Kakvi smo sa Akvaristikom
Moderator: anex
- corsa
#1401 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Pijesak mi je kvarcni, imam oko 60 riba u akvariju, a hranim ih dva puta dnevno, ujutro i navece. Sto se filtracije tice to je Atman kanister, 800l na sat. Trenutno mi je stanje u akvariju perfektno. Voda se sama od sebe izbistrila i sada je sve normalno. Steta: Uginule su mi sve neonke, dakle njih 4-5, i isto toliko ksifa, ali njih imam jos puno. Takodjer mi je uginula jedna botia, sto mi je njavise zao i jedan mali triphogaster. Ne znam, od dva razloga za koja sam mislio da su uzrok, nisam mogao skontati sta je, jer taman kada sam ih prestao hraniti ovom novom hranom, smanjile su se i vrucine. U udruzenju na M. dvoru su mi rekli da je to najvjerovatnije od vrucine. 
-
necko_sa
#1402 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Koliko litara imas u tom akvariju?
- Qler
#1403 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
cca 120l, mozda malo manje
-
velaxsa
-
velaxsa
-
necko_sa
#1406 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
@corsa
60 ribica na 120l je previse 8sem ako ti sve ribe nisu duze od 1cm)...pravilo je da na 1cm ribe ide oko1.5-2l vode. Znaci za jedu ribu od 5 cm, moras imati od 7.5 do 10l vode...pa ti sada pokusaj izracunati koliko imas riba, njihova duzina pa ces dobiti ukupan iznos, koji pomnozis sa min 1.5 i dobices litrazu koju bi trebao imati. Sve preko moze uzrokovati probleme sa povecanom koncentracijom amonijaka a samim tim i mnoge probleme.
Nije pravilo, ali je bolje drzati se ove racunice.
60 ribica na 120l je previse 8sem ako ti sve ribe nisu duze od 1cm)...pravilo je da na 1cm ribe ide oko1.5-2l vode. Znaci za jedu ribu od 5 cm, moras imati od 7.5 do 10l vode...pa ti sada pokusaj izracunati koliko imas riba, njihova duzina pa ces dobiti ukupan iznos, koji pomnozis sa min 1.5 i dobices litrazu koju bi trebao imati. Sve preko moze uzrokovati probleme sa povecanom koncentracijom amonijaka a samim tim i mnoge probleme.
Nije pravilo, ali je bolje drzati se ove racunice.
- corsa
#1407 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ma ok, ali do sada nisam imao problema. Ribica imam raznih vrsta, pa samim tim i velicina. Uglavnom sad je stanje u akvariju odlicno, kao sto je i prije bilo, a je nisam nista uradio. Tako da opet ne znam sta se dogodilo. Sto je najbitnije sve je OK. 
- uradi sam
#1408 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Pretrpan Akvarij, to ti je mali filter za toliko zivine u jednom akvariju tih dimenzija ja imam troduplo manje riba na 4x vecem akvariju..Cuvaj se povisenog Amonijaka on je uzrocnik svih naglih promjena u Akvariju...redovnije mjenjaj vodu.corsa wrote:Ma ok, ali do sada nisam imao problema. Ribica imam raznih vrsta, pa samim tim i velicina. Uglavnom sad je stanje u akvariju odlicno, kao sto je i prije bilo, a je nisam nista uradio. Tako da opet ne znam sta se dogodilo. Sto je najbitnije sve je OK.
- malawi
#1409 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
ma ovo je sigurno sto rece @uradi sam... mozda jos vrucina, malko vise hrane i to je to... smanji broj riba, hrani ih po 1 dnevno 6 dana a jedan dan neka gladuju. sa manje riba i navedenim hranjenjem ces imati puno zivahniji akvarij sa zdravim ribicama. visak riba jednostavno zamijenis za hranu.uradi sam wrote:Pretrpan Akvarij, to ti je mali filter za toliko zivine u jednom akvariju tih dimenzija ja imam troduplo manje riba na 4x vecem akvariju..Cuvaj se povisenog Amonijaka on je uzrocnik svih naglih promjena u Akvariju...redovnije mjenjaj vodu.corsa wrote:Ma ok, ali do sada nisam imao problema. Ribica imam raznih vrsta, pa samim tim i velicina. Uglavnom sad je stanje u akvariju odlicno, kao sto je i prije bilo, a je nisam nista uradio. Tako da opet ne znam sta se dogodilo. Sto je najbitnije sve je OK.
- malawi
#1410 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
zna li neko gdje se u Sarajevu ima kupiti mreza za hvatanje riba. treba mi malo veca, jedno 15x15 ili 20x20. ja koristim one klasicne, pa se dobro namucim dok ribu ufatim. arman (grbavica), tetra (kolodvorska), mahir (otoka) - nemaju. sve one klasicne cca 10x10.
Hvala unaprijed...
Hvala unaprijed...
- Bekir_SA
#1411 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
ebay brate kakvih ti dusa pozeli imas...
- uradi sam
#1412 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
A napravi nista lakse komad jace zice i malo mrezice imas u peny-u pa vidi/..
-
Kornjacica
#1413 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Moze li jedno pitanje???
Gdje mogu nabaviti borbene ribe odnosno sijamske borce po najnizim cijenama.
Odusevljena sam tim ribicama i planiram uzeti vise komada
- malawi
#1414 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Dosle su mrezice svih dimenzija kod Armana. 20x20=5KM, 15x15=3KM
- malawi
#1415 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Do sada su najjeftiniji bili na otoci. Od semafora kod otvorene pijace prema žici, 4 radnja. Mislim da se zove Zlatna ribica. Vodi racuna da ne napravis haos u akvariju. Grehota je da ih puno ubacis pa da se biju. pozzKornjacica wrote:Moze li jedno pitanje???
-
ozd@
#1416 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
pozz svima
hocu da se okusam sa pravljenjem jedanog manjeg uzgojnog AQ od oko 80l pa me zanima gdje mi je najeftinije da kupim staklo po mjerama koje meni trebaju.
hocu da se okusam sa pravljenjem jedanog manjeg uzgojnog AQ od oko 80l pa me zanima gdje mi je najeftinije da kupim staklo po mjerama koje meni trebaju.
- malawi
#1417 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
staklo kupi u nekim malo vecim firmama: Ramaglas, Dijamant i sl... dobar silikon imas u OBI-u (uzmi Ceresit ili Henkel). pozzzozd@ wrote:pozz svima
-
amater1981
#1418 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Da nema neko slućajno crnog mužijaka gupya?
-
SARAJKA75
#1419 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Pozdrav ekipi
ima li raspolozenih koji bi poklonili par ciklida?
Prilikom selidbe polomljen akvarij
i sad krecem iz pocetka...
Hvala
Prilikom selidbe polomljen akvarij
Hvala
- Kaligrafija
#1420 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Imam dva akvarijuma , jedan 100l i drugi 60 ,(jedan toplovodni , jedan hladnovodni) u prvom akvariju su mi Sijamski borci muzijak i 3 zenke , sjajno se slazu , on je na vrhu , one na dnu (sovinist
) tu i tamo ih zaganja ali sve je super , dalje imam dvije rainbowfish (neka Africka vrsta) toplo preporucujem , skoro da nema ljepsih i aktivnijih riba...Imam 4 neonke predivno su se uklopile , Ancistrus dolichopterus komada 2 (vrijedni) , 3 somica muljara (polijeni, ugojili se
), dvije crvenoglave tetre , 4 zebraste tetre ( ne diraju mi bete , beta muzijak njih juri , uglavno mimoilaze se u vecini slucajeva) , i to je to djaci u akvarijumu 100 litara , nema vise , ne ko ovi sto ubace 60 riba u akvarij 120 l...
Biljke da ne nabrajam sve, ja nemam vremena, a ni zivaca za aquascape , ja sam sadio dzungla stil , ako se to moze nazvati stilom...
Sa zemljom sam se namucio i sa sadnjom , dok se filtriralo i bla bla , trebalo je vremena , preko je sitni bijeli pjesak , tezak za odrzavanje ali lijep... Imam tri anubiusa (nana) , prelijepi, rastu divno , giganteu dobra , vodene kale ( ne preporucujem , patnja ziva ,ali prelijepe) , Anubias heterophylla ,Aponogeton boivinianus ,Aponogeton rigidifolius ,neka vrsta crinum itd... Ukrasno drvo i bla bla , donesen kvarc sa nasih rijeka , manje i vece kamenje , koji izgleda predivno, a ne ova farbana glupost koja se prodaje... Akvarijum je vise funkcionalan , nego sto je lijep , ja hocu da je ribama dobro , a ne samo izgled da gledam, a ribe da pate... Drugi akvarij su 4 zlatne , pijesak , bilje i to je to...
E sta sam htio da kazem ovim postom , nista , NO se samo falim...hahahaha

E sta sam htio da kazem ovim postom , nista , NO se samo falim...hahahaha
- malawi
#1421 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
malo se strpi...malo prije sam okotio 21 komad... neka samo malko porastu...za 1 mjesec posalji poruku PP... pozzzSARAJKA75 wrote:Pozdrav ekipi![]()
Prilikom selidbe polomljen akvariji sad krecem iz pocetka...
Hvala
- malawi
#1422 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Kaligrafija wrote:Imam dva akvarijuma , jedan 100l i drugi 60 ,(jedan toplovodni , jedan hladnovodni) u prvom akvariju su mi Sijamski borci muzijak i 3 zenke , sjajno se slazu , on je na vrhu , one na dnu (sovinist) tu i tamo ih zaganja ali sve je super , dalje imam dvije rainbowfish (neka Africka vrsta) toplo preporucujem , skoro da nema ljepsih i aktivnijih riba...Imam 4 neonke predivno su se uklopile , Ancistrus dolichopterus komada 2 (vrijedni) , 3 somica muljara (polijeni, ugojili se
), dvije crvenoglave tetre , 4 zebraste tetre ( ne diraju mi bete , beta muzijak njih juri , uglavno mimoilaze se u vecini slucajeva) , i to je to djaci u akvarijumu 100 litara , nema vise , ne ko ovi sto ubace 60 riba u akvarij 120 l...
![]()
![]()
Biljke da ne nabrajam sve, ja nemam vremena, a ni zivaca za aquascape , ja sam sadio dzungla stil , ako se to moze nazvati stilom...
![]()
![]()
Sa zemljom sam se namucio i sa sadnjom , dok se filtriralo i bla bla , trebalo je vremena , preko je sitni bijeli pjesak , tezak za odrzavanje ali lijep... Imam tri anubiusa (nana) , prelijepi, rastu divno , giganteu dobra , vodene kale ( ne preporucujem , patnja ziva ,ali prelijepe) , Anubias heterophylla ,Aponogeton boivinianus ,Aponogeton rigidifolius ,neka vrsta crinum itd... Ukrasno drvo i bla bla , donesen kvarc sa nasih rijeka , manje i vece kamenje , koji izgleda predivno, a ne ova farbana glupost koja se prodaje... Akvarijum je vise funkcionalan , nego sto je lijep , ja hocu da je ribama dobro , a ne samo izgled da gledam, a ribe da pate... Drugi akvarij su 4 zlatne , pijesak , bilje i to je to...
![]()
![]()
![]()
E sta sam htio da kazem ovim postom , nista , NO se samo falim...hahahaha![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
biljem se moze napraviti lijepa prirodna ravnoteza, tako da zrak nije potreban...prije jedno 2 godine imao sam prelijepi akvarij sa dosta kriptokorina i raznog bilja...akvarij od 260L...nakon sto su mi zivorotke dosadile, ubacio sam Malawi ciklide...za jedno 15-20 dana obrstili su sve biljke, tako da je ostao samo pijesak
biljni akvarij mi je mali od 60L i dosta je ljepsi nego ovaj veci...medjutim ciklidi su puno ljepse i zanimljivije ribe od zivorotki, tetri i sl.
- Kaligrafija
#1423 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
malawi wrote:Kaligrafija wrote:Imam dva akvarijuma , jedan 100l i drugi 60 ,(jedan toplovodni , jedan hladnovodni) u prvom akvariju su mi Sijamski borci muzijak i 3 zenke , sjajno se slazu , on je na vrhu , one na dnu (sovinist) tu i tamo ih zaganja ali sve je super , dalje imam dvije rainbowfish (neka Africka vrsta) toplo preporucujem , skoro da nema ljepsih i aktivnijih riba...Imam 4 neonke predivno su se uklopile , Ancistrus dolichopterus komada 2 (vrijedni) , 3 somica muljara (polijeni, ugojili se
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
E sta sam htio da kazem ovim postom , nista , NO se samo falim...hahahaha![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
biljem se moze napraviti lijepa prirodna ravnoteza, tako da zrak nije potreban...prije jedno 2 godine imao sam prelijepi akvarij sa dosta kriptokorina i raznog bilja...akvarij od 260L...nakon sto su mi zivorotke dosadile, ubacio sam Malawi ciklide...za jedno 15-20 dana obrstili su sve biljke, tako da je ostao samo pijesak![]()
biljni akvarij mi je mali od 60L i dosta je ljepsi nego ovaj veci...medjutim ciklidi su puno ljepse i zanimljivije ribe od zivorotki, tetri i sl.
Ko je rekao da ja nemam zrak , filter i sve ostalo...!? hehehe Imam sve...
- Kaligrafija
#1424 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Evo samo sto sam dosao kuci s posla , kad vidim Sijamac pravi gnijezdo , jutros rano nije ga bilo...steta samo sto je u velikom akvariju gdje su sve ribe, nema sanse da uspije, ali eto, ako je baji prigustilo nek makar radi sta...hahahaha

- malawi
#1425 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Kaligrafija wrote:Evo samo sto sam dosao kuci s posla , kad vidim Sijamac pravi gnijezdo , jutros rano nije ga bilo...steta samo sto je u velikom akvariju gdje su sve ribe, nema sanse da uspije, ali eto, ako je baji prigustilo nek makar radi sta...hahahaha![]()
![]()
![]()
![]()
![]()