Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#1401 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

skolarac wrote:Imamo dvije vrste razuma: praktični razum(akl ameli) i onaj spekulativni (akl nazari,filozofski) razum. Rekli smo da onaj prvi razum omogućava čovjeku da raspozna dobro od zla, hladnoću od topline, korist od štete. Da bi čovjek omogućio sebi lagodan život na Ovom svijetu ne treba mu nikakav iman, ni vjera, treba mu samo jedna količina intelekta da napravi automobil, kompjuter i sl.. Ali, ako ne posjeduje nimalo od ovog drugog razuma, razuma koji analizira svrhu postojanja, dolaska na Ovaj svijet i odlaska sa Ovog svijeta - onda je takav čovjek, makar bio i znalac dunjalučkih nauka, sa stanovišta Islama džahil i neznalica. To je kao kada je čuveni hirurug rekao:
“Dok ne vidim Boga ispod ovog mog skalpela ja u Nj ne vjerujem”.
Ili, Jurij Gagarin, kojemu su prije nekoliko dana obilježavali godišnjicu prvog odlaska u svemir, koji je, kada se popeo nekoliko stotina km iznad Zemlje, izjavio:
“Ja nigdje gore nisam vidio Boga!” našto je jedan zapadnjački astronom kazao:
“On se popeo u svemir taman toliko koliko je kad neko stane na cigaru.”
Svaka od ovih vrsta razuma ima okvir i granice u kojima može da djeluje. To je kao kad bi neko rekao: ja moram sve mirise vidjeti ili sve znakove čuti - a nemoguće je mirise vidjeti i znakove čuti jer se mirisi osjećaju nosom, a znakovi gledaju očima; pa ako neko kaže: neću se pokoriti sve dok to ne vidim, to je znak poremećenosti uma – jer onaj ko ima ispravno uho i čuje zvukove, a kaže: neću se pokoriti sve dok ne budem vidio te zvukove, pa šta drugo reći za nj nego da nije normalan.
Rečeni naučni progres još uvijek nije nikakav dokaz da su naučni eksperti ovladali savršenstvom – mnogi od njih još uvijek ho­daju u mraku Ovoga svijeta. Stvorenja na Ovom svijetu su takve prirode da neka možemo opipati, a druga ne možemo ni opipati ni vidjeti. Takav je i naš život, jedan dio života - ovaj dunjalučki - osjećamo i vidimo, a onaj drugi ne vidimo i ne osjećamo, ali vjerujemo da ćemo doći do njega.
A tako znaci, govoris o nekom razumu sa religijskog aspekta, to mi je dovoljno, ni ne ocekujem da sam po religijskim normama razuman covjek.

To i jeste ono o cemu govorim, religija daje svoja pravila razuma onako kako im odgovara, neka druga religija bi dala drugacija pravila/definicije, neka treca ideologija bi dala svoju definiciju, sve kako kome odgovara, ne postoji neki univerzalni pokazatelj razuma, kao ni inteligencije ili pameti, sve zavisi iz kojeg ugla gledas.
Ateista

#1402 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

skolarac wrote:Pametan covjek funkcionise u drustvu.Skoluje se,socijalno je bice,izrazava emocije,uci,saznaje,odgovoran je za svoje postupke..,ukratko receno zivi zivot covjeka.E sada neko je vise pametan,neko manje(koeficijent ineligencije).
Prvo sto ne postoji univerzalni test inteligencije i ne postoji nacin da se utvrdi ko je stvarno inteligentniji. Jedan isti test inteligencije se ne moze primijeniti na ljude iz razlicitih sredina.

Drugo je to da ti definicija inteligencije nije tacna, nemam sad vremena ali cu naci neku od definicija a mislim da se ni jedna ne slaze sa tim sto si naveo. Ti si naveo samo stereotipe koje drustvo ocekuje od ljudi, ali imas jako puno nadprsjecno inteligentnih ljudi koji se ni malo ne uklapaju u uobicajene drustvene okvire i koji su totalno neprilagodjeni drustvu, ali imaju jako izrazenu inteligeciju, bar neku inteligenciju.
zgubidann

#1403 Re: Pitanje ateistima

Post by zgubidann »

Nauka nam ne obećava ni mir ni srecu, ona nam nudi samo istinu.Mozak ima mehanizam koji funkcionise kao psihički ekvivalent imunoloskom sustavu - on odbacuje ideje koje su mu strane.Mnoge tradicije traju toliko dugo da se prema njima odnosimo kao prema činjenicama. Ali se te takozvane istine razlikuju od jedne kulture do druge. Ono sto je besmilseno u jednom dijelu svijeta, u drugom moze biti elementarna istina. Ne postoji ni jedan razlog da slijepo vjerujemo u to da predrasude nase kulture predstavljaju apsolutnu istinu.
cistunac

#1404 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

Ateista wrote:.... Ti si naveo samo stereotipe koje drustvo ocekuje od ljudi, ali imas jako puno nadprsjecno inteligentnih ljudi koji se ni malo ne uklapaju u uobicajene drustvene okvire i koji su totalno neprilagodjeni drustvu, ali imaju jako izrazenu inteligeciju, bar neku inteligenciju.
Sjecam se doba nakon II. rata kada su svi sa fakultetom bili u kategoriji 'inteligencija' ... zamislimo danas po istom kantaru!
Last edited by cistunac on 18/08/2009 20:31, edited 1 time in total.
cistunac

#1405 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

skolarac wrote:... Osnovna zadaća ovog razuma jeste da odgovori na tri davno postavljena pitanja: odakle sam došao, gdje sam sada i gdje ću otići?
Ne znam ko je napravio tri gornje kvalifikacije ali su proizvoljne do neba.

Ma da je interes svakog od nas da trazi kojekakve korijene toga 'odakle', ostala dva treba da su rezultat svijesti i svjesne akcije. Sve ostalo je prepustanje bujici ili kako mi cesto kazemo sudbini, a to nije solucija za humanoide. Traziti razlog zasto sam tu gdje sam i kako da situaciju napravim boljom i uspijesnijom, to je stvarna ljudska odlika.

Naravno, ako neko smatra da mu je ovo samo sporedan zivot, onda to tvoje stoji.
sarajlija8888

#1406 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

Nisi me razumio, ne tvrdim ja da alkohol nema stetna dejstva, ali je cinjenica da ljudi koji se okrenu alkoholu imaju neke svoje probleme zbog kojih dodje do toga i da je alkoholizam samo jedan od simptoma. Stetan jeste, definitivno (zavisno od kolicina u kojim se konzumira i koja vrsta) ali se ne moze reci da je "majka svih zala" jer se alkoholizam najcesce pojavljuje samo kao posljedica vec postojecih problema, sto bi ti nazvao "zala".

vidis ima dosta logike u tome sto govoris...hmm izgleda si ti malo stariji od ove djece koje se smatraju ateistima...imash najmanje 18 pa nadalje za razliku od ovih sa tlinest godina dosli pricat o alkoholu...a to kako govoris o tome kako je alkohol uzrok nekog drugog zla isto da mi govoris svoj zivot..kako se tebi nesto desilo i ti nades utjehu u alkoholu...takav sam dojam stekao o tebi...imam par jerana takvih...nesto su se razocarali u zivot i et ko nasli nekaku prividnu utjehu u alkoholu...ako je istina za tebe ovo sto sam pretpostavio onda ti samo iz srca mogu pozeljet da nades snage i da se oslobodis bilo kakvog razocarenja...znash i sam da je zivot tezak u nekim stvarima...uvijek ima gore od goreg...gledao sam na telki zena izgubila 2 sina i muza u ratu,ali i dalje se drzi jer teska je to bol...dok ima nekih koji imaju manji problem i predaju se...dovoljno je da se pogleda na telki i vidi sta se desava u svijetu...samo jos da kazem posto vidim da trazite dali fali negdje zarez u islamu onda nemojte ni trazit Boga kroz religiju..to kasnije dolazi...trazite u stvarima oko sebe...dat cu primjer koji je meni prelijep dokaz da je od Boga...nekom nije nekom jest..nekom treba nesto vece da povjeruje al et...ovo sto cu sada navesti bi na neki nacin trebalo da pomogne,jer ne moze se Bog spoznat tako sto ce neko postavit pitanje kako je Bog postao...''Poduzetni stanovnika pustinje je crna bjeloguza,koja gradi gnijezdo sa sustavom za hladenje.Kad bi ova ptica velicine vrapca gnijezdo ostavila na goloj stijeni,jaja bi se skuhala na visokoj temperaturi koja dostize i do 70 stepeni.Stoga ona najprije gradi humak od kamencica na nekom stjenovitom mjestu uz visoku stijenu,a potom na supljem vrhu savija gnijezdo od grancica.Kamencici sluze kao toplinska izolacija,a kroz njih prolazi i osvjezavajuci vjetar.Buduci da su od poroznog pjescenjaka,upijaju rosu koja se kondenzira tijekom prohladnih pustinjskih noci.Danju rosa isparava i tako dodatno hladi gnijezdo.'' jos da vam mogu pokazat sliku kako ona to fino napravi jos bi bilo bolje..prelijepo...mislim meni je to jedan u nizu dokaza...jednostavno neko ce reci to je skontala zbog evolucije dok ja smatram da je nemoguce da ptice ikad takvo nesto skontaju same bilo kakvom evolucijom...one su nadahnute...to bi bio jedan primjer,a ima ih milion i jos ljepsih nezamislivih stvari...npr jos jedan primjer mnogima glup...vidio sam konja...odmah sam pomislio na ljepotu stvaranja Bozijeg...onako miran,poslusan,cist,lijep,koristan i nista ne trazi zauzvrat nit se buni...a kada mu pogledas u oci vidis da bi volio radit nesto drugo,ali i dalje nijemo gleda...sve u svemu fazon je razgledat svuda oko sebe i razmisljat o tome...otvoris enciklopediju i vidis sliku naseg solarnog sistema u kojem je sve u harmoniji i samo se upitas kako...
Optimus Prime

#1407 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Otisli smo s teme!
Negativne posljedice konzumiranja alkohola su svima poznate.
Ali usprkos toga, zivot bez alkohola bio bio dosadan i tuzan.
Napit se s rajom je nenadhebivo.
Moje misljenje.
smajkan

#1408 Re: Pitanje ateistima

Post by smajkan »

Isto kao sto ne mozemo koristiti nauku da dokazemo da Bog ili bilo sta drugo ne postoji, ne mozemo koristiti religiju da dokazemo neistinu u nauci.

Za mene, misliti da Bog postoji je sasvim racinalno isto kao i vjerovanje da Bog ne postoji.
sarajlija8888

#1409 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

''Ali usprkos toga, zivot bez alkohola bio bio dosadan i tuzan.
Napit se s rajom je nenadhebivo.''

nemoj tako...to sto si upravo rekao to dolazi sa reklama o alkoholu..to ne govoris ti..to ti je nametnuto...vjeruj mi da ti je nametnuto...nisi svjestan kolko zaraduju na alkoholu...nemas potrebe pit alkohol...nemas potrebe pit alkohol da bi se uklopio u drustvo,nemas potrebe da bi se pokazao kao neka faca,da bi se osjecao odraslije...sve to su adolescentske gluposti..to nikom ne treba...ako hoces da se uklopis u drustvo zbog toga ond anetso nije uredi sa drustvom,ukoliko pomislis da si faca ako pijes onda roditeljima reci da pijes pa ispadni faca :D,ili da bi se osjecao odraslije...da bi pokazao da si odrasliji onda zivis zivot i suopcis se sa tugom,bez alkohola koji vodi u drugi svijet iluzija...a da ti nebi zivot bio dosadan nemoj pit alkohol i onda doci kuci i sjest na komp i listat forum vec se bavi sportom...svaki dan budi aktivan,drustven i vidjet ces da alkohol ni u kom smislu nije potreban..ajde ba wake up :)
mislis da mi trazimo nagradu sto vam govorimo o vjeri i to...nama je jednostavno zao da ne padnete na kakvo dno nedaj Boze...bez vjere u Boga ljudi su skloni depresijama,radije bi se ubili...ne znaj usta ce od sebe...i onda lete za alkoholom da na sve zaborave,ali nije to zivot...jos jednom wake up :thumbup:
Optimus Prime

#1410 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

sarajlija8888 wrote:''Ali usprkos toga, zivot bez alkohola bio bio dosadan i tuzan.
Napit se s rajom je nenadhebivo.''

nemoj tako...to sto si upravo rekao to dolazi sa reklama o alkoholu..to ne govoris ti..to ti je nametnuto...vjeruj mi da ti je nametnuto...nisi svjestan kolko zaraduju na alkoholu...nemas potrebe pit alkohol...nemas potrebe pit alkohol da bi se uklopio u drustvo,nemas potrebe da bi se pokazao kao neka faca,da bi se osjecao odraslije...sve to su adolescentske gluposti..to nikom ne treba...ako hoces da se uklopis u drustvo zbog toga ond anetso nije uredi sa drustvom,ukoliko pomislis da si faca ako pijes onda roditeljima reci da pijes pa ispadni faca :D,ili da bi se osjecao odraslije...da bi pokazao da si odrasliji onda zivis zivot i suopcis se sa tugom,bez alkohola koji vodi u drugi svijet iluzija...a da ti nebi zivot bio dosadan nemoj pit alkohol i onda doci kuci i sjest na komp i listat forum vec se bavi sportom...svaki dan budi aktivan,drustven i vidjet ces da alkohol ni u kom smislu nije potreban..ajde ba wake up :)
mislis da mi trazimo nagradu sto vam govorimo o vjeri i to...nama je jednostavno zao da ne padnete na kakvo dno nedaj Boze...bez vjere u Boga ljudi su skloni depresijama,radije bi se ubili...ne znaj usta ce od sebe...i onda lete za alkoholom da na sve zaborave,ali nije to zivot...jos jednom wake up :thumbup:
Sve je stvar perspektive. Ne pijem ja alkohol da bi se uklopio u drustvo nego sto mi pomaze da se opustim. Jednostavno uzivam u tome, naravno sve u mjeri.

Nisam bas nesto bio sklon depresijama do sada, ali mislim da bi bio pravo depresivan kada bi morao da vrsim sve duznosti koje muslimani moraju da obavljaju.
Cisti horor.
Ivo Lola

#1411 Re: Pitanje ateistima

Post by Ivo Lola »

skolarac wrote:Ono sto naucnici otkrivaju,u svim naucnim disciplinama je jedan korak do spoznaje Stvoritelja.
Evo ti primjer:http://www.edintule.com/fileadmin/images/shema.jpg
sta dolazi na mjesto upitnika?
sarajlija8888

#1412 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

Sve je stvar perspektive. Ne pijem ja alkohol da bi se uklopio u drustvo nego sto mi pomaze da se opustim. Jednostavno uzivam u tome, naravno sve u mjeri.

Nisam bas nesto bio sklon depresijama do sada, ali mislim da bi bio pravo depresivan kada bi morao da vrsim sve duznosti koje muslimani moraju da obavljaju.
Cisti horor.

znam da pomaze opustanju..znam i zasto je to tako...imaju centri u mozgu koji zaduzeni za manje centre u mozgu..alkohol onesposobi centre koji su zaduzeni za manje i manji postanu nekontrolisani...onda covjek prica nepovezano,hoda nekontrolisano,misli nepovezano,nestaje stid itd...ali vjeruj mi ima stvari koje jos vise i bolje opustaju...to ja zovem''avanture''...uzmes para,zovnes frendova i odes npr u drugi grad na neko jezero,poneses cevapcica,nogu preko noge gledas prirodu...opusta do neba..letis..ne treba nikakav opijum...opijum na trenutak opusti i onda te vrati i onda ti isto stanje bude...sto se tice duznosti u islamu pogledaj npr. Sulejmana Bugarija i vidi jel ti on izgleda depresivno dok s druge strane mozes pogledat knjizevnike iz Bosne..ko god je skoro bio pisac koristio je neku vrstu opijuma i svaki je zavrrsio lose...islam ti nudi odgovore protiv depresije...ev reci mi neku duznost u islamu i ja cu ti reci par rijeci o njoj...vjeruj mi nista nije depresivno...sami pocetak svake duznosti pocinje abdestom...cak dok abdest uzmes osjecas se ljepse...ako postis sjetis se kako je siromasnima i smeksas se,kad dajes sadaku ljepse se osjecas,namaz kad obavis osjetis mir u dusi,hadz-nisam bio- ali govore ko god se vratio s hadza kao da je ponovo roden...isprobaj pa vidi da nista nije depresivno...ne mozes nista izgubit ;)
Optimus Prime

#1413 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

sarajlija8888 wrote:
vjeruj mi nista nije depresivno...sami pocetak svake duznosti pocinje abdestom...cak dok abdest uzmes osjecas se ljepse...ako postis sjetis se kako je siromasnima i smeksas se,kad dajes sadaku ljepse se osjecas,namaz kad obavis osjetis mir u dusi,hadz-nisam bio- ali govore ko god se vratio s hadza kao da je ponovo roden...isprobaj pa vidi da nista nije depresivno...ne mozes nista izgubit ;)
Pricao sam uopsteno.

Ti izgleda zaboravljas da sam ja ateista koji ne vjeruje da bog postoji a samim tim niti da je kuran poslan od boga.
Zbog toga i sve rituale smatram naravno potpuno besmislenim, cak stetnim posto oduzimaju vrijeme.

Ali vi eto izgleda po nekom automatizmu pokusavate da misionarite.
sarajlija8888

#1414 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

Optimus Prime wrote:
sarajlija8888 wrote:
vjeruj mi nista nije depresivno...sami pocetak svake duznosti pocinje abdestom...cak dok abdest uzmes osjecas se ljepse...ako postis sjetis se kako je siromasnima i smeksas se,kad dajes sadaku ljepse se osjecas,namaz kad obavis osjetis mir u dusi,hadz-nisam bio- ali govore ko god se vratio s hadza kao da je ponovo roden...isprobaj pa vidi da nista nije depresivno...ne mozes nista izgubit ;)
Pricao sam uopsteno.

Ti izgleda zaboravljas da sam ja ateista koji ne vjeruje da bog postoji a samim tim niti da je kuran poslan od boga.
Zbog toga i sve rituale smatram naravno potpuno besmislenim, cak stetnim posto oduzimaju vrijeme.

nisam rekao da citas Kur'an niti da vjerujes u Boga niti ikave rituale da radis...to dolazi kasnije...
kada sam rekao da probas onda sam mislio da dadnes siromahu na ulici komad hljeba koji hljeba nije vidio u zivotu(to je sadaka) i osjetis jedan lijep osjecaj,jer si barem malo nahranio zivo bice koje ni po cemu nije drugacije od tebe i zamisli samo da si ono ti...pa molim te lijepo kako ce biti stetno to sto se bit extremno dobar,extremno posten,extremno plemenit,extremno pazljiv...to su one duznosti o kojima ti govoris...i nije nikakvo gulbjenje vremena...ako cemo ista nazvat gubljenjem vremena onda je to sjedenje na nekom zidicu i ispijanje alkohola uz travicu....
Optimus Prime

#1415 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

sarajlija8888 wrote:
Optimus Prime wrote:
sarajlija8888 wrote:
Pricao sam uopsteno.

nisam rekao da citas Kur'an niti da vjerujes u Boga niti ikave rituale da radis...to dolazi kasnije...
kada sam rekao da probas onda sam mislio da dadnes siromahu na ulici komad hljeba koji hljeba nije vidio u zivotu(to je sadaka) i osjetis jedan lijep osjecaj,jer si barem malo nahranio zivo bice koje ni po cemu nije drugacije od tebe i zamisli samo da si ono ti...pa molim te lijepo kako ce biti stetno to sto se bit extremno dobar,extremno posten,extremno plemenit,extremno pazljiv...to su one duznosti o kojima ti govoris...i nije nikakvo gulbjenje vremena...ako cemo ista nazvat gubljenjem vremena onda je to sjedenje na nekom zidicu i ispijanje alkohola uz travicu....
Ti si nesto pobrkao!
Te osobine koje si naveo nemaju veze sa religijom!

A sto se tice pomoci ljudima, tu ateisti nisu nista manje aktivni od religioznih ljudi, samo sto mi to radimo zato sto imamo urodjenu potrebu da pomazemo ljudima u nevolji, dok vi zato ocekujete poene za nadgrobni zivot.
Ja sam vec donirao mnogo novca za humanitarne organizacije i nastavicu tu praksu.
sarajlija8888

#1416 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

...kazes ovo nema veze sa religijom nego sa cim ima?pa rekao si nase duznosti su depresivne,a ja ti navedem nase duznosti to su ponavljam '''' da budem extremno dobar,extremno posten,extremno plemenit,extremno pazljiv'' itd....''
sta je tu depresivno i kako to nema veze sa religijom?
Optimus Prime

#1417 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

sarajlija8888 wrote:...kazes ovo nema veze sa religijom nego sa cim ima?pa rekao si nase duznosti su depresivne,a ja ti navedem nase duznosti to su ponavljam '''' da budem extremno dobar,extremno posten,extremno plemenit,extremno pazljiv'' itd....''
Ja nisam mislio na osobine koje su karakteristike dobrih ljudi, bili oni vjernici ili ateisti.

Mislio sam na Sabah, Podne, Ikindiju, Aksam, Jaciju i sve sto je povezano s tim kao na primjer budjene u svitanje zore, ili ljeti cekanje do ponoci da bi se klanjala jacija, te stalno iscekivanje namaza koje kontolise tvoj citav dan. Pa onda odlasci na dzumu, uzimanje abdesta, ramazanski post, teravije od 20 rekjata, zabrana alkohola, zabrana svinjetine, zabrana izvanbracnog seksa, zabrana analnog seksa, dress code (pogotovo kod zena, kad vidim prekrivenu zenu od glave do pete na 40°C tuga me obuzme.), itd, itd.

Umorio sam se nabrajajuci, a ne da mi te obeveze jos kontrolisu zivot.
travar

#1418 Re: Pitanje ateistima

Post by travar »

Onda Boga mi, ovaj svijet je sav depresivan, jer ako malo pogledash oko sebe vidjećeš da većina populacije živi po nekom ustaljenom ili kako ti to nazivaš "depresivnom" režimu života, kontrola na sve strane.
Ustajanje, odlazak u školu, na posao, crveno/zeleno svjetlo,doručak,ručak,večera, spavanje...i sutra opet sve isto.
Život bez kontrole je zabluda.
e-peace

#1419 Re: Pitanje ateistima

Post by e-peace »

Mislim da ovo može dati odgovor da li Bog postoji!

http://rapidshare.com/files/229025633/D ... ijevod.rar
beautyfool

#1420 Re: Pitanje ateistima

Post by beautyfool »

Optimus Prime wrote:
Ja nisam mislio na osobine koje su karakteristike dobrih ljudi, bili oni vjernici ili ateisti.

Mislio sam na Sabah, Podne, Ikindiju, Aksam, Jaciju i sve sto je povezano s tim kao na primjer budjene u svitanje zore, ili ljeti cekanje do ponoci da bi se klanjala jacija, te stalno iscekivanje namaza koje kontolise tvoj citav dan. Pa onda odlasci na dzumu, uzimanje abdesta, ramazanski post, teravije od 20 rekjata, zabrana alkohola, zabrana svinjetine, zabrana izvanbracnog seksa, zabrana analnog seksa, dress code (pogotovo kod zena, kad vidim prekrivenu zenu od glave do pete na 40°C tuga me obuzme.), itd, itd.

Umorio sam se nabrajajuci, a ne da mi te obeveze jos kontrolisu zivot.
Elhamdulillah za sve te lijepe i slatke obaveze :) , vrlo lahke svakom vjerniku.
Selam
cistunac

#1421 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

sarajlija8888 wrote:...kazes ovo nema veze sa religijom nego sa cim ima?pa rekao si nase duznosti su depresivne,a ja ti navedem nase duznosti to su ponavljam '''' da budem extremno dobar,extremno posten,extremno plemenit,extremno pazljiv'' itd....''
Ne sa danasnjom religijom nego uopste sa zajednistvom. Tako je bilo vjerovatno od onda kada su se udruzila par sela ili plemena i napravili nekakvu siru zajednicu. Evo ti i malo nove materije za razmisljanje.

Naravno, svi znamo za deset bozjih zapovijesti bez obzira kojoj monoteistickoj religiji pripadali. To su one koje je Bog zapisivao u kamen dok je Mojsije strpljivo cekao 40 dana i 40 noci. I to bez hrane i vode.

Valjda je Mojsije bio toliko iznuren od cekanja pa nije mogao da razmislja normalno. Jer da jeste, sjetio bi se da je negdje ranije u Egiptu naisao na zapis na papirusu koji se zove "Knjiga mrtvih" (The Book of Dead) napisanoj negdje 1800 godina prije nase ere. Tu su egipatski svestenici skontali da svako ko umre i odlazi u vjecni zivot mora da je svjestan odredjenih pravila 'novog zivota', ali prethodno treba da uspijesno prodje dva testa. Nesto kao prijemni.

Prvi test je bilo fizicko vaganje srca umrlog. Egipcani su vjerovali da svi grijesi koje osoba akumulira u zivotu imaju odraz na povecanu velicinu srca. Test bi izvrsio bog Oziris ili Tot (Thoth), te ako je bog ocijenio da je srce vece nego sto on smatra normalnim, onda se time podrazumjeva da je grijesno. Takvo srce isprepadanog mrtvaca je odmah proslijedjeno cudovistu Amitu—onaj sa celjustima kao kod krokodila—koji bi isto pojeo.

Drugi test je bio taj da je umrli trebao da se zakune da u zivotu nije pravio odredjene nedozvoljene radnje. Prevod jedne takve zakletve ide otprilike ovako (pokusao sam da smanjim stalnu upotrebu divljenja bogovima pa je tekst nesto kraci):

"Pozdrav tebi veliki boze, vlasniče 'Dvije istine.' Dolazim da vidim tvoju ljepotu i da kazem da znam imena 42 ostalih bogova koji su ovdje s tobom. Dolazim sa istinom; nisam cinio nista lose drugima i nisam cinio zlo nego dobro:

• Ja nisam vrijedjao Boga;
• Ja nisam povrijedio dijete bez roditelja;
• Ja nisam ucinio nikakvo zlo bogu;
• Ja nisam ubio; nisam predao nikoga da bude ubijen;
• Ja nisam prouzrokovao niciju patnju;
• Ja nisam praktikovao nemoralan seks; nisam bio nevjeran;
• Ja nisam dodao ili oduzeo mjeri (za tezinu, zapreminu); nisam namjestao vagu da bude netacna;
• Ja nisam uzeo mlijeko iz djecijih usta, nisam otjerao telad sa pasnjaka;
• Ja nisam mijenjao tok vode u sezoni; nisam podigao branu;
• Ja nisam sprijecavao boga u njegovim namjerama.”

Dakle, ove su ‘zapovijesti’ (naravno, prva je uvijek o bogu) postojale daleko ranije prije nego sto je doslo do Hebrejskog teksta Starog Zavjeta sa 10 bozijih zapovijesti koje se razlikuju od egipatskih jer su bile prilagodjene lokalnim potrebama jevrejskih plemena i njihovog nacina zivota. Ovo sa vagom me je oborilo sa nogu! Vidimo iz gornjeg i to da je Egipcanima na primjer bilo jako vazno da se vode Nila ne pregradjuju ili odvode cime bi se ugrozili zivoti i egzistencija drugih. Toga kod Jevreja nema jer kako nisu imali veliku rijeku, za isto nisu imali ni potrebu.

Zapovijesti nemaju nikakvu originalnu vezu sa hriscansko-judejskim bogom, obzirom da je prepisivacka skola radila i u ta vremena. Izvor je bio u Egiptu a ne u Jerusalemu. Od koga su opet Egipcani ovo uzeli, to mora da je interesantna prica o kojoj ja ama bas nista ne znam.
cistunac

#1422 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

travar wrote:...Život bez kontrole je zabluda.
Netacno. Zivot bez kontrole—vjerske, drzavne, plemenske, familijarne—naziva se anarhija.
Razmisli samo o pojedinim aspektima zivota koje primjecujes kod nas pa ces bolje shvatiti.
sarajlija8888

#1423 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

rekao si''Ja nisam mislio na osobine koje su karakteristike dobrih ljudi, bili oni vjernici ili ateisti.''
religija ti nareduje da to budes,ateizam nema takvo nesto...mozes,a i ne moras(isto ti dode)....sto se tice namaza..namaz ako nisi znao traje oko 5 minuta...abdest oko minut..ukupno u cijelom danu to ispadne oko 20 minuta jer sabah je oko 2 minute i abdest u cijelom danu oko 5 minuta...ako je to oduzimanje,gubljenje vremena,depresivno,zamorno onda je je samo moje ucenje iz psihologije bez icega drugog zamornije od sve jedne vjerske duznosti kade se spoje jer mi treba 3 h da naucim psihologiju... rekao si'''iscekivanje namaza?''ne moras ni cekat,mozes na kraju dana naklanjat sve za 15 minuta..rekao si cekat jaciju do ponoci(na kompu ostanem do 2 h pa vidi sad)
odlasci na dzumu su jednom u sedmici i tu je okupljanja svih muskaraca..uvijek se skupim sa svim jeranima poslije odemo na kafu,a inace se ne mozemo sastat da nam platis...''ramazanski post''-procitaj o tome s medicinske strane i vidi sta ce ti reci jel gubljenje vremena post ili pijuckanje alkohola...post ocisti tijelo i dusu...''teravija''-oduzi malo hodza :D ali to je JEDNOM U GODINI...''svinjetina''-molim te lijepo zar se depresivan bude ako se ne jede svinjetina?svinjetina protiv depresije?no coment! ''zabrana izvanbracnog seksa''-da svi misle ko mi muslimani kako bi postojala navodno neizljeciva bolest SIDA?zar nije lijek propisao Bog tako sto je naredio da nema toga? ''analni sex''- ko kakva zivotinja(sex na najprljavijem mjestu fuj)...''pokrivena zena''-jesil ti zensko pa bi ti bilo depresivno da nosis hizdab?kolko sam shvatio musko si,a bilo bi ti depresivno nosit hizdab?
et umorio si se pisajuci...pa samo pisanje na forumu je depresivnije od sve jedne vjerske duznosti...i molim te lijepo kolko ti to godina imash pa pricas kako dajes donacije za humanitarne...ispade ti micheal jakson imash milijarde i doniras naokolo milione...
sarajlija8888

#1424 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

cistunac mora da si veoma obrazovan pa citas knjige 1800 godina prije nove ere..de ti nama reci odakle tebi ti podaci pa da nam sve bude jasno :D
cistunac

#1425 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

sarajlija8888 wrote:cistunac mora da si veoma obrazovan pa citas knjige 1800 godina prije nove ere..de ti nama reci odakle tebi ti podaci pa da nam sve bude jasno :D
E moj sarajlija...ti sve znas pa ti je lako. Meni bome nije. Ja stalno kopkam i kopam pa naletim samo na parcice... a treba i vremena i godina da se iste pocnu povezivati u cjelinu koja bar meni ima smisla.
Nego ako ili kada odes u Egipat, nemoj u Hurgadu na suncanje i plivanje nego pravo u prasnjavi Kairski muzej, onaj iza Hiltona. Tu se nadje dosta zanimljivih stvari koje hinsanu mogu da otvore oci a posebno kada su u zabludi.
Locked