A kao sad fol s cvajom nije primjenjiv?nightvision wrote:Ako ponovo odobre policiji da vrsi naplatu prekrsaja na licu mjesta kod nas ce to samo znaciti porast korupcije odnosno podmicivanja policijskih sluzbenika. Narod ce se voditi logikom "zasto drzavi da dam i pola kazne kad drotovima mogu cvaju". A ni drotovima nece bit mrsko da "rade privatno"
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#1401 Re: ZOBS
- drug_profi
#1402 Re: ZOBS
Meni zadnji put nije prosao fol. Dobio uplatnicu. A slucaj prije toga, zasjeda za dorucak.
Nisu ni mislili da mi pisu. Nego hajd sjedi u auto. Odmah znas sta treba.
A gori prekrsaj je bio ovaj za dorucak (tamno zuto)
, nego ovaj sa uplatnicom (izmisljen nepostojeci prekrsaj).
A gori prekrsaj je bio ovaj za dorucak (tamno zuto)
-
goran16v
#1403 Re: ZOBS
Nece proci svaku put ni ako ponovo uvedu mandatne kazne na licu mjesta, jednako kao sto nije prolazio dok su postojale. Jednostavno, zeljeli drotovi ili ne, oni moraju ispucati kvotu naposanih naloga/mandatnih kazni, ako naletis dok ispunjavaju kvoti tanke su ti sanse da regulises s cvajom.drugi profil wrote:Meni zadnji put nije prosao fol. Dobio uplatnicu. A slucaj prije toga, zasjeda za dorucak.
A gori prekrsaj je bio ovaj za dorucak (tamno zuto), nego ovaj sa uplatnicom (izmisljen nepostojeci prekrsaj).
- drug_profi
#1404 Re: ZOBS
btw. da vidim jesam li u pravu
preticao na dozvoljenom, ne prekoracujuci ogranicenje, ali sam se u svoju traku vratio malo iza znaka zabrane preticanja, tj, kad je vec pocela puna linija.
Napominjem da sam preticanje zavrsio prije znaka ali se nisam htio uvaljivati naglo preteknutom vozilu dok ovaj ne napravi mjesta jer se i dalje vozimo iza slepera.
I meni mahne lizalom kaze vozio si suprotnim smjerom. 50 maraka. Ne spominje punu i sl.
Dzaba objasnjavanje.
Sta vi mislite?
preticao na dozvoljenom, ne prekoracujuci ogranicenje, ali sam se u svoju traku vratio malo iza znaka zabrane preticanja, tj, kad je vec pocela puna linija.
Napominjem da sam preticanje zavrsio prije znaka ali se nisam htio uvaljivati naglo preteknutom vozilu dok ovaj ne napravi mjesta jer se i dalje vozimo iza slepera.
I meni mahne lizalom kaze vozio si suprotnim smjerom. 50 maraka. Ne spominje punu i sl.
Dzaba objasnjavanje.
Sta vi mislite?
-
goran16v
#1405 Re: ZOBS
Postoji vertikalna signalizacija tj. znak iza koje nije dozvoljeno voziti suprotnom trakom, ako si zavrsio manevar preticanja i nisi se vratio u traku, jbga drot je u pravu!drugi profil wrote:btw. da vidim jesam li u pravu
Dzaba objasnjavanje.
Sta vi mislite?
- drug_profi
#1406 Re: ZOBS
Ma jbg nisam mogao jer se ovaj pribio uz sleper. Cekao da malo popusti. Jesam napravio prekrsaj ali jednako je i taj vozac kriv. Medjutim kod nas se nikad ta pasivna krivica "ne svira".
...s mobilnog...
...s mobilnog...
-
goran16v
#1407 Re: ZOBS
Nazalost nije jednako kriv, a evo i zasto:drugi profil wrote:Ma jbg nisam mogao jer se ovaj pribio uz sleper. Cekao da malo popusti. Jesam napravio prekrsaj ali jednako je i taj vozac kriv. Medjutim kod nas se nikad ta pasivna krivica "ne svira".
...s mobilnog...
Clan 57.
Preticanje/pretjecanje i obilazenje vozac smije napraviti samo ako time ne ometa kretanje vozila koje dolaze iz suprotnog smijera i ako na putu cesti ima dovoljno prostora za bezbjedno/sigurno izvodjenje tih radnji.
Clan 61.
Vozac ne smije vozilom poceti preticati/pretjecati ili obilaziti:
5) ako poslije obavljenog preticanja/pretjecanja ili obilazenja ne bi ponovo mogao zauzeti polozaj na saobracajnoj/primetnoj traci/traku kojom se kretao prije preticanja/pretjecanja ili obilazenja , i to be ometanja ili ugrozavanja ostalih ucesnika/sudionika u saobracaju/prometu...
- drug_profi
#1408 Re: ZOBS
Ma znam zakon. Medjutim voznja brzinom od oko 30-40 na sat iza slepera gdje su svi jedan drugom u gepeku ne ostavlja mjesta za vracanje bez saradnje drugih. Ima i clan zakona gdje se kaze da se mora propustiti vozilo koje te pretice i dozvoliti mu vracanje u traku.
Zato o kazem da je prekrsaj izmisljen jer su se postavili tako da samo to prate umjesto da subotom maknu slepere sa ceste.
...s mobilnog...
Zato o kazem da je prekrsaj izmisljen jer su se postavili tako da samo to prate umjesto da subotom maknu slepere sa ceste.
...s mobilnog...
- Laplace
#1409 Re: ZOBS
Logika u BiH? Zezaš?nadžak wrote:Koja je to logika druže? Nije tržnica majka mu stara.kakavdanakneiskustvu wrote:navodno će se ubuduće za kazne koje su plaćene u roku od 8 dana od datuma izdavanja p. naloga biti dovoljno platiti pola iznosa kazne
Logika u BiH? Zezaš?nadžak wrote:Koja je to logika druže? Nije tržnica majka mu stara.kakavdanakneiskustvu wrote:navodno će se ubuduće za kazne koje su plaćene u roku od 8 dana od datuma izdavanja p. naloga biti dovoljno platiti pola iznosa kazne
-
goran16v
#1410 Re: ZOBS
Ti si odgovoran za svoju voznju i ako vidis da nemas prostora da se vratis u traku ne zapocinjes preticanje.drugi profil wrote:Ma znam zakon. Medjutim voznja brzinom od oko 30-40 na sat iza slepera gdje su svi jedan drugom u gepeku ne ostavlja mjesta za vracanje bez saradnje drugih. Ima i clan zakona gdje se kaze da se mora propustiti vozilo koje te pretice i dozvoliti mu vracanje u traku.
...s mobilnog...
Nema clana koji te obavezuje da moras propustiti vozilo koje te pretice i dozvoliti da se vrati u traku, jedino sto moras je vozilo pomjeriti udesno i ne smijes ubrzavati.
Clan/Clanak 60.
(1) Vozac kojem je dan znak za preticanje/pretjecanje s njegove lijeve strane duzan je pomjeriti vozilo ka desenoj ivici/rubu kolovoza/kolnika.
(2) Vozac ne smije povecavati brzinu vozila dok ga drugi vozac pretice/pretjece.
Kao sto vidis nigdje ne pise da moras, iako stojiu ovo o micanju kamiona, prekrsaj nije izmisljen.
Kaznene odredbe: clan/clanak 227
Novcanom kaznom u iznosu od 50,00 KM kaznit ce se za prekrsaj:
- vozac koji nakon obavljenog preticanja/pretjecanja illi obilazenja vozilom ponovno ne zauzme polozaj na saobracajnoj/prometnoj traci/traku kojim se do tad kretao (Clan/clanak 62).
To upotpunosti opisuje tvoju situaciju.
-
kakavdanakneiskustvu
#1411 Re: ZOBS
nadžak wrote:Čekajte ljudi ba kakva stimulacija, kakva represija. Nije to firma pa da uzornog radnika nagradiš ko primjer drugima. Moglo bi i u saobračaju tako nešto, recimo prilikom neke kontrole kad nađeš vozača koji ima svu potrebnu opremu i uredno vozilo, vezan, svjetla itd, da ga se stimuliše ali takvo nešto ne postoji u zakonu i nerelano je očekivat da ga igdje u svijetu ima.Dzontra_Volta wrote:Pa ista logika kao i povećanje kazne sa 40 na 60 KM, kakva je sad situacija ako ne platiš na vrijeme. Ja sam uvijek prije za stimulaciju nego za represiju.
Zamisli ovo. Napraviš prekršaj npr korištenje mobitela tokom vožnje, potencijlano vrlo opasna situacija i zaustavi te policija, uredno dobiješ nalog i odlučiš da iz nekog hira ne platiš. Normalno je da nakon nekog vremena slijede kazne za takvo ponašanje, izbjegavanje plaćanja, nepoštivanje vlastite države i zakona o saobračaju koji ima za cilj očuvanje bezbjednosti svih učesnika u istom. Ako ne platiš onda ti slijedi da tu kaznu pretvoriš u dane zatvora pa ti vidi. Dakle u ovom slučaju je sasvim logično i potrebno povećanje prvobitne kazne.
U drugoj situaciji, recimo za ovaj navedeni prekršaj sa mobitelom, odlučiš da platiš u roku i da pošteno priznaš krivicu. Jel to sad treba država da ti bude zahvalna zbog toga? Mogao si nekog ubiti u najgoroj varijatni zbog tog mobitela u vožnji i šta bi onda? Budi zahvalan što si u toj situaciji prošao bez nezgode, povreda i sl. a lako se to može desiti, svi smo svjedoci.
Ovakvih primjera je mnogo, i lakših i težih.
Po meni je to tragi-komična situacija da ti se smanji kazna samo zato što je platiš na vrijeme.
u orvoj situaciji zatvor je naučna fantastika,ljudi imaju po desetine hiljada maraka neplaćenih kazni i nikom ništa,ni ne pomišljaju da ih plate,i nisu to dvojica trojica u državi nego stotine,možda i hiljade,znam da su se nekima oduzimala vozila i stalo se na tome jer se nema gdje sa tim vozilima,koliko znam niko od tih nije platio te kazne
iu drugoj situaciji, kad si već napravio prekršaj,imaš priliku da ako si uslovno rečeno regularan građanin koji ne gleda kako da sve to pokuša zaobići,platiš pola iznosa,što izgleda kao da je pijaca u pitanju,slažem se,pitanje je kako će sve to biti urađeno,mislim da je to već stupilo na snagu,da li novi ZOBS ili neki novi članovi starog ZOBS-a,ali niko ne znak kad će se to početi primjenjivati,evo jedan paradoks,u mup-u ze-do kantona su pojedinci,šefovi odjela,odavni došli na ideju da šalju p. naloge u druge države,kao da mogu natjerati nekog iz npr. finske da plati kaznu
-
kakavdanakneiskustvu
#1412 Re: ZOBS
nadžak wrote:Evo malo googla i kažu u Hrvatskoj da je to zbog slabe naplate za počinjene prekršaje. Još više tragi-komično.
i ja sam čuo da je tako u hrvatskoj,ono što me iznenadilo je da je u hrvatskoj tek od ove godine,bar koliko ja znam,uveden sistem kazni i nemogućnosti produženja reg. vozila i voz. dozvola za lica koja imaju neplaćene kazbne
- nadžak
#1413 Re: ZOBS
Ma havarija mrtva druže u svemu pa hajd...Kad ti pogledaš opšte stanje u društvu i šta sve nema, zapitaš se stvarno kako to ikako opstaje. Tako i u saobračaju. Kad li će se to sve uvezat za naplatu kazni, uvođenje nekog registra za kazne, deponovanje auta itd. Bog dragi samo zna...kakavdanakneiskustvu wrote:nadžak wrote:Evo malo googla i kažu u Hrvatskoj da je to zbog slabe naplate za počinjene prekršaje. Još više tragi-komično.
i ja sam čuo da je tako u hrvatskoj,ono što me iznenadilo je da je u hrvatskoj tek od ove godine,bar koliko ja znam,uveden sistem kazni i nemogućnosti produženja reg. vozila i voz. dozvola za lica koja imaju neplaćene kazbne
- drug_profi
#1414 Re: ZOBS
Jeste. Slazem se. Formalno i po slovu zakona prekrsaj.goran16v wrote:Ti si odgovoran za svoju voznju i ako vidis da nemas prostora da se vratis u traku ne zapocinjes preticanje.drugi profil wrote:Ma znam zakon. Medjutim voznja brzinom od oko 30-40 na sat iza slepera gdje su svi jedan drugom u gepeku ne ostavlja mjesta za vracanje bez saradnje drugih. Ima i clan zakona gdje se kaze da se mora propustiti vozilo koje te pretice i dozvoliti mu vracanje u traku.
...s mobilnog...
Nema clana koji te obavezuje da moras propustiti vozilo koje te pretice i dozvoliti da se vrati u traku, jedino sto moras je vozilo pomjeriti udesno i ne smijes ubrzavati.
Clan/Clanak 60.
(1) Vozac kojem je dan znak za preticanje/pretjecanje s njegove lijeve strane duzan je pomjeriti vozilo ka desenoj ivici/rubu kolovoza/kolnika.
(2) Vozac ne smije povecavati brzinu vozila dok ga drugi vozac pretice/pretjece.
Kao sto vidis nigdje ne pise da moras, iako stojiu ovo o micanju kamiona, prekrsaj nije izmisljen.
Kaznene odredbe: clan/clanak 227
Novcanom kaznom u iznosu od 50,00 KM kaznit ce se za prekrsaj:
- vozac koji nakon obavljenog preticanja/pretjecanja illi obilazenja vozilom ponovno ne zauzme polozaj na saobracajnoj/prometnoj traci/traku kojim se do tad kretao (Clan/clanak 62).
To upotpunosti opisuje tvoju situaciju.
Zar ne mislis da ipak tu nesto nedostaje. U situaciji kad se vozi u nabijenoj sporoj koloni, fakticki preticanje je potpuno onemoguceno.
Zasto sam rekao izmisljen prekrsaj?
Jer sam opisao situaciju i mozda sam mogao i sleper preteci jer je pregledne ceste bilo i nikakvog saobracaja iz drugog smijera (isao sam niz Ivan prema Konjicu). Ali to bi bilo preticanje preko pune i to ja ne radim. Apsolutno moja voznja od 20-30 metara nakon znaka nije ugrozila nikog i sasvim rezonski sam se poravnao na mjestu u koje zelim da se vratim da me vozilo propusti. I ja se i jesam vratio, ali nakon tih 20-30 metara iza znaka. To je bilo u DUHU zakona. Voditi brigu o bezbjednosti i sebe i drugih oko sebe. Jednostavno ako znas kako je tu voziti iza slepera, nema sanse da se drugacije uradi. Mogao sam se i na silu ugurati ispred i to bi isprovociralo naglo kocenje cijele kolone, sto je sulud potez, ali bi bio po SLOVU zakona.
Policija to zna i tu stoje i samo to gledaju. Jednostavno mozes ili voziti se tako u koloni subotom iza slepera (jel vazi ona zabrana uopste kod nas?) ili ga preteci na taj nacin.
Ne bih da se raspravljamo jer u stvari se slazemo da je prekrsaj, sa dodatkom da ja mislim da je odabrano mjesto gdje se sigurno moze nahvatati levata, i da im nije cilj povecanje bezbjednosti nego prosto punjenje kase.
-
kakavdanakneiskustvu
#1415 Re: ZOBS
nadžak wrote:Ma havarija mrtva druže u svemu pa hajd...Kad ti pogledaš opšte stanje u društvu i šta sve nema, zapitaš se stvarno kako to ikako opstaje. Tako i u saobračaju. Kad li će se to sve uvezat za naplatu kazni, uvođenje nekog registra za kazne, deponovanje auta itd. Bog dragi samo zna...kakavdanakneiskustvu wrote:nadžak wrote:Evo malo googla i kažu u Hrvatskoj da je to zbog slabe naplate za počinjene prekršaje. Još više tragi-komično.
imamo registar kazni a vjeruj pošto imam pristup registru da se ne poštuje ono što se po zakonu o prekršajima mora poštivati,službenici to rade
-
jefferson
#1416 Re: ZOBS
Meni neki dan isteklo dva sata na onom parking metru, mozda kasnio 10 min. $25 kazna. Ako ne platim do kraja mjeseca $50, s tim da se kazna uvecava 100% svakih 14 radnih dana ako je ne platim._Reds_ wrote:Ne pametuje, i vecini mnogo razvijenih zemlja od nas je tako.nadžak wrote:Čekajte ljudi ba kakva stimulacija, kakva represija. Nije to firma pa da uzornog radnika nagradiš ko primjer drugima. Moglo bi i u saobračaju tako nešto, recimo prilikom neke kontrole kad nađeš vozača koji ima svu potrebnu opremu i uredno vozilo, vezan, svjetla itd, da ga se stimuliše ali takvo nešto ne postoji u zakonu i nerelano je očekivat da ga igdje u svijetu ima.Dzontra_Volta wrote:Pa ista logika kao i povećanje kazne sa 40 na 60 KM, kakva je sad situacija ako ne platiš na vrijeme. Ja sam uvijek prije za stimulaciju nego za represiju.
Zamisli ovo. Napraviš prekršaj npr korištenje mobitela tokom vožnje, potencijlano vrlo opasna situacija i zaustavi te policija, uredno dobiješ nalog i odlučiš da iz nekog hira ne platiš. Normalno je da nakon nekog vremena slijede kazne za takvo ponašanje, izbjegavanje plaćanja, nepoštivanje vlastite države i zakona o saobračaju koji ima za cilj očuvanje bezbjednosti svih učesnika u istom. Ako ne platiš onda ti slijedi da tu kaznu pretvoriš u dane zatvora pa ti vidi. Dakle u ovom slučaju je sasvim logično i potrebno povećanje prvobitne kazne.
U drugoj situaciji, recimo za ovaj navedeni prekršaj sa mobitelom, odlučiš da platiš u roku i da pošteno priznaš krivicu. Jel to sad treba država da ti bude zahvalna zbog toga? Mogao si nekog ubiti u najgoroj varijatni zbog tog mobitela u vožnji i šta bi onda? Budi zahvalan što si u toj situaciji prošao bez nezgode, povreda i sl. a lako se to može desiti, svi smo svjedoci.
Ovakvih primjera je mnogo, i lakših i težih.
Po meni je to tragi-komična situacija pa ti se smanji kazna samo zato što je platiš na vrijeme.
Ako odmah platis, pola placas.
Nakon sto dosegne iznos od $500, po zakonu ove drzave imaju me pravo uhapsiti.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1417 Re: ZOBS
za žene bi trebali uvesti neka nova pravila
neće da stanu
neće u rikverce
neće da se pomjere kad se pakiraju
i tako dalje
neće da stanu
neće u rikverce
i tako dalje
- nadžak
#1418 Re: ZOBS
Kaže jedan moj dobar pajdo, vozač sa više decenijskim stažom, ( ima čojek više kilometara u rikverc nego ja naprijedBlack swan wrote:za žene bi trebali uvesti neka nova pravila
neće da stanu
neće u rikverce
i tako dalje
kad vidiš nešto nenormalno na cesti da se dešava sa autom il je pjan il je žensko, nema trećeg
- Hemera
#1419 Re: ZOBS
Koliki je rok za produzenje vozacke koja je sa vazenjem na 5 godina,kad istekne?
Jel ima neki rok da se zamjeni?
Jel ima neki rok da se zamjeni?
- shiljak
#1420 Re: ZOBS
Da li se može voziti auto ako nemaš saobraćaju (predao je za registraciju vozila).. ? Imam neki papir, da li se s njim može vozit i kuda? Vjerovatno po BiH možeš samo, da li može po drugim gradovima?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1421 Re: ZOBS
po nepisanom pravilu samo u svom kantonu,policija tolerise,mada mislim da bez saobracajne mozes popit kaznu,tar racun ne pije bas vode...
-
kakavdanakneiskustvu
#1422 Re: ZOBS
shiljak wrote:Da li se može voziti auto ako nemaš saobraćaju (predao je za registraciju vozila).. ? Imam neki papir, da li se s njim može vozit i kuda? Vjerovatno po BiH možeš samo, da li može po drugim gradovima?
možeš voziti ai znaš da ti slijedi prek. nalog jer je nemaš sa sobom ako te policija zaustavi
-
kakavdanakneiskustvu
#1423 Re: ZOBS
bitanga_sa_otesa wrote:po nepisanom pravilu samo u svom kantonu,policija tolerise,mada mislim da bez saobracajne mozes popit kaznu,tar racun ne pije bas vode...
to policija ne bi nigdje trebala i smjela tolerisati
- shiljak
#1424 Re: ZOBS
Dobro, pitam je li po propisu može, ne pitam može li se švercat
Znači ne može, može samo u kantonu da voziš?.. Prošle godine je neko rekao da ne možeš nikako vozit, a možda su to vratili na "staro" pa sad možeš?
-
kakavdanakneiskustvu
#1425 Re: ZOBS
shiljak wrote:Dobro, pitam je li po propisu može, ne pitam može li se švercatZnači ne može, može samo u kantonu da voziš?.. Prošle godine je neko rekao da ne možeš nikako vozit, a možda su to vratili na "staro" pa sad možeš?
po zakonu se ne smiješ nigdje voziti bez saobraćajne