Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1401 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

bunardzija wrote:
Mislim da su evropske cipele ipak najbolje za planinarenje. La Sportiva, Scarpa, Saleva, Mammut, Lowa i druge. Ova gore mi se cini previse grubom, ali ne tvrdim da ne valja cipela (: Samo mislim da nema potrebe komplikovati sa cipelama iz Amerike kada Evropa ima tradiciju i tehnologiju koja je neupitna. Nedavno sam u Kanadi kupio sebi nove italijanske cipele (Scarpa). Radnja je bila popunjena uglavnom evropskim proizvodjacima i The North Face-om (USA) i Arcteryx-om (Kanada).

ma to je za vas što imate zdrave noge...imam jedno ratno ranjavanje pa mi planinarske cipele nikao ne pasu već gazam u vojnim čizmama koje su dublje i lakše
bunardzija

#1402 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by bunardzija »

JoseMujica wrote:
bunardzija wrote:
Mislim da su evropske cipele ipak najbolje za planinarenje. La Sportiva, Scarpa, Saleva, Mammut, Lowa i druge. Ova gore mi se cini previse grubom, ali ne tvrdim da ne valja cipela (: Samo mislim da nema potrebe komplikovati sa cipelama iz Amerike kada Evropa ima tradiciju i tehnologiju koja je neupitna. Nedavno sam u Kanadi kupio sebi nove italijanske cipele (Scarpa). Radnja je bila popunjena uglavnom evropskim proizvodjacima i The North Face-om (USA) i Arcteryx-om (Kanada).

ma to je za vas što imate zdrave noge...imam jedno ratno ranjavanje pa mi planinarske cipele nikao ne pasu već gazam u vojnim čizmama koje su dublje i lakše
To je onda druga stvar (:

Evo jedna pozerska (;

Image
Giancarlo

#1403 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Giancarlo »

Kakve pantalone kupiti za zimu, odnosno nesto sto bi se moglo koristiti nekad od marta/aprila pa ovako do novembra i decembra dok nema bas obilnih padavina ? A kakve uopce koristiti za pravu pravcatu zimu, dakle od decembra do hajmo reci marta, dok snijega ima itekako po planinama ? I sta nositi(e) ispod pantalona, koliko jos slojeva i od kakvih materijala ?

Pisite svoja iskustva (najvise zimska :-D ) jer ljetna sezona je ipak drugacija, lakse je obuci se za taj period godine.
bunardzija

#1404 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by bunardzija »

Giancarlo wrote:Kakve pantalone kupiti za zimu, odnosno nesto sto bi se moglo koristiti nekad od marta/aprila pa ovako do novembra i decembra dok nema bas obilnih padavina ? A kakve uopce koristiti za pravu pravcatu zimu, dakle od decembra do hajmo reci marta, dok snijega ima itekako po planinama ? I sta nositi(e) ispod pantalona, koliko jos slojeva i od kakvih materijala ?

Pisite svoja iskustva (najvise zimska :-D ) jer ljetna sezona je ipak drugacija, lakse je obuci se za taj period godine.
Pozdrav,
kljucna rijec je slojevitost. Prvi sloj na kozi treba da bude funkcionalan (uglavnom sintetika) i da sav tvoj znoj sto prije skloni od tijela u sljedeci sloj odjece. Bitno je da izbjegnes pamuk, jer je to pravi "biotop" koji zadrzava i upija svu vlaznost a dosta je popularan jer je ugodan na kozi. Alternativa sintetici bi mogla biti funkcionalna vuna koja je sve popularnija (jer ne smrdi kao sintetika). Drugi sloj ima ulogu da te grije (npr. fleece odjeca) a treci (vanjski) da te stiti od vremenskih neprilika (kisa, snijeg, vjetar i slicno).

Ja licno zimi koristim samo dva sloja na nogama, obzirom da se pravo puno znojim i grijem dok sam na planini. Dakle, koristim samo onaj uski sloj sto ide na kozu i onda neke pantole koje ne prokisnjavaju lako.

Takodjer je bitno da koristis gamasne kako bi sprijecio ulazak snijega u cipele (a cipele su zasebno poglavlje).

To su neka generalna pravila. Sto se tice konkretnih proizvoda, tu je izbor ogroman i nepregledan. Meni licno najdraze pantole su G1000 modeli od Fjällräven (imaju x trisezonskih i zimskih modela), s tim da su dosta skupe. Poznanici mi kazu da su jako zadovoljni sa McKinley funkcionalnim slojevima (dakle onaj prvi sloj na kozi) koji su dosta povoljni i mogu se nabaviti u Sarajevu.

Sretno i pamet u glavu (:
Ramzess Veliki

#1405 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ramzess Veliki »

Giancarlo wrote:Kakve pantalone kupiti za zimu, odnosno nesto sto bi se moglo koristiti nekad od marta/aprila pa ovako do novembra i decembra dok nema bas obilnih padavina ? A kakve uopce koristiti za pravu pravcatu zimu, dakle od decembra do hajmo reci marta, dok snijega ima itekako po planinama ? I sta nositi(e) ispod pantalona, koliko jos slojeva i od kakvih materijala ?

Farmerke, a zimi farmerke sa dugim gacama. Za slucaj da pokisnem imam u rancu suhe farmerke. :thumbup:
Vunene carape tokom cijele godine, a zimi I kad gledam TV.
Vuneni debelo tkani dzemper je nezamjenljiv, a preko njega moze I kakva vjetrovka.
bunardzija

#1406 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by bunardzija »

Ramzess Veliki wrote:

Farmerke, a zimi farmerke sa dugim gacama. Za slucaj da pokisnem imam u rancu suhe farmerke. :thumbup:
Vunene carape tokom cijele godine, a zimi I kad gledam TV.
Vuneni debelo tkani dzemper je nezamjenljiv, a preko njega moze I kakva vjetrovka.
Old school :-D
SmokingMan

#1407 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by SmokingMan »

Ma samo sintetika 2x sam se prevatio sa pamkom i nikada više....
Ramzess Veliki

#1408 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ramzess Veliki »

SmokingMan wrote:Ma samo sintetika 2x sam se prevatio sa pamkom i nikada više....
Jednom sam u zurbi navukao superdry sinteticku majicu preko pamucne potkosulje, I popeo se na Cvrsnicu ... bio sam mokar do kostiju ... sve mokro ... srecom sam imao dosta suve sintetike pa sam sve skinuo i obukao samo sintetiku, spas, bukvalno. Znojis se, pamuk upija a sintetika ne dozvoljava da ispari ... :roll: Od tad nikakva pamucna potkosulja, samo sinteticka majica.
Sad samo sintetika na golo tijelo pa preko toga skijaska sinteticka majica dugih rukava, ista dukserica i sinteticka kisna vjetrovka, a ako su ekstremne hladnoce skijaska jakna.

Hlace opet sintetik, tanke ljeti a debele zimi.

Gleznjace obavezne, ruksak sa pojasom, one male bez pojasa ni ne gledam.
I sesir sa sirokim obodom ako je suncano.

Ali vuna je zakon, zaista. :D Oblacio sam vuneni dzemper preko potkosulje ili preko majice i nema spomena od znojenja. :thumbup:
I vojne hlace ... odlican izbor, one sa puno dzepova.
Ili samtane, pa ih podrezes kao sortz do koljena, a od koljena duge planinarske carape k'o austrijski vintage planinari. I runolist zakacis na sesiric. :D
JoseMujica

#1409 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

SmokingMan wrote:Ma samo sintetika 2x sam se prevatio sa pamkom i nikada više....
:thumbup:

isti :roll:

jedina alternativa sintetici je vuna
SmokingMan

#1410 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by SmokingMan »

Ramzess Veliki wrote: I vojne hlace ... odlican izbor, one sa puno dzepova.
Ili samtane, pa ih podrezes kao sortz do koljena, a od koljena duge planinarske carape k'o austrijski vintage planinari. I runolist zakacis na sesiric. :D
Moram malo prehorvati ebay arhivu,nabasao sam na par dobih hiling cargo pants,sa bruku džepova.Ima ih pristojnih po 20-25 Dolara.

Heh,meni je podavno jedan moj nekadašnji pajdo pričao o jednim hiking cargo pants kojima se mogu skidati nogavice do koljena,pa da ih onako ljeti nosaš kao bermude,i to bi trebalo kupiti nekada na proljeće. :thumbup:

@Mujica,tebalo bi probati kakav je gunj za planianrenja. :lol:
JoseMujica

#1411 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

ko kaže da nemam :D
SmokingMan

#1412 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by SmokingMan »

bunardzija

#1413 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by bunardzija »

SmokingMan wrote:Našao sam ih Ramo. :bih:

https://www.ebay.com/itm/Mens-Quick-Dry ... rk:28:pf:0
14$? Nevjerovatno!
Ramzess Veliki

#1414 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ramzess Veliki »

A gdje je opasac ??? :shock:
Na sta ces zakaciti cuturu, kompas, noz, sjekiru, serpicu I lopaticu ?
SmokingMan

#1415 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by SmokingMan »

bunardzija wrote:

14$? Nevjerovatno!
Treba isprobati 14 Dolara i nije puno.No trademark,kineska kućna radinost. :D
Ramzess Veliki wrote:
SmokingMan wrote:
SmokingMan wrote:
Našao sam ih Ramo. :bih:

A gdje je opasac ??? :shock:
Arane neću ići u džunglu da ganjam Predatora.Ima za to prostora na ovome vojnom rancu sa strane ušivene zakačke za futrole. :thumbup:
Ramzess Veliki

#1416 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ramzess Veliki »

SmokingMan wrote:
Ramzess Veliki wrote: A gdje je opasac ??? :shock:
Arane neću ići u džunglu da ganjam Predatora.Ima za to prostora na ovome vojnom rancu sa strane ušivene zakačke za futrole. :thumbup:
Ja to stavim da tjeram medjede, rastjeram svu divljac u Crnu Goru … :lol:
bunardzija

#1417 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by bunardzija »

Malo je off topic, ali posto su se medvjedi spomenuli: u Austriji je prethodnih decenija bio veliki problem sa medvjedima - nije ih bilo. Za mnogo para su kupovali medvjede iz Slovenije i Hrvatske, ali bi se svaki taj medo nakon pustanja u Austriju uputio za Bavarsku (Njemacku) :-D

Tako su nam na faksu pricali prije 10-ak godina. Ne znam da li se u medjuvremenu nesto promjenilo :) Vukove mogu na dva para ruku izbrojati.
Giancarlo

#1418 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Giancarlo »

Vuna je bas prvi izbor uz tijelo kao base layer, ako moze 100% vuna najbolje bi bilo, a dobra je svaka kombinacija sa tehnickim materijalima, ali da vune bude po min. nekih 60%. Nakon vune odlican izbor su i tehnicki materijali, ali tu prica vec prestaje. Sve izvan ove dvije kategorije je puko eksperimentisanje i trazenje belaja :-D Ko sam ne vjeruje, naucit ce sam na tezi nacin.

Neki dan sam slucajno naletio na neku prodavnicu kod slasticarne Egipat u kojoj sam kupio donji dio ilivamga duge gace od vune, platio 37km. Nije 100% vuna, ali jeste +-70%, pisalo je na kutiji, ali nju sam bacio, ne sjecam se fakat tacno. Nisam ih jos imao prilike testirati na hladnoci, kad iste i dalje nema :-D tako da ne mogu o tome govoriti, ali valjda ce uskoro biti prilike i minusa.
JoseMujica

#1419 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

ma vi ste šminkeri goli...hajte svega nakupujte pa pod punom opremom na Brus da se slikate :lol: :lol: :lol: :lol:
SmokingMan

#1420 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by SmokingMan »

Ramzess Veliki wrote:
SmokingMan wrote:
Ramzess Veliki wrote: A gdje je opasac ??? :shock:
Ja to stavim da tjeram medjede, rastjeram svu divljac u Crnu Goru … :lol:
Ako ga vidimo negdje,ja ću stati iza tebe i moliti nebesa da mi govno na usta ne izađe od straha. :D

Pa @Mujica,neću ići u japankama,šorcu i utrpanoj potkušulji. :lol:
Ljuba Moljac

#1421 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ljuba Moljac »

Ja miseva, smeta im pamuk. Ja u pamuku Prenj precio. :D
SmokingMan

#1422 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by SmokingMan »

Dosta ga je bilo,breme bez neke prijeke potrebe. :D
Namce

#1423 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Namce »

Pored obuće najvažnija je meza u rusaku :D kako su ljudi prije hodali bez ovih čudesa gore-texa i ostalih mega giga materijala.
maliq53

#1424 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by maliq53 »

Jel ovo Vaude Brenta ? Planiram neki sebi ruksak uzeti ali se dvoumim na koju litrazu da idem..Nekako ciljam od 30 do jedno 45 litara, sto je prepostavljam dovoljno za jednodnevne ture ali da li moze za nesto duze npr 2-3 dana bi svakako maksimum neki bio koji bi ikada i isao , ali opet i to ce biti nekad u nekad vjerovatno a vecinom ce to biti jednodnevne ture...
triton

#1425 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by triton »

ja nosim 45 + 10 ruksak, na jednodnevne kao i na sedmodnevne ture, i ne hranim se po domovima, sve nosim sa sobom.
Post Reply