Vlada negativno o predlogu SRS-a
6. mart 2008. | 06:32 -> 15:07 | Izvor: B92
Beograd -- Vlada Srbije je dala negativno mišljenje o predlogu rezolucije koju je predložila Srpska radikalna stranka.
Sednica vlade Srbije (FoNet, arhiva)
Protiv pozitivnog mišljenja glasalo je 15 ministara, a za sedam ministara, saznaje B92. Predlog rezolucije o zaštiti integriteta i suvereniteta Srbije u odnosima sa međunarodnim organizacijama, posebno sa Evropskom unijom predložila je Srpska radikalna stranka, a podržali su je poslanici iz DSS-a i Nove Srbije.
S druge strane, stranke DS i G17 plus odbijaju takvu rezoluciju, jer smatraju da je ona usmerena na prekid daljih pregovora sa Evropskom unijom.
U sopštenju Vlade Srbije koje je stiglo u našu redakciju, stoji da je razmotren predlog rezolucije o zaštiti teritorijalnog integriteta Republike Srbije u odnosima sa međunarodnim organizacijama.
"Ministarstvo spoljnih poslova dalo je negativno mišljenje o tekstu Rezolucije, dok je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju iznelo pozitivno mišljenje. Većinom glasova Vlada Srbije je usvojila mišljenje Ministarstva spoljnih poslova", navodi se u kratkom saopštenju Vlade.
Petrović: Održati stabilnost
Dušan Petrović (FoNet, arhiva)
Ranije danas, ministar pravde Dušan Petrović je ukazao na razlike u stavovima oko evropskih integracija.
"Mi imamo vrlo ozbiljne razlike u pogledu na, po mom mišljenju, jedno suštinsko pitanje za Srbiju, a to je da li je za državu korisno da nastavimo proces približavanja EU, ili ne. Verujem da je neophodno da mi, kao zemlja, ne dozvolimo da uđemo u izolaciju, da bismo povećali životne izglede građana", izjavio je ministar pravde.
Petrović je izrazio nadu da će vlada opstati, ali kaže i da postoje određeni uslovi za to.
"Ukoliko budemo uspeli da nađemo zajednički jezik oko ove teme, nadam se da će Vlada nastaviti da postoji. Ukoliko ne, mislim da ćemo vrlo brzo moći da vidimo kakva je perspektiva političkih odnosa", rekao je Dušan Petrović.
Odlučuje se većinom glasova
Vlada Srbije odluke donosi većinom glasova. U ovom slučaju, u prednosti su Demokratska stranka i G17 plus.
Karta u rukavu premijera Koštunice je Poslovnik o radu Vlade, koji mu daje pravo da prekine sednicu Vlade dok se ne usaglase stavovi o nekom pitanju. U tom slučaju, još jedna institucija u Srbiji dospeva u blokadu, koju jedino mogu da reše izbori.
Dušan Petrović kaže da će se u narednih nekoliko dana znati da li parlament želi novu vladu, ili Srbiji predstoje novi izbori.
"Bilo bi dobro da održimo stabilnost političkih prilika. Izbori, po mom dubokom uverenju, nikada ne mogu da budu šteta. Ali, mi smo imali izbore nedavno. To su bili predsednički, ali na tim izborima, sa referendumskom izlaznošću, građani su vrlo jasno dali podršku politici koja znači da mi u isto vreme treba da se približavamo Evropi i da branimo Kosovo", rekao je on.
Petrović smatra da je većina građana za približavanje Evropskoj uniji.
"Predsednik Tadić je dobio izbore. Mislim da je raspoloženje građana isto takvo. Ako neko želi da proveri raspoloženje na parlamentarnim izborima, onda to ne može biti sprečeno“, kaže ministar pravde.
Nikolić: I Brisel otežava situaciju
Direktor centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić kaže da je ovo jedna od najozbiljnijih kriza u vladajućoj koaliciji, jer treba da bude doneta odluka da li će Srbija krenuti ka Evropskoj uniji ili samoizolaciji.
"Mislim da je veoma štetno da se o takvim stvarima odlučuje sada, kada smo još svi u traumi zbog gubitka Kosova. To treba odložiti za neka mirnija vremena, kad budemo malo hladnije glave. Ovog časa to samo odgovara radikalima i moguće da neko u DSS-u misli da to odgovara i njima, jer približava parlamentarne izbore. Što su oni bliži kosovskoj traumi, to će radikali, DSS, SPS i Nova Srbija imati veću prednost“, smatra Nikolić.
Milan Nikolić kaže da političku krizu u Srbiji dodatno otežava i ponašanje Brisela.
"Mislim da oni ne razumeju dubinu traume gubljenja Kosova. Mislim da se ponašaju i ignorantski i arogantno. Time nanose veliku štetu svojim evropskim partnerima u Srbiji. Ja bih od njih očekivao mnogo više razumevanja", rekao je Nikolić.