DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
jeza u ledja

#1401 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

munchkin33 wrote:a, za ono..
zgradom, vec U zgradi kongresa
..ev' ti malo, pa citaj.. ;-)
03/02/2011 11:23 PM Former U.S. Congressman Denied Access To Wisconsin Statehouse
Amanda Terkel:

On Wednesday afternoon, former congressman Dave Obey -- who served from 1969 until retiring this year -- was barred from entering the Wisconsin statehouse.

“I’ve been coming to this building since 1958 and I’ve never been denied access,” Obey stated. Although he did not tell security officials who he was -- because he believed everyone should have access, regardless of title -- others did inform them.

Yesterday, a judge issued an injunction ordering the Capitol building "open...to members of the public during business hours and at times when governmental matters, such as hearings, listening sessions and court arguments are being conducted."
Eh, ti sad naso tog jednog lika koji boga pitaj sta je radio... Ima i video kako su jednog kongresmena haman pa pretukli kad je htio uci u zgradu, navodno se policija zajebala, a on nije imao propusnicu sa sobom. To ne znaci da je protestantima pristup zabranjen.

Al evo ti slika da se uvjeris:

Image
munchkin33

#1402 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by munchkin33 »

Eh, ti sad naso tog jednog lika koji boga pitaj sta je radio... Ima i video kako su jednog kongresmena haman pa pretukli kad je htio uci u zgradu, navodno se policija zajebala, a on nije imao propusnicu sa sobom. To ne znaci da je protestantima pristup zabranjen.
..haha..ovo je "kljucna rijec".. :lol: :lol: ..dobro je, nisu ga roknuli pa rekli "bilo pedeset murijasa u opasnosti od njega".. :lol: :lol: ..slabasni, sta ces, isto k'o dodove "caje", kad ih napadne nana Fata.. :lol: :lol:
..hajde bolan, uvijek je lakse kritikovati ono "negdje drugdje" i govoriti "kod nas je najbolje"..pa godinama se govori o ilegalnim imigrantima, a oni su glavna radna snaga koja ce zaradjivati i zaradjuje firmi kojoj je vlasnik neko ko onaj guverner.. matematicka demokratija je na djelu..po vascjeloj vaseljeni..ovo se racuna..$..$ nista drugo..sve je "zamjenjivo", samo je $.. konstanta.. ;-)
zonbirile

#1403 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by zonbirile »

@barba due

moj barba pa to Ameri kao i Fatih rade,dođu u tuđu zemlju i sve dozvole, po svome naravno,ali na tuđem tlu.
mir-vama

#1404 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by mir-vama »

Nova izraelska avantura oko pojasa Gazze

IRIB - Grad Gazza i istoimeni pojas, slobodni dio palestinskog teritorija se već nekoliko dana nalazi pod artiljerijskim i zračnim napadima cionističke armije, što zapravo govori o novom vojnom sukobu u regionu. Nova izraelska avantura u Gazzi ovoga puta je počela uz zeleno svjetlo SAD-a i nakon podrške Roberta Gejtsa, američkog ministra odbrane novim oružanim napadima cionističkog agresora, Banjamin Natanjahu, prmijer cionističkog režima je otputovao u Rusiju kako bi, ubjeđivanjem ruskih zvaničnika, Gazzu postavio metom kopnenih, zračnih i pomorskih napada svojih vojnih snaga.
jeza u ledja

#1405 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Novi momenti:

http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/110325123

Gaddafijeve snage spremne za pregovore s pobunjenicima

Bivši premijer Libije Abdul-Ati al-Obeidi, član libijske delegacije na sastanku s Afričkom unijom (AU), izjavio je u petak u Adis Abbabi da je njegova zemlja spremna da pregovara s opozicionim pobunjenicima i da prihvati političke reforme, uključujući izbore.

Ponuđeni pregovori i eventualne političke reforme mogle bi biti veliki korak naprijed u pravcu okončanja sukoba između snaga lojalnih libijskom vođi Moammaru Gaddafiju i pobunjenika, prenosi AP.

Obeidi je također rekao je da su za nasilje u Libiji odgovorni "ekstremisti" i strana intervencija.

Afička unija se ranije založila za uspostavljanje prelaznog perioda koji će voditi ka demokratskim izborima u Libiji.

Sastanak u Adis Abbabi predstavlja dio napora da se postigne primirje i političko rješenje u Libiji
Hemel

#1406 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Hemel »

jeza u ledja wrote:Novi momenti:

http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/110325123

Gaddafijeve snage spremne za pregovore s pobunjenicima

Bivši premijer Libije Abdul-Ati al-Obeidi, član libijske delegacije na sastanku s Afričkom unijom (AU), izjavio je u petak u Adis Abbabi da je njegova zemlja spremna da pregovara s opozicionim pobunjenicima i da prihvati političke reforme, uključujući izbore.

Ponuđeni pregovori i eventualne političke reforme mogle bi biti veliki korak naprijed u pravcu okončanja sukoba između snaga lojalnih libijskom vođi Moammaru Gaddafiju i pobunjenika, prenosi AP.

Obeidi je također rekao je da su za nasilje u Libiji odgovorni "ekstremisti" i strana intervencija.

Afička unija se ranije založila za uspostavljanje prelaznog perioda koji će voditi ka demokratskim izborima u Libiji.

Sastanak u Adis Abbabi predstavlja dio napora da se postigne primirje i političko rješenje u Libiji
Ne znam sta je ovdje novo. Gadafi je nudio pregovore i prije intervencije ali se niko nije oglasio sa druge ''pobunjenicke '' strane. To je namjerno opstruisano da bi se izvrsili napadi a i sada sumnjam da ce doci do nekih iskrenih pregovora jer su ''pobunjenici'' sada u rukama stranaca.
jeza u ledja

#1407 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Gadaffi nudio politicke reforme, ukljucujuci i izbore? Jes vraga.

Ispravi me ako grijesim, nekim linkom ili nesto.
Hemel

#1408 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Hemel »

jeza u ledja wrote:Gadaffi nudio politicke reforme, ukljucujuci i izbore? Jes vraga.

gadafi nudio pregovore... :-) a kroz pregovore idu i zelje... :D
Enticer

#1409 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Enticer »

Hemel wrote:
jeza u ledja wrote:Gadaffi nudio politicke reforme, ukljucujuci i izbore? Jes vraga.

gadafi nudio pregovore... :-) a kroz pregovore idu i zelje... :D
Tako je. Sjedimo i pricajmo sta ko zeli. Ali to zapadnom agresoru nije cilj pregovarati, njima je cilj unistiti Libiju i pobiti sto vise civila kao u Iraku. :x :x
BarbaDue

#1410 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by BarbaDue »

zonbirile wrote:@barba due

moj barba pa to Ameri kao i Fatih rade,dođu u tuđu zemlju i sve dozvole, po svome naravno,ali na tuđem tlu.
zonbirile, o tome bi opet mogli da se nadmudrujemo još pet dana ali odosmo daleko u off. jedno je sigurno a to je da je Fatih tada ucinio kako je starosjediocima bolje odgovaralo, a Jefferson dođe u tuđu zemlju i ucini kako nevalja ni bogu ni narodu. u stvari ucini dobro samo nekolicini prdonja koji sjede negdje u debelim foteljama i razmisljaju o novim osvajanjima.
jefferson

#1411 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

BarbaDue wrote:
zonbirile wrote:@barba due

zonbirile, o tome bi opet mogli da se nadmudrujemo još pet dana ali odosmo daleko u off. jedno je sigurno a to je da je Fatih tada ucinio kako je starosjediocima bolje odgovaralo, a Jefferson dođe u tuđu zemlju i ucini kako nevalja ni bogu ni narodu. u stvari ucini dobro samo nekolicini prdonja koji sjede negdje u debelim foteljama i razmisljaju o novim osvajanjima.
A fotelja deblja i deblja, pa ne idemo dzaba u pohode :lol:
quasar

#1412 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Evo kopao sam ja da pokusam naci link, ali nemogu da iskopam: Sjecam se i ja, ali nemam link. Jeste, par dana pred glasanje u VS nudio je primirje i pregovore oko buducnosti zemlje. Neke reforme i sl. Nije naveo konkretno nista, ali su ga pobunjenici glatko odbili preko Al Jazeere. Normalno, jer su znali da ce dobiti NATO podrsku. E sad da li bi Gagi ikad pristao na neke korjenite reforme, ne znam, ali mi se cini da je nudio neki prelazni period, gdje bi zemlju vodio njegov sin do izbora. Nisam previse obracao paznju na to. Uglavnom pokusao je ili stvarno da pregovara ili da kupi vrijeme, nakon odbijanja je krenuo u ovu ofanzivu prema Bengaziju. Mislim da je bilo pametno prihvatiti te pregovore, ali ...

uvijek se sjetim nase situacije i sa svakim novim pregovorima sve nepovoljniji prijedlozi su bili. Idealno bi bilo da je prosao Kutiljerov plan i da prodjemo bez rata. Neise. Nadam se da ce Libijci biti makar malo mudriji.
jefferson

#1413 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

quasar wrote:

Evo kopao sam ja da pokusam naci link, ali nemogu da iskopam: Sjecam se i ja, ali nemam link. Jeste, par dana pred glasanje u VS nudio je primirje i pregovore oko buducnosti zemlje. Neke reforme i sl. Nije naveo konkretno nista, ali su ga pobunjenici glatko odbili preko Al Jazeere. Normalno, jer su znali da ce dobiti NATO podrsku. E sad da li bi Gagi ikad pristao na neke korjenite reforme, ne znam, ali mi se cini da je nudio neki prelazni period, gdje bi zemlju vodio njegov sin do izbora. Nisam previse obracao paznju na to. Uglavnom pokusao je ili stvarno da pregovara ili da kupi vrijeme, nakon odbijanja je krenuo u ovu ofanzivu prema Bengaziju. Mislim da je bilo pametno prihvatiti te pregovore, ali ...

uvijek se sjetim nase situacije i sa svakim novim pregovorima sve nepovoljniji prijedlozi su bili. Idealno bi bilo da je prosao Kutiljerov plan i da prodjemo bez rata. Neise. Nadam se da ce Libijci biti makar malo mudriji.
I nisu Gadafiju povjerovali???? Kako ih nije samo stid!
quasar

#1414 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

jefferson wrote:
I nisu Gadafiju povjerovali???? Kako ih nije samo stid!
Nisam ni rekao da me to cudi, samo kazem da bi mozda bilo bolje da su pokusali.
jeza u ledja

#1415 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

quasar wrote:

Ne znam, ja to nisam upratio. A i ovu vijest sam upratio prvenstveno jer se spominje mogucnost izbora.

Ako se ne varam, i Mubarak je nudio isto to - "prijelazni period", pa su demonstranti odbili jer im je glavno bilo to da on ode. Pretpostavljam da je isti slucaj u Libiji.
quasar

#1416 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Svjestan je da mora napraviti neki korak ka miru,jer ipak ima odredjenu podrsku u narodu i mozda bi se neki od sinova mogao okusati na izborima ili u zamjenu za mir u zemlji traziti imunitet i egzil za porodicu.
Svakako je dobro sto ni pobunjenici ne zele strane vojnike na svom tlu i to je neka nada da ce sacuvati suverenitet i uspostaviti mir. Mada, ni ovi avioni niti tomahavci ne lete besplatno, racun ce biti isporucen sa golemim interesom. Ali tako to hoda. Bolje je i tako nego kao Irak.
BarbaDue

#1417 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by BarbaDue »

tesko da se ostvari takav scenario, koalicije sigurno nece stati na pola puta i bez ostvarenog cilja, odnosno dobijenog kolača u vidu nafte i plina. njima, pokazace se uskoro, mirovni pregovori između gadafija i pobunjenika ne znace nista jer ne rijesavaju njihovu jednadžbu!!!
NorisCak

#1418 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by NorisCak »

Nisu to nikakva 'desavanja'.. to Zapad malo 'ore' po islamskom svijetu.
Nesto poput neokolonijalnog generalnog remonta .
Ove neposlusnije i *urcevitije bije i svojom rukom , a ove ostale arapske zemlje to rade same sebi, posto im je ugaradjena 'colonial repair ' opcija .
Sve u svemu , koliko vidim arapi su i ovaj put zaduzeni da ' pomognu ' Zapadu da izadje iz recesije .
Image
bijela

#1419 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by bijela »

Libija: Činjenice koje sigurno niste znali

Povodom čitave krizne situacije u Libiji, mediji uglavnom pišu o negativnim stranama ove zemlje. Međutim, to je država koja ima (ili barem imala) i svoje brojne dobre strane. Donosimo vam neke činjenice koje sigurno niste znali o Libiji.

BNP po glavi stanovnika u Libiji iznosi 14.192 $.
Primanja na račun nezaposlenost iznose: 730 $.
Plata jedne medicinske sestre iznosi oko 1.000 $.
Za svako novorođeno dijete država porodici placa 7.000 $.
Nakon sklapanja prvog braka svaki bračni par dobija 64.000 $ od države za kupovinu stana.
Prilikom otvaranja privatnog biznisa svaki građanin dobija 20.000 $ početnog kapitala od drzave.
Obrazovanje je u potpunosti besplatno.
Zdravstveno osiguranje za svakog državljanina u potpunosti je besplatno.
Cijene hrane su jako niske.
Električna energija za upotrebu u domaćinstvu je besplatna.
Država osigurava kredite za kupovinu stambenih objekata i vozila bez kamate.
Prilikom kupovine automobila svakom građaninu država plaća 50% cijene vozila (pripadnicima oružanih snaga 65%).
Cijena goriva je minimalna, llitar benzina košta oko 0.14 $.

Radiosarajevo.ba
michio

#1420 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by michio »

Lijepo, ali u nečemu je očigledno problem.
zonbirile

#1421 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by zonbirile »

bijela wrote:Libija: Činjenice koje sigurno niste znali

Povodom čitave krizne situacije u Libiji, mediji uglavnom pišu o negativnim stranama ove zemlje. Međutim, to je država koja ima (ili barem imala) i svoje brojne dobre strane. Donosimo vam neke činjenice koje sigurno niste znali o Libiji.

Nakon sklapanja prvog braka svaki bračni par dobija 64.000 $ od države za kupovinu stana.
Prilikom otvaranja privatnog biznisa svaki građanin dobija 20.000 $ početnog kapitala od drzave.
Prilikom kupovine automobila svakom građaninu država plaća 50% cijene vozila (pripadnicima oružanih snaga 65%).

Radiosarajevo.ba
----------------------------------------
đaba jarane,nije znao sa rajom,raspustio sinove i familiju,uzeo i sebi,a to raja ne prašta da ih suhim zlatom plačaš.Šaban je maksimalno uživao,ali ništa nije uzeo sebi,a raja ga uglavnom volila ko Boga.
BarbaDue

#1422 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by BarbaDue »

bijela wrote:Libija: Činjenice koje sigurno niste znali

Radiosarajevo.ba
Pa sve je jasno, zasto bi cionisti dozvolili da takva jedna idealna drzava zivi kao primjer drugima. Cuj đe ce kredit bRez kamte i da nekom nesta das džaba. To jednostavno rusi sve postulate moderne demokratske države!!!
quasar

#1423 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Uglavnom sve ce to vremenom, jedno po jedno, biti ukidano. Djeca danasnjih revolucionara ce gledati sa nevjericom u roditelje kad im budu pricali kako je nekad bilo, kao sto moja gledaju mene kad im kazem da se nismo zakljucavali, da smo bili po 20-30 dana na moru, i da je svaka hebena stvar koju si kupio mogla trajati 5-6 puta duze nego danasnje najskuplje...
michio

#1424 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by michio »

A što je plata mala ako joj za stan dadnu 64 000 tek tako. :-) Čudna zemlja. Ili ako je sve besplatno zašto se stan plaća :? I kako se sve to uklapa u BNP od 14 000?

Što ti je logika jednog pukovnika :D
Last edited by michio on 26/03/2011 18:16, edited 3 times in total.
zonbirile

#1425 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by zonbirile »

quasar wrote:Uglavnom sve ce to vremenom, jedno po jedno, biti ukidano. Djeca danasnjih revolucionara ce gledati sa nevjericom u roditelje kad im budu pricali kako je nekad bilo, kao sto moja gledaju mene kad im kazem da se nismo zakljucavali, da smo bili po 20-30 dana na moru, i da je svaka hebena stvar koju si kupio mogla trajati 5-6 puta duze nego danasnje najskuplje...
-----------------------------------------------------------------
joj gdje češ Šabanaa u ovu priču,koja je startala sa pretpostavkom sa osvajanjem do Japana.
Post Reply