A najbolja ocjena je od onog koji je koristio, a ne kakvih testova
Sent from my MT11i using Tapatalk 2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Koliko su stare?L00d wrote:Pitam jer se ne razumijem...auto mi je zajedno s gumama ostalo od rahmetli starog...
Kupio prosle godine,jel?L00d wrote:Prosle godine...
L00d wrote:Ma sare jos ima... daleko su od one "granice" ...
Slazem se,testovi mogu posluziti kao orijentir pri kupovini.L00d wrote: A najbolja ocjena je od onog koji je koristio, a ne kakvih testova
Nije to bas tako.Ima tu hiljadu ku..ca i palaca.ElRe wrote:Muchelin, Pireli, GY, Continental, Dunlop, Bridgestone, Nokian, Fulda, Vredestein u zadnjih par godina i Hankook su odlicne gume, ciji se proizvodi razlikuju u nijansama. Koju god njihovu gumu kupili necete napraviti gresku.
Po neki testovima i po informacijama sa raznih foruma sam cuo da je Conti TS 830 (prosli model) bio za nijansu tisi od ostalih navedenih u toj dimenziji.Ne znam za TS 850 jer je nova._Astra_ wrote:Zna li neko (posto nisam uspio proguglat) koja je najtisa guma u dimenziji 195/65 R15
Conti TS850
UG8
A4
4D
...ili neka druga.. ?
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821Qler wrote:najjeftinij je tigar ja mislim, a da li je najpovoljnija, mislim da nije... ja bih gledao gy ug8 ili dunlop wintersport 4d..
Ja sam kupio Continental TS850 u dimenziji 195/65/15, jer je ta dimenzija propisana za moj bibi i zato što želim staviti 4 čelične felge i same gume me dođu puno jeftinije nego 205/55/16 koje su došle na autu, tako da imam 2 seta. Ono što me je iznenadilo i razočaralo što nisam mogao da nađem sa indexom brzine H koji imaju ljetne gume. Stvarno ne znam šta je našim trgovcima sa gumama, pa su tako usko ograničeni! Gume sam uzeo Makbelu i imali su samo index brzine T. Razlika između T i H ili većeg indexa brzine, je u tome što su gume sa većim indexom brzine kvalitetnije, jer su napravljene da mogu izdržati i podnijeti veće brzine i smjesa gume je bolja. T je do 190 km, a H je do 210 km. Kad je u pitanju kupovina određenih stvari u BiH, zaista smo ograničeni i trgovci koji nam prodaju robu su polupismeni i ubjeđuju nas u raznorazne gluposti! Niko neće zimi izigravati budalu i voziti 190 km, a ne 210 km, ali ipak želim gume sa onim inedxom brzine kakv je propisan za moj bibi i zato što su boljeg kvaliteta od ovih sa manjim indexom brzine.moke071 wrote:http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821Qler wrote:najjeftinij je tigar ja mislim, a da li je najpovoljnija, mislim da nije... ja bih gledao gy ug8 ili dunlop wintersport 4d..
Ali prije ova dva brend/modela imaš continental TS850 (kojeg nigdje u BiH nema u indeksu brzine testiranom iznad, samo T što nije isto što i testirano H) koji je ujedno i prvi, odmah iza njega (isti broj bodova 21, ali je Apin bolji na suhom a TS850 na snjegu) je Michelin Alpin A4 (opet u H indeksu brzine).
Ova dva modela sam ja imao u fokusu, prvo jer su najbolji od grupe po testu iznad, drugo jer imaju nabolji indeks trošenja (drugim rječima duže ti traju od UG ili Dunlopa).
Ja sam se zadovoljio Alpin A4 i dobio sam ga po razumnih 220KM (H index)u Makbel Gumi u Sarajevu, što je znatna razlika od ponuda koje sam dobijao od svih ostalih konkurenata, sa 4 nova ventila i Michelin pneumix plinom sve me koštalo 904KM...
Dunlop je bio skuplji kao i GY UG no osjenama iznad to mi nije značilo ništa.
ADAC-u apsolutno vjerujem jer javno objave metodologiju testiranja pa ko hoće da obori njihove nalaze-bujrum.
(koliko vidim do sada im niko nije pera odbio, imaš puno web site-ove koji pišu svašta tyres.co.uk, build ovaj ili onaj) no sve je to bez tranparentne metodologije u onome kako je došao do rezultata...
Nisam još postavio svoje gume, jer trebam uzeti felge, a i ovo toplo vrijeme, pa mi se ne žuri! Tek ću ih staviti ove sedmice il one tamo._Astra_ wrote:Jbg, prodaju ti (nam) ono gdje nas najvise mogu zaklati...
Briga njih sta tebi (nama) treba...
Daj, Boga ti, reci mi jesul bucne gume? Jos uvijek se dvoumim izmedju njih i UltraGrip 8... ali samo me interesuje buka... sve ostalo sam proguglo i procitao, a UG8 imam vec na drugom autu... Od Continentala me odbija iskustvo sa Sportivom (iako je to drugi padez, al et...) ljetnim gumama koje su ocajne...
Meni nisu bucne, odgovaraju mi. Mozda na vecim brzinama malo, po gradu ih ne cujem._Astra_ wrote:Jbg, prodaju ti (nam) ono gdje nas najvise mogu zaklati...
Daj, Boga ti, reci mi jesul bucne gume? Jos uvijek se dvoumim izmedju njih i UltraGrip 8... ali samo me interesuje buka... sve ostalo sam proguglo i procitao, a UG8 imam vec na drugom autu... Od Continentala me odbija iskustvo sa Sportivom (iako je to drugi padez, al et...) ljetnim gumama koje su ocajne...
Jesu malo bučnije neg ljetne gume (normalno jel) al nije to tako strašno vjeruj mi. Ja išao danas na Bjelašnicu, i ne skontaš ako pričaš sa nekim u autu ili ako svira muzika...basicm wrote:Meni nisu bucne, odgovaraju mi. Mozda na vecim brzinama malo, po gradu ih ne cujem._Astra_ wrote:Jbg, prodaju ti (nam) ono gdje nas najvise mogu zaklati...
Za tu dimenziju imas proslogodisnji test u kojem nema TS850 nego TS830._Astra_ wrote:Zna li neko (posto nisam uspio proguglat) koja je najtisa guma u dimenziji 195/65 R15
Conti TS850
UG8
A4
4D
...ili neka druga.. ?
Kontaktirao sam ja Vibar d.o.o. iz Sirokog B. no nemaju u ponudi niti imaju planove za uvoziti H index 850 Continentala...Jedino što mogu predpostaviti jeste da na T index-u imaju jako puno mjesta za svoju maržu a reklamiraju je kao H gumu sa ADAC testova što po meni nije fer.Sama činjenica da ne uvoze H meni je bila dovoljna da zaključim da razlika između T i H postoji i čim se distributeru ne isplati da je uvlači (nemože se ugradit) odustao sam.Better Man wrote:Ja sam kupio Continental TS850 u dimenziji 195/65/15, jer je ta dimenzija propisana za moj bibi i zato što želim staviti 4 čelične felge i same gume me dođu puno jeftinije nego 205/55/16 koje su došle na autu, tako da imam 2 seta. Ono što me je iznenadilo i razočaralo što nisam mogao da nađem sa indexom brzine H koji imaju ljetne gume. Stvarno ne znam šta je našim trgovcima sa gumama, pa su tako usko ograničeni! Gume sam uzeo Makbelu i imali su samo index brzine T. Razlika između T i H ili većeg indexa brzine, je u tome što su gume sa većim indexom brzine kvalitetnije, jer su napravljene da mogu izdržati i podnijeti veće brzine i smjesa gume je bolja. T je do 190 km, a H je do 210 km. Kad je u pitanju kupovina određenih stvari u BiH, zaista smo ograničeni i trgovci koji nam prodaju robu su polupismeni i ubjeđuju nas u raznorazne gluposti! Niko neće zimi izigravati budalu i voziti 190 km, a ne 210 km, ali ipak želim gume sa onim inedxom brzine kakv je propisan za moj bibi i zato što su boljeg kvaliteta od ovih sa manjim indexom brzine.moke071 wrote:http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821Qler wrote:najjeftinij je tigar ja mislim, a da li je najpovoljnija, mislim da nije... ja bih gledao gy ug8 ili dunlop wintersport 4d..
Ali prije ova dva brend/modela imaš continental TS850 (kojeg nigdje u BiH nema u indeksu brzine testiranom iznad, samo T što nije isto što i testirano H) koji je ujedno i prvi, odmah iza njega (isti broj bodova 21, ali je Apin bolji na suhom a TS850 na snjegu) je Michelin Alpin A4 (opet u H indeksu brzine).
Ova dva modela sam ja imao u fokusu, prvo jer su najbolji od grupe po testu iznad, drugo jer imaju nabolji indeks trošenja (drugim rječima duže ti traju od UG ili Dunlopa).
Ja sam se zadovoljio Alpin A4 i dobio sam ga po razumnih 220KM (H index)u Makbel Gumi u Sarajevu, što je znatna razlika od ponuda koje sam dobijao od svih ostalih konkurenata, sa 4 nova ventila i Michelin pneumix plinom sve me koštalo 904KM...
Dunlop je bio skuplji kao i GY UG no osjenama iznad to mi nije značilo ništa.
ADAC-u apsolutno vjerujem jer javno objave metodologiju testiranja pa ko hoće da obori njihove nalaze-bujrum.
(koliko vidim do sada im niko nije pera odbio, imaš puno web site-ove koji pišu svašta tyres.co.uk, build ovaj ili onaj) no sve je to bez tranparentne metodologije u onome kako je došao do rezultata...