Raiffeisen banka - sve o tome
Moderator: anex
- Raigor Stonehoof
#1401 Re: Raiffeisen banka
vala kad se otegne red u granapu a vidim babu da kupuje kiflu i cigare i placa karticom, tacno bih je.... 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1402 Re: Raiffeisen banka
jes vala... račun 4.74 ona govori naglas pin
i fino uvijekj zaštopa fiskalna kasa...
i tako uvijek u lokalnom granapu moraju resetovati xp
komp
i tako uvijek u lokalnom granapu moraju resetovati xp
-
razonoda
#1403 Re: Raiffeisen banka
Da li neko zna koliko kosta trgovca to-''provlacenje kartice'' , to je jedan od razloga odbijanjaiste iste za niske cifre,DON_eARL wrote:Dok god imaš sredstva koja mogu da se povuku sa računa, možeš platiti bilo koji iznos karticom. Mislim da se isključivo radi o bezobrazluku trgovaca u situaciji koju si naveo. Meni u apoteci nisu željeli da provuku karticu na iznos od 5,85KM, a bez problema sam plaćao iznose ispod 5KM u samoposlugama.Treebeard wrote:Koliki je najmanji iznos koji se moze platiti visa electron debitnom karticom? Moze li se hljeb, zvake, lizalo i sl. platiti karticom? (naravno tamo gdje postoji mogucnost uopste placanja karticom) Ako su odgovori potvrdni, kome se zaliti ako trgovac odbije da proda i naplati robu preko kartice? Da li je to uopste regulisano ili je ostavljeno trgovcima da sami odredjuju koji je to minimalni iznos placanja?
Za svaki slučaj zovi 033 755 010 za tačnu informaciju.
U usa je kazna bila $2000. no bile tuzbe i danas --trgovac ima pravo naplatiti-dodati do 3% na vrijednost ako hoces da platis karticom.
- seoBIH
#1404 Re: Raiffeisen banka
Raigor Stonehoof wrote:vala kad se otegne red u granapu a vidim babu da kupuje kiflu i cigare i placa karticom, tacno bih je....
Black swan wrote:jes vala... račun 4.74 ona govori naglas pin
i tako uvijek u lokalnom granapu moraju resetovati xpkomp
Apsolutno pretjerujete. Plaćanje karticom je dosta brze, nego keshom. Drugi je problem taj sto u BIH sve ide sporo, pa i placanje karticom. Dok ukucas pin, pa dok ti isprinta racun i slicno.
Kartica ti je nesto slicno ACC tag na auto putu. To sto je kod nakaradno, nije za osudjivanje onih koji placaju karticom.
-
DON_eARL
#1405 Re: Raiffeisen banka
Naknada za POS terminal je 3% i u BiH, u 2 banke sa kojim je moj bivši poslodavac surađivao, vjerovatno je i u drugim bankama ista cijena. Do sada se nisam susreo sa tim dodatnim iznosom na iznos računa, ali me ne bi čudilo da proguraju sličan zakon i kod nas. Istina, veoma je moguće da trgovci sa POS terminalima u maržu uračunaju i ta 3%...razonoda wrote:Da li neko zna koliko kosta trgovca to-''provlacenje kartice'' , to je jedan od razloga odbijanjaiste iste za niske cifre,DON_eARL wrote:Dok god imaš sredstva koja mogu da se povuku sa računa, možeš platiti bilo koji iznos karticom. Mislim da se isključivo radi o bezobrazluku trgovaca u situaciji koju si naveo. Meni u apoteci nisu željeli da provuku karticu na iznos od 5,85KM, a bez problema sam plaćao iznose ispod 5KM u samoposlugama.Treebeard wrote:Koliki je najmanji iznos koji se moze platiti visa electron debitnom karticom? Moze li se hljeb, zvake, lizalo i sl. platiti karticom? (naravno tamo gdje postoji mogucnost uopste placanja karticom) Ako su odgovori potvrdni, kome se zaliti ako trgovac odbije da proda i naplati robu preko kartice? Da li je to uopste regulisano ili je ostavljeno trgovcima da sami odredjuju koji je to minimalni iznos placanja?
Za svaki slučaj zovi 033 755 010 za tačnu informaciju.
U usa je kazna bila $2000. no bile tuzbe i danas --trgovac ima pravo naplatiti-dodati do 3% na vrijednost ako hoces da platis karticom.
-
razonoda
#1406 Re: Raiffeisen banka
npr. ja kupim kafu i platim karticom $2, mene to kosta $2 a prodavnica tu dobije $1.80 jer $o.20 uzme kartica.
-
DON_eARL
#1407 Re: Raiffeisen banka
Jasno je to u potpunosti. I u BiH banke uzimaju od trgovca 3% za račune plaćene karticom. U tvom primjeru prodavnica dobije 1.94$, a banka 0.06$.razonoda wrote:npr. ja kupim kafu i platim karticom $2, mene to kosta $2 a prodavnica tu dobije $1.80 jer $o.20 uzme kartica.
- seoBIH
#1408 Re: Raiffeisen banka
Veci promet - manja provizija i obrnuto. Tako prave ugovore. Nema robot istu proviziju kao neki granap.
-
razonoda
#1409 Re: Raiffeisen banka
ok ovo oko 3% je da viza uzima ali ja govorim o drugoj naplati a to je da . kada Ti hoces da platis kafu 2$ prodavac moze od TEBE DA UZME 3 % tj jos 0.06 , sto je malo i to nece uciniti. ali kod vecih suma to vec rade. Sad je na biznisima hoce li naljutiti kupce ili ne sa tim dodatnim troskom. Narod voli da placa karticama i sto vecinom daju --nakon odredjene cifre -dobijes --milje da letis.DON_eARL wrote:Jasno je to u potpunosti. I u BiH banke uzimaju od trgovca 3% za račune plaćene karticom. U tvom primjeru prodavnica dobije 1.94$, a banka 0.06$.razonoda wrote:npr. ja kupim kafu i platim karticom $2, mene to kosta $2 a prodavnica tu dobije $1.80 jer $o.20 uzme kartica.
- supercali
#1410 Re: Raiffeisen banka
Meni je vala glupo placati karticom bilo sta ispod 10-20 maraka bilo gdje
Jednom u konzumu u bbi ispred mene neka sredjena placa ovako nesto 3,60 lupam karticom i tu stojimo bezveze
Doslo mi da joj kazem ja cu platiti za tebe
Jednom u konzumu u bbi ispred mene neka sredjena placa ovako nesto 3,60 lupam karticom i tu stojimo bezveze
Doslo mi da joj kazem ja cu platiti za tebe
-
lajkujMe
#1411 Re: Raiffeisen banka
Vjerovatno vec pitano ali evo ako moze opet da mi date informaciju jer su me ovi iz Banke samo tako zbunili.
Prodao sam nesto preko pika i sad smo dogovorili da on preko uplatnice meni posalje pare i uslika itd...
Medjutim sad da se to brze uradi zvao sam banku da mi objasne, posto moja stara ima stednu knjizicu kod njih koja je aktivna... i primala je ranije uplate na nju od pravnih lica npr Pio/mio. Sad me zanimalo koji broj da mu posaljem to jeste sta mora na uplatnici da upise. Ovi banke su bljedo reagovali kao eto moze uplata na to nije problem kako? Ma samo mu dajte broj ziro racuna banke i broj stedne knjizice (nista kako to napisati), ziro racun ima uredno 16 brojeva broj stedne 11. Ja sam mu poslao oba broja i rekoh da ne znam koji da upise i da napise ime i prezime moje stare na uplatnicu.
Sad me brine da te pare nikad ne legnu jer mi je broj ziro racuna banke cudan ima cak 11 nula
I ne nije upisao ovaj drugi broj to jest broj stedne knjizice.
Prodao sam nesto preko pika i sad smo dogovorili da on preko uplatnice meni posalje pare i uslika itd...
Medjutim sad da se to brze uradi zvao sam banku da mi objasne, posto moja stara ima stednu knjizicu kod njih koja je aktivna... i primala je ranije uplate na nju od pravnih lica npr Pio/mio. Sad me zanimalo koji broj da mu posaljem to jeste sta mora na uplatnici da upise. Ovi banke su bljedo reagovali kao eto moze uplata na to nije problem kako? Ma samo mu dajte broj ziro racuna banke i broj stedne knjizice (nista kako to napisati), ziro racun ima uredno 16 brojeva broj stedne 11. Ja sam mu poslao oba broja i rekoh da ne znam koji da upise i da napise ime i prezime moje stare na uplatnicu.
Sad me brine da te pare nikad ne legnu jer mi je broj ziro racuna banke cudan ima cak 11 nula
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1412 Re: Raiffeisen banka
i to sve mene nervira zato sam prestao tako raditi
vala ako imaš nekog nek ti preuzme u sarajevu
ako nemaš nikom ništa
vala ako imaš nekog nek ti preuzme u sarajevu
ako nemaš nikom ništa
- klixoris
#1413 Re: Raiffeisen banka
Taj ziro racun banke sa 11 nula je ispravan racun i sluzi za uplate kao sto je tvoja.lajkujMe wrote:Vjerovatno vec pitano ali evo ako moze opet da mi date informaciju jer su me ovi iz Banke samo tako zbunili.
Reci tom covjeku koji ti treba uplatiti da u polje "racun u korist" stavi taj ziro racun banke, a u "svrhu" nek stavi da je uplata na racun tvoje stedne knjizice. Tako ce ovi u banci znati gdje da preusmjere sredstva
-
lajkujMe
#1414 Re: Raiffeisen banka
Hvala na odgovoru, evo kako je on upisao:klixoris wrote:Taj ziro racun banke sa 11 nula je ispravan racun i sluzi za uplate kao sto je tvoja.lajkujMe wrote:Vjerovatno vec pitano ali evo ako moze opet da mi date informaciju jer su me ovi iz Banke samo tako zbunili.
Reci tom covjeku koji ti treba uplatiti da u polje "racun u korist" stavi taj ziro racun banke, a u "svrhu" nek stavi da je uplata na racun tvoje stedne knjizice. Tako ce ovi u banci znati gdje da preusmjere sredstva
Racun primaoca: Ziro racun banke
Svrha doznake: Uplata na racun
Primatelj: Ime i Prezime
to je to
-
Dzontra_Volta
#1415 Re: Raiffeisen banka
Ma traži od banke da ti daju broj transakcijakog računa koji je vezan za štednu knjižicu (nije mi jasno da su u banci toliko glupi da ti to odmah nisu dali).
To će biti isto 16-cifreni broj koji počinje sa 161************* i pare će normalno leći na knjižicu.
To će biti isto 16-cifreni broj koji počinje sa 161************* i pare će normalno leći na knjižicu.
- klixoris
#1416 Re: Raiffeisen banka
Svrhu doznake je trebao staviti "Uplata na racun, pa broj racuna tvoje stedne knjizice" (taj broj bi trebao pocinjati sa 09)lajkujMe wrote:
Hvala na odgovoru, evo kako je on upisao:
to je to
Tesko da ce na osnovu samo imena i prezimena banka moci rskontati gdje pare idu
-
lajkujMe
#1417 Re: Raiffeisen banka
klixoris wrote:Svrhu doznake je trebao staviti "Uplata na racun, pa broj racuna tvoje stedne knjizice" (taj broj bi trebao pocinjati sa 09)lajkujMe wrote:
Hvala na odgovoru, evo kako je on upisao:
to je to
Tesko da ce na osnovu samo imena i prezimena banka moci rskontati gdje pare idu
-
Dzontra_Volta
#1418 Re: Raiffeisen banka
Ako ti je to mamin jedini račun u Raiffeisen banci, ne bi trebalo biti problema.
- klixoris
#1419 Re: Raiffeisen banka
Jedino da vidis sa bankom. Ali ja mislim da ce oni to odbiti (vratiti pare nalogodavcu) obzirom da nije naznaceno na koji racun uplata treba da ide. Ako nema nigdje na uplatnici bar tvoj jmbg, tesko da ce ti banka isplatiti pare na racun samo na osnovu imena/prezimena.
Ako banka odbije nalog, nek ti taj uplati ponovo, ali kako sam ti objasnio u ranijem postu
Ako banka odbije nalog, nek ti taj uplati ponovo, ali kako sam ti objasnio u ranijem postu
-
alentje
#1420 Re: Raiffeisen banka
Otac mi vec koristi Raiffeisen banku 5 godina. Po meni je sasvim OK banka ali jedini izuzetak je da su cesto dugi redovi. Sada sam i ja predao zahtjev za racun sa debitnom karticom i imam pitanje. Koliko dugo treba da se kartica izradi i stigne u Banja Luku? Meni koliko se cini ocu je stizalo iz Sarajeva. Takodjer, zahtjev je predat danas, Subota, uzmite i to u obzir.
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#1421 Re: Raiffeisen banka
Meni je oko mjesec dana trebalo za sve, za karticu i za pin
-
alentje
#1422 Re: Raiffeisen banka
Meni iz banke rece da je gotovo vec u ponedeljak ili utorak a stize tek cetvrtak petakMehemed wrote:Meni je oko mjesec dana trebalo za sve, za karticu i za pin
-
Mehemed
#1423 Re: Raiffeisen banka
Ja sam pred kraj 2012. vadio karticu i tada sam čekao oko mjesec dana, možda su sada ubrzali proces ili možda imaju manje zahtjeva.
-
MrShadow
#1424 Re: Raiffeisen banka
vec mjesec dana mi RBBH kartice ne rade za online placanje, probano 2 puta na expedia i 2 puta na booking.com .
Probao sam i svoje 2 karte i od oca 1, prije su uredno radile.
Jel neko zna da li imaju nekih problema? Prilikom placanja mi samo kaze da provjerim broj kartice da nije dobro unesen.
Jel neko zna da li imaju nekih problema? Prilikom placanja mi samo kaze da provjerim broj kartice da nije dobro unesen.
-
Mehemed
#1425 Re: Raiffeisen banka
Ja danas kupio nešto preko paypala, znači radi. Paypal povuče pare sa kartice i proslijedi ih prodavaču.MrShadow wrote:vec mjesec dana mi RBBH kartice ne rade za online placanje, probano 2 puta na expedia i 2 puta na booking.com .