Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hoćeli_ko_rasol

#1401 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by hoćeli_ko_rasol »

milojicabrzi wrote:....sad kontam, ima tamo nesto kuca i neki veliki komad livade...

Hajde, neka se gradi, nek ima omladina krov nad glavom. Ne vjerujem da ce biti veca spratnost jer nema bas smisla, a i aerodrom je u blizini...

Ali svejedno, za Stup, kao i onaj dio iza RTV Doma kod fabrike Zica, se tacno vidi da nisu bili stambena podrucja, vec bas industrijska, na Stupu se to malo manje osjeti, ali oni Energoinvest pogoni, tacno se vidi da su industrijske zone socijalizma.

Postoje naselja, kao npr. Grbavica, po kojoj se vidi da je smisljena kao plansko stambeno naselje, kao i Dobrinja, ali postoje i socijalisticki "sadaka stanovi", kao sto je npr. Alipasino i sl.

Kako je krenulo, Stup ce sve vise biti stambena zona.

Postoje procjene da ce Tibra kompleksi donijeti jos 10 000 stanovnika na Ilidzu (Ovi A, B i C kompleksi imaju 2600 stanova x 3 je vec cca 7000 stanovnika, ali nisu svi odmah tu, dosta ih je vani, ali polako, bit ce tamo kao u kosnici :)
Lokacija o kojoj pričamo, za koju je Tibra dobila građevinsku dozvulu, je veća od parcele na kojoj je izgrađen/u izgradnji kompleks Tibra 2 - Stup, ako uzmemo u obzir i činjenicu da je dozvoljena i veća spratnost objekata, možemo očekivati onda i veći broj stanova, poslovnih objekata i garaža. Naravno u slučaju da su sve ono kupili na onoj lokaciji, sa pojedinim kućama, koje bi mogle smetati u izgradnji.

Tibra je nakupovala zemljišta u KS, na više lokacija, i to u toliko količini, da može graditi u narednih cca. 30 godina. Moći će izgraditi još ako bude trebalo 100 000 stanova (imaju dovoljno novca i zemljišta). Naravno sve zavisi od potreba, natalitet nam je takav da će možda za 30 godina biti potreba da se ruše neka naselja u KS jer neće imati ko živiti u istim.

A Iliđa generalno ima potencijala da postane opština sa najviše stanovnika u KS. Najavljena je gradnja naselja uz rijeku Željeznicu od nekih cca. 15 000 stanova (ili 40 000 ljudi). Još kada prođe ova nova cesta do Hrasnice sa njom i najavljena tramvajska linija, potencijali/uvjeti za gradnju novih kvartova za stanovanje, na ovim lokacijama će uveliko rasti - građevinskog zemljišta ima na pretek.
Innovation

#1402 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Innovation »

hoćeli_ko_rasol wrote:Tibra Pacific dobila građevinsku dozvolu za gradnju SPO preko puta novoizgrađenog kompleksa Tibra 2 - Stup (max limit spratnosti je nešto malo veći nego u predhodno izgrađenom). :ginisovac:
Valjda, čim završe SPO C3 u kompelksu Tibra 2- Stup, kreće izgradnja u kompleksu Tibra 3 - Stup. :novine:
Da li znate od koga su dobili gradjevinsku dozvolu?
neki

#1403 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

cijeli stup je po regulacionom planu dozvoljena spratnost P+6. Sve preko je izgradjeno mitom i korupcijom
Trebam te

#1404 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Trebam te »

1korisnik wrote:U Sarajevu su se poslije rata masovno jednoiposobni stanovi poceli nazivati dvosobnim, dvosobni trosobnim itd. Njima je dvije sobe dvosoban stan, dn. boravak skupa sa kuhinjom i trpezarijom je jedna soba i mala djecija soba je druga soba. I dvosoban odjednom.
Skroz bezveze, dvosoban 37m2 :razz: hahaha, kojim ublehama to mogu prodati... :D

Svasta :skoljka:
Trebam te

#1405 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Trebam te »

StupskaBitanga wrote:Jel ovo šupa ili?
Jok, ostava za metlu i kantu :D
StupskaBitanga

#1406 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

neki wrote:cijeli stup je po regulacionom planu dozvoljena spratnost P+6. Sve preko je izgradjeno mitom i korupcijom
moja zgrada ima P+7+M
gidra

#1407 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by gidra »

Innovation wrote:
hoćeli_ko_rasol wrote:Tibra Pacific dobila građevinsku dozvolu za gradnju SPO preko puta novoizgrađenog kompleksa Tibra 2 - Stup (max limit spratnosti je nešto malo veći nego u predhodno izgrađenom). :ginisovac:
Valjda, čim završe SPO C3 u kompelksu Tibra 2- Stup, kreće izgradnja u kompleksu Tibra 3 - Stup. :novine:
Da li znate od koga su dobili gradjevinsku dozvolu?
Čuj od koga. Zna se od kralja, šaha i maharadže Ilidže, prof.dr. Memić Senaida :D
Čudna sorta

#1408 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Čudna sorta »

Je li neko gled'o ove stanove, Dobrinja C5 - http://ahaeti.ba/?
Kosato

#1409 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Kosato »

Čudna sorta wrote:Je li neko gled'o ove stanove, Dobrinja C5 - http://ahaeti.ba/?

evo ja sad upravo sa zenom pregledao stanove. fakat su predobro uradjeni i ono narodno receno perfekt po mjeri i iskoristenost prostora.... svaka im cast. bolji nego na malti....

a nisu ni skupi moglo bi se kupit valja poceti igrati bingo :D
LeonardoAC

#1410 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by LeonardoAC »

Čudna sorta wrote:Je li neko gled'o ove stanove, Dobrinja C5 - http://ahaeti.ba/?
ovo će da gori kad-tad :D
inače mi je neshatljivo da je na dobrinji 1500 (cca), a samo 300m niže u tzv. Istočnom Sarajevu kv. 1000 - 1200. Valjda je to onaj pogani osjećaj da si kupio / živiš na genocidom stvorenoj adminimstrativnoj teritoriji... :D
Čudna sorta

#1411 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Čudna sorta »

1.600 KM je kvadrat (što je sasvim OK cijena), i to sad dok je još uvijek u izgradnji, i prije etažiranja. A meni se sviđaju ovako manje zgrade, i lokacija mi odgovara, OK mi je Dobrinja, ali ipak nešto ne bih prelazila entitetsku liniju :oops:

Ovaj stan, kvadratura i raspored, je nekako baš ono što ja tražim :hm:

Image
johntra

#1412 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by johntra »

Meni je samo malo čudna ova šema 46 kvadrata trosoban...to su onda sobice...
Kosato

#1413 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Kosato »

Čudna sorta wrote:1.600 KM je kvadrat (što je sasvim OK cijena), i to sad dok je još uvijek u izgradnji, i prije etažiranja. A meni se sviđaju ovako manje zgrade, i lokacija mi odgovara, OK mi je Dobrinja, ali ipak nešto ne bih prelazila entitetsku liniju :oops:

Ovaj stan, kvadratura i raspored, je nekako baš ono što ja tražim :hm:

Image

taj sam i ja zapikao :D :D nekako dobro iskoristen prostor...samo da bi skupiti kakve love :P
Čudna sorta

#1414 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Čudna sorta »

Taman imaju ova dva slobodna, na I i II spratu. :D

Dobro je iskorišten prostor ali nije ni tako mali stan, sa balkonom nekih 40m2....
bilic

#1415 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

EVO DANASNJE FOTOGRAFIJE

TIBRA 3

Image
Last edited by bilic on 03/11/2013 20:40, edited 1 time in total.
bilic

#1416 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

Image
Last edited by bilic on 03/11/2013 20:39, edited 1 time in total.
Čudna sorta

#1417 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Čudna sorta »

johntra wrote:Meni je samo malo čudna ova šema 46 kvadrata trosoban...to su onda sobice...
Nisam baš oduševljena rasporedom ovoga sa 46 m2, baš sobice... Inače mi za trosoban stan ne ide nikako ispod minimum 55 m2, ali eto... nekome i to odgovara.
bilic

#1418 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

Image
milojicabrzi

#1419 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by milojicabrzi »

Hey, ja koliko sam razumio, nije ovdje Tibra 3, vec na onim prostorima od Stupske petlje pa prema Interxu...moguce da grijesim :)
bilic

#1420 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

milojicabrzi wrote:Hey, ja koliko sam razumio, nije ovdje Tibra 3, vec na onim prostorima od Stupske petlje pa prema Interxu...moguce da grijesim :)
AMA JA VIDIO LJUDE IZ TIBRE KAD SU OVO RADILI.. Valjda temelji za dizalice .. ili ne znam sta :roll:
hoćeli_ko_rasol

#1421 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Ipak je došlo do male greškice kada je u pitanju lokacije za koju je Tibra dobila građevinsku dozovlu od Opštine Ilidža i nadležnog ministarstva KS, i na kojoj se planira gradnja kompleksa Tibra 3.

Naime, jeste preko puta kompleksa Tibra 2 - Stup, ta livada gdje će se graditi Tibra 3, odnsno gdje su dobili oni građevinsku dozvolu! Ali nije preko puta (ul. Latička), nego preko puta (ul. Stupska). To je ona livada na desnoj strani kada se ide iz pravca Ilidže prema Nedžarićima (prikazano na fotografijama, postovi iznad) , prije na 200 m od Stupske petlje (kada se ide iz Ilidže prema gradu) - poslije Petrol Line-a a prije Gazprom benzinske pumpe na Stupu.
Pogriješio sam ja odredio lokaciju, odnosno nisam dobro razumiji o kojoj se tačno lokaciji radi, kada sam čuo za građevinsku dozvolu za gradnju kompleksa Tibra 3. Uglavnom je preko puta postojeće Tibre 2 - Stup, pa je došlo do male zabune... ;-)

To je ta lokacija za novi kopleks Tibra 3 (preko puta, ul. Stupska, novoizgrađenog kompleksa Tibra 2 - Stup):
http://www.wikimapia.org/#lang=en&lat=4 ... 0&z=18&m=b

A u svakom slučaju imam od ranije infomrmacije da će se i ta livada/zemljište za koje sam prehodno reko (preko puta - ul. Latička) kupiti od strane Tibre Pacific, ako već nije krenulo sa pregovorima i kupovinom, ali će se tek na toj lokaciji graditi Tibra 4 - Stup, nakon izgradnje Tibre 3 - Stup (za koju su tek dobili građevinsku dozvolu, i gdje je prema prikazanim fotografijama sa terena već krenula realcizacija ovog projekta)!

A ovo je lokacija zemljišta gdje se planira izgradnja Tibre 4 - Stup (za ovu lokaciju sam ja greškom pomislio da se radi o lokaciji za koju su dobili građevinsku dozvolu):
http://www.wikimapia.org/#lang=en&lat=4 ... 9&z=18&m=b

Kao što rekoh, Tibra je nakupovala zemljišta u KS (po najviše na području Opštine Ilidža), na više lokacija, i to u toliko količini, da može graditi u narednih cca. 30 godina. Moći će izgraditi još ako bude trebalo 100 000 stanova (imaju dovoljno novca i zemljišta). Naravno sve zavisi od potreba, natalitet nam je takav da će možda za 30 godina biti potreba da se ruše neka naselja u KS jer neće imati ko živiti u istim. :bih:
hoćeli_ko_rasol

#1422 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Da li će biti izgradnje na ovoj lokaciji/zemljištu?
LINK:
http://www.wikimapia.org/#lang=en&lat=4 ... 9&z=18&m=b
Vjerovatno je to kupljeno skupa sa predhodno navedenom (moj posto ranije) loakcijom, jer ove dvije lokacije čine jednu cjelinu, i vjerovatno je dobivena građevninska dozvola za kopletnu lokaciju/livadu preko puta, ul. Stupksa, postojećeg kompleksa Tibra 2 - Stup:
http://www.wikimapia.org/#lang=en&lat=4 ... 4&z=17&m=b

Pogleda na budući kompleks Tibra 3 - Stup (dio lokacije/građevinskog zemljišta), sa novoizgrađenog kompleksa Tibra 2 - Stup:

Image
Svicko

#1423 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

Dajte ba koji vam je više, sve stambeni do stambenog prostora, ima li igdje pomena iz tih vaših "povjerljivih izvora" da će se graditi škola, park, zelene površine, mali tržni centar - nešto o čemu sam ja slušao iz više "izvora" ??

:? :? :?
Svicko

#1424 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

BTW i ta priča da su dobili dozvolu da se grade objekti, čak VEĆE spratnosti, a još su BLIŽE aerodromu - djeluje nekako nerealno, uzevši u obzir kolika je pompa i kakvi su protesti bili i oko ovih zgrada sa 13 spratova. Tako da nešto čisto sumnjam da se samo tako mogla izdati dozvola za još gori slučaj, koji bi neminovno privukao još veću pažnju i odmazdu šire javnosti.
Last edited by Svicko on 03/11/2013 22:45, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1425 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

samo nek se gradi
ali je problem što se "nakačuju" na postojeću infrastrukturu koja je sama po sebi dotrajala i nedovoljno dobra za već postojeće stanare
dakle trebalo bi se paralelno graditi i škola i vrtić
možda neka veća trafostanica za struju i vodovod ( ne kontam se u ovo samo kažem)
Post Reply