Istina o invalidima

Locked
kojeime

#1401 Re: Istina o invalidima

Post by kojeime »

iamia wrote:nema tu socijalnih pitanja. ogroman broj ljudi se vodi da su bili u ratu, a kladim se da mnogo njih nikad metka nisu ispucali.
logistika. kuhanje.. koordinacija... i slican bullshit.
amerika sigurno ima vise para nego BiH,, pa kad oni ne mogu podnijeti da daju penzije svakome vojniku, kako bi onda BiH mogla ?
halo../. dosta je sadake mentaliteta.
Moze Amerika podnijeti, ali nece. To je zemlja koja je odlucila da radi kako je odlucila. Evropa, sa svim svojim manama, radi drugacije i ima vecu osljetljivost po socijalnim pitanjima. Nije Amerika jedini sistem niti je najbolji sistem. To sto se tebi svidja je tvoja stvar. Meni se ne svidja.

Nemoj mi vise spominjati Ameriku sto se ovih stvari tice, molim te. Neka je gdje jeste, svaka joj cast, ali nemoj mi je prizivati u BiH.
iamia

#1402 Re: Istina o invalidima

Post by iamia »

slusaj, americki sistem je jedino odrziv sistem u svijetu. i zapadne evropske zemlje su pocele polako da ga koriste. jer vide da drugacije ne ide.!
ako je vojnik u ratu zaradio invalidnost, onda drzava mora sve uraditi da tog vojnika opskrbi svim potrebnim srestvima za zivot!. hranom, odjecom, autom, itd/.
ali metode provjere invalidnosti moraju biti striktne.
ovako kako je krenulo u BiH, svaki gulibilter bi hteo imati penziju, a nije zaradio ni ogrebotinu za vrijeme rata.
i onda drzava nema para ni da isplati onima kojima stvarno novac treba. koji su stvarni invalidi.
gulibilteri su problem ovakvog sistema u BiH. i ova prica ne moze biti zavrsena dok se njima ne stane u kraj.
nemoguce vruce

#1403 Re: Istina o invalidima

Post by nemoguce vruce »

Beadu wrote:nemoj bolan tako sa sadakistancima proglasit će te četnikom, oni su navikli ništa ne radit i samo penzije primat, stoka je to neradnička, a vazda im neko drugi kriv, da nema muslimanskih govana u BiH, bila bi ko švicarska
A ja ti se malo nahebem mamare... :P
nemoguce vruce

#1404 Re: Istina o invalidima

Post by nemoguce vruce »

Beadu wrote:
nemoguce vruce wrote:
Beadu wrote:nemoj bolan tako sa sadakistancima proglasit će te četnikom, oni su navikli ništa ne radit i samo penzije primat, stoka je to neradnička, a vazda im neko drugi kriv, da nema muslimanskih govana u BiH, bila bi ko švicarska
napuši se kurčine turčine

ne mogu doci na red od mame tvoje... :wink:
nemoguce vruce

#1405 Re: Istina o invalidima

Post by nemoguce vruce »

Beadu wrote:
nemoguce vruce wrote:nemoj bolan tako sa sadakistancima proglasit će te četnikom, oni su navikli ništa ne radit i samo penzije primat, stoka je to neradnička, a vazda im neko drugi kriv, da nema muslimanskih govana u BiH, bila bi ko švicarska

napuši se kurčine turčine

ne mogu doci na red od mame tvoje... :wink:
samo ga doji i cuclaj i nemoj ništa da se brineš kurac ćeš da osjetiš i u grlu

to ti mama pricala kako se to radi... :mrgreen:
pegyy

#1406 Re: Istina o invalidima

Post by pegyy »

neznam samo kako je admin dozvolio da se ovako piše i psuje ovdje,mislim da se dobro zna za sta je ovaj forum..
pegyy

#1407 Re: Istina o invalidima

Post by pegyy »

eto konja i kulture,zamolio bih admine da ovo obrisu i izbace hajvane sa foruma..
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1408 Re: Istina o invalidima

Post by PipiDugaDevetka »

Obećao Nikšić da se neće više dešavati kašnjenje PIO/MIO penzija ''ni u snu'', a vidi ovo ne znam da li jutros da idem u BBI-Ilidža ili ne?
nosara

#1409 Re: Istina o invalidima

Post by nosara »

iamia wrote:slusaj, americki sistem je jedino odrziv sistem u svijetu.
Nataknem ti taj sistem... Radices do smrti samo da bi potomcima ostavio dugove... :skoljka:

Kad ce prinadleznosti, ima li kakvih novosti...?
Gusztav

#1410 Re: Istina o invalidima

Post by Gusztav »

Maloprije na RSG radiu javili da danas počinje isplata invalidnina za maj (RVI i porodice poginulih).
Hrulj

#1411 Re: Istina o invalidima

Post by Hrulj »

Ovolike invalidnine su neodrzive. Treba obaviti reviziju i samo oni bez ruka i/ili noga da primaju invalidninu. Previse se ljudi nakacilo bez ikakve zasluge kroz doktorsku korupciju. Ne moze to tako. Trenutno ima vise penzionera nego radnika. A tek 17% od svih penzionera puca penziju zbog radnog staza. Sve ostalo invalidi, RVI, CZR, i vojnici.
holowey

#1412 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

Hrulj wrote:Ovolike invalidnine su neodrzive. Treba obaviti reviziju i samo oni bez ruka i/ili noga da primaju invalidninu. Previse se ljudi nakacilo bez ikakve zasluge kroz doktorsku korupciju. Ne moze to tako. Trenutno ima vise penzionera nego radnika. A tek 17% od svih penzionera puca penziju zbog radnog staza. Sve ostalo invalidi, RVI, CZR, i vojnici.
znaci ti si misljenja da paralizovane (jer imaju obje ruke/noge) treba smaknuti? ili ih pustiti da se snadju?
slijepe, gluhonijeme, mentalno zaostale takodje, po kratkom postupku?

pred izbore usvojiti zakone, obecati kule i gradove, a nakon izbora revizija... i sve tako u krug...
Hrulj

#1413 Re: Istina o invalidima

Post by Hrulj »

holowey wrote:
Hrulj wrote:Ovolike invalidnine su neodrzive. Treba obaviti reviziju i samo oni bez ruka i/ili noga da primaju invalidninu. Previse se ljudi nakacilo bez ikakve zasluge kroz doktorsku korupciju. Ne moze to tako. Trenutno ima vise penzionera nego radnika. A tek 17% od svih penzionera puca penziju zbog radnog staza. Sve ostalo invalidi, RVI, CZR, i vojnici.
znaci ti si misljenja da paralizovane (jer imaju obje ruke/noge) treba smaknuti? ili ih pustiti da se snadju?

pred izbore usvojiti zakone, obecati kule i gradove, a nakon izbora revizija... i sve tako u krug...
O takvima treba brinuti njihova porodica, ako nisu u mogucnosti onda drzava. Invalide, ali prave, one sto ostadose bez udova, ili ostadose paralizovani, njima treba penzija. Ostalo sve skinut.
nosara

#1414 Re: Istina o invalidima

Post by nosara »

Hrulj wrote:
holowey wrote:

O takvima treba brinuti njihova porodica, ako nisu u mogucnosti onda drzava. Invalide, ali prave, one sto ostadose bez udova, ili ostadose paralizovani, njima treba penzija. Ostalo sve skinut.
Jebeni majmune, zelim ti sto vise invalida u porodici, pa da se o njima mozes brinut... Picko smrdljiva...
holowey

#1415 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

Hrulj wrote:
holowey wrote:

decko, brkas pojmove... invalidske penzije je ukinuo bicakcic... a drzava brine kroz "invalidnine" i sta si ti sad novo predlozio?
Hrulj

#1416 Re: Istina o invalidima

Post by Hrulj »

pred izbore usvojiti zakone, obecati kule i gradove, a nakon izbora revizija... i sve tako u krug...[/quote]

O takvima treba brinuti njihova porodica, ako nisu u mogucnosti onda drzava. Invalide, ali prave, one sto ostadose bez udova, ili ostadose paralizovani, njima treba penzija. Ostalo sve skinut.[/quote]

decko, brkas pojmove... invalidske penzije je ukinuo bicakcic... a drzava brine kroz "invalidnine" i sta si ti sad novo predlozio?[/quote]

Necemo se gonjati oko naziva. Skinuti ih sve ako imaju noge, ruke i ako mogu hodati. Eto sta. To bi oslobodilo milijardu maraka svake godine.
Hrulj

#1417 Re: Istina o invalidima

Post by Hrulj »

fbih = 437 000 radnika
Rs = 237 000 radnika

Ukupno radnika = 674 000

FBiH = 378 000 penzionera
Rs = 238 000 penzionera

Ukupno penzionera = 616 000

Broj penzionera po radnom stazu = 104 720

Prosjecna penzija = 330 km

616 000 X 330 = 203 280 000 mjesecno

Godisnji izdatci = 2 439 360 000
Hrulj

#1418 Re: Istina o invalidima

Post by Hrulj »

Ljudi koji su radili citav zivot imaju penziju 300 km, zbog gomile invalida koji to nisu.
A da nije njih njihova penzija bi iznosila 1950 KM. Ne bi trebali brinuti dok su zivi.
kvazimodo30

#1419 Re: Istina o invalidima

Post by kvazimodo30 »

Pojedini clanovi foruma po kolicini iskazanog debilizma komotno mogu dobiti invalidnost na komisiji ....
Prepoznajte se i unaprijed izvinjenje, niste vi krivi nego majka priroda
kvazimodo30

#1420 Re: Istina o invalidima

Post by kvazimodo30 »

Hrulj wrote:Ljudi koji su radili citav zivot imaju penziju 300 km, zbog gomile invalida koji to nisu.
A da nije njih njihova penzija bi iznosila 1950 KM. Ne bi trebali brinuti dok su zivi.
hrulj druze imao sam stabilnu dvicu iz matematike pa bih molio objasnjenje za ovu racunicu ako moze
Bez ljutnje nekako ta cifra kad se podijeli na 300 000 penzionera izgleda mala
Hrulj

#1421 Re: Istina o invalidima

Post by Hrulj »

kvazimodo30 wrote:
Hrulj wrote:Ljudi koji su radili citav zivot imaju penziju 300 km, zbog gomile invalida koji to nisu.
hrulj druze imao sam stabilnu dvicu iz matematike pa bih molio objasnjenje za ovu racunicu ako moze

Imas javno objavljen broj radnika i broj penzionera u FBiH i RS-u

Racunica ti ide

penzioneri FBiH + Penz. RS. = penz BiH

penz BiH X prosjecna penzija za BiH = mjesecna isplata penzija

I da skontas godisnje izdatke za penzije

mjesecna isplata penzija X 12 = godisnji izdatak za penzije
kvazimodo30

#1422 Re: Istina o invalidima

Post by kvazimodo30 »

Hrulj wrote:
kvazimodo30 wrote:

Racunica ti ide

mjesecna isplata penzija X 12 = godisnji izdatak za penzije

U federaciji 378 000 penzionera prosjecna penzija 330 KM jednako 124 740 000 KM puta 12 mjeseci jednako
1 496 880 000 KM a ti naveo da se godisnje izdvaja za penzionere 317 116 800 KM
Pa me malo zbunila ta tvoja cifra, po nekoj mojoj racunici penzioneri su vecina birackog tijela pa ako im je lose nek glasaju svi za stranku penzionera i bit ce vecina u parlamentu pa onda mogu donositi zakone kakve hoce, sve dok to ne skontaju i ne urade mislim da je suvisan svaki komentar o visini penzija i polozajima penzionera
Pozdrav
Hrulj

#1423 Re: Istina o invalidima

Post by Hrulj »

A da nije njih njihova penzija bi iznosila 1950 KM. Ne bi trebali brinuti dok su zivi.[/quote]
Bez ljutnje nekako ta cifra kad se podijeli na 300 000 penzionera izgleda mala[/quote]

Racunica ti ide

mjesecna isplata penzija X 12 = godisnji izdatak za penzije[/quote]

U federaciji 378 000 penzionera prosjecna penzija 330 KM jednako 124 740 000 KM puta 12 mjeseci jednako
1 496 880 000 KM a ti naveo da se godisnje izdvaja za penzionere 317 116 800 KM
Pa me malo zbunila ta tvoja cifra, po nekoj mojoj racunici penzioneri su vecina birackog tijela pa ako im je lose nek glasaju svi za stranku penzionera i bit ce vecina u parlamentu pa onda mogu donositi zakone kakve hoce, sve dok to ne skontaju i ne urade mislim da je suvisan svaki komentar o visini penzija i polozajima penzionera
Pozdrav[/quote]

Jer sam racunao i za federaciju i za rs...
Ukupni 616 000 penzionera.

616 000 X 330 = 217 800 000

i

217 800 000 X 12 = 2 613 600 000
Gusztav

#1424 Re: Istina o invalidima

Post by Gusztav »

:evil:
Last edited by Gusztav on 12/06/2013 21:27, edited 1 time in total.
bude

#1425 Re: Istina o invalidima

Post by bude »

koje se sve nebuloze ovdje iznose, udio invalidskih penzija u ukupnom izdvajanju je 0,1877392154329668 sto je lako provjeriti a ne pisati napamet

http://www.fzmiopio.ba/images/statistik ... 052013.pdf
Locked