Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Begovica

#1401 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Begovica »

mala_mery wrote:
jaca-maca wrote:
Begovica wrote:Pitanje za sretnike sa dvije pasje gu*ice :)

ima li neko da koristi ogrlice (protiv krpelja i ostalih malih gadova), jer moje zvjere se često grizu dok se igraju, i ližu naravno, tako da sam do sad koristila samo frontline. Jednom sam prije par godina stavila one ogrlice obične, bile su u komadićima, samljevene u roku od sata. Međutim, frontline više ne djeluje nikako i moram nešto drugo pokušati, a puno mi je 50-60 maraka dati za taj Scalibur na primjer, izgrickaće, i još se mogu otrovati, a negdje sam pročitala i da im dlaku ošteti po vratu?
Ja koristim Stronghold, slicno Frontline-u samo bolje, a slicna je i cijena.
Scalibor koristim takodje, mala ogrlica je 25 KM a velika 29 KM, ali traje 6-7 mjeseci, ja sam zadovoljna.
Begovice, Scalibor ti je jeftiniji od bilo kojeg drugog sredstva, ako uzmes da djeluje 6-7 mjeseci.
Ne mogu izgrickati ogrlicu ako im je na vratu :) a i nešteti dlaci, istina može pas biti alergican, zbog predostrožnosti izbriši Scalibor suhom krpom prije nego ga stavis na psa. Ako se stajanjem nakupilo na površinu previše aktivne supstance, skinices je, a samim tim je manja pojava alergiskih reakcija.

http://www.scalibor.com/home.asp
Hvala mala_mery,

ja imam dva psa, i grizu jedan drugom s vrata kad se igraju.. :-D
Friesian

#1402 Re: Vakcinisanje steneta i sve ostalo

Post by Friesian »

prva vakcina se stenetu daje u dobi od 6 sedmica starosti.. prije toga ne treba s obzirom da stene posjeduje maternji imunitet protiv stenecaka.. daje se DP vakcina (distemper=stenecak i parvoviroza).. ali nemoj da te zacudi ukoliko neko da DHLPP (stenecak, hepatitis, leptospiroza, parvoviroza i parainfluenca) jer je ta vakcina najcesca na nasem trzistu.. 3-4 sedmice nakon toga se vrsi revakcinacija i u zavisnosti od pasmine potrebno je (ili ne) jos jedna revakcinacija nakon ovoga..
zatim, sa cetiri mjeseca starosti se vrsi vakcinacija protiv bjesnila koja je zakonski obavezna da se izvodi jednom godisnje..
prema naucnim ispitivanjima vakcina protiv zaraznih bolesti (prva navedena koja nije zakonski obavezna) se preporucuje kao redovna (godisnja) vakcina do 5. godine starosti jer pas, nakon sto odraste, moze da oboli od listerioze, hepatitisa i parainfluence te se na ovaj nacin pokusava maksimalna zastita izvrsiti..

pored svega ovoga moras svaka 2-3 mjeseca vrsiti ciscenje od unutrasnjih parazita raznim preparatima najcesce u vidu tableta..
takodjer i redovno ciscenje od vanjskih parazita u vidu spot on preparata (ampule sa tecnim sadrzajem) ili ogrlice..

cijenu svega ovoga ti ne govorim jer sve zavisi gdje i sta.. ali ti je ovo, pored dobre ishrane, uslov da imas zdravog ljubimca a vjeruj mi i najjeftinija varijanta jer bolje je sprijeciti nego lijeciti..

puno srece! :)
Friesian

#1403 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Friesian »

a da probas sa strongholdom?
Eminn1

#1404 Re: Vakcinisanje steneta i sve ostalo

Post by Eminn1 »

Druze ukoliko sam te dobro razumio ne treba nista da mu dajem prije nego se vakcinise sem kako sam nacuo da treba da se ocisti pre vakcinisanja i to dali treba da mu dajem nesto protiv stenecaka posto ce biti rano odvojen od majke dok ne dode vakcinisanje na red.hvala puno na informacijama
jaca-maca

#1405 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by jaca-maca »

Dobila sam informaciju da ta firma Bayer nema licencu da uvozi svoje proizvode u BIH, tako da ne znam da li stu te ogrlice sto kupujete originalne... :?
kis.napraforgo

#1406 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by kis.napraforgo »

alica.k wrote:Ljudi, gdje mogu kupiti onu tabletu za parazite, jel se ono zove prazinon? Sad sam upravo skontala da nam vet to nije dao kad smo bili na vakcini, a obicno nam da....da se vratim kod njega (radje ne bih, rekao mi je da cukama stavljam niveu u usi :-) da prodje infekcija na sta se amar ibretio sat veemena...)?
ja danas uzela kod BBI centra u onom pet shopu, taman kontam joj ko ce sad do stupa, i uletim tamo da vidim da nisu slucajno dobili kad ono bingooo i uzmem tablu odmah haha ima da sve kerove u komsiluku servisiram :D
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#1407 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by I am Happy »

Moj pas je umro prije 2 sedmice :( ( krpelj ) :sad: :sad: fali...svi smo navikli da te nesto veliko i cupavao isprati gdje god ides i doceka kada se vracas :sad:
Trazim opet istog ili barem slicnog, nadam se da je ovo pravo mjesto da pitam ....
Zna li neko gdje u Bosnu mogu nabaviti Newfoundlandera ( evo i link za one koji ne znaju za ovu rasu )
http://www.google.ba/search?q=newfoundl ... 80&bih=868
pik i market nista od toga :sad:

Ako imate bilo kakve savjete gdje traziti.. hvala unaprijed
Friesian

#1408 Re: Vakcinisanje steneta i sve ostalo

Post by Friesian »

jbg, ja sad ne shvatam tvoje poimanje vakcinacije i "nesta protiv stenecaka" to nesta je vakcinacija i napravio sam redosljed..po pravilu bi uzgajivac trebao da odradi prvu vakcinaciju i svakako prije svake vakcinacije ciscenje protiv parazita..
Cholina_Lokica

#1409 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Yahel wrote:Moj pas je umro prije 2 sedmice :( ( krpelj ) :sad: :sad: fali...svi smo navikli da te nesto veliko i cupavao isprati gdje god ides i doceka kada se vracas :sad:
Trazim opet istog ili barem slicnog, nadam se da je ovo pravo mjesto da pitam ....
Zna li neko gdje u Bosnu mogu nabaviti Newfoundlandera ( evo i link za one koji ne znaju za ovu rasu )
http://www.google.ba/search?q=newfoundl ... 80&bih=868
pik i market nista od toga :sad:

Ako imate bilo kakve savjete gdje traziti.. hvala unaprijed
Moj iskreni svajet ti je da sad ne uzimas isog psa... Vjeruj da ces u novom psu samo traziti svog starog a on nece biti isti, i da ti to nije najpametnija ideja, samo ce ti jos teze biti.
Cholina_Lokica

#1410 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

jaca-maca wrote:Dobila sam informaciju da ta firma Bayer nema licencu da uvozi svoje proizvode u BIH, tako da ne znam da li stu te ogrlice sto kupujete originalne... :?
Vjeruj da sam znala nesto oko te zabrane uvoza, ali sam zaboravila kako ide sve to :D Elem, sigurno je da Kiltix ne smiju uvoziti, e sad ono sto je bila prica da se ta ogrlica pojavila u petshopu na Dobrinji, to nije ta ogrlica, isto je neka od Bayera, ali nije Kiltix, provjerili smo, to su ogrlice koje se duti period mogu kupiti kod Armana, da li je i sa njima situacija kao sa Kiltixom i uvozom ne znam...
cupo_mo

#1411 Re: štene povraća

Post by cupo_mo »

moj pas dok je u setnji i kada ga stomacic muci on postane tako nervozan da me jednostavno pocne vuci ,ali to ne traje dugo jer ga ja prekinem tj tjeram ga da hoda uz mene,i kada dodjemo do na kraj njive on me odvuce u jedan dio njive gdje raste njegova trava za stomacic,i nakon sto je pojede bude miran mozda 10-20 min valjda dok mu se to ne izritira stomocacic i onda se samo zakaslje (takav je kasalj da bi neko ko ga ne bi vidio mislio da kalslje covjek od 100 godina) i samo mu iz usta izadje neka bijela tekucina slicna pljuvackoj i on to polize i onda je miran citav dan :)

pozdrav :)
jaca-maca

#1412 Re: štene povraća

Post by jaca-maca »

Ja sam vakcinisala svog Culeta juce ujutro, ima dva mjeseca. Poslije toga je bio nikakav. Sinoc nije htio da hoda, jutros je povracao, a sad samo spava... :shock:
jaca-maca

#1413 Re: štene povraća

Post by jaca-maca »

Ipak je krpelj bio u pitanju...primio je inekciju, vidjecemo kako dalje...
Ako sumnjate na krpelja pogledajte u beonjace, ako su zute onda je 100% krpelj... :sad:
amko76

#1414 Re: štene povraća

Post by amko76 »

cupo_mo wrote:moj pas dok je u setnji i kada ga stomacic muci on postane tako nervozan da me jednostavno pocne vuci ,ali to ne traje dugo jer ga ja prekinem tj tjeram ga da hoda uz mene,i kada dodjemo do na kraj njive on me odvuce u jedan dio njive gdje raste njegova trava za stomacic,i nakon sto je pojede bude miran mozda 10-20 min valjda dok mu se to ne izritira stomocacic i onda se samo zakaslje (takav je kasalj da bi neko ko ga ne bi vidio mislio da kalslje covjek od 100 godina) i samo mu iz usta izadje neka bijela tekucina slicna pljuvackoj i on to polize i onda je miran citav dan :)

pozdrav :)
Ja sam imao psa 12 godina, i imam baštu i iza i ispred kuće, i isto tako je radio. Kad mu treba ode i jede vlati određene trave, i povrati. Mislim da mu to treba omogućiti ako ste u stanu i sl.

Ja sam mu zimi razgrtao snijeg da nađe tu travu ispod snijega :mrgreen:
RA1922

#1415 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by RA1922 »

Ja ovih dana treba da dobijem malog psica. Radi se o Shih Tzu Zenkici staroj 5 mjeseci. Dolazi direktno iz Beca kao poklon :)
Uz Monu dolazi i sve sto joj je potrebno. Cim Mona kroci na prag slikat cu i traziti pomoc. Unaprijed Hvala :)
Pasiflora

#1416 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Cholina_Lokica wrote:
jaca-maca wrote:Dobila sam informaciju da ta firma Bayer nema licencu da uvozi svoje proizvode u BIH, tako da ne znam da li stu te ogrlice sto kupujete originalne... :?
Vjeruj da sam znala nesto oko te zabrane uvoza, ali sam zaboravila kako ide sve to :D Elem, sigurno je da Kiltix ne smiju uvoziti, e sad ono sto je bila prica da se ta ogrlica pojavila u petshopu na Dobrinji, to nije ta ogrlica, isto je neka od Bayera, ali nije Kiltix, provjerili smo, to su ogrlice koje se duti period mogu kupiti kod Armana, da li je i sa njima situacija kao sa Kiltixom i uvozom ne znam...
Moj pas je nosio tu ogrlicu ravno 5 dana. U tih 5 dana se pojacao cesao i lijevo oko mu se bilo jako upaljeno, suzilo je i krmeljalo. Da ne spominjem da mi je cijeli stan imao smel ogrlice.
Skinula sam mu je proslu subotu - znaci prije 6 dana i jos uvijek se sa psa osjeca taj smel. Mislim da se radi o zestokoj hemiji - jacoj od uobicajene. Odustajemo i vracamo se Scaliburu.
pakica_

#1417 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

ljuuudiii, ima li iko iskustva sa psecom epilepsijom? da li ju je moguce lijeciti i kako??
Cholina_Lokica

#1418 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

pakica_ wrote:ljuuudiii, ima li iko iskustva sa psecom epilepsijom? da li ju je moguce lijeciti i kako??
Nemam direktno, ali znam nekoliko slucajeva, neki zive sa tim, neke tabele piju i koliko-toliko normalno zive, dok kod drugih to ne fercera i moraju biti uspavani... Tako da je to od slucaja do slucaja. Nije valjda Bastonja ili Nala :?
pakica_

#1419 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Cholina_Lokica wrote:
pakica_ wrote:ljuuudiii, ima li iko iskustva sa psecom epilepsijom? da li ju je moguce lijeciti i kako??
Nemam direktno, ali znam nekoliko slucajeva, neki zive sa tim, neke tabele piju i koliko-toliko normalno zive, dok kod drugih to ne fercera i moraju biti uspavani... Tako da je to od slucaja do slucaja. Nije valjda Bastonja ili Nala :?
nije ni jedno ni drugo, hvala Bogu, nego mali pako, rodicin zlatni retriver :( :( :(
sutra idu veterinaru da vide koliko je ozbiljno, jer je on samo postavio dijagnozu na osnovu vidjenog kad im je dos'o kuci, pa mu moraju vadit nalaze, ali malac ima napade svakih sat-dva i da izvinete sav se upiski i ukaki od straha.. jbmu misa malog.. nadam se da ce biti ova "blaza" verzija, mada iz ovoga sto mi kazu, to da ima ceste napade i sl., daj Boze.. proucite sta i pomolite se u njegovo ime, pa da mu dragi Bog pomogne :(
ima li ijedan veterinar kod nas da je specijaliziran za takve stvari..? ili barem upoznatiji s tim nego neki drugi :) da ga ne vodimo nekom mesaru, kakvih je vecina, na zalost, kako insanskih doktora, tako i hajvanskih..
Cholina_Lokica

#1420 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

:(
Bas su cesti napadi... Treba sto prije jer ce se to pogorsati i sve ucestalije biti
cupo_mo

#1421 Re: štene povraća

Post by cupo_mo »

Ako je pas dobio vakcinu protiv bjesnoce poznato je da u roku od dan dva dobije temperaturu..tada je skroz nikakav nista mu se neda sam se zavali i dahce
pakica_

#1422 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Cholina_Lokica wrote::(
Bas su cesti napadi... Treba sto prije jer ce se to pogorsati i sve ucestalije biti
sad sam isla da ga vidim, drogiran apaurinima i sav grogi, ali srecom, nije imao napade od 9 jutros.. al' zato ih je od petka do 9 jutros imao 12.. :(
uglavnom, sutra aBd ide na veterinu da povadi nalaze.. da vide da nisu napadi vezani sa necim u organizmu, tipa jetrom ili necim slicnim ili je bas bas epilepsija.. drzite mu palceve i recite svojim ljubimcima da mu drze shape za srecu sutra, da vidimo sta je to, misa mu malog..
Pasiflora

#1423 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

hbg, pakice pa to je bas uzas :( Javi nam cim nalazi budu gotovi, pls.
cecka

#1424 Re: štene povraća

Post by cecka »

E da se ja zahvalim na informacijama i obavijestim da je moj cuki Tref sada uredu. Bio je kod veterinara - klinika u Domaljevcu, obavio mu je kompletan pregled, pas je zdrav. I dalje je razigran, maza (kada treba biti) , uglavnom funkcionise odlicno . Treba jos da primi drugu vakcinu pa da ga mogu setati vani :) vec zna gdje da piski i kaki sto mi je mnogoo drago. Jedino zna da me gricne koji put dok ga mazim ili ako se igramo ali i zna malo da rezi ako mu nesto ne dam . Pa bih ja da pitam da li je to normalno za stene od 2,5 mjeseca? ja sam se sva isprepadala jer mi je prvo stene u zivotu a voljela bih da mu nista ne zafali jer stvarno se trudim maximalno.
Friesian

#1425 Re: štene povraća

Post by Friesian »

zato i rezi jer mu nista ne fali ;)
napravi odredjene restrikcije da te onda gleda kao alfu a ovako nema razloga.. i to sto rezi nije normalno.. na osnovu toga te mogu samo isprepadati jer onda mozes zamisliti sta ce raditi kad odraste.. to pod hitno moras ispraviti..

za ocekivati je takvo ponasanje kad ulaze u pubertet ali ako se sa psom pravilno radi ni tad nece praviti problem..
Post Reply