Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
goran16v

#1401 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

karanana wrote:ne zanima me kome su dali pare niti ko ih je ubio. vjerovatno kriminalci sa nase strane. ali pateticnost ove price me nervira. isao je na agresorsku stranu. ne bi dosao ni do vraca putem za beograd a vojvoda aleksic ili neki drugi kabadahija sa grbavice bi ga vec obuko i poslao na jevrejsko groblje ili negdje drugo, a znao je to. dezerter. ona - bez mozga. da su bjezali i poginuli trceci preko piste imao bih malo vise osjecaja prema toj "romanticnoj tragicnoj prici", a ovako....desetine prica koje su tuznije od ove.
Osim tragicnog kraja zbog kojeg su postali sarajevski Romeo i Julija niko u svojim pricama ne spominje taj dio aranzmana odnosno kako je uopste bilo mojguce da dodju od Vrbanje posto se sigurno nisu uhvatili za ruke i naslijepo krenuli. Kako je moglo biti moguce, bilo pravno, bilo prakticno, da u trenutku ratnog stanja momak u najboljim godinama i k'o od brda odvaljen dogovori da ode iz grada u kojem je bio ili je morao biti mobilisan i to ni manje ni vise nego preko neprijateljske teritorije, a zatim na drugo strani, gdje vladaju identicni uslovi, napravi slican aranzman i produzi dalje???? I ja sam, kao i mnogi drugi bio ludo zaljubljenih tih godina pa mi tako nesto nije bilo moguce
Pitam se, da nisu ovako tragicno zavrsili, da su bez problema presli da li bi i dalje bili sarajevski Romeo i Julija ili bi on bio tek jedan od mnogih koji je parama, talovima i poznanstvima sredio sebi izlazak iz grada tj dezertirao, a sa sobom poveo curu?
goran16v

#1402 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Bodkin wrote:
Svako ima pravo na subjektivno misljenje ali ti je opaska nigdje veze. Akk su platili kome su trebali ne bi se zadrzali ovdje nego pravac beograd i zapad. Ni prvi ni zadnji. Puno vise sanse nego trcanje preko piste samo da bi neko 20 godina kasnije rekao kako bi imao vise postovanja prema njima
Ne bih se slozio. Tacno je da su ljudi koji su bjezali bez debelih i placenih aramznama to radili trcanjem preko piste, bjezanjem sa stranje i terena, a ne setnjom preko linije u sred grada i to serbez sve zajedno s prtljagom. Kad se odmakeno od emotivne strane, po kojoj bi svaki zaljubljeni par mogao prosetati linije i otici, ostaje fakt da je on, uprkos ljubavi prema Admiri, ipak bio momak u najboljim godinama koji je u trenutku kad je ubijen ipak bio u pokusaju dezerterstva.
Dozer

#1403 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Khm...btw...oni bas i nisu ubijeni snajperom, nego je na njih sasuto par rafala, i to s obje strane. Mislim da se nikad nece tacno saznati ko je prvi otvorio vatru...neki kazu nasi, neki njihovi, ali je cinjenica da su na sebi imali poprilicno rupica. I onda su se poprilicno napuhali drugi dan, prije nego su ih pokupili unproforci...
goran16v

#1404 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Dozer wrote:Khm...btw...oni bas i nisu ubijeni snajperom, nego je na njih sasuto par rafala, i to s obje strane. Mislim da se nikad nece tacno saznati ko je prvi otvorio vatru...neki kazu nasi, neki njihovi, ali je cinjenica da su na sebi imali poprilicno rupica. I onda su se poprilicno napuhali drugi dan, prije nego su ih pokupili unproforci...
Koliko sam ja uspio da upratim pokupio ih je radni vod s druge strane (zato su ih valjda i sahranili tamo), a ne unprofor i to tek poslije heftu.
karanana

#1405 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

Bas na rts-u nakav film o tome.
Repetitor

#1406 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Ramzess Veliki wrote:Na cesti između Dobrinje 2 i naselja C-5 iz pravca Nedžarića tukao je snajper. Preko dana ljudi bi pretrčavali, nije nikoga znao pogoditi pa zbog toga nije bilo žrtava.
Tako sam mislio.
Jedno jutro, oko 5 ujutru sam krenuo lagano preko te ceste, misleći - koja će budala biti budna da me gađa u ova doba. Kad sam prišao do stuba, PUC, rasprskavajući u stub. Potrčim, pogledam u tom pravcu i vidim puškarnicu koja iz privatne kuće gleda na cestu. Drugi prsnu ispred mojih nogu. Bilo mi je čudno da me nije ukinuo prvim, nosio sam snajper preko ramena, morao je to vidjeti. Sretnem kolegu, i objasnim mu, da on počne pojedinačno pucati sa desnog ruba zgrade, da mu drži pažnju a ja odoh na njemu najbližu da ga ukinem. Čujem kako kolega puca, jedan, dva ... a zatim čujem seriju rasprskavajućih, bliže pa dalje ... reko - koji vrag (???) i vratim se do kolege.
- :shock: "Jebote, jaro ... da vidiš ovoga ... pogađa cik-cak stubove jedan za drugim, bliže pa sve dalje, samo me navukao da gledam šta radi, a zatim opali svraku na vrh onog tamo stuba ... ima jedno 400 metara od njega. Mogao nas je pobiti kad je htio ..."
- U, jebemmu ... neki dobrica, sigurno je regrutiran na silu, strijelac, neće da pogađa. Nećemo ga dirati. :thumbup: "
I tako smo ostavili Dobricu na miru. Bio je tu još jedno vrijeme, ista priča, samo bi prepadao dunjaluk, nije pogađao, ostalo mu ime Dobrica u raji. :D
Zatim su ga smijenili i postavili još jednog ubicu ... prvi dan klasika - rani civila, ubije dvoje dok ga pokušavaju izvući, pa dotuče ranjenika. Ubio je oca našeg borca, par dana nakon što je počeo djelovati, opet civila, na haustorskim vratima. Njega smo lovili dva dana, čekali na zicer i neko od kolega ga je odradio. Nadam se jer rijetko kada možeš znati sigurno. Uglavnom nije više pucano sa tog položaja.

... Ako neko pita, ovo sam kopirao tekst odnekle. Jasno da to nisam bio ja. :lol:
Ovo ko god je napisao,ne odgovara bas istini,ali bas,bas ni malo :lol:
Prelaz koji je vodio izmedju C5 i D2 je bio kod bivse skole Simon Bolivar :)
Od tog mjesta pa do ''prve privatne kuce'' u pravcu Aerodromskog naselja(mada to neko brka i piše da su Nedžarići) bilo je minimalno 700 metara :) Znaci danasnji Adazal(prodavnica) i eto drugi veliki parking pored skole iz pravca naselja.
Snajper koji je pucao po ovome prelazu uopste nije pucao iz tih kuca koje su se nalazile u dubini naselja,nego je pucao iz prvih zgrada koje su oni drzali.
To je jednostavno tako zbog toga,sto su nasi snajperi sa ''pancirke'' iz Danka Mitrova ulice,odradjivali fin posao po dubini naselja,i pokrivali te kuce,dok recimo nisu mogli gadjati puskarnice prvih zgrada koje su oni drzali zbog visinske razlike.
Isto tako imali su polozaje u samom naselju kao i Nedzaricima odakle imje bilo zabranjeno dejstvovanje,nego su sluzili samo za osmatranje.
Itd,itd
Kad ugrabim vremena,pisat cu o ''hvatanju'' jednog snajperiste u C5...pocetkom rata
exliberal-ex

#1407 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

karanana wrote:ne zanima me kome su dali pare niti ko ih je ubio. vjerovatno kriminalci sa nase strane. ali pateticnost ove price me nervira. isao je na agresorsku stranu. ne bi dosao ni do vraca putem za beograd a vojvoda aleksic ili neki drugi kabadahija sa grbavice bi ga vec obuko i poslao na jevrejsko groblje ili negdje drugo, a znao je to. dezerter. ona - bez mozga. da su bjezali i poginuli trceci preko piste imao bih malo vise osjecaja prema toj "romanticnoj tragicnoj prici", a ovako....desetine prica koje su tuznije od ove.
znaci ubistvo civila je opravdano pod izgovorom da je bio dezerter....zanimljiva konstatacija.....ajde ponovo razmisli sta si napisao pa se javi....
cyprus

#1408 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by cyprus »

To nije bio njihov rat!
Keiko

#1409 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Keiko »

cyprus wrote:To nije bio njihov rat!
Nije ni moj pa sam ga ipak 'presjedila' u hladnom, gladnom I opkoljenom Sarajevu, ne znajuci hocemo li ja i moja porodica zajedno docekati slijedeci dan.

Licno mi je prica o Amiri I Bosku nelogicna I krajnje nejasna mada mi ih je i njihovih familija beskrajno zao.
karanana

#1410 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

exliberal-ex wrote:
znaci ubistvo civila je opravdano pod izgovorom da je bio dezerter....zanimljiva konstatacija.....ajde ponovo razmisli sta si napisao pa se javi....
Evo razmislio sam ali mi nije jasno pitanje. Ko je bio civil?
goran16v

#1411 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

exliberal-ex wrote:
A sta bi drugo mogao biti covjek koji napusta jednu stranu i prelazi na drugu, pogotovo momak od 20 i kusur godina? U ratnom stanju i prostoru izmedju 2 linije nema civila! Ljudi koji su legalno izlazili, sto znaci da su ih pustile i civilne i vojne vlasti, nisu hodali preko mosta.

Inace povodom godisnjice naletim na neki online clanak iz nekih sund novina iz Srbije u kojem vrlo detaljno opisana verzija po kojoj se Bato vrtio po stabovima VP kod prijeratnog jarana izvjesnog Mise Cuka (navodno svercer), ali da kao nije htio da prustupi vojsci nego se kao bavio iskljucivo svercom i da je sve to tako trajalo do Celine (Ismet) svadbe. Na svadbi su navodno bili Bosko i Admira (ako je to istina onda prica o mutnim talovima i svercu postaje realnija), a Miso bukvalno u sred svadbe pobjegao na Grbavicu i javio se s druge strane vezom koju je ponio sa sobom kao jbga morao je da predje. Kao poslije toga, po Celinim tvrdnjama, zbog toga sto je Cuk zbris'o Boska su zestoko nacepili i bilo je kao pitanje kad ce mu doci glave ma ju je Celo, da ga spasi, dogovorio prelazak sa svim jedinicama koje su drzale liniju s nase strane i s druge strane. Do ovog dijela prica ima neko smisla ALI...
Po toj prici kao za taj prelazak i da ce Bosko da iznese torbu punu para je saznao Caco. Plan je bio da se njih dvoje pobiju, torbe s parama uzmu, a tijela zapale da ne bude dokaza s koje strane je pucano pa je u vrijeme kad su prelazili doletio na liniju sa svojim ljudima i oruzjem natjerao oca i sina (koji je tu bio ne kao vojnik nego zbog hrane) koji su bilu u bunkeru da puca na njih. Kao torbe su nestale iste noci, a tijela ostala pa su ih kasnije gadjali koktelima i zapaljivom municijom ne bi li planula.
E sve bi to licilo na iole realan scenarij da identican opis situacije u kojoj dvoje civila, imena se ne spominju, u dogovorenom i najavljenom aranzmanu prelaze, a Caco, koji je kao bio bjesan jer jer radjeno bez njegovog znaja i pristanka i koji takve stvari ne dozvoljava (ne spominju se torbe s parama), dolijece u bunker i tjera oca i sina (ponavlja se isti detalj da je sin tu zbog hrane, a ne kao vojnik) da pucaju po njima nisam procitao kao post jednog forumasa na ovoj ili temi o Grbavici pod opsadom! :?: Da li je tu neko od nekog prepisivao ili da li je to fakat stvari opis - ko ce znati
Takodjer, po prici porodice Ismic, tacno je da su se nosile neke pare - sto je normalno, tj da je Admira jeste zasila u garderobu nekoliko hiljada DM dok je Bosko vece svote novca strpao u dzepove uz obrazlozenje da je sve sredjeno, da ih niko nece dirati i nema potrebe da ih krije. Takodjer, poznato je bilo da je Admirin otac bio dobrostojeci vlasnik servisa za stelovanje spure.
Opet, vezano za ovaj slucaj postoji i svjedocenje Graplije iz AID-a, kad je sudjen za Heredu i Seve, u kojem tvrdi da su Herenda i neki Dragan snajperom pucali na njih is Stelexa, kao i na francuski Unprofor itd.
Bilo kako bilo, dosta je tu spekulacija i varijanti, sta god da je istina definitivno je jasno da od idilicne varijante, kako to mediji predstavljaju, o dvoje jako zaljubljenih ljudi koji su zeljeli da odu iz opkoljenog grada pa su se jedan dan samo spakovali, uzeli za ruke i krenuli preko linije - nema nista.
felsh

#1412 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Iskreno zao mi je svakog ubijenog neduznog covjeka!

Ima jos jedna stvar koje mi je zao a to je da ce doci vrijeme da se govori : U ratu su poginuli Bosko i Admira i nekih 10 000 ljudi i jedno 1500 djece.
Kazem ok je i njih spomenuti u okviru tih zrtava ali pricati jednu pricu punu,romantike,ljubavi i davati joj toliko paznje nisam siguran da je fer prema ostalim zrtvama rata.Pa valjda su i ona djeca cija su imena ispisana u velikom parku bila ogrnuta ljubavlju i nekim ljepim pricama. I na Lavu, Kovacima, itd leze momci za kojima je neko zaplakao i i koji su voljeli i bili voljeni.
Pricati o Bosku i Admiri i njihovoj tragediji kao nekoj eksluzivi i stavljati istu kao simbol sarajevske tragedije je u krajnjoj liniji bezobrazluk.
felsh

#1413 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Creasy

Ti znas sto si pokrenuo ovu temu ali bolje bi bilo kad si vec poceo I htjeo da ujedes ovu stranu da si spomenuo tragediju tri ubijene djevojice na grbavici.To je nasa rana i zlocin koji nas je shrvao tj sve borce ARBIH mada je prije toga iza njihovih ledja iskasapljeno na hiljade djecice a i naravno poslije toga je nastavljeno ubijanje djece u opkoljenom sarajevu.
Bosnu cijelu i ubijenu djecu sirom iste ne smijem ni spomenuti.

Ti znas sto si, ali nisi jedini koji znas :wink:
Creasy

#1414 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Creasy »

felsh wrote:Creasy

Ti znas sto si pokrenuo ovu temu ali bolje bi bilo kad si vec poceo I htjeo da ujedes ovu stranu da si spomenuo tragediju tri ubijene djevojice na grbavici.To je nasa rana i zlocin koji nas je shrvao tj sve borce ARBIH mada je prije toga iza njihovih ledja iskasapljeno na hiljade djecice a i naravno poslije toga je nastavljeno ubijanje djece u opkoljenom sarajevu.

Ovu sam temu pokrenuo jer je bilo 20 godina od njihove pogibije, a ako kazes da sam time pokusao da "ujedem" vasu stranu, to samo znaci da dobro znas ko ih je ubio.
Sto se ubijene djece Sarajeva tice, nije mi jasno sta pokusavas reci. Taj je zlocin daleko veci i ne moze se ni porediti sa pogibijom dvoje ljudi. Da li sada ne treba pomenuti Ahmice, jer je u Srebrenici ubijeno daleko vise ljudi?

I na kraju, odakle ti uopste ideja da sam htio nekoga da ujedem? Prica o Admiri i Bosku je svjetski poznata, a "Zabranjeno pusenje" je snimilo pjesmu i spot o navedenoj temi. Da li su i oni pokusali tebe da ujedu tim spotom? :-)
goran16v

#1415 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

felsh wrote:Creasy

Tri ubijene djevojcice, meni je poznato za dvije koje je debil Piskic ubio jednim metkom, koja je treca?
Kao sto ranije napisah mrtvo djete je mrtvo djete, tragedija je tragedija, ali velika razlika kad je zlocin djelo pojedinca mostruma kakav je bio Piskic i kad je zlocin sastavni dio zlocinacnog sistema i kocepta koji je na kraju rezultovao sa 1600 ubijene djece u opkoljenom gradu i zbog toga ne smije biti nikakvog poredjenja, a kamo li izjednacavanj aili relativizacije tipa svi su pucali, svi su radili zlocine, nije bitno ko je poceo. Svi su pucali, svi su radili zlocine, ali se zna ko je poceo, ko je napao i kome su zlocini bili sastavni dio plana i cilja borbe!
goran16v

#1416 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Creasy wrote:Taj je zlocin daleko veci i ne moze se ni porediti sa pogibijom dvoje ljudi.

Prica o Admiri i Bosku je svjetski poznata, a "Zabranjeno pusenje" je snimilo pjesmu i spot o navedenoj temi. Da li su i oni pokusali tebe da ujedu tim spotom? :-)
Ako ces tako gledati i mjeriti, ubistvo 2 djevojcice, koje je svakako nevidjena tragedija, kao zlocin prakticno ne postoji u poredjenju sa koliki je zlocin ubiti 1600 djece!

Prica o Admiri i Bosku kao Romeu i Juliji je svjetski poznata iskljucivo kao proizvod svjetskog senzacionalistickog novinarstva koji ujedno slavi i pricu i novinara. Prica koja je pisana da izazove veliki efekt za ljude koji to gledaju sa velike daljine i u kojoj je opisao samo zadnji dio te price u kojem su oni zajedno dosli do mosta, pogodjen prvo on, pa ona, onda ga grli i umire, bez ijedne rijeci da li je to bilo tako prosto i idilicno ili nesto moralo predhoditi tome itd dok za nas koji smo bili unutra oko te price psotoji 1000 upitnika da bi prica bila tako idilicna.
Zasto nije napisana slicna prica o npr. mojim rodjacima Salihu i Kimeti Arslanagic, srednjovjecnom paru koji poslije 40 god braka ubijen nasred Grbavice dok se drzali pod ruku i ostavljeni tako da danima leze na sred ceste i za cijim se ostacima godinama tragalo? Jesu li oni manji Romeo i Julija?

Sto se tice Pusenja, uz sve simpatije prema tom bendu meni se cini da su se pronasli u tom nekom fazonu i udaranja u tanku zicu ratnim pricamai sudbinama koji vec godinama furaju i to je ve prilicno postalo pateticno.
Cyrax

#1417 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Cyrax »

Ovdje ni mrtvi nemaju mira. Lijepa nasa :bih:
exliberal-ex

#1418 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

karanana wrote:
exliberal-ex wrote:
Evo razmislio sam ali mi nije jasno pitanje. Ko je bio civil?
Jebena logika, nosio je civilnu odjecu ali je smatran vojnim obveznikom, onda po toj logici mozemo reci da su srpski snajperisti imali pravo da gadjaju svaku odraslu osobu je smo svi mi bili ili u vojsci ili pod radnom obavezom?
Znaci da su srbi tako isto ubili Sucura kad je prelazio sa grbavice prema bristolu to bi bilo opravdano ili da su bosnjacki skinuli Dzinovica kad je zdusio preko tog istog mosta prema Beogradu?
Imam osjecaj da ovdje mnogi govore da su imali pravo da ga ubiju jer je kao srbin bjezao prma grbavici...da je zdusio sa njom prema Kiseljaku bilo bi ok?
Da budem provokativan do kraja , da je neki bosnjak bjezao sa grbavice I da je ubijen isto kao sto je ovo dvoje ubijeno dali bi o inda bila prica deserter imali su pravo.
Eh da...dezerteri....pa onda bi trebali pobit pola stabova I gradu jer su bili puni takvih istih dezertera.
goran16v

#1419 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

exliberal-ex wrote: Jebena logika, nosio je civilnu odjecu ali je smatran vojnim obveznikom, onda po toj logici mozemo reci da su srpski snajperisti imali pravo da gadjaju svaku odraslu osobu je smo svi mi bili ili u vojsci ili pod radnom obavezom?
Da li ti mozes da shvatis razliku izmedju civila koji trci izmedju linija prema neprijatelju, koji ni u jednoj varijanti ne bi smio da bude tamo, i civila koji se krece u sred grada? Ako mozes onda ces sam sebi odgovoriti na soa ostala pitanja koja si postavio...
Da ne ponavljam da civil koji nije vojni obveznik i koji nije pod radnom obavezom tj koji bi imao odobrenje da napusti grad i drzavu u toku ratnog stanja i opce mobilizacije ne bi trcao preko linije nego bi uredno kroz tunel izasao i z grada.
exliberal-ex

#1420 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

goran16v wrote:
exliberal-ex wrote: Jebena logika, nosio je civilnu odjecu ali je smatran vojnim obveznikom, onda po toj logici mozemo reci da su srpski snajperisti imali pravo da gadjaju svaku odraslu osobu je smo svi mi bili ili u vojsci ili pod radnom obavezom?
Da li ti mozes da shvatis razliku izmedju civila koji trci izmedju linija prema neprijatelju, koji ni u jednoj varijanti ne bi smio da bude tamo, i civila koji se krece u sred grada? Ako mozes onda ces sam sebi odgovoriti na soa ostala pitanja koja si postavio...
Da ne ponavljam da civil koji nije vojni obveznik i koji nije pod radnom obavezom tj koji bi imao odobrenje da napusti grad i drzavu u toku ratnog stanja i opce mobilizacije ne bi trcao preko linije nego bi uredno kroz tunel izasao i z grada.
De ba gorane gdje ti zivis...ko nije bio ili mobilisan ili pod radnom obavezom u Sarajevu tokom rata? ...zene I djeca samo ali ni njima nije bio dozvoljen odlazak jer se time narusavao borbeni moral muske populacije koja bi gledala kako da se ispali za njima...nemoj biti djete...ova razmjena je bila dogovorena kao I mnoge druge, nesto je otislo naopako I dvoje mladih je platilo to svojim zivotima.
Da te ja sad pitam nesto...ja dosao sa linije odradio 48 smjenu prespavao kuci odoh u grad da se vidim sa prijateljima, oblacim civilno odjelo I snajper me pogadja sta sam ja...civil ili vojnik?
TheMule

#1421 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

Moje teorija je da jedan od cetnika nije bio informisan o dogovoru, i ode sve u tri pm
felsh

#1422 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

creasy

evo gorant ti je rekao ko je napravio zlocin nad djevojcama i kazem vrlo vjerovatno je moguce da je njih dvoje ubio neko sa strane ARBIH jesi zadovoljan.E hajde ti sad objasni ko je pobio 13 hiljada ljudi u sarajevu!?
Ovaj sto pita obuce uniformu pa civilku pa kod je legitimna meta u ratu odgovor je da kad si naoruzan onda si legitimna meta.
goran16v

#1423 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

exliberal-ex wrote:
De ba gorane gdje ti zivis...ko nije bio ili mobilisan ili pod radnom obavezom u Sarajevu tokom rata? ...zene I djeca samo ali ni njima nije bio dozvoljen odlazak jer se time narusavao borbeni moral muske populacije koja bi gledala kako da se ispali za njima...nemoj biti djete...ova razmjena je bila dogovorena kao I mnoge druge, nesto je otislo naopako I dvoje mladih je platilo to svojim zivotima.
Da te ja sad pitam nesto...ja dosao sa linije odradio 48 smjenu prespavao kuci odoh u grad da se vidim sa prijateljima, oblacim civilno odjelo I snajper me pogadja sta sam ja...civil ili vojnik?
Ne razumijem sta hoces da kazes jer sam sebi skaces u stomak pitanjem o civilima i tvrdnjom o radnoj obavezi i mobilizaciji!? Tim prije sto je svako bio ili mobilisan ili pod radnom obavezom, osim sto nema civila u zoni neposrednih ratnih dejstava, znaci da nikom nema prelaska sa nase na drugu stranu i zna se sta slijedi ako je neko zatecen kao bjezi.
Ovo nije bila dogovorena razmjena nego dogovoreni tj placeni bjeg jer niko nije trebao preci s druge strane, a razlika je ogromna i svako ko se nasao izostavljenim iz tog tala je to rjesio jednostavno kao da o tome nije nista znao - rafalom.
Sto se tice pitanja, bio bi civil jer u trenutku kad bi bio pogodjen nisi bio ni uniformi, niti pod oruzjem niti u zoni neposrednih ratnih dejstava.
Creasy

#1424 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Creasy »

felsh wrote:creasy

evo gorant ti je rekao ko je napravio zlocin nad djevojcama i kazem vrlo vjerovatno je moguce da je njih dvoje ubio neko sa strane ARBIH jesi zadovoljan.E hajde ti sad objasni ko je pobio 13 hiljada ljudi u sarajevu!?
Ovaj sto pita obuce uniformu pa civilku pa kod je legitimna meta u ratu odgovor je da kad si naoruzan onda si legitimna meta.

Je li ja spanski pisem? :-)

Btw, Goranove postove uopste ne citam, dovoljno sam procitao da se uvjerim u njegovu objektivnost... :run:
goran16v

#1425 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

felsh wrote:creasy

Nazalost 2 curice su bez ikakve dileme ubijene od strane monstruma u uniformi ARBIH ali je taj zlocin bio akt pojedinca dok su zlocini sa druge strane bili sistematki i unaprijed planirani sto na kraju krajeva potvrdjuje broj ubijenih i ranjenjih na obje strane i sto ih cini neuporedivim.
Post Reply