Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
skafiskafsnjak

#1401 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

Pitam jer se ne razumijem...auto mi je zajedno s gumama ostalo od rahmetli starog...
A najbolja ocjena je od onog koji je koristio, a ne kakvih testova :)

Sent from my MT11i using Tapatalk 2
Last edited by skafiskafsnjak on 04/11/2012 11:14, edited 1 time in total.
Teufik

#1402 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

L00d wrote:Pitam jer se ne razumijem...auto mi je zajedno s gumama ostalo od rahmetli starog...

Koliko su stare?
skafiskafsnjak

#1403 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

Prosle godine...

Teufik

#1404 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

L00d wrote:Prosle godine...

Kupio prosle godine,jel?
Ako je tako onda bi trebalo da su ok.Sumnjam da si puno presao s njima.
skafiskafsnjak

#1405 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

Ma sare jos ima... daleko su od one "granice" ...

Teufik

#1406 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

L00d wrote:Ma sare jos ima... daleko su od one "granice" ...

Ako si ih vozio jednu zimu i ako nisu stare,nemas se sta brinuti.
Mogu one jos potegnuti.
skafiskafsnjak

#1407 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

znaci za zimu sam siguran : ) m+s su, ali u hercegovini sam tako da je okej

Teufik

#1408 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

L00d wrote: A najbolja ocjena je od onog koji je koristio, a ne kakvih testova :)
Slazem se,testovi mogu posluziti kao orijentir pri kupovini.
Sirko

#1409 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Sirko »

Bio sam jucer sa prijateljem u Savi na Stupu i on je stavio 4 Verdestain Snowtrac.
Ima li ko iskustva sa tom gumom? vidim po testovima da taj verdestain dobro kotira.
Ako je dobra i ja bi je stavio sebi, cijena je vise nego ok. u mojoj dimenziji 195 65 15 je 107maraka.
ElRe

#1410 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

Muchelin, Pireli, GY, Continental, Dunlop, Bridgestone, Nokian, Fulda, Vredestein u zadnjih par godina i Hankook su odlicne gume, ciji se proizvodi razlikuju u nijansama. Koju god njihovu gumu kupili necete napraviti gresku.
Teufik

#1411 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

ElRe wrote:Muchelin, Pireli, GY, Continental, Dunlop, Bridgestone, Nokian, Fulda, Vredestein u zadnjih par godina i Hankook su odlicne gume, ciji se proizvodi razlikuju u nijansama. Koju god njihovu gumu kupili necete napraviti gresku.
Nije to bas tako.Ima tu hiljadu ku..ca i palaca.
Premium marke su:Michelin,Dunlop,Continental,Goodyear,Bridgestone i Pirelli.

Ostali su u globalu ipak iza njih.

I kod njih se zna potrefiti guma koja i nije na nivou na kojem bi se ocekivala od tih proizvodjaca.
S druge strane kod ovih ostalih se zna desiti obrnuto,da proizvedu gumu koja u pojedinim segmentima zna biti na nivou ove velike petorke.
Stoga pri odabiru treba biti strpljiv i puno se raspitivati.(ako se ima volje i vremena za to)

Pratiti testove koji mogu biti orijentir i uzimati u obzir misljenja ljudi koji koriste odredjene vrste guma.Naravno veliki faktor u odabiru pogotovo kod nas je platezna moc.
Jedna od bitnih stavki je i podrucje na kojem se zivi (mislim na vremenske prilike).

Svaka guma je kompromis.Nema savrsene.Svaka je odlicna u nečemu i kompromis u nečem drugom.

Evo vezano sad za zimske:nekome je bitno ponasanje na mokrom,nekome na snijegu,nekome na ledu a nekome trajnost,nekome potrosnja goriva,buka i sta ti ja znam.

Nema je a da ima sve ove elemente podjednako dobro izrazene.
Zato se treba dobro skontati kakvu bi gumu zeljeli (koje osobine da ima) i naravno koliko se moze para odvojiti za nju.
_Astra_

#1412 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _Astra_ »

Zna li neko (posto nisam uspio proguglat) koja je najtisa guma u dimenziji 195/65 R15
Conti TS850
UG8
A4
4D

...ili neka druga.. ?
Teufik

#1413 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

_Astra_ wrote:Zna li neko (posto nisam uspio proguglat) koja je najtisa guma u dimenziji 195/65 R15
Conti TS850
UG8
A4
4D

...ili neka druga.. ?
Po neki testovima i po informacijama sa raznih foruma sam cuo da je Conti TS 830 (prosli model) bio za nijansu tisi od ostalih navedenih u toj dimenziji.Ne znam za TS 850 jer je nova.
studeni76

#1414 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by studeni76 »

Jbt kako vi to vozite pa da vam je baš toliko bitno koja je guma na autu! Ako vožnju prilagodite uslovima na putu, svaka nova guma je dobra. Kad luduješ i iživljavaš se po cesti onda ti i najbolja guma neće uvijek pomoći!
moke071

#1415 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by moke071 »

Qler wrote:najjeftinij je tigar ja mislim, a da li je najpovoljnija, mislim da nije... ja bih gledao gy ug8 ili dunlop wintersport 4d..
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821

Ali prije ova dva brend/modela imaš continental TS850 (kojeg nigdje u BiH nema u indeksu brzine testiranom iznad, samo T što nije isto što i testirano H) koji je ujedno i prvi, odmah iza njega (isti broj bodova 21, ali je Apin bolji na suhom a TS850 na snjegu) je Michelin Alpin A4 (opet u H indeksu brzine).
Ova dva modela sam ja imao u fokusu, prvo jer su najbolji od grupe po testu iznad, drugo jer imaju nabolji indeks trošenja (drugim rječima duže ti traju od UG ili Dunlopa).
Ja sam se zadovoljio Alpin A4 i dobio sam ga po razumnih 220KM (H index)u Makbel Gumi u Sarajevu, što je znatna razlika od ponuda koje sam dobijao od svih ostalih konkurenata, sa 4 nova ventila i Michelin pneumix plinom sve me koštalo 904KM...
Dunlop je bio skuplji kao i GY UG no osjenama iznad to mi nije značilo ništa.
ADAC-u apsolutno vjerujem jer javno objave metodologiju testiranja pa ko hoće da obori njihove nalaze-bujrum.
(koliko vidim do sada im niko nije pera odbio, imaš puno web site-ove koji pišu svašta tyres.co.uk, build ovaj ili onaj) no sve je to bez tranparentne metodologije u onome kako je došao do rezultata...
Better Man

#1416 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Better Man »

moke071 wrote:
Qler wrote:najjeftinij je tigar ja mislim, a da li je najpovoljnija, mislim da nije... ja bih gledao gy ug8 ili dunlop wintersport 4d..

Ali prije ova dva brend/modela imaš continental TS850 (kojeg nigdje u BiH nema u indeksu brzine testiranom iznad, samo T što nije isto što i testirano H) koji je ujedno i prvi, odmah iza njega (isti broj bodova 21, ali je Apin bolji na suhom a TS850 na snjegu) je Michelin Alpin A4 (opet u H indeksu brzine).
Ova dva modela sam ja imao u fokusu, prvo jer su najbolji od grupe po testu iznad, drugo jer imaju nabolji indeks trošenja (drugim rječima duže ti traju od UG ili Dunlopa).
Ja sam se zadovoljio Alpin A4 i dobio sam ga po razumnih 220KM (H index)u Makbel Gumi u Sarajevu, što je znatna razlika od ponuda koje sam dobijao od svih ostalih konkurenata, sa 4 nova ventila i Michelin pneumix plinom sve me koštalo 904KM...
ADAC-u apsolutno vjerujem jer javno objave metodologiju testiranja pa ko hoće da obori njihove nalaze-bujrum.
(koliko vidim do sada im niko nije pera odbio, imaš puno web site-ove koji pišu svašta tyres.co.uk, build ovaj ili onaj) no sve je to bez tranparentne metodologije u onome kako je došao do rezultata...
Ja sam kupio Continental TS850 u dimenziji 195/65/15, jer je ta dimenzija propisana za moj bibi i zato što želim staviti 4 čelične felge i same gume me dođu puno jeftinije nego 205/55/16 koje su došle na autu, tako da imam 2 seta. Ono što me je iznenadilo i razočaralo što nisam mogao da nađem sa indexom brzine H koji imaju ljetne gume. Stvarno ne znam šta je našim trgovcima sa gumama, pa su tako usko ograničeni! Gume sam uzeo Makbelu i imali su samo index brzine T. Razlika između T i H ili većeg indexa brzine, je u tome što su gume sa većim indexom brzine kvalitetnije, jer su napravljene da mogu izdržati i podnijeti veće brzine i smjesa gume je bolja. T je do 190 km, a H je do 210 km. Kad je u pitanju kupovina određenih stvari u BiH, zaista smo ograničeni i trgovci koji nam prodaju robu su polupismeni i ubjeđuju nas u raznorazne gluposti! Niko neće zimi izigravati budalu i voziti 190 km, a ne 210 km, ali ipak želim gume sa onim inedxom brzine kakv je propisan za moj bibi i zato što su boljeg kvaliteta od ovih sa manjim indexom brzine.
_Astra_

#1417 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _Astra_ »

Jbg, prodaju ti (nam) ono gdje nas najvise mogu zaklati...
Briga njih sta tebi (nama) treba...

Daj, Boga ti, reci mi jesul bucne gume? Jos uvijek se dvoumim izmedju njih i UltraGrip 8... ali samo me interesuje buka... sve ostalo sam proguglo i procitao, a UG8 imam vec na drugom autu... Od Continentala me odbija iskustvo sa Sportivom (iako je to drugi padez, al et...) ljetnim gumama koje su ocajne...
Better Man

#1418 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Better Man »

_Astra_ wrote:Jbg, prodaju ti (nam) ono gdje nas najvise mogu zaklati...

Daj, Boga ti, reci mi jesul bucne gume? Jos uvijek se dvoumim izmedju njih i UltraGrip 8... ali samo me interesuje buka... sve ostalo sam proguglo i procitao, a UG8 imam vec na drugom autu... Od Continentala me odbija iskustvo sa Sportivom (iako je to drugi padez, al et...) ljetnim gumama koje su ocajne...
Nisam još postavio svoje gume, jer trebam uzeti felge, a i ovo toplo vrijeme, pa mi se ne žuri! Tek ću ih staviti ove sedmice il one tamo.
Zux

#1419 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Zux »

Ja sam kupio Continental 215/60R16 99H XL TS830P, dakle imaju index H. Dosle su me po komadu oko 260 KM. Nisu nesto pretjerano bucne, ali jebga moraju biti bucnije od ljetnih 18-ki :)

Mozda je stvar u dimenziji odnosno da ne nabavljaju 15-ke sa indexom H...
basicm

#1420 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by basicm »

Meni nisu bucne, odgovaraju mi. Mozda na vecim brzinama malo, po gradu ih ne cujem.
shalla

#1421 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by shalla »

basicm wrote:

Meni nisu bucne, odgovaraju mi. Mozda na vecim brzinama malo, po gradu ih ne cujem.
Jesu malo bučnije neg ljetne gume (normalno jel) al nije to tako strašno vjeruj mi. Ja išao danas na Bjelašnicu, i ne skontaš ako pričaš sa nekim u autu ili ako svira muzika...
Dady

#1422 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dady »

_Astra_ wrote:Zna li neko (posto nisam uspio proguglat) koja je najtisa guma u dimenziji 195/65 R15
Conti TS850
UG8
A4
4D

...ili neka druga.. ?
Za tu dimenziju imas proslogodisnji test u kojem nema TS850 nego TS830.
Razina Buke 195/65 R15 (2011) manje je bolje.
Conti TS830 3.1
UG8 3.2
A4 3.5
4D 3.2
Semperit SG2 2.9

Razina Buke 205/55 R16 (2012)
Conti TS850 3.2
UG8 3.5
A4 3.7
4D 3.2
Semperit SG2 2.4 je opet najtisa guma ali ima malo nize ocijene nego prve 4.
Potrosnja goriva i index trosenja gume je najnizi kod TS850 i A4.
skafiskafsnjak

#1423 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

Ljudi dragi, vi gledate da li je bucna ili ne ... hahaha . Meni samo nek ima sare i da dobro lezi auto na cesti...

Mogu vam reci, pohasili ste :lol:
moke071

#1424 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by moke071 »

Better Man wrote:
moke071 wrote:

Ja sam kupio Continental TS850 u dimenziji 195/65/15, jer je ta dimenzija propisana za moj bibi i zato što želim staviti 4 čelične felge i same gume me dođu puno jeftinije nego 205/55/16 koje su došle na autu, tako da imam 2 seta. Ono što me je iznenadilo i razočaralo što nisam mogao da nađem sa indexom brzine H koji imaju ljetne gume. Stvarno ne znam šta je našim trgovcima sa gumama, pa su tako usko ograničeni! Gume sam uzeo Makbelu i imali su samo index brzine T. Razlika između T i H ili većeg indexa brzine, je u tome što su gume sa većim indexom brzine kvalitetnije, jer su napravljene da mogu izdržati i podnijeti veće brzine i smjesa gume je bolja. T je do 190 km, a H je do 210 km. Kad je u pitanju kupovina određenih stvari u BiH, zaista smo ograničeni i trgovci koji nam prodaju robu su polupismeni i ubjeđuju nas u raznorazne gluposti! Niko neće zimi izigravati budalu i voziti 190 km, a ne 210 km, ali ipak želim gume sa onim inedxom brzine kakv je propisan za moj bibi i zato što su boljeg kvaliteta od ovih sa manjim indexom brzine.
Kontaktirao sam ja Vibar d.o.o. iz Sirokog B. no nemaju u ponudi niti imaju planove za uvoziti H index 850 Continentala...Jedino što mogu predpostaviti jeste da na T index-u imaju jako puno mjesta za svoju maržu a reklamiraju je kao H gumu sa ADAC testova što po meni nije fer.Sama činjenica da ne uvoze H meni je bila dovoljna da zaključim da razlika između T i H postoji i čim se distributeru ne isplati da je uvlači (nemože se ugradit) odustao sam.

Inače pored BiH najbolju ponudu guma (ako koga put nanese) mogu dobiti u Sloveniji (20 min od Zagreba) na samoj granici (malo izgooglajte), u HR gume su preskupe pa i oni kupuju tu, čak je i povrat PDV-a uključen.

Robni promet (mislim da su iz Bihaća) je takođe imao solidnu ponudu Continentala ali samo starije generacije modela, dakle nemaju 850.No 830p je takođe jako dobra guma, ali je ja nisam imao s čim uporediti pa sam se opredjelio za Michelin A4.Ovaj 830p mislim da ima u H index-u u Makbelu i čak je nešto jeftiniji od ova 4 premijum modela.
skafiskafsnjak

#1425 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

Sta predlazete, kada staviti zimske gume ?
Kad zahladni ono ili prije ?
Jel se zimska trosi brze dok su jos ove temp (15stepeni) ?
Post Reply