Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
vazi

#1401 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vazi »

suncica24 wrote:Treba li viza za Maroko, i ako da, je li se uzima na ulazu u zemlju, ili ide preko ambasade (koja je gdje?)? :)
Gdje ides u Maroko?

Gdje god da ides, uzivaj, Maroko je lijepa zemlja. Gdje god budes budi pazljiva, nemoj piti vodu iz cesme, voce i povrce operi vodom iz boce i oguli sto se moze guliti, za svaki slucaj...
suncica24

#1402 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by suncica24 »

Treba li viza za Maroko, i ako da, je li se uzima na ulazu u zemlju, ili ide preko ambasade (koja je gdje?)? :)
Treba. Ako si BH drzavljanin, vadis je u BG, u Marokanskoj ambasadi. Nemoras licno ici niti da predas niti da je pokupis (bar nama nisu trazili, pretpostavljam da je svima tako). Teta u ambasadi je jako ljubazna i nastoji izaci u susret.
Sretno!!!
Gdje ides u Maroko?

Gdje god da ides, uzivaj, Maroko je lijepa zemlja. Gdje god budes budi pazljiva, nemoj piti vodu iz cesme, voce i povrce operi vodom iz boce i oguli sto se moze guliti, za svaki slucaj...
Ally71 hvala na info!
Znači, može se dostaviti zahtjev poštom (budući da nije agencijski put u planu)?
I ne može se viza uzeti pri ulasku u zemlju?

vazi, u planu je "Tour de Marocco" :)
Fes - Rabat - Casablanca - Marrakesh
Ako ima ko dobaciti nesto sto bi vrijedilo pogledati, mjestasce koje vrijedi obici, zastaviti se u putu... slobodno nabacite.
(a sto se tice vode, hrane i baja i bolescina... vec bila, vidjela, prebolovala i usvojila proceduru pranja i dezinficiranja svakog gutljaja i zalogaja)
vazi

#1403 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vazi »

@suncice, ako si vec bila znas onda dosta toga eli evo hajmo dodatijos malo :-D

Fes, ne znam , nisam bila

Rabat, Casa i Marrakech - bila

sve zavisi sta koga interesuje, Rabat je lijep grad, ima se sta vidjeti, stari grad obavezno prosetati i popiti caj:))

casablanca : dzamija i eto:))) velik i prljav grad, puno bijede, ogromne socijalne razlike

Marrakech: festa citavu noc, lijep grad :-D

ne mogu da nadjem slike pa da se podsjetim, znam da smo u Rabatu obilazili lijepe neke zidine cini mi se iz rimskog/fenicanskog/kartaginskog vremena :D , tu je mauzolej Muhameda V, lijepo je i interesantno...

Ma najbolje je uzeti onaj vodic rutar pa po njemu, bar ja tako volim. Saslusam ja i sta mi ko ima reci prakticno ali onda "po svom" :D

U svakom slucaju sretno i uzivaj, lijepa zemlja, bogata, ceste dobre ali u Casi ne bih vozila :D uzasna guzva a niko ne postuje saobracajne propise.

I ja , jos jedan detalj koji vjerovatno znas od prije: cjenkanje je jako vazno, nista ne kupovati na prvu cijenu, oni vole cjenkanje, to je njihov nacin poslovanja.

I
smasma

#1404 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by smasma »

datum prvog ulaska u sengen 16.6.2011. Znaci od tad ciklus pocinje. Ovaj prvi trajao do 16.12.2011 godine.
E sad problem je sljedeci.
Imam druga koji je trenutno u Sloveniji. Znaci njegov datum boravka se racuna od 16.6.2013 do 16.12.2013 godine. Sveukupno je u ovom ciklusu bio oko 30 dana, od mogucih 90. Novi ciklus (6mjeseci) pocinje od 16.12.2013 godine, sto znaci da on mora da napusti sengen do tog datuma, bez obzira sto nije bio 90 dana nego 30. Jesam li ja upravu ?
Hvala svima na odgovorima.
ZEKI-RIKI

#1405 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ZEKI-RIKI »

Afanasi_94 wrote:Idem u Zagreb za par dana i valjda će biti dobro, nadam se da će me vrijeme poslužiti, a prije par sedmica sam bila u Beogradu i super je grad, mene je barem prijatno iznenadio. :D
Istog sam misljenja za BG,pozitivno sam iznenadzen....grad je ogroman,moderan ali sa puno zelenih povrsina,ima se sta vidjeti,ko zeli u shoping ima se sta kupiti,cjene kao u SA,mi smo nasli i jeftinije stvari....
Jeli mozda neko probao ovu shoping turu sa Centrontransom u Grac,nije nesto skupo oko 70 km...ima i prije i poslije nove godine....vise mi se ide u obilazak Graca,nego sto bi shopingovao....pa makar na jedan dan...
ZEKI-RIKI

#1406 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ZEKI-RIKI »

anonimni clan wrote:U Bratislavu se bez obzira s koje strane dolazis ulazi modernim autoputem.
To je jako simpaticna carsija sa interesantim centrom.Pjesacka zona puna restorana,pivnica,kafanica....prodavnica sa skupocjenim satovima,nakitom......Iznad grada dominira tvrdjava s koje se pruza panoramski pogled na cijeli grad grad,Dunav,mostove.......ponosno pricaju o svojoj istoriji,kralju kojemu su podigli spomenik u toj tvrdjavi....
Ostatak grada ....nasljedje komunizma i arhitektura koju i mi poznajemo,
Obnavljanje starih znamenitih gradjevina je u zamahu,mnostvo specijalizovanih radnji, a i grade se moderni objekti..izdvojio bih....preporucio soping centar koji se nalazi na moderno uredjenoj setnici uz sami Dunav.
Slovaci su ljubazni i spremni pomoci.
Setajuci pjesackom zonom fascinirao me osjecaj da niko nigdje ne zuri,masa opustenih lica,nikoga sa namrstenim celom ili s grcem na licu da sretnes.....Nemojte se iznenaditi ako vas u nekom kaficu posluzi neko ko govori nas jezik pa se ispostavi da je iz Bosne.

Image
Imas li mozda za preporuciti neki smjestaj u Bratislavi za 2-3 noci....planiramo mozda malo do Slovacke....
anonimni clan

#1407 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by anonimni clan »

ZEKI-RIKI wrote:
anonimni clan wrote:U Bratislavu se bez obzira s koje strane dolazis ulazi modernim autoputem.
To je jako simpaticna carsija sa interesantim centrom.Pjesacka zona puna restorana,pivnica,kafanica....prodavnica sa skupocjenim satovima,nakitom......Iznad grada dominira tvrdjava s koje se pruza panoramski pogled na cijeli grad grad,Dunav,mostove.......ponosno pricaju o svojoj istoriji,kralju kojemu su podigli spomenik u toj tvrdjavi....
Ostatak grada ....nasljedje komunizma i arhitektura koju i mi poznajemo,
Obnavljanje starih znamenitih gradjevina je u zamahu,mnostvo specijalizovanih radnji, a i grade se moderni objekti..izdvojio bih....preporucio soping centar koji se nalazi na moderno uredjenoj setnici uz sami Dunav.
Slovaci su ljubazni i spremni pomoci.
Setajuci pjesackom zonom fascinirao me osjecaj da niko nigdje ne zuri,masa opustenih lica,nikoga sa namrstenim celom ili s grcem na licu da sretnes.....Nemojte se iznenaditi ako vas u nekom kaficu posluzi neko ko govori nas jezik pa se ispostavi da je iz Bosne.

Image
Imas li mozda za preporuciti neki smjestaj u Bratislavi za 2-3 noci....planiramo mozda malo do Slovacke....
Mi boravili i spavali kod prijatelja ........ali Bratislava nudi smjestaj za svaciji dzep.
ZEKI-RIKI

#1408 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ZEKI-RIKI »

Afanasi_94 wrote:Idem u Zagreb za par dana i valjda će biti dobro, nadam se da će me vrijeme poslužiti, a prije par sedmica sam bila u Beogradu i super je grad, mene je barem prijatno iznenadio. :D
Dali je neko isao sa centrotransom u -novogodisnju shoping turu u Graz.....povoljno izgleda 69 km...imaju 3 termina,dva prije nove god. jedan iza,10.01...
GandalfSivi

#1409 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Je li ko bio na Jamaici, odoh za par sedmica a nisam nikada prije bio. Ideje, sta raditi dole (sem vutre, of course)?
touch brain

#1410 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by touch brain »

GandalfSivi wrote:Je li ko bio na Jamaici, odoh za par sedmica a nisam nikada prije bio. Ideje, sta raditi dole (sem vutre, of course)?
glavni grad jamajke je Kingston koji je u pravom smislu getto....Kingston nije bas sigurno mjesto za turiste,pogotovo nocu
ocho rios je mali lucki gradic,puno ljepsi od Kingston-a i, i relativno je siguran za turiste tako da je najbolje mjesto za odsjesti

na jamajci imas par finih plazi koje mozes obici ( Treasure Beach,Doctor's Cave Beach,Seven Mile Beach itd)...mozes otici na Dans vodopade,rafting na rijeci Marta Bre,posjetiti muzej Bob Marli-a,nekad imaju Reggae festivale koje isto treba vidjeti..mozes vidjeti kucu Jan Fleming-a (tu je napisao jems bonda)..mozes jesti;od hrane je najpoznatija jerk piletina (malo ljutkasta ali jako ukusno) i piti rum
eto sve to mozes ili jednostavno kupiti gandje i oduzet se

Image
GandalfSivi

#1411 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Zahvaljujem...
Googlerica

#1412 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Googlerica »

GandalfSivi, kako si planirao put (agencija,paket aranzman) ili si jednostavno kupivo avio karatu za samostalnu setnju?
vjesticanametli

#1413 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vjesticanametli »

eh dragi moji sta da radim sutra navecer u Berlinu :D gdje otici malo prohodati i do kada su otvorene radnjice :-)
radim do 6 pa ne znam sta cu nakon toga
hvalaaaaaaaa
vjesticanametli

#1414 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vjesticanametli »

Hvala ti :) hotel je na Siemensdamm ali imam i auto pa nije frka mada necu vozati auto........ja vjerujem u U Bahn i S Bahn.......... ma treba mi rosmann i nesto popiti i otici prohodati ..........nista posebno
GandalfSivi

#1415 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Googlerica wrote:GandalfSivi, kako si planirao put (agencija,paket aranzman) ili si jednostavno kupivo avio karatu za samostalnu setnju?
Skontao da mi je dosta zime, otisao na expediu i kupio kartu za Kingston. Slijedeci korak je bio iznajmiti auto, a sada kontam gdje bazu naci...
Googlerica

#1416 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Googlerica »

GandalfSivi wrote:
Googlerica wrote:GandalfSivi, kako si planirao put (agencija,paket aranzman) ili si jednostavno kupivo avio karatu za samostalnu setnju?
Skontao da mi je dosta zime, otisao na expediu i kupio kartu za Kingston. Slijedeci korak je bio iznajmiti auto, a sada kontam gdje bazu naci...
u Jamaica,turizma se vrti izmedju aerodroma i resorts,a u resosrts imaju programe za odlazak za jednodnevne izlete van resort,a odlazak u grad je na licni rizik,iako su lokalci izuzetno ljubazni
GandalfSivi

#1417 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Kratki izvjestaj: Ako ko naleti do Jamajke, toplo preporucujem sjeverno istocnu stranu ostrva, sa odlicnim plazama, prelijepim lagunama, kristalno cistim rijekama i mnostvom vodopada... Cak je i poprilicno sigurno... Odoh se kupati :)
GandalfSivi

#1418 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Evo par slija...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Pitarrr82

#1419 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Pitarrr82 »

Perverzija :thumbup:
kota_pisvir

#1420 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by kota_pisvir »

Smije li se u avion unijeti tablet?
strong69

#1421 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by strong69 »

kota_pisvir wrote:Smije li se u avion unijeti tablet?
Da.
immuno

#1422 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by immuno »

Oman Muscat- jedini sultanat na svijetu.Islamska zemlja ali otvorena i za sve druge religije tako da imaju katolicku,ortodoksnu crkvu,nekoliko razlicitih hramova ( veliki broj indijaca) i budisticki templ.Vrijedno za vidjeti toliko cvijeca u jednom gradu jos nikad nisam vidjela i to cvijeca koje mirise,dosta znamenitosti od starog dijela sa bazarom,preko sultanove dzamije preko opere ....prelijepoooo.Narod vrlo prijatan,srdacan...hrana fantasticna voce i povrce ugodjaj za oci i usta....ali malo je reci da je Oman skup zaista je preskupo .Njihova valuta je jaka jaca od emiratskog dirhama ili Qatarskog riala recimo za jedan euro dobije se 4,64 qatarsaka riala a za jedan omanski rial moras platiti 2 eura tako da su cijene prilicno paprene.nazalost oni nemaju jaku gradsku saobracajnu mrezu tako da sto se tice prevoza mora se koristiti taxi koji je opet skup jer skoro svaka voznja je 5 riala (10 eura) a taximetar nemaju sad diskutuju o tome da to uvedu.Razlikuje se od tipicnih arapskih gradova sa visokim zgradama u Omanu nijedna zgrada nesmije preci 7 sprat i vanjski izgled je tacno definisan nesmije odstupati ni po izgledu ni po boji al opet arhitektura je prelijepa .Oman posjeduje i svoju prirodnu vodu za pice ( imaju planine sto za ovo podrucje nije karakteristicno) koja je veliko bogatsvo i vrlo su ponosni na to a samim tim imaju u nekim predjelima i blazu klimu nego je tipicno za bliski istok.
Zemlja cvijeca i prijatnih ljudi....... :-D
Googlerica

#1423 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Googlerica »

immuno wrote:Oman Muscat- jedini sultanat na svijetu.Islamska zemlja ali otvorena i za sve druge religije tako da imaju katolicku,ortodoksnu crkvu,nekoliko razlicitih hramova ( veliki broj indijaca) i budisticki templ.Vrijedno za vidjeti toliko cvijeca u jednom gradu jos nikad nisam vidjela i to cvijeca koje mirise,dosta znamenitosti od starog dijela sa bazarom,preko sultanove dzamije preko opere ....prelijepoooo.Narod vrlo prijatan,srdacan...hrana fantasticna voce i povrce ugodjaj za oci i usta....ali malo je reci da je Oman skup zaista je preskupo .Njihova valuta je jaka jaca od emiratskog dirhama ili Qatarskog riala recimo za jedan euro dobije se 4,64 qatarsaka riala a za jedan omanski rial moras platiti 2 eura tako da su cijene prilicno paprene.nazalost oni nemaju jaku gradsku saobracajnu mrezu tako da sto se tice prevoza mora se koristiti taxi koji je opet skup jer skoro svaka voznja je 5 riala (10 eura) a taximetar nemaju sad diskutuju o tome da to uvedu.Razlikuje se od tipicnih arapskih gradova sa visokim zgradama u Omanu nijedna zgrada nesmije preci 7 sprat i vanjski izgled je tacno definisan nesmije odstupati ni po izgledu ni po boji al opet arhitektura je prelijepa .Oman posjeduje i svoju prirodnu vodu za pice ( imaju planine sto za ovo podrucje nije karakteristicno) koja je veliko bogatsvo i vrlo su ponosni na to a samim tim imaju u nekim predjelima i blazu klimu nego je tipicno za bliski istok.
Zemlja cvijeca i prijatnih ljudi....... :-D
interesantna ,neobicna lokacija,da li moze spostaviti fotke :thumbup: :-D
immuno

#1424 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by immuno »

vrlo rado samo mi treba malo vremena jer nakon odmora sad je turbo-rad.... :sad:
anonimni clan

#1425 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by anonimni clan »

immuno wrote:vrlo rado samo mi treba malo vremena jer nakon odmora sad je turbo-rad.... :sad:
Ma vidi ti nje kud se skita...... ;-)
Post Reply