Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
novi.dan.nova.nafaka

#1401 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by novi.dan.nova.nafaka »

jefferson wrote: Medjutim ja bi otisao u Vodice i slicno i pitao prosjecnog hrvata koji renat kucu sta on misli o auto cesti.
Jbt ja fakat ne mogu vjerovat da s eovakav GLUPA rasprava vodi.
A da li je prosječan hrvat svjestan u kakvim je govnima zaista !? Teza ni izbliza nije dobro postavljena - trebalo bi prosječnom hrvatu pod nos staviti šta su mogli sa tolikim zaduživanjem dobiti i šta zaista imaju. Dobili su neprofitabilan sistem, koji umjesto da sam sebe otplaćuje on gomila gubitke. I k tome još, ne vide se ti fantomski uticaji na hrvatsku ekonomiju - par zadnjih godina broj nezaposlenih im stalno raste.
jefferson

#1402 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
jefferson wrote: Medjutim ja bi otisao u Vodice i slicno i pitao prosjecnog hrvata koji renat kucu sta on misli o auto cesti.
A da li je prosječan hrvat svjestan u kakvim je govnima zaista !? Teza ni izbliza nije dobro postavljena - trebalo bi prosječnom hrvatu pod nos staviti šta su mogli sa tolikim zaduživanjem dobiti i šta zaista imaju. Dobili su neprofitabilan sistem, koji umjesto da sam sebe otplaćuje on gomila gubitke. I k tome još, ne vide se ti fantomski uticaji na hrvatsku ekonomiju - par zadnjih godina broj nezaposlenih im stalno raste.
HR ima veci problem od HAC-a.
u HR pad zaposlenih je odraz komplet krize u evropi koja je ponovo usla u recesiju od pocetka drugog kvartala prosle godine, ali opet je turizam u HR bio jak. Ja sam nekoliko puta dalmatinom prosao u avgustu, jbt. ko da kod minhena vozis sta je stranaca i slicno.
Nije ekonomiju HR sjebala HAC nego kao sto neko rece lazni penzioneri, njihovi GRAS-ovi i slicno.
Ovdje ide onaj princip: eto napravili smo ensto sto je normalno na zapadau i sad taj projekat treba rjesiti sve probleme u drzavi, mislim nigdje veze. Niti drzava zivi od putarina niti turizma.
kurty

#1403 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

hajde jedno pitanje za tebe...

Zivis u BiH...u govnima si kao i 99,99999% bosanaca... i koja je razlika hocel sedrzavne pare trositi na autoput ili na silnu administraciju??? Ili bolje receno, jel te boli vise autoput za koji i ti i ja i svi mi vracamo kredite, ili da te iste kredite vracas jer je zaposljeno jos novih 1000 administrativnih radnika po kojekakvim sluzbicama i sluzbama
VjecitiStudent

#1404 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

... Strateska studija o prevozu u BiH od 2000. do 2020. Svjetske banke, kad je Koridor Vc u pitanju dalje preporucuje (strana 98):
Corridor Vc Development Projects
These projects are proposed as capacity build-up within key segments of Corridor Vc,
and in that sense the characteristics are the same as the New Bypass/Widening Projects.
However, in view of importance of Corridor Vc vis-à-vis the Trans European Corridors,
these projects are categorized separately.
Sarajevo - Zenica Motorway Project: Capacity improvements are proposed between
South Zenica and Josanica, and between Vlakovo and Tarcin. These sections will
perform together with the Sarajevo Bypass Project (committed four-lane
motorway-class facility between Josanica and Vlakovo). A widening to high-order
four lane expressway or motorway is recommended for Zenica - Josanica section, and
a new motorway-class facility is recommended between Vlakovo and Tarcin as an
extension of the Sarajevo Bypass Project
.
• Doboj Bypass: Existing E-73 road section passing through Doboj is expected to be
congested within the current study’s planning horizon. A high-order two-lane bypass
facility will most probably be required. This bypass can be planned in the view of
future expressway/motorway class facility and right-of-way acquisition should
proceed accordingly. However, facility cross-section, whether motorway/expressway
or high-order rural arterial, should be studied more in detail when the project
implementation is more imminent.
• Mostar Bypass: Existing E-73 road section near Mostar is also expected to have a lack
of capacity in future. A high-order two-lane bypass facility will most probably be
required. The bypass should be planned in the close coordination with the
Mostar-Gorica Road Improvement project, particularly for good connectivity. The
klix location and alignment of the bypass need more detailed and careful study.
Same as in Doboj, the design details should be finalized when implementation is
imminent

http://lnweb90.worldbank.org/ECA/Transp ... -032-3.pdf
Alfons Kauders

#1405 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Prosjecan Hrvat i dalje ima skoro duplo vecu prosjecnu platu od prosjecnog Bosanca.

Skoro svi problemi koji muce hrvatsku privredu su prisutni i kod nas, samo nisu toliko izrazeni jer mi svakako nemamo privrede.

Zato ne kontam sta pokusavas dozakat, i nakon silnog zaduzivanja Hrvatska opet izgleda bolje od nas, i kratkorocno i dugorocno.
novi.dan.nova.nafaka

#1406 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

kurty wrote:Zivis u BiH...u govnima si kao i 99,99999% bosanaca... i koja je razlika hocel sedrzavne pare trositi na autoput ili na silnu administraciju??? Ili bolje receno, jel te boli vise autoput za koji i ti i ja i svi mi vracamo kredite, ili da te iste kredite vracas jer je zaposljeno jos novih 1000 administrativnih radnika po kojekakvim sluzbicama i sluzbama
ovdje nije pitanje autoput ili administracija. Kako to ne kontas. Administracija je konstanta u svim opcijama....
tec

#1407 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:... Strateska studija o prevozu u BiH od 2000. do 2020. Svjetske banke, kad je Koridor Vc u pitanju dalje preporucuje (strana 98):
Corridor Vc Development Projects
These projects are proposed as capacity build-up within key segments of Corridor Vc,
and in that sense the characteristics are the same as the New Bypass/Widening Projects.
However, in view of importance of Corridor Vc vis-à-vis the Trans European Corridors,
these projects are categorized separately.
Sarajevo - Zenica Motorway Project: Capacity improvements are proposed between
South Zenica and Josanica, and between Vlakovo and Tarcin. These sections will
perform together with the Sarajevo Bypass Project (committed four-lane
motorway-class facility between Josanica and Vlakovo). A widening to high-order
four lane expressway or motorway is recommended for Zenica - Josanica section, and
a new motorway-class facility is recommended between Vlakovo and Tarcin as an
extension of the Sarajevo Bypass Project
.
• Doboj Bypass: Existing E-73 road section passing through Doboj is expected to be
congested within the current study’s planning horizon. A high-order two-lane bypass
facility will most probably be required. This bypass can be planned in the view of
future expressway/motorway class facility and right-of-way acquisition should
proceed accordingly. However, facility cross-section, whether motorway/expressway
or high-order rural arterial, should be studied more in detail when the project
implementation is more imminent.
• Mostar Bypass: Existing E-73 road section near Mostar is also expected to have a lack
of capacity in future. A high-order two-lane bypass facility will most probably be
required. The bypass should be planned in the close coordination with the
Mostar-Gorica Road Improvement project, particularly for good connectivity. The
klix location and alignment of the bypass need more detailed and careful study.
Same as in Doboj, the design details should be finalized when implementation is
imminent

http://lnweb90.worldbank.org/ECA/Transp ... -032-3.pdf
Sada si se napravio smjesnim. Ovo nije studija od svjetske banke nego jedna od mnogih takozvanih donacija koje su pravili svi moguci (tesko reci) "strucnjaci" I to "strucnjaci" koji nikada nisu dosli u BiH nego radili sa statistkam od prije rata i analizama humanitarnih organizacija na trerenu. Ova specificna je bila narucena od japanskog agencija za saradnju (JICA). Sa mojim Univerzitetu u US sam učestvovao u 2 studije za razvoj ekonomskog prostora koje je financirala vlada USA i na obadva studija niko nije pitao mene ni druga dva studenta iz ex-yu o stvarnom stanju, narodu, trzistu nego se je pametovali sa 'text-book' primjerima kako to funcionise u USA. Univerziteti, kojekakve agencije, itd. su u roku od 5 godina nakon rata naplatili +/- 2 milijarde dolara (Ukupno od strane nekih 30 zemalja) za koje kakve studije izvodljivosti, studije rekonstrukcije, i stotinu takvih gluposti.
Jeli se ti uopste se sijecas stanja u BiH kada je napravljena ova studija 1999-2000? Ocigledono je med i mlijeko bilo. Zemlja unistena od rata a broj auta koja je bio smjesan, i statistike iz x-yu kada je u BiH bilo trecina manje auta nego danas. Dodatno analiziraju prije ratnu trasu autoputa koja je bila ne izvodiljiva vec tada jer je tako bilo odredzeno odozgo.
:D Njihova preporuka za 2000 je bila rekonstrukciju onog sto je bilo. Totalno bez veze studija naci ces jos tih studija pa pobrini se.
Ova diskusija isto kao ta studija: BEZ VEZE. Teme se zove: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje ako hoceti daviti se kako je neizvodljiv onda otvorite temu o tome. Ja cu postavljati sta se radi svidzalo se nekim ili ne.
kurty

#1408 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

kurty wrote:Zivis u BiH...u govnima si kao i 99,99999% bosanaca... i koja je razlika hocel sedrzavne pare trositi na autoput ili na silnu administraciju??? Ili bolje receno, jel te boli vise autoput za koji i ti i ja i svi mi vracamo kredite, ili da te iste kredite vracas jer je zaposljeno jos novih 1000 administrativnih radnika po kojekakvim sluzbicama i sluzbama
ovdje nije pitanje autoput ili administracija. Kako to ne kontas. Administracija je konstanta u svim opcijama....
ovdje je tema oko BiH autuputa... a i ti si se uhvatio Hrvatske i samo nju imas kao neki satro argument
155_mm

#1409 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

a zna li neko mozda od ovih strucnjaka (pogotovo ovi sto u radnom vremenu imaju mogucnost da guglaju) u kom omjeru stoje zemlje koje zaradjuju na svojim autocestama i zemlje koje moraju financirati svoje ceste. i koje kriterije mora ispuniti zemlja koja ima samoodrzive ceste koje se financiraju samo od cestarina. na primjer vrlo cesta pojava je da se putnicki zeljeznicki saobracaj sam od sebe ne isplati ali njegovo ukidanje bi izazvalo mnogo vece probleme tako da se financira iz budzeta (da li je to jedna od bivsih vlada federacije znala kad je kupila one talgo vozove sto godinama propadaju u halama je upitno).
VjecitiStudent

#1410 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote: Sada si se napravio smjesnim. Ovo nije studija od svjetske banke nego jedna od mnogih takozvanih donacija koje su pravili svi moguci (tesko reci) "strucnjaci" I to "strucnjaci" koji nikada nisu dosli u BiH nego radili sa statistkam od prije rata i analizama humanitarnih organizacija na trerenu. Ova specificna je bila narucena od japanskog agencija za saradnju (JICA). Sa mojim Univerzitetu u US sam učestvovao u 2 studije za razvoj ekonomskog prostora koje je financirala vlada USA i na obadva studija niko nije pitao mene ni druga dva studenta iz ex-yu o stvarnom stanju, narodu, trzistu nego se je pametovali sa 'text-book' primjerima kako to funcionise u USA. Univerziteti, kojekakve agencije, itd. su u roku od 5 godina nakon rata naplatili +/- 2 milijarde dolara (Ukupno od strane nekih 30 zemalja) za koje kakve studije izvodljivosti, studije rekonstrukcije, i stotinu takvih gluposti.
Jeli se ti uopste se sijecas stanja u BiH kada je napravljena ova studija 1999-2000? Ocigledono je med i mlijeko bilo. Zemlja unistena od rata a broj auta koja je bio smjesan, i statistike iz x-yu kada je u BiH bilo trecina manje auta nego danas. Dodatno analiziraju prije ratnu trasu autoputa koja je bila ne izvodiljiva vec tada jer je tako bilo odredzeno odozgo.
:D Njihova preporuka za 2000 je bila rekonstrukciju onog sto je bilo. Totalno bez veze studija naci ces jos tih studija pa pobrini se.
Ova diskusija isto kao ta studija: BEZ VEZE. Teme se zove: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje ako hoceti daviti se kako je neizvodljiv onda otvorite temu o tome. Ja cu postavljati sta se radi svidzalo se nekim ili ne.
The Japan International Cooperation Agency (JICA), in
cooperation with the Bosnia and Herzegovina Ministry of
Civil Affairs and Communications; the Ministry of Transport
and Communications, Republika Srpska as well as the
Ministry of Transport and Communications, Federation of
Bosnia and Herzegovina conducted the Bosnia and
Herzegovina (BiH) Transport Master Plan (BiHTMAP),
based upon the mutually accepted Scope of Work dated
November 27, 1998.
Ova studija je preporuka razvoja prometne infrastrukture na cijeloj teritoriji BiH, usaglasena sa nasim razvojnim mogucnostima i potrebama, a ne plod lobiranja politicara, gradjevinskih firmi i projektnih biroa, poput jedine domace studije prepune pogresnih i nastimanih podataka, o kojoj cemo poslije.
jefferson

#1411 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

VjecitiStudent wrote:
tec wrote: Sada si se napravio smjesnim. Ovo nije studija od svjetske banke nego jedna od mnogih takozvanih donacija koje su pravili svi moguci (tesko reci) "strucnjaci" I to "strucnjaci" koji nikada nisu dosli u BiH nego radili sa statistkam od prije rata i analizama humanitarnih organizacija na trerenu. Ova specificna je bila narucena od japanskog agencija za saradnju (JICA). Sa mojim Univerzitetu u US sam učestvovao u 2 studije za razvoj ekonomskog prostora koje je financirala vlada USA i na obadva studija niko nije pitao mene ni druga dva studenta iz ex-yu o stvarnom stanju, narodu, trzistu nego se je pametovali sa 'text-book' primjerima kako to funcionise u USA. Univerziteti, kojekakve agencije, itd. su u roku od 5 godina nakon rata naplatili +/- 2 milijarde dolara (Ukupno od strane nekih 30 zemalja) za koje kakve studije izvodljivosti, studije rekonstrukcije, i stotinu takvih gluposti.
November 27, 1998.
Ova studija je preporuka razvoja prometne infrastrukture na cijeloj teritoriji BiH, usaglasena sa nasim razvojnim mogucnostima i potrebama, a ne plod lobiranja politicara, gradjevinskih firmi i projektnih biroa, poput jedine domace studije prepune pogresnih i nastimanih podataka, o kojoj cemo poslije.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :sax:
Iz 1998 a danas 2013 :lol:
VjecitiStudent

#1412 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

jefferson wrote:
VjecitiStudent wrote:
November 27, 1998.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :sax:
Iz 1998 a danas 2013 :lol:
Strateska studija razvoja prometa u BiH pokriva period razvoja prometa u BiH od 2000. do 2020. i izgleda da je jedina koja se tim problemom bavila.

PS. Osim ako vi, direktni ucesnici povijesnog izbora lokacije nove tvornice Audija u USA (pri cemu niste znali ni vrijednost nove tvornice navesti kako treba), ne znate za neku drugu?
jefferson

#1413 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

Hajde ti nastavi guglat mozda ti se posreci....
tec

#1414 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:
November 27, 1998.
Koja je situacija bila u BiH 1998???????????? Kakav razvoj ako je sve bilo unisteno.
Za rekonstrukciju nakon rata (studija je radzena od 1999 do 2000) i narucena od vlade Japana (ne BiH) kao donacija. Molim te prestani se brukati ni jedan od tih tako zvanih eksperta iz Japana nije dosao u BiH da obilazi teren.
holowey

#1415 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

tec wrote:
VjecitiStudent wrote:
November 27, 1998.
Koja je situacija bila u BiH 1998???????????? Kakav razvoj ako je sve bilo unisteno.
Za rekonstrukciju nakon rata (studija je radzena od 1999 do 2000) i narucena od vlade Japana (ne BiH) kao donacija. Molim te prestani se brukati ni jedan od tih tako zvanih eksperta iz Japana nije dosao u BiH da obilazi teren.
japan je najveci pojedinacni donator nasoj zemlji, sto u parama sto u strucnoj pomoci i opremi... ne znam za konkretan slucaj izrade master plana razvoja saobracaja, ali japanski strucnjaci su u velikom broju dolazili u nasu zemlju i pomagali u izradi mnogih studija i planova, a sve na osnovu ogromnog iskustva u poslijeratnoj obnovi svoje zemlje... nazalost nisu racunali na mentalitet naseg naroda tako da nije bilo velike koristi od njihovog truda :(
novi.dan.nova.nafaka

#1416 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Alfons Kauders wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:A da li je prosječan hrvat svjestan u kakvim je govnima zaista !? Teza ni izbliza nije dobro postavljena - trebalo bi prosječnom hrvatu pod nos staviti šta su mogli sa tolikim zaduživanjem dobiti i šta zaista imaju. Dobili su neprofitabilan sistem, koji umjesto da sam sebe otplaćuje on gomila gubitke. I k tome još, ne vide se ti fantomski uticaji na hrvatsku ekonomiju - par zadnjih godina broj nezaposlenih im stalno raste.
Prosjecan Hrvat i dalje ima skoro duplo vecu prosjecnu platu od prosjecnog Bosanca.
Skoro svi problemi koji muce hrvatsku privredu su prisutni i kod nas, samo nisu toliko izrazeni jer mi svakako nemamo privrede.
Zato ne kontam sta pokusavas dozakat, i nakon silnog zaduzivanja Hrvatska opet izgleda bolje od nas, i kratkorocno i dugorocno.
Alfonse, ti dobro znaš da je Hr nakon rata sasvim druga priča od nas - manje su pretrpili štete, a što ej možda još bitnije: ostali su etnički skoro skroz čisti. Ne kažem to jer podržavam tako nešto, ali puno je lakše bilo njima, nego nama gdje si imao i dan-danas imaš haman pa 3 strane: za sve političke odluke koje podrazumijevaju stvaranje bolje privredne klime ti treba haman pa saglasnost svih. I nemoj sad da offtopičimo o tome, te kako su se krale donacije itd, itd.
Ono što je evidentno u Hr jeste da nisu pogodili sa tako brzim razvojem autoputeva. Da su rasporedili izgradnju na duži vremenski period, a prije toga kreirali plan i poduzeli akcije za razvoj privrede, smanjili administraciju nebi bilo problema. Ovako, mnogo su se zadužili, a JAVNO preduzeće HAC gomila gubitke. Što je najgore, taj pozitivni učinak koji infrastruktura ima na razvoj privrede se ne vidi, tj. broj nezaposlenih u Hr raste zadnjih par godina. Zar nije logično ne krenuti njihovim stopama !?
holowey

#1417 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

Alfons Kauders wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:A da li je prosječan hrvat svjestan u kakvim je govnima zaista !? Teza ni izbliza nije dobro postavljena - trebalo bi prosječnom hrvatu pod nos staviti šta su mogli sa tolikim zaduživanjem dobiti i šta zaista imaju. Dobili su neprofitabilan sistem, koji umjesto da sam sebe otplaćuje on gomila gubitke. I k tome još, ne vide se ti fantomski uticaji na hrvatsku ekonomiju - par zadnjih godina broj nezaposlenih im stalno raste.
Alfonse, ti dobro znaš da je Hr nakon rata sasvim druga priča od nas - manje su pretrpili štete, a što ej možda još bitnije: ostali su etnički skoro skroz čisti. Ne kažem to jer podržavam tako nešto, ali puno je lakše bilo njima, nego nama gdje si imao i dan-danas imaš haman pa 3 strane: za sve političke odluke koje podrazumijevaju stvaranje bolje privredne klime ti treba haman pa saglasnost svih. I nemoj sad da offtopičimo o tome, te kako su se krale donacije itd, itd.
Ono što je evidentno u Hr jeste da nisu pogodili sa tako brzim razvojem autoputeva. Da su rasporedili izgradnju na duži vremenski period, a prije toga kreirali plan i poduzeli akcije za razvoj privrede, smanjili administraciju nebi bilo problema. Ovako, mnogo su se zadužili, a JAVNO preduzeće HAC gomila gubitke. Što je najgore, taj pozitivni učinak koji infrastruktura ima na razvoj privrede se ne vidi, tj. broj nezaposlenih u Hr raste zadnjih par godina. Zar nije logično ne krenuti njihovim stopama !?
nezaposlenost raste sirom evrope tako da porast nezaposlenosti u hrvatskoj sigurno nije zbog izgradjenih cesta... sa druge strane nema razvoja privrede bez razvoja infrastrukture bez obzira na kolicinu administracije... hrvatska je imala autoput bj (krakom prema sloveniji i povezanost na evropu) a mi ni to, infrastrukturno zaostali da ne moze gore, i neko ocekuje razvoj privrede bez infrastrukture?
kod nas su pred rat zeljeznicki koridori bili koliko toliko dobri za tesku industriju, rudnike i ostalu "prljavu" industriju, ali totalno neodgovarajuci za msp... kad tome dodamo ratna ostecenja i stanje u zeljeznicama, nadati se da zeljeznice mogu biti dovoljne da privuku nekog investitora da ovdje otvori pogon je prenaivno... naravno, potrebno je srediti birokratiju, olaksati i pojeftiniti proceduru za otvaranje i zatvaranje preduzeca, ali bez kvalitetne putne infrastrukture, to ne bi bilo od velike pomoci za razvoj privrede...
Alfons Kauders

#1418 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Alfons Kauders wrote:
Ne slazem se ali nikako. Vec se govorilo o obimu hrvatskog duga, i ucescu cestogradnje u istom, dakle nidje veze.

Tom logikom bi se moglo govoriti da Hrvati isto tako "nisu pogodili" politikom brzog pristupa EU... Jer jebiga, ulaze u EU a godinama nisu bili u goroj situaciji.

Hrvatska privreda ima dosta problema, kao i privrede svih zemalja u regiji, tj. Evropi. Eno Slovenija gori, a oni nisu pravili autoputeve kao Hrvati, sta reci na to? Srbija takodjer u kurcu, a ni oni bas nisu izgradili par stotina kilometara autoputeva.

To sto su Hrvati pretjerali ne znaci da mi ne trebamo napraviti ama bas nista.
Novi_Nick

#1419 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Novi_Nick »

Hrvati su jako pametno uradili. Izgradili su preko 1000 km autoputa sa svojom radnom snagom, svojim masinama vecinom i svojim gradjevinskim materijalom. Znaci velika vecina tog pozajmljenog novca za izgradjene autoputeve je ostala u Hrvatskoj i njihovim gradjevinarima, firmama, drzavi i nije otisla drugima. Sada kako sam cuo Hrvatska planira te autoceste iznajmiti pod koncesiju i na taj nacin osloboditi se dugova kredita. Znaci Hrvati duplo zaradju, prvo novac od kredita za izgradnju je ostao kod njih u HR a buduca koncesija ce ih rjesavati dugova kreditiranja, kostanja servisiranja i obnove autocesti a vjerovatmo ce im nesto novca preko od koncesija i ostati. Gledajuci kako su Hrvati pametno radili njih su njihovi autoptevi puno jeftinije kostali nego sto su trebali da su davali izgradnju stranim firmama ili direktno pod koncesiju.
Canton

#1420 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

novi.dan.nova.nafaka wrote: Alfonse, ti dobro znaš da je Hr nakon rata sasvim druga priča od nas - manje su pretrpili štete, a što ej možda još bitnije: ostali su etnički skoro skroz čisti. Ne kažem to jer podržavam tako nešto, ali puno je lakše bilo njima, nego nama gdje si imao i dan-danas imaš haman pa 3 strane: za sve političke odluke koje podrazumijevaju stvaranje bolje privredne klime ti treba haman pa saglasnost svih. I nemoj sad da offtopičimo o tome, te kako su se krale donacije itd, itd.
Nije istina.
nuki_cika

#1421 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nuki_cika »

Jel ovdje tema hrvatske autoceste ili razvoj atupeuteva u BIH :-) :-)

Stvarno komično.Kakvu god temu ortvorite vremenom pređete u tuđi vrt-to je ono što nas godinama muči i ne možemo naprijed
Canton

#1422 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

nuki_cika wrote:Jel ovdje tema hrvatske autoceste ili razvoj atupeuteva u BIH :-) :-)

Stvarno komično.Kakvu god temu ortvorite vremenom pređete u tuđi vrt-to je ono što nas godinama muči i ne možemo naprijed
Pa nije ni to problem, koliko je problem što čovjek ovdje iznosi poluistine i neistine. Svoje stavove bazira na novinskim člancima i na Googleu a ne na stvarnim činjenicama. Hrvatske autoceste su u tolikoj krizi da u naredne 3 godina u gradnju novih cesta planiraju uložiti oko 1,7 milijardi KM.
Incubus

#1423 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Incubus »

Ja želim malo razjasniti svoje stavove.

Apsolutno nisam protiv gradnje infrastrukture. Dapače itekako sam za to!
Infrastruktura, kanalizacije, vodovodi ... spadaju u tzv. low hanging fruits u ekonomiji i svakako da ih BiH treba "ubrati". Povećat će standard života i utjecati na rast ekonomske aktivnosti. To je neupitno.

Ono što je upitno je način financiranja i održivost.

Mislim da nažalost većini ljudi nije jasno da imamo privatni sektor koji stvara i javni koji troši.
I zato ja inzistiram na tome da prvo riješimo probleme održivosti budžeta na rashodovnoj strani time što ćemo ukinuti toliko nagomilane administracije i toliko nagomilanih uhljeba i provesti strukturne reforme. Nakon toga treba ušteđenim novcem ići u razvoj infrastrukture i svega ostalog.

Takav put bi nas doveo do toga da bismo možda na početku imali više nezaposlenih jer bi im se pridružila hrpa nepotrebnih iz javnog sektora, ali bismo kroz nekoliko godina imali veliki rast i BDP-a i zaposlenosti i taj rast bi bio "zdrav" i održiv.

Ovako će se dogoditi da ćemo sad izgraditi autoceste koje će možda eto podići bdp za X %, ali će istovremeno povećati rashode za X+Y % što će se sve preliti na privatni sektor u smislu viših trošarina za benzin, viših poreza, novih poreza itd itd.. što će dovesti do gubitka još mjesta u realnom sektoru, manje investicija i time sve manje prihoda u budžetu itd itd... što vodi u situaciju iz koje će se biti teško izvući.

Ne znam zašto je kod nas nemoguće diskutirati bez podizanja tenzija ili optužbi da je neko za ovu ili onu političku partiju.
Canton

#1424 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

Incubus wrote:Ja želim malo razjasniti svoje stavove.

Apsolutno nisam protiv gradnje infrastrukture. Dapače itekako sam za to!
Infrastruktura, kanalizacije, vodovodi ... spadaju u tzv. low hanging fruits u ekonomiji i svakako da ih BiH treba "ubrati". Povećat će standard života i utjecati na rast ekonomske aktivnosti. To je neupitno.

Ono što je upitno je način financiranja i održivost.

Mislim da nažalost većini ljudi nije jasno da imamo privatni sektor koji stvara i javni koji troši.
I zato ja inzistiram na tome da prvo riješimo probleme održivosti budžeta na rashodovnoj strani time što ćemo ukinuti toliko nagomilane administracije i toliko nagomilanih uhljeba i provesti strukturne reforme. Nakon toga treba ušteđenim novcem ići u razvoj infrastrukture i svega ostalog.

Takav put bi nas doveo do toga da bismo možda na početku imali više nezaposlenih jer bi im se pridružila hrpa nepotrebnih iz javnog sektora, ali bismo kroz nekoliko godina imali veliki rast i BDP-a i zaposlenosti i taj rast bi bio "zdrav" i održiv.

Ovako će se dogoditi da ćemo sad izgraditi autoceste koje će možda eto podići bdp za X %, ali će istovremeno povećati rashode za X+Y % što će se sve preliti na privatni sektor u smislu viših trošarina za benzin, viših poreza, novih poreza itd itd.. što će dovesti do gubitka još mjesta u radnom sektoru i time sve manje prihoda u budžetu itd itd... što vodi u situaciju iz koje će se biti teško izvući.

Ne znam zašto je kod nas nemoguće diskutirati bez podizanja tenzija ili optužbi da je neko za ovu ili onu političku partiju.
Jako malo država na svijetu "ušteđenim" novcem ide na razvoj infrastrukture. Uglavnom su to "nafraške" države.
Mi bivše komunističke zemlje kao i mnoge druge evropske smo osuđeni na dizanje kredita da bi se razvijali.
Koridor Vc će moći sebe otplaćivati, jer smo za razliku upravo od Hrvatske napravili, po meni bolju politiku finansiranja gradnje. Hrvati su dizali kredite i kod komercijalnih banaka gdje su ogromne kamate, dok smo se bi bazirali na EBRD, EiB, Budzet, Cestarinu i Akcize.
Cesta(saobraćaj) kao cesta ništa ne znači ali je jedan od glavnih oslonaca privredi.

Takođe, treba reći i da ovo nije turistička cesta kao ZG-SP, nego glavna saobraćajna arterija privrede FBiH. Uz koridor VC se nalaze naše najveće firme i najveći izvoznici ... Mital, Natron, Aluminij, Prevent, Cementara itd.
novi.dan.nova.nafaka

#1425 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Alfons Kauders wrote:To sto su Hrvati pretjerali ne znaci da mi ne trebamo napraviti ama bas nista.
Alfonse, nemoj zajeb*** više, molim te. Pa o čemu je pišem nego o tome - NE DA NE GRADIMO, već da GRADIMO UMJERENO. I Vječiti i ja maltene pišemo o jednoj te istoj stvari - da ima dionica koje treba raditi odmah, a ima onih koje bi jal' trebale sačekati, jal da se nalaze rješenja dovoljno dobra (brze ceste). Grebemu više, nemoj da se političari igraju sa nama tako što će nam poturiti "vitalne projekte", a ovamo i dalje krčmiti i crnu rupu zvanu administracija i dalje ostaviti po strani. SDA dolazi na vlast 2014 i opet sam protiv toga da se i tad roka i narodu zamazuju oči izgradnjom, a ovamo što nas birokratija uništava nikome ništa. Zar će naša javnost: ti, ja, peti-deseti, bit toliki hajvani pa se dati preveslati tek tako !?
Alfons Kauders wrote:Hrvatska privreda ima dosta problema, kao i privrede svih zemalja u regiji, tj. Evropi. Eno Slovenija gori, a oni nisu pravili autoputeve kao Hrvati, sta reci na to? Srbija takodjer u kurcu, a ni oni bas nisu izgradili par stotina kilometara autoputeva.
Netačno, nemaju svi probleme. Eno ti švaba i turaka - ljudi su pametni i u vremenu najveće krize oni se dižu.
No, na stranu to - ja te pitam, ako taj autoput u zadnjih par godina ne rješava probleme Hr, Srb pa i masu drugih zemalja, zašto bi riješio naš problem ? Ja sam za to da se i druge aktivnosti pokrenu paralelno sa (racionalnom) izgradnjom autoputa - smanjenje administracije, uštede u javnom sektoru te kreiranje povoljnije privredne klime (setovima zakona) za ulaganja. Dakle, samo paralelnim procesima možemo naprijed - srokamo li ogromne kredite u autoput oni će nam postati samo teret državi koja lagano umire...
Post Reply