CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Mehemed
Vozim: automobil

#1401 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

Narucio sam jos par puta po 2-3, do 5 istih artikala, samo ono jednom 10, srecom, nisu nikada vratili nista :)
Ema1982

#1402 Re: CARINA U BiH

Post by Ema1982 »

Ema1982 wrote:HITNO!!! Zelim da cujem Vasa iskustva !!! Please, olaksajte mi dobit cu slom zivaca! :sad:
Postom iz Turske mi je poslan paketic sa sadrzajem nakit, mjesavina bronza-srebro, ali ima zig 925 . Medjutim to je zavrsilo u Carinskom referatu Posta Sarajevo i sad mi traze fakturu (koju namam) ili ce mi oni procijeniti vrijednost posiljke, pa da platim te carinske provizije , PDV i sl. :sad: . Koliko sam cula to ce me skuplije kostati nego sama posiljka, pa da li postoji mogucnost da se paket vrati posiljaocu, a da ne bude nekih dodatnih naplacivanja ni meni ni posiljaocu???
Moj paket zaglavio i nikakvog habera :( Zvala sam carinu 2x , da pitam da li mogu vratiti paket ? Jedni su mi rekli da se paket vraca automatski ukoliko ga niko ne preuzme, ali tek za mjesec dana, a drugi kazu da ce mi oni procjeniti vrijednost i da ce mi na adresu stici koliko trebam platiti , a da za vracanje pojma nemaju :/ Sta mi predlazete, da jos cekam ili da ponovo zovem, buduci da je proslo oko 20 dana, a nikakvih promjena ??? Bojim se da mi paket ne dobije noge, ukoliko ne budem zvala ili ako ih ponovo nazovem mogu me zatjerati u pm i eto mi belaja ??? :hm:
22.04.2013 12:31:32 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
22.04.2013 13:49:29 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke na Carinu - UVOZ
23.04.2013 08:10:32 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Evidentiranje carinskih podataka o pošiljci - UVOZ
seoBIH

#1403 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Ma sta da ti kazemo :) Rade kako hoce...

Gledaj ove banalnosti, iz HongKonga u BIH stiglo za TRI DANA, ponavljam TRI DANA PUTOVALO IZ HONGKONGA DO BOSNE i onda se po nasim postama, carinama cemu vec ne vuca evo vec peti dan. Napomenuo bih da poslijka jos nije stigla, vjrovatno ce ustra, ali je APSURDNO da iz HK stigne za 3 dana, a s poste na Zeljeznickoj stanici, do mene u Starom Gradu treba 6 dana. Stidite se gospodo!!!!!!!!

Image
forest gump

#1404 Re: CARINA U BiH

Post by forest gump »

Imam jedno pitanje.

Naručio sam preko ebay-a neko dio za gitaru (magneti). Prije naručivanja sam pročitao u carinskoj tarifi da je carinska stopa na muz.instrumetne i dijelove 0%.

Međutim ja sam morao platiti carninu,pdv i carinsku taksu što me izašlo veoma skupo. Kada sam pitao uposlenicu u carini odkud da moram plaćati carinu kada je navedena carinska stopa od 0% u tarifi? Ona je rekla da to jeste tako ako idem preko špeditera?? Ja se stvarno slabo razumijem u problematiku pa bih bio zahvalan ako bi mi neko pojasnio zašto sam morao platiti carinu.

Hvala.
seoBIH

#1405 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Eh to ne znam :) Morat ces otici na carinu ili u postu i traziti napismeno da ti objanse. Ukoliko dodjes do informacija javi i nama.
Nema veze spediter :)
forest gump

#1406 Re: CARINA U BiH

Post by forest gump »

123456789 wrote:Eh to ne znam :) Morat ces otici na carinu ili u postu i traziti napismeno da ti objanse. Ukoliko dodjes do informacija javi i nama.
Nema veze spediter :)

Bio sam. Ništa mi nije napismeno objasnila, već mi je sve usmeno rekla što sam naveo.
seoBIH

#1407 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Trazi napismeno, gdje ima zakon koji to definise :) Oni su pogrijesili i tacka...problem je sto ti ne mozes dobiti povrat novca sada kada si preuzeo uredjaj pa se sada izvlace na sve moguce nacine.

Prije smo imali poznanika ovde na forumu koji je znao sve iz oblasti Carine i tarifa i NIKADA ali NIKADA NIJE NAPISAO da za stope od 0% moras angazovati nekoga. Koliko ja znam, BHPosta je spediter i oni su ti tu uslugu izvrsili. Dalje, uvijek je govorio da ako je stopa 0% placa se samo PDV u iznosu od 17%.
forest gump

#1408 Re: CARINA U BiH

Post by forest gump »

123456789 wrote:Trazi napismeno, gdje ima zakon koji to definise :) Oni su pogrijesili i tacka...problem je sto ti ne mozes dobiti povrat novca sada kada si preuzeo uredjaj pa se sada izvlace na sve moguce nacine.

Prije smo imali poznanika ovde na forumu koji je znao sve iz oblasti Carine i tarifa i NIKADA ali NIKADA NIJE NAPISAO da za stope od 0% moras angazovati nekoga. Koliko ja znam, BHPosta je spediter i oni su ti tu uslugu izvrsili. Dalje, uvijek je govorio da ako je stopa 0% placa se samo PDV u iznosu od 17%.

Zašto ne bih mogao dobiti povrat novca? Mogu li ih tužiti?
seoBIH

#1409 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Zato sto se carinjenje moze ponoviti jeidno ako intervensises prije preuzimanja onoga sto je carinjeno. Naravno da ih mozes tuziti, dosta tu ima opcija koje su zrele za tuzbe. Npr, da bi ti oni ocarinili ti si trebao dati svoju saglasnost POTPISOM carinske dokumentacije, no to je vec druga prica.

Morat ces se raspitati negdje drugo, jer ovde neces dobiti adekvatan odgovor. Ja ti pisem iz licnog iskustva i za ono sto znam 100%, a vise od ovog' ne znam, te sam te zato i zamolio da nam javis ovde kako ces proci.
block

#1410 Re: CARINA U BiH

Post by block »

zanima me ako narucim nesto u vrijednosti npr 100km i bude free shipping da li mi ovi nasi mogu naplatiti jedino carinu 10% i PDV 17% ili da ocekujem jos neke dodatne troskove? hvala unaprijed na odg
burekodsira

#1411 Re: CARINA U BiH

Post by burekodsira »

da li smo mi jedna od rijetkih zemalja gdje se naplacuje carinska obrada ili je to vecinom tako?
seoBIH

#1412 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

block wrote:zanima me ako narucim nesto u vrijednosti npr 100km i bude free shipping da li mi ovi nasi mogu naplatiti jedino carinu 10% i PDV 17% ili da ocekujem jos neke dodatne troskove? hvala unaprijed na odg
Zavisi sta ces naruciti !? :) Za neke je carinjenje 10%, za neke 5% i slicno.
Da, uglavnom ce ti naplatiti 10% pa 17% na tu vrijednost i nekih 15KM taksi.

Inace, nije mi se desilo jednom da platim nesto 45$ a oni procijene na 60$ ili zaokruze na 50$ da im je lakse raucnati (naravno, posaljem dokaz o placanju no opet carine kako im se cefne).

Sto se tice placanaj u drugim zemljama evo npr Hrvatska odakle nasi prepisuju zakone
Roba zanemarive vrijednosti (roba čija vrijednost po pošiljci ne prelazi 160,00 kuna) sadržana u pošiljkama koje se iz inozemstva izravno šalju primateljima u Republici Hrvatskoj, oslobođena je od plaćanja carine i PDV-a. Ta se roba ne podnosi carinarnici. Navedeno oslobođenje se ne odnosi na alkohol i alkoholna pića, duhan i duhanske proizvode, parfeme i toaletne vode.
U Njemackoj je ja mislim 100 ili 150€:)
Osim carinskog duga (carina, PDV i eventualno trošarina) – koje obračunava i naplaćuje carinska služba i koji su prihod Državnog proračuna, kod uvoza robe putem poštanskih pošiljka ili pošiljaka koje se dopremaju putem kompanija brze dostave, mogu nastati i dodatni troškovi za uvoznika (primatelja pošiljke).

Ti dodatni troškovi su uobičajeno troškovi poštanskog posredovanja, manipulacija s robom, troškovi otpremnika za ispostavljanje carinske deklaracije (ako je propisano) i drugi troškovi koje naplaćuje pošta, kompanije brze dostave te otpremnici, odnosno druge pravne osobe koje vrše dopreme robe iz inozemstva i/ili ispostavljanje deklaracije .

Ti troškovi su propisani tarifama i cjenicima navedenih osoba, te ih carinska služba ne obračunava, ne naplaćuje i na njih nema utjecaja.
A evo za onog sto me pitao zasto se ne moze vratiti na ponovno carinjenje:
Prigovor na utvrđenu carinsku vrijednost i obračun carinskog duga

Prilikom uručenja poštanske pošiljke i naloga za plaćanje primatelju, djelatnik pošte dužan je primatelju pošiljke staviti na uvid Poštansku carinsku deklaraciju, te ga uputiti da prije preuzimanja pošiljke može pisanim putem zahtijevati od carinarnice dostavu obrazloženog rješenja o načinu utvrđivanja carinske vrijednosti.

Dakle, ako se primatelj poštanske pošiljke ne slaže sa carinskom vrijednošću robe utvrđenom od strane carinske službe ima pravo zahtijevati od nadležne carinarnice dostavu obrazložene odluke o načinu određivanja carinske vrijednosti robe. Tada je primatelj pošiljke, prilikom uručenja pošiljke i naloga za plaćanje, dužan neotvorenu pošiljku vratiti djelatniku pošte, radi njezinog podnošenja na ponovnu carinsku provjeru, zajedno sa svim priloženim ispravama i dokumentima, te dokazima o transakcijskoj vrijednosti robe.

Na pisani zahtjev primatelja pošiljke carinarnica je dužna donijeti obrazloženo rješenje o načinu određivanja carinske vrijednosti robe odnosno pravilno utvrditi carinski dug.

Na rješenje carinarnice primatelj pošiljke ima pravo žalbe. Žalba se podnosi u roku od 15 dana, pri čemu žalba ne odgađa ovrhu rješenja.
forest gump

#1413 Re: CARINA U BiH

Post by forest gump »

Zvao sam na telefon odsjek za carine i neka gospođa mi je objasnila da sam platio jedinstvenu carisnku stopu iako sam tražio da mi se obračuna po carinskoj tarifi. A ovo je iz zakona:

Pravila o jedinstvenoj carinskoj stopi

1. Jedinstvena carinska stopa od 10% ad valorem primjenjuje se na robe, koje se nalaze u pošiljkama koje
šalju fizičke osobe iz inostranstva fizičkim osobama u Bosni i Hercegovini ili koje se nalaze u ličnom prtljagu
putnika.
Ova jedinstvena carinska stopa od 10% će se primjeniti, pod uslovom da carinska vrijednost robe koja
podliježe plaćanju uvoznih dažbina ne prelazi 1.500 KM po pošiljci ili po putniku i pod uslovom da se ne radi
o uvozu u komercijalne svrhe.
Jedinstvena carinska stopa se ne može primjenjivati za robe koje prema Zakonu o akcizama u Bosni i
Hercegovini podliježu obavezi obilježavanja akciznim markicama.

2. Ako se radi o pošiljkama koje šalju fizičke osobe iz inostranstva fizičkim osobama u Bosni i Hercegovini,
uvoz nije u komercijalne svrhe, ako su pošiljke povremene i sadrže robu isključivo namjenjenu vlastitoj
upotrebi primaoca ili njegove porodice, a koja po svojoj vrsti i količini ne odražava bilo kakav komercijalni
interes, te da ih pošiljalac šalje primaocu bez bilo kakvog plaćanja.
Ako se radi o robi sadržanoj u ličnoj prtljazi putnika, uvoz nije u komercijalne svrhe, ako se radi o robi koju
putnik povremeno uvozi ili unosi prilikom dolaska iz inostranstva, a koja je isključivo namjenjena za vlastitu
upotrebu putnika ili njegove porodice, ili za poklon, a koja po svojoj vrsti i količini ne ukazuje da se radi o
uvozu u komercijalne svrhe.

3. Jedinstvena carinska stopa neće se primijeniti na robu uvezenu pod uslovima iz tačke 1. i 2. ovih Pravila,
ako primaoc pošiljke ili putnik, zahtjeva da se obračun uvoznih dažbina izvrši po carinskoj stopi propisanoj u
Carinskoj tarifi za tu robu. U tom će se slučaju, uz uvažavanje odredbi o oslobađanju od plaćanja uvoznih
dažbina, obračunati uvozne dažbine po propisanoj stopi, za svu robu odnosno za cijelu pošiljku.
seoBIH

#1414 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Jedinstvena carinska stopa od 10% ad valorem primjenjuje se na robe, koje se nalaze u pošiljkama koje
šalju fizičke osobe iz inostranstva fizičkim osobama u Bosni i Hercegovini ili koje se nalaze u ličnom prtljagu
putnika.
Pretpostavljam da si ti kupio od pravne osobe (tipa ebay i slicno) tako da ti i ovo moze ici u prilog :) Trebao si je pitato kako su obavili carinjenje bez tvoje saglasnosti :)
manki

#1415 Re: CARINA U BiH

Post by manki »

Ako sam narucio neki lijek u vidu losiona (koji se uzima bez recepta svakako), i cijena mu je 49$, shipping oko 17$, dakle oko 68$ sve zajedno, hocu li platiti carinu na to? I koliko? :?

Kolega neki mi je rekao da je narucivao i vece vrijednosti, da je nekad placao carinu nekad ne :-?
DON_eARL

#1416 Re: CARINA U BiH

Post by DON_eARL »

manki wrote:Ako sam narucio neki lijek u vidu losiona (koji se uzima bez recepta svakako), i cijena mu je 49$, shipping oko 17$, dakle oko 68$ sve zajedno, hocu li platiti carinu na to? I koliko? :?

Kolega neki mi je rekao da je narucivao i vece vrijednosti, da je nekad placao carinu nekad ne :-?
68$ ti je oko 103.5KM
nakon carinjenja = 113.85KM
+PDV 17% = 133.2KM

Minimalno 29,7KM ti ide na carinjenje i PDV.

Moguće je da će biti još nekih troškova, znaćeš kada ti stigne poštar na vrata, do tada ti niko sa sigurnošću ne može reći koliko ćeš platiti. :-D
manki

#1417 Re: CARINA U BiH

Post by manki »

DON_eARL wrote:
manki wrote:Ako sam narucio neki lijek u vidu losiona (koji se uzima bez recepta svakako), i cijena mu je 49$, shipping oko 17$, dakle oko 68$ sve zajedno, hocu li platiti carinu na to? I koliko? :?

68$ ti je oko 103.5KM
nakon carinjenja = 113.85KM
+PDV 17% = 133.2KM

Minimalno 29,7KM ti ide na carinjenje i PDV.

Moguće je da će biti još nekih troškova, znaćeš kada ti stigne poštar na vrata, do tada ti niko sa sigurnošću ne može reći koliko ćeš platiti. :-D
Hvala puno na detaljnoj racunici, dakle nema sanse da se provucem da ne platim carinu na taj iznos?
motorola01

#1418 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

Moguce je da se provuces. Uglavnom ako budes morao platiti nesto, to ce biti cca onaj gore iznos.

edit: Na onaj gore iznos dodaj jos nekih 15-ak maraka(taxa 10KM i uplatnice do 5-6KM)
seoBIH

#1419 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Provuci ces se jedino ako je pakovanje malo i lagano :) Eto meni neki dan dosao nazovimo ga "uredjaj" (jer citaju ovu temu) i nisam paltio nista :)
manki

#1420 Re: CARINA U BiH

Post by manki »

Motorola, 123456789: hvala puno :thumbup:
10XX10

#1421 Re: CARINA U BiH

Post by 10XX10 »

Ako je taj losion, neki deklarisani lijek trebao bi biti oslobođen carine i poreza, barem tako pise u njihovom praviliniku.

Code: Select all

http://www.uino.gov.ba/b/Carina/Oslobadjanja.html
Ono sto mene zanima je, da li neko ima iskustva sa poklonima ili testnom robom. Trebalo bi da dobijem iz Kine jedan elektronski uređaj - uzorak za testiranje (trzisna vrijednost 220$, dostava je besplatna - FedEx) radi narucivanja vece kolicine. Firma koja mi ga salje ce ga deklarisati ili kao "poklon" ili kao "testni promotivni materijal". Pa me zanima da li se na to placa carina i porez. Prema onome sto sam ja procitao u gore navedenom pravilniku: "Počasna odlikovanja, nagrade i darovi" , "Roba koja se uvozi u svrhu pretraga, analize ili testiranja" bi trebala biti oslobođena uvoznih dažbina. Unaprijed Hvala.
Last edited by 10XX10 on 22/05/2013 08:58, edited 1 time in total.
Mehemed
Vozim: automobil

#1422 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

10XX10 wrote: Ono sto mene zanima je, da li neko ima iskustva sa poklonima ili testnom robom. Trebalo bi da dobijem iz Kine jedan elektronski uređaj - uzorak za testiranje (trzisna vrijednost 220$) radi narucivanja vece kolicine. Firma koja mi ga salje ce ga deklarisati ili kao "poklon" ili kao "testni promotivni materijal". Pa me zanima da li se na to placa carina i porez. Prema onome sto sam ja procitao u gore navedenom pravilniku: "Počasna odlikovanja, nagrade i darovi" , "Roba koja se uvozi u svrhu pretraga, analize ili testiranja" bi trebala biti oslobođena uvoznih dažbina. Unaprijed Hvala.
Bez obzira sto ce ga deklarisati kao "poklon" opet podlijeze carini, a za "testni promotivni materijal" ne znam, mada vise vjerujem da ce cariniti nego da nece
Jazzy.ba

#1423 Re: CARINA U BiH

Post by Jazzy.ba »

Sta ima poklon. :D
10XX10

#1424 Re: CARINA U BiH

Post by 10XX10 »

Hvala na brzom odgovoru. Jos me samo zanima da li ima razlike ako navedenu robu primam kao fizicko lice ili pravni subjekat. I da li se negdje zasigurno moze provjeriti da li ima uvoznih dažbina, za Robu koja se uvozi u svrhu pretraga, analize ili testiranja koju prima pravni subjekat.
motorola01

#1425 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

10XX10 wrote:Hvala na brzom odgovoru. Jos me samo zanima da li ima razlike ako navedenu robu primam kao fizicko lice ili pravni subjekat. I da li se negdje zasigurno moze provjeriti da li ima uvoznih dažbina, za Robu koja se uvozi u svrhu pretraga, analize ili testiranja koju prima pravni subjekat.
Ja bih ti preporucio da nazoves FEDEX i obavijestis ih o tome da ti treba doci testni primjerak necega i da vidis sa njima sta dalje. Ako ti pocnu pricu pricati da ide na carinu, onda im pokazes to sto imas i odmah rijesis problem oko placanja ili ne placanja poreza, carine ...
Post Reply