Paypal u Bosni i Hercegovini

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Saka

#1401 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

3,5KM je meni uvijek bio carinski pregled za male posiljke kad nema carine.
Mozda imaju i neke druge tarife zavisno od necega, velicine paketa ili sta ja znam.

Lijepo trazis da ti da specifikaciju/fakturu/uplatnicu/racun i znas tacno.
miki.ba

#1402 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by miki.ba »

Imam jedan mali problemćić.
Prodao sam sajt, čovjek je uredno platio.
Samo mi je novac pending i došao mi je mail u kojem stoji da bi trebao prihvatiti plačanje i link gdje to mogu uraditi, ali koliko ja vidim nema opcije accept.
U mailu također stoji ako ne prihvatim u roku 30 dana da će se novac vratiti.
To complete this payment, you must accept or deny it within 30 days by clicking here.
Ima li neko slicnih iskustava i kako to odraditi ?
kenzo

#1403 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by kenzo »

ako ti je novac uplacen na paypal..automatski ce ti prebaciti na kraju mjeseca dok istekne "period moguce reklamacije od strane kupca" :D bar je meni tako bilo
holowey

#1404 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by holowey »

narucio sam raspberry pie sa rs online i tek nakon zavrsene uplate, vidio sam da je despatch expected within 11 weeks... kako mi je prvi put da narucujem od njih, a to prelazi paypalov rok od 45 dana za otvaranje casea, da li da za svaki slucaj 44.-ti dan pokrenem case ili da se pouzdam da ce sve proci ok? nesto me strah da u slucaju da pokrenem case, samo poniste narudzbu i vrate pare (cekam na pie vec mjesecima)... da li je neko vec narucivao pie sa rs online? ili sa neke druge web stranice?
LeonardoAC

#1405 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by LeonardoAC »

Na koji način paypal ostvaruje zaradu ? Obavio sam par transakcija i nisam primijetio da su oni nešto "naplatili" !?
holowey

#1406 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by holowey »

LeonardoAC wrote:Na koji način paypal ostvaruje zaradu ? Obavio sam par transakcija i nisam primijetio da su oni nešto "naplatili" !?
naplacuje od onoga ko prima lovu
https://cms.paypal.com/us/cgi-bin/?cmd= ... ng_us/fees
Saka

#1407 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

holowey wrote:narucio sam raspberry pie sa rs online i tek nakon zavrsene uplate, vidio sam da je despatch expected within 11 weeks... kako mi je prvi put da narucujem od njih, a to prelazi paypalov rok od 45 dana za otvaranje casea, da li da za svaki slucaj 44.-ti dan pokrenem case ili da se pouzdam da ce sve proci ok? nesto me strah da u slucaju da pokrenem case, samo poniste narudzbu i vrate pare (cekam na pie vec mjesecima)... da li je neko vec narucivao pie sa rs online? ili sa neke druge web stranice?
Ja ga juce dobio od RS Components, a narucio nekad u januaru. :)
Nece te RS zeznuti ali je velika potraznja za Pi i nacekaces se kao sto sam i ja. I da, salju DHL-om koji ce ti naplatiti jos 50KM na ime carine, PDV-a i carinskog posredovanja. Tako da te izadje duplo... :(
holowey

#1408 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by holowey »

Saka wrote:
holowey wrote:narucio sam raspberry pie sa rs online i tek nakon zavrsene uplate, vidio sam da je despatch expected within 11 weeks... kako mi je prvi put da narucujem od njih, a to prelazi paypalov rok od 45 dana za otvaranje casea, da li da za svaki slucaj 44.-ti dan pokrenem case ili da se pouzdam da ce sve proci ok? nesto me strah da u slucaju da pokrenem case, samo poniste narudzbu i vrate pare (cekam na pie vec mjesecima)... da li je neko vec narucivao pie sa rs online? ili sa neke druge web stranice?
Ja ga juce dobio od RS Components, a narucio nekad u januaru. :)
Nece te RS zeznuti ali je velika potraznja za Pi i nacekaces se kao sto sam i ja. I da, salju DHL-om koji ce ti naplatiti jos 50KM na ime carine, PDV-a i carinskog posredovanja. Tako da te izadje duplo... :(
pretpostavljam da cu se nacekati, nacekao sam se i dok sam dobio kod za narudzbu... utjesio si me da je sve ok sto se tice narudzbe od rs... koliko si ukupno platio narudzbu? ja sam osim pie, narucio i case i mem karticu sa pie os-om... negdje oko 100km sa postarinom... ako je duplo da racunam onda jos stoju na dhl dadzbine?
Saka

#1409 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Oko 26 funti sam ja platio na RS, od toga je 5 funti bila postarina. Carina ide na iznos sa postarinom 10%, onda na taj kumulativni iznos ide 17% PDV-a i jos 10KM carinskog pregleda i 23KM DHL uzima za carinsko posredovanje. Tako da me na iznos od 65KM izaslo 52KM. Tebi ce osnovica biti veca, znaci na 100KM 10KM carine, pa plus 17% PDV-a 19KM, to je 29KM + jos 32KM izaci ce te sve oko 61KM. To pod uslovom da i tebi posalju preko DHL-a. DHL dere i rekao sam im to juce. Kaze mi smo brza posta, reko kakva brza posta ja cekam na ovo pola godine, da sam mogao birati vrstu isporuke nikad ne bi izabrao DHL.
jalle

#1410 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by jalle »

Toliko o plaćanju sa paypalom a šta je sa prijemom novca na isti ?

Očekuijm neku uplatu na pp i interesujeme mogućnmost povlačenja tog novca na karticu. Kolika je proivizija? Čuo sam da zna biti povelika.
holowey

#1411 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by holowey »

jalle wrote:Toliko o plaćanju sa paypalom a šta je sa prijemom novca na isti ?

Očekuijm neku uplatu na pp i interesujeme mogućnmost povlačenja tog novca na karticu. Kolika je proivizija? Čuo sam da zna biti povelika.
ako imas strpljenja cekati, onda ne placas nikakvu proviziju... sacekas da istekne 30 dana od uplate i prvog narednog mjeseca dobijes pare na racun...
Bosniak_09

#1412 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Bosniak_09 »

E ovako ljudi, nadam se da cu donijeti rjesenje svima koji se bore sa "pending balance" na PayPalu.

Procedura je jednostavna, nakon sto vam se uplati novac na PP racun, nakon 5 minuta zamolite onoga tko vam je uplatio da u povjesti transakcija nadje tu uplatu na svom PP i pored nje klikne na link CONFIRM, i to je to; time je potvrdjena uplata i novac je automatski oslobodjen i mozete raspolagati sa njim.

I ja sam muku mucio sa ovim, i onda Bosanac ko Bosanac - dohakao :)
Saka

#1413 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Mogao si dohakati i da si procitao desetak postova unazad jer se isti "trik" spominje vec par puta na ovoj temi. :)
iceman ze

#1414 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by iceman ze »

Kupio neku stvarcicu na ebayu, koristeci PayPal. Prodavac me kontaktira, da ne moze dostaviti u BiH, i izvrsio je refund. Na PayPalu, stoji da je izvrsen refund, i da je PayPal doznacio sredstva na moju karticu.

Pitanje je, da li ce biti problema oko toga, s obzirom da ce izvrsiti uplatu na Visu Electron u dolarima? Znam da mi je prijateljica imala problema, kada je greskom devize uplatila na KM racun.
Saka

#1415 Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Nece s obzirom da uplata ide na Visu, a ne direktno na racun, automatski ce konvertirati u KM.
Salah ad-Din

#1416 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Salah ad-Din »

Verifikovao sam svoj PayPal acc sa maminom karticom, jer meni ne daju karticu (student), i sve super prošlo, krenuo da skinem novac, kada vidim ovu kvaku:

Image

Ovdje piše moje ime, a kartica je na mami, hoćel biti kakvih problema u isplati, i možel` se ovo promjeniti?
stidljiv

#1417 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by stidljiv »

Mozes ti imati karticu ako imas 18+, ne moras nigdje raditi.

ProCredit banka, Visa Electron, podneses zahtjev, licna karta, prijava mjesta boravka (CIPS) i uplatis 10KM.

Kartica ti bude gotova za 10ak dana, radi online placanje bez problema kao i Paypal vec godinama.
Phia

#1418 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Phia »

Da neko mozda ne zna zasto mi paypal koji je vezan za karticu u BiH ne dopusta da saljem nekome novac direktno sa available balance? Jer kad pokusam da to uradim nudi mi samo da placam sa kartice vezane za account. Je li moguce da je to za specificno za BiH jer koliko vidim ljudima vani to funkcionise sasvim normalno..
Saka

#1419 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Jeste specificno za BiH, Hrvatsku i jos neke zemlje zbog zakonske regulative, a kojima je omoguceno povlacenje samo na karticu.

Sent from my iPad using Tapatalk HD
Phia

#1420 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Phia »

Saka wrote:Jeste specificno za BiH, Hrvatsku i jos neke zemlje zbog zakonske regulative, a kojima je omoguceno povlacenje samo na karticu.

Sent from my iPad using Tapatalk HD
Katastrofa..uglavnom hvala na odgovoru..
The Realist

#1421 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by The Realist »

Pitanje, na paypal računu imam određenu svotu novca, no ono što želim da platim košta više.

Na kartici, koja je povezana sa paypalom, imamo dovoljno da to namirim, da li svejedno mogu platiti?

Također, znači li to da će oni povući novac i sa paypal računa i sa kartice, jer nemam dovoljno ni na kartici, niti na paypal računu, ali u kombinaciji imam dovoljno? Hoće li proći uplata, bez da u neki minus odem?

Hvala :).
stidljiv

#1422 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by stidljiv »

Ne mozes placati sa Paypal balanca ako si iz BiH. Moras povuci na karticu novac pa tek onda izvrsiti uplatu.
The Realist

#1423 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by The Realist »

stidljiv wrote:Ne mozes placati sa Paypal balanca ako si iz BiH. Moras povuci na karticu novac pa tek onda izvrsiti uplatu.
Kako da to uradim?

PS
Koja je provizija, nakon što platim sa kartice?

Majko mila, sada čitam da će mi naplatiti 5 dolara za to.....
stidljiv

#1424 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by stidljiv »

Postoji opcija Withdraw i povuces novac na karticu. Taj proces traje nekoliko dana, nije instant.

Mada Paypal automatski salje sa balanca na karticu svakog prvog u mjesecu bez obzira sto ne bi povukao, a ako hoces da povuces mimo toga, placa se 5 dolara.

Tek kada ti stigne lova na karticu mozes placati, ili jednostavno doplatis sada na karticu, uplatis to odmah, a ovaj balance sacekas dok dodje.
zLatk0

#1425 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by zLatk0 »

Skidaju ti direktno sa kartice, a sa balance ce ti na karticu leci, ne mozes to koristiti dok ti ne legne na karticu (30 dana od uplate na PP i sa 1. u mjesecu ti lijeze na karticu)
Post Reply