vala ja ne pratim cijene nešto na dnevnoj bazi, al vako laički čini mi se da si ekstra dil napravio. Jesi išo preko agencije, oglasa...?alcho wrote:Po tebi bi bilo najbolje cekati jedno 60 godina, ne bi li cijena stanova uvijek iznova spala?Jasko.B wrote:za oko 2 godine ces kukati kako si mogo cekati i kupiti slican stan 300/400 maraka jeftinije nego danas...alcho wrote:
Evo ja skoro kupio na Dobrinji 1. Nije RS, vec nas dio, one zgrade sto gledaju na C5. 1425 po kvadratu
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
Risto Kuglarić
#1401 Re: Cijene stanova All about
-
zonbirile
#1402 Re: Cijene stanova All about
-----------------------------------------------------------------------Comrad wrote:cuj dvije godine. Pogledajte cijene iz 2000. godine i danas. Cijena stanova je visa i do 100%. Dakle, iako su cijene pale za 30%, cijene nekretnina su opet u porastu.
![]()
![]()
Za dvije godine niko ne zna sta se moze desiti, nek se desi neki manji oporavak privrede, eto i rasta cijene, nebitno, ja cisto sumnjam da ce cijena kvadrata na Dobrinji ikad biti 1.000KM.
cijena stana,bar u Bosni ne zavisi od oporavka ekonomije nego banke,odnosno kredita.
-
Jasko.B
#1403 Re: Cijene stanova All about
ma nemas ti pojma...Comrad wrote:cuj dvije godine. Pogledajte cijene iz 2000. godine i danas. Cijena stanova je visa i do 100%. Dakle, iako su cijene pale za 30%, cijene nekretnina su opet u porastu.
![]()
![]()
Za dvije godine niko ne zna sta se moze desiti, nek se desi neki manji oporavak privrede, eto i rasta cijene, nebitno, ja cisto sumnjam da ce cijena kvadrata na Dobrinji ikad biti 1.000KM.
-
Jasko.B
#1404 Re: Cijene stanova All about
porast nezaposlenosti,snizenje placa,nedustupan i skup kredit,cijene u zadnje par godina su skocile blizu 100% i najverovatnije drugo dno svijetske krize.Sve to ce uzrokovati dalji pan cijena.alcho wrote:Po tebi bi bilo najbolje cekati jedno 60 godina, ne bi li cijena stanova uvijek iznova spala?Jasko.B wrote:za oko 2 godine ces kukati kako si mogo cekati i kupiti slican stan 300/400 maraka jeftinije nego danas...alcho wrote:
Evo ja skoro kupio na Dobrinji 1. Nije RS, vec nas dio, one zgrade sto gledaju na C5. 1425 po kvadratu
tako da ti predlazem da razmislis nad prodajom tek kupljenog stana,to bi ti bilo najpametnije da uradis.
-
maksi
#1405 Re: Cijene stanova All about
Moze li mi neko reci sta je sa Vrtovima sunca iznad Pionirske? Prije dvije godine sam ''za malo'' kupio stan u tom naselju u izgradnji (tada bilo). U zadnjem trenutku sam se predomislio jer je cijena bila oko 2500 km po kvadratu. Nisam mogao dobiti kredit na taj iznos ( nekih 90 000 km) tako da sam morao raskinuti vec potpisani predugovor. A da budem iskren cijelo vrijeme me progonila neka sumnja, nisam bio nimalo sretan i uzbudjen kad sam potpisao predugovor, a kasnije kad sam ga raskinuo kao da sam dobio na bingu, iako me ta mala avantura kostala 500 km za notara, halalio sam im do zadnje marke jer sam se fakat lijepo osjecao nakon raskida preduogovora. U medjuvremenu sam odselio u Tuzlu. Sad me zanima da li je to naselje zavrseno, da li su stanovi rasprodati i da li su kupci zadovoljni?[/quote]
I dan danas se prodaju. I nisu se prodali svi. Teško mi je reći koliko se prodalo, al uz žestoku reklamnu kampanju nisu se svi prodali. Mislim da se prodaju po cijeni od oko 2200 (mada stoji i dalje cijena 2500). To ti je ko biva oni neki popust daju. Malo se cjenkaš, ali samo im pokaži pare - i odmah popust. Ne znam koliko su uložili, al su smiješni ko bizMismeni. Onaj iz Tibre prodaje golubarnike na stupu, narod se haman otima.
A Milos ne može prodati stanove koji su na finoj lokaciji. Ako zaboravimo mezarje naravno.
[/quote][/quote]
Hvala vam na informacijama, ipak me znaci intuicija nije izdala, a bas im je onaj Muradif, direktor prodaje, namazan, starom mi je prodao pricu i malo je falilo da popusimo foru. Istihara je cudo
I dan danas se prodaju. I nisu se prodali svi. Teško mi je reći koliko se prodalo, al uz žestoku reklamnu kampanju nisu se svi prodali. Mislim da se prodaju po cijeni od oko 2200 (mada stoji i dalje cijena 2500). To ti je ko biva oni neki popust daju. Malo se cjenkaš, ali samo im pokaži pare - i odmah popust. Ne znam koliko su uložili, al su smiješni ko bizMismeni. Onaj iz Tibre prodaje golubarnike na stupu, narod se haman otima.
A Milos ne može prodati stanove koji su na finoj lokaciji. Ako zaboravimo mezarje naravno.
Hvala vam na informacijama, ipak me znaci intuicija nije izdala, a bas im je onaj Muradif, direktor prodaje, namazan, starom mi je prodao pricu i malo je falilo da popusimo foru. Istihara je cudo
- jesaha
#1406 Re: Cijene stanova All about
Pogledaj na Unipromet..tamo imaš sve..innovision wrote:je li mogu dobiti link za neku adresu ono stanova pored mercatora da pogledam sta nude
-
missko
#1407 Re: Cijene stanova All about
Meni je malo nelogicno zasto ljudi koji nemaju para kupuju stanove?!
Primjer.
Za stan kod Merkatora kvadrat nek bude 2400 km 60 kvadrata dodje 144 milje i kad uzmes kredit znaci vracas na 15 godina jos mozda 60 milja kamate (lupam) to je oko 200 milja s tim da ti je onda mjesecna rata oko 1100 maraka. Zamisli kakav stan mozes imati u gradu pod kirijom za oko 500 km i da ostatak od 600 km trosis ili spras i ako je da imaju sta djeca iza tebe mozes im ostavit u kesu to sto si usparao. Treba zivjet je.o zivot za ratu kredita.
Primjer.
Za stan kod Merkatora kvadrat nek bude 2400 km 60 kvadrata dodje 144 milje i kad uzmes kredit znaci vracas na 15 godina jos mozda 60 milja kamate (lupam) to je oko 200 milja s tim da ti je onda mjesecna rata oko 1100 maraka. Zamisli kakav stan mozes imati u gradu pod kirijom za oko 500 km i da ostatak od 600 km trosis ili spras i ako je da imaju sta djeca iza tebe mozes im ostavit u kesu to sto si usparao. Treba zivjet je.o zivot za ratu kredita.
- Comrad
#1408 Re: Cijene stanova All about
Jasko.B wrote:ma nemas ti pojma...Comrad wrote:cuj dvije godine. Pogledajte cijene iz 2000. godine i danas. Cijena stanova je visa i do 100%. Dakle, iako su cijene pale za 30%, cijene nekretnina su opet u porastu.
![]()
![]()
Covjece, pa ne mozes tek tako govoriti covjeku da proda tek kupljeni stan. Niko ne zna kako ce se kretati cijene, sta si ti? Donald Trump? Ti slobodno cekaj dvije godine i kupi stan od 1.000KM/m2 u sa. Bice ih sigurno za tu cijenu, negdje oko Trnova...
- Comrad
#1409 Re: Cijene stanova All about
Pa valjda su banke vezane za ekonomiju.zonbirile wrote:-----------------------------------------------------------------------Comrad wrote:cuj dvije godine. Pogledajte cijene iz 2000. godine i danas. Cijena stanova je visa i do 100%. Dakle, iako su cijene pale za 30%, cijene nekretnina su opet u porastu.
![]()
![]()
cijena stana,bar u Bosni ne zavisi od oporavka ekonomije nego banke,odnosno kredita.
- alcho
#1410 Re: Cijene stanova All about
Uh al si mudar...eto samo ti skontao da je kriza. De mi reci po cemu si to zakljucio, kako mi ostali to nismo shvatitli?Jasko.B wrote:porast nezaposlenosti,snizenje placa,nedustupan i skup kredit,cijene u zadnje par godina su skocile blizu 100% i najverovatnije drugo dno svijetske krize.Sve to ce uzrokovati dalji pan cijena.alcho wrote:Po tebi bi bilo najbolje cekati jedno 60 godina, ne bi li cijena stanova uvijek iznova spala?Jasko.B wrote: za oko 2 godine ces kukati kako si mogo cekati i kupiti slican stan 300/400 maraka jeftinije nego danas...
tako da ti predlazem da razmislis nad prodajom tek kupljenog stana,to bi ti bilo najpametnije da uradis.
Ja eto pomislio da ce sutra krenuti oporavak privrede pa pozurio da kupim stan. Puno ti hvala sto si mi otvorio oci i pokazao kako meni ustvati ne treba stan sad, nego tek za dvije godine. Daj ako imas jos kakvih savjeta, jer ljudi ovdje na forumu vape za takvim mudrostima!¨
- alcho
#1411 Re: Cijene stanova All about
Preko oglasa drug...pa se jos malo cjenkao i dobio tu cijenuRisto Kuglarić wrote:vala ja ne pratim cijene nešto na dnevnoj bazi, al vako laički čini mi se da si ekstra dil napravio. Jesi išo preko agencije, oglasa...?alcho wrote:
- kockica_kockica
#1412 Re: Cijene stanova All about
Hoce neko kupit jeftino stan 70m2 ... 
- jedna tamo
#1414 Re: Cijene stanova All about
nemam a i da imam odakle mi
al ima havana a možda i nema
al ima havana a možda i nema
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1415 Re: Cijene stanova All about
koliko je jeftinokockica_kockica wrote:Hoce neko kupit jeftino stan 70m2 ...
-
edvin
#1416 Re: Cijene stanova All about
Vjerovatno zbog toga sto nemas nikakvu garanciju da ce kirija i ostati 500 KM. Ukoliko cijene budu isle nagore i ekonomija se oporavljala to ce i kirije biti vece. A i kad si pod kirijom ne znas nikad kad ce doci gazda i reci ti "hajde sada vani jer meni treba stan", i sta onda, pogotovo kad imas djecu. Medjutim ima tu jedna druga dimenzija o kojoj sam ja razmisljo pa me ljudi iznapadase ovdje po forumu. Ja sam se isto pito kako ljudi mogu da izdvajaju hiljade maraka za rate kredita s obzirom na situaciju kakva jeste i primanjima u BiH.missko wrote:Meni je malo nelogicno zasto ljudi koji nemaju para kupuju stanove?!
Primjer.
- alcho
#1417 Re: Cijene stanova All about
Pa ne znam jel mislis na sve ljude zajedno ili na nekog pojedincaedvin wrote:Vjerovatno zbog toga sto nemas nikakvu garanciju da ce kirija i ostati 500 KM. Ukoliko cijene budu isle nagore i ekonomija se oporavljala to ce i kirije biti vece. A i kad si pod kirijom ne znas nikad kad ce doci gazda i reci ti "hajde sada vani jer meni treba stan", i sta onda, pogotovo kad imas djecu. Medjutim ima tu jedna druga dimenzija o kojoj sam ja razmisljo pa me ljudi iznapadase ovdje po forumu. Ja sam se isto pito kako ljudi mogu da izdvajaju hiljade maraka za rate kredita s obzirom na situaciju kakva jeste i primanjima u BiH.missko wrote:Meni je malo nelogicno zasto ljudi koji nemaju para kupuju stanove?!
Primjer.
- Haris.ba
#1418 Re: Cijene stanova All about
Ne kontam pitanje. Onaj ko ima npr. dva zaposlena u kući može gurati ratu od 1000 maraka(npr.podijeli na dva kredita). Ili ako ima platu 2000 maraka. To ti je situacija kad počinješ sa ledine. A mnogi imaju pomoć nasljedstva, rodbine, roditelja...edvin wrote:Ja sam se isto pito kako ljudi mogu da izdvajaju hiljade maraka za rate kredita s obzirom na situaciju kakva jeste i primanjima u BiH.
Iz mog iskustva sa stanovima na "elitnijim" lokacijama ima dosta kupaca kojima je to drugi, treći stan. Vid investicije, kupovine za djecu, ne zna se šta će se sa parama, dijaspora - nek se nađe 2 hefte u godini....
A mislio sam da smo apsolvirali da je stan specifična roba i da neke ekonomske logičnosti ne važe kod obezbjeđivanja krova nad glavom. Naročito nakon zadnjeg puknuća balona ponude kuća i stanova u Americi pojavljuju se ponovo priče o tome kako je ekonomski logičnije plaćati zakup čitav život nego ikada kupiti kuću. A to je priča koja se ciklično javlja stalno.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1419 Re: Cijene stanova All about
zato su moji izgradili vikendicu u vojkovićima
a ne na moru
jer su željeli svake godine na drugom mjestu ljetovati 
-
edvin
#1420 Re: Cijene stanova All about
Pa dobro, nemoj me bukvalno shvatati, mislio sam hiljadu, ako ces stan na iole dobroj lokaciji i sa pristojnom kvadraturom milja ti je placati sigurno, racunajuci kamate i sve ostalo.alcho wrote:Pa ne znam jel mislis na sve ljude zajedno ili na nekog pojedincaedvin wrote:Vjerovatno zbog toga sto nemas nikakvu garanciju da ce kirija i ostati 500 KM. Ukoliko cijene budu isle nagore i ekonomija se oporavljala to ce i kirije biti vece. A i kad si pod kirijom ne znas nikad kad ce doci gazda i reci ti "hajde sada vani jer meni treba stan", i sta onda, pogotovo kad imas djecu. Medjutim ima tu jedna druga dimenzija o kojoj sam ja razmisljo pa me ljudi iznapadase ovdje po forumu. Ja sam se isto pito kako ljudi mogu da izdvajaju hiljade maraka za rate kredita s obzirom na situaciju kakva jeste i primanjima u BiH.missko wrote:Meni je malo nelogicno zasto ljudi koji nemaju para kupuju stanove?!
Primjer.
Za stan kod Merkatora kvadrat nek bude 2400 km 60 kvadrata dodje 144 milje i kad uzmes kredit znaci vracas na 15 godina jos mozda 60 milja kamate (lupam) to je oko 200 milja s tim da ti je onda mjesecna rata oko 1100 maraka. Zamisli kakav stan mozes imati u gradu pod kirijom za oko 500 km i da ostatak od 600 km trosis ili spras i ako je da imaju sta djeca iza tebe mozes im ostavit u kesu to sto si usparao. Treba zivjet je.o zivot za ratu kredita.. Ja nikad nisam cuo da je nekome rata hiljade maraka. A rata ti zavisi od plate. Ne moze neko sa primanjma od 500KM imati ratu od 1000KM
Last edited by edvin on 08/10/2010 11:27, edited 1 time in total.
-
edvin
#1421 Re: Cijene stanova All about
Moze, ali kako onda zivi? I je li spreman na to iducih 20 godina? I koliko ljudi ima 2000 maraka u Bosni, u kojem svijetu ti zivis? Iako se slazem da je to investicija ali kako je gurati. Ovdje ne racunam dijasporu, oni su neka druga kategorija. A i dijaspora uglavnom, ko je dosad mislio kupovati i imo mogucnosti, kupio je.Haris.ba wrote:Ne kontam pitanje. Onaj ko ima npr. dva zaposlena u kući može gurati ratu od 1000 maraka(npr.podijeli na dva kredita). Ili ako ima platu 2000 maraka. To ti je situacija kad počinješ sa ledine. A mnogi imaju pomoć nasljedstva, rodbine, roditelja...edvin wrote:Ja sam se isto pito kako ljudi mogu da izdvajaju hiljade maraka za rate kredita s obzirom na situaciju kakva jeste i primanjima u BiH.
Iz mog iskustva sa stanovima na "elitnijim" lokacijama ima dosta kupaca kojima je to drugi, treći stan. Vid investicije, kupovine za djecu, ne zna se šta će se sa parama, dijaspora - nek se nađe 2 hefte u godini....
A mislio sam da smo apsolvirali da je stan specifična roba i da neke ekonomske logičnosti ne važe kod obezbjeđivanja krova nad glavom. Naročito nakon zadnjeg puknuća balona ponude kuća i stanova u Americi pojavljuju se ponovo priče o tome kako je ekonomski logičnije plaćati zakup čitav život nego ikada kupiti kuću. A to je priča koja se ciklično javlja stalno.
- kockica_kockica
#1422 Re: Cijene stanova All about
HAVANA wrote:Lokacija?
Alipasino polje A faza
- kockica_kockica
#1423 Re: Cijene stanova All about
komi wrote:koliko je jeftinokockica_kockica wrote:Hoce neko kupit jeftino stan 70m2 ...
vrlo jeftino... kvadrat je jeftinije ako je zamjena stana za manji stan ( razlika kvadrata)
- kriticarka_nikova
#1424 Re: Cijene stanova All about
Cini mi se da Uni Credit nudi prihvatljive kredite, ono na duzi period bez jemaca? Jel' neko digo ovakav kredit kod njih i jel' to nesto novo?
- Dozer
#1425 Re: Cijene stanova All about
Zna li neko, ali pouzdano, kako se krecu cijene stanova oko Vjecne vatre?
Ali cijene u direktnoj pogodbi, ne ove agencijske.
Cuo sam da se direktno s vlasnicima moze pogoditi od 2.800 do 4.000 KM/m2, zavisno od tacne lokacije, spratnosti i kvadrature. Navodno agencije, i pored toga sto imaju 3% garantovane provizije, i dalje dizu cijene za bar jos toliko, pa ako prodje - prodje, a to je prilicno neprofesionalno jer tako u startu tjeraju kupce...
Ali cijene u direktnoj pogodbi, ne ove agencijske.
Cuo sam da se direktno s vlasnicima moze pogoditi od 2.800 do 4.000 KM/m2, zavisno od tacne lokacije, spratnosti i kvadrature. Navodno agencije, i pored toga sto imaju 3% garantovane provizije, i dalje dizu cijene za bar jos toliko, pa ako prodje - prodje, a to je prilicno neprofesionalno jer tako u startu tjeraju kupce...