Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
alica.k

#1401 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

bullmastiff wrote:koliko je potrebno da iz USA stigne posiljka air mailom?

je li moguce da traje 30 dana?
koliki je prosjek??
hvala svima
meni je iz USA znalo putovati i vise od mjesec dana. generalno najbrze mi stizu paketici iz evrope i australije.
alica.k

#1402 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

imam jedno pitanje.
ako hocu nekome u hr da platim nesto, kako bi to uradila? jel moze paypalom? :S kako onda? mogu li uplatiti na racun u banci nekako i sta mi treba od informacija za to?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1403 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Entropio »

-
Last edited by Entropio on 20/08/2011 21:24, edited 1 time in total.
sheikh

#1404 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by sheikh »

da li neko zna neki dobar site sa isporukom patika SALOMON u BiH????
ja stvarno ne mogu naci.... :sad:
alica.k

#1405 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

Entropio wrote:
alica.k wrote:imam jedno pitanje.
ako hocu nekome u hr da platim nesto, kako bi to uradila? jel moze paypalom? :S kako onda? mogu li uplatiti na racun u banci nekako i sta mi treba od informacija za to?
Ja sam uplacivao prije nekoliko mjeseci... Ne moze Paypal.

2 opcije: Western Union ili žiralno. U oba slučaja, odeš u banku i završiš to. Ako ćeš žiralno (iako je bolje WU), treba ti broj računa kome šalješ, IBAN/SWIFT njegove banke i iznos, a ti moraš imati devizni račun u banci iz koje šalješ. Provizija banke je 20KM. Bar je tad sve ovako bilo (Raiffeisen). A lakše je Western Union... A provizija je tu negdje.
hvala puno, zvala sam banku spominjali su nekakav eurogiro i da se to moze i u posti, vidjecu jos.
daxon

#1406 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by daxon »

Bio bih zahvalan ako bi mi neko od forumaša koji su imali iskustvo ili znaju kako to fercera pružio određene informacije, vjerovatno je već bilo riječi ali u 58 strana ove teme valja to naći :) .
Naime, planiram kupovinu određene tehničke robe, te stvari sam pronašao na američkom amazonu, vrijednost te robe bi prelazila 1500 dolara, uglavnom, ta se roba najčešće i ne isporučuje u BiH, a i svjestan sam da bi me ovi naši carinici lupili po ušima tako da bi ta kupovina izgubila smisao tj. ne bi se isplatila; moje pitanje je sljedeće: da li roba sa američkog amazona koja se naručuje na njemačku adresu podliježe njemačkoj carini, odnosno, ako tu robu naručim sa njemačkog amazon de na njemačku adresu, da li se plaća carina u Njemačkoj ukoliko roba nije iz de.
Ovo pitam jer sam mislio kupiti tu robu i uputiti je na adresu mog druga u njemačkoj, a on mi to onda busom pošalje u Sarajevo.
Zahvaljujem svima koji imaju neke relevantne informacije ili su radili nešto slično.
Dady

#1407 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Dady »

daxon wrote:Bio bih zahvalan ako bi mi neko od forumaša koji su imali iskustvo ili znaju kako to fercera pružio određene informacije, vjerovatno je već bilo riječi ali u 58 strana ove teme valja to naći :) .
Naime, planiram kupovinu određene tehničke robe, te stvari sam pronašao na američkom amazonu, vrijednost te robe bi prelazila 1500 dolara, uglavnom, ta se roba najčešće i ne isporučuje u BiH, a i svjestan sam da bi me ovi naši carinici lupili po ušima tako da bi ta kupovina izgubila smisao tj. ne bi se isplatila; moje pitanje je sljedeće: da li roba sa američkog amazona koja se naručuje na njemačku adresu podliježe njemačkoj carini, odnosno, ako tu robu naručim sa njemačkog amazon de na njemačku adresu, da li se plaća carina u Njemačkoj ukoliko roba nije iz de.
Ovo pitam jer sam mislio kupiti tu robu i uputiti je na adresu mog druga u njemačkoj, a on mi to onda busom pošalje u Sarajevo.
Zahvaljujem svima koji imaju neke relevantne informacije ili su radili nešto slično.
Pa ako narucujes sa Amazon.de, amazon.co.uk ... nemas carine u njemackoj jer su svi prodavci u EU.
Naravno ako narucujes sa amazon.com platices carinu i u njemackoj, prema njihovim carinskim propisima jer je to posiljka izvan EU, bolje ti je onda ici na dostavu u BiH.
Gray

#1408 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Gray »

Dady wrote:
daxon wrote:Bio bih zahvalan ako bi mi neko od forumaša koji su imali iskustvo ili znaju kako to fercera pružio određene informacije, vjerovatno je već bilo riječi ali u 58 strana ove teme valja to naći :) .
Pa ako narucujes sa Amazon.de, amazon.co.uk ... nemas carine u njemackoj jer su svi prodavci u EU.
Naravno ako narucujes sa amazon.com platices carinu i u njemackoj, prema njihovim carinskim propisima jer je to posiljka izvan EU, bolje ti je onda ici na dostavu u BiH.

Nije bitno odakle je roba naručena nego njena zemlja porijekla. Ako roba dolazi iz Amerike podliježe EU carini bez obzira kako si je naručio, preka američkog ili njemačkog amazona.
poznanik

#1409 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

daxon wrote:... planiram kupovinu određene tehničke robe, te stvari sam pronašao na američkom amazonu, vrijednost te robe bi prelazila 1500 dolara, uglavnom, ta se roba najčešće i ne isporučuje u BiH, a i svjestan sam da bi me ovi naši carinici lupili po ušima tako da bi ta kupovina izgubila smisao tj. ne bi se isplatila; moje pitanje je sljedeće: da li roba sa američkog amazona koja se naručuje na njemačku adresu podliježe njemačkoj carini, odnosno, ako tu robu naručim sa njemačkog amazon de na njemačku adresu, da li se plaća carina u Njemačkoj ukoliko roba nije iz de.

Ti ovdje tražiš upute kako da "prošvercaš" svoju tehničku robu u BiH, i da ne platiš carinu i pdv :shock:
kone

#1410 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

Sram i stid da ga bude :dance: ...Dady jesi li siguran za to sto se kupi npr u Engleskoj i isporuci na adresu u NL ili DE,da se na to ne placa nikakv porez ni carina(konkretno patike)???
Gray

#1411 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Gray »

kone wrote:Sram i stid da ga bude :dance: ...Dady jesi li siguran za to sto se kupi npr u Engleskoj i isporuci na adresu u NL ili DE,da se na to ne placa nikakv porez ni carina(konkretno patike)???
Ne plaća se nikakva carina na robu koja se naruci unutar EU.
edinakovacevic

#1412 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by edinakovacevic »

jel netko narucivao ness s ebaya iz njemacke za bosnu preko DHL. vidim da ga dosta kritikujete..meni roba jos nije stigla a poslato je 21.02. i polako gubim zivce :x
ako je neko imao iskustva s DHL (ne express vec obicni) da mi kaze koliko je morao vremenski cekat do robe.. :-) :-)
Bumblebee

#1413 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Bumblebee »

edinakovacevic wrote:jel netko narucivao ness s ebaya iz njemacke za bosnu preko DHL. vidim da ga dosta kritikujete..meni roba jos nije stigla a poslato je 21.02. i polako gubim zivce :x
ako je neko imao iskustva s DHL (ne express vec obicni) da mi kaze koliko je morao vremenski cekat do robe.. :-) :-)
Iz Njemacke nisam, ali jesam cak iz Kine. Ako je poslato 21.02. i ide DHL-om onda je davno trebalo stici kod nas. Kao prvo zar nemas on-line tracking? tj. broj posiljke preko kojeg mozes na netu pratiti dokle ti je posiljka. A drugo, najbolje bi ti bilo da kontaktiras DHL, jer postoji vjerovatnoca da ti je posiljka zadrzana na carini, a oni nisu Bog zna kako azurni da tebe kontaktiraju i obavijeste sta dalje da radis.

Dakle, moj savjet je provjeri imas li ikakav tracking number pa posjeti web DHL-a ili nazovi njih pa se raspitaj.
edinakovacevic

#1414 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by edinakovacevic »

:roll: ma nemam kontrol tracking, a poslala sam njima upit,,valjda odgovore u ponedjeljak :? nadam se da po adresi oni mogu skuziti o kojoj posiljci je rijec jer broj paketa nisam dobila :-? ..mozda prodavac je dobio kad je slao robu,pa cu i njega kontaktirat,,,u svakom slucaju hvala :)
ninja želve

#1415 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ninja želve »

kontam da narucim ps3 preko amazona, kosta 350 dolara, jel zna neko koliko bi to carine doslo i jos nekih dodatnih troskova?
Mustang1

#1416 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mustang1 »

ninja želve wrote:kontam da narucim ps3 preko amazona, kosta 350 dolara, jel zna neko koliko bi to carine doslo i jos nekih dodatnih troskova?
Ne mozes elektroniku sa amazona narucivat i na tu cijenu bi ti doslo minimalno 200 KM carine poreza sve ukupno ..
ninja želve

#1417 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ninja želve »

Bubalo1 wrote:
ninja želve wrote:kontam da narucim ps3 preko amazona, kosta 350 dolara, jel zna neko koliko bi to carine doslo i jos nekih dodatnih troskova?
Ne mozes elektroniku sa amazona narucivat i na tu cijenu bi ti doslo minimalno 200 KM carine poreza sve ukupno ..
vidim sad kad sam malo bolje pogledao, pa sa kojeg onda sajta mogu naruciti ps3 a da mi dostave
dowydyenya

#1418 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by dowydyenya »

ninja želve wrote:
Bubalo1 wrote:
vidim sad kad sam malo bolje pogledao, pa sa kojeg onda sajta mogu naruciti ps3 a da mi dostave
Ja bi ti preporucio eBay
ninja želve

#1419 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ninja želve »

ne snalazim se bas na ebayu a i koji god proizvod uzmem pise samo usa dostava
A-R-N-I

#1420 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by A-R-N-I »

edinakovacevic wrote:jel netko narucivao ness s ebaya iz njemacke za bosnu preko DHL. vidim da ga dosta kritikujete..meni roba jos nije stigla a poslato je 21.02. i polako gubim zivce :x
vise puta sam narucivao sa ebay.de DHL-om i uvije tacno za dvije sedmice mi je stizalo -+dan, dva.
ninja želve

#1421 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ninja želve »

naletio sam na ovaj oglas http://www.market.ba/zabava/igre/oglas/658684 i kontaktirao sam tog lika, kaze iz engleske, prodaju plejke po cijenama na veliko, cak imaju i web site http://www.bulkproduct.page.tl/BULK-PRO ... IMITED.htm, kao posaljes pare preko wester uniona, dobijes neki kod i stigne ti posiljka fedexom na vrata, sta mislite jel moguce da je to neka muljaza?
dowydyenya

#1422 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by dowydyenya »

ninja želve wrote:naletio sam na ovaj oglas http://www.market.ba/zabava/igre/oglas/658684 i kontaktirao sam tog lika, kaze iz engleske, prodaju plejke po cijenama na veliko, cak imaju i web site http://www.bulkproduct.page.tl/BULK-PRO ... IMITED.htm, kao posaljes pare preko wester uniona, dobijes neki kod i stigne ti posiljka fedexom na vrata, sta mislite jel moguce da je to neka muljaza?
Ne znam sta ti to klikas al evo ja sam gledao i najmanje 5 prodavaca sam nasao da salje za BiH.Za ovog tvog sto si ga nasao na marketu ne mogu nista reci jel prevara ili ne.Do sada imam preko desetak kupovina na ebay i sve uredno dobio.Toliko od mene.
ninja želve

#1423 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ninja želve »

na kojem ebayu ti to gledas, com, uk?
dowydyenya

#1424 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by dowydyenya »

ninja želve wrote:na kojem ebayu ti to gledas, com, uk?

http://www.ebay.com/

a imas ih i na .uk odma na prvoj strani
ninja želve

#1425 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ninja želve »

da li se placa carina na poklon, ako mi neko salje iz amerike neku tehniku?
Post Reply