Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
- minjonja
#1401 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
hej maso, onaj wc zatvoreni je bas luksuz. dok ne skupis pare za njega kupit obicni lavor za marku i po na pijaci. tako sam ja radila. bice joj taman vjeruj do nekih 7 mjeseci, tad ce biti prevelika, a ako ne bude previse narasla, mocices ga i jos duze koristiti.
a sto se tice tog transporta bez transportera, postoje povodci za macke koji se vezu oko vrata i ispod prednjih udova, bas za macke. neces je s tim mozes vodati kao cuke, ali to bas sluzi da bi se izbjegle te situacije kroz koje si ti morala proci. ovaj povodac je max 10 maraka u radnjama za zivotinje.
a sto se tice tog transporta bez transportera, postoje povodci za macke koji se vezu oko vrata i ispod prednjih udova, bas za macke. neces je s tim mozes vodati kao cuke, ali to bas sluzi da bi se izbjegle te situacije kroz koje si ti morala proci. ovaj povodac je max 10 maraka u radnjama za zivotinje.
-
Masha.sa
- terra_incognita
#1403 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
before-after 
ali prelijepa maca
ali prelijepa maca
- VenomousV
#1404 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
obozavam pufnaste, debele mace 
bas si je plaho dotjerala
bas si je plaho dotjerala
- Pitar s Kariba
#1405 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
treba li kome mačića? 
- travar
#1406 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ohai,
Prije par sedmica se nekim čudom u mahali pojavio "okokućni"
mačak s par ranica na zadnjim nogama koje su nakon par dana zarasle. Krasta od jedne ranice je ostala i danas sam primjetio (pošto je mačor odlučio da ostane u mahali) da je krasta spala ali je ostala rana koja je jako crvena i na tom dijelu uopšte nema kože, već samo onaj sloj tkiva koji se nalazi ispod.
Zanima me da li postoji kućni način liječenja gore navedenog dok ga ne odvedem veterinaru (ako bude potrebno)?
Problem je što on to konstatno liže, pa rana ne može da se osuši, a nalazi se na nezgodnom mjestu da bih stavljao gazu.
Prije par sedmica se nekim čudom u mahali pojavio "okokućni"
Zanima me da li postoji kućni način liječenja gore navedenog dok ga ne odvedem veterinaru (ako bude potrebno)?
Problem je što on to konstatno liže, pa rana ne može da se osuši, a nalazi se na nezgodnom mjestu da bih stavljao gazu.
- minjonja
#1407 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
jedino sto mozes je jodom ispirati ranu. zove se betadin u apotekama, rastvor joda. macke su zilave, ne moras zbog toga zvati veterinara. mozes ga jedino nazvati i telefonski pitati koje bi kreme mogao da mazes, tipa bepanten, ali da moze za macke.
- travar
#1408 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Hvala na savjetu, a sutra trknem do apoteke 
- erni3
#1409 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Masha.sa wrote:@minjonja thx![]()
gledam nesto slike ovog svog sejtana kad sam ga tek donijela... vjerovatno nije tesko udebljati macu, ali eto nekako mi drago sto danas ne izgleda kao na slici lijevo:
Za ovo boldirano se varas. Ja sa svojom Bambi imam toliko problema da sam odustao, jednostavno, kao da zeli da bude skoro anoreksicna.
- travar
#1410 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Evo uzeo rivanol (Amar mi je preporučio) pa svakih 3-4 sata čistim ranu s malo gaze, ali opet problem što mu đavo ne da mira pa odmah počne lizati
.
Nego ima li neko ideju kako pričvrstiti gazu s obzirom da mu je rana na "butini", pa ne mogu ni zamotati ni zalijepiti
Nego ima li neko ideju kako pričvrstiti gazu s obzirom da mu je rana na "butini", pa ne mogu ni zamotati ni zalijepiti
- naja22
#1411 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moze koja slika ako nije problem ?Pitar s Kariba wrote:treba li kome mačića?
-
Masha.sa
#1412 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Previjala sam pse, s raznoraznim ranama - za macke sam laik, al' rana je rana... Nabavi jod i nakon premazivanja (dezinfekcije) rane s rivanolom, namazi mu ranu jodom, nece ga lizati, zbog okusa. Mozes mu i gazu staviti tako sto ces napraviti "gace" ali bolje da mu ne umotavas, prije ce sasusiti, a ako je neki nemirko i gace bi grickao...travar wrote:Evo uzeo rivanol (Amar mi je preporučio) pa svakih 3-4 sata čistim ranu s malo gaze, ali opet problem što mu đavo ne da mira pa odmah počne lizati.
-
Masha.sa
#1413 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Da nema parazite? Ili jednostavno slabo jede? Moja je nestaska od prvog dana kod mene jela masala, ali tek nakon antiparazitika pocela je da se buci...erni3 wrote:Masha.sa wrote:@minjonja thx![]()
gledam nesto slike ovog svog sejtana kad sam ga tek donijela... vjerovatno nije tesko udebljati macu, ali eto nekako mi drago sto danas ne izgleda kao na slici lijevo:
Za ovo boldirano se varas. Ja sa svojom Bambi imam toliko problema da sam odustao, jednostavno, kao da zeli da bude skoro anoreksicna.
- jedan_dobar_dan
#1414 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
naja22 wrote:Moze koja slika ako nije problem ?Pitar s Kariba wrote:treba li kome mačića?
da, da vidmo ljepotane, upravo trazim jedno.
jesu li nase obicne mace i neke rasne?
-
p1nky
#1415 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Da li je neko imao iskustva sa hirurskom intervencijom vadjenja oka macetu.Kakav je postoperativni tok.
-
hurmasica
#1416 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Mog macka starog 3 godine boli zub, ne znam ziva sta da radim.
Jedan dan dok je jeo toliko je zajaukao da nisma mogla vjerovati da macka moze da place kao malo dijete. Eno ga danima ne moze nista da jede, sve mu dobro izgnjecim pa on polize, ali ako treba sta zvakati nema sanse da pridje hrani.
Uglavno, pregledala sam mu zube,stanje je takvo da u gornjoj vilici ima samo jedan prednji mali zub,da li macke uopste imaju te prednje zube izmedju dva velika ocnjaka? Jedan gornji ocnjak je onako prilicno zut i kao da su se desni povukle, go je vrat zuba pa ga to i boli vjerovatno. Sve ostalo mi se cini manje vise ok.
Ne znam kako da mu pomognem?!?!
Jedan dan dok je jeo toliko je zajaukao da nisma mogla vjerovati da macka moze da place kao malo dijete. Eno ga danima ne moze nista da jede, sve mu dobro izgnjecim pa on polize, ali ako treba sta zvakati nema sanse da pridje hrani.
Uglavno, pregledala sam mu zube,stanje je takvo da u gornjoj vilici ima samo jedan prednji mali zub,da li macke uopste imaju te prednje zube izmedju dva velika ocnjaka? Jedan gornji ocnjak je onako prilicno zut i kao da su se desni povukle, go je vrat zuba pa ga to i boli vjerovatno. Sve ostalo mi se cini manje vise ok.
Ne znam kako da mu pomognem?!?!
- Partizzanka
#1417 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
hurmasice zao mi je ali ja ne znam kako mu pomoci osim otici mozda veterinaru
mi opet sa macom imamo drugi problem
nasa maca ima oko 12 godina i kucno je vanjska maca znaci i vani i kuci je maltene podjednako
kuda hoda i sta jede to ne znamo ali do sada nije imala problema sa tim
odnedavno je pocela malo vise da jede ali smo mi to pripisali cinjenici da smo joj kupili novu bolju hranu (vec sam se zalila hahah) pa da zato bolje i vise jede
pocela se vise maziti bez da ju je uhvtila ""luda minuta"" i ne trazi momke
a ono sto nas je najvise brine i zbog cega se javljamo je cinjenica da smo poceli nalaziti krv na mjestima gdje ona sjedi ili spava
prvi put kad smo to nasli (nekad u junu) mislili smo da se negdje malo pocackala sa nekim ili sl pa ono 2 kapi krvi nije strasno
a od tada se to desilo evo vec 5x
to su samo po dvije kapi krvi ili jedna i bit ce da je to kad sjedi (jer na stolu jednom samo sjedi i tu smo nasli dvije kapi krvi)
a komsije nam danas kazu da je i njima cudna jer se sa njima druzi sto ona NIKADA nije radila prije i da im je malo smrsala nama je recimo onako ono valjda smo navikli da malo ljeti smrsa pa se zimi udeblja i nabaci zimsku dlaku
jel zna neko sta bi to moglo biti ??
jel mogu biti te neke gliste???
hvala za odgovor!!
mi opet sa macom imamo drugi problem
nasa maca ima oko 12 godina i kucno je vanjska maca znaci i vani i kuci je maltene podjednako
odnedavno je pocela malo vise da jede ali smo mi to pripisali cinjenici da smo joj kupili novu bolju hranu (vec sam se zalila hahah) pa da zato bolje i vise jede
pocela se vise maziti bez da ju je uhvtila ""luda minuta"" i ne trazi momke
a ono sto nas je najvise brine i zbog cega se javljamo je cinjenica da smo poceli nalaziti krv na mjestima gdje ona sjedi ili spava
prvi put kad smo to nasli (nekad u junu) mislili smo da se negdje malo pocackala sa nekim ili sl pa ono 2 kapi krvi nije strasno
a od tada se to desilo evo vec 5x
to su samo po dvije kapi krvi ili jedna i bit ce da je to kad sjedi (jer na stolu jednom samo sjedi i tu smo nasli dvije kapi krvi)
a komsije nam danas kazu da je i njima cudna jer se sa njima druzi sto ona NIKADA nije radila prije i da im je malo smrsala nama je recimo onako ono valjda smo navikli da malo ljeti smrsa pa se zimi udeblja i nabaci zimsku dlaku
jel zna neko sta bi to moglo biti ??
jel mogu biti te neke gliste???
hvala za odgovor!!
- minjonja
#1418 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
hurmasice, macke imaju prednje zube izmedju dva ocnjaka, ali nisu toliko vazni. molim te odvedi je veterinaru da to sanira.
partizanka, mogu biti gliste ako joj nisi davala tablete. je li sterilisana?
partizanka, mogu biti gliste ako joj nisi davala tablete. je li sterilisana?
- Partizzanka
#1419 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ta je prava domaca macka nikada nije primala nikakve vakcine i sl niti tablete za parazite
isla je jednom dr kada je imala neku ranicu u ustima i to je to
nije sterilisana imala je macice jednom davno
a inace jedno je vrijeme uzimala ppilule a onda smo to prestali pa kada vidimo da je uhvati luda dobije jednu - cisto da je ne trujemo time kad nema potrebe
i vet nam je rekao da je to prihvatljivo
isla je jednom dr kada je imala neku ranicu u ustima i to je to
nije sterilisana imala je macice jednom davno
a inace jedno je vrijeme uzimala ppilule a onda smo to prestali pa kada vidimo da je uhvati luda dobije jednu - cisto da je ne trujemo time kad nema potrebe
i vet nam je rekao da je to prihvatljivo
- Partizzanka
#1420 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
e jedino sto je osim toga sto puno cesce a i vise jede, cudno je sto sam ja prijmetila da nekako pocesto prilegne da odmori reklo bi se
recimo ide preko dvorista prema kuci ... i na pola dvorista prilegne da odmori na par minuta, ili ode jede u kuhinji ... i do pola dnevne opet legne
nije to taaaako cesto ali nije to radila do prije par mjeseci
recimo ide preko dvorista prema kuci ... i na pola dvorista prilegne da odmori na par minuta, ili ode jede u kuhinji ... i do pola dnevne opet legne
nije to taaaako cesto ali nije to radila do prije par mjeseci
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1421 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
@Partizzanka, a zašto to ne vidiš sa veterinarom? Maca od 12 godina nije u cvijetu mladosti i slabo krvarenje sa odmorima u pokretu možda je nešto za tretman profesionalca?
- Partizzanka
#1422 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ama ovo sto pitam ovdje je ono cisto jer je vikend pa cekat valja do pon a i jos iskrenije receno nadam se da ce neko potvrditi te crve ili sta vec da ne brinem - ipak 12 joj je godina ne bih da je sada ovdje uhvate nesto operisati i sta ti ja znam tamo neke dijagnoze uspostavljati (sestrinu su macku mrcvarili dijagnozama od upale mokracnih kanala dosli do karcinoma mozga u 10 dana - napatili je ko ista!)
nije da izbejgavam ici vetu nego ne bih je patila ako nije nesto opasno
komsija koji ima macku je rekao da moguce da su to crvi ti neki sta vec
eto mi od polovine juna nju zagledamo NISTA nije drugacije osim ovih simptoma koje sam navela
nadala sam se samo da je neko imao takvo ili slicno iskustvo pa da da savjet
ali ocito nam ne gine vet
nije da izbejgavam ici vetu nego ne bih je patila ako nije nesto opasno
komsija koji ima macku je rekao da moguce da su to crvi ti neki sta vec
eto mi od polovine juna nju zagledamo NISTA nije drugacije osim ovih simptoma koje sam navela
nadala sam se samo da je neko imao takvo ili slicno iskustvo pa da da savjet
ali ocito nam ne gine vet
- Pitar s Kariba
#1423 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
izvinjavam se zbog zakašnjenja, ali nisam baš tako često na forumu, pa tek sad vidjeh pitanjajedan_dobar_dan wrote:naja22 wrote:Moze koja slika ako nije problem ?Pitar s Kariba wrote:treba li kome mačića?
da, da vidmo ljepotane, upravo trazim jedno.
jesu li nase obicne mace i neke rasne?
uglavnom, mace su naše obične, ulične .. mada ne vidim zašto bi te neke druge bile išta vrijednije pa su sad one rasne a ove ne
ima ih 4 komada, u crno-bijeloj tehnici
evo uslikah jednu na brzinu sada, a ako treba možemo napraviti i malo bolji i detaljniji foto-shooting

Uploaded with ImageShack.us
- Partizzanka
#1424 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
KAKO SU SLATKIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!
ja inace ne volim neke rasne napucane macke nego ove nase domace
nekako one su mi veci karakteri 
ja inace ne volim neke rasne napucane macke nego ove nase domace
- Pitar s Kariba
#1425 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
I agreePartizzanka wrote:KAKO SU SLATKIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!
ja inace ne volim neke rasne napucane macke nego ove nase domacenekako one su mi veci karakteri
![]()