Da, i to se olako zaboravalja a zaista uz OS X to dodje vec sve potrebno za przenje. Data kroz finder, muzika takodje, mada moze i kroz tunes, iDVD za DVD video...jedino je za 1:1 kopiranje diskova potrebno uraditi korak više sa DiskUtility nego li sa LiquidCD i Toast, odnosno proces "ubaci-memorisi-przi" ne ide tako lagano jer ima međukorak "spasi image na HDD"AMD wrote:Ja ionako pržim sve sa Finder-om.
Apple Mac - All about
Moderator: Benq
-
DYD666
#1401 Re: Apple MAC all about
- Jack Be Nimble
#1402 Re: Apple MAC all about
Ma mene finder nesto zeza. Nero sam spomeno jer sam cuo za Nero prije 4 godina, mozda ima nesto novo sada.
Novi ipad ima kameru, da li ce biti moguce koristiti skype?
Novi ipad ima kameru, da li ce biti moguce koristiti skype?
-
DYD666
#1403 Re: Apple MAC all about
Kako tacno? Vezano za przenje ili?Jack Be Nimble wrote:Ma mene finder nesto zeza.
Sad se sjetih je znao biti cudan (duduse mozda je na Leopardu i Snow-u sad OK, nego nisam jos od Tigera przio kroz finder) po pitanju da kad ubacis foldere u njegov burn folder, pojave se i one "shortcut" strelice, ali ih ne bude na fileovima unutar tih foldera naprimjer, i ako se odlucite obrisati neke od tih fileova bez oznake u da bi napravili mejsta za DVD/CD, znao ih je brisati direkt sa HDD-a. Trebalo mi je boba da skontam da unutar burn foldera smijes brisati samo fileove i foldere koji imaju tu strelicu/shortcut oznaku.
- Jack Be Nimble
#1404 Re: Apple MAC all about
Kada burnam CD kroz iTunes sve je OK. Kada stavljam neke fajlove na CD koristeci burn folder sve je OK. Kada hocu da burnam AVI file od 700MB ili vise na DVD pojavi me se ta strelica na tom fajlu i samo burna npr 45KB fajl, a ne 700MB ili bilo koja druga velicina da je. Vecinom mi vremena nakon 75% operacije izbaci DVD napolje sa porukom da je ne moguce burnovati.DYD666 wrote:Kako tacno? Vezano za przenje ili?Jack Be Nimble wrote:Ma mene finder nesto zeza.
Sad se sjetih je znao biti cudan (duduse mozda je na Leopardu i Snow-u sad OK, nego nisam jos od Tigera przio kroz finder) po pitanju da kad ubacis foldere u njegov burn folder, pojave se i one "shortcut" strelice, ali ih ne bude na fileovima unutar tih foldera naprimjer, i ako se odlucite obrisati neke od tih fileova bez oznake u da bi napravili mejsta za DVD/CD, znao ih je brisati direkt sa HDD-a. Trebalo mi je boba da skontam da unutar burn foldera smijes brisati samo fileove i foldere koji imaju tu strelicu/shortcut oznaku.
Nisam nikada pokusao uzeti drugi DVD, drugu marku.
Da li mozda nesto pogresno radim? Obicno na DVD stavljam filmove, kliknem na AVI fajl i ubacim u burn folder. Ponekada se u burn folderu pojavi tacna velicina fajla, ali obicno bude ta neka strelica na ikoni fajla i pise da je velicina fajla za burnovanje 45KB.
-
DYD666
#1405 Re: Apple MAC all about
Stvar je u folderima i fileovima kad je przenje kroz Finder u pitanju
Probaj filmove prvo ubaciti u neki folder, recimo folder Avatar a u njemu Avatar.avi i Avatar.srt i kad taj folder povuces u burn folder, pokazace ti na njemu strelicu takodje i velicinu 1MB samo ali unutra ce biti ovaj avi i srt kako treba. Jer očito ako povuceč sirovi .avi file na burn fodler, on mu kreira shortcut samo (mada nisam siguran kad sprzi da ipak ne bude sve OK).
Nemoj samo njih (avi i srt) obrisati odavde (iz burn foldera).

Probaj filmove prvo ubaciti u neki folder, recimo folder Avatar a u njemu Avatar.avi i Avatar.srt i kad taj folder povuces u burn folder, pokazace ti na njemu strelicu takodje i velicinu 1MB samo ali unutra ce biti ovaj avi i srt kako treba. Jer očito ako povuceč sirovi .avi file na burn fodler, on mu kreira shortcut samo (mada nisam siguran kad sprzi da ipak ne bude sve OK).
Nemoj samo njih (avi i srt) obrisati odavde (iz burn foldera).

Last edited by DYD666 on 23/01/2011 21:27, edited 4 times in total.
-
febo_acm
#1406 Re: Apple MAC all about
Ovo je i mene bunilo na početku, ali kada sam spržio par DVD skontao sam da nema veze što pokazuje 100kb na DVD.
Inače je na koristim copy 1:1 tako da mi Finder može spržiti sve.
Inače je na koristim copy 1:1 tako da mi Finder može spržiti sve.
-
DYD666
#1407 Re: Apple MAC all about
Ma i meni je to samo za ultra rijetke slucajeve (ako mi neko donese neki DVD, ili hocu nekome da prekopiram svoj DVD identicno a te iste files nemam u racunaru vec pa) ili tako neki scenariji,a tada je obicno i zurba pa mi se neda cekati da Utility napravi/spasi image.AMD wrote:Inače je na koristim copy 1:1 tako da mi Finder može spržiti sve.
-
febo_acm
#1408 Re: Apple MAC all about
Ko koristi Mobileme i da li se isplati uzimati? Uzeo sam ovaj 60 days trial, pa me zanima iz prve ruke koliko je pouzdan i kvalitetan. Na prvu mi djeluje dobar. Dojadili su mi svi sa SPAM-ovima. Gmail-a sam se odrekao
Yahoo interface mi nije nekako privlačan, AOL tanak, Hotmail tu i tamo...
- taxi_driver
#1409 Re: Apple MAC all about
ja koristim evo vec druga godina i imam family pack.zadovoljan sam, mada ponekad zna da bude off line ali to je rijetko.sync sa iphone-om je savrsen tako da cu ga produziti na jos jednu godinu tj, sve dok koristim iphone.ako ces ga koristiti samo za mail onda se ne isplati. imam i live.com mail i nikakve razlike nema .mobile me, mi je potreban samo radi sinhronizacije iphone-a i mac-a. uz to ja sam dobio idisc sa 16 GB prostora(family pack) gdje stavljam slike koje starci mogu pregledati a da ih ne moraju snimati na svoj hd.
-
febo_acm
#1410 Re: Apple MAC all about
Meni je jako bitno da su mi sync iPhone i MacBook. Našao sam na Ebay po 50$, pa vidjet ću još dok prođe malo vremena... Hvala za info 
- taxi_driver
#1411 Re: Apple MAC all about
zoom kako koristis idisc za backup prostora?moram li kakav extra program uz to skinuti? i ima li glasa od sehe?ne vidim da je aktivan u zadnje vrijeme na forumu.
-
DYD666
#1412 Re: Apple MAC all about
Nit' se javlja, niti do-la-zi ...'kn ca ca, 'kn ca cataxi_driver wrote:ne vidim da je aktivan u zadnje vrijeme na forumu.
Vezano ma MobileMe, imao sam davno .mac account dok se dao uzeti free trial bez kartice, ostala mi email adresa za iChat ali mobileMe nisam nikad ni pokusao.
Nisam ni time machine nikad setupovao, tu i tamo upotrijebim jedino DropBox za manje stvari.
Ima nekih džabnih ovdje ali...http://www.pure-mac.com/backup.html
Na kraju krajeva, nisam nikad navikao na neke automatic backupe, rucno vazne stvari "bacam" na externi HDD i to je to.
Sinhronizacija mi nije problem, sve vazno i onako imam na racunaru nevezao za bilo koji tel...svakako mi ne radi WiFi na tel da bi mi bilo bitno sto ce se neciji novi broj kada ga ubacim u tel odmah pojaviti i na Macu, u sustini tada nisam kuci kako god pa mi ne vrijedi
- taxi_driver
#1413 Re: Apple MAC all about
meni je Time Machine haos.prije mjesec sam svoj 20" prodao i kupio 27" iMac.spojio ga na externi HD gdje je sam imao TM sa starog i pri instalaciji me samo pitao da li da prebacim postavke sa starog na novi.To uradio i kao da nisam ni mjenjao Mac.sve iste postavke kao na starom samo ekran veci

- luckylaka
#1414 Re: Apple MAC all about
Mozda neko zna-zsato mi comp.na Mozilli ,,zaledi,,svaka 3-4 minuta ukoliko ne koristim mouse.Dakle ako nest gledam ili citam duze od 3-4 min.odmah ,,zaledi,, i nista.Iskljuci-ukljuci i ponovo.Na Explorer radi normalno.
-
DYD666
#1415 Re: Apple MAC all about
Koji Explorer?luckylaka wrote:Na Explorer radi normalno.
- luckylaka
#1416 Re: Apple MAC all about
Ovdje je ne bitan Internet exorer 8 nego Mozilla firefox kod koje mi se kada je koristim slika,,zaledi,,svaki cas .Takodjer google crome radi normalno al mozilla u p.m.DYD666 wrote:Koji Explorer?luckylaka wrote:Na Explorer radi normalno.
-
DYD666
#1417 Re: Apple MAC all about
Ma ok nego ne kontam kako i zasto si "ukreso" Internet Explorer 8 na Macu i jos uz to da radi normalno.
Koja ti je verzija Mozzile? Jesi probao reinstall i skinuti noviju, mozda cak i betu 4 probati?
Koja ti je verzija Mozzile? Jesi probao reinstall i skinuti noviju, mozda cak i betu 4 probati?
- luckylaka
#1418 Re: Apple MAC all about
Exp.radi nenormalno a probacu instalirati noviju mozillu i betu da vidim.Hvala na pomoci.Volio bi kad mogao doci i pogledati u cemu je problem.Eto mene tu u St.Louis.Salim se.HvalaDYD666 wrote:Ma ok nego ne kontam kako i zasto si "ukreso" Internet Explorer 8 na Macu i jos uz to da radi normalno.
- luckylaka
#1419 Re: Apple MAC all about
Instalirao sam betu(ne znam koju,prva koja je naislaDYD666 wrote:Ma ok nego ne kontam kako i zasto si "ukreso" Internet Explorer 8 na Macu i jos uz to da radi normalno.
-
febo_acm
#1420 Re: Apple MAC all about
Ako ima neko zainteresovan za MacBook White 6,1 u super stanju, relativno povoljno
, sa svom opremem(od kutije u kojoj je kupljen do torbe, još pod garancijom možda mjesec-dva) neka mi se obrati na PM 
- brance
#1421 Re: Apple MAC all about
sta ti je 6,1 ?AMD wrote:Ako ima neko zainteresovan za MacBook White 6,1 u super stanju, relativno povoljno, sa svom opremem(od kutije u kojoj je kupljen do torbe, još pod garancijom možda mjesec-dva) neka mi se obrati na PM
- iPod
#1422 Re: Apple MAC all about
6,1 je broj modela ( Model ID ), koji obicno govori o tome kada je uredjaj proizveden, npr. late 2010, mid-2009, a obicno to su karakteristike potrebne ako zelis da nadogradis macbook memorijom hdd-om ili slicno, i na stranicama koje prodaju dodatni HW za Mac racunare, obicno uz hw komponentu pise ( 6,1 , 7,1 itd ), tj koji modeli su kompatibilni.
Evo ti i primjer kako to izgleda.... sa jednog shopa koji nudu upgrade RAM memorije za MacBook / Pro , iMac i ostale uredjaje...

Evo ti i primjer kako to izgleda.... sa jednog shopa koji nudu upgrade RAM memorije za MacBook / Pro , iMac i ostale uredjaje...

- Hunkar
#1423 Re: Apple MAC all about
joj ovaj appstore spica prava
al nikako za nas kokuze
sve stare free applikacije sad kostaju 
-
Yamahalac
#1424 Re: Apple MAC all about
ja vala koristim dropbox za sync i razvaljuje, mobilme mi ne treba, gmail exchange mi radi sync kalendara i kontakta, spama nemam, tako da je ljepota
-
Kruler
#1425 Re: Apple MAC all about
Imam jedno pitanje.
Da li neko ima iskustvo sa zamjenom baterije (po mogućnosti u Sarajevu u Mekline). Da li se zamjenska može dobiti besplatno unutar garantnog roka?
Nakon što je baterija počela pokazivati "Service battery" skinuo sam Watts i ovo stoji pod information:
Da li neko ima iskustvo sa zamjenom baterije (po mogućnosti u Sarajevu u Mekline). Da li se zamjenska može dobiti besplatno unutar garantnog roka?
Nakon što je baterija počela pokazivati "Service battery" skinuo sam Watts i ovo stoji pod information:
Your Apple notebook battery is designed to retain up to 80% of its original capacity at up to 1000 charge cycles. Your battery capacity is currently at 76%, and you have done 278 charge cycles.