Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Kondenzator

#1401 Re: Istanbul

Post by Kondenzator »

Pozdrav ekipi,

Planiram sa suprugom da posjetim Istanbul. Jos uvijek nismo sigurni da li da idemo u vlastitoj reziji ili da idemo preko agencije.

Npr pronasao sam ovo:
http://www.centrotours.ba/istanbul__29. ... 5.___avion

Gdje nas ukoliko sve uzmemo za 4 noci kosta cca 2500 KM.

A nasao sam npr avionske karte za nas dvoje za 800 KM odnosno malo manje.

Zanimaju me Vasa iskustva. Da li je bolje prvo otici sa agencijom ( vodicem ). Kako se krecu cijene taxija, buseva, hotela, hrane vani itd itd itd... :)
vjesticanametli

#1402 Re: Istanbul

Post by vjesticanametli »

eh ni slucajno agencija....zaista vam ne treba i taxi tamo takoder ne uzimajte.....imaju odlicnan gradski prevoz a 2500 KM je meni bilo dovoljno za 3 osobe i to 7 dana....sve sam sama sredila i hotel i karte....prelistaj temu jer imas sve upute ovdje i napravite sebi pres karticu za ustedu :D :-D
vazi

#1403 Re: Istanbul

Post by vazi »

Kondenzator wrote:Pozdrav ekipi,

Planiram sa suprugom da posjetim Istanbul. Jos uvijek nismo sigurni da li da idemo u vlastitoj reziji ili da idemo preko agencije.

Npr pronasao sam ovo:
http://www.centrotours.ba/istanbul__29. ... 5.___avion

Gdje nas ukoliko sve uzmemo za 4 noci kosta cca 2500 KM.

A nasao sam npr avionske karte za nas dvoje za 800 KM odnosno malo manje.

Zanimaju me Vasa iskustva. Da li je bolje prvo otici sa agencijom ( vodicem ). Kako se krecu cijene taxija, buseva, hotela, hrane vani itd itd itd... :)
sve bas ovako kako ti je rekla @vecavestica :)

Hej, pa mi smo isli iz nica istanbul, 7 dana 6 nocenja za dvije osobe, let, hotel s doruckom, sve 600 eura . Skupo to centrotransovo, bar se meni cini...
adan

#1404 Re: Istanbul

Post by adan »

Malo sam neupućena koliko je 800KM eura? Ako mi to kažete jednom, ja ću zapamtiti...

Svakako ne sa agencijom.
Toliko je jednostavno naći smještaj sam, ovisno o raspoloživim sredstvima.
Važno je da je čisto. Ostalo, pogled i kvadratura, samo bespotrebnan trošak.
Ionako iz hotela izlaziš iza doručka, a vraćaš se iza večere.

Gradski saobraćaj je tako dobro organiziran, busevi, tramvaj, podzemna, brodovi, sve vozi.
Uzmeš Istanbulcard za 6TL, samo ga puniš. Na kraju ga vratiš i dobiješ 6TL natrag.

Ako vas je više, nekad se isplati i taxi.

Mene će u 4. mjesecu izaći svi troškovi za 5 noćenja cca 500e po osobi, sa letom iz Zagreba sa Turkishem ( bila je akcija).
Mr.Who

#1405 Re: Istanbul

Post by Mr.Who »

adan wrote:

Malo sam neupućena koliko je 800KM eura? Ako mi to kažete jednom, ja ću zapamtiti...

Svakako ne sa agencijom.
Toliko je jednostavno naći smještaj sam, ovisno o raspoloživim sredstvima.
Važno je da je čisto. Ostalo, pogled i kvadratura, samo bespotrebnan trošak.
Ionako iz hotela izlaziš iza doručka, a vraćaš se iza večere.

Gradski saobraćaj je tako dobro organiziran, busevi, tramvaj, podzemna, brodovi, sve vozi.
Uzmeš Istanbulcard za 6TL, samo ga puniš. Na kraju ga vratiš i dobiješ 6TL natrag.

Ako vas je više, nekad se isplati i taxi.

Mene će u 4. mjesecu izaći svi troškovi za 5 noćenja cca 500e po osobi, sa letom iz Zagreba sa Turkishem ( bila je akcija).

1€=1,95583 KM

A što se tiče odlaska najbolje i najjeftinije je u sopstvenoj režiji.
adan

#1406 Re: Istanbul

Post by adan »

Mr.Who wrote: 1€=1,95583 KM
Hvalaaaa ...
encimenci

#1407 Re: Istanbul

Post by encimenci »

Pozdrav svima,

ja predlazem svima da idu u sopstvenoj reziji. Ja sam kupila karte preko Pegasusa i izasle su me oko 350 KM, mislim da su bile oko 180 EUR. Idem polovinom juna. Nasla sam smjestaj preko bookinga i placam 10 nocenja oko 600 KM, znaci 10 nocenja + avionske karte sa ukljucenim taksama oko 950 KM. Samo treba provjeriti kada imate jeftine karte i ranije rezervisati. Sada vidim da su vec poskupile za nekih 20 EUR. Hotel je dobar i ukljucen je dorucak. Preporucujem da se registrujete na booking i logujete prilikom pretrage jer za svoje korisnike imaju i skrivene ponude koje su dosta povoljnije. Hotel se nalazi u blizini Sultanahmeta. Jedni problem je sto kada idete preko Pegasusa avion slijece na aerodrom Sabiha koji je udaljen. Prevoz od aerodroma do hotela se krece oko 45 - 65 EUR ali postoje autobusi (oko 10 TL po osobi) koji voze od hotela do Taksima svako pola sata (moze se naci raspored na netu) Eto ko ima vremena samo treba istraziti :)
AlbatrosXL

#1408 Re: Istanbul

Post by AlbatrosXL »

encimenci wrote:Pozdrav svima,

ja predlazem svima da idu u sopstvenoj reziji. Ja sam kupila karte preko Pegasusa i izasle su me oko 350 KM, mislim da su bile oko 180 EUR. Idem polovinom juna. Nasla sam smjestaj preko bookinga i placam 10 nocenja oko 600 KM, znaci 10 nocenja + avionske karte sa ukljucenim taksama oko 950 KM. Samo treba provjeriti kada imate jeftine karte i ranije rezervisati. Sada vidim da su vec poskupile za nekih 20 EUR. Hotel je dobar i ukljucen je dorucak. Preporucujem da se registrujete na booking i logujete prilikom pretrage jer za svoje korisnike imaju i skrivene ponude koje su dosta povoljnije. Hotel se nalazi u blizini Sultanahmeta. Jedni problem je sto kada idete preko Pegasusa avion slijece na aerodrom Sabiha koji je udaljen. Prevoz od aerodroma do hotela se krece oko 45 - 65 EUR ali postoje autobusi (oko 10 TL po osobi) koji voze od hotela do Taksima svako pola sata (moze se naci raspored na netu) Eto ko ima vremena samo treba istraziti :)
Ti si komotno mogla preko agencije da ides kad ces toliko iskeširati za sopstveni aranzman...
ja da imam toliki budzet mogao bi komotno mjesec dana biti u Istanbulu :)

Lijep provod :thumbup:
nino90

#1409 Re: Istanbul

Post by nino90 »

idem u ju u za istambul. Posto idem pegasusom slijecem na Sabiha aerodromu, hotel je u Fatih dijelu grada. Moze li neki savjet kko najbolje da dodjem od aerodroma do hotela, ima li i koliko cesto autobusa na ovoj relaciji?
encimenci

#1410 Re: Istanbul

Post by encimenci »

nino90 wrote:idem u ju u za istambul. Posto idem pegasusom slijecem na Sabiha aerodromu, hotel je u Fatih dijelu grada. Moze li neki savjet kko najbolje da dodjem od aerodroma do hotela, ima li i koliko cesto autobusa na ovoj relaciji?
Pogledaj ovdje, imas bus svakih pola h koliko sam skontala oko 12 TL po osobi, moras imati sitnih TL kod sebe jer ne primaju krupne pare a ni eure http://www.havatas.com/yolcuservisi/kad ... imani.aspx
encimenci

#1411 Re: Istanbul

Post by encimenci »

AlbatrosXL wrote:
encimenci wrote:Pozdrav svima,

Ti si komotno mogla preko agencije da ides kad ces toliko iskeširati za sopstveni aranzman...
ja da imam toliki budzet mogao bi komotno mjesec dana biti u Istanbulu :)

Lijep provod :thumbup:

ok hvala nego prosvijetli nas kako sam mogla ostati mjesec dana da znam za ubuduce :P U agencijama najjeftinije 1400 za 5 noćenja sa kartama...
AlbatrosXL

#1412 Re: Istanbul

Post by AlbatrosXL »

Da li je neko bio u Istanbulu za vrijeme Ramazana?
Interesuje me kakva je situacija sa onim kolektivnim iftarima ? Gdje, sta, kako...moze li se posteno iftarit ? :)
klikerusa

#1413 Re: Istanbul

Post by klikerusa »

AlbatrosXL wrote:Da li je neko bio u Istanbulu za vrijeme Ramazana?
Interesuje me kakva je situacija sa onim kolektivnim iftarima ? Gdje, sta, kako...moze li se posteno iftarit ? :)
Bio sam ja 2013. Nigdje ne vidjeh kolektivnog iftara na Sultanahmetu (dalje nisam ni zalazio). Tu je bilo po principu donesi sam sebi. Ja sam nasao par "fast food" restorana sto prodaju kofta sendvice, supu, salatu i ajran. Kad ukomponujes sa lubenicom sto prodaju po Sultanahmetu, ne treba ti vise...a kostalo je tad 12 lira za sve navedeno. Po restoranima prodaju iftare, i imas mogucnost i da sjednes ali se red uhvati kao na birou. Meni je fakat bio ugodjaj sjediti na travi (naravno i prostirke se placaju 5 lira :)) pored fontane i gledajuci na Plavu dzamiju. Kad vidis da tu 20-25 hiljada ljudi iftari nekako ti fino.
druzeljubiva

#1414 Re: Istanbul

Post by druzeljubiva »

AlbatrosXL wrote:Da li je neko bio u Istanbulu za vrijeme Ramazana?
bila sam prosle godine u istanbulu za vrijeme ramazana .. evo i par fotografija koje prikazuju atmosferu

ovo je na taksimu organizovani iftar gdje se dijeli besplatno hrana .. kada se otvore kapije onda nastaje stampedo i zauzimanje stolova .. ne bi ovo preporucila nikome :-?
Image

evo i atmosfere na sultanahmetu .. vec je gore receno da se tu organizujes sam .. poneses hranu i dekicu (ako neces da je placas) i zauzmes mjesto .. hrana se prodaje na sve strane, zene prave neke pitice, prodavaci pronose kafu i caj, lubenice nasjecene,...

Image
Image
Image

i na kraju samo da napomenem da za one koji ne poste (kao sto sam i sama) nema nikakve razlike da li je ramazan ili ne .. hrane i pica na svakom koraku cijeli dan, ali je poseban osjecaj prisustvovati organizovanim iftarima :)
AlbatrosXL

#1415 Re: Istanbul

Post by AlbatrosXL »

...a da li se moze negdje naci raspored lokacija ovih organizovanih iftara na netu (trazio-nisam nasao)? Naravno, jos je rano al mozda neko zna neki sajt na kojem taj program izlazi...
bkozica

#1416 Istanbul

Post by bkozica »

Ima li neko da ide na odmor u Tursku autom drugi dan Bajrama, da idemo zajedno u pratnji.
P308

#1417 Re: Istanbul

Post by P308 »

Odoh i ja u Istanbul 10.7. :D U Turskoj sam bio 4 puta (Antalya, Alanya i dva puta Kemer - ljetovanje) ali nikada u Istanbulu i vec me trema hvata. Najvise me strah kako se prebaciti sa aerodroma do hotela i obrnuto u povratku :D
Ako ima kakvih savjeta za nekoga ko prvi put ide i ako vam nije mrsko, slobodno ispisite :D
klikerusa

#1418 Re: Istanbul

Post by klikerusa »

P308 wrote:Odoh i ja u Istanbul 10.7. :D U Turskoj sam bio 4 puta (Antalya, Alanya i dva puta Kemer - ljetovanje) ali nikada u Istanbulu i vec me trema hvata. Najvise me strah kako se prebaciti sa aerodroma do hotela i obrnuto u povratku :D
Ako ima kakvih savjeta za nekoga ko prvi put ide i ako vam nije mrsko, slobodno ispisite :D
Slabo ces ti to ovdje naci. NIje tema bas tako aktivna koliko je aktivna na jednom drugom forumu http://www.forum.hr/showthread.php?p=53185509
Procackaj tamo i mislim da ces naci odgovor sta i kako. Citao sam o tome, ali nisam zapamtio
vjesticanametli

#1419 Re: Istanbul

Post by vjesticanametli »

nije bas da nema pomoci .....veoma je lako od aerodroma do hotela....uzmi mapu grada na aerodromu i prevoz je predobar vidi na kojoj stanici ti je hotel i procackaj ovu temu....sretno
P308

#1420 Re: Istanbul

Post by P308 »

Iscitao sam ovu temu detaljno, dobio par sjajnih informacija ali opet me strah. Znam da sam budala i da nema razloga, ali ja sam teski panicar :D
Uglavnom, idem u hotel Grand Ons (Laleli).
Hvala @klikerusa i @vjestice, evo sada cu malo pregledati i ovu temu sa forum.hr. :)
vjetropirka

#1421 Re: Istanbul

Post by vjetropirka »

P308 wrote:Iscitao sam ovu temu detaljno, dobio par sjajnih informacija ali opet me strah. Znam da sam budala i da nema razloga, ali ja sam teski panicar :D
Hvala @klikerusa i @vjestice, evo sada cu malo pregledati i ovu temu sa forum.hr. :)
lokacija hotela ti je :thumbup: ja bila u blizini prije 20-ak dana :) odatle ti je sve blizu ..gradski prevoz im je odličan, tramvaj, metro , sve ti je dostupno. već je neko pisao ovdje, kupi karticu za javni prevoz , više ti se isplati .
a od aerodroma (na znam na koji ćeš stići) trebalo bi da ima metro , proguglaj malo..
i lijep provod , nadam se da će ti se svidjeti :-D ja sam oduševljena istanbulom :-D
channel10

#1422 Re: Istanbul

Post by channel10 »

Vrijede li jos uvijek one kartice za javni prevoz od prije godinu dvije? I ja cu najvjerovatnije 08.07. opet do Istanbula pa da dzabe ne kupujem novu, mada nije ni skupa da se opet kupi.
vjetropirka

#1423 Re: Istanbul

Post by vjetropirka »

channel10 wrote:Vrijede li jos uvijek one kartice za javni prevoz od prije godinu dvije? I ja cu najvjerovatnije 08.07. opet do Istanbula pa da dzabe ne kupujem novu, mada nije ni skupa da se opet kupi.
mislim da vrijede , jer sje bilo par osoba koje su,te davno kupljenje dopunjavali .. uglavnom na automatu provjeriš stanje i dopuniš :)
sretno :thumbup:
P308

#1424 Re: Istanbul

Post by P308 »

vjetropirka wrote:
P308 wrote:Iscitao sam ovu temu detaljno, dobio par sjajnih informacija ali opet me strah. Znam da sam budala i da nema razloga, ali ja sam teski panicar :D
lokacija hotela ti je :thumbup: ja bila u blizini prije 20-ak dana :) odatle ti je sve blizu ..gradski prevoz im je odličan, tramvaj, metro , sve ti je dostupno. već je neko pisao ovdje, kupi karticu za javni prevoz , više ti se isplati .
a od aerodroma (na znam na koji ćeš stići) trebalo bi da ima metro , proguglaj malo..
i lijep provod , nadam se da će ti se svidjeti :-D ja sam oduševljena istanbulom :-D
Hvala puno na savjetima. Zadnjih dana sam iscitao toliko toga o Istanbulu na netu, ima zaista sjajnih savjeta i dobro ce mi doci. Aerodorm je Ataturk i mislim da sam skontao sve oko prevoza :D To mi je u sustini bio najveci strah.
I mnogo si me obradovala potvrdom da je lokacija hotela jako dobra. :D Citao sam vec o tome, ali uglavnom na stranim forumima, tako da je lijepo kad ti neko domaci potvrdi :D Hvala jos jednom :)
vjetropirka

#1425 Re: Istanbul

Post by vjetropirka »

Hvala puno na savjetima. Zadnjih dana sam iscitao toliko toga o Istanbulu na netu, ima zaista sjajnih savjeta i dobro ce mi doci. Aerodorm je Ataturk i mislim da sam skontao sve oko prevoza :D To mi je u sustini bio najveci strah.
I mnogo si me obradovala potvrdom da je lokacija hotela jako dobra. :D Citao sam vec o tome, ali uglavnom na stranim forumima, tako da je lijepo kad ti neko domaci potvrdi :D Hvala jos jednom :)[/quote]

Ma prevoz je super organizovan :thumbup: tako da nećeš imati problema u snalaženju .. taj hotel je blizu glavne ceste , kuda ide tramvaj , a nije ti ni pješke daleko otići do sultanahmeta, 15-ak min i u blizini ti je i aja sofija,topkapi , bazilika ... moj ti je savjet da u turistističkom birou (ima na sultanahmetu) uzmeš mapu grada , obilježene su sve znamenitosti, tramvajske i metro linije i furaj :-D
uglavnom uživaj :-D
Post Reply