Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- nermin.padez
#1401 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nije smjesno jbt, jedino da glavni grad drzave ima redukcije u drzavi! Kakva je to drzava 
- eluna
#1402 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
dobar dobar ........madtv wrote:prodajem stan s buretom od 200lR_v_P20 wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Mijenjam stan u Svrakinom bez redukcije za stan u Centru sa redukcijom
![]()
![]()
-
miki.ba
#1403 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Država za coekanermin.padez wrote:Nije smjesno jbt, jedino da glavni grad drzave ima redukcije u drzavi! Kakva je to drzava
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1404 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
šta nije jasnonermin.padez wrote:Nije smjesno jbt, jedino da glavni grad drzave ima redukcije u drzavi! Kakva je to drzava
nije se ulagalo u cijevi toliko godina a broj stanovnika i zgrada se povećao
prosto ko pasulj
imaš jednu čašu
trebaš je presuti u 10 malih
sada je 17 malih
-
miki.ba
#1405 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
A usput se prospe desetak casa, znaci nema šanse.Black swan wrote:šta nije jasnonermin.padez wrote:Nije smjesno jbt, jedino da glavni grad drzave ima redukcije u drzavi! Kakva je to drzava
nije se ulagalo u cijevi toliko godina a broj stanovnika i zgrada se povećao
prosto ko pasulj
imaš jednu čašu
trebaš je presuti u 10 malih
sada je 17 malih
- nermin.padez
#1406 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Pa da, da ih prespu bez izgubljene kapi pa hajde...

- Dozer
#1407 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ne 10, nego 12-13 
A i dalje treba vode da bude u svih 17
Ovo ni Anstajn ne bi rijesio
A i dalje treba vode da bude u svih 17
Ovo ni Anstajn ne bi rijesio
- Nisrin
#1408 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Kakva je situacija danas kod vas????
SG, jedan dio, nema vode od 12h do SUTRA, tako kazu...
http://www.radiosarajevo.ba/novost/92174/nocache
Znaci, nista bez 10 dana kise, a od srijede javljaju suncano malte ne do kraja mjeseca...preostaje nam KISNA DOVA!
Znaci, nista bez 10 dana kise, a od srijede javljaju suncano malte ne do kraja mjeseca...preostaje nam KISNA DOVA!
-
miki.ba
#1409 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nemam ni ja vode, vec 2 sata, zna li se kad ce biti?Nisrin wrote:Kakva je situacija danas kod vas????
Ako nece dolaziti da idem kupiti.
- Nisrin
#1410 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
miki.ba wrote:Nemam ni ja vode, vec 2 sata, zna li se kad ce biti?Nisrin wrote:Kakva je situacija danas kod vas????
Ako nece dolaziti da idem kupiti.
Meni rekose nista do sutra i to "poslat cemo ujutro tek cisternu" aaaaaaa Ovo je gore nego u ratu...I dalje mi nije jasno kako neko nema PO CIJELI DAN I PO CIJELU NOC vode, znaci samo 3h ima, dok ostali imaju normalno po danu, zavrnu im tek u 23h, a cak nekim naseljima ne zavrnu ni po noci...razumijem oko bolnica, hitne ali cini mi se da njih smatraju gradjanima viseg reda, a mi sitna buranija NISTA!!!
Znaci, ja nikako ne prihvatam da su izvori presusili, jer nije SA jedini grad gdje nije bilo kise protekla 4 mjeseca!!!
- Hajlac
#1411 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
"Unatoč ovom prirodnom bogatstvu, glavnom gradu BiH prijeti nestašica vode, upozoravaju stručnjaci, a razlozi su loša vodovodna mreža, koja uzrokuje enormne gubitke, te izrazito sušan period iza nas.
Prema prognozama, imamo razloga za brigu i u budućnosti, jer trošimo puno, a marimo malo.
"Najveći problem je što niko ne cijeni vodu, ni mi koji je koristimo, ni oni koji njome raspolažu", naglašava Dalila Jabučar iz Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu.
Ona upozorava da količina vode koja se crpi ugrožava podzemnu akumulaciju, odakle i pijemo vodu.
"Čim opadne nivo Željeznice i Bosne i kad duže vrijeme nema kiše, nije teško predvidjeti da će biti redukcija. Sve dok su gubici u mreži ovoliki, a to je od 60 do 70 posto, jedino što nam preostaje je da gledamo u nebo i čekamo kišu", kaže Jabučar u izjavi za Klix.ba.
Iako je posljednjih dana bilo kiše, to nije znatno popravilo situaciju, jer se radi o neznatnim količinama koje ne mogu podići nivo na sarajevskim izvorištima.
Mi smo definitivno u nezavidnoj situaciji, ali je to krivica svih nas, građana kojima teče voda iz slavine, preduzeća Vodovod i Kanalizacija, koje krivicu prebacuje na nekog drugog, i Kantona koji je vlasnik sistema i trebao bi o tome brinuti te ne dozvoliti tolike gubitke", ističe Jabučar.
Gubici vode iz godine u godinu su u stalnom porastu, a prema nekim procjenama iznose oko 70 posto. Takve gubitke, kaže Jabučar, nismo imali otkako se rat završio.
"Neposredno nakon rata gubici su pali za 20 posto i nije nikakav ogroman zahvat i sada ih spustiti, jer ih obično uzrokuju veliki kvarovi, koji se mogu vidjeti golim okom. Međutim, za neke veće radove, koji bi gubitke doveli na razumnu mjeru, bi trebalo minimalno pet godina i stotine miliona KM. Što je najžalosnije, svi glavni vodovi su po gradu i kad bi se počela popravka, onda bi morao biti zaustavljen saobraćaj, nastali bi drugi problemi. Nije to jednostavan poduhvat, ali se nešto mora uraditi, jer ovako više ne može", ističe naša sagovornica.
Trenutno se eksploatiše blizu 2.700 litara u sekundi, od toga građani troše 1.500 litara u sekundi, dok se sve ostalo prospe dok dođe do naših slavina. "
http://www.klix.ba/vijesti/bih/hoce-li- ... /121015102
Moroni, da bi natapali Sarajevsko polje(70%), crpe i zadnje rezerve vode ispod Igmana i Bjelasnice
Jesu li oni svjesni mogucih posljedica po klimu tog podrucja oko Bjelasnice? Treba u Hercegovacki suhi krs da se pretvori taj kraj?
Jos imaju obraza izjaviti ovakve obmane:
"Jedini uzročnik je nestašica vode, Bačevo nema dovoljno vode i to je osnovni problem", rečeno nam je u KJKP Vodovod i kanalizacija."
Hocete mozda da Vam u Bacevo kanisterima donosimo vodu s nekih drugih lokacija?
Da organizujemo akciju Sevap za Vodovod?
Prema prognozama, imamo razloga za brigu i u budućnosti, jer trošimo puno, a marimo malo.
"Najveći problem je što niko ne cijeni vodu, ni mi koji je koristimo, ni oni koji njome raspolažu", naglašava Dalila Jabučar iz Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu.
Ona upozorava da količina vode koja se crpi ugrožava podzemnu akumulaciju, odakle i pijemo vodu.
"Čim opadne nivo Željeznice i Bosne i kad duže vrijeme nema kiše, nije teško predvidjeti da će biti redukcija. Sve dok su gubici u mreži ovoliki, a to je od 60 do 70 posto, jedino što nam preostaje je da gledamo u nebo i čekamo kišu", kaže Jabučar u izjavi za Klix.ba.
Iako je posljednjih dana bilo kiše, to nije znatno popravilo situaciju, jer se radi o neznatnim količinama koje ne mogu podići nivo na sarajevskim izvorištima.
Mi smo definitivno u nezavidnoj situaciji, ali je to krivica svih nas, građana kojima teče voda iz slavine, preduzeća Vodovod i Kanalizacija, koje krivicu prebacuje na nekog drugog, i Kantona koji je vlasnik sistema i trebao bi o tome brinuti te ne dozvoliti tolike gubitke", ističe Jabučar.
Gubici vode iz godine u godinu su u stalnom porastu, a prema nekim procjenama iznose oko 70 posto. Takve gubitke, kaže Jabučar, nismo imali otkako se rat završio.
"Neposredno nakon rata gubici su pali za 20 posto i nije nikakav ogroman zahvat i sada ih spustiti, jer ih obično uzrokuju veliki kvarovi, koji se mogu vidjeti golim okom. Međutim, za neke veće radove, koji bi gubitke doveli na razumnu mjeru, bi trebalo minimalno pet godina i stotine miliona KM. Što je najžalosnije, svi glavni vodovi su po gradu i kad bi se počela popravka, onda bi morao biti zaustavljen saobraćaj, nastali bi drugi problemi. Nije to jednostavan poduhvat, ali se nešto mora uraditi, jer ovako više ne može", ističe naša sagovornica.
Trenutno se eksploatiše blizu 2.700 litara u sekundi, od toga građani troše 1.500 litara u sekundi, dok se sve ostalo prospe dok dođe do naših slavina. "
http://www.klix.ba/vijesti/bih/hoce-li- ... /121015102
Moroni, da bi natapali Sarajevsko polje(70%), crpe i zadnje rezerve vode ispod Igmana i Bjelasnice
Jesu li oni svjesni mogucih posljedica po klimu tog podrucja oko Bjelasnice? Treba u Hercegovacki suhi krs da se pretvori taj kraj?
Jos imaju obraza izjaviti ovakve obmane:
"Jedini uzročnik je nestašica vode, Bačevo nema dovoljno vode i to je osnovni problem", rečeno nam je u KJKP Vodovod i kanalizacija."
Hocete mozda da Vam u Bacevo kanisterima donosimo vodu s nekih drugih lokacija?
Da organizujemo akciju Sevap za Vodovod?
- Mračajski proto
#1412 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
KAKVA STOKA!
- Dioda
#1413 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Majku im lopovsku / nesposobnu / bahatuTrenutno se eksploatiše blizu 2.700 litara u sekundi, od toga građani troše 1.500 litara u sekundi, dok se sve ostalo prospe dok dođe do naših slavina. "
Minimalno pet godina da zamijene cijevi
Koga vise boli qrac hoce li padati kisa, kad ce bez obzira na to opet biti redukcije
Ma 'vako nam i treba, sto se mene tice, volila bih da ove redukcije budu po cijeli dan, i jos pride da budu i redukcije struje. Pa bi se mozda i promijenio stav - samo nek' ne puca
-
A1B
#1414 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
sad ce poplave, nema brige

-
iza_tebe_sam
#1415 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Gdje je ona Torabijeva voda?
- LightRain
#1416 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Osim što me nervira što svaku noć moram pripremiti u flaše vode, dođu mi i žohari u posjet u wc s vremena na vrijeme.
Ovo je baš sramota postalo za glavni grad...
-
A1B
#1417 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
LightRain wrote:Osim što me nervira što svaku noć moram pripremiti u flaše vode, dođu mi i žohari u posjet u wc s vremena na vrijeme.Ovo je baš sramota postalo za glavni grad...
stvarno je nezgodno !
- nermin.padez
#1418 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
E ovo niko nije boldirao:
Međutim, za neke veće radove, koji bi gubitke doveli na razumnu mjeru, bi trebalo minimalno pet godina i stotine miliona KM. Što je najžalosnije, svi glavni vodovi su po gradu i kad bi se počela popravka, onda bi morao biti zaustavljen saobraćaj, nastali bi drugi problemi.

Međutim, za neke veće radove, koji bi gubitke doveli na razumnu mjeru, bi trebalo minimalno pet godina i stotine miliona KM. Što je najžalosnije, svi glavni vodovi su po gradu i kad bi se počela popravka, onda bi morao biti zaustavljen saobraćaj, nastali bi drugi problemi.
- U-zap
#1419 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nego hoce li biti tih protesta da se pojavim na njima jer ovo stvarno nema smisla vise, ne mogu navecer zube oprati, ako ce mi oni placati stomatologa, nije frka 
-
miki.ba
#1420 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Mi smo svi skupa jade jadne, ocam sad kad bi poceli i struju iskljucivati mi bi mirno gledali.
I šta sad trebaju milioni i 5 god. da se popravi mreža, pa popravi boli mene rampa kolko ti treba ja placam svoje racune.
Stvarno mi nije jasno hocel popravljat il nece ako nece nek kažu da bježimo, pa neš cijeli život biti pod redukcijama.
Baš smo ovce.
I šta sad trebaju milioni i 5 god. da se popravi mreža, pa popravi boli mene rampa kolko ti treba ja placam svoje racune.
Stvarno mi nije jasno hocel popravljat il nece ako nece nek kažu da bježimo, pa neš cijeli život biti pod redukcijama.
Baš smo ovce.
- Nisrin
#1421 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Znaci, narednih 5 godina redukcije i dok jos skontaju da trebaju poceti sa popravkama to je jos 3-4 godine!
POostali smo jedna velika dzungla, ustvari u dzungli postoje rijeke i potoci i pitka voda u svako doba!
Omg

POostali smo jedna velika dzungla, ustvari u dzungli postoje rijeke i potoci i pitka voda u svako doba!
Omg
- nermin.padez
#1422 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Sačekati opet neku novu Austrougarsku, to je jedini izlaz

-
TRŠ
#1423 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
vala bas ! Da nije bilo budaletine sad bi pored toga sto bi imali vode, znali i njemacki jeziknermin.padez wrote:Sačekati opet neku novu Austrougarsku, to je jedini izlaz![]()
![]()
- nermin.padez
#1424 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ili oni Arapi sto podizu City Centar, Bristol....nek odrade vodovodnu mrezu...
STo prije pocnu, prije ce zavrsiti, ne moraju odmah sve. BItno samo da se nesto radi, ne znam sta odlazu, posle ce biti jos teze, gvozdje se kuje dok je vruce
STo prije pocnu, prije ce zavrsiti, ne moraju odmah sve. BItno samo da se nesto radi, ne znam sta odlazu, posle ce biti jos teze, gvozdje se kuje dok je vruce
- poznanik
#1425 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Želi li neko riješiti problem vodosnabdijevanja, neka se organizira i ode pred zgradu Vlade, tamo je i početak i kraj svih vodo-problema Sarajlija, nije ovdje na forumu