Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
and

#1401 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by and »

hz__semir wrote:
Edin H. wrote:
Tarik19 wrote:http://--- NO LINKS ---/vijesti.aspx?id=22805

Ko je ovdje lud!? :shock:
Nema linka, hajde kopiraj ili objasni o cemu se radi.
Ekskluzivno: Istina o odlasku Hasana Salihamidžića iz reprezentacije BiH

Do zanimljivog otkrića zašto je nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine napustio 34-godišnji Hasan Salihamidžić....

...danas igrač italijanskog Juventusa, a nekada zvijezda minhenskog Bayerna, nakon višemjesečnog istraživanja došao sam prije nešto više od dvije godine.

Piše: Nermin Bise

Hasan Salihamidžić je otjeran iz reprezentacije BiH na poluvremenu prijateljske utakmice između BiH i Francuske na Koševu, 16. kolovoza 2006. godine. Glavni krivac što je Brazzo odlučio da više ne igra za svoju državu je sadašnji kapiten reprezentacije Emir Spahić.
Javnost često nikada ne sazna šta se dešava prije ili poslije utakmica. Ili na poluvremenu, u svlačionicama. I, onda, ne treba čuditi što se reprezentaciji, u ovom slučaju BiH, dešavaju smiješne stvari na terenu protiv jednog Qatara, Albanije, "izranjavanje" Francuske, prosječne Švedske...Nije, dakle, sve uvijek ni do selektora. Mada, ako će brati poene u uspjesima, onda treba biti i najodgovorniji i kada ne ide...

Prema pouzdanoj informaciji do koje sam tada došao, nakon višemjesečnog istraživanja, problem je nastao u poluvremenu spomenute utakmice. Naime, tadašnji Salihamidžićev saigrač iz Bayerna Vili Sanjol (Sagnol) Brazzu je zamolio da Spahiću skrene pažnju da malo lakše ide u duelu sa Tijerijem Anrijem (Tierry Henry), jer se tadašnji Arsenalov napadač požalio Sagnolu da preko Salihamidžića, jer su saigrači iz tima, prenese Spahiću da ga ne lomi u duelima, jer je Spahić u dva navrata malo jače nagazio Anrija tokom prvog poluvremena.

Kada mu je Brazzo prenio Henryevu poruku upućenu preko Sanjola, Spahić je reagovao prema Salihamidžiću nekorektno. Čak je i krenuo da se fizički obračuna sa Brazzom, što nije na vrijeme spriječeno i do kontakta je došlo. Spahić koji je na toj utakmici ušao već nakon tri minute utakmice zamjenivši Muhameda Konjića koji se i službeno oprostio od reprezentativnog dresa BiH na toj utakmici, tako je i Salihamidžića prisilo da kaže zbogom najdražem dresu u kojem je igrao, što je Brazzi reprezentativni dres.

Godine 1996. u Oslobođenju sam objavio tekst o tada golobradom dječaku iz Jablanice koji je oduševio igrajući za HSV. Njegov tadašnji učitelj i trener Felix Magath o Salihamidžiću je imao samo riječi hvale. Nedugo zatim, Salihamidžić će potvrditi sve što je o njemu govorio Magath. Sjetit ćemo se svi pobjede BiH protiv Italije na prepunom Koševu, tada je selektor Muzurović Brazzu iz mlade selekcije uvrstio u A tim i tada je Brazzo svima pokazao kako se igra i srcem i dušom za državni dres.

Kasnije će postati zvijezda velikog Bayerna sa desetine i stotine utakmica odigranih što u Bundesligi, što u Ligi prvaka, što u reprezentativnom dresu BiH gdje se samo potvrdilo da je Hasan Salihamidžić definitivno jedan od najboljih igrača koje je BiH imala i koje će možda ikada imati.

Sve ostalo je sada manje više nebitno.
Priča o našem Savezu, selektorima, direktorima, predsjednicima, generalnim sekretarima, povredama, napuštanjima priprema, namjernim kartonima, čuvanju u državnom dresu na uštrb klupskog, spletkarenjima, teorijama zavjere i koječemu, više nema nikakva smila. Danas imamo to što imamo.
novinar čuo?
kada je bila ta utakmica dogodilo se nešto što sam svojim očima vidio i pretpostavljam da je to razlog zašto hasan nakon toga nikada nije zaigrao za reprezentaciju.
Obuca9

#1402 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Obuca9 »

A to je?
Edin H.

#1403 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Edin H. »

and wrote: novinar čuo?
kada je bila ta utakmica dogodilo se nešto što sam svojim očima vidio i pretpostavljam da je to razlog zašto hasan nakon toga nikada nije zaigrao za reprezentaciju.
Pa sta si vidio svojim ocima ako nije neka tajna?

Hvala semire sto si postavio tekst.
Tarik19

#1404 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Tarik19 »

Puste laze! Nema ni trunke istine u svemu tome! :roll: U ostalom, Hasana i nije bas bilo tesko otjerat. Samo je cekao razlog da se neodazove vise i onda je nestao za sva vremena! A Spahic je tu, bio je i uvjek ce biti sve dok neode u penziju! Sto jest jest!
Comrad

#1405 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Comrad »

Tarik19 wrote:Puste laze! Nema ni trunke istine u svemu tome! :roll: U ostalom, Hasana i nije bas bilo tesko otjerat. Samo je cekao razlog da se neodazove vise i onda je nestao za sva vremena! A Spahic je tu, bio je i uvjek ce biti sve dok neode u penziju! Sto jest jest!
Haha...pa nidje veze. Pa Hasan kako god da je otisao nasla bi se pojedina grupa koja ce ga mrziti. Sad je li to do njihovih nekih kompleksa ili cega drugog ne znam, ali znam da je Hasan igro kad uopste nije morao igrati. I siguran sam da se kaje zasto je uopste zaigrao za djubrad kakva smo mi. :wink:

I iskreno, nevezano za ovo, Spahic se malo poceo qrcit i uzdizat. Nek ode po koji kapitenski savjet Barbi, ne bi mu bilo lose.
Tarik19

#1406 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Tarik19 »

Comrad wrote:
Tarik19 wrote:Puste laze! Nema ni trunke istine u svemu tome! :roll: U ostalom, Hasana i nije bas bilo tesko otjerat. Samo je cekao razlog da se neodazove vise i onda je nestao za sva vremena! A Spahic je tu, bio je i uvjek ce biti sve dok neode u penziju! Sto jest jest!
Haha...pa nidje veze. Pa Hasan kako god da je otisao nasla bi se pojedina grupa koja ce ga mrziti. Sad je li to do njihovih nekih kompleksa ili cega drugog ne znam, ali znam da je Hasan igro kad uopste nije morao igrati. I siguran sam da se kaje zasto je uopste zaigrao za djubrad kakva smo mi. :wink:

I iskreno, nevezano za ovo, Spahic se malo poceo qrcit i uzdizat. Nek ode po koji kapitenski savjet Barbi, ne bi mu bilo lose.
Ja samo znam da je Spahic u svakoj utakmici za reprezentaciji ostavljao srce na terenu i borio se dok je Hasan gledao kako da dobije zuti ili crveni karton. :roll: Smijesno je porediti njihovo licno zalaganje u utakmicama reprezentacije jel je to nebo i zemlja razlika.
and

#1407 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by and »

Edin H. wrote:
ekskluzivno :mrgreen:
iz autobusa ga je zovnula jedna osoba sa kojom se baš nije prijatno sresti.zagrlio je hasana i nešto mu pričao,a ovaj nije baš izgledao sretno.
nakon toga se hasan više nikada nije pojavio na okupljanjima.

uvijek je bilo nesuglasica u svim svlačionicama,šamaranja na treninnzima...ali nikad niko nije i ne bi zbog toga prestao igrati za reprezentaciju..
Bosanski_kralj

#1408 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Bosanski_kralj »

and wrote: ekskluzivno :mrgreen:
iz autobusa ga je zovnula jedna osoba sa kojom se baš nije prijatno sresti.zagrlio je hasana i nešto mu pričao,a ovaj nije baš izgledao sretno.

uvijek je bilo nesuglasica u svim svlačionicama,šamaranja na treninnzima...ali nikad niko nije i ne bi zbog toga prestao igrati za reprezentaciju..
Jesi nam rekao informaciju, svaka ti čast. :roll:
Comrad

#1409 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Comrad »

Tarik19 wrote:
Comrad wrote:

Ja samo znam da je Spahic u svakoj utakmici za reprezentaciji ostavljao srce na terenu i borio se dok je Hasan gledao kako da dobije zuti ili crveni karton. :roll: Smijesno je porediti njihovo licno zalaganje u utakmicama reprezentacije jel je to nebo i zemlja razlika.
Ovo boldirano apsolutno nije tacno. Ne znam jesu li ti ovo godine u nicku, ali po ovome sta pises pretpostavio bih da jesu. :? Koliko si uopste gledao utakmica u kojima je igrao Hasan? Jesi li se zapitao ikad ima li uopste smisla porediti Bayern (koji je btw. u to vrijeme bio jedan od najjacih klubova na svijetu) i reprezentaciju?

Potrazi drug malo snimke dok je igrao. Evo ti jedan mali klip pa pogledaj to njegovo nezalaganje.

I opet kazem, kako god da je Braco otisao pojedinci bi ga pljuvali, iz samo njima znanih razloga. Umjesto da budemo ponosni sto imamo takvog jednog fudbalera...ccc...tuzno. :( :roll:
Tarik19

#1410 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Tarik19 »

Netrebamo sami sebi lagati. Lik je odigrao 3 utakmice kako treba, u ostale je bio cista 0. Jasno se moglo vidjeti bezbroj puta da njemu reprezentacija nista ne predstavlja. Jedva je docekao da se nje rijesi za sva vremena i njemu je Bosna uvijek bila cista zayebancija. Uostalom, pokazao je svima koliko voli ovu drzavu kad je prilikom izmjene u jednoj utakmici bacio dres reprezentacije. Da ne kazem da je ozenio spanjolku i dao svojoj djeci spanska imena. Da nije jadno bilo bi smijesno u najmanju ruku! :roll:
Comrad

#1411 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Comrad »

-Tvoj se dolazak u Torino nekako poklopio sa oproštajem od reprezentacije BiH. I danas se mnogo priča o razlozima zbog kojih si se odlučio ne odazivati pozivima selektora. Isto tako, mora se kazati kako mnogi misle da nikada za BiH nisi igrao istim žarom kao za Bayern. Jesi li ikada osjetio da navijači ili novinari smatraju kako nisi u reprezentaciji igraoonoliko dobro koliko si igrao za svoj klub?
Naravno da sam osjetio da se na mene uvijek nekako drugačije gledalo, ali ne znam zašto se sve to dešavalo, zašto su ljudi uopće došli u situaciju da o meni tako razmišljaju. Svako od nas je profesionalac i svaki od nas koji su igrali u reprezentaciji uvijek je dolazio na utakmice kako bi pobijedio. Barem sam se ja tako ponašao, nikada nisam izašao na teren a da nisam htio pobijediti. Ne znam kako to izgleda kada se počne igrati utakmica, a da se štedi, igra “pod ručnom”, da se ne daje sve od sebe. Glupo je misliti da sam ja davao manje za reprezentaciju nego za klub. Mene su takve stvari koje sam čitao i slušao užasno nervirale, jer znam kako sam pristupao utakmicama. Ponekada sam igrao bolje, nekada lošije, ali je sigurno da sam uvijek davao sve od sebe kako bismo pobijedili. Nikada nisam izašao na teren i samom sebi kazao kako ću se danas poštediti napora. Nema šanse! Kada god smo igrali u Sarajevu ili Zenici, kada sam igrao za svoju državu, nije bilo šanse da izađem na teren i da se skrivam. Ljudi danas mogu pričati i pisati šta hoće, ja znam kako sam se ponašao i zbog toga me nikada neće gristi savjest. Ali će mi uvijek biti žao što nismo iskoristili svoje šanse i plasirali se na evropsko ili svjetsko prvenstvo. To, jednostavno, shvatam kao neizbrisivu mrlju u svojoj karijeri.

I evo mozda da se cuje sta sam covjek kaze, a ne da se slusaju price iz 14 ruke.
(Hasan SALIHAMIDŽIĆ Životna ispovijest - cijeli intervju)
Tarik19

#1412 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Tarik19 »

Da se razumijemo, ja ga cijenim za sta je uradio u Bayernu ali cinjenica je da u reprezentaciji gotovo nikad nije igrao kako treba.
Comrad

#1413 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Comrad »

@Tarik19,
Ma ok to je tvoje misljenje, svako ima pravo na to, iako bez nekih argumenata, ali nebitno.

I btw kakve veze ima sto je ozenio spanjolku i dao strana imena. :-)

I ajd mi obrazlozi ovu svoju konstataciju da mu repka nista ne znaci? Pa shvatas li ti bolan da je on odmah '96 poceo igrati za nas. Sto mu je to trebalo ako ga boli q? Igrao u Hamburgu, kasnije u Bayern preso, a sigurno nije presao zahvaljajuci repki, vec svojim sospstvenim radom, za razliku od 50-ak% kasnijih reprezentativaca. Sta, jel to nakon 10 godina skonto, a eeej ja ipak ne volim bosnu, odoh prestat igrat. :? :-)

p.s. Spaha ti hoda sa cistokrvnom hrvaticom, sta sad?
Tarik19

#1414 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Tarik19 »

Comrad wrote:@Tarik19,
Ma ok to je tvoje misljenje, svako ima pravo na to, iako bez nekih argumenata, ali nebitno.

I btw kakve veze ima sto je ozenio spanjolku i dao strana imena. :-)

p.s. Spaha ti hoda sa cistokrvnom hrvaticom, sta sad :?
Nista samo smatram da je zalosno pored toga govoriti o tome da je, navodno, Hasan jedan veliki patriota i ambasador ove drzave. Hasana, kada je reprezentaciju u pitanju, nevredi spominjati a ti meni ispricaj sta god hoces.
Comrad

#1415 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Comrad »

:lol: Ti zakljucka u pm.

Samo naprijed. :thumbup:
:run:
Edin H.

#1416 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Edin H. »

Nemam prilike pratiti Spahica u klubu, ali sto se reprezentacije tice njegova forma je u padu.

To je posebno bilo ocito kada je igrao protiv Francuza, a lako je mogao biti krivac i za gol u Albaniji kada su pogodili precku.
cyprus

#1417 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by cyprus »

Edin H. wrote:Nemam prilike pratiti Spahica u klubu, ali sto se reprezentacije tice njegova forma je u padu.

To je posebno bilo ocito kada je igrao protiv Francuza, a lako je mogao biti krivac i za gol u Albaniji kada su pogodili precku.
... i za ono kad su on i čini mi se Lulić ispali ko levati blizu korner zastavice u drugom poluvremenu, pa je Pandža spasio situaciju...

Poštujem Spahu, pravi je kapiten i sve to, najborbeniji u reprezentaciji, ali primjetna je i njegova silazna forma, slažem se...
fosil

#1418 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by fosil »

Comrad wrote: I iskreno, nevezano za ovo, Spahic se malo poceo qrcit i uzdizat. Nek ode po koji kapitenski savjet Barbi, ne bi mu bilo lose.
I meni se cini posebno u toku one prijateljske sa Njemackom, prvo ono bespotrebno udaranje Marina (ni ja ga ne gumo), a onda marskanje Pjane kad mu ovaj nesto govori poslije samog incidenta. Spahicu svaka cast na igrama, kapa do poda, gine na svakoj tekmi, ali ne valja mu se mangupisati. Nije nam ucinio uslugu, sreca pa su nam Njemci prijatelji pa cemo im mozda opet biti prvi izbor, kad im bude trebo sparing partner s Balkana.
Frishak

#1419 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Frishak »

Tarik19 wrote:Netrebamo sami sebi lagati. Lik je odigrao 3 utakmice kako treba, u ostale je bio cista 0. Jasno se moglo vidjeti bezbroj puta da njemu reprezentacija nista ne predstavlja. Jedva je docekao da se nje rijesi za sva vremena i njemu je Bosna uvijek bila cista zayebancija. Uostalom, pokazao je svima koliko voli ovu drzavu kad je prilikom izmjene u jednoj utakmici bacio dres reprezentacije. Da ne kazem da je ozenio spanjolku i dao svojoj djeci spanska imena. Da nije jadno bilo bi smijesno u najmanju ruku! :roll:
apsolutno se slazem sa sve i jednim detaljom

i jos uvijek se raspravlja o njemu

blah
Dead Man Walking

#1420 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Dead Man Walking »

and wrote:
Edin H. wrote:
ekskluzivno :mrgreen:

Tacno, a ovome sto si ti vidio je u svlacionici prethodilo ono sto je novinar napisao. :wink:

P.S. Tarik, jel' imas 19 godina ako nije tajna?
pemanapemani

#1421 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by pemanapemani »

pu, pu, pu..., čuj oženio Španjolku i još dao djeci španska imena. Nema dalje, izdao je sve probosanske ideale, a mi mu sve dali. :-)
El_comadante

#1422 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by El_comadante »

dobro sad za Hasana dal neko misli da je isto igrati u Bayernu i BiH? Bayern ima bolje igrače od BiH i logično da je lakše igrati sa njima a i da če to izgledati bolje nego u Bih. s kim je on mogo igrati u BiH? slabo koji igrač. zna u Bayernu kad ode naprijed da če ga neko pokriti nazad što nije slučaj za BiH. i za mene je on bio sasvim dobar igrač za BiH kad je igrao. sad što mi nemamo dovoljno kvalitetni reprezentativaca pa da negdje odemo to je drugo. dalje pošto je čovjek igro u Bayernu i bio pojedinačno naš i najbolji igrač da u reprezentaciji bude nosioc igre i da bude naš gavni igrač to je druga stvar.
Stari

#1423 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Stari »

pemanapemani wrote:pu, pu, pu..., čuj oženio Španjolku i još dao djeci španska imena. Nema dalje, izdao je sve probosanske ideale, a mi mu sve dali. :-)

:D :D :D

:-) :-) :-)

Hajd sve to sto smo mu dali ...halal bilo ... al sto mu dadosmo i tu spanjolku ... stvarno smo slijepci

:D
8-)
Comrad

#1424 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Comrad »

El_comadante wrote:dobro sad za Hasana dal neko misli da je isto igrati u Bayernu i BiH? Bayern ima bolje igrače od BiH i logično da je lakše igrati sa njima a i da če to izgledati bolje nego u Bih. s kim je on mogo igrati u BiH? slabo koji igrač. zna u Bayernu kad ode naprijed da če ga neko pokriti nazad što nije slučaj za BiH. i za mene je on bio sasvim dobar igrač za BiH kad je igrao. sad što mi nemamo dovoljno kvalitetni reprezentativaca pa da negdje odemo to je drugo. dalje pošto je čovjek igro u Bayernu i bio pojedinačno naš i najbolji igrač da u reprezentaciji bude nosioc igre i da bude naš gavni igrač to je druga stvar.
Ma djaba se trudis objasnjavati, kad ne ide.

Meni je jedino objasnjenje ovih sto seru po Braci ili nisu uopste gledali utakmice dok je igrao, ili se slucajno potrefilo da su gledali tekmu koju je lose odigrao (normalno da ih je bilo, cijela repka je tada vecinom lose igrala :D ), i zna se kod nas kako to ide, udri odmah po najvecoj faci ne mora bit kriv, kriv je sto je uspio u zivotu, to je dovoljno. Il ce jednostavno izmisliti bilo sta da nekoga mrze.

Evo isto to sada rade i Dzeki, a sutra ce nekom trecem i tako to valjda ide. A da ti bosnjo da podrsku...aaaj gluho bilo, gdje ce to uraditi. :run: :bih:
buzzer

#1425 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by buzzer »

Frishak wrote:
Tarik19 wrote:Netrebamo sami sebi lagati. Lik je odigrao 3 utakmice kako treba, u ostale je bio cista 0. Jasno se moglo vidjeti bezbroj puta da njemu reprezentacija nista ne predstavlja. Jedva je docekao da se nje rijesi za sva vremena i njemu je Bosna uvijek bila cista zayebancija. Uostalom, pokazao je svima koliko voli ovu drzavu kad je prilikom izmjene u jednoj utakmici bacio dres reprezentacije. Da ne kazem da je ozenio spanjolku i dao svojoj djeci spanska imena. Da nije jadno bilo bi smijesno u najmanju ruku! :roll:
apsolutno se slazem sa sve i jednim detaljom

i jos uvijek se raspravlja o njemu

blah
nije li ovo malo fashistoidno razmisljanje tariche? bi li bolje igro da je ozenio halimu iz pazarica i s njom imao sinove muamera i muharema, te shcher (zensko naravno na zacelju) mihretu?
Locked