[/quote]
Podsjetio si me na jednu djevojčicu koja kad je znala da radim u medijima pitala me kad će me vidjeti na ekranu. Dakle, nisam novinar po profesiji
U medijima rade i čistačice i ekonomisti financije i ekonomisti marketing i pravnici i lektori i tehničko osoblje, pa u nekim medijima čak i lječnici
U nekim i kuhari i kafe kuharice...[/quote]
...rade, rade...od 08-16 h, uz slobodne vikende, svaki dan znaju otprilike sta ce im biti na stolu i sta ce raditi, imaju lufta da izadju za vrijeme radnog vremena do banke i zavrse i pokoju privatnu obavezu...dakle, sve ono sto novinar informativac nema
Druga je stvar, kad se sa kamenom u zelucu ide na redakcijski i razmislja, sta ce ti taj dan urednik izmisliti da radis i da doneses gotovu i apsolviranu pricu, sa 3-4 sugovornika, a sve to zavrsis od 9 do 14 h, jer moras u montazu, iz koje ces izaci u 18 h, kada vecina ovih iz racunovodstva i kafe-kuharice, vec uveliko sjede kuci i drijemaju nakon obilnog rucka.
Sutradan, novi urednik, nova prica koja nema veze sa jucerasnjom i tako do kraja sedmice, ako si sretnik pa imas slobodan vikend.
Kad je Nova godina ili 1. maj, samo ti i semafori u gradu radite, ostalom svijetu je pobogu, praznik

i sve to za 500 KM, koliko je placena i kasirka u npr. Merkatoru.... NEPROCJENJIVO
Uvijek mi je smetalo sto se na novinarstvo ne gleda kao na svaki posao po sistemu- uradjen posao=plata.
Hajde realno, svako od nas, kad trazi uslugu bilo kakvog zanatlije (elektricara, auto-mehanicara i sl.), odmah nakon zavrsene usluge se hvata za dzep i kaze sta sam duzan... Nikome ne pada na pamet da smatra da se taj neko uci, obucava, volontira i sl. Cak i oni momci koji su na praksi kod majstora, od musterije dobiju 5 KM na kafu kad balansiraju gumu na autu, sto je sasvim ok i ispravno razmisljanje.
U novinarstvu (i jos nekim bransama), uvijek postoji ta neka prica "da ti damo sansu", "da ucis posao", " da stices iskustvo".
Po logici nekih forumasa, ja bih tako mogao primiti neku zgodnu djevojku, da kod mene volontira i obucava se za bracne obaveze

:)
U svojoj profesionalnoj karijeri. imam preko 10 godina staza na raznim poslovima i nisam volontirao niti jedan dan, takodjer, nikome to ni ne zelim. Za sve koji ne znaju, socijalizam je zavrsio negdje 1992. godine.
Katarinakosaca, spominjes ratno stanje i te okolnosti...to je nesto drugo, vanredno stanje u svakom smislu te rijeci. Znam mnoge kojima je televizija bila izvlakusa, da ne idu na liniju.
Ono sto tvrdim je da je novinarstvo zahtjevan i strucan posao, i nadasve odgovoran, pa mi je zao ljudi, koji ulazu i krv i znoj i rade za karamele...
Ne kunem te, boze sacuvaj, ono je bilo vise kao anegdota

:)