Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
kurty

#1401 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by kurty »

@Golferu... Vozis trakom a kroz Sarajevo... Ogranicenje je 60 i ti vozis konstanto 60... Pored tebe neki voze brze, neki sporije... Jel po tvom misljenju, neko tada papak...

p.s. autoput je posebna prica... ima i tu svakakvih profila vozaca... Od onih koji se na petljama prestrojavaju u lijevu traku da bi se neko mogao ukljuciti :thumbup: ,onda imas i one koji voze 180 i koce prilicno naglo blizu kamera pa voze lijevom trakom 500njak metara brzinom od 110 paralelno sa nekim koji vozi isto toliko u desnoj :x , pa scena i scena je bilo kad se tek autoput otvorio... bilo je scena da se lijvom trakom vozi i ispod 80 pa kad nekom blicnes on nesto grana rukama i pokazuje na desnu traku :lol: :lol: :lol: ... Al daleko najjaca scena i najopasnija scena koju sam ja licno imao... kad se ode prema Podlugovima iz Josanice, i blizu petlje u Podlugovima (negdje izmedju ona dva znaka da je petlja na 1000 pa na 500 m) preticem neki kamion i vidim podaleko od mene auto u lijevoj traci... srecom vec sam poceo smanjivati brzinu, kad sam vidjeo da je auto parkirano u lijevoj traci, a dva momka i dvije djevojke upalili 4 zmigavca i stoje pored auta sa cigarama u rukama ... Sreca nije bilo gustog saobracaja i sreca da nije bilo preticanja na tom dijelu...Nisam naisao kasnije nigdje u medijima da je udesa bilo :lol: :lol: :lol: :lol:
GOLFER

#1402 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by GOLFER »

kurty wrote:@Golferu... Vozis trakom a kroz Sarajevo... Ogranicenje je 60 i ti vozis konstanto 60... Pored tebe neki voze brze, neki sporije... Jel po tvom misljenju, neko tada papak...
fakat postaje smijesno... tada nije niko papak.

Ali ako ja vozim tako i vidim nekoga iza da zuri ja imam da biram, 1) da se ko covjek sklonim u susjednu traku, da taj sto zuri, ide brze i sl, prodje (to me apsolutno ne kosta nista) ili 2) da ostanem u svojoj traci NAMJERNO da toga sto zuri usporim i da ga provociram i sta li vec, a neki ovdje s izvalili i da se tim sto idu brze UVALE u traku ako procjene da ih taj nece udariti a jos gore neki NAMJERNO voze paralelno sa vozacima drugim trakama samo da neko iza njih ne bi prosao... E ovaj slucaj gdje se nesto radi NAMJERNO JE papanski. Fakat ne kontam sta nije jasno, kada ti neko nesto radi namjerno da ti napakosti, to je papalk i primitivizam u najmanju ruku, sta je tu tesko skontati...
kurty

#1403 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by kurty »

To jeste lose... I tu si u pravu...
poznanik

#1404 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by poznanik »

JThomas wrote:
Uvijek ima načina zaprečavanja saobraćaja.
Neko ko vozi brže od dozvoljene brzine lijevom kolovoznom trakom ima svoje razloge za to, i on svjesno ulazi u prekršaj, a uz to i svakako nije tema u ovoj raspravi. Radi se o vozačima koji voze lijevom kolovoznom trakom i pri tome ne dozvoljavaju bilo kakav prolazak istom trakom vozilu koje se nalazi iza njih, a koje im signalizira za prolazak.
zna se ko ima pravo prvenstva i kome se po zakonu moraš skloniti. dalje, kad neko upali sva četiri i signalizira, naravno da će se svako normalan skloniti, ali nije to tema i nije to 99% onih koji gasaju...ja se lično budalama sklonim čisto sebe i svog auta radi...ali ne možemo govoriti o mom prekršaju zaprečavanja saobraćaja ako vozim maksimalnom dozvoljenom brzinom. ne moram ja željeti da nekoga spriječim da pravi prekršaj - ja jednostavno nemam obavezu da mu se sklanjam. a on neka slobodno dokazuje na sudu da sam mu ja namjerno zapriječio put, sretno mu u tome.
Vidi bolan šta piše u ovom 39. članu zakona:
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog clana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobracaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobracajne trake za kretanje vozila, vozac može da koristi i saobracajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza vozila kojim upravlja.
Dakle - može, a ne - mora, ili treba, i to je još uslovljen: ako time ne ometa.... Znači: ako neko iza njega vozi brže i signalizira mu da oslobodi kolovoznu traku, jer ga ometa u njegovoj vožnji, bez obzira na razloge prvi vozač mora osloboditi tu traku i propustiti vozilo iza...

Prethodni stav istog člana obavezuje vozača da vozi desnom stranom desne kolovozne trake:
1) Vozac je dužan da se krece vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozac je dužan da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobracaja i stanje i osobine puta, ne ugrožava druge ucesnike u saobracaju i sebe ne izlaže opasnosti.
Čuj nek dokazuje na sudu :-) :lol:
Neelix

#1405 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

NE MOZE ga ometati u voznji jer ovaj NE MOZE voziti brze od njega koji vozi maksimalnom dozvoljenom.... jel ista jasnije?
zonbirile

#1406 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by zonbirile »

Neelix wrote:NE MOZE ga ometati u voznji jer ovaj NE MOZE voziti brze od njega koji vozi maksimalnom dozvoljenom.... jel ista jasnije?
-----------------------------------------
oplakah,čovječe on MOŽE,ali nije dozvoljeno.Ima dobar pojmovnik od Vujaklije.
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#1407 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by 1946 »

Ali ko si ti da njega spriječavaš da krši zakon, kad očito i ti tim spriječavanjem kršiš isti :-)
Neelix

#1408 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

omg, jedno 200ti put :D

moze on fizicki, al ne moze ZAKONSKI, a o ZAKONU raspravljamo ovdje, jel tako?

ne mozes se pozivati na zakon iskljucivo kad tebi odgovara. znaci ako postoji clan zakona o blokiranju, postoji i onaj o maksimalnoj dozvoljenoj brzini u naselju.
Last edited by Neelix on 30/11/2010 19:20, edited 1 time in total.
MAN-lion's coach

#1409 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by MAN-lion's coach »

A šta ako ide ispred tebe vozilo koje vuče drugo (neispravno) jel i on ugrožava pojedine šošone što vazda negdje žure?A ovima dozvoljeno 40 najviše?
Šta mene briga ko mi blica iza ako je ograničenje npr.60 a ja vozim 55...pa neće me u smrt tjerati radi svojih živaca...radije neka se napari valerijanom kad sjedne za volan...
respo

#1410 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

Neelix wrote:omg, jedno 200ti put :D

moze on fizicki, al ne moze ZAKONSKI, a o ZAKONU raspravljamo ovdje, jel tako?

ne mozes se pozivati na zakon iskljucivo kad tebi odgovara. znaci ako postoji clan zakona o blokiranju, postoji i onaj o maksimalnoj dozvoljenoj brzini u naselju.
ti mozes fizicki ali ne mozes ga zakonski usporavati
jeli tako? jeste mada ces ti naci izgovor koji nema veze sa razumom
respo

#1411 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

MAN-lion's coach wrote:A šta ako ide ispred tebe vozilo koje vuče drugo (neispravno) jel i on ugrožava pojedine šošone što vazda negdje žure?A ovima dozvoljeno 40 najviše?
Šta mene briga ko mi blica iza ako je ograničenje npr.60 a ja vozim 55...pa neće me u smrt tjerati radi svojih živaca...radije neka se napari valerijanom kad sjedne za volan...
pa niko i ne govori da tebe neko ugrozava
prica je u tome da ti nemas pravo nekoga usporavati namjerno
znaci on tebe pocne preticati a ti na gas da te ne prestigne ili odes skroz lijevo do trake da te ne moze prestici
ako vec vozis 55 a on hoce da te pretekne nek ide on ako hoce 150 boli te malo se samo desno da prodje i mirna bosna
Neelix

#1412 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

bravo :thumbup: konacno si shvatio.

fazon je sto ga ja vozeci maksimalnom dozvoljenom brzinom NE USPORAVAM zakonski. samo fizicki.

vozeci npr 40 u liniji sa drugima bih ga usporavao i zakonski.
respo

#1413 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

Neelix wrote:bravo :thumbup: konacno si shvatio.

fazon je sto ga ja vozeci maksimalnom dozvoljenom brzinom NE USPORAVAM zakonski. samo fizicki.

ali NEMAS PRAVO da bilo koga usporavas namjerno
ovaj dio izgleda ne kontas
NEMAS PRAVO NIKAKO GA NAMJERNO usporavati
Cafe Camargue

#1414 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Cafe Camargue »

respo wrote:

Ma tvrdoglav lik, a možda i nije, ko će ga znat.

Meni se neki dan desila nevjerovatna situacija. Znači nisam mogao vjerovat! Pičim ja onim autoputem tj izlazom prema Hadžićima, i nagario ga ja pravo ma sviju šibam, i sad dolazim do onog dijela gdje je ograničenje 60, i lagano usporavam al evidentno i dalje vozim brže od ovih u desnoj traci tako da se držim lijeve. I lagano spuštam 100-90-80, kad iza mene neki hadžo u Audi šestici stisno gas i nepopušta, i blicnu on meni, sklonim se, profura pored mene bar 120km/h. I dole kod Mujanovića stoji policija i sve to fino gleda i snima radarom, i mene zaustavlja. Pokazuje 77km/h. Haj jebiga, al reko pa jeste vidjeli onog u šestici, kaže mi drot "pa to je brza traka" ?!?!?! E jebo majku zemlje :mrgreen:
kurty

#1415 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by kurty »

Cafe Camargue wrote:
respo wrote:

Ma tvrdoglav lik, a možda i nije, ko će ga znat.

Meni se neki dan desila nevjerovatna situacija. Znači nisam mogao vjerovat! Pičim ja onim autoputem tj izlazom prema Hadžićima, i nagario ga ja pravo ma sviju šibam, i sad dolazim do onog dijela gdje je ograničenje 60, i lagano usporavam al evidentno i dalje vozim brže od ovih u desnoj traci tako da se držim lijeve. I lagano spuštam 100-90-80, kad iza mene neki hadžo u Audi šestici stisno gas i nepopušta, i blicnu on meni, sklonim se, profura pored mene bar 120km/h. I dole kod Mujanovića stoji policija i sve to fino gleda i snima radarom, i mene zaustavlja. Pokazuje 77km/h. Haj jebiga, al reko pa jeste vidjeli onog u šestici, kaže mi drot "pa to je brza traka" ?!?!?! E jebo majku zemlje :mrgreen:

Na slicnu situaciju jedan prijatelj je dobio odgovor "nije predmet nase opservacije"
poznanik

#1416 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by poznanik »

MAN-lion's coach wrote:A šta ako ide ispred tebe vozilo koje vuče drugo (neispravno) jel i on ugrožava pojedine šošone što vazda negdje žure?A ovima dozvoljeno 40 najviše?
Takvo vozilo bi se moralo kretati desnom kolovoznom trakom, nikako ne lijevom, susjednom, jer očito smeta drugim učesnicima u saobraćaju, usporava ih. Ukoliko se nađe u lijevoj traci, obavezno je odmah preusmjeriti svoju vožnju u desnu traku.

Zakon je odredio prvenstveno saobraćaj u desnoj kolovoznoj traci, ali - u situaciji u kojoj postoji još jedna, lijeva traka, zakonom je dozvoljeno kretanje i tom trakom, pod uslovom da ne ometa vozila koja se nalaze iza.

Jednostavno je, ali je mnogim i jako komplikovano ovo shvatiti :(

Nema ovog - "bas me briga sto jurca, nije po zakonu", ili - "ja vozim max. ograničenjem, vozim po zakonu i neću se skloniti sa kolovozne trake, on iza mene krši zakon"...

Vozači - učesnici u saobraćaju nemaju mandat da određuju ko smije "jurcati", ili određivati ko će kojom brzinom voziti, vozači moraju postupati po zakonu, a zakon je jasno dao prvenstvo i obavezu desne kolovozne trake.
Neelix

#1417 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

respo wrote:

koje pravo? po cemu? bozje? moralno? zakonski ga ne usporavam, znaci nije to.
Walthie

#1418 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Walthie »

Problem broj 1

Vecina divljaka ima veci ego nego njihov motor konja..

Problem broj 2

Bh vozaci(ne svi naravno) pate od kompleksa malih bogova na cesti..

Problem broj 3

Apsolutno gasenje mozga i zdravog razuma za volanom,umjesto obratno da bude.

Problem broj 4

Sto bolje i skuplje auto sve veca "licna" prava na cesti.

Primjer
i

Code: Select all

za mene neki hadžo u Audi šestici stisno gas i nepopušta, i blicnu on meni, sklonim se, profura pored mene bar 120km/h. I dole kod Mujanovića stoji policija i sve to fino gleda i snima radarom, i mene zaustavlja. Pokazuje 77km/h. Haj jebiga, al reko pa jeste vidjeli onog u šestici, kaže mi drot "pa to je brza traka
Problem broj 5

Vozaci sanjari koji su uvjereni da ce se izvuci iz direktnih makaza svaki put jer su to dobro "procijenili"

Problem broj 6

Kultura saobracaja je promijenjena u kulturu sile i bahatosti za volanom..

Nastavite..
respo

#1419 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

Neelix wrote:
respo wrote:

koje pravo? po cemu? bozje? moralno? zakonski ga ne usporavam, znaci nije to.
imas li znacku policajca sipe ose klinca palca fbi-ja cia-e?
ps ti si primjer 2 3 i 6
Neelix

#1420 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

ne, sto ce mi? hocu li ga ja kaznjavati? naravno da necu. ja cu samo voziti po zakonu, ne usporavajuci nikoga ko vozi po zakonu.
MAN-lion's coach

#1421 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

poznanik wrote:
Takvo vozilo bi se moralo kretati desnom kolovoznom trakom, nikako ne lijevom, susjednom, jer očito smeta drugim učesnicima u saobraćaju, usporava ih. Ukoliko se nađe u lijevoj traci, obavezno je odmah preusmjeriti svoju vožnju u desnu traku.

Zakon je odredio prvenstveno saobraćaj u desnoj kolovoznoj traci, ali - u situaciji u kojoj postoji još jedna, lijeva traka, zakonom je dozvoljeno kretanje i tom trakom, pod uslovom da ne ometa vozila koja se nalaze iza.

Jednostavno je, ali je mnogim i jako komplikovano ovo shvatiti :(

Nema ovog - "bas me briga sto jurca, nije po zakonu", ili - "ja vozim max. ograničenjem, vozim po zakonu i neću se skloniti sa kolovozne trake, on iza mene krši zakon"...

Vozači - učesnici u saobraćaju nemaju mandat da određuju ko smije "jurcati", ili određivati ko će kojom brzinom voziti, vozači moraju postupati po zakonu, a zakon je jasno dao prvenstvo i obavezu desne kolovozne trake.
Ma prenosim iskustvo...jesu u desnoj krajnjoj traci, ali tuda sva vozila poput buseva,kamiona,autoškola,pokoji bager, sporije voze ali uvijek se nađe neki ljakse da žmiga i trubi...to htjedoh reći ako ne razumiješ i da upućuje neke riječi mimikom! :dance:
MAN-lion's coach

#1422 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Cafe Camargue wrote: Ma tvrdoglav lik, a možda i nije, ko će ga znat.

Ma šupljak,ograničenje ako je npr.60 važi a sve trake a ne pojedinačno...to što je brža ne znači da mora i smije voziti preko ograničenja koje se odnosi na sve trake. :!: tj.važi za sve trake..
respo

#1423 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

Neelix wrote:ne, sto ce mi? hocu li ga ja kaznjavati? naravno da necu. ja cu samo voziti po zakonu, ne usporavajuci nikoga ko vozi po zakonu.
e to sto nemas je prepreka da koga usporavas
to ti ne daje pravo da nekog usporavas
poznanik

#1424 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by poznanik »

Neelix wrote:ne, sto ce mi? hocu li ga ja kaznjavati? naravno da necu. ja cu samo voziti po zakonu, ne usporavajuci nikoga ko vozi po zakonu...
Da li nastavak teksta može imati izgled: ...ali i - usporavajući svakog ko ne vozi po zakonu
respo

#1425 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

MAN-lion's coach wrote:
Cafe Camargue wrote: Ma tvrdoglav lik, a možda i nije, ko će ga znat.

Ma šupljak,ograničenje ako je npr.60 važi a sve trake a ne pojedinačno...to što je brža ne znači da mora i smije voziti preko ograničenja koje se odnosi na sve trake. :!: tj.važi za sve trake..
ogranicenje vazi za sve trake
ne vazi za to hoce li ih neko postovati ili ne u tome je sva prica
ti ja peti deseti nemamo pravo odredjivati jeli neko tom istom trakom sa ogranicenjem od 60 vozi 65-100-250
Locked