@jbl ne pominji šešelja u tom kontekstu naspram Sarajlija, dobićeš banJBL wrote:
Siguran sam da postoje i Saralije koji zele vidjeti Seselja sa guslama u Zetri sto naravno znaci da sve skupa treba sto prije odraditi....
Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#1401 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
-
Edin 24,5
#1402 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
fixer wrote:uz duzno postovanje, koliko god ovo sto ti zagovaras bilo opravdano, ipak tu postoji neka mala razlika izmedju vojske r. srpske i ss divizija. sustina im je jednaka, no, ipak, u formi se itekako razlikuju na nasu veliku zalost. da nije bilo paragrafa na hartiju papira koji je abolirao ideju, a prividno kaznio sprovoditelje te ideje, danas bi postojao medjunarodni konsenzus u osudi vojske republike srpske - ali ne postoji.insistiranjem na sprovodjenju dejtonskog sporazuma dat je nagovjestaj da medjunarodne snage razumiju razloge pocetka rata sa srpske strane, a samim time i razloge nastanka vojske republike srpske. u fazonu bacanja prasine u oci, ta ista medjunarodna zajednica sudi pojedincima iz redova te vojske, nikako citavoj ideji. i to je ona najbolnija istina. da to nije tako danas mi ne bi imali na svakom cosku manjeg entiteta spomenike palim herojskim vojnicima republike srpske. danas ne bi imali na celu drzave politicara koji izjavljuje da mu je cast bilo sluziti vojci rs-a, istoj toj vojsci koja je sijala smrt na cjelokupnom teritoriju zemlje. da li cemo i njega pokusati izbaciti iz sarajeva?Edin 24,5 wrote:Kad neko nesto ne moze da shvati, ja onda obicno koristim metod analogije:
Zamislite da imate neku javnu osobu koja se pojavljivala u nacistickoj uniformi u sumnjivim oklonostima.
E sad, zamislite da ta osoba dolazi gostovati u Izraelu, i da je neko iz Izraela pita: "Ko je ubijao Jevreje u Auschwitzu?", a ona odgovara "pa zar je bitno???"
Mislite li da bi ta osoba imala gostoprimstvo u Izraelu ???
Stvar je u tome da li postujemo sami sebe i ono kroz sta smo prosli.
Padali smo na necije "mirotvorstvo", "prijateljstvo", "dobrosusedske odnose", pa su nam uvalili medjunarodne potjernice.
Sto ih ne podigose protiv ljudi iz hrvatskog vojno-politickog vrha, a tvrde da su izvrsili genocid i etnicko ciscenje u Oluji, pa bi bilo logicno da prije njih optuzuju nego ove nase ???
Zapitajte se malo.
Sve se bojim da bi neka javna licnost koja se sepurila u uniformi u Vukovaru, recimo '92., mogla nastupiti u Domu Sportova ili ZG Areni. A da usput ne zeli reci ko je ubijao u Vukovaru, sto citav svijet zna.
Moramo pokazati zube zbog naseg vlastitog dostojanstva.
Dobro je da si prepisao bas taj moj post jer zbog njegove jasne argumentacije, bez imalo lazne skromnosti, volim sto se ponavlja.
I kaze neko "ovi sto se sad bune protiv Brene, pljeskali Aliji sto je ugostio Krajisnika".
Ja Aliji nikad u zivotu nisam "pljeskao", a svojim komentarima ovdje smatram da branim dostojanstvo grada, koje nam itekako nedostaje. Ne samo kad je u pitanju ovo, nego generalno.
Sto se vehabizma tice, neka gospoda koja ga niotkud ukljucuju u ovu temu radi nekih svojih licnih frustracija, otvore teme o queer festivalu, pa procitaju, izmedju ostalih, i moje komentare.
Uostalom, ovdje pricamo o Breni.
I naravno, ja ne govorim u ime svih Sarajlija, pa pogotovo onih koji ce ici na taj koncert, ali GOVORIM U IME ONIH KOJIMA JE STALO DO DOSTOJANSTVA OVOG GRADA.
Ako jedna ne tako marginalna javna licnost dolazi gostovati u najvecu dvoranu ovog grada, koja je usput bila i zapaljena (doticna bi kazala "nije bitno od koga"), a osim sto je sutjela i suti, sto eto i ne moramo zamjerati, postoje indicije da je na odredjeni nacin bila na strani zlocinaca (Brcko 1993., najava koncerta te prilike, uniforma, spot u srpskim vojnim uniformama 1996., a moguce i prije, sve pogledati na youtube), onda se postavlja logicno pitanje, sta je sljedece ???
Ovaj grad mora cijeniti samog sebe i patnje kroz koje je prosao, a zna se zbog cega.
Svako ko nije jasno distanciran od onog sto je uzrokovalo te patnje, ne smije biti dobrodosao ovdje.
Ona ovdje ne dolazi sluzbeno politicki, niti da bi "odsjela" u nasem zatvoru, vec da bi zgrnula puno love i ostvarila svoju veliku licnu i profesionalnu pobjedu. Njoj ne mora biti namjera vrijedjati ovaj grad, ali ona to radi.
-
staza
#1403 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
Glavna parola životna je: nemaj straha i svugdje si dobrodošao.Hantraga wrote:Gledao sa CD i sve je ovako tacno...Nije dala nijedan konkretan odgovor, koji bi vecina koja pljuje po njoj ovdje htjela da cuje.Čudna sorta wrote:Pa ni na jedno pitane nije dala konkretan odgovor, što je bilo i za očekivati od nje.![]()
Posebno me zanimao odgovor na pitanje da li je u BiH bio rat ili agresija, jest' da je smjela bilo šta reći.![]()
![]()
Koje je gluposti žena pričala, pa to je nevjerovatno... otmica sina, smrt Rake Đokića (što je i za nas bilo vrlo potresno, ne pitaj), tolika zabrinutost za svoju porodicu, pa slomljenja noga (jadna majko), pa odlazak u Ameriku gdje je Bobin sinčić diplomirao... što bi se reklo priča Niđe veze!
I kaže nije smjela u to vrijeme iznositi svoje mišljenje, niti je uopšte znala šta se dešava u BiH u to vrijeme, ali sad kada zna šta se dešavalo i sada kada više nisu devedesete opet ne iznosi svoj stav... priča o skroz lijevim stvarima... uh kako me žena iznervirala!!!!![]()
![]()
Uopste nisam na njenoj strani, ali je razumijem, jel sam rat 92-95 proveo na podrucju RS. Vjerujem da ona nesmije da kaze mnoge stvari, a zasto nesmije je navela mnoge cinjenice koje su tacne.
Kad je Senad pitao sto se nije oglasila u ratu, rekla je da je Srbija tad bila medijski blokirana, i da su jedine objektivne vijesti dolazile sa B92. Takodje je rekle da u to vrijeme, mnogi koji su dizali glas protiv rata, danas nisu medju nama. Sto je tacno.
Kad je Senad upitao sto nista nije rekla poslije, kad se rat zavrsio. Onda je spomenula otmicu njenog sina, i mnogo sto je prosla kroz tu otmicu. Ma kako mi mislili da ona ima slobodu da kaze sta zeli, ja sam uvjeren da je nema, jel se plasi. Vjerujem da se neplasi sebi, vec se plasi svojoj djeci.
JA sam u toku rata bio prinudjen da idem i pisem pro srpske parole po svom rodjenom gradu. Da me je neko natjerao da obucem uniformu i da me uslikao tada, vjerujem da bih danas imao problema. Srecom, moje komsije nisu bili tako "zli", pa su se zadovoljili samo sto sam im pisao parole po gradu.
Danas kad odem u posjetu u svoj rodjeni grad, ti isti ljudi mi prilaze da se pozdravim sa njima, kao da nista nije bilo...
LAko je biti niko i nista, sjediti na forumu ili blejati iz dijaspore i govoriti protiv Srbije i sve ono sto je Srbija ucinila u BiH.
Treba imati muda pa to govoriti, a zivjeti u Banja Luci, Srebrenici ili Beogradu...
Brena je zivjela za ono sto je bila Jugoslavija, i otisla je u Beograd 81, zaljubila se u popularnog tenisera. U to vrijeme, vjerovatno nije ni primjetila da je on Srbin, jel je bila zasljepljena ljubavlju. Gradila je svoju karijeru u Beogradu, i radjala djecu.
Mozemo naci milione ovakvih slucajeva u bivsoj Jugoslaviji, koji nisu ni sanjali da ce jedan dan izbiti rat i da je bolje da se zene/udaju sa osobe iste vjere kao sto su oni.
Dakle, njen najveci grijeh bi bio sto se udala za Srbina, pa je bila primoranad a ostane i zivi u Beogradu.
Ma kako to svi shvatali, Brena je robinja svog zivota. Jel kao sto rece u CD, kad se raspala Jugoslavija, raspala se i ona.
To joj je dovoljna kazna, koja ce je pratiti cjeli zivot.
Ali joj dajem kredit sto jeste priznala javno da je uvjek bila i ostala Fahreta i bosanka...
Niko ne govorio ni protiv koga: svi smo mi Južni Slaveni i po tome smo braća.
Ostalo je nebitno: i ostalo svako zna pred sobom.
Svako je dobrodošao i u ovu virtualnu i u stvarnost realnu.
Al' se nadam da mogu iznijeti svoj stav.
Kao što su neki bili prisiljeni da lijepe plakate.
Svako dobro...
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1404 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
Meni nikako nije jasno zašto se na ovoj temi uvodi rasprava o visokim političkim i Ustavnij pitanjima, pa se čak optužuje forumaše za posljedice Dejtona. svašta pročitat i koliki je bezorazluk pojedinih.
-
Edin 24,5
#1405 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
I naravno, Zetra je ustanova Kantona, to zaboravljamo.
Ne bi imao nikakav problem da Brena odrzi svoj koncert u nekoj folkoteci ili necijoj privatnoj hali.
Ne radi se o tome ko sta voli, nego o mjestu odrzavanja i onom ko je odobrio to mjesto - nadlezni ministar, zna se koji.
Ne bi imao nikakav problem da Brena odrzi svoj koncert u nekoj folkoteci ili necijoj privatnoj hali.
Ne radi se o tome ko sta voli, nego o mjestu odrzavanja i onom ko je odobrio to mjesto - nadlezni ministar, zna se koji.
- Neelix
#1406 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
ojcaaaa
-
Edin 24,5
#1407 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
KatarinaKosaca wrote:Meni nikako nije jasno zašto se na ovoj temi uvodi rasprava o visokim političkim i Ustavnij pitanjima, pa se čak optužuje forumaše za posljedice Dejtona. svašta pročitat i koliki je bezorazluk pojedinih.
Pa to je, kad nemas argumenata, onda blatis neistomisljenike, pa ukljucujes stvari koje veze nemaju s temom, poput Alijinih potpisa i govora, vehabizma, itd.
Da se Brena sepurila u vojnoj uniformi u Vukovaru, nikad ne bi zapjevala u Zagrebu.
Mi smo kao narod ovdje toliko ubijeni u pojam, da nemamo nikakvo dostojanstvo, ponos, i sto je najgore, samopostovanje.
-
fixer
#1408 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
sarajevo nece izgubiti dostojanstvo zbog nekog koncerta brene. ne zaboravi da sarajevo nije integralna jednoumna, jednobrazna masa. niko sarajevo nece suditi jer je 10 000 ljudi otislo na koncert brene, nebitnog lika u gadnoj proslosti. dapace, postoji veca mogucnost da se sarajevo stavi na los glas zbog zabrane. uostalom, dostojanstvo se ne postize zabranom - to je represivna metoda. dostojanstvo se moze ocuvati ignoriranjem.Edin 24,5 wrote:
Dobro je da si prepisao bas taj moj post jer zbog njegove jasne argumentacije, bez imalo lazne skromnosti, volim sto se ponavlja.
I kaze neko "ovi sto se sad bune protiv Brene, pljeskali Aliji sto je ugostio Krajisnika".
Ja Aliji nikad u zivotu nisam "pljeskao", a svojim komentarima ovdje smatram da branim dostojanstvo grada, koje nam itekako nedostaje. Ne samo kad je u pitanju ovo, nego generalno.
Sto se vehabizma tice, neka gospoda koja ga niotkud ukljucuju u ovu temu radi nekih svojih licnih frustracija, otvore teme o queer festivalu, pa procitaju, izmedju ostalih, i moje komentare.
I naravno, ja ne govorim u ime svih Sarajlija, pa pogotovo onih koji ce ici na taj koncert, ali GOVORIM U IME ONIH KOJIMA JE STALO DO DOSTOJANSTVA OVOG GRADA.
Ako jedna ne tako marginalna javna licnost dolazi gostovati u najvecu dvoranu ovog grada, koja je usput bila i zapaljena (doticna bi kazala "nije bitno od koga"), a osim sto je sutjela i suti, sto eto i ne moramo zamjerati, postoje indicije da je na odredjeni nacin bila na strani zlocinaca (Brcko 1993., najava koncerta te prilike, uniforma, spot u srpskim vojnim uniformama 1996., a moguce i prije, sve pogledati na youtube), onda se postavlja logicno pitanje, sta je sljedece ???
Ovaj grad mora cijeniti samog sebe i patnje kroz koje je prosao, a zna se zbog cega.
Svako ko nije jasno distanciran od onog sto je uzrokovalo te patnje, ne smije biti dobrodosao ovdje.
Ona ovdje ne dolazi sluzbeno politicki, niti da bi "odsjela" u nasem zatvoru, vec da bi zgrnula puno love i ostvarila svoju veliku licnu i profesionalnu pobjedu. Njoj ne mora biti namjera vrijedjati ovaj grad, ali ona to radi.
- Topla voda
#1409 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
rat je zavrsen za brene,svrakice,hadzihafizbegovice,merline,radoncice,miskovice...svi mlate lovu
a kokuzi nek pametuju sta treba ,sta ne treba
a kokuzi nek pametuju sta treba ,sta ne treba
-
staza
#1410 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
Edin 24,5 wrote:KatarinaKosaca wrote:Meni nikako nije jasno zašto se na ovoj temi uvodi rasprava o visokim političkim i Ustavnij pitanjima, pa se čak optužuje forumaše za posljedice Dejtona. svašta pročitat i koliki je bezorazluk pojedinih.
Pa to je, kad nemas argumenata, onda blatis neistomisljenike, pa ukljucujes stvari koje veze nemaju s temom, poput Alijinih potpisa i govora, vehabizma, itd.
Da se Brena sepurila u vojnoj uniformi u Vukovaru, nikad ne bi zapjevala u Zagrebu.
Mi smo kao narod ovdje toliko ubijeni u pojam, da nemamo nikakvo dostojanstvo, ponos, i sto je najgore, samopostovanje.
- trijezan
#1411 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
ne znam zasto se tompsonu zabranio koncert. bar je coek iskren.
-
Edin 24,5
#1412 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
fixer wrote:sarajevo nece izgubiti dostojanstvo zbog nekog koncerta brene. ne zaboravi da sarajevo nije integralna jednoumna, jednobrazna masa. niko sarajevo nece suditi jer je 10 000 ljudi otislo na koncert brene, nebitnog lika u gadnoj proslosti. dapace, postoji veca mogucnost da se sarajevo stavi na los glas zbog zabrane. uostalom, dostojanstvo se ne postize zabranom - to je represivna metoda. dostojanstvo se moze ocuvati ignoriranjem.Edin 24,5 wrote:
Ponavljam: Ja bih to rado ignorisao da se desava u nekoj folkoteci ili necijoj privatnoj hali.
Ovako, cinjenica da je to u Zetri, simbolu ovog grada, o kojoj odlucuju institucije kantona, stvari podize na problematicnu razinu i dovodi u pitanje upravo ovo o cemu pricam, dostojanstvo Sarajeva.
Jos jedanput, da se Brena sepurila recimo 1992. u Vukovaru u srpskoj uniformi, nikad ne bi zapjevala u Zagrebu, cije razmjere ratnih stradanja se ne mogu porediti sa nasim gradom. To se zove dostojanstvo. Snosi posljedice svojih postupaka.
-
Edin 24,5
#1413 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
Nije dobar s Hadzihafizbegovicem.trijezan wrote:ne znam zasto se tompsonu zabranio koncert. bar je coek iskren.
Sad se ispostavlja da je to pravi razlog.
Bahati provincijalac se docepao fotelje u glavnom gradu, nije sala, i sad prosipa svoju birokraciju.
Nigdje ne pise da je za ugled grada Tomsonov koncert neprihvatljiv, iako ja licno smatram da je. Medjutim, za Brenu vrijedi drugi arsin. Ona je "demilitaristicki raspolozena". Majko draga!
- Neelix
#1414 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
cuj tomsona i brenu poredit. vi ste stvarno bolesni 
- trijezan
#1415 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
poslusajte novi hit Brene hajde da se volimo Emire H
ili mozda spot za snage srpske... http://www.youtube.com/watch?v=56nqoQdG ... re=related
ili mozda spot za snage srpske... http://www.youtube.com/watch?v=56nqoQdG ... re=related
- trijezan
#1416 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
Neelix wrote:cuj tomsona i brenu poredit. vi ste stvarno bolesni
zasto? halo ba, neko je transparentan kao tompson, neko ne poput harisa džinovica, brene itd. ko god je bio sa ljudima koji su kroz nisan gledali sarajevo zaboli me kurac pa makar nikad ne znao sta je objektivnost i multikulturalnost.
-
fixer
#1417 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
druze, poredjenje ti je opet sasvim povrsno. vojska r. srpske je postojala legalno do 2005. ona i sad nije mrtva, samo je preoblikovana u oruzane snage bih. brigu o njenom identitetu i tradiciji je preuzelo tijelo zvano pjesadijski puk.Edin 24,5 wrote:
Ponavljam: Ja bih to rado ignorisao da se desava u nekoj folkoteci ili necijoj privatnoj hali.
Ovako, cinjenica da je to u Zetri, simbolu ovog grada, o kojoj odlucuju institucije kantona, stvari podize na problematicnu razinu i dovodi u pitanje upravo ovo o cemu pricam, dostojanstvo Sarajeva.
Jos jedanput, da se Brena sepurila recimo 1992. u Vukovaru u srpskoj uniformi, nikad ne bi zapjevala u Zagrebu, cije razmjere ratnih stradanja se ne mogu porediti sa nasim gradom. To se zove dostojanstvo. Snosi posljedice svojih postupaka.
komande pukova mogu(2) Oružane snage sastoje se iz rodova organiziranih po sistemu pukova. Postoje tri pješadijska puka koji
su organizacije odgovorne za vojno naslijee i identitet jedinica i naroda iz kojih potiu. Oni nemaju
operativna ni administrativna ovlaštenja.
* upravljati muzejom puka,
* kontrolirati finansijski fond puka
* pripremati, istraživati i njegovati historiju puka,
* objavljivati biltene puka,
* čuvati kulturno-historijsko naslijeđe puka,
* davati uputstva o održavanju posebnih svečanosti,
* davati uputstva o običajima, odjeći i ponašanju puka,
* voditi oficirske, podoficirske i vojničke klubove.
nama ne treba brena da svakodnevno budemo podsjecani na ono sta nam se desilo i od koga. nama ne treba brena u uniformi vojske republike srpske kako bi opet vidjeli tu uniformu. mi smo osudjeni na nju. hrvati nisu. dok je uniforma vojske sao krajine ostala vojska paradrzave, uniforma r. srpske je rehabilitovana i cak pocascena dobila tijelo koje ce se pobrinuti da se ocuva njen identitet i tradicija, onako, u folklornom duhu.
-
staza
#1418 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
Perković ima moje poštovanje kao bojovnik RH.trijezan wrote:ne znam zasto se tompsonu zabranio koncert. bar je coek iskren.
Rušenjem Staroga mosta jedna duboka konekcija u meni je završena.
Kad mi Marko počne pjevati o Gradiški Staroj, sjetim se svojih... kod Bulevara i Papa je poželjan: Perković nije...
Last edited by staza on 25/05/2009 01:09, edited 1 time in total.
-
fixer
#1419 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
svaki iskreni fasist je pozeljan.trijezan wrote:ne znam zasto se tompsonu zabranio koncert. bar je coek iskren.
- Fair Life
#1420 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
Zdravije je imati dobrog neprijatelja nego loseg prijatelja.fixer wrote:svaki iskreni fasist je pozeljan.trijezan wrote:ne znam zasto se tompsonu zabranio koncert. bar je coek iskren.![]()
- JBT
#1421 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
Razocaracu se ako ne vidim bar pet ljudi sa ovoga foruma ispred Zetre sa transparentima koji pozivaju na patriotski bojkot koncerta i parolama koje ministra kulture prozivaju kao laznog patriotu. Hajd` jednom budite principjelni pa pokazite svoj stav na licu mjesta. Pa govorite u ime naroda, pa narod ce vas podrzati. A ionako ce na koncertu biti 90% ljudi koji svoj patriotizam dokazuju glasanjem za najvecu bosnjacku stranku. Ne vjerujem da ce itko ko ovdje ima drugacije misljenje biti na tom koncertu, tako da je jedan problem manje. Teren je izuzetan. Sve se slaze. Bujrum.
- JBT
#1422 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
Ne volim sam sebe citirati, ali je jednostavnije nego se ponavljati:
by JBT on 16. Apr. 2009. 09:15
AAAAA, ne mogu da se ne ibratim. Neka je, neka peva. Jebo Brenu.
Kaze meni jedan jaran nekad davno: "Uh, sto mrzim ove papanske kafane sa novokomponovanom muzikom. Sve bi ih zapalio!!" Rekoh mu: "E, jesi pametan. I da im onda sva klijentela predje kod nas u kafane."
Neka, neka se ljudi zabavljaju. Inace, bezze skupljaju frustracije pa opet po nama. Neka dodje i Ceca. Ja bih jos i zovnuo. Neka peva. Pa kom opanci kom obojci. Neka se vidi na cemu smo pa da se tome prilagodimo i efektivnu taktiku pravimo.
-
fixer
#1423 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
borit cemo se mi i otjerat cemo brenu, ali sta cemo s govnima u nasoj avliji koja su nasilno uokvirena u zlatan okvir? jebote breno, koji si ti faktor da nosis uniformu vojske r. srpske? nisi na nikakvoj istaknutoj poziciji u bih, odakle ti takva drskost da se samo usudjujes ispuniti zetru? dobij na izborima, pa te dezurni dusebriznici nece doticati kad odlucis da napunis predsjednistvo, kasarnu kozaru, dom oruzanih snaga, a ne zetru - najvecu drzavnu instituciju. postani direktor javne televizije pa pjevaj cetnicke, ustaske, nacisticke, ili neke druge pjesmice koje velicaju monstruozne dogadjaje i rezime, mi cemo refleksno zatvoriti oci zaslijepljeni odsjajem s table na tvom uredskom stolu, koja istice tvoju funkciju, i kroz nju tvoju velicinu i nedodirljivost. ovako smo primorani da branimo nase dostojanstvo, a pritom nismo u stanju da objasnimo kakvo to mi dostojanstvo mozemo imati nakon ove kukavicke selektivnosti. zar je kozara manje bosanska nego zetra? zar je brena duzna biti veca bosanka od nekog na funkciji u ministarstvu bosne i hercegovine?BANJALUKA - Svečanom ceremonijom u banjalučkoj kasarni "Kozara" juče je obilježena 17. godišnjica formiranja Vojske RS i četiri godine postojanja 3. pješadijskog puka RS u okviru reformisanih Oružanih snaga BiH.
Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je u svom obraćanju da 3. pješadijski puk RS baštini tradicije Vojske RS. Radmanović je, čestitajući jubilej, vojnike, podoficire i oficire pozdravio tradicionalnim vojničkim pozdravom - Pomoz bog junaci.
Uz podsjećanje da je Vojska RS prije 17 godina osnovana kao legitimna oružana sila srpskog naroda u BiH u proteklom ratu, Radmanović je istakao da se mora odati duboka zahvalnost porodicama palih, zarobljenih i nestalih boraca u proteklom ratu.
Govoreći o položaju porodica palih boraca, invalida i demobilisanih boraca, Radmanović je kazao da se u 2009. godini planira završetak više od 100 stambenih jedinica, početak gradnje novih, sanacija objekata i dodjela novčanih sredstava.
On je izrazio nadu da će u skoroj budućnosti objektivna naučna i nepristrasna analiza pokazati obim ratnih ljudskih i materijalnih razaranja u BiH, čime će prestati sve manipulacije o broju poginulih, nestalih i zarobljenih na svim stranama koje u javnosti svjesno plasiraju pojedini politički centri iz samo njima poznatih razloga.
Radmanović je poručio i da očekuje sudsko procesuiranje svih onih koji su počinili ratne zločine na sve tri strane, a koji danas izbjegavaju pravdi jer "njihovi politički zaštitnici odolijevaju svim javnim prozivkama i dokazima o počinjenim zločinima".
On je istakao da je u proteklom ratu i na srpskoj strani bilo nečasnih postupaka koji se ničim ne mogu opravdati dodajući da takva ponašanja pojedinaca neće i ne mogu zatamniti Vojsku RS koja je bila "viteška organizacija koju su krasile hrabrost, junaštvo i čojstvo njenih pripradnika".
"Dejtonski mirovni sporazum verifikovao je i prihvatio rezultate legitimne oružane borbe Vojske RS i politički ih potvrdio kroz dvoentitetsko uređenje BiH u kojem je RS jedan državotvorni entitet BiH, čime je jasno potvrđena opravdana borba u BiH za svoje nacionalne interese", kazao je Radmanović.
Milorad Dodik, premijer RS, nakon svečane ceremonije kazao je da je on jedan od poslanika koji je 1992. godine izglasao odluku da se formira Vojska RS kao legitimni odraz volje srpskog naroda.
"Danas mi je drago što sam bio učesnik formiranja Vojske RS i s ponosom se sjećam tog dana", kazao je Dodik dodajući da mu je želja da se tradicionalno obilježava ovaj dan te da puk koji baštini tradiciju Vojske RS ima veću integraciju s lokalnim društvom.
Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH, je kazao da se pred prošlošću ne smiju zatvarati oči jer je ona na svoj način značajna za sva tri naroda koja se primarno identifikuju sa VRS, HVO ili Armijom BiH.
Ocijenio je da je ovo bio značajan događaj i svima pripadnicima Oružanih snaga koji obilježavaju godišnjicu čestitao jubilej.
Obilježavanju 7. godišnjice formiranja Vojske RS i četiri godine postojanja 3. pješadijskog puka RS, su pored predstavnika Ministarstva odbrane BiH i zvaničnika RS prisustvovali i Rafi Gregorijan, zamjenik visokog predstavnika, i brojni vojni atašei u BiH.
Međutim, on je napomenuo da BiH ne treba da izgubi pravo na svoje mišljenje ili stav.
Jubilej obilježen I u Bijeljini i Brčkom
Parastosima u Brčkom i Bijeljini i polaganjem vijenaca je obilježen Dan Vojske RS u Bijeljini i Brčkom.
Mićo Panić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Bijeljina, rekao je da da ovaj puk nastavlja tradiciju VRS i istakao da "obilježavajući ovaj dan sjećamo se i odajemo i počast poginulim vojnicima" dodajući da će Boračka organizacija nastojati da ovakve manifestacije budu još snažnije.
Članovi porodica poginulih boraca i Boračke organizacije u Brčkom prisustvovali su parastosu a zatim položili vijence na spomenik palim borcima u Gornjem Breziku gdje se svake godine na ovaj način obilježana 12. maj kao dan sjećanja na 437 poginulih pripadnika Vojske RS s područja Brčkog.
p.s. zabranit cemo mi tebe breno, a onda cemo urmijeti u vlastitim govnima, s prividnom aromom dostojanstva i velicine.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#1424 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
Da slucajno ima obraza, podmirila bi troskove i otisla u Beograd.Fair Life wrote:
- trijezan
#1425 Re: Brena-koncert 30.maj-ALL ABOUT
jest pozeljan na golom otoku. ko prizna pola mu se doda.fixer wrote:svaki iskreni fasist je pozeljan.trijezan wrote:ne znam zasto se tompsonu zabranio koncert. bar je coek iskren.![]()
pa bar da je vise lepa, mozda bi joj se moglo i oprostiti sto joj crvena beretka ne stoji