Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
iamia wrote:nema tu socijalnih pitanja. ogroman broj ljudi se vodi da su bili u ratu, a kladim se da mnogo njih nikad metka nisu ispucali.
logistika. kuhanje.. koordinacija... i slican bullshit.
amerika sigurno ima vise para nego BiH,, pa kad oni ne mogu podnijeti da daju penzije svakome vojniku, kako bi onda BiH mogla ?
halo../. dosta je sadake mentaliteta.
Moze Amerika podnijeti, ali nece. To je zemlja koja je odlucila da radi kako je odlucila. Evropa, sa svim svojim manama, radi drugacije i ima vecu osljetljivost po socijalnim pitanjima. Nije Amerika jedini sistem niti je najbolji sistem. To sto se tebi svidja je tvoja stvar. Meni se ne svidja.
Nemoj mi vise spominjati Ameriku sto se ovih stvari tice, molim te. Neka je gdje jeste, svaka joj cast, ali nemoj mi je prizivati u BiH.
slusaj, americki sistem je jedino odrziv sistem u svijetu. i zapadne evropske zemlje su pocele polako da ga koriste. jer vide da drugacije ne ide.!
ako je vojnik u ratu zaradio invalidnost, onda drzava mora sve uraditi da tog vojnika opskrbi svim potrebnim srestvima za zivot!. hranom, odjecom, autom, itd/.
ali metode provjere invalidnosti moraju biti striktne.
ovako kako je krenulo u BiH, svaki gulibilter bi hteo imati penziju, a nije zaradio ni ogrebotinu za vrijeme rata.
i onda drzava nema para ni da isplati onima kojima stvarno novac treba. koji su stvarni invalidi.
gulibilteri su problem ovakvog sistema u BiH. i ova prica ne moze biti zavrsena dok se njima ne stane u kraj.
Beadu wrote:nemoj bolan tako sa sadakistancima proglasit će te četnikom, oni su navikli ništa ne radit i samo penzije primat, stoka je to neradnička, a vazda im neko drugi kriv, da nema muslimanskih govana u BiH, bila bi ko švicarska
Beadu wrote:nemoj bolan tako sa sadakistancima proglasit će te četnikom, oni su navikli ništa ne radit i samo penzije primat, stoka je to neradnička, a vazda im neko drugi kriv, da nema muslimanskih govana u BiH, bila bi ko švicarska
nemoguce vruce wrote:nemoj bolan tako sa sadakistancima proglasit će te četnikom, oni su navikli ništa ne radit i samo penzije primat, stoka je to neradnička, a vazda im neko drugi kriv, da nema muslimanskih govana u BiH, bila bi ko švicarska
A ja ti se malo nahebem mamare...
napuši se kurčine turčine
ne mogu doci na red od mame tvoje...
samo ga doji i cuclaj i nemoj ništa da se brineš kurac ćeš da osjetiš i u grlu
Ovolike invalidnine su neodrzive. Treba obaviti reviziju i samo oni bez ruka i/ili noga da primaju invalidninu. Previse se ljudi nakacilo bez ikakve zasluge kroz doktorsku korupciju. Ne moze to tako. Trenutno ima vise penzionera nego radnika. A tek 17% od svih penzionera puca penziju zbog radnog staza. Sve ostalo invalidi, RVI, CZR, i vojnici.
Hrulj wrote:Ovolike invalidnine su neodrzive. Treba obaviti reviziju i samo oni bez ruka i/ili noga da primaju invalidninu. Previse se ljudi nakacilo bez ikakve zasluge kroz doktorsku korupciju. Ne moze to tako. Trenutno ima vise penzionera nego radnika. A tek 17% od svih penzionera puca penziju zbog radnog staza. Sve ostalo invalidi, RVI, CZR, i vojnici.
znaci ti si misljenja da paralizovane (jer imaju obje ruke/noge) treba smaknuti? ili ih pustiti da se snadju?
slijepe, gluhonijeme, mentalno zaostale takodje, po kratkom postupku?
pred izbore usvojiti zakone, obecati kule i gradove, a nakon izbora revizija... i sve tako u krug...
Hrulj wrote:Ovolike invalidnine su neodrzive. Treba obaviti reviziju i samo oni bez ruka i/ili noga da primaju invalidninu. Previse se ljudi nakacilo bez ikakve zasluge kroz doktorsku korupciju. Ne moze to tako. Trenutno ima vise penzionera nego radnika. A tek 17% od svih penzionera puca penziju zbog radnog staza. Sve ostalo invalidi, RVI, CZR, i vojnici.
znaci ti si misljenja da paralizovane (jer imaju obje ruke/noge) treba smaknuti? ili ih pustiti da se snadju?
pred izbore usvojiti zakone, obecati kule i gradove, a nakon izbora revizija... i sve tako u krug...
O takvima treba brinuti njihova porodica, ako nisu u mogucnosti onda drzava. Invalide, ali prave, one sto ostadose bez udova, ili ostadose paralizovani, njima treba penzija. Ostalo sve skinut.
O takvima treba brinuti njihova porodica, ako nisu u mogucnosti onda drzava. Invalide, ali prave, one sto ostadose bez udova, ili ostadose paralizovani, njima treba penzija. Ostalo sve skinut.
Jebeni majmune, zelim ti sto vise invalida u porodici, pa da se o njima mozes brinut... Picko smrdljiva...
decko, brkas pojmove... invalidske penzije je ukinuo bicakcic... a drzava brine kroz "invalidnine" i sta si ti sad novo predlozio?
pred izbore usvojiti zakone, obecati kule i gradove, a nakon izbora revizija... i sve tako u krug...[/quote]
O takvima treba brinuti njihova porodica, ako nisu u mogucnosti onda drzava. Invalide, ali prave, one sto ostadose bez udova, ili ostadose paralizovani, njima treba penzija. Ostalo sve skinut.[/quote]
decko, brkas pojmove... invalidske penzije je ukinuo bicakcic... a drzava brine kroz "invalidnine" i sta si ti sad novo predlozio?[/quote]
Necemo se gonjati oko naziva. Skinuti ih sve ako imaju noge, ruke i ako mogu hodati. Eto sta. To bi oslobodilo milijardu maraka svake godine.
Ljudi koji su radili citav zivot imaju penziju 300 km, zbog gomile invalida koji to nisu.
A da nije njih njihova penzija bi iznosila 1950 KM. Ne bi trebali brinuti dok su zivi.
Pojedini clanovi foruma po kolicini iskazanog debilizma komotno mogu dobiti invalidnost na komisiji ....
Prepoznajte se i unaprijed izvinjenje, niste vi krivi nego majka priroda
Hrulj wrote:Ljudi koji su radili citav zivot imaju penziju 300 km, zbog gomile invalida koji to nisu.
A da nije njih njihova penzija bi iznosila 1950 KM. Ne bi trebali brinuti dok su zivi.
hrulj druze imao sam stabilnu dvicu iz matematike pa bih molio objasnjenje za ovu racunicu ako moze
Bez ljutnje nekako ta cifra kad se podijeli na 300 000 penzionera izgleda mala
Hrulj wrote:Ljudi koji su radili citav zivot imaju penziju 300 km, zbog gomile invalida koji to nisu.
hrulj druze imao sam stabilnu dvicu iz matematike pa bih molio objasnjenje za ovu racunicu ako moze
Imas javno objavljen broj radnika i broj penzionera u FBiH i RS-u
Racunica ti ide
penzioneri FBiH + Penz. RS. = penz BiH
penz BiH X prosjecna penzija za BiH = mjesecna isplata penzija
I da skontas godisnje izdatke za penzije
mjesecna isplata penzija X 12 = godisnji izdatak za penzije
Racunica ti ide
mjesecna isplata penzija X 12 = godisnji izdatak za penzije
U federaciji 378 000 penzionera prosjecna penzija 330 KM jednako 124 740 000 KM puta 12 mjeseci jednako
1 496 880 000 KM a ti naveo da se godisnje izdvaja za penzionere 317 116 800 KM
Pa me malo zbunila ta tvoja cifra, po nekoj mojoj racunici penzioneri su vecina birackog tijela pa ako im je lose nek glasaju svi za stranku penzionera i bit ce vecina u parlamentu pa onda mogu donositi zakone kakve hoce, sve dok to ne skontaju i ne urade mislim da je suvisan svaki komentar o visini penzija i polozajima penzionera
Pozdrav
A da nije njih njihova penzija bi iznosila 1950 KM. Ne bi trebali brinuti dok su zivi.[/quote]
Bez ljutnje nekako ta cifra kad se podijeli na 300 000 penzionera izgleda mala[/quote]
Racunica ti ide
mjesecna isplata penzija X 12 = godisnji izdatak za penzije[/quote]
U federaciji 378 000 penzionera prosjecna penzija 330 KM jednako 124 740 000 KM puta 12 mjeseci jednako
1 496 880 000 KM a ti naveo da se godisnje izdvaja za penzionere 317 116 800 KM
Pa me malo zbunila ta tvoja cifra, po nekoj mojoj racunici penzioneri su vecina birackog tijela pa ako im je lose nek glasaju svi za stranku penzionera i bit ce vecina u parlamentu pa onda mogu donositi zakone kakve hoce, sve dok to ne skontaju i ne urade mislim da je suvisan svaki komentar o visini penzija i polozajima penzionera
Pozdrav[/quote]
Jer sam racunao i za federaciju i za rs...
Ukupni 616 000 penzionera.