Bášča
Moderator: anex
-
safran
#1401 Re: Bášča
Pa polako, i moj je nikao, upravo na tvoru čitam kako se i šta pincira i čim ga mogu prskati protiv ušiju. Nego vremenska prognoza me
. Do ponedjeljka kišovito i relativno toplo. Ubilo se za plamenjače.
- vrtlar
#1402 Re: Bášča
armin_jocker wrote:Vrtlaru, svaka cast, odradio si vrhunski posao, odlicna basca.. a mi cemo jos sacekati da dodjemo do toga![]()
Inace kod mene paradajz poceo da se razvija nakon onog zimskog soka, kao i paprike, krastavac jedan prezivio i imam 4 u casama, unio sam ih u kucu, nesmijem ih jos ubaciti u zemlju jer me strah da i oni ne nastradaju.
Paprike napreduju, veceras sam razmutio kalcij, folijarno odradio, pa vidjecemo, nadam se da nisam pretjerao, oko 20 ml na 6 litara vode, pa potrosio oko 1,5 lit na 40 paprika, i oko 25 kom paradajza (neznam da li sam trebao paradajz, zna li neko) Strah me da nisam pretjerao, jer prvi put ovako sa nekom hemijom, mada ovaj kalcij nije neko otrov ili nesto, ali eto, strah me. Drzao sam se upustva, i tamo pise prskati ujutro i navece, e sad me zanima koliko cesto, da li svaki dan, kako da to procjenim?
Ciko od kojeg kupujem presadu mi je obecao doci jedan dan, da mi malo pomogne i objasni pinciranje i da jos po neki savjet oko odrzavanja i svega ostalog u plasteniku, pa se nadam da me nece izraditi![]()
Jos me nesto zanima, imam paprika koje sam ja posijao, ali mi se nesto slabo razvijaju, mislim, imaju po nekoliko listova i nisu jos narasle da se posade u zemlju, zanima me da li ce oni uopce prispjeti za ovu sezonu, ili nema nista od njih??
Hvala na strpljenju i malo duzem postu
Koliko ima stete od manjka nekog elementa toliko ima stete i od viska.Sad ne znam konkretno da li si pretjerao ali ako si radio po upustvu onda vjerovatno nisi .Ne koristim hemiju pa ne znam kako se radi sa tim sredstvima.Svako je za sebe posebno.Ja ti savjetujem ako ces te paprike staviti u plastenik da ih stavis brzo ce one nadoknaditi izgubljeno vrijeme.I paradajz hoce kalcij i te kako.
- vrtlar
#1403 Re: Bášča
Oticon wrote:Mumine, Flag, Armine...vi ako hoćete čekajte...a ja neću...pravo vrtlaru u bašču da uživam u cvijetu boba.
Vrtlar...nemam riječi...ovo je praznik za moje oči. I ne samo bob, sve je.Mashala...da ne ureknem.
Hvala oticon vrata prema bobu su otvorena.
- vrtlar
#1404 Re: Bášča
Pisao sam o crnom luku i bijelom pa napravi i prskaj.Da sto prije dodje mozes skuhati po 200grama i bijelog i crnog luka na 2l vode i kasnije razrijedi 1l na 10 l vode i prskaj odmah poslije kise ne prije.Bilo bi dobro da se tekucina bar osusi na stabljici.I sa sodom i uljem.safran wrote:Pa polako, i moj je nikao, upravo na tvoru čitam kako se i šta pincira i čim ga mogu prskati protiv ušiju. Nego vremenska prognoza me. Do ponedjeljka kišovito i relativno toplo. Ubilo se za plamenjače.
-
Oticon
#1405 Re: Bášča
Meni je problem što nemogu uhvatiti vrijeme poslije kiše...kiša prestane nekih pola sata-sat pa opet pada. Za to vrijeme se ne stigne osušiti tekućina na biljci. I reci za ovaj luka...kuham čitave glavice ili da ga isječem skupa sa korom?vrtlar wrote: Pisao sam o crnom luku i bijelom pa napravi i prskaj.Da sto prije dodje mozes skuhati po 200grama i bijelog i crnog luka na 2l vode i kasnije razrijedi 1l na 10 l vode i prskaj odmah poslije kise ne prije.Bilo bi dobro da se tekucina bar osusi na stabljici.I sa sodom i uljem.
- Mu'min
#1406 Koliko sadnica?
Jučer baš uz kahvu pričam sa hanumom koliko nam je uopće potrebno sadnica paprika i paradajza.
Možda izgleda glupo pitanje al fakat zbog ograničenja sa prostorom (balkon), vremenom (jednom kad krene nema povratka) i potrebama (koliko propane, podijeliš da se kutarišeš), mora ćemo razmisliti gdje je optimalna granica.
Problem kao i kad ostalih je da nikad ne znaš kakva će biti rodnost (nemam pojma koliko mi uopće u normalnim uslovima sadnica paprike može dati kilaže).
Vele bolje džabe sjediti nego džabe raditi.
Evo da reko sa vama podijelim ovo razmišljanje.
Svakako će nakon 3-4 godine sađenja biti lakše skontati gdje je ta granica.
Kod vas?
Možda izgleda glupo pitanje al fakat zbog ograničenja sa prostorom (balkon), vremenom (jednom kad krene nema povratka) i potrebama (koliko propane, podijeliš da se kutarišeš), mora ćemo razmisliti gdje je optimalna granica.
Problem kao i kad ostalih je da nikad ne znaš kakva će biti rodnost (nemam pojma koliko mi uopće u normalnim uslovima sadnica paprike može dati kilaže).
Kod vas?
-
armin_jocker
#1407 Re: Koliko sadnica?
Ja kontam da mi je neki optimum u plasteniku ovo sto sam ove godien posadio, 20 kom crvenih paprika, 20 kom zutih, oko 25 do 30 kom paradajza (optima, relly, i chery, 10 do 15 krastavica i 5 kom patlidzana, mozda sam trebao malo vise patlidzana al neznam, kao sto ti rece nikad neznas koliko i kako ce roditi, da li ce ga nesto unistiti, al misli mda svi pomalo pretjerujemoMu'min wrote:Jučer baš uz kahvu pričam sa hanumom koliko nam je uopće potrebno sadnica paprika i paradajza.
Kod vas?
-
Hadzi Lojo
#1408 Re: Bášča
Ko ono uzgaja pcele,cuo sam da je njihov ujed pravo zdrav protiv reume, ako je tacno ima da sjednem na kosnicu pa sta bude da bude?!
- Mu'min
#1409 Re: Bášča
Hadži Lojo mislim da ćeš u već otvorenoj temi o Pčelarstvu više saznati. Klikni ovdje... 
- vrtlar
#1410 Re: Bášča
Isjeci na nekoliko komada i kuhaj.Prskaj nema veze sto se ne osusi ipak ce biljka upiti nesto.Oticon wrote:Meni je problem što nemogu uhvatiti vrijeme poslije kiše...kiša prestane nekih pola sata-sat pa opet pada. Za to vrijeme se ne stigne osušiti tekućina na biljci. I reci za ovaj luka...kuham čitave glavice ili da ga isječem skupa sa korom?vrtlar wrote: Pisao sam o crnom luku i bijelom pa napravi i prskaj.Da sto prije dodje mozes skuhati po 200grama i bijelog i crnog luka na 2l vode i kasnije razrijedi 1l na 10 l vode i prskaj odmah poslije kise ne prije.Bilo bi dobro da se tekucina bar osusi na stabljici.I sa sodom i uljem.
- vrtlar
#1411 Re: Bášča
Pocela sezona i jagoda danas ubrao oko tri kg.I necu vise
stavljati slike da ne prisjedam na muke.

stavljati slike da ne prisjedam na muke.

-
Oticon
#1412 Re: Bášča
Vrtlar...samo ti postavljaj slike.
Sa ovakvim slikama meni možeš prisjedati na muke koliko hoćeš...slobodno...imaš moje dopuštenje...a mislim da ni ostali neće imati ništa protiv
Nekako mi muka lakša...kad vidim da nije svima propalo...i da neko ima uspjeha.
Sa ovakvim slikama meni možeš prisjedati na muke koliko hoćeš...slobodno...imaš moje dopuštenje...a mislim da ni ostali neće imati ništa protiv
- fortaleza
#1413 Re: Bášča
Jagode...
U mene se samo naziru plodovi
ove godine ih neće biti kao prijašnjih... Jedino one podbacile sve ostalo odlično napreduje.
Poslikam ovih dana pa postavim.
U mene se samo naziru plodovi
-
safran
#1414 Re: Bášča
Ja i dalje
mnogo obješenog nosa - ova kiša mi je napravila totalnu havariju u bašti. Jedina je sreća što nisam uspjela iskoristiti ostatak godišnjeg odmora od 2011. pa ću (nadam se) imati vremena u junu da radim na sanaciji šteta - ako bude bilo šta za sanirati.
- Mu'min
#1415 Re: Bášča
Ja nisam htio cickati sa jagodama.
Mada imamo vrlo malo (sadili radi djece da im je zanimljivo zavirivati) al eto nješto je ipak bilo.
Evo dok ne odem na njivu današnje slike mojih čilija koje nijjetim gajiti u posudama.Prva linija ispod prema desno su iz 2011 (4 komada) dok je ostalo ovogodišnja sezona:

Evo dok ne odem na njivu današnje slike mojih čilija koje nijjetim gajiti u posudama.Prva linija ispod prema desno su iz 2011 (4 komada) dok je ostalo ovogodišnja sezona:

-
flag
#1416 Re: Bášča
Boga mi, ja razmišljam ove godine rižu saditi. Imam toliko vode da je mogu komotno posaditi
. Niti sam pokosio - a prije ovih kiša trava je bila skoro do koljena, bašta... bolje da ništa ne govorim. Izgleda ove godine će moja bašta biti na pijaci. Sadnice koje su nam ostale u rezervi već su odavno trebale biti u zemlji, a evo i ovaj vikend će biti kiše. Ma katastrofa. Gledat ću slike ovog našeg gärtnera i patiti 
- Banksy
#1417 Re: Bášča
Nema veze, svi imaju iste probleme, nisi jedini. Ako ti je rasada dobra i čvrsta, kad prođu kiše slobodno je ubaci, neće joj ništa biti. Malo će okasniti rod, ali ništa strašno.flag wrote:Boga mi, ja razmišljam ove godine rižu saditi. Imam toliko vode da je mogu komotno posaditi. Niti sam pokosio - a prije ovih kiša trava je bila skoro do koljena, bašta... bolje da ništa ne govorim. Izgleda ove godine će moja bašta biti na pijaci. Sadnice koje su nam ostale u rezervi već su odavno trebale biti u zemlji, a evo i ovaj vikend će biti kiše. Ma katastrofa. Gledat ću slike ovog našeg gärtnera i patiti
- Banksy
#1418 Re: Koliko sadnica?
Vele bolje džabe sjediti nego džabe raditiMu'min wrote:Jučer baš uz kahvu pričam sa hanumom koliko nam je uopće potrebno sadnica paprika i paradajza.
Kod vas?
Obratno ...
A nakon 3-4 godine nema više granica ...
Nekad davno, počela sam s 30 paradajza, rasla na 50, 70, 90, sada 150 ...
Jedino što vremenom shvatiš je da ne vrijedi gubiti vrijeme na eksperimente - brokoli, kikiriki, repice, kukuruzi, koješta ... već da se uhvatiš onoga što ti je potrebno, i u sezoni i za zimnicu, osnovne stvari.
Na kraju će ostati: paradajz, paprika, krompir, luk bijeli i crni, mrkva, krastavac, tikve i tikvice, blitve i salate, pokoja lubenica, i to je to ...
-
safran
#1419 Re: Koliko sadnica?
A vidiš, ja upravo zahvaljujući obrnutoj životnoj filozofiji zaradila ozbiljnu lovu.Mu'min wrote: Vele bolje džabe sjediti nego džabe raditi.
- Mu'min
#1420 Re: Bášča
Safran
možda sam se slabo izrazio ili si me ti slabo razumjela al htio sam reći da treba uraditi posao kako treba inače bolje ništa ne petljati već sjedi i odmaraj.
možda sam se slabo izrazio ili si me ti slabo razumjela al htio sam reći da treba uraditi posao kako treba inače bolje ništa ne petljati već sjedi i odmaraj.
-
safran
#1421 Re: Bášča
Oprosti dobri naš Mumine - ne bi te bilo na bašči da se vodiš ovom filozofijom.
Nego ova rečenica na mene djeluje ko crvena zastavica već godinama. Najčešće je izgovaraju likovi koji bi radije parazitirali i skupljali hemoroide od sjedenja nego radili "džabe". Ja sam radeći "džabe" sebi stan otplatila.
I da - nisam to razumjela ovako kako si sad rastumačio. Moja mama je govorila "ili uradi posao kako treba ili se ne petljaj".
Nego ova rečenica na mene djeluje ko crvena zastavica već godinama. Najčešće je izgovaraju likovi koji bi radije parazitirali i skupljali hemoroide od sjedenja nego radili "džabe". Ja sam radeći "džabe" sebi stan otplatila.
I da - nisam to razumjela ovako kako si sad rastumačio. Moja mama je govorila "ili uradi posao kako treba ili se ne petljaj".
-
safran
#1422 Re: Bášča
Ja bih ti predložila keramičke saksije umjesto plastičnih. Prošle godine sam na balkonu postavila jedan mali eksperiment - buraniju u plasičnim i keramičkim saksijama (da sin može posmatrati kako raste). Ove u keramičkim su znatno brže rasle, biljke su bile jače, sa bogatijim i čvršćim listovima. Zato sam ovih par čilija koje sam ostavila za kući (izgleda da je to sve što će od mog rasada preživjeti) presadila u povelike keramičke saksije i evo ih pupaju.Mu'min wrote: Evo dok ne odem na njivu današnje slike mojih čilija koje nijjetim gajiti u posudama.Prva linija ispod prema desno su iz 2011 (4 komada) dok je ostalo ovogodišnja sezona:
- Mu'min
#1423 Re: Bášča
Drago mi je Safran da smo sada rekli baš onako kako sam mislio. 
Volim švabski sistem ako je ikako moguće (na žalost nije uvijek, al treba biti dosljedan).
Nego evo 1 slike (ružna jer je sa GSM slikana al biće opet) paradajza sa pritkama tem kompir.

Volim švabski sistem ako je ikako moguće (na žalost nije uvijek, al treba biti dosljedan).
Nego evo 1 slike (ružna jer je sa GSM slikana al biće opet) paradajza sa pritkama tem kompir.

- Mu'min
#1424 Re: Bášča
Ideja nije loša samo ovih imam na lagerusafran wrote:Ja bih ti predložila keramičke saksije umjesto plastičnih.
Al zamijenjiva ću ih sa novim ako ikako mognem od keramike ili gline.