Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
punosvega

#1401 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by punosvega »

ne mislim zapocinjati neku novu diskusiju o uljima, samo kratko pitanje, prodavac mi u radnji nudi neko ulje "engol" 5w40 mjesto kastrola, kaze da zadovoljava sve normative i specifikacije, ja nikad cuo, zna li ko kakvo je to ulje?skoro pa je upola jeftinije od kastrola.
530i

#1402 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Ne znam koja je to marka, nikad čuo za to ulje, ali staro je pravilo da trgovci nude ono na čemu imaju najviše zarade...(što je i logično).
sparky

#1403 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

Golf 5 tdi 77kw, 2008 g., 190000km.
Kad ga upalim cuje se ravnomjerni tupi udar. Tup-tup i tako dok se ne ugrije. Kada pritisnem kvacilo taj zvuk prestaje, a javlja se zvuk krkljanja. Auto se potpuno normalno salta, vuce normalno. U voznji nema trzaja, nikakvih cudnih zvukova. Samo dok stoji. Motor radi mirno, ne trese nista.
Trenutno nemam priliku za majstora, jer u krugu od 100km su sume i livade. Zna li neko sta moze biti, mozda neko pogleda u kasike il nesto slicno. Hvala
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1404 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

mozda nosac motora neki ili se auspuh naslonio negdje?
sparky

#1405 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

Bem ti narodna kola usrana. Ako smislim kako voziti dva auta, zatrpacu te ovim skart autima. Furiji treba redovni servis, a ovom gnoju to oko lupanja.
Optimist

#1406 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Meni lici na prve simptome zamajca.
topcam
Vozim: uzbrdo

#1407 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

Optimist wrote:Meni lici na prve simptome zamajca.
Onda bi kod mene ti simptomi bas uranili, set u oktobru promjenio :mrgreen: Tek nekih 8.000 presao sa istim.

Imam isto to tupkanje dok se ne zagrije malo. Lupkalo je je na minusu i prije i sad poslije zamjene.

Nosac motora je taze nov (3 godine tek :mrgreen: ) Dobro ima vise tih nosaca, sto motora, sto "getriba".

A lupkanje cujem unazad 7 godina, od kad je fabricki radio otisao u helac, a novi se ne pali automatski, niti pamti stanice "nije na plusu",
pa dok nadje prvu stanicu, cujem te vanredne tonove. Tupkanje i lupkanje.
Optimist

#1408 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Obzirom da se zvuk javlja dok se vozilo ne zagrije, mene vuce na to da bi kvar mogao biti nesto oko prenosa. Lamela, potisna, druk lezaj, zamajac. Da kojim slucajem nisi stavio fiksni zamajac pa da to nisu njegove "mane" i "cijena" koristenja?

Mislim da lupkanje nema nikakve veze sa strujom i radiom koji si pominjao.
kecher II

#1409 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kecher II »

ne znam gdje da pitam pa rek' ovde mehanicare, treba mi zadnja sajba za seat cordobu 2002. godiste, cijena odprilike, okolina tuzle.

hvala
O'zone
Globalni moderator

#1410 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by O'zone »

Optimist wrote:Obzirom da se zvuk javlja dok se vozilo ne zagrije, mene vuce na to da bi kvar mogao biti nesto oko prenosa. Lamela, potisna, druk lezaj, zamajac. Da kojim slucajem nisi stavio fiksni zamajac pa da to nisu njegove "mane" i "cijena" koristenja?

Kako nema? Dok mu se radio automatski palio nije čuo nikakvo lupkanje pa samim time nije ga ni bilo.

@Topcam treba ti dobar električar da to poveže sa plusom tako da radio drekne odmah na kontakt samim time si uklonio problem lupkanja. Ja tako sad liječim problem odvarenog aspuha (Po ko zna koji put :lol: )
Optimist

#1411 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

O'zone wrote:
Optimist wrote:Obzirom da se zvuk javlja dok se vozilo ne zagrije, mene vuce na to da bi kvar mogao biti nesto oko prenosa. Lamela, potisna, druk lezaj, zamajac. Da kojim slucajem nisi stavio fiksni zamajac pa da to nisu njegove "mane" i "cijena" koristenja?

Kako nema? Dok mu se radio automatski palio nije čuo nikakvo lupkanje pa samim time nije ga ni bilo.

@Topcam treba ti dobar električar da to poveže sa plusom tako da radio drekne odmah na kontakt samim time si uklonio problem lupkanja. Ja tako sad liječim problem odvarenog aspuha (Po ko zna koji put :lol: )
:D :thumbup:
530i

#1412 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

sparky wrote:Golf 5 tdi 77kw, 2008 g., 190000km.
Kad ga upalim cuje se ravnomjerni tupi udar. Tup-tup i tako dok se ne ugrije. Kada pritisnem kvacilo taj zvuk prestaje, a javlja se zvuk krkljanja. Auto se potpuno normalno salta, vuce normalno. U voznji nema trzaja, nikakvih cudnih zvukova. Samo dok stoji. Motor radi mirno, ne trese nista.
Trenutno nemam priliku za majstora, jer u krugu od 100km su sume i livade. Zna li neko sta moze biti, mozda neko pogleda u kasike il nesto slicno. Hvala

Krkljanje kad pristisneš kvačilo = druk ležaj?
topcam

#1413 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

O'zone wrote:

:lol: Suti jedva mi Mato rijesio problem sa sijalicama.

Dok je radio odmah palio nista cuo nisam, tacno :mrgreen: :lol:
topcam

#1414 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

Ne smije se covjek ni na svoj racun nasaliti.

A set kvacila je nov, tako da ne mislim da lupkanje dolazi sa te strane. :mrgreen:
skafiskafsnjak

#1415 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

530i wrote:

Vjerovatno. Kakav je zvuk kad gasis auto? pritisni kvacilo do onog dijela gdje odvaja, osjetis li vibracije ?

to dvoje su simptomi zamajca, ne daj Boze :D
topcam

#1416 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

Optimist wrote:Meni lici na prve simptome zamajca.
530i wrote:

Ovo vec ima smisla.

Izvini @Optimist sto se fokusirah samo na "tupkanje".
skafiskafsnjak

#1417 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Sto se tice tupkanja... cuje se dok se auto ne zagrije ? JEl samo u leru ili dok vozis i saltas brzine ?
sparky

#1418 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

Kvacilo krklja samo kad se pritisne do poda.
Tupi udari se cuju dok se ne zagrije. Samo dok stoji u mjestu. Kad saltam, nema trzaja, nista neobicno. Pali normalno i gasi se normalno. Bez treskanja, drmanja i slicno.
Sta su simptomi zamajca?
skafiskafsnjak

#1419 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Pa meni se culo pri paljenju taj tup zvuk, ali se takodjer cuo i pri mjenjaju brzina (Pri paljenju se takodjer moze cuti zvuk iz razloga sto je otiso nosac motora). ISto tako auto kada se gasi zastekce ono - to je 90% tacan simptom :) >takodjer provjeris tako sto kvacilo stisnes do onog dijela gdje "odvaja" i ako osjetis vibracije onda je do zamajca....

Al opet kazem, takodjer moze biti samo neki dio (npr druk lezaj) ili nesto trece... Cim bude prilike - pravac majstoru
sparky

#1420 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

Hvala. Svakako ide majstoru, nego kontam mozda je jos neko imao slican problem.
Koliko kosta cca set za zamjenu?
skafiskafsnjak

#1421 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Ja vozim lagunu, set kvacila sa zamajcem 1200km.
shandrprcSA

#1422 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by shandrprcSA »

ako ko zna :D koji su se gremlini nastanili? :D :D

Image
za vecu rezoluciju desni klik
junior3

#1423 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by junior3 »

Poz ljudi, ima li ko iskustva sa Opel Vectrom C, motor 1.9 cdti. 120 ili 150 ks koji je pametniji izbor ?
sparky

#1424 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

junior3 wrote:Poz ljudi, ima li ko iskustva sa Opel Vectrom C, motor 1.9 cdti. 120 ili 150 ks koji je pametniji izbor ?
Vozio sam karavana 125ks 3-4 mjeseca. Auto ima dovoljno snage. Vjerujem da je i bolja varijanta nego taj od 150. Po mom misljenju 1.9 u bilo kojem autu je idealan sa nekh 90-120ks. Mislim da je dugotrajniji.
junior3

#1425 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by junior3 »

125 ks to mora je 2.2 dti ? Mene zanimaju od 2006-08, one sto su facelift imale, tako sam i ja cuo da je dugotrajniji taj od 120ks tj. manje opterecen.
Post Reply