Za predane Allahu dž.š.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vazi

#1401 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by vazi »

Junusova asws dova, neka me neko ispravi ako sam pogresno napisala:

40 X

LA ILLAHE ILLA ENTE SUBHANEKE INNI KUNTU MINEZ ZALIMIN

nema Boga osim Tebe, hvaljen neka Si a ja sam se zaista ogrijesio prema sebi

ugodnu mubarek noc vam zelim
ema_

#1402 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by ema_ »

Evo jedan divan slučaj iz života imama Ebu Hanife :) .

Imam Abu Hanifa loved his mother dearly.

One day his mother needed a fatwa. Some blood spilled on her clothes and she wanted to know if she could pray in them. Imam Abu Hanifa gave her his fatwa and she said “No. I don’t believe you.”

He then asked, “How can I convince you? What can I do?”

And she said, “I would like to ask Abu Zur’ah.”

“Abu Zur’ah? That story teller?” asked the Imam.

Abu Zur’ah was someone who'd spend hours in the mosque telling people stories. He was hugely popular as he had an entertaining way of relating his tales. Because he was popular, Imam's mother believed him to be knowledgeable.

So Imam Abu Hanifa took her to the story teller Abu Zur’ah.

When Abu Zur’ah heard that the Imam came to see him, he got up quickly and asked, “Imam why are you here?”

“I came because my mother needs a fatwa from you.”

“What? From me?”

“Yes. Some blood spilled on her clothes and she needs a fatwa.”

Abu Zur’ah was in near panic. “But I don’t know.”

Imam Abu Hanifa then said, “Come, give me your ears” and he relayed his fatwa to Abu Zur’ah who then turned to Imam’s mother and repeated it.

His mother then said, “Son, I think you are right.”

Imam Abu Hanifa’s lesson for all of us. Respect your parents. Honour them. They don’t have to be knowledgeable, they don’t have to believe that you are the most learned person or the most respected.

Your love for them is unconditional.

It didn’t matter that Imam Abu Hanifa was a mufti, the most knowledgeable of his time. To her he was just her son.
arnes_king

#1403 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by arnes_king »

Sellam,

Imam par pitanja za vas pa bih bio zahvalan ukoliko bi mi neko mogao malo pomoci (od nedavno sam poceo prakticirati vjeru, hvala Allahu dž.š. sto me uputio na pravi put i otvorio mi oci) .. Uskoro idem ako Bog da raditi na kruzer pa nisam siguran kako cu i sta cu sto se tice namaza dok budem tamo, a bicu 6-8 mjeseci.

Prvo ne znam kakva ce biti situacija sa kabinom, koliko ce nas biti u njoj, da li ima dovoljno prostora i da li je dovoljno cista za obavljanje namaza, drugo ne znam na koju se stranu okrenuti kada cu biti uvjek u pokretu a trece kako da znam u koliko sati/kada tacno da obavljam namaz kada se cesto mijenjaju i vremenske zone pa kako da to sve ne pomijesam :S ?

Pitao sam mnogo ljudi ali mi niko nije mogao konkretno pomoci pa da pokusam i ovdje.

Hvala vam puno unaprijed, Allah vas nagradio!
kerima1

#1404 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by kerima1 »

Ja ti mogu reci da gdje god se okrenes to je Allahova strana.I veze sa Allahom nisu samo preko namaza,ako si u nemogucnosti da klanjas imas razmisljanje o Njemu ili da zikris ili spominjes Ga po lijepim Mu imenima.
ema_

#1405 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by ema_ »

arnes_king wrote:Sellam,

Imam par pitanja za vas pa bih bio zahvalan ukoliko bi mi neko mogao malo pomoci (od nedavno sam poceo prakticirati vjeru, hvala Allahu dž.š. sto me uputio na pravi put i otvorio mi oci) .. Uskoro idem ako Bog da raditi na kruzer pa nisam siguran kako cu i sta cu sto se tice namaza dok budem tamo, a bicu 6-8 mjeseci.

Prvo ne znam kakva ce biti situacija sa kabinom, koliko ce nas biti u njoj, da li ima dovoljno prostora i da li je dovoljno cista za obavljanje namaza, drugo ne znam na koju se stranu okrenuti kada cu biti uvjek u pokretu a trece kako da znam u koliko sati/kada tacno da obavljam namaz kada se cesto mijenjaju i vremenske zone pa kako da to sve ne pomijesam :S ?

Pitao sam mnogo ljudi ali mi niko nije mogao konkretno pomoci pa da pokusam i ovdje.

Hvala vam puno unaprijed, Allah vas nagradio!

We alejkumusselam!

Vezano za čistoću, dovoljno je da staviš nešto na čemu ćeš činiti sedždu, ako sumnjaš da je baš prljav pod. O okretanju u namazu, vjerovatno ćeš imati kompas ili nešto slično (ima za kupiti recimo postekija sa ugrađenim kompasom) i onda ćeš lako odrediti pravac Kible u svakoj prilici, ako ne bude mogućnosti, okreneš se gdje ti se čini da je ispravno.

I vezano za određivanje namaskih vremena, danas hvala Bogu ima internet, instaliraj sebi islamic finder ili sličan program koji će ti za svaku tvoju lokaciju izbaciti vrijeme namaza :thumbup: .
Phosphorus

#1406 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Phosphorus »

kerima1 wrote:Ja ti mogu reci da gdje god se okrenes to je Allahova strana.I veze sa Allahom nisu samo preko namaza,ako si u nemogucnosti da klanjas imas razmisljanje o Njemu ili da zikris ili spominjes Ga po lijepim Mu imenima.
A šta će sa namazom? Bolje je da ne pišeš svašta... Jer musliman može bez svega, ali bez namaza ne može nikako.
Last edited by Phosphorus on 13/06/2014 23:52, edited 1 time in total.
kerima1

#1407 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by kerima1 »

Phosphorus wrote:
kerima1 wrote:Ja ti mogu reci da gdje god se okrenes to je Allahova strana.I veze sa Allahom nisu samo preko namaza,ako si u nemogucnosti da klanjas imas razmisljanje o Njemu ili da zikris ili spominjes Ga po lijepim Mu imenima.
A šta će sa namazom? Bolje je da ne pišeš svašta... Jer musliman može bez svega, ali bez namaza ne može nikako.
Pa da,znaci ljudi po zatvorima svezanih ruku i nogu ce zaglavit u vatru jer mora se kanjati,a ne moze!I nije samo namaz veza sa Allahom,zar ne pise kad god se spominje namaz da se cine dobra djela? sta znas mozda ce nekom ko radi pa pomogne drugima bolje biti primljeno,nego nekom namazi iz navike. :)
Phosphorus

#1408 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Phosphorus »

Čovjeku radi namaza nije ugrožen život, nego ga samo sprečavaju 'tehnički' problemi.
Pronalazak Kible, mijenjanje vremenskih zona i sl. sve može jedan smartphone i par aplikacija da riješi.

Stoji to što kažeš za zikr i dobra dijela. Ali prvo za šta će čovjek biti pitan jeste namaz. Ako on bude dobar, biće i ostala djela, a ako ne bude neće ni ostala djela. A pazi, to se odnosi na valjan i nevaljan namaz, a ne na ostavljanje. Ostavljanje je nezamislivo. Allah zna najbolje.
kerima1

#1409 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by kerima1 »

Taj hadis o namazu da ako ne bude namaz dobar ili ga nemadne covjek,nece valjati ni ostala djela,znaci ponistit ce ih se.po tome ce malo ljudi uci u dzenent i otud mi je besmislen hadis.namaz je samo jedan od puteva bliskosti sa Bogom,a puteva ima i drugih.
Towelie

#1410 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Towelie »

kerima1 wrote:Taj hadis o namazu da ako ne bude namaz dobar ili ga nemadne covjek,nece valjati ni ostala djela,znaci ponistit ce ih se.po tome ce malo ljudi uci u dzenent i otud mi je besmislen hadis.namaz je samo jedan od puteva bliskosti sa Bogom,a puteva ima i drugih.
A je li ti i ajet besmislen
'Šta vas je u Sekar dovelo?'/42/'Nismo'- reći će - 'bili od onih koji su klanjali /43/i od onih koji su siromahe hranili/44/ i u besposlice smo se sa besposlenjacima upuštali,/45/
(Al-Muddessir)?
nasa

#1411 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

@kerima
Bio covjek vjernik ili ne on uvjek tezi da ima odgovore i onda kad kaze ne znamu glavi vrti vise mogucih odgovora.I dodje nekad trenutak u zivotu kad pomisli znam, ako je to stanje koje traje koje ne postavlja vise pitanja pazi da prije ili kasnije ce se uvjeriti da fakat nema pojma.
Tako je i s vjerom, i oni koji tumace doslovno kroz formu, i oni koji teze sustini, i oni koji komplikuju i koji bi jednostavno...cesto isto grijese jer pomisle da znaju sve odgovore...
Pazi, ti nemas odgovor, to sto pises je max.pitanja i ako si svjesna da je pitanje, a ne samo namaz vec inace tvoji stavovi o islamu, onda je ok ali ako mislis da je tvoj odgovor nesto bolji od ovog kojeg nudi @towelie vjerovatno nemas pojma...

Znas koliko sam ja zivota provela trazeci smisao, svrhu u onom sto zivim i sto me okruzuje i koliko sam puta vidjela samo besmisao u istom...ipak nisam odbacila zivot vec sam trazila nove odgovore...ne znam da li me uopce shvatas, hocu da ti kazem da nije problem ako covjek ponekad ne zna, nema sve odgovore... bilo u vjeri ili u zivotu...cak to je jedina istina jer ni zivot kao ni vjera nisu konacan odgovor vec potraga, teznja za odgovorom...

Tvoji stavovi o islamu koji su, bar tako tvrdis i pises, prilagodljivi, otvoreni, podlozni preispitivanju i sl.nisu nista bolji od extra radikalnih jer smatras da si upravo ti ta koja sve zna...
Eto zato izazoves protivljenje i prevrtanje ocima ... :kiss:
sve na kvadrat

#1412 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by sve na kvadrat »

Es selamu alejkum..u prilogu su dva video klipa koji govore u porukama za usamljenog,zaduženog,nevoljniku,tužnom itd..:)
[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=bbp30gP4 ... ture=share [/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=y8CiWNUHuDo [/youtube]
vatrogasac

#1413 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by vatrogasac »

nasa wrote: Znas koliko sam ja zivota provela trazeci smisao, svrhu u onom sto zivim i sto me okruzuje i koliko sam puta vidjela samo besmisao u istom...ipak nisam odbacila zivot vec sam trazila nove odgovore...ne znam da li me uopce shvatas, hocu da ti kazem da nije problem ako covjek ponekad ne zna, nema sve odgovore... bilo u vjeri ili u zivotu...cak to je jedina istina jer ni zivot kao ni vjera nisu konacan odgovor vec potraga, teznja za odgovorom...

Tvoji stavovi o islamu koji su, bar tako tvrdis i pises, prilagodljivi, otvoreni, podlozni preispitivanju i sl.nisu nista bolji od extra radikalnih jer smatras da si upravo ti ta koja sve zna...
Onda ne mogu reći tako je, nego, tako nekako. :mrgreen:

A fakat...jedina konstanta na dunjaluku su promjene.
nasa

#1414 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

Pa ja, tako nekako :D

Kontas kako je to apsurdno, da vecinom oni koji tvrde da su otvorenog uma nisu formalisti itd.ne vidi radikalno, iskljucivo i zatvoreno u sopstvenim odgovorima...Ne konta smisao namaza i ne vidi nuznost, pa meni prvo pade na pamet koliko sam puta isto pomislila za zivot, keriminom analogijom trebala sam se ubiti :lol: jer njen odgovor je manje vise odbacivanje namaza....da nije vjernik ne bi se ni obazirala ali kao vjernici odgovor joj je radikalan nista manje nego onih koji kazu ma radi 'vako i nista ne pitaj....
kerima1

#1415 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by kerima1 »

Towelie ,Naso,Vatrogasac ma sve vas volim i u pravu ste vi,a ne ja,ja i ne mislim da znam,a vjerujem da vi mislite ili ne mislite to ne mogu ja znati niti tragam za tim saznanjem.Naso pogresno si me osudila,ali halal tebi od mene :kiss: I ja smatram da je zivot i vjera samo daljna potraga i osobina kod ljudi da otkrivaju novosti,a otkud nam to pa od Stvoritelja.
Nisam ja ni pomilila da treba odbaciit namaz,ja kad bih i to odbacila ne bih mogla sedzdu,namaz je lijep put da budes blizak sa Allahom.Ali,neki ljudi zaista nemaju vremena za isti,rade,pa mislim da se to moze zamijeniti drugim vidovima ibadeta,koji su mozda bolji od namaza,jer Bogu ionako ne treba od nas nista.
Towelie

#1416 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Towelie »

.Ali,neki ljudi zaista nemaju vremena za isti,rade,pa mislim da se to moze zamijeniti drugim vidovima ibadeta,
Dosta cesto cujem ovakav izgovor od ljudi da "nemaju vremena" za namaz i zaista mi bude smesno. Za 5 farzova dnevno, evo da kazemo da necete klanjati sunete jer "nemate vremena", vam treba pola sata zbirno u toku dana. To je manje nego sto traje jedna epizoda neke indijske serije, manje nego jedno poluvreme fudbalske utakmice, manje nego jedan skolski cas...Ima se vremena dakako i garantujem da taj koji kaze kako nema vremena, laze i izmislja sebi izgovore samo. A iza svega toga stoji sejtan koji hoce kako-tako da coveka odvrati od namaza.
pa mislim da se to moze zamijeniti drugim vidovima ibadeta,koji su mozda bolji od namaza,jer Bogu ionako ne treba od nas nista.
Kako se moze zameniti namaz kad je to stroga islamska duznost? I koji su to ibadeti bolji od farz namaza?
nasa

#1417 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

Ne @kerima, kaze se ja nemam vremena I ne stizem ono sto je propisano I ne dostizem smisao I svrhu, tako je sad,mozda promijenim misljenje inace to sto ti radis je relativiziranje koja je u rangu svih ostalih koji misle da islam je ogranicen na shvatanja unutar njihove glave.
Nemas razloga da se ljutis, ja imam metar stvari s kojim nisam zadovoljna kako ih cinim...i vjerovatno se po mnogo cemu ne bih uklopila u standarno vidjenje muslimanke, a opet nisam I ne bih nikom rekla da je moje ispravno I nalazila opravdanja...Bog zna i nema dalje...jer u onom trenutku kad bih ja za ono za sta nemam jasnih dokaza da sam sigurno upravu pocela nametati kao ispravno, ogranicila bih iislam nista manje od onih koji misle da svi moraju pod isti standard.

to je tvoje vidjenje, tvoje promisljanje, tvoja odgovornost ....namaz je toliko jasan propis da se tu nema sta pricati osim da licno svako postupi kako hoce, Bog ce da sudi...
kerima1

#1418 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by kerima1 »

Tako je to je samo moje vidjenje,ali ja primjecujem i to da imaju takvi ajeti kao taj sto navede Towelie za patnje u sekaru koji nisu klanjali namaze,ili taj hadis da kome ne bude valjao namaz,nece ni ostala djela.sada razmisli kako malo ljudi klanja,a i tim ce se po tom hadisu vrsiti detaljna provjera kakav je namaz bio,pa onda naroda i naroda koji nisu muslimani ili muslimani,a bez namaza.ja se sad pitam koliko malo ce to svijeta uci u dzennet?? po meni tu nesto ne stima!
nasa

#1419 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

Pa sta da ti kazem sad,
on za svoje misljenje o islamu ima argument iz islama, a ti za svoje iz svoje glave...znaci uopce ne nudis nista.To sto ti se ne svidjaju njegovi argumentti je drugi par rukavica... :D

A drugi problem je sto uopce ajeti ne kaze to sto ti tvrdis, ja fakat nekad pomislim da se ti zezas s nama,

ovo su ajeti koji je @towelie ponudio;

'Šta vas je u Sekar dovelo?'/42/'Nismo'- reći će - 'bili od onih koji su klanjali /43/i od onih koji su siromahe hranili/44/ i u besposlice smo se sa besposlenjacima upuštali,/45/

Sire bi izgledalo ovako
Svaka duša (osoba) zalog je onoga što je stekla,/38/ osim onih na desnoj strani,/39/ oni će se u dženetskim baščama raspitivati /40/ o zločincima./41/ 'Šta vas je u Sekar dovelo?'/42/'Nismo'- reći će - 'bili od onih koji su klanjali /43/ i od onih koji su siromahe hranili/44/ i u besposlice smo se sa besposlenjacima upuštali,/45/ i Sudnji dan smo poricali,/46/ sve dok nam smrt nije došla.' /47/ Njima posredovanje posrednika neće koristiti./48/ Pa zašto se oni okreću od opomene?/49/ kao da su divlji magarci preplašeni/50/ pobjegli od lavova!/51/ Da! svaki bi čovjek od njih htio da mu se daju listovi rašireni./52/ Nikada, jer oni se onog svijeta ne plaše!/53/ Uistinu! Kur'an je pouka, /54/ i ko hoće, na umu će ga imati,/55/ i na umu će ga imati samo ako Allah bude htio, On je jedini dostojan da Ga se boje i On jedini prašta."/56/

E hajd' procitaj ali stvarno procitaj I reci mi je li namaz jedini kriterij ili jedan od kriterija...
kerima1

#1420 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by kerima1 »

Šta vas je u Sekar dovelo?'/42/'Nismo'- reći će - 'bili od onih koji su klanjali /43/i od onih koji su siromahe hranili/44/ i u besposlice smo se sa besposlenjacima upuštali,/45/
Brate Towelie de reci Nasi da se ovaj ajet odnosi na namaz ko ga ne bude obavljao bit ce bacen u sekar.tebi ce vjerovati,kad meni nece.
Naso za razliku od tebe ja i Towelie imamo jasan stav,on ono sto pise u mushafu,a ja sta mislim ja,dok ti od jasno napisanog izvlacis neka svoja opravdanja,pa ne moze to tako,kako pise,pise nema se izmotavati.
nasa

#1421 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

:lol:

O Boze, dobro do mene je....
kerima1

#1422 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by kerima1 »

nasa wrote::lol:

O Boze, dobro do mene je....
Ja do koga je :-D
Niemand

#1423 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Niemand »

Kerima bona, nemoj sama sebi zulum ciniti.
nasa

#1424 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

Procitaj to koji puta dok ti ne udje u glavu da ti je misljenje cesto vrijedno samo toliko da zivciras ljude koji ti pokusaju nesto objasniti.

A da ne pricam koliko je bezobrazno od nekog ko se predstavlja kao muslimanka da ti je mrsko otvoriti bilo koji tefsir nego ja treba da ti crtam I da ti redas smajlije...nisi mi toliko mrska da ti to cinim....
Towelie

#1425 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Towelie »

Sad ce kerima reci da joj ne treba tefsir, nego da je ona to sama skontala sta i kako treba. :D
Post Reply