Radio dvije godine u vojnoj bolnici "Salahadin" (nisam siguran da se tako pise), bas u vrijeme kada je amer. presj. Regan izvrsio vazdusni udar na Libiju. Kasnije je otkriveno, odnosno jedan izraelski agent je otkrio ulogu Izraela tokom ovog napada koja se odvijala pod kodnim imenom"Trojan".
Ma Libijcima je bilo ko bubregu u loju za vrijeme Gase. Mali broj, ali zaista mali broj, Libijaca ga nije volio, iako je Libija zemlja dubokih plemenskih razlika. Znao je Gaso da ugodi vodjama tih plemena i da drzi mir u kuci. Istina, bilo je nekoliko pokusaja atentata na njega, uglavnom pripremanih u izraelskoj, americkoj ili engleskoj kuhinji, ali sa domacim izvrsiocima sto je i razlogom neuspjeha istih. Naime, Gaso je stvorio takav sistem da je svak svakome bio spijun pa je uvjek unaprijed znao ko, kada i gdje ce pokusati da ga kokne.
Cak i za vrijeme embarga zapadnih zemalja narod u Libiji je relativno dobro zivio. Uvjek su se znali naci i oni koji su krsili embargo da bi dobro zaradili. Tako sam i upoznao francuske inzinjere koji su radili servisiranje "Miraza" tokom libijsko-cadskog sukoba (jednu stranu iz Cada u tom sukobu je direktno pomagala Francuska i njihova "Legija stranaca"). Jbg, rekli su mi da rade bez znanja francuske vlade za mjesecnu sumu od $10 hiljadarki.Ima toga i sada, i ne samo u Libiji. Svugdje.
Zene su im uglavnom prelijepe, svih boja i svih plemena. Dobro sam poznavao jednu koja je u to vrijeme radila u vladi i bila je odgovorna za nabavku lijekova. Prvo sam upoznao njenog brata, a onda me on upoznao sa njom i cijelom porodicom. Predivna porodica, svi veoma obrazovani, i oni u Libiji kao i oni koji su zivjeli u inostranstvu.
Jednom prilikom dok me ona vozila svojim bjesnim autom kroz Tripoli,neki qurci od civilne policije su nas zaustavili i poceli postavljati vrlo neprijatna pitanja i meni i njoj. Tek kada im je rekla ime svog brata i kada je na poziv jednog od njih i on stigao na lice mjesta oni su se umirili i izvinuli nam se. Sreca po mene pa je on bio jedan od njihovih "mudira".
Ma malo je falilo da ne postanem libijski zet, al' et' sudbina nije htjela.
I da skratim, misljena sam da je neko dobro odrijesio kesu da plati vise od Gase nekolicini tih plemenskih vodja, koji su se za uzvrat obavezali da ce ga smaknuti. Kako nisu mogli sami i bili bi pometeni za nekoliko sedmica, njihov finansijer je iskoristio UN i NATO da im pomugnu u tom necasnom pucu.
Zalice narod Libije za Gasom i vremenom kada je on bio "Kebir mudir".