Aktuelnosti: FK Sarajevo

Sve o FK Sarajevo...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
VjecitiStudent

#1401 Re: FK Sarajevo

Post by VjecitiStudent »

drinjanin wrote:Ljudi rat je zavrsio...ubijen je momak navijac Sarajeva koji je Hrvat...Zar se iz tog apsurda ne citate poruku: svi su GUBITNICI u ovakvim situacijama...
Zakon protiv huliganstva i ostrija policija-jednostavna formula...
Ukinuti publiku sljedecih pet godina, u svim sportovima ...
VjecitiStudent

#1402 Re: FK Sarajevo

Post by VjecitiStudent »

udrch wrote:
drinjanin wrote:Ljudi rat je zavrsio...ubijen je momak navijac Sarajeva koji je Hrvat...Zar se iz tog apsurda ne citate poruku: svi su GUBITNICI u ovakvim situacijama...
Nema jednostavne formule drug..
Dužno poštovanje prema Vedranu i njegovoj porodici..
Ali dole nije ubijen samo Vedran - ubijen je suživot..
Kad je zaginuo momak u Zenici, kakva je razlika?
drinjanin

#1403 Re: FK Sarajevo

Post by drinjanin »

udrch wrote:
Boga ti sta ti predlazes - da se medjusobno lincujemo....I tu patetika o ubijanju suzivota pricaj nekom drugom... Ja sam Bosnjak i imam dosta prijatelja Hrvata-poslovno sam cesto u Hrvatskoj i sirom BiH...Nikada nigdje nisam imao neugodnosti....Krivce treba sankcionirati a huligane kaznjavati...THE END
leo karan

#1404 Re: FK Sarajevo

Post by leo karan »

udrch wrote:
suzivot za sirokobrijezane?
ne poznaju to niti su kad poznavali, to je jednonacionlana sredina i zadrta od pamtivjeka
oni ne znaju i ne prihvataju drugacije, niti ta saka primitivaca koji kolo vodi dole moze negdje drugo da zivi.
problem je sto su oni taj svoj model vidjenja drustva dobro prosirili
Longplay

#1405 Re: FK Sarajevo

Post by Longplay »

ichy24 wrote:prvo RIP Vedran Puljic :sad: i iskreno saučešće njegovim prijateljima i poznanicima.

ja sam iz Širkog Brijega, muz mi je nekad igrao za NK Široki Brijeg. Bila sam na svakoj utakmici, i u Širokom i na gostovanjima. Na ovoj jucer moram priznati nisam, ali sam bila u blizini stadiona.

U politiku se ne petljam ni ja, niti moji didovi i roditelji. Ne hodam okolo i ne govorim Bog i Hrvati, ili nesto tako slicno.
Od jucer sam van sebe, tuga koja se osjeca u cijelom gradu, vjerovali vi to meni ili ne, je nepodnosljiva. Tako je grozno i žalosno. Ono sto zelim reci je samo to, da nismo svi isti, niti u Sarjevu niti u Širokom Brijegu. Nit smo svi ustaše ni četnici ni balije niti ne znam sta stoto. Kuca nam je blizu stadiona, i ne znam hoce li vam to reci vasi navijaci, ali smo im cak mama i ja dali vodu i zavoje. Svi smo PRVO ljudi.
Kao što rekoh, nismo svi isti. Hodajuci po tim utakmicama doživila sam stvarno svašta, a muz jos mozda i vise ali nije ni to bitno sada. Nije ovo prvi put da Sarajevo gostuje u Širokom, na dosadašnjim utakmicama malo bi se navijaci izvrijedali sa tim svojim ustaše, balije četnici i to je to.
Znam samo to da u sirokom postoji nekolicina zatucanih ljudi koji se vrte oko stadiona jer im je tu i u okolnim kaficima najlakše liječiti svoje frustracije ostale od vremena rata ili mozda neceg sasvim drugog. ti ljudi ce nasim igracima na terenu psovati hrvatskoga boga i mater, a vama muslimanskoga... I jos jedna cinjanica je da su skripari navijaci isto ko i vi, ljudi pjevaju i navijaju. Nema tu razlike koliko god vi mislili o nama hercegovcima da smo ovakvi ili onakvi. Znam i to da neki od vasih navijaca i nasih odrzavaju sasvim pristojne odnose. Ali ovi frustrirani, sto sjede odmah pokraj kaveza od gostujucih navijaca, oni su opasni i bezobrazni do boli. nije bilo samo jednom da su oni poceli dobacivanja ili nerede a onda kad bi dosli zastitari i policija tjerati gostujuce navijace sa tribina ili pendrečiti, lijepo se ušute kao da oni nisu nista krivi. E onda kad odu "balije", njima utakmica postane dosadna i psuju nasim igracima i njima, vjerovali ili ne, rade sacekusu poslije utakmice. Takvih ljudi ima svugdje, i zato mislim da je vrlo moguce da je od nekog takvog papka, skrivenog u masi, mogla doletjeti pepeljara, boca, casa, metak ili nesto slicno.

Po Širokom kruzi prica da su najveci problem napravili velezovci, to ne znam pa necu ni govoriti. Smatram da je jako neodgovorno staviti ovakve dvije utakmice u isto vrijeme a isto tako i od organizatora koji nisu napravili bolje osiguranje.
Svak poteze pricu na svoju stranu, mada mislim da uopce nema smisla tvrditi niti dokazivati ko je prvi poceo. negdje sam, bas na ovom forumu, procitala da je ubijeni decko znao biti problematican, moguce je i to da je oteo oruzje policajcu... :sad: . svejedno, mladi zivot je izgubljen a puno njih obiljezeno time sto su ovo sve morali gledati.
Jos nesto, ako cemo biti iskreni, navijaci znaju doci svakavi. i pijani i nadrogirani. sad cete mi reci da postoje kontrole u autobusima itd. ali kako reko, kuca mi je blizu stadiona i vidila sam na svoje oci svasta. i nisam napisala ama bas nista, sto se svojim ocima nisam uvjerila. dode autobus navijaca a mimo njih osobnim autom dode jos par navijaca. iz tog auta nema sta se ne iznese, alkohola, nozeva, baklji itd... a navijaci jedne skupine, nije bitno koje, tu redovito i drogiraju prije utakmice. opet kazem, znam da nisu svi takvi ali znam i da ih ima. nemojte se ljutit ali bi volila da se utvrdi da ti momci, koji su izboli ove ljude u kuci, nisu bili sasvim cisti u tom pogledu. to kazem zato jer mi je jako tesko vjerovati, da neko trijezan i svjestan moze uciniti tako nesto i nositi u sebi toliku mrznju. tesko mi je vjerovati i to da se toliko koristilo vatreno oruzje :sad: za ocekivati je bilo da ce netko stradati, nasi ili vasi zar je bitno. rat je davno zavrsio i nadamo se da se nikad nece ponoviti. :sad: :sad: :sad:
Ichy, lijepo je procitati jedno normalno misljenje iz Sirokog Brijega i hvala na ukazanoj pomoci za navijace FKS...

Ovo je veliki poraz ne samo za Siroki nego za cijelu BiH i fudbal... tako sam danas s*eban da je tvoj post jedina pozitivna stvar koju sam procitao... da je vise takvih familija kao sto je tvoja, puno bi ljepsi zivot bio u BiH...

Zna li neko kako su ostali navijaci, ima li kakvih vijesti?
blue_sky

#1406 Re: FK Sarajevo

Post by blue_sky »

U 15.30. svi Mostarci na Musalu.
Red Army i svi gradjani Mostara koji osjecaju da moraju okupit ce se u znak solidarnosti i sjecanja na pokojnog Vedrana.
Elvis_je_ziv

#1407 Re: FK Sarajevo

Post by Elvis_je_ziv »

Hitno uvesti , izglasati , donijeti , zakon protiv huliganstva, dovoljno ostar da se sprjece neredi na SPORTSKIM borilistima .
Ako su u Velikoj Britaniji uspjeli da uvedu reda , moze i ovdje.

HITNO !
simpozijum delirijum

#1408 Re: FK Sarajevo

Post by simpozijum delirijum »

"Ovaj svijet je opasno mjesto za življenje, ne zbog onih ljudi koji su zli, nego zbog onih koji u vezi toga ništa ne poduzimaju."
Albert Einstein

"Krajnja slabost nasilja je ta što je to jedna spirala koja stalno ide prema dolje, rađajući istu onu stvar koju želi uništiti. Umjesto smanjenja zla,ono ga umnožava. Uz pomoć nasilja vi možete ubiti lažova, ali ne možete ubiti laž, niti uspostaviti istinu. Uz pomoć nasilja vi možete ubiti onoga koji mrzi, ali ne možete uništiti mržnju. U stvari, nasilje samo povećava mržnju...Vraćanje nasilja nasiljem povećava nasilje, donoseći još crnji mrak noći kojoj već nedostaju zvijezde. Mrak ne može otjerati mrak; samo svjetlost može to učiniti. Mržnja ne može otjerati mržnju; samo ljubav može to učiniti."
Dr. Martin Luther King
PEACE
studeni76

#1409 Re: FK Sarajevo

Post by studeni76 »

ichy24 wrote:prvo RIP Vedran Puljic :sad: i iskreno saučešće njegovim prijateljima i poznanicima.

ja sam iz Širkog Brijega, muz mi je nekad igrao za NK Široki Brijeg. Bila sam na svakoj utakmici, i u Širokom i na gostovanjima. Na ovoj jucer moram priznati nisam, ali sam bila u blizini stadiona.

U politiku se ne petljam ni ja, niti moji didovi i roditelji. Ne hodam okolo i ne govorim Bog i Hrvati, ili nesto tako slicno.
Od jucer sam van sebe, tuga koja se osjeca u cijelom gradu, vjerovali vi to meni ili ne, je nepodnosljiva. Tako je grozno i žalosno. Ono sto zelim reci je samo to, da nismo svi isti, niti u Sarjevu niti u Širokom Brijegu. Nit smo svi ustaše ni četnici ni balije niti ne znam sta stoto. Kuca nam je blizu stadiona, i ne znam hoce li vam to reci vasi navijaci, ali smo im cak mama i ja dali vodu i zavoje. Svi smo PRVO ljudi.
Kao što rekoh, nismo svi isti. Hodajuci po tim utakmicama doživila sam stvarno svašta, a muz jos mozda i vise ali nije ni to bitno sada. Nije ovo prvi put da Sarajevo gostuje u Širokom, na dosadašnjim utakmicama malo bi se navijaci izvrijedali sa tim svojim ustaše, balije četnici i to je to.
Znam samo to da u sirokom postoji nekolicina zatucanih ljudi koji se vrte oko stadiona jer im je tu i u okolnim kaficima najlakše liječiti svoje frustracije ostale od vremena rata ili mozda neceg sasvim drugog. ti ljudi ce nasim igracima na terenu psovati hrvatskoga boga i mater, a vama muslimanskoga... I jos jedna cinjanica je da su skripari navijaci isto ko i vi, ljudi pjevaju i navijaju. Nema tu razlike koliko god vi mislili o nama hercegovcima da smo ovakvi ili onakvi. Znam i to da neki od vasih navijaca i nasih odrzavaju sasvim pristojne odnose. Ali ovi frustrirani, sto sjede odmah pokraj kaveza od gostujucih navijaca, oni su opasni i bezobrazni do boli. nije bilo samo jednom da su oni poceli dobacivanja ili nerede a onda kad bi dosli zastitari i policija tjerati gostujuce navijace sa tribina ili pendrečiti, lijepo se ušute kao da oni nisu nista krivi. E onda kad odu "balije", njima utakmica postane dosadna i psuju nasim igracima i njima, vjerovali ili ne, rade sacekusu poslije utakmice. Takvih ljudi ima svugdje, i zato mislim da je vrlo moguce da je od nekog takvog papka, skrivenog u masi, mogla doletjeti pepeljara, boca, casa, metak ili nesto slicno.

Po Širokom kruzi prica da su najveci problem napravili velezovci, to ne znam pa necu ni govoriti. Smatram da je jako neodgovorno staviti ovakve dvije utakmice u isto vrijeme a isto tako i od organizatora koji nisu napravili bolje osiguranje.
Svak poteze pricu na svoju stranu, mada mislim da uopce nema smisla tvrditi niti dokazivati ko je prvi poceo. negdje sam, bas na ovom forumu, procitala da je ubijeni decko znao biti problematican, moguce je i to da je oteo oruzje policajcu... :sad: . svejedno, mladi zivot je izgubljen a puno njih obiljezeno time sto su ovo sve morali gledati.
Jos nesto, ako cemo biti iskreni, navijaci znaju doci svakavi. i pijani i nadrogirani. sad cete mi reci da postoje kontrole u autobusima itd. ali kako reko, kuca mi je blizu stadiona i vidila sam na svoje oci svasta. i nisam napisala ama bas nista, sto se svojim ocima nisam uvjerila. dode autobus navijaca a mimo njih osobnim autom dode jos par navijaca. iz tog auta nema sta se ne iznese, alkohola, nozeva, baklji itd... a navijaci jedne skupine, nije bitno koje, tu redovito i drogiraju prije utakmice. opet kazem, znam da nisu svi takvi ali znam i da ih ima. nemojte se ljutit ali bi volila da se utvrdi da ti momci, koji su izboli ove ljude u kuci, nisu bili sasvim cisti u tom pogledu. to kazem zato jer mi je jako tesko vjerovati, da neko trijezan i svjestan moze uciniti tako nesto i nositi u sebi toliku mrznju. tesko mi je vjerovati i to da se toliko koristilo vatreno oruzje :sad: za ocekivati je bilo da ce netko stradati, nasi ili vasi zar je bitno. rat je davno zavrsio i nadamo se da se nikad nece ponoviti. :sad: :sad: :sad:
Imas li tacne informacije koliko je ljudi nastradalo u kucama,koliko tesko?vidim da spominjes,pa znas li sta vise!
emigracija

#1410 Re: FK Sarajevo

Post by emigracija »

Zar mogu biti ostriji, prema nama su uvijek takvi gdje god da se pojavimo :x
ZaSveVasTata

#1411 Re: FK Sarajevo

Post by ZaSveVasTata »

@drinjanin

Halo momak nije Hrvat nego Sarajlija drzavljanin Bosne i Hercegovine :bih:
PriNc_ba

#1412 Re: FK Sarajevo

Post by PriNc_ba »

http://www.nk-sirokibrijeg.com/novosti_ ... novost=661

ccc xD kakvi retardi.

niko da kaze u medijima sta je sa uhapsenim nasim navijacima ? garant ih paze ko da su u hiltonovom predsjednickom apartmanu ;) :sad: pa ce biti da lazu nasi kad ih puste ... bice prica da su im te povrede nanesene u sukobima na ulicama listice ccc
zilog

#1413 Re: FK Sarajevo

Post by zilog »

Post je OK, osim boldiranog. Mozes li reci ko su ljudi koji su, kako kazes, izbodeni u kuci? Ne kazem da ti ne vjerujem, ali ovo je jedna od prvih informacija, a kasnije nigdje imena, niti inicijala.
osa

#1414 Re: FK Sarajevo

Post by osa »

na temi se masovno pljuje po policiji, kao bilo ih je malo i slično, da li bi itko prije ovih događaja stavio ruku u vatru da je ovo utakmica s većim rizikom od one u mostaru, ne bi 100%, dakle sasvim je normalna procjena policije da u mostaru treba nagažirati značajnije snage, dalje, da li je policija u sarajevu pri polasku navijača izdvojila sve alkoholizirane, da li je pretresla sve prije ulaska u autobuse i oduzela sve predmete podesne za nanošenje ozljeda, da li je prilikom pratnje kolone autobusa (ako je pratnje bilo) onemogućila bilo kakva nekontrolirana stajanja i time kontakt s onima koji bi navijače u autobusima opskrbili navedenim predmetima, policija u sarajevu je dužna u suradnji s klubom i navijačkim skupinama obavijestiti policiju u mjestu domaćinstva o broju navijača koji dolaze i dužna je dati sigurnosnu prosudbu o mogućem ponašanju navijača. kladim se da je sve ovo propušteno napraviti.

16 godina , a naručito poslije rata bavio sam se likovima koji sebe nazivaju navijačima, iz iskustva znam da je u tim grupama najmanje takvih, gađali me betonskim blokovima, ciglama, jednom u splitu kompletnom slavinom iskinutom iz zida (1,5 kg čelika), teglama za cvijeće u rijeci itd.itd., ali vatreno oružje nisu upotrebljavali, zato me ne bi začudilo da se na kraju ispostavi da je u širokom oružje upotrijebio netko od građana koji nemaju veze s navijačima, barem direktne veze, dakle netko koga je ni krivog ni dužnog pogodila cigla, netko kome je razbijena privatna imovina, netko kome je ni krivo ni dužno ozlijeđeno dijete, žena i sl., isto tako to bi mogao biti netko zaslijepljen međunacionalnom mržnjom, ne treba ni tu mogućnost odbaciti.

u oči mi upada jedna stvar, većina navijača sarajeva je nakon povratka izbjegavala novinare, izbjegavala slikanje i sl., tako se ne ponašaju oni koji su bez ikakve krivice. postoji sumnja o načinu na koji je usmrćen vedran puljić, da li je to vatreno ili hladno oružje (kamen i sl.), ako se ispostavi da je kamen (a to nije moguće lažirati, patolozi to vrlo precizno utvrde) hoće li itko od navijača sarajeva, širokog , zrinskog i bilo kojeg drugog kluba, mućnuti malo glavom i priznati sam sebi, da se isto moglo desiti svaki put kad bi zavitlali kamen ili slično sredstvo prema drugoj skupini navijača, svaki put kad bi palicom, bokserom itd. nekog udarili, kladim se da neće, jer sve dok se ne dogodi tregedija, njima je to obična za.ebancija i fora, a kad se dogodi svi krivi osim njih, nema tu samokritičnosti ni koliko je crno ispod nokta.

još jedan aspekt napisa po forumima je nacionalizam, nije da ga nema, ali on nije ono što pokreće navijače, on nije glavno gorivo, glavno gorivo je psiha koju crpe iz grupe i svega što ta grupa nosi, a nosi osjećaj snage, zajedništva, moći i svega onog što normalnom pojedincu nije bitno, jer to ima i sam, ali ova kategorija ljudi je malo prikraćena, i nije to samo u bih, nije li bilo smrti u beogradu, nisu li u italiji u zadnjih par godina 4-5 ljudi izbodeni noževima, nismo li prije kratkog vremena gledali razbijene glave u njemačkoj i engleskoj( a oni kao nemaju više tih problema), dakle isti obrazac.

rješenje, hm, bojim se da naša društva i naše države nemaju snage za riještiti ovakve probleme, problem navijača se ne rješava isključivo zakonom o navijačima, već nultom stopom tolerancije na svaki oblik devijantnog ponašanja, na svaki prekršaj i kazneno djelo, na kažnjavanje pješaka kad cestu prijeđe izvan pješačkog prijelaza, na isključivanje političara iz političkog života jer se slikao s kriminalcem u krajnjem slučaju na zabranu okupljanja koja nisu najavljena i sukladno zakonu osigurana itditd., misli li netko da su naša društva sposobna ovo provesti, ja ne mislim, ne da ne mislim, siguran sam da ne mogu.
zilog

#1415 Re: FK Sarajevo

Post by zilog »

MoBajker wrote:Evo sve, ali mi nije jasno kako možete pravdati kretene koji su ulazili u kuce i boli ljude čakijama. Zapitajte se šta bi vi u toj situaciji radili, da je vama netko upao u kuću, da vam maltretira ženu i djecu, dali bi vi to mirno gledali ili bi burno reagirali? I koliko burno!?
Prvo navedi ko je izboden u kucama, makar inicijale i zvanicnu vijest o tome iz MUP-a? Da ne bude isto kako je receno da je Vedran oteo pistolj policajcu.
emigracija

#1416 Re: FK Sarajevo

Post by emigracija »

ćiro wrote:Od jučer sam za podjelu na tri etnički čista dijela, tri države. Zašto bi mi htjeli zajedničku državu sa tom stokom ustaškom i četničkom.
Pogresno i opasno razmisljanje
mo77

#1417 Re: FK Sarajevo

Post by mo77 »

Vazno je da je Velez opet kriv za sve, koji bolesnici jasno je da se ne mogu oprat pa su krivi Velez i RA, nicim izazvani, po onoj staroj, odjebite mostarske balije (ionako su neo-komunjare) u nas entitet, pa da zivimo u miru mi vamo vi tamo...........

danas mi je jos draze sto smo vratili petokraku, samo za jadove s Listice........
HAVANA

#1418 Re: FK Sarajevo

Post by HAVANA »

ćiro wrote:Od jučer sam za podjelu na tri etnički čista dijela, tri države. Zašto bi mi htjeli zajedničku državu sa tom stokom ustaškom i četničkom.

Ispunio si im najveću želju. :-)
HAVANA

#1419 Re: FK Sarajevo

Post by HAVANA »

osa wrote: rješenje, hm, bojim se da naša društva i naše države nemaju snage za riještiti ovakve probleme, problem navijača se ne rješava isključivo zakonom o navijačima, već nultom stopom tolerancije na svaki oblik devijantnog ponašanja, na svaki prekršaj i kazneno djelo, na kažnjavanje pješaka kad cestu prijeđe izvan pješačkog prijelaza, na isključivanje političara iz političkog života jer se slikao s kriminalcem u krajnjem slučaju na zabranu okupljanja koja nisu najavljena i sukladno zakonu osigurana itditd., misli li netko da su naša društva sposobna ovo provesti, ja ne mislim, ne da ne mislim, siguran sam da ne mogu.

To je rješenje ali :(
zilog

#1420 Re: FK Sarajevo

Post by zilog »

osa wrote:na temi se masovno pljuje po policiji, kao bilo ih je malo i slično, da li bi itko prije ovih događaja stavio ruku u vatru da je ovo utakmica s većim rizikom od one u mostaru, ne bi 100%, dakle sasvim je normalna procjena policije da u mostaru treba nagažirati značajnije snage, dalje, da li je policija u sarajevu pri polasku navijača izdvojila sve alkoholizirane, da li je pretresla sve prije ulaska u autobuse i oduzela sve predmete podesne za nanošenje ozljeda, da li je prilikom pratnje kolone autobusa (ako je pratnje bilo) onemogućila bilo kakva nekontrolirana stajanja i time kontakt s onima koji bi navijače u autobusima opskrbili navedenim predmetima, policija u sarajevu je dužna u suradnji s klubom i navijačkim skupinama obavijestiti policiju u mjestu domaćinstva o broju navijača koji dolaze i dužna je dati sigurnosnu prosudbu o mogućem ponašanju navijača. kladim se da je sve ovo propušteno napraviti.

16 godina , a naručito poslije rata bavio sam se likovima koji sebe nazivaju navijačima, iz iskustva znam da je u tim grupama najmanje takvih, gađali me betonskim blokovima, ciglama, jednom u splitu kompletnom slavinom iskinutom iz zida (1,5 kg čelika), teglama za cvijeće u rijeci itd.itd., ali vatreno oružje nisu upotrebljavali, zato me ne bi začudilo da se na kraju ispostavi da je u širokom oružje upotrijebio netko od građana koji nemaju veze s navijačima, barem direktne veze, dakle netko koga je ni krivog ni dužnog pogodila cigla, netko kome je razbijena privatna imovina, netko kome je ni krivo ni dužno ozlijeđeno dijete, žena i sl., isto tako to bi mogao biti netko zaslijepljen međunacionalnom mržnjom, ne treba ni tu mogućnost odbaciti.

u oči mi upada jedna stvar, većina navijača sarajeva je nakon povratka izbjegavala novinare, izbjegavala slikanje i sl., tako se ne ponašaju oni koji su bez ikakve krivice. postoji sumnja o načinu na koji je usmrćen vedran puljić, da li je to vatreno ili hladno oružje (kamen i sl.), ako se ispostavi da je kamen (a to nije moguće lažirati, patolozi to vrlo precizno utvrde) hoće li itko od navijača sarajeva, širokog , zrinskog i bilo kojeg drugog kluba, mućnuti malo glavom i priznati sam sebi, da se isto moglo desiti svaki put kad bi zavitlali kamen ili slično sredstvo prema drugoj skupini navijača, svaki put kad bi palicom, bokserom itd. nekog udarili, kladim se da neće, jer sve dok se ne dogodi tregedija, njima je to obična za.ebancija i fora, a kad se dogodi svi krivi osim njih, nema tu samokritičnosti ni koliko je crno ispod nokta.

još jedan aspekt napisa po forumima je nacionalizam, nije da ga nema, ali on nije ono što pokreće navijače, on nije glavno gorivo, glavno gorivo je psiha koju crpe iz grupe i svega što ta grupa nosi, a nosi osjećaj snage, zajedništva, moći i svega onog što normalnom pojedincu nije bitno, jer to ima i sam, ali ova kategorija ljudi je malo prikraćena, i nije to samo u bih, nije li bilo smrti u beogradu, nisu li u italiji u zadnjih par godina 4-5 ljudi izbodeni noževima, nismo li prije kratkog vremena gledali razbijene glave u njemačkoj i engleskoj( a oni kao nemaju više tih problema), dakle isti obrazac.

rješenje, hm, bojim se da naša društva i naše države nemaju snage za riještiti ovakve probleme, problem navijača se ne rješava isključivo zakonom o navijačima, već nultom stopom tolerancije na svaki oblik devijantnog ponašanja, na svaki prekršaj i kazneno djelo, na kažnjavanje pješaka kad cestu prijeđe izvan pješačkog prijelaza, na isključivanje političara iz političkog života jer se slikao s kriminalcem u krajnjem slučaju na zabranu okupljanja koja nisu najavljena i sukladno zakonu osigurana itditd., misli li netko da su naša društva sposobna ovo provesti, ja ne mislim, ne da ne mislim, siguran sam da ne mogu.
Prilicno dobro poznajes nadleznost policije, a zaboravljas da lokalna policija daje procjenu o riziku. Isto tako nizi procjenjeni rizik smanjuje troskove lokalnih klubova, pa ne cudi procjena MUP-a ZHK. Posto je u ovom slucaju bila rijec o medjukantonalnoj pomoci, MUP ZHK je komotno mogao zadrzati snage u Sirokom.
Charuga
Globalni moderator

#1421 Re: FK Sarajevo

Post by Charuga »

...
Last edited by Charuga on 05/10/2009 14:41, edited 1 time in total.
kanocale

#1422 Re: FK Sarajevo

Post by kanocale »

udrch wrote:
ubijen suživot --toga ovde nema.možda u nekoj retorici politicara.mržnja je na svakom koraku.vedranova nacionalnost nema stim veze.ako od sto ljudi imate dva -tri hrvata to nije multikulturalnost.pogledajmo bolje.zatjerani smo u torove i nauceni smo da mislimo baš onako kako odgovara našim nacionalnim vođama,baš kao ovce. :sad:
kanocale

#1423 Re: FK Sarajevo

Post by kanocale »

ZAŠTO NAVIJACI SARAJEVA DAJU IZJAVE ZA TV POKRIVENI ŠALOVIMA????????????????????ZAŠTO SE BOJE ISTINE???????????????????????KOGA PRIKRIVAJU?????????????ISTINE SE BOJE ?ZAŠTO????????????????????????????Ostao sam užasnut snimcima na kantonalnoj tv,jedan šal je kolao od sagovornika do sagovornika.tako zamotani nisu mi dali nadu da govore istinu.zar nam mediji nisu puni onih koji se kriju a koji bježe od
zakona, pravde i zakonitosti.
Charuga
Globalni moderator

#1424 Re: FK Sarajevo

Post by Charuga »

kanocale wrote:ZAŠTO NAVIJACI SARAJEVA DAJU IZJAVE ZA TV POKRIVENI ŠALOVIMA????????????????????ZAŠTO SE BOJE ISTINE???????????????????????KOGA PRIKRIVAJU?????????????ISTINE SE BOJE ?ZAŠTO????????????????????????????Ostao sam užasnut snimcima na kantonalnoj tv,jedan šal je kolao od sagovornika do sagovornika.tako zamotani nisu mi dali nadu da govore istinu.zar nam mediji nisu puni onih koji se kriju a koji bježe od
zakona, pravde i zakonitosti.
Mozda zato sto ce policija onda imati snimke tih momaka koji su isli na gostovanja pa bi ih mogli koristiti kad god im zatreba neki "krivac"! Kazem, mozda radi toga!
osa

#1425 Re: FK Sarajevo

Post by osa »

zilog wrote:
osa wrote:na temi se masovno pljuje po policiji, kao bilo ih je malo i slično, da li bi itko prije ovih događaja stavio ruku u vatru da je ovo utakmica s većim rizikom od one u mostaru, ne bi 100%, dakle sasvim je normalna procjena policije da u mostaru treba nagažirati značajnije snage, dalje, da li je policija u sarajevu pri polasku navijača izdvojila sve alkoholizirane, da li je pretresla sve prije ulaska u autobuse i oduzela sve predmete podesne za nanošenje ozljeda, da li je prilikom pratnje kolone autobusa (ako je pratnje bilo) onemogućila bilo kakva nekontrolirana stajanja i time kontakt s onima koji bi navijače u autobusima opskrbili navedenim predmetima, policija u sarajevu je dužna u suradnji s klubom i navijačkim skupinama obavijestiti policiju u mjestu domaćinstva o broju navijača koji dolaze i dužna je dati sigurnosnu prosudbu o mogućem ponašanju navijača. kladim se da je sve ovo propušteno napraviti.

Prilicno dobro poznajes nadleznost policije, a zaboravljas da lokalna policija daje procjenu o riziku. Isto tako nizi procjenjeni rizik smanjuje troskove lokalnih klubova, pa ne cudi procjena MUP-a ZHK. Posto je u ovom slucaju bila rijec o medjukantonalnoj pomoci, MUP ZHK je komotno mogao zadrzati snage u Sirokom.
točno a jedan od bitnijih aspekata sigurnosne prosudbe je i procjena policije iz grada gosta o broju navijača i pogotovo o njihovoj strukturi( da li su registrirani huligani, počinioci djela protiv života i tijela i sl.), ako su u širokom imali informaciju iz sarajeva da dolazi 150 kazališnih gledatelja i po tom pravili sigurnosnu prosudbu, a došlo 500 ljudi od kojih je dobar dio pod utjecajem alkohola, a navodno postioje snimci gdje se vide navijači sarajeva da iz buseva izlaze s metalnim šipkama i sl., ne čudi nespremnost policije. samo treba biti svjestan još jedne realnosti, organiziranje osiguranja na utakmici visokog rizika, gdje se tuče nekoliko stotina ljudi je neizvodiv posao za lokalne policije tipa one u širokom, to ni mnogo bolje organizirane policijske postrojbe ne mogu kontrolirati, radio sam u splitu, zagrebu, rijeci, osijeku, (gdje uzgred rečeno nekma nacionalizma) pa nas je znalo biti preko 1 000 + redari, pa se vrlo često znalo desiti da situacije eskaliraju u nekontrolirano nasilje, a ne 50 policajac i 36 redara.
Locked