Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
putujucidzindas

#1401 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

je li koristis bas onu fiziolosku koja ide za infuzije? pa je onda spricom ubacis?
otherside

#1402 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

putujucidzindas wrote:je li koristis bas onu fiziolosku koja ide za infuzije? pa je onda spricom ubacis?
ne. koristim one kapi i sprej iz apoteke.
nisam spricom ubacivala ali sam vidjela kako sestra u vrazovoj to radi.
mislis da ce pomoci?
putujucidzindas

#1403 Re: Bebe - ALL ABOUT!

nama je samo to pomagalo. ubacis joj u nos i onda je podignes, da to malo sleti, pa onda izvuces pumpicom ili aspiratorom. ovo mozes raditi onoliko puta koliko mislis da treba, da je zacepljen.
nista aquamaris, sunce moje malo, nisita i to..

a luk je ja mislim vanad spominjala - svezes u najlon carapu i okacis na krevetic ili negdje njoj blizu glave, mijenjas taj luk svaki dan.

eto, nadam se da ce pomoci.
Cholina_Lokica

#1404 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Cholina_Lokica »

A ono parno kupatilo?
Odvrnes vrelu vodu, zatvoris vrata i napravis kao parno kupatilo :?
putujucidzindas

#1405 Re: Bebe - ALL ABOUT!

koliko sam ja iscitala, to je bas za ekstremno teska stanja - parno kupatilo, pa onda izneses bebu u malo hladniji prostor.
otherside

#1406 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

e vidi sad belaja...pocela je normalno da doji i u jednom momentu se zagrcnu i izbaci sve sto je pojela na usta i na nos, ko mala fontana :(
holowey

#1407 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by holowey »

otherside wrote:e vidi sad belaja...pocela je normalno da doji i u jednom momentu se zagrcnu i izbaci sve sto je pojela na usta i na nos, ko mala fontana :(
to je dobro, jer jedan dio slina proguta i kroz bljuckanje to izbaci napolje... obrati paznju, taj bljucak je ljigav jer je sastavljen od slina
otherside

#1408 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

tacno, malo je zuckast.
putujucidzindas

#1409 Re: Bebe - ALL ABOUT!

sve je ok dok normalno doji i ne place kad je stavis na siku - znaci nije zacepljena toliko da ne moze disati. na bilo koji nacin da izbacuje, isto je ok (pogledaj i kaku)
otherside

#1410 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ma kakvo plakanje :D ona zgrabi siku k'o da je danima nije vidjela a klopa svaka 2 sata.
ali ima drugi problem, kad krene da rucki, krenu i grcevi ili nagon da kaki i onda se ona napinje dok jede a ne pusta siku, pocne halapljivo da guta, gubi simultanost sa disanjem, zagrcne se, guta vazduh sto pogorsava sve skupa :(
fino dobija na tezini dosad i rucki oko 10 puta dnevno ali se svaki put zagrcne i naguta vazduha zbog tog nekog energicnog i brzog gutanja :roll:
vanad

#1411 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

ista stvar prosli mjesec...hropti dijete ali tesko da se sta izvuce, negdje se nazad zaglavilo :-D . Mi smo stavili taj luk, inace to je safran preporucila, i imam osjecaj da je stvarno pomagalo. Ja sam isitnila luk u kasu, stavila u pelenu i svezala djetetu iznad glave. Smrdila nam soba kao u cevabdzinici. Uz to sam stavila onaj ovlazivac vazduha bebi tik do kreveta. Proslo nas je za 10 dana. Moj nije povracao nego je sline izbacivao kroz kaku.
otherside

#1412 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ajoj, ja kontala onako cijela glavica a on se mora oguliti :D
uuuu...pa kako cu ja zaspati s tim "mirisom"? :D
a sad sam se momacki najela mandarina, donio mi svekar desetak kila, neke organic :D
i onda se sjetim da se mandarine i narandze ne preporucuju za vrijeme dojenja.
majka i po :roll: vala nesto bi mi bilo da ih nisam pojela.
safran

#1413 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Navikni se :lol: :lol: :lol: - ako želiš miran san, osvježivač prostora "crveni luk" je nezaobilazan tokom zime. Ja sam potrošila sve najlonskih soknica što sam imala prošle zime - glavicu nasitno, svežeš čvor i okačiš blizu bebine glave. Kad sline procure, procure iz bronhija ..... čisti isto domestos.
Alhemicarkaa

#1414 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Žene, čitam ovu tablicu dohrane na rodi i piše dojenački musli, šta je sad pa to?
Ja sam po nekim stvarima ispod okvira rodinih tablica (nismo uveli veliki broj namirnica, uglavnom nam je tikva temelj, to obožava, pa šta još dodam u to), ali smo po količini hrane daleko ispred. :-)
putujucidzindas

#1415 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Hajde daj tu rodinu, da vidim. ja imam neku njihovu, ali mi se ne spominju ti musli
Alhemicarkaa

#1416 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

ovo je na fb, updateovana, pa zato ti možda nema, nadam se da imaš fb:

I na još nekoliko mjesta sam našla dojenački musli, odnosno baby musli.
putujucidzindas

#1417 Re: Bebe - ALL ABOUT!

ma daj bjezi tamo, misli u aprilu sta su dojenacki musli :lol: :lol: sta me sad trzas, reko nisam dobro naucila sta mu smijem dati.
mi smo vrlo blizu tablice - zapravo nam je najvise zapelo na zitaricama. rizu mu ne smijem cesto davati, svakako malo teze kaka. Puru nece ni da pogleda. Amarant (iliti stir po naski) sam mu dala 2x, ali mi se cini prejak, malo se osuo po licu, pa necu vise. Onda sam, mimo ove nase tablice, a prema rodinoj dala i proso i zobene klice.

E sad, ja imam drugi problem. Koza lica mu zapravo nikad nije bila cista, uvijek je bilo ili bubuljicica ili osipa, sto od stafilokoka, sto ovog djecijeg. Kad sam mu dala zobene pahuljice, opet se pojavio osip po licu, ali malo vise nego ovo njegovo standardno. onda sam prestala, sacekala 7 dana, osip se malo povukao, ali ga je ipak bilo. onda sam mu ponovo dala zobene pahuljice i nije se pogorsalo. ja ziva ne znam kad se ospe po licu, dali je reakcija na hranu ili to nesto njegovo bezveze ili osip od tog sto sve trpa po licu i ustima. sve kontam, da je reakcija na hranu, bila bi jos negdje osim po licu. odvela sam ga i do doktorice da pogleda da li je to alergija, medjutim, nije bila nasa doktorica, vec neka druga, koja mi je rekla kako je on jedna divna slatka napredna beba :lol: onda sam kupial a-dermu, kontajuci da mu mazem lice, a tek kuci kad sam dosla sjetih se da je na bazi zobi, pa da je besmisleno ako vec reaguje na zob ... i sad ima bubuljicica, a ja fakat ne znam od cega..
putujucidzindas

#1418 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Alhemicarkaa wrote: ali smo po količini hrane daleko ispred. :-)
jesi ikad nasla kolicinu hrane po uzrastu? mene stid vise i pricati koliko ovaj jede :lol:
Alhemicarkaa

#1419 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Pa piše ti, prelistaj dalje slike.
Vidi ovo:

Do kraja osmog mjeseca djete ne bi trebalo jesti više od dvadesetak namirnica (tu se uklapamo). S osam mjeseci može se uvesti drugi obrok :lol: Tu se ne uklapamo :lol:

Sad će one dvostruke mame da nam popljuju tablice :oops:
putujucidzindas

#1420 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Alhemicarkaa wrote:Pa piše ti, prelistaj dalje slike.
Vidi ovo:

Do kraja osmog mjeseca djete ne bi trebalo jesti više od dvadesetak namirnica (tu se uklapamo). S osam mjeseci može se uvesti drugi obrok :lol: Tu se ne uklapamo :lol:

Sad će one dvostruke mame da nam popljuju tablice :oops:
ma ja mislila ono, kolicinski. pa da ovo moje dijete ne dobije 3 obroka dnevno, ja ne bih ustala s kreveta i skinula ga sa sise :lol:

a to za pljuvanje tablica, ja sam to fino objasnila svojoj okolini - meni je ovo prvo dijete i, nazalost, nisam rasla pored neke bebe i gledala kako se beba oblaci, hrani, odgaja i tome slicno. ono sto ne znam, moram nekako nauciti. necu se slijepo drzati ni nase tablice, ni rodine, ali moram imati neke okvire. necu dati ni da mi dijete jede stvari koje mislim da nema potrebe da jede, a trebao bi jer nana tako misli ili zbog tog sto sam ja pojela more toga. ko kaze da sam ja dobro ispala? :lol: :lol: da me nisu trpali ko bebu i da nisam nosala pivsku flasu punu hape i govorila "natovari mi je mama dobro", mozda bih sad imala onih 10 kg manje i ne bih se patila sa svim ovim sto znaci visak kg :lol: :lol: :lol: ha ja, najbolje mamu okrivi :lol: :lol:
Alhemicarkaa

#1421 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

putujucidzindas wrote:
a to za pljuvanje tablica, ja sam to fino objasnila svojoj okolini - meni je ovo prvo dijete i, nazalost, nisam rasla pored neke bebe i gledala kako se beba oblaci, hrani, odgaja i tome slicno. ono sto ne znam, moram nekako nauciti. necu se slijepo drzati ni nase tablice, ni rodine, ali moram imati neke okvire. necu dati ni da mi dijete jede stvari koje mislim da nema potrebe da jede, a trebao bi jer nana tako misli ili zbog tog sto sam ja pojela more toga. ko kaze da sam ja dobro ispala? :lol: :lol: da me nisu trpali ko bebu i da nisam nosala pivsku flasu punu hape i govorila "natovari mi je mama dobro", mozda bih sad imala onih 10 kg manje i ne bih se patila sa svim ovim sto znaci visak kg :lol: :lol: :lol: ha ja, najbolje mamu okrivi :lol: :lol:
:lol: Sad ću ja da te prepišem :lol: Isto tako razmišljam o svojoj debljini. Mojoj mami nije jasno da ja ne stavljam u sve moguće plazmu, med, maslac i žumance. :-? A još kad čitam da mame uredno daju monte :shock: i to bebi od šest mjeseci :shock: . Haj, moja mama bar nije to radila, morali smo jesti sve prirodno, pa nam je hapa bila sa mlijekom, plazmom, medom i maslacem. Čovjovječe, dobro nisam 200 kilaš :lol:
Ja svojoj još ne solim, ne stavljam šećer, a mliječne proizvode tipa maslac, pavlaka, sir, jogurt, još nismo uveli.

E da, još jedna dilema, dokada miksati hranu. Po onoj tablici što mi je doktorica dala već slijedeći mjesec treba izrendanp. a meni se čini da je to sa mojom nemoguće. Napravim joj mrkvu i namjerno ostavim komadić mrkve (veličine u vegeti) i ona to uredno ispljune, lijepo olizan. Tikvu i nekako kad protjeram kroz cjediljku, ono što ostane na vrhu vratim, kontam tu su vlakna, i to pojede, ali to su male resice, pa joj nije problem. A još nema zuba. Neću joj valjda do škole pasirati :-)
putujucidzindas

#1422 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Alhemicarkaa wrote: je hapa bila sa mlijekom, plazmom, medom i maslacem. Čovjovječe, dobro nisam 200 kilaš :lol:
Ja svojoj još ne solim, ne stavljam šećer, a mliječne proizvode tipa maslac, pavlaka, sir, jogurt, još nismo uveli.

E da, još jedna dilema, dokada miksati hranu. Po onoj tablici što mi je doktorica dala već slijedeći mjesec treba izrendanp. a meni se čini da je to sa mojom nemoguće. Napravim joj mrkvu i namjerno ostavim komadić mrkve (veličine u vegeti) i ona to uredno ispljune, lijepo olizan. Tikvu i nekako kad protjeram kroz cjediljku, ono što ostane na vrhu vratim, kontam tu su vlakna, i to pojede, ali to su male resice, pa joj nije problem. A još nema zuba. Neću joj valjda do škole pasirati :-)
ni ja nista od ovog gore nabrojanog ne koristim jos. pocela sam nedavno ponekad malo maslinovog ulja stavljati, ali svakako pije omega kapi, pa mi nije frka kad zaboravim.
par puta sam mu na frku dala hipp good night kasicu, a onda sam se jednom zapitala kakva je razlika izmedju obicne hipp kruske i good night hipp kruske. razlika je u seceru. kad se maljem nisam zveknula sto prije ne skontah :lol:

ja probala neki dan rendano da mu dam, kontam ima zubice, pa da vidim. jao drameeeee, ma nema sanse. onad to sve fino opet ispasiram i sve OK. ali kad mu dam onako komadic jabuke ili mrkve ili kruske, on ti fino nastruze onim zubicima neke komadice, ja se oduzmem i jedva obuzdam da mu ne pocnem rovariti po ustima i traziti gdje je koji zavrsio, a on ti ga bas onako fino popapa :lol: kad mu je prevelik komad, pa ga ne moze progutati, fino ga vrati u usta i jos malo mrljavi dok ga ne usitni. al u kasici, nema sanse.
safran

#1423 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

I dvostruke mame su bile jednostruke mame i čitale tablice :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Samo ću dodati da je kod nas žvakanje počelo sa Pardon ribicama - nekad sa 10+ mjeseci - nisam više sigurna - nakon što se pomalo uvode glutenski proizvodi. Izazvale su veliko oduševljenje. Vrlo brzo smo prešli na slane štapiće - ne pitajte ni kako ni zašto. Znam sam da sam bebi od nepunih godinu dana davala po 1/3 štapica i on ih je grickao sa zadovoljstvom. Kontala da će se zadaviti a on fino, ako mu šta smeta, vrati u usta, dožvaće pa onda proguta. Prvi se često davio tako da smo imali rutinu - dijete počne krkljati, ja ga dignem, ruku u usta i izvadim problem. Jednom sam to uradila usred razgovora sa kolegama ne prekinuvši rečenicu. Bilo mu je tri godine. Ljudi ostali :shock: . Ovaj mali, i ako ga nešto davi, rješava sam.

Ovaj moj baš voli žvakati - trenutno su oduševljenje "bobe" - dakle, perlice ribljeg ulja, acerola bobe i kad iscrpimo vitaminske pređemo na pezz ili cedevita bobe.

A za te baby musli - toga ni na kakvim tablicama nije bilo kad sam prvog odgajala a nije ih bilo ni u prodaji. Nekako u međuvremenu su se pojavile Podravkine na tržištu a potom i u tablicama. Nego, kad počnete pomalo sa glutenima - kašiku zobenih pahuljica namočiti (voda, kompot, mlijeko), urendati kakvu voćku, kratko obariti i eto vam baby musli.
safran

#1424 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

dzindas - moj je imao čisto lice do tako nekako 7-8 mjeseci kada je počeo da se kreće prsno i trlja lice o kojekakve stvari. Istovremeno su išli i zubići pa je pojačano balio. Tada se pojavio taj neki sitni osip po obrazima i oko usta.
putujucidzindas

#1425 Re: Bebe - ALL ABOUT!

safran wrote:dzindas - moj je imao čisto lice do tako nekako 7-8 mjeseci kada je počeo da se kreće prsno i trlja lice o kojekakve stvari. Istovremeno su išli i zubići pa je pojačano balio. Tada se pojavio taj neki sitni osip po obrazima i oko usta.
ma i ja mislim da je to to, jer se upravo ponasa kako si opisala :) hvala
Post Reply