Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Moderator: _BataZiv_0809
-
jastuk1
#1401 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Da. GoT jako podsjeća na The Wire. FUUUJ. The Wire sam prestao gledat nakon 6 epizode.
Za GoT je najveći problem prikaz i oslikavanje karakterizacije. Zbog mnoštva likova čovjek bi pomislio pa dobro nemaju vremena za dublju i podrobniju katakterizaciju svakog lika, ali onda ZAŠTO, ZAŠTO, ČEMU sve one prazne scene i dijalozi koji su često nesuvisli i predugi. Kako to da ne mogu skratiti suhi dijalog koji nama ama baš nikakve svrhe, kao i skratiti prazne kadrove i fokusirati se na lik, na glumca, na vizuelno produbljivanje karaktera?!
Pošto malo vremena provode na karakterima, a puno na zapletu, jesnostavno sve prestaje imati smisla jer likovi postaju trećerazredni u odnosu na “zaplet.“ Ne možeš likove skontat – nema njihove introspektive i njihovog razmišljanja i zbog kratkih kadrova na likovima nema upuštaja u to šta oni misle, šta im se mota po glavi – taman kad ono malo eskapizma kapne, ošamare te novim praznim kadrom ili besmislenim dijalogom!
Sve se svodi na brzu gratifikaciju zapleta, a likovi – šlikovi. Zato niti jedan lik nije “simpatičan“ u smislu da te briga šta će se desiti. Negativci, pozitivci, i oni koji nit smrde nit mirišu – sve je svejedno, relativno i besmisleno.
Nešto slično je i u The Wire. I tu je zaplet KRALJ, nauštrb likova i karakterizacije.
A ko uživa u seriji naravno nek nastavi. Za mene je ona kao neki loše prikazani, besmisleni i isprazni “vašer taštine.“
Sva sreća pa i dalje idu The Wealking Dead, Shameless, Suits, Banshee, Arrow, i još poneka druga, Spartacus će skoro završit, šmrc, a i Survivor ima dobru karakterizaciju naročito ove sezone.
Game of Thrones – Shame of Scorns
Za GoT je najveći problem prikaz i oslikavanje karakterizacije. Zbog mnoštva likova čovjek bi pomislio pa dobro nemaju vremena za dublju i podrobniju katakterizaciju svakog lika, ali onda ZAŠTO, ZAŠTO, ČEMU sve one prazne scene i dijalozi koji su često nesuvisli i predugi. Kako to da ne mogu skratiti suhi dijalog koji nama ama baš nikakve svrhe, kao i skratiti prazne kadrove i fokusirati se na lik, na glumca, na vizuelno produbljivanje karaktera?!
Pošto malo vremena provode na karakterima, a puno na zapletu, jesnostavno sve prestaje imati smisla jer likovi postaju trećerazredni u odnosu na “zaplet.“ Ne možeš likove skontat – nema njihove introspektive i njihovog razmišljanja i zbog kratkih kadrova na likovima nema upuštaja u to šta oni misle, šta im se mota po glavi – taman kad ono malo eskapizma kapne, ošamare te novim praznim kadrom ili besmislenim dijalogom!
Sve se svodi na brzu gratifikaciju zapleta, a likovi – šlikovi. Zato niti jedan lik nije “simpatičan“ u smislu da te briga šta će se desiti. Negativci, pozitivci, i oni koji nit smrde nit mirišu – sve je svejedno, relativno i besmisleno.
Nešto slično je i u The Wire. I tu je zaplet KRALJ, nauštrb likova i karakterizacije.
A ko uživa u seriji naravno nek nastavi. Za mene je ona kao neki loše prikazani, besmisleni i isprazni “vašer taštine.“
Sva sreća pa i dalje idu The Wealking Dead, Shameless, Suits, Banshee, Arrow, i još poneka druga, Spartacus će skoro završit, šmrc, a i Survivor ima dobru karakterizaciju naročito ove sezone.
- vee-jay
#1402 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
eto vidis i ja pratim npr TWD, u ponedeljak gledao zadnju epizodu i naravno da je bila onakva kao i ostatak sezone, srednja zalost.
u utorak pogledao house of lies i pravo osjetio gust gledanja dobre serije (ova sezona je vrh) a nakon toga upalio GOT i prvo sto mi je palo na um, koliko je ova serija bolja od TWDa. mogli bi dakle govoriti o ukusu ali ja ipak znam da nije do ukusa nego do cinjenice da ja pratim puno kvalitetnije serije od tebe. 
-
DžipaloRipalo
#1403 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Kakve bi vi hit serije pravili...
- Zmijuga loma
#1404 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Zašto Mance Rayder u svojoj uvodnoj sceni ne svira lautu?

- Point.
#1405 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Imao sam nekih nedoumica da li da dam sansu GoT, ali nakon sto sam vidio da je lokalni kriticar, Jastuk1 maltene popljuvao (isti kriticar koji na pravdi Boga popljuva The Wire a pohvali Gossip klix i to u istoj recenici) ovu seriju, defintivno cu da je pogledam, znaci da nije losa. 
- jasko_ba
#1406 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
+1Point. wrote:Imao sam nekih nedoumica da li da dam sansu GoT, ali nakon sto sam vidio da je lokalni kriticar, Jastuk1 maltene popljuvao (isti kriticar koji na pravdi Boga popljuva The Wire a pohvali Gossip klix i to u istoj recenici) ovu seriju, defintivno cu da je pogledam, znaci da nije losa.
-
jastuk1
#1407 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
+16jasko_ba wrote:+1Point. wrote:Imao sam nekih nedoumica da li da dam sansu GoT, ali nakon sto sam vidio da je lokalni kriticar, Jastuk1 maltene popljuvao (isti kriticar koji na pravdi Boga popljuva The Wire a pohvali Gossip klix i to u istoj recenici) ovu seriju, defintivno cu da je pogledam, znaci da nije losa.
- vicious2
#1408 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
nakon knjiga, GoT kao serija mi je onako ... niti smrdi niti mirise... bezveze. Ali ipak, to je samo moje misljenje 
- vicious
#1409 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Dobro si, ali meni bi ovaj pdf bio puno siromasniji da nas jastuk ne uveseljava povremeno sa svojim vizuelnim produbljivanjem karaktera, eskapizmom i gratifikacijom zapletaPoint. wrote:Imao sam nekih nedoumica da li da dam sansu GoT, ali nakon sto sam vidio da je lokalni kriticar, Jastuk1 maltene popljuvao (isti kriticar koji na pravdi Boga popljuva The Wire a pohvali Gossip klix i to u istoj recenici) ovu seriju, defintivno cu da je pogledam, znaci da nije losa.
-
1Dante1
#1411 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Dobra epizoda, samo crvenokosa me pomalo podsjeca na Vesnu Vukelic 
Patuljak ima da ih izdominira u ovoj sezoni
Patuljak ima da ih izdominira u ovoj sezoni
- Joker88
#1412 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Evo vidis ja bih u Arrowu ubila Oliverov lik i dopustila da Tommy preuzme seriju, koliko su duboko razradili.jastuk1 wrote: Sve se svodi na brzu gratifikaciju zapleta, a likovi – šlikovi. Zato niti jedan lik nije “simpatičan“ u smislu da te briga šta će se desiti. Negativci, pozitivci, i oni koji nit smrde nit mirišu – sve je svejedno, relativno i besmisleno.
Molim te, Tyrion je simpatican, a Kraljica je glavna(Cersei Lannister). John Snow je druga prica
-
jastuk1
#1413 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Super ideja, mada nisu baš u prilici roknuti glavni lik.Joker88 wrote:
Evo vidis ja bih u Arrowu ubila Oliverov lik i dopustila da Tommy preuzme seriju, koliko su duboko razradili.
Meni nije "glupa radnja" to što izvlači Arrow, već što uspjeva prenijeti malo atmosfere, baš kao što GoT uspjeva malo sa fotografijom. Čak mislim da je gluma u Arrow iako srednja žalost nešto bolja od GoT. GoT ima dva, tri izuzetno odrađena lika, ali ostali su prosječni, a neki jako ispod.
Lena Headey, inače jako dobra u filmu Dredd, ovdje je prilično fulala, baš kao i Michelle Fairley. Dizaster. Onaj mali zloćo dobro odrađuje, ostali... Meeh. Previše likova i zapleta za seriju od samo 10 epizoda po sezoni za godinu dana....Mislim da bi bilo puno bolje da su se sredstva rasporedila za jedno 26 epizoda po sezoni. Kao u stara dobra vremena kad su serije imale toliko epizoda u jednoj sezoni. Sve bi onda imalo puno većeg smisla. Produkcija ne bi naravno bila ovoliko "grandiozna," ali barem ne bi sve bilo vako nagurano i nabijeno bezveze.
-
brain bubbles
#1414 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
napokon i ja pregleda epizodu, petak dan za got 
onako, fina uvertira, samo nema jos troje malih starkova
onako, fina uvertira, samo nema jos troje malih starkova
-
brain bubbles
#1415 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
ahahahahah, nisam provjerio ovo, al zanimljivo xd
"When Margaery Tyrell is speaking to the orphans of the Battle of Blackwater Bay, as her handmaiden begins to hand out toys to the children, an email notification sound from a computer on the set can be heard in the background."
"When Margaery Tyrell is speaking to the orphans of the Battle of Blackwater Bay, as her handmaiden begins to hand out toys to the children, an email notification sound from a computer on the set can be heard in the background."
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1416 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
wow ja zaboravio
da je ovo izašlo
šta gras čini od čovjeka
da je ovo izašlo
šta gras čini od čovjeka
- ćiribiribela
#1417 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Odlicna!! Ja pogledala sve epizode za 5 dana.
)
-
DON_eARL
#1418 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Čujem da su počeli izmišljati scene u odnosu na knjigu.
Epizoda je solidna, ništa spektakularno, očekivano.
Epizoda je solidna, ništa spektakularno, očekivano.
- VenomousV
#1419 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
svaka epizoda bez dany je bezze 
- shmizlica
#1420 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
ne čini mi se da izmišljaju, čisto izmijene........npr. koliko se ja sjećam Reedovi su došli Branu u zamak, dok se u seriji sreću u šumi (ali davno sam čitala pa moguće i da fulim)
uglavnom, serija je ok.pogotovo ko je čitao knjigu pa se sad podsjeća
i naravno, serija se ne može porediti sa knjigom ali sasvim je solidna, likovi su dobro odrađeni; Tyrion mi je legendaran, Šansa patetična i ide na živac, Theon slabić i ljigavac, Joffrey da ne govorim
..........
jedva čekam da vidim nastavak borbe Jamia i Briene sa Boltonovim ljudima
uglavnom, serija je ok.pogotovo ko je čitao knjigu pa se sad podsjeća
i naravno, serija se ne može porediti sa knjigom ali sasvim je solidna, likovi su dobro odrađeni; Tyrion mi je legendaran, Šansa patetična i ide na živac, Theon slabić i ljigavac, Joffrey da ne govorim
jedva čekam da vidim nastavak borbe Jamia i Briene sa Boltonovim ljudima
-
DON_eARL
#1421 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Scena sa Džukelom i Arjom je, kako kaže osoba koja je čitala knjige, izmišljena. 
- harač
#1422 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
meni i je i ona i night watch/wall smora živa, ne volim ni stanisa i onu njegovu, a ni aryu i tu priču (osim one epizode sa tywinom)VenomousV wrote:svaka epizoda bez dany je bezze
- shmizlica
#1423 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
pa nije baš izmišljena.....................samo se drugačije odigralaDON_eARL wrote:Scena sa Džukelom i Arjom je, kako kaže osoba koja je čitala knjige, izmišljena.
Džukela
-
brain bubbles
#1424 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
tek sam sad shvatio koliko ima tih kako kazete "prica"
na pocetku bio je samo winterfell, kings landing i pentos, al kako serija odmice, ima ih jaaaako puno, probacu da nabrojim ako uspijem ove trenutno sto se odigravaju
* daleki istok, mother of dragons i njeni kompanjoni
* sjever, Jon Snow i Manceovi ljudi
* sjever, ostatak nights watch
* malo juznije, dva mala Starka i njihovi pratioci
* Rob i vojska
* Theon (ne znam tacno gdje je, al vjerujem da je zamijenjen za slobodu ostalih)
* Kingslayer i zena zmaj
* Tri musketira (Arya i co.)
* Stannis na Dragonstonu
* Capitol i svi likovi sto su tamo trenutno
Mozda sam nesto i zaboravio, al uglavnom jedna epizoda ne moze da pohvata svu radnju, tako da bi ovo mogla da bude sezona gdje se nista ne rijesi
na pocetku bio je samo winterfell, kings landing i pentos, al kako serija odmice, ima ih jaaaako puno, probacu da nabrojim ako uspijem ove trenutno sto se odigravaju
* daleki istok, mother of dragons i njeni kompanjoni
* sjever, Jon Snow i Manceovi ljudi
* sjever, ostatak nights watch
* malo juznije, dva mala Starka i njihovi pratioci
* Rob i vojska
* Theon (ne znam tacno gdje je, al vjerujem da je zamijenjen za slobodu ostalih)
* Kingslayer i zena zmaj
* Tri musketira (Arya i co.)
* Stannis na Dragonstonu
* Capitol i svi likovi sto su tamo trenutno
Mozda sam nesto i zaboravio, al uglavnom jedna epizoda ne moze da pohvata svu radnju, tako da bi ovo mogla da bude sezona gdje se nista ne rijesi
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1425 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
ne mogu reci da je smor epizoda ali eto
strah me samo da serijal ne izmijeni namjere pisanja martinovih ...
strah me samo da serijal ne izmijeni namjere pisanja martinovih ...