IRAN

Post Reply
zlatiborka

#1401 Re: IRAN

Post by zlatiborka »

Sta to galame vladari u Teheranu (lawmakers, tj. zakonodavci)?

Traze da se vodje opozicije executiraju tj. ubiju, ili CNN laze kao uvijek.....

Eno nekakvi protesti i u Bahreinu, nisam skuzila sta onolika masa ljudi trazi.

Hajde da neko bolje upucen odgovori na ova pitanja.
jefferson

#1402 Re: IRAN

Post by jefferson »

bogoljub wrote:Gospon Mander!

Svi podaci!
bnd?
kupovna moć Bosanaca i Hercegovaca!?
nezaposlenost!?
inflacija!?
zaduženost?
I ti se ne selis u Iran??? Ne zivi se od brojeva, nego ukupne kvalitete zivota sto ukljucuje slobodu kretanja, slobodu stampe, izrazavanja i sl.
popajic

#1403 Re: IRAN

Post by popajic »

zlatiborka wrote:Sta to galame vladari u Teheranu (lawmakers, tj. zakonodavci)?

Sve je to zapadna ubleha :D
Sto bi se ljudi bunili kad bratska ekipa sa ove teme zna i tvrdi da braca tamo zive ko bubrezi u loju :roll:
fedor

#1404 Re: IRAN

Post by fedor »

jefferson wrote: I ti se ne selis u Iran??? Ne zivi se od brojeva, nego ukupne kvalitete zivota sto ukljucuje slobodu kretanja, slobodu stampe, izrazavanja i sl.
Kakvu bolan ti slobodu imaš u BiH??? O čemu to ti, majke ti tvoje? Pa da vas sluša neko sa strane (tebe i još ovu 2-3), ko ne zna kakav je život u BiH, povjerovato bi vam, odnosno poželio bi ovdje da se preseli! :-) :-) :-)
Ovaj madner, je baš kao i predsjednik mu sa slike, puna mu usta nekakvih brojki, a to veze s vezom nema! Razbacuje se ovdje brojevima, a stanje je katastrofa, zapravo nema riječi kojom bi se moglo opisati!
E jadna država, sa ovakvim likovima...
fedor

#1405 Re: IRAN

Post by fedor »

Hajd dobro, kad si tako bistra i podržavaš demokratiju, onda mi odgovori na sljedeće pitanje: Šta su Iraq i Afganistan dobili svrgavanjem dotadašnjeg režima? Jesu li prosperirali, jel manje gladnih, žednih, mrtvih?
Zašto tu istu demokratiju ne primjenite na Izrael, šta sa njima?
Turskoj ne daju u EU, zbog kurda! Još malo pa će USA i tamo da započne rat, doduše ako vide da ima interesa! :-)
jefferson

#1406 Re: IRAN

Post by jefferson »

fedor wrote:
jefferson wrote: I ti se ne selis u Iran??? Ne zivi se od brojeva, nego ukupne kvalitete zivota sto ukljucuje slobodu kretanja, slobodu stampe, izrazavanja i sl.
Kakvu bolan ti slobodu imaš u BiH??? O čemu to ti, majke ti tvoje? Pa da vas sluša neko sa strane (tebe i još ovu 2-3), ko ne zna kakav je život u BiH, povjerovato bi vam, odnosno poželio bi ovdje da se preseli! :-) :-) :-)
Ovaj madner, je baš kao i predsjednik mu sa slike, puna mu usta nekakvih brojki, a to veze s vezom nema! Razbacuje se ovdje brojevima, a stanje je katastrofa, zapravo nema riječi kojom bi se moglo opisati!
E jadna država, sa ovakvim likovima...
A de mi reci po cemu ti to nemas slobodu izrazavanja u BiH? Koliko vidim pises po internetu sta hoces a da ti niko ne prati IP adresu, pa ti sutra zakuca na vrata.
Ti u svom postu nisi nista rekao osim sto bi se reklo, u nedostatku argumenata, supljiras!
Ja nesto pred iranskom ambasadom ne vidim red ljudi za vize da se isele iz BiH u Iran.
psydelija

#1407 Re: IRAN

Post by psydelija »

zlatiborka wrote: Traze da se vodje opozicije executiraju tj. ubiju, ili CNN laze kao uvijek.....

da nisi cnn spomenula, verovao bih da je istina... ovako :sad:

u bahrainu protestuju vecinske siije protiv kalifa (isti je sunit) i njegovog vodjenja monarhije...
gladni nisu, obespravljeni jesu... vise politisko prepucavanje jer doticni strasno shuruje sa amerima.
jefferson

#1408 Re: IRAN

Post by jefferson »

psydelija wrote:
zlatiborka wrote: Traze da se vodje opozicije executiraju tj. ubiju, ili CNN laze kao uvijek.....

u bahrainu protestuju vecinske siije protiv kalifa (isti je sunit) i njegovog vodjenja monarhije...
gladni nisu, obespravljeni jesu... vise politisko prepucavanje jer doticni strasno shuruje sa amerima.
Ma ja garant je zbog amerike :lol:

Imas iste vijesti i na Al Jazeeri! Ili vise ni ona nije po volji?
zlatiborka

#1409 Re: IRAN

Post by zlatiborka »

psydelija wrote:

Hvala na odgovoru, sad mi je jasnije, i da, bas sam na CNN-u to vidjela i pitala za pojasnjenje.

Reci mi jos zasto se u Teheranu trazi smaknuce 2 opoziciona lidera. I ko to trazi onako bjesomucno skandirajuci?

Mislim po kojem zakonu i pravu se trazi ubijanje ljudi koji kritikuju vladajuci rezim!
zlatiborka

#1410 Re: IRAN

Post by zlatiborka »

fedor wrote:

Hajd dobro, kad si tako bistra i podržavaš demokratiju, onda mi odgovori na sljedeće pitanje:

1.Šta su Iraq i Afganistan dobili svrgavanjem dotadašnjeg režima? Jesu li prosperirali, jel manje gladnih, žednih, mrtvih?

2.Zašto tu istu demokratiju ne primjenite na Izrael, šta sa njima?

3. Turskoj ne daju u EU, zbog kurda! Još malo pa će USA i tamo da započne rat, doduše ako vide da ima interesa! :-)
Moji odgovori:

1.a. Irak je posebna prica, tamo se bombaju siiti i suniti, nema dana bez neke eksplozije i zato se ne moze kriviti samo USA. Da li je narodu bolje, sigurno nije, a to je upravo iz gore navedenog razloga.

1.b. Avganistan je pod Talibanima bio svjetski primjer najzaostalijeg mracnjastva i vjerske torture fanatika, prema kojem inkvizicija u srednjem vijeku je bila mala maca po okrutnosti i teroru! A je li ljudima sada tamo bolje nego prije, to ne znam, pitaj ih ti pa nam kazi.

2. Zabole me nesto za Izrael....

3. Turska je na prvom mjestu sekularna i moderna drzava, imaju aferima zbog Kurda, a zasto ih EU ne prima u svoj zagrljaj, ne mogu to znati stvarno. Moje je misljenje da EU respektira Tursku itekako i da je smatraju vaznim faktorom.

P.S. Ne smatram se previse bistrom ni pametnom, samo onoliko koliko treba da ne ispadnem glupa (barem ovdje na forumu).

Valja li ovaj odgovor?
psydelija

#1411 Re: IRAN

Post by psydelija »

zlatiborka wrote: Hvala na odgovoru, sad mi je jasnije, i da, bas sam na CNN-u to vidjela i pitala za pojasnjenje.

Reci mi jos zasto se u Teheranu trazi smaknuce 2 opoziciona lidera. I ko to trazi onako bjesomucno skandirajuci?

Mislim po kojem zakonu i pravu se trazi ubijanje ljudi koji kritikuju vladajuci rezim!
skandiranje nije zabranjeno i kontra strana trazi da ahmadinedzad izvrsi samoubistvo...
a sa pravne strane ne znam, ali neverujem da postoji neki clan iranskog zakona kojim se predvidja "vesanje" za bagatelu... sherijatski sud je viseslojan i mogucnost greske pri izricanju najstroze kazne (vesanjem) je svedeno na 0, 0001 %.

skandiraju oni isto kao i mi..., na mitinzima, skupovima, skupstinama, tribini (stadionima) se i kod nas svasta cuje i trazi.

ps: upravo sam sada nasao taj video: parlamentarci nisu trazili egzekuciju, vec su skandirali da sud pokrene postupak protiv musavija i jos nekog tamo. stvarno smesno :lol: i perfidno... sa zapada nista novo!
Last edited by psydelija on 15/02/2011 18:15, edited 1 time in total.
jefferson

#1412 Re: IRAN

Post by jefferson »

zlatiborka wrote:
fedor wrote:

Hajd dobro, kad si tako bistra i podržavaš demokratiju, onda mi odgovori na sljedeće pitanje:

1.Šta su Iraq i Afganistan dobili svrgavanjem dotadašnjeg režima? Jesu li prosperirali, jel manje gladnih, žednih, mrtvih?

2.Zašto tu istu demokratiju ne primjenite na Izrael, šta sa njima?

3. Turskoj ne daju u EU, zbog kurda! Još malo pa će USA i tamo da započne rat, doduše ako vide da ima interesa! :-)
Moji odgovori:

1.a. Irak je posebna prica, tamo se bombaju siiti i suniti, nema dana bez neke eksplozije i zato se ne moze kriviti samo USA. Da li je narodu bolje, sigurno nije, a to je upravo iz gore navedenog razloga.

1.b. Avganistan je pod Talibanima bio svjetski primjer najzaostalijeg mracnjastva i vjerske torture fanatika, prema kojem inkvizicija u srednjem vijeku je bila mala maca po okrutnosti i teroru! A je li ljudima sada tamo bolje nego prije, to ne znam, pitaj ih ti pa nam kazi.

2. Zabole me nesto za Izrael....

3. Turska je na prvom mjestu sekularna i moderna drzava, imaju aferima zbog Kurda, a zasto ih EU ne prima u svoj zagrljaj, ne mogu to znati stvarno. Moje je misljenje da EU respektira Tursku itekako i da je smatraju vaznim faktorom.

P.S. Ne smatram se previse bistrom ni pametnom, samo onoliko koliko treba da ne ispadnem glupa (barem ovdje na forumu).

Valja li ovaj odgovor?
1.Je li iracanima bolje? Mislim da trenutno nije sa sigurnosnog aspekta (sa ekonomskog jeste). Medjutim, kako znam neke iracane koji zive tamo, nesto mi nisu pesimisti.

2. Afganistan: Ko kaze da se zivi losije sada u afganistanu, taj veze nema sta je prije bilo. Najzaostalija drzava na svijetu u kojoj se zivjelo otprilike malo losije nego mozda 2000 prije nove ere. Medjutim, kako Afganistan niej bio prakticno nikada puna funkcionalna zemlja, proci ce jos 20-30 godina prije engo pocne liciti na nesto. Isto tako znam par afganistanaca koji su samo privremeno u USA, i koji do prije par godina nikad doktoru nisu otisli jer ga nije bilo. Afganistan je teritorija na kojoj ljude treba nauciti da zive u organizovanoj drzavi kaku moderan svijet razumije, a ne u plemenskom savezu.

3. izrael je demokratija! U Izraelu imas slobodu govora kao i izbore. Od toga, u izraelu zivi malo vise od milion arapa. Vanjska politika izraela (odnos prema palestini) nema bas puno veze sa unutrasnjim uredjenjem drzave (s tim sto dosta demokratskih vrijednosti ispasta kao posljedica odnosa Izrael-Palestina). Problem izraela sto su ljudi sazivjeli sa tim problemom, kao i u palestini, i slabo je ko spreman na kompromis bez kojeg nema nista.

4. Turska ce kad tada uci u EU> Medjutim, Turska kakva je danas ne mzoe u EU zbog hiljadu nekih razloga koji nemaju bas toliko veze sa tim sto je Turska muslimanska. Odnosi sa kurdima, ustav, infrastruktura itd. Fino je vidjeti Istanbul, Ankaru, Izmir itd, ali izmedju th gradova u nekim djelovima zemlje je jos uvijek srednji vijek. Toliki priliv stanovnistva u sadasnjoj situaciji EU ne moze da absorbira niti treba. Neka turska sama rjesi svoje probleme, pa onda.
jefferson

#1413 Re: IRAN

Post by jefferson »

psydelija wrote:
zlatiborka wrote: Hvala na odgovoru, sad mi je jasnije, i da, bas sam na CNN-u to vidjela i pitala za pojasnjenje.

skandiranje nije zabranjeno i kontra strana trazi da ahmadinedzad izvrsi samoubistvo...
a sa pravne strane ne znam, ali neverujem da postoji neki clan iranskog zakona kojim se predvidja "vesanje" za bagatelu... sherijatski sud je viseslojan i mogucnost greske pri izricanju najstroze kazne (vesanjem) je svedeno na 0, 0001 %.

skandiraju oni isto kao i mi..., na mitinzima, skupovima, skupstinama, tribini (stadionima) se i kod nas svasta cuje i trazi.

ps: upravo sam sada nasao taj video: parlamentarci nisu trazili egzekuciju, vec su skandirali da sud pokrene postupak protiv musavija i jos nekog tamo. stvarno smesno :lol: i perfidno... sa zapada nista novo!
Ma jasta, ljudi jednostavno protestiraju od srece sto zive u takvoj drzavi. Mozda da im podjele nozeve da harakiri izvrse i daju krv za to postojbinu sloboda i cvjetanja raznih ideja!
psydelija

#1414 Re: IRAN

Post by psydelija »

jefferson wrote:2. Afganistan: Ko kaze da se zivi losije sada u afganistanu, taj veze nema sta je prije bilo. Najzaostalija drzava na svijetu u kojoj se zivjelo otprilike malo losije nego mozda 2000 prije nove ere. Medjutim, kako Afganistan niej bio prakticno nikada puna funkcionalna zemlja.
http://www.google.de/imgres?imgurl=http ... sgb-iPmSBg

ps: vreme se ne racuna od nastanka kompijutera!
jefferson

#1415 Re: IRAN

Post by jefferson »

psydelija wrote:
jefferson wrote:2. Afganistan: Ko kaze da se zivi losije sada u afganistanu, taj veze nema sta je prije bilo. Najzaostalija drzava na svijetu u kojoj se zivjelo otprilike malo losije nego mozda 2000 prije nove ere. Medjutim, kako Afganistan niej bio prakticno nikada puna funkcionalna zemlja.

Ma jasta, Kabul je cijeli afganistan! Zbog cega li je onda prosjecna zivotna dob u Afganistanu 44.6 godina kad je tako moderan?
Ja koliko znam Afganistan je dosta veci nego sto se vidi na slici?
psydelija

#1416 Re: IRAN

Post by psydelija »

jefferson wrote:Ma jasta, ljudi jednostavno protestiraju od srece sto zive u takvoj drzavi. Mozda da im podjele nozeve da harakiri izvrse i daju krv za to postojbinu sloboda i cvjetanja raznih ideja!
ne mesaj, bar ne one zadnje proteste u iranu sa losim standardom ili diktaturom... zadnji protesti su organizovani samo iz jednog razloga: navodno, neregularnost izbora!
jefferson

#1417 Re: IRAN

Post by jefferson »

psydelija wrote:
jefferson wrote:Ma jasta, ljudi jednostavno protestiraju od srece sto zive u takvoj drzavi. Mozda da im podjele nozeve da harakiri izvrse i daju krv za to postojbinu sloboda i cvjetanja raznih ideja!
ne mesaj, bar ne one zadnje proteste u iranu sa losim standardom ili diktaturom... zadnji protesti su organizovani samo iz jednog razloga: navodno, neregularnost izbora!
Ne znam sta ce ti to navodno u toj recenici? Koliko znam i u iranu je diktatura, teokratska!
psydelija

#1418 Re: IRAN

Post by psydelija »

jefferson wrote:
psydelija wrote:

Ma jasta, Kabul je cijeli afganistan! Zbog cega li je onda prosjecna zivotna dob u Afganistanu 44.6 godina kad je tako moderan?
Ja koliko znam Afganistan je dosta veci nego sto se vidi na slici?
ja sam samo boldirao tvoj tekst vezan za avganistan i pritom ti postavio (fakt) sliku kabula 1970. :D
oldplague

#1419 Re: IRAN

Post by oldplague »

Ne griješite duše, nisu jadni Afganistanci krivi što su u tolikoj bijedi.
jefferson

#1420 Re: IRAN

Post by jefferson »

I sta sad? To hoces reci da je to Afganistan? Kako god u afganistanu se zivjelo u vecini drzave kao otprilike 200g0g ppne (koja godina gore dole :lol: ).
S tim sto su talibani uspjeli i Kabul da naprave kao i ostatak drzave.
Ja jedino sto amerikancima zamjeram sto nisu jace napali talibane sa vise vojske 2001. Sada bi stvari drugacije izgledale.
jefferson

#1421 Re: IRAN

Post by jefferson »

oldplague wrote:Ne griješite duše, nisu jadni Afganistanci krivi što su u tolikoj bijedi.
Nisu, Rusi pa Talibani. Ne znam koji su gori!
severin

#1422 Re: IRAN

Post by severin »

jefferson wrote:

Svi podaci!
bnd?
nezaposlenost!?
inflacija!?
zaduženost?
I ti se ne selis u Iran??? Ne zivi se od brojeva, nego ukupne kvalitete zivota sto ukljucuje slobodu kretanja, slobodu stampe, izrazavanja i sl.
sto to ne kazes crncima,indijancima,palestincima....kazes lose je u iranu a gdje to bolje kad muslimane ponizavaju po citavoj EU i americi brane im vjersku slobodu ponizavaju zene i pale svete knjige(a zna se ko je palio knjige) i onda pricas o nekoj deokratiji...
oldplague

#1423 Re: IRAN

Post by oldplague »

jefferson wrote:
oldplague wrote:Ne griješite duše, nisu jadni Afganistanci krivi što su u tolikoj bijedi.
Nije to baš tako jednostavno. Kamo sreće.
jefferson

#1424 Re: IRAN

Post by jefferson »

severin wrote:
jefferson wrote:

Svi podaci!
bnd?
nezaposlenost!?
inflacija!?
zaduženost?
sto to ne kazes crncima,indijancima,palestincima....kazes lose je u iranu a gdje to bolje kad muslimane ponizavaju po citavoj EU i americi brane im vjersku slobodu ponizavaju zene i pale svete knjige(a zna se ko je palio knjige) i onda pricas o nekoj deokratiji...
Prvo, ne valjaj gluposti kada nemas pojma o cemu pricas. U americi se i americka zastava palila, i biblija i kuran? Znas sto? Zato sto po Amandmanu 1 americkog ustava ti na to IMAS PRAVO!
Stoga to sto ce neko zapaliti kuran, zastavu americku ili bibliju, ti ne mozes nista. Zapamti, amerika nije Iran pa da se moze raditi ono sta narede bradati retardi.
Za Eu sam uvijek tvrdio da je leglo ksenofobije i nacionalizma.
Sto se tice ponizavanja zena, de mi objasni to malo bolje za ameriku?
Kao i za dzamije?
jefferson

#1425 Re: IRAN

Post by jefferson »

oldplague wrote:
jefferson wrote:
Nije to baš tako jednostavno. Kamo sreće.
Nije, to je pocelo od britanaca, ali u novijoj istoriji ne znas ko je bio veca posast, rusi ili talibani, iako talibanima dajem malu prednost kada je u pitanju idiotizam i retardiranost.
Post Reply