grijesis,ali si svejstan togaStatic-X wrote:Hmmm podpaljujes gdje nije potrebno
dakle,zivot nam je zapisan,i jos moramo da odgovramo zao ono sto nam je vec unpared zapisano
a kader je zrno objasnjenja
grijesis,ali si svejstan togaStatic-X wrote:Hmmm podpaljujes gdje nije potrebno
Static-X wrote:A da ti skoknes do one teme ponovo pa je malo bolje prelistas![]()
Static-X wrote:
Ovako moja definicija sudbine kako ju je moja malenkost razumila i dozivljava nije nista vise nego ono sto ti je propisano od Allaha. U tom smislu sve sto ti se desava Allah je upoznat o tome i s njegovom voljom se desava. Sto znaci svaki dio tvog zivota je direktno ili indirektno povezan sa tom “sudbinom” jer nakraju kako god, zavrsices onako kako Allah to zeli tj. na nacin na koji ti je propisao On. Zbog toga kazem niko nezna svoju sudbinu zato mu nece pomoci razmisljanje o tome i nadanje da njegova sudbina ima bolji kraj.
S druge strane ateisti koji nevjeruju u Boga naravno nece vjerovati ni u sudbinu, ali i na taj nacin nista se nemjenja.
E sad ovdje nebi zapocinjao nesto drugo, da pokusam dokazati neke druge stvari za to vec teme postoje na forumu tako da nema potrebe vise raspravljati.
pa za koji tacno dio nam se onda sudi od strane Bogabesana wrote:Japljubav_aha wrote: Bog zna nas cijeli zivot unapred,znaci,on je vec zapisan![]()
Mastilo se osushilo, Pero je spushteno, Knjiga je zatvorena
arzuhal wrote: Allahova volja je Sveobuhvatna Volja i ništa se ne dešava mimo Njegove Volje. Ljudska volja je ograničena volja. Ograničena je Allahovom Voljom. To ne znači da čovjek nema pravo/mogućnost izbora, nego znači da ljudska volja nije apsolutna....Što god sam čovjek da izabere u životu (recimo vjeru ili nevjeru), dakle svojom voljom se odluči na nešto, to se slaže sa Allahovom Voljom. Jer Allahova je Volja da svaki pojedinac ima svoju slobodnu volju. Naša volja se nalazi unutar božanske volje (crtež) i zato se i veli da sve biva po Allahovoj Volji...To šta ćeš ti odabrati je tvoja stvar i sve što odabereš je u skladu sa Božijom Voljom.
Međutim, sve što mi biramo nije u skladu sa Božijim Zadovoljstvom, ali nam je On i dao priliku (Svojom Voljom) da sami sebi kreiramo Budući Svijet...
Allah ima i Apsolutno Znanje (osim Apsolutne Volje) te ZNA šta ćemo odabrati i upravo taj NAŠ IZBOR je zapisan, ne Njegov izbor. Time što je sve zapisano nije nam i nametnuto.I tu je ta razlika koji neki nikad da dokuče...
no ja sam pitala koji dijelovi su unapred zapisani,ma kakvu mi znaci donjeli odluku,ipka ce se mnoge radnje desiti onim sto nam je zapisano ,znaci nametnuto ,sto je poenta ,da mi ipak svoj zivot ne mozemo promjeniti iskjucivo svojom voljomljubav_aha wrote:
neko mi je davno rekao da je tok vlastitog zivota ipak moguce promjeniti i vlastitm djelima ,naravno ,uz Boziji blagoslovda li je i taj dio unapred zapisan
![]()
hvala
Vjerovati u iskaz znaci shvatati o cemu iskaz govori i uzimati da je to tacno bez dokaza.Static-X wrote:Heh, mislim daje cijela poenta u tome da nas mozak i malecni um nije u mogucnosti takve stvari u potpunosti svatiti, a najvise zbog toga jer je to stvar Sveznajuceg, on je taj koji nam je omogucio da na ovom svijetu imamo mogucnost izbora ali u isto vrijeme posto je Bog sveznajuci i izvan granica ovog svijeta, vremena i svega ostalog, on ipak zna sta ce se desiti.
Ko jaranu, preporucujem ti otvaranje teme Ateisti vs Vjernici gdje bi se moglo diskutovati o svemu.zenicanin 1979 wrote:Vjerovati u iskaz znaci shvatati o cemu iskaz govori i uzimati da je to tacno bez dokaza.Static-X wrote:Heh, mislim daje cijela poenta u tome da nas mozak i malecni um nije u mogucnosti takve stvari u potpunosti svatiti, a najvise zbog toga jer je to stvar Sveznajuceg, on je taj koji nam je omogucio da na ovom svijetu imamo mogucnost izbora ali u isto vrijeme posto je Bog sveznajuci i izvan granica ovog svijeta, vremena i svega ostalog, on ipak zna sta ce se desiti.
Ne mozes vjerovati u nesto sto ne shvatas jer onda ne znas u sta vjerujes.
Svaka recenica koja se ne shvata je kao grupa slova bez reda i znacenja te se ona ne moze smatrati tacnom a niti netacnom jer se ne zna sta ona govori.
Svako ce gledati u svoju buducnost dok ne umre ili ne oslijepi jer u koliko bi se desilo suprotno onda bi to znacilo da on ne gleda u svojoj buducnosti.U sadasnjem trenutku nemoguce je gledati u buducnost jer bi to znacilo da se foton odbio od objekta prije nego je objekt postojao a to je naravno nemoguce.A ako bi se posmatrac kretao brzinom vecom od brzine svjetlosti onda fotoni sadasnjosti posmatraca ne bi mogli stici. Vec kada bi usporio stigli bi ga ali posmatrac bi onda gledao prosle dogadjaje koje ti fotoni nose.Zvjezde koje ti promatras na nebu vjerovatno ne postoje jer su te zvjezde unistene u vremenu koje je bilo potrebno da svjetlost te zvjezde doputuje do tebe.Tako da ti gledas u proslost te zvjezde, u vrijeme kada je ona postojala.ljubav_aha wrote:Static-X ,zar ne znas da se ne odobrava gledati u buducnost ,prema religijskim normama,hm,kakav je to hodza![]()
i sto ja najcudnije,kako narod ne razmislja o tome
![]()
ti si po zanimanju naucnikzenicanin 1979 wrote:Svako ce gledati u svoju buducnost dok ne umre ili ne oslijepi jer u koliko bi se desilo suprotno onda bi to znacilo da on ne gleda u svojoj buducnosti.U sadasnjem trenutku nemoguce je gledati u buducnost jer bi to znacilo da se foton odbio od objekta prije nego je objekt postojao a to je naravno nemoguce.A ako bi se posmatrac kretao brzinom vecom od brzine svjetlosti onda fotoni sadasnjosti posmatraca ne bi mogli stici. Vec kada bi usporio stigli bi ga ali posmatrac bi onda gledao prosle dogadjaje koje ti fotoni nose.Zvjezde koje ti promatras na nebu vjerovatno ne postoje jer su te zvjezde unistene u vremenu koje je bilo potrebno da svjetlost te zvjezde doputuje do tebe.Tako da ti gledas u proslost te zvjezde, u vrijeme kada je ona postojala.ljubav_aha wrote:Static-X ,zar ne znas da se ne odobrava gledati u buducnost ,prema religijskim normama,hm,kakav je to hodza![]()
i sto ja najcudnije,kako narod ne razmislja o tome
![]()
To je slucajnost koja je rijesena odredjenim djelom tvojom licnom sugestijom.besana wrote:meni se desilo neshto "neobicno" :
Prije, ne znam, godinu i neshto, bila sam onako u problemima, neugodnostima, i bash sam se brinula. Nakon jednog telefonskog razgovora, onako dosta zabrinuta, i iskreno, malo uplakana, legnem i zaspim. Bio je dan, a zaspala sam valjda u behutu. U tom "snu" , a nisam nishta sanjala, cula sam glas, jasan, muski, ugodan, ali ne zavodljiv, nije ni prijeteci nego .... umjereno smirujuci. Mislim nije glas bez emocije bio, kao kad spiker cita vijesti, a nije bio ni pun nekih emocija (shto ja zapetljeh, a shta cu kad ne mogu objasniti)
I glas rece: "Za tri mjeseca, rjeshice se" Ovim rijecima, ovim redoslijedom. Znam da sam na sekundu otvorila oci. Onda ponovo zaspala. Ponavljam nishta nisam sanjala, niakvih slika pred ocimaA glas kao da je dolazio i iznutra i spolja.
Hajd pogodite, za (dodusha par dana vishe) tri mjeseca RJESILO SE. A bila je to, tada sam mislila bezizlazna situacija.
Bar znamo da je musko...besana wrote:meni se desilo neshto "neobicno" :
Prije, ne znam, godinu i neshto, bila sam onako u problemima, neugodnostima, i bash sam se brinula. Nakon jednog telefonskog razgovora, onako dosta zabrinuta, i iskreno, malo uplakana, legnem i zaspim. Bio je dan, a zaspala sam valjda u behutu. U tom "snu" , a nisam nishta sanjala, cula sam glas, jasan, muski, ugodan, ali ne zavodljiv, nije ni prijeteci nego .... umjereno smirujuci. Mislim nije glas bez emocije bio, kao kad spiker cita vijesti, a nije bio ni pun nekih emocija (shto ja zapetljeh, a shta cu kad ne mogu objasniti)
I glas rece: "Za tri mjeseca, rjeshice se" Ovim rijecima, ovim redoslijedom. Znam da sam na sekundu otvorila oci. Onda ponovo zaspala. Ponavljam nishta nisam sanjala, niakvih slika pred ocimaA glas kao da je dolazio i iznutra i spolja.
Hajd pogodite, za (dodusha par dana vishe) tri mjeseca RJESILO SE. A bila je to, tada sam mislila bezizlazna situacija.
Nemoguce je bilo kakvo gledanje buducnosti pomoocu ovakvih pomagala.Gospodo zadrzite zdrav razum.Vrlo je upotno da li je uopste postoji buducnost ili je ona proizvod slucajnih dogadjaja i pojavljuje se tek u sadasnjem trenutkuStatic-X wrote:Fakat ja nemogu da svatim da je uopste moguce vidjeti u buducnost,.. gledanjem u karte u dlan, bacanje graha, gledanje u soljicu kafe ...Interesuje me sto to ti vidovnjaci zapravo vide?
To je tipican nacin manipulacije pomocu nedovoljne odredjenosti.Odlicno primjeceno.Na zalost ne samo ko tih kvazi proroka nego i u religiji politici i mnogim drugim sverama vidimo takvo manipulisanje.Manipulisanje pomocu nedovoljne odredjenosti.Bravobesana wrote:Ne vide nishta, lupaju ono shto je uobicajeno za sve ljude: Imao si problema sa zdravljem (ko nije), selio si par puta (ko nije u BiH) , bio si zaljubljen ( cuj to?), imash novcanih problema ( ma nemojStatic-X wrote:Fakat ja nemogu da svatim da je uopste moguce vidjeti u buducnost,.. gledanjem u karte u dlan, bacanje graha, gledanje u soljicu kafe ...Interesuje me sto to ti vidovnjaci zapravo vide?
) , pod stresom si (odmah ti je neko neshto "bacio") brinesh za nekog u porodici (ko i svak') , imash problema na poslu ...
bljak, nek pogodi dvije stvari od ovih navedebih, covjek, koji je naravno ocajnik, cim je doshao kod nje/njega bude odushevljen
i povjeruje
Sve dok postoji vrijeme postoji i buducnost, a sad dali mi neko moze reci moju buducnos, prosto sumljam.zenicanin 1979 wrote:Nemoguce je bilo kakvo gledanje buducnosti pomoocu ovakvih pomagala.Gospodo zadrzite zdrav razum.Vrlo je upotno da li je uopste postoji buducnost ili je ona proizvod slucajnih dogadjaja i pojavljuje se tek u sadasnjem trenutkuStatic-X wrote:Fakat ja nemogu da svatim da je uopste moguce vidjeti u buducnost,.. gledanjem u karte u dlan, bacanje graha, gledanje u soljicu kafe ...Interesuje me sto to ti vidovnjaci zapravo vide?