ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

foton

#1401 Re: ETF

Post by foton »

hrasno38 wrote:Ja kad napisem ovdje da se sve digne na noge kada je prolaznost ispod 50% pojedinci pocinju da mi izvode matematicke teoreme kako je to oporavdano i to za prosjek prolaznosti od 20-30% pa cak i ispod!!!! OK ja sam dao 2000 KM i glup sam ko tocak ali te 2000 KM znace da hocu da me naucis a ti nadji nacina kako. Dao sam 2000 KM lijecniku da me izljeci i naravno da ocekujem izljecenje. Dao sam 50.000 KM za auto i hocu da me vozi od tacke A do tacke B i ako to ne radi vratiti cu ga jer ne valja. Dakle sta je primarno?? Primarno je to da se profesor i fakultet zestoko zabrinu i zadeveraju ako je prolaznost na nekom predmetu 20% a ne da uzimaju to kao zdravo za gotovo jer npr. Fatkic je u pitanju.
To za prolaznost nije baš za diskusiju. Ima granica ispod koje ne može i ta je granica apsolutna a ne relativna. Kad se redefiniše predmet, promijeniće se i granica neophodnog. Ako platiš 2.000 i obore te, NEMOJ VIŠE STUDIRATI. To je poruka. Nije to za tebe. Ako nisi dovoljno motivisan, je li 4.000 bolje? Ili koliko? Treba dati okvir u kojem je prosječno inteligentnoj i vrlo motivisanoj i vrijednoj osobi MOGUĆE položiti ispit, ali hej, ovdje se radi o PUNOLJETNIM osobama koje imaju izbor da idu ili da ne idu na faks. Vratiš li auto ako ne sipaš gorivo, pa ono stane? Ne mijenjaš ulje, samo hoćeš da ide. Čuj daš doktoru 2.000 i očekuješ izlječenje. Javi Charliju Sheenu da je tako kod nas. Ne ide to tako. Naravno da imaš očekivanja o prolazu, ali se ne žali poslije ispita nego tokom semestra.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1402 Re: ETF

Post by hrasno38 »

foton wrote:
hrasno38 wrote:Ja kad napisem ovdje da se sve digne na noge kada je prolaznost ispod 50% pojedinci pocinju da mi izvode matematicke teoreme kako je to oporavdano i to za prosjek prolaznosti od 20-30% pa cak i ispod!!!! OK ja sam dao 2000 KM i glup sam ko tocak ali te 2000 KM znace da hocu da me naucis a ti nadji nacina kako. Dao sam 2000 KM lijecniku da me izljeci i naravno da ocekujem izljecenje. Dao sam 50.000 KM za auto i hocu da me vozi od tacke A do tacke B i ako to ne radi vratiti cu ga jer ne valja. Dakle sta je primarno?? Primarno je to da se profesor i fakultet zestoko zabrinu i zadeveraju ako je prolaznost na nekom predmetu 20% a ne da uzimaju to kao zdravo za gotovo jer npr. Fatkic je u pitanju.
To za prolaznost nije baš za diskusiju. Ima granica ispod koje ne može i ta je granica apsolutna a ne relativna. Kad se redefiniše predmet, promijeniće se i granica neophodnog. Ako platiš 2.000 i obore te, NEMOJ VIŠE STUDIRATI. To je poruka. Nije to za tebe. Ako nisi dovoljno motivisan, je li 4.000 bolje? Ili koliko? Treba dati okvir u kojem je prosječno inteligentnoj i vrlo motivisanoj i vrijednoj osobi MOGUĆE položiti ispit, ali hej, ovdje se radi o PUNOLJETNIM osobama koje imaju izbor da idu ili da ne idu na faks. Vratiš li auto ako ne sipaš gorivo, pa ono stane? Ne mijenjaš ulje, samo hoćeš da ide. Čuj daš doktoru 2.000 i očekuješ izlječenje. Javi Charliju Sheenu da je tako kod nas. Ne ide to tako. Naravno da imaš očekivanja o prolazu, ali se ne žali poslije ispita nego tokom semestra.
Lose postavljeno skroz sa apsolutnim apostrofom na krivicu studenta a ne profesora i onda se opet vracamo u zacarani krug. On je placen za to da nekoga nesto nauci, ja ga placam za to da me nesto nauci, on se prihvatio tog posla da uci nekoga pa molim lijepo ako nije u stanju dovidjenja i prijatno. To je to opstepoznato razmisljanje u nasem drustvu da je za svaku smrt bolesnika kriva bolest, da je za kriminal na ulici iskljucivo kriva ekonomska situacija i rat i da su za los prolaz iskljucivo krivi studenti a nigdje nema odgovornosti onih koje placamo iz svojih dzepova: ljekara, policije i izvrsne vlasti i profesora. Nakaradno ali Enjoy in BiH!!!!
doc.dr.

#1403 Re: ETF

Post by doc.dr. »

Ja lijepo zakuhao i sad gledam kako se front rasplamsava :D
hrasno38

#1404 Re: ETF

Post by hrasno38 »

doc.dr. wrote:Ja lijepo zakuhao i sad gledam kako se front rasplamsava :D
:izet: ali treba sto vise ovakvih prica na sve strane ne samo o obrazovanju nego o svemu.
The BEN10

#1405 Re: ETF

Post by The BEN10 »

Zux wrote:Zao mi je isto tako sto nisam naucio programirati, barem osnove, jer su mi svaki interes za tim dijelom struke ubili likovi ala Glavić (indikativno prezime), i činjenica da učim Cobol na pragu 21. vijeka i pisem kod na dvolisnici. Nije mi trebala ta silna matematika, pa ni maxwellove jednačine (moram priznati da sam ih zaboravio jer nisam koristio od fakulteta), ali treba odredjena sirina i mislim da niko to ne spori, ali da to neke ljude kosta zivota i zivaca kao sto je mene dok sam studirao, da ti profesori/asistenti ubiju volju za onim sto volis ili mozda tek treba da zavolis to vec ne ide.
Pa o tome i trubi nas nekoliko ovdje.
Gle, "drug mi u mene" - još u srednjoj školi je u to vrijeme razvijao u Clipperu i usput se bavio elektronikom, dakle imao je dosta praktičnog znanja. Na časovima praktične nastave pomagao profesoru konfigurisati mrežu, administrirati. Čak je još tad čaprkao i oko linuxa koji je bio relativno nepoznat...
Međutim, došao faks - naravno da ne može mrdnuti. Zbog matematike. Dakle, ne govorimo o dječku koji ne zna sabiranje i oduzimanje, već onako sa osrednjim znanjem iz tog predmeta hajdemo reći. Nije li to tuga!? Čovjek koji je trebao/mogao biti ekspert za baze podataka/sigurnost/web development/razvoj poslovnog informacionog sistema..., je zapeo kod nizova i skupova. Nije mu se dalo štrebati cca 800 stranica za usmeni dio. Sad se bavi nečim totalno desetim.
Koliko je takvih...
foton

#1406 Re: ETF

Post by foton »

hrasno38 wrote:
doc.dr. wrote:Ja lijepo zakuhao i sad gledam kako se front rasplamsava :D
:izet: ali treba sto vise ovakvih prica na sve strane ne samo o obrazovanju nego o svemu.
Tako je! Mislim da treba samo držati diskusije konstruktivnim jer samo tako može doći do poboljšanja. Ko bi rekao da ova tema može nabiti 5 stranica dnevno :-)
Ajatolah_

#1407 Re: ETF

Post by Ajatolah_ »

hrasno38 wrote:OK ja sam dao 2000 KM i glup sam ko tocak ali te 2000 KM znace da hocu da me naucis a ti nadji nacina kako. Dao sam 2000 KM lijecniku da me izljeci i naravno da ocekujem izljecenje.
Ako ćemo povlačiti takvu paralelu - ovdje je ipak malo specifičan slučaj jer 70% pacijenata zapravo nije došlo s željom da se liječi, pa daju sve od sebe da ne uzimaju lijekove. :D
hrasno38

#1408 Re: ETF

Post by hrasno38 »

The BEN10 wrote:
Zux wrote:Zao mi je isto tako sto nisam naucio programirati, barem osnove, jer su mi svaki interes za tim dijelom struke ubili likovi ala Glavić (indikativno prezime), i činjenica da učim Cobol na pragu 21. vijeka i pisem kod na dvolisnici. Nije mi trebala ta silna matematika, pa ni maxwellove jednačine (moram priznati da sam ih zaboravio jer nisam koristio od fakulteta), ali treba odredjena sirina i mislim da niko to ne spori, ali da to neke ljude kosta zivota i zivaca kao sto je mene dok sam studirao, da ti profesori/asistenti ubiju volju za onim sto volis ili mozda tek treba da zavolis to vec ne ide.
Pa o tome i trubi nas nekoliko ovdje.
Gle, "drug mi u mene" - još u srednjoj školi je u to vrijeme razvijao u Clipperu i usput se bavio elektronikom, dakle imao je dosta praktičnog znanja. Na časovima praktične nastave pomagao profesoru konfigurisati mrežu, administrirati. Čak je još tad čaprkao i oko linuxa koji je bio relativno nepoznat...
Međutim, došao faks - naravno da ne može mrdnuti. Zbog matematike. Dakle, ne govorimo o dječku koji ne zna sabiranje i oduzimanje, već onako sa osrednjim znanjem iz tog predmeta hajdemo reći. Nije li to tuga!? Čovjek koji je trebao/mogao biti ekspert za baze podataka/sigurnost/web development/razvoj poslovnog informacionog sistema..., je zapeo kod nizova i skupova. Nije mu se dalo štrebati cca 800 stranica za usmeni dio. Sad se bavi nečim totalno desetim.
Koliko je takvih...
Pa pazi u svijetu stvari funkcionisu poprilicno jednostavno u masi stvari. Uzme djecak PC i uleti u jednu banku, drugu, hakira ministarstvo odbrane USA i naravno od svih silnih inzinjera oni dovedu istog takvog iz Japana koji mu naravno ali nakon duzeg informatickog fajta udje u trag i uhapse ga. I vidi djavla bez i jednog sata fakulteta naravno zaposle da radi za drzavu u zamjenu za izdrzavanje kazne. Kod nas totalno obratna slika i najvaznije je da ima diplomu a to sto ne zna napraviti telefonski imenik u accessu nema veze. Upravo takvih primjera koje si ti naveo ima koliko hoces i student je upisao ETF....jede OR....jede OE....u globalu jede sve ono sto je direktno vezano za naziv ETF ali matematika ne ide pa ne ide i onda jednostavno odustane radi jednog bolesnika u vidu Fatkica i sistema obrazovanja koji je dozvolio da je Fatkic bic boziji. I onda naravno ako ima mogucnosti taj isti studnet ode u nerazvijeni Bec, Berlin ili neki drugu nerazvijenu evropksu ili svjetsku metropolu i zavrsi bez ikakvih problema jer su to losi fakulteti a sarajevski ETF kao i Univerzitet je boze moj na visokom n-tom mjestu evropskih i svjetskih obrazovnih ustanova.
Zux

#1409 Re: ETF

Post by Zux »

Cinjenica je ipak da mora biti neki filter na samom fakultetu, jer sto bude labavije vise ce se provlaciti neznalica i onih koji nikad u zivotu nece imati zelju da nauce. I u onakvom sistemu je puno takvih bilo, previse za moj ukus, a kad bi se oslabili kriteriji na tim filter predmetima, a da se negdje drugo ne promijeni stanje npr. da se trazi znanje kod zaposljavanja, a ne samo onaj papir, onda bismo bas imali problem i devalvaciju inzinjera. Recimo, kako je naveo onaj lik koga je citirao hrasno, u USA velika vecina zavrsi, nije pretesko, ali ako ne zna raditi posao ili ako nece da uci na pocetku karijere, dzaba mu papir, nece ni u drzavnoj ustanovi/firmi kao takav raditi.
Last December

#1410 Re: ETF

Post by Last December »

Filter treba da bude ali ne vidim neku korist od ovakvog filtera.

Evo i u Banjaluci studenti opet traže smjenu prof. Ćelića. To je banjalučki Fatkić. Situacija identična već 20 godina.
Nervni slomovi studenata redovna pojava. Ima priča kako je jednom studentu poklonio šesticu nakon 40 neuspješnih izlazaka na ispit (5 godina) :-)
hrasno38

#1411 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Ajatolah_ wrote:
hrasno38 wrote:OK ja sam dao 2000 KM i glup sam ko tocak ali te 2000 KM znace da hocu da me naucis a ti nadji nacina kako. Dao sam 2000 KM lijecniku da me izljeci i naravno da ocekujem izljecenje.
Ako ćemo povlačiti takvu paralelu - ovdje je ipak malo specifičan slučaj jer 70% pacijenata zapravo nije došlo s željom da se liječi, pa daju sve od sebe da ne uzimaju lijekove. :D
Mozes to tumaciti kako hoces ali za svoje pare trazim kvalitetnu uslugu. Mozemo o toj usluzi elaborirati od jutra do mraka ali ona se najednostavnie manifestuje i statisticki obradjuje uzimajuci u obzir uspjeh studenata jer ETF nije istrazivacko razvojni centar nego ustanova koja je tu da nekoga nesto nauci. Onoga trenutka kada postane i istrazivacko razvojni centar tada ce sasvim sigurno i prolaznost biti veca jer totalno drugaciji pristup i nacin rada u pitanju.
Ne nego ovdje za neku bol jednostavno ne znas koji bi lijek uzeo da li Fatkica da li Uscumlica ili preko neke velike stele trazio spasonosni lijek iz zbirke sa Sibirske olimpijade. Mislim prijatelju mozes ti braniti sistem koliko hoces ali on ne valja kao sto ne valjaju uvijek krivi studenti tako i nevaljuju nikad krivi pojedini profesori.
hrasno38

#1412 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Last December wrote:Filter treba da bude ali ne vidim neku korist od ovakvog filtera.

Evo i u Banjaluci studenti opet traže smjenu prof. Ćelića. To je banjalučki Fatkić. Situacija identična već 20 godina.
Nervni slomovi studenata redovna pojava. Ima priča kako je jednom studentu poklonio šesticu nakon 40 neuspješnih izlazaka na ispit (5 godina) :-)
I naravno pojedinci ce reci kako to tako treba i da je student sasvim sigurno kriv za tih 5 godina. Taj koji to kaze nije ni za sta drugo nego da ga se baci coporu gladnih vukova.
hrasno38

#1413 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Dovoljno je pogledati recimo ovu stranicu i sve ti se samo kaze o kvalitetu skolovanja

http://www.topuniversities.com/universi ... se+search=

moze i ova

https://www.timeshighereducation.com/wo ... /length/25

ko nas nadje dobije kviska
foton

#1414 Re: ETF

Post by foton »

hrasno38 wrote: Pa pazi u svijetu stvari funkcionisu poprilicno jednostavno u masi stvari. Uzme djecak PC i uleti u jednu banku, drugu, hakira ministarstvo odbrane USA i naravno od svih silnih inzinjera oni dovedu istog takvog iz Japana koji mu naravno ali nakon duzeg informatickog fajta udje u trag i uhapse ga. I vidi djavla bez i jednog sata fakulteta naravno zaposle da radi za drzavu u zamjenu za izdrzavanje kazne.
Mislim da je to samo još jedna naša zabluda o "svijetu" ili neki uzbudljiv film. Kakav god kriminal ---> ćuza.
hrasno38

#1415 Re: ETF

Post by hrasno38 »

foton wrote:
hrasno38 wrote: Pa pazi u svijetu stvari funkcionisu poprilicno jednostavno u masi stvari. Uzme djecak PC i uleti u jednu banku, drugu, hakira ministarstvo odbrane USA i naravno od svih silnih inzinjera oni dovedu istog takvog iz Japana koji mu naravno ali nakon duzeg informatickog fajta udje u trag i uhapse ga. I vidi djavla bez i jednog sata fakulteta naravno zaposle da radi za drzavu u zamjenu za izdrzavanje kazne.
Mislim da je to samo još jedna naša zabluda o "svijetu" ili neki uzbudljiv film. Kakav god kriminal ---> ćuza.
Idi logikom. Evo Anonimusi ti napadnu servere u firmi u kojoj radis i zveknu ti Cryptolock. Ponudi ti se momak da ti rjesi problem uz uslov da ga zaposlis. Sta ces ti uraditi???? Sta mislis da su hakeri univerzitetski obrazovani ljudi?

Kevin Mitnick je jedan od najpoznatijih hakera na svijetu, a poznat je i pod nadimkom “Condor”. Uhićen je 1995. godine zbog navodne provale u kompjutor Tsutome Shimomure, stručnjaka za sigurnost kompjutorskih sustava. Objavio je njegov broj kreditne kartice, a uhvaćen je u zajedničkoj suradnji FBI-a i Shimomure. Njihov sukob je zapažen kao jedan od najzanimljivijih priča o hakerskim napadima u povijesti. Taj njihov sukob je opisan u knjizi i filmu istog naziva, Takedown. Danas ima svoju tvrtku, Mitnic Security Consulting, putuje svijetom i obučava računalne administratore kako da se zaštite.

http://www.vestinet.rs/pogledi/najtraze ... fbi-spijun
foton

#1416 Re: ETF

Post by foton »

hrasno38 wrote:
Last December wrote:Filter treba da bude ali ne vidim neku korist od ovakvog filtera.

I naravno pojedinci ce reci kako to tako treba i da je student sasvim sigurno kriv za tih 5 godina. Taj koji to kaze nije ni za sta drugo nego da ga se baci coporu gladnih vukova.
Je li ikad pred komisijom polagao?? Koliko god iskompleksirani, Ćeići/Fatkići nisu na vrhu piramide. A priče "mrzi me profesor", "uz'o me na zub" itd. su mi svojevremeno zvučale bezveze... I ja sam imao par predmeta / par profesora koji su mi bili čista patnja, ali je to motiv više da ih otkvitaš.
hrasno38

#1417 Re: ETF

Post by hrasno38 »

foton wrote:
hrasno38 wrote:

Je li ikad pred komisijom polagao?? Koliko god iskompleksirani, Ćeići/Fatkići nisu na vrhu piramide. A priče "mrzi me profesor", "uz'o me na zub" itd. su mi svojevremeno zvučale bezveze... I ja sam imao par predmeta / par profesora koji su mi bili čista patnja, ali je to motiv više da ih otkvitaš.
Nije uopste u pitanju individualan slucaj kad pricamo o ogromnim postotcima godinama.
foton

#1418 Re: ETF

Post by foton »

hrasno38 wrote:
Idi logikom...

Njihov sukob je zapažen kao jedan od najzanimljivijih priča o hakerskim napadima u povijesti. Taj njihov sukob je opisan u knjizi i filmu istog naziva, Takedown.
Idem logikom.
Neko počini kriminal -> ti ga nagradiš -> poslao si pogrešnu poruku.
Neko počini kriminal -> ti ga kazniš -> neće niko u kriminalce.

Poznato je koliko vjerodostojno filmovi opisuju stvarne događaje. Ne sumnjam da lik danas ima svoju firmu (sa kriminalnim dosjeom ne radi za državu sigurno). OK. Ali ne sumnjam ni da je odslužio kaznu. Ako se zaista desilo, a nije plod mašte i interpretacije vrlih novinara.
hrasno38

#1419 Re: ETF

Post by hrasno38 »

foton wrote:
hrasno38 wrote:
Idi logikom...

Njihov sukob je zapažen kao jedan od najzanimljivijih priča o hakerskim napadima u povijesti. Taj njihov sukob je opisan u knjizi i filmu istog naziva, Takedown.
Idem logikom.

Poznato je koliko vjerodostojno filmovi opisuju stvarne događaje. Ne sumnjam da lik danas ima svoju firmu (sa kriminalnim dosjeom ne radi za državu sigurno). OK. Ali ne sumnjam ni da je odslužio kaznu. Ako se zaista desilo, a nije plod mašte i interpretacije vrlih novinara.
Ides drugom logikom:

Neko pocini "cyber" kriminal -> ti mu das priliku da se iskupi -> dobijas u firmi nesto sto zlata vrijedi

Ma naravno da dobiju kazne ali posto se mahom radi o maloljetnim licima onda su to blage uvjetne kazne ili ako je lice punoljetno i bas zglajzalo dobije par godina ali poslije toga budi siguran 100% da dobije punudu za koristenje njegovog znanja. Danas u ozbiljnim firmama, firmama koje se bave novcanim transakcijama vise vrijedi jedan takav nego 20 inzinjera.
foton

#1420 Re: ETF

Post by foton »

hrasno38 wrote:
foton wrote:
hrasno38 wrote:
Idi logikom...

Idem logikom.

Ides drugom logikom:

Neko pocini "cyber" kriminal -> ti mu das priliku da se iskupi -> dobijas u firmi nesto sto zlata vrijedi

Ma naravno da dobiju kazne ali posto se mahom radi o maloljetnim licima onda su to blage uvjetne kazne ili ako je lice punoljetno i bas zglajzalo dobije par godina ali poslije toga budi siguran 100% da dobije punudu za koristenje njegovog znanja. Danas u ozbiljnim firmama, firmama koje se bave novcanim transakcijama vise vrijedi jedan takav nego 20 inzinjera.
Dobro, ali ja ne mislim da se realni zaključci mogu izvesti na osnovu izuzetaka. Lijepo i pohvalno je asimilirati kriminalca, ali statistika čini upravo tu priču zanimljivom. Odosmo predaleko od teme.
Maxxtro

#1421 Re: ETF

Post by Maxxtro »

Ako mogu samo navesti par opservacija kao nepristrasan posmatrac:

- Po pricama ovdje a i nekih poznanika, definitivno postoji problem sa matematikom na ETF-u i jos nekim fakultetima, ali koliko se da po toj prici zakljuciti, problem je definitivno u nekim profesorima i asistentima, isfrustriranim supcima kojima je didaktika nepoznat pojam. Zadavati zadatke s olimpijada je imbecilno, isto kao i trazenje da se ispisu tri stranice teorije na ispitima. Mislim da se u tome svi ovdje slazu. Ja ne znam koliko je problem gradiva samog i koliko je ono obimno, ali isto tako reci da visestruke integrale treba ukinuti je van pameti, jer to je u osnovi matematicke analize. Dokaze teorema je u redu navoditi, za one koji zele da razumiju, ali mislim da je nepotrebno da se isti traze na ispitima.

- Moguce da sam pogresno shvatio ili izvadio stvari iz konteksta, ali varate se ako mislite da je gradivo na inostranim univerzitetima drasticno manje. Razlika je iskljucivo u profesorima, njihovom pristupu u obradi tog istog gradiva, insistiranju na pojedinostima tog gradiva i spremnosti da nauce studente, a ne da lijece frustracije ili hrane svoj ego.

- tesko je odvojit probleme u nasem obrazovanju od socijalnih problema i problema vezanih za nas mentalitet generalno. Ko god je bio u prilici da svjedoci u kolikoj mjeri su nasi studenti spremni da varaju na ispitima, morao je ostati zaprepasten. Mozda manje medju studentima ETF-a, ali nisu ni oni izuzetak. Mozda je to uzelo maha dupravo zbog debila medju profesorima, ali to je sad problem sam po sebi i vara se na ispitima koje je apsolutno moguce poloziti uz dosta truda i rada. Svi hoce da nadju neki precac do diplome, jer je to u nasem drustvu postalo norma. Kazu, snaso se. Prema tome, kad se postavljaju liste najboljih univerziteta na svijetu, tu se zanemaruje viseslojnost ovog problema i cinjenica da bi vecina nasih studenata s njihovim radnim navikama i sposobnostima jos vise grohnuli na ispitima na tim stranim insitucijama.
mirza_15

#1422 Re: ETF

Post by mirza_15 »

Ma i na etf-u ima svega. Ja znam covjeka koji je "na veresiju" (tako smo to zvali) upisao oba ispita kod Zije da bi imao uslov za godinu. U taj vakat su znali profesori to uraditi. Upisu ocjenu u indeks a prijave ostave kod sebe kako bi ti morao doci da odgovaras. Ali covjek odslusao petu, ispolagao ostale ispite (i tu ima prica) i padne mu na pamet da provjeri prijave u studentskoj (ko fol da provjeri da li su sve tu kako bi prijavio odbranu diplomskog). Igrom slucaja ispostavi se da je Zijo predao prijave u studentsku. Covjek diplomirao, a nikada impulsnu i digitalnu nije polozio (mada je kroz papire sve regularno). A kao sto sam naveo, prica za sebe je njegovo polaganje i nekih drugih ispita.
hrasno38

#1423 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Maxxtro wrote:Ako mogu samo navesti par opservacija kao nepristrasan posmatrac:

- Po pricama ovdje a i nekih poznanika, definitivno postoji problem sa matematikom na ETF-u i jos nekim fakultetima, ali koliko se da po toj prici zakljuciti, problem je definitivno u nekim profesorima i asistentima, isfrustriranim supcima kojima je didaktika nepoznat pojam. Zadavati zadatke s olimpijada je imbecilno, isto kao i trazenje da se ispisu tri stranice teorije na ispitima. Mislim da se u tome svi ovdje slazu. Ja ne znam koliko je problem gradiva samog i koliko je ono obimno, ali isto tako reci da visestruke integrale treba ukinuti je van pameti, jer to je u osnovi matematicke analize. Dokaze teorema je u redu navoditi, za one koji zele da razumiju, ali mislim da je nepotrebno da se isti traze na ispitima.

- Moguce da sam pogresno shvatio ili izvadio stvari iz konteksta, ali varate se ako mislite da je gradivo na inostranim univerzitetima drasticno manje. Razlika je iskljucivo u profesorima, njihovom pristupu u obradi tog istog gradiva, insistiranju na pojedinostima tog gradiva i spremnosti da nauce studente, a ne da lijece frustracije ili hrane svoj ego.

- tesko je odvojit probleme u nasem obrazovanju od socijalnih problema i problema vezanih za nas mentalitet generalno. Ko god je bio u prilici da svjedoci u kolikoj mjeri su nasi studenti spremni da varaju na ispitima, morao je ostati zaprepasten. Mozda manje medju studentima ETF-a, ali nisu ni oni izuzetak. Mozda je to uzelo maha dupravo zbog debila medju profesorima, ali to je sad problem sam po sebi i vara se na ispitima koje je apsolutno moguce poloziti uz dosta truda i rada. Svi hoce da nadju neki precac do diplome, jer je to u nasem drustvu postalo norma. Kazu, snaso se. Prema tome, kad se postavljaju liste najboljih univerziteta na svijetu, tu se zanemaruje viseslojnost ovog problema i cinjenica da bi vecina nasih studenata s njihovim radnim navikama i sposobnostima jos vise grohnuli na ispitima na tim stranim insitucijama.
"Sibirska olimpijada" je svojevremeno izmisljena kao zajebancija i kao pandam tezini zadataka u stvari poptpuni naziv je bio "Zbirka nerjesivih zadataka sa Sibirske olimpijade" by Huse Fatkic.
Ostalo sto si napisao je ono u cemu se dosta nas slaze a sto se tice gradiva na stranim univerzitetima niko i nije rekao da je ono manje ili lakse ali su profesori ljudi koji se lavovski bore da opravdaju svoje titule i da svojim radom omoguce sto vecu prolaznost koja se uvijek i non stop prati od relevantnih institucija. Tamo neces naci bolesnika ili ces morati upotrijebiti lupu da ga nadjes koji drzi ispite do 2 sata iza ponoci ili koji mrtbvo hladno obori 80% studenata. Napisao sam ranije i sad cu ponoviti.....takvi lete sa posla jer samo kod nas na Balkanu i u BiH se za to mogu kriviti studenti.
doc.dr.

#1424 Re: ETF

Post by doc.dr. »

Eh, za one što znaju malo programiranja u C++-u, ovo je isječak iz Jurićeve kolekcije "Best of TP" koju je jednom objavio:

Narudzba &operator[cijena_obroka+cijena_pica](ostream &cout) const;

Narudzba(int n), broj_zahtijeva(0), max_broj_zahtjeva=n (Narudzba[*obrok[n],*ObrokSaPicem*[n])

void int PostaviX(int x) const; { return double &x};

void Narudzba() {return naziv_obroka(*this)[naziv_obroka].Narudzba(); }

Tacka operator!() { if(double x!!==0) true, if(double y!!==0) true; }

void Ispisi(ostream) const &cout { return (*this)[double cijena_obroka, double cijena_pica].UkupnaCijena(); }

Ovo su gluposti koje pišu studenti koji po 10 godina polažu TP (izvađeno iz njihovih radova). Stravično zvuči da neko 10 godina polaže ispit. Ali za one koji poznaju C++, kad ovo vide, jedno malo pitanje: jel do profesora ili do studenata?
The BEN10

#1425 Re: ETF

Post by The BEN10 »

Maxxtro wrote:Po pricama ovdje a i nekih poznanika, definitivno postoji problem sa matematikom na ETF-u i jos nekim fakultetima, ali koliko se da po toj prici zakljuciti, problem je definitivno u nekim profesorima i asistentima, isfrustriranim supcima kojima je didaktika nepoznat pojam. Zadavati zadatke s olimpijada je imbecilno, isto kao i trazenje da se ispisu tri stranice teorije na ispitima.
...Dokaze teorema je u redu navoditi, za one koji zele da razumiju, ali mislim da je nepotrebno da se isti traze na ispitima..
Prijatelju, kada sam polagao usmeni na prvom semestru iz Matematike ispisao sam 7 ili 8 stranica A4 formata. Nisam jednog jedinog slova prepisao. I samo zahvaljujući 98% bodova na pismenom dobio sam ukupno 8-icu. Znači da je moj pismeni bio na nivou 6 ili 7. Između ostalog, najveća mi je zamjerka bila na dokazu par teorema gdje sam se neprecizno izrazio - priznajem, pragmatičar sam po prirodi i nisam obraćao pažnju na "detalje". :)
Maxxtro wrote:Ja ne znam koliko je problem gradiva samog i koliko je ono obimno, ali isto tako reci da visestruke integrale treba ukinuti je van pameti, jer to je u osnovi matematicke analize.
Više puta sam to napomenuo - ne smatram da poznavanje PDE, višestrukih int i slično treba izbaciti - NIPOŠTO. Ali svesti ih na razumnu mjeru - OBAVEZNO.
Post Reply