit-mercy

Ispravila sam post jer ga svjesno pogrešno tumačite. Super , divno je kako vam drugačiji konteksti upadaju u oči dok izgleda svjesno zanemarujete prebrojavanje krvnih zrnaca naših profesora i nastavnika.
U zemlji koja je do Drugog svjestskog rata imala samo JEDNU visokoškolsku ustanovu (današnji Fakultet islamskih nauka) a kojom su vladali prvo neki kraljevi 500 godina pa Turci još 500 pa Austrijanci još pedeset pa Karađorđevići dvadeset, niko nije bio u stanju da napravi više od jedne visokoškolske ustanove i niko nije napravio osnovno školovanje duže od četiri godine i niko nije napravio školu koja se razlikovala koliko-toliko od seoskih štala , broje se krvna zrnca onim učiteljima koje smo NAPOKON dobili u socijalističkoj Jugi. Broje se krvna zrnca onima od kojih smo prvi put saznali nešto. Broje se krvna zrnca jer su sa sobom donijeli obrazovanje , ulaganje u obrazovanje u nauku u istraživanje...

A vi samo hvatajte greške...šega :thumbup:
Pozdrav
Gojeni H

#1407 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

A, ovako nadrealisti prikazuju stanje oko goriva i ekonomsko blagostanje u bivsoj Jugoslaviji:

nosara

#1408 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

Gojeni H wrote:A, ovako nadrealisti prikazuju stanje oko goriva i ekonomsko blagostanje u bivsoj Jugoslaviji:

Zar nije bilo verbalnog delikta, strahovlade, jednoumlja...? Cuj, zajebancija na racun Drzave i to na drzavnoj televiziji...!? :-)

Dogovori se sam sa sobom, krenuli su te spektakularni autogolovi... :D
tvsabina wrote:@cindrlimindrli, detroit-mercy

Ispravila sam post jer ga svjesno pogrešno tumačite. Super , divno je kako vam drugačiji konteksti upadaju u oči dok izgleda svjesno zanemarujete prebrojavanje krvnih zrnaca naših profesora i nastavnika.
U zemlji koja je do Drugog svjestskog rata imala samo JEDNU visokoškolsku ustanovu (današnji Fakultet islamskih nauka) a kojom su vladali prvo neki kraljevi 500 godina pa Turci još 500 pa Austrijanci još pedeset pa Karađorđevići dvadeset, niko nije bio u stanju da napravi više od jedne visokoškolske ustanove i niko nije napravio osnovno školovanje duže od četiri godine i niko nije napravio školu koja se razlikovala koliko-toliko od seoskih štala , broje se krvna zrnca onim učiteljima koje smo NAPOKON dobili u socijalističkoj Jugi. Broje se krvna zrnca onima od kojih smo prvi put saznali nešto. Broje se krvna zrnca jer su sa sobom donijeli obrazovanje , ulaganje u obrazovanje u nauku u istraživanje...

A vi samo hvatajte greške...šega :thumbup:
Pozdrav
Upravo... :thumbup:
bowie

#1409 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bowie »

Ljudi su stoka. Da smo bili Svedska u to doba pojedinci bi se preseravali i o tome. Jeste bilo negativnosti pocev od jednopartijskog sistema itd. Ali da je uvedena demokratija 1945. opet bi se vjerujem svelo sve na isto....nacionalne stranke, "dje sam tu ja?" itd.....Djed mi je pricao kako se zivjelo za vrijeme kralja....opsta bijeda, djeca bosa hodala, bijeli hljeb se jeo samo praznicima.....
Last edited by bowie on 24/06/2013 21:54, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#1410 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by kakavdanakneiskustvu »

junkers wrote:
Gojeni H wrote:Prilozi slovenackom nacionalnom programu ili Nova revija 57 (slo. Prispevki za slovenski nacionalni program) bilo je specijalno izdanje slovenackog zurnala Nova revija stampano januara 1987 godine.
Izdanje je stampano kao odgovor na Memorandum SANU i ukljucuje raspravu o mogucnostima i uslovima za demokratizaciju Slovenije te ostvarivanje punog suvereniteta iste.

Slovenci, koji su kao nacija bili najrazvijeniji kako u ekonomskom tako i u pluralistickom smislu, naziru veoma rano i pronicljivo kuda idu price o genocidu nad kosovskim Srbima (Memorandum, str. 56), cuvenom nabijanju na kolac...pardon flasu, i druge sirove a rasisticke optuzbe kojim najvisa akademska institucija u Srbiji casti partnere u zajednickoj drzavi.
Intelektualci koji su svojim prilozima ucestvovali u Novoj reviji 57 postati ce veoma bitni igraci u DEMOS-u.
:lol: ove vijesti se sjećam,peder se nabijo na flašu,pukla,pa poslije optužili Albance da su ga zguzili,ugroženi u pm :lol:

http://www.vesti-online.com/Stampano-iz ... rat-/print
kakavdanakneiskustvu

#1411 Re: Jugoslavija 1980-1992

nosara wrote:
vatrogasac wrote:
nosara wrote: Zato sto je partizane vodio genije, a ne neki nesposobni mamlaz... Kad su se stekli uslovi, uzelo se sve do Trsta i od Trsta... Rat je ozbiljna stvar...
Ma ja. Šta su sve saveznici Englezi radili da vrate kralja u Jugoslaviju? Ima veze sa desantom na Drvar i Visom. Moj @nosara....historiju piše POBJEDNIK i pravi junake.
Image
Znam. Ni jedno porodilište, ni jedno obdanište bez njegove slike, ni jedna učionica, ni jedna kancelarija, ni jedna kasarna, ni jedan udžbenik pa čak ni Takvim nije mogao se odštampati ako nije bilo njegove slike na prvoj ili drugoj strani. :mrgreen: Svuda te pratilo orvelovski rečeno "Big Brother is watching you". :mrgreen: Više je bilo njegovih slika i skulptura nego Isusovih. :mrgreen:

Image[/quote]

i onda se neko nađe uvrijeđen kad ja spomenem da smo živjeli u diktaturi
nosara

#1412 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

Naravno... Diktatura proletarijata... :D
dragan.s

#1413 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by dragan.s »

kakavdanakneiskustvu wrote: Znam. Ni jedno porodilište, ni jedno obdanište bez njegove slike, ni jedna učionica, ni jedna kancelarija, ni jedna kasarna, ni jedan udžbenik pa čak ni Takvim nije mogao se odštampati ako nije bilo njegove slike na prvoj ili drugoj strani. :mrgreen: Svuda te pratilo orvelovski rečeno "Big Brother is watching you". :mrgreen: Više je bilo njegovih slika i skulptura nego Isusovih. :mrgreen:

Slika Predsjednika Republike je bila obavezna u svim javnim ustanovama i državnim kancelarijama. Da li je bila baš u svim prostorijama ili ne, ne sjećam se. Bio je poseban zakon koji je to uređivao. U svim učionicama je sigurno bila. Što se udžbenika tiče, Titova slika je prije bila izuzetak nego pravilo. U stvari sem par udžbenika iz osnovne škole ne sjećam se više ni jednog iz srednje, a na fakultetu nije bila ni u jednom udžbeniku. Barem na mom faksu uključujući i tzv. društvene predmete. Za Takvim i ostale vjerske publikacije ne znam, nisam ih pratio ni tada, a ni sada pa ne znam čije su sve slike štampali i štampaju.

Pitanje demokratije ili diktature je vrlo složeno i ne može se svesti samo na to koliko je nečijih slika bilo. Svi će naravno reći da je Amerika demokratska država, a onda nakon nekih 50 godina saznaš šta su njihove tajne službe radile ne samo stranim nego i svojim građanima. Pa i sada rade. Da li je to demokratija? Ili je demokratija samo ideal kome se neka država svojim postupcima može samo približiti, a nikad dostići. Većina nas koji smo živjeli u SFRJ ne smatramo da smo živjeli u diktaturi jer se naprosto nismo tako osjećali. Istina jeste da nije bilo stranaka sem jedne (a kao da nam je sreća došla sa ovih 1000 koje sada imamo) i da se nije smjelo svašta reći (a i to je bilo bitno za nekih možda 1% ljudi), ali opšti osjećaj ljudi nije bio strah od države već upravo suprotno, povjerenje u državu. Neko može reći da je to bila diktatura, OK, poštujem svačiji stav, ali za mene nije bila.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1414 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Domaci izdajnik »

Ja u kući držim Titovu sliku....a ne živim u diktaturi i niko me ne obavezuje na to...toliko :mrgreen:
славянин

#1415 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by славянин »

Lajavikrelac wrote:Ja u kući držim Titovu sliku....a ne živim u diktaturi i niko me ne obavezuje na to...toliko :mrgreen:
+2 jer imam dvije slike (jednu u vetrini drugu na zidu) :mrgreen: :mrgreen:
animals

#1416 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by animals »

U mojoj kuci nikad nije bila nicija slika, osim Picasa..Svaka cast svima koji su voljeli Jugoslaviju..i ja sam odrastao u njoj, a nisam nista osjetio od te blagodati o kojoj pricate..doduse stari mi nije bio u Komunistima, mozda je to razlog :D
vatrogasac

#1417 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by vatrogasac »

Film koji ima sve likove i glavne junake sa ove teme. :mrgreen:

славянин

#1418 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by славянин »

animals wrote:U mojoj kuci nikad nije bila nicija slika, osim Picasa..Svaka cast svima koji su voljeli Jugoslaviju..i ja sam odrastao u njoj, a nisam nista osjetio od te blagodati o kojoj pricate..doduse stari mi nije bio u Komunistima, mozda je to razlog :D
Oba djeda,tata itd :mrgreen: . Sjecam se na kraj rata ja kopam po ormarima i nadjem veliku Jugoslavensku zastavu (a svi navedeni bili u Armiji BiH) kad dedo , vrati to nazad ne masi oko kuce vidis da je sve pobudalilo okolo :lol: :mrgreen:
animals

#1419 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by animals »

славянин wrote:
animals wrote:U mojoj kuci nikad nije bila nicija slika, osim Picasa..Svaka cast svima koji su voljeli Jugoslaviju..i ja sam odrastao u njoj, a nisam nista osjetio od te blagodati o kojoj pricate..doduse stari mi nije bio u Komunistima, mozda je to razlog :D
Oba djeda,tata itd :mrgreen: . Sjecam se na kraj rata ja kopam po ormarima i nadjem veliku Jugoslavensku zastavu (a svi navedeni bili u Armiji BiH) kad dedo , vrati to nazad ne masi oko kuce vidis da je sve pobudalilo okolo :lol: :mrgreen:

Pa ja znam, covjeka koji je bio u ustasama pa se kasnije presaltao u komuniste, vazno je ici u korak sa vremenom :D ko nije mogo, nije ni uzivao u blagodatima zivota :D
Bodkin

#1420 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Bodkin »

славянин wrote:
:lol: :lol:
animals

#1421 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by animals »

Ali se sjecam dobro kad nas pionire postroje pored ceste i tako jedno dva sata puni iscekivanja i ponosa stojimo i cekamo druga TITA..ocekivanja velika, vidjecemo ga, mozda i stane i pozdravi se sa nama..dodje i taj trenutak, priblaizava se kolona, motori sa milicajcima, mi urlamo parole, drecimo se..nalete nekoliko mercedesa, crni dugi, sve isti..nigdje nisam mogao Tita da vidim..iako sam oci rasirio koliko su se dale rasiriti..sve proleti za par sec, ostasmo onako musavi, zbunjeni..i jos na kraju svi vidjeli Tita, kako mase rukom u bijeloj rukavici..samo ja papan nista nisam vidio, ni rukavice ni Tita..
kakavdanakneiskustvu

#1422 Re: Jugoslavija 1980-1992

dragan.s wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: Znam. Ni jedno porodilište, ni jedno obdanište bez njegove slike, ni jedna učionica, ni jedna kancelarija, ni jedna kasarna, ni jedan udžbenik pa čak ni Takvim nije mogao se odštampati ako nije bilo njegove slike na prvoj ili drugoj strani. :mrgreen: Svuda te pratilo orvelovski rečeno "Big Brother is watching you". :mrgreen: Više je bilo njegovih slika i skulptura nego Isusovih. :mrgreen:

Slika Predsjednika Republike je bila obavezna u svim javnim ustanovama i državnim kancelarijama. Da li je bila baš u svim prostorijama ili ne, ne sjećam se. Bio je poseban zakon koji je to uređivao. U svim učionicama je sigurno bila. Što se udžbenika tiče, Titova slika je prije bila izuzetak nego pravilo. U stvari sem par udžbenika iz osnovne škole ne sjećam se više ni jednog iz srednje, a na fakultetu nije bila ni u jednom udžbeniku. Barem na mom faksu uključujući i tzv. društvene predmete. Za Takvim i ostale vjerske publikacije ne znam, nisam ih pratio ni tada, a ni sada pa ne znam čije su sve slike štampali i štampaju.

Pitanje demokratije ili diktature je vrlo složeno i ne može se svesti samo na to koliko je nečijih slika bilo. Svi će naravno reći da je Amerika demokratska država, a onda nakon nekih 50 godina saznaš šta su njihove tajne službe radile ne samo stranim nego i svojim građanima. Pa i sada rade. Da li je to demokratija? Ili je demokratija samo ideal kome se neka država svojim postupcima može samo približiti, a nikad dostići. Većina nas koji smo živjeli u SFRJ ne smatramo da smo živjeli u diktaturi jer se naprosto nismo tako osjećali. Istina jeste da nije bilo stranaka sem jedne (a kao da nam je sreća došla sa ovih 1000 koje sada imamo) i da se nije smjelo svašta reći (a i to je bilo bitno za nekih možda 1% ljudi), ali opšti osjećaj ljudi nije bio strah od države već upravo suprotno, povjerenje u državu. Neko može reći da je to bila diktatura, OK, poštujem svačiji stav, ali za mene nije bila.

titova slika je bila pravilo,nema gdje je nije bilo,kao da je bog a ne čovjek,i ja tad nisam osjećao da živim u diktaturi jer sam bio tinejdžer pa me to nije ni zanimalo ali svakome sa imalo mozga je jasno da je to bila diktatura,jer je jedan čovjek imao svu vlast u svojim rukama
Gojeni H

#1423 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

nosara wrote:
Gojeni H wrote:A, ovako nadrealisti prikazuju stanje oko goriva i ekonomsko blagostanje u bivsoj Jugoslaviji:

Zar nije bilo verbalnog delikta, strahovlade, jednoumlja...? Cuj, zajebancija na racun Drzave i to na drzavnoj televiziji...!? :-)

Dogovori se sam sa sobom, krenuli su te spektakularni autogolovi... :D
Sto se ljutis? Opusti se, forum je. Postavimo brojke, slova, klipove i mladja raja moze da zakljuci kako je bilo.
Bez obzira kako razvucena pamet bila, kada se postavi u odgovarajuce stanje, puk je pametan da donese vlastiti zakljucak.

Ja gore postavio klip kako Vasiljevic, sef VOJNE obavjestajne sluzbe, izvrce civila Janeza Jansu k'o cipelu. Covjek se sasro k'o grlica, corav vidi, a on opet po svome. Ovo je 88-e, 3 godine prije nego sto je pukla puska bilo gdje na prostoru bivse Jugoslavije.

A Nadrealisti su snimali u odredjenom trenutku, pod odredjenim uslovima.
Nele je bio oficirsko dijete. Zavrsio je u Begesu, podrzavajuci Karadzica zajedno s Nemanjom Kusturicom.

Bilo bi interesantno cuti sta Siber i Zenit imaju da kazu o tome.
nosara

#1424 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

kakavdanakneiskustvu wrote: titova slika je bila pravilo,nema gdje je nije bilo,kao da je bog a ne čovjek,i ja tad nisam osjećao da živim u diktaturi jer sam bio tinejdžer pa me to nije ni zanimalo ali svakome sa imalo mozga je jasno da je to bila diktatura,jer je jedan čovjek imao svu vlast u svojim rukama
Ljudi su shvatali kakvog covjeka imaju i to su cijenili... Ni vise ni manje... I amerikenjci kace slike svojih predsjednika, cak i takvih idiota kakvi su bili busevi, regan, dzonson...

To, da je on imao svu vlast u svojim rukama, je mit... Doduse, ovaj danasnji o demokratiji i slobodi odlucivanja gradjana je neuporedivo veci i besmisleniji... :-)
nosara

#1425 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

[quote="Gojeni H"][/quote]

Jesi li se dogovorio, da li je bilo jednoumlje, ili su se na drzavnoj televiziji vrtili nadrealisti...? :D
Locked