Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Ljudovi, ja se izvinjavam ako neko nije shvatio ironiju mog posta. Bilo je vise humoristicki nastrojeno, ne zelim ukidati ni teme ni podforume. Mada doduse - i koja rijec o knjizi procitanoj - nebi bila z goreg jer cijela poenta stvaljanja knjiga je - da nekog drugog navedes da je procita ili mu dadnes licnu ocjenu o tome da li bi i kome bi vrijedilo knjigu procitati.
Inace sam tip covjeka koji je 3 put vise knjiga zapoceo citati nego sto je procitao. Cijeli mi je zivot takav - mnogo pocetaka, a malo krajeva. I svakom covjeku se desi da dodje u prliku - da otvori ovakvu temu, ako je zauzet i gleda sa - zeljom, da je u nemogucnosti da - kao neki drugi investirjau malo sebe za svoju dusu u citanje. Zbog toga ne treba zamjeriti ni onom, ko malo kritizira, treba shvatiti svakoga.
Meni je najgore od svega, sto ko hrcak navlacim kojekakve knjizurine za koje znam da ih necu imati kad - procitati onako, kako ja to zamisljam, ali uvijek - neka nada, me tjera da i dalje, idem kupovati knjige. Nisam kao Lucy - mene nerviraju audio-books. Nekako mi to nikad nije to. Ili mi smeta glas koji cita, ili naglasak, ili koliko je nesto Megabajta, ili sto ne mozes naci odredjene dijelove knjige ili zabiljeziti nekako, meni citanje nije to - ako ja ne podvlacim nesto i ne crtam sa strane, ja ne mogu knjigu procitati - ako je ne mogu svrljati, i zbog toga, vrlo rijetko pozajmim radije kupim knjigu, a i ako je iz biblioteke - nadjem sta mi treba i kopiram, i onda skrambam. Inace ja bih radije - lezao kod kuce i citao knjizurine, nego trckarao okolo, s iPOD-om i Audio-knjigama. Takav sam, neandretalac. I jako mi je tesko od njige kad pocnem odvojiti. Ja radije manje spavam, a nesto citam, gledam, sto nije dobro.
Ali - daleko od toga - da drugima govorim da ne citaju. Ili da mi smeta ako citaju i govore sta su procitali. Nekad se ovdje malo zachata - ali boze moj. Isto tako primjetio sam da sam neke teme propustio s ne atraktivnim naslovom a kasnije nasao - da ima dosta dobrog materijala tako da treba se potruditi pa dati dobar naslov temi koju otvaras, da ljudi znaju o cemu je i da nema nekakvih dvosmislica ili da znaju sto je i ne otvaraju jer ih ne interesuje i sigurni su da sto pise ih nece interesovati. Isto tako - ima stvari koje kopiram odavde, tekstovi neki, npr. od Dace, pa cuvam na compjuteru. Ti kratki teksovi su i najbolji - jer mozes nesto procitati, nauciti, nasmijat se, zaplakati, i sve - u 5-10 minuta citanja.
Evo par knjiga koje sam ja nabavio i procitao samo mali dio
McWorld vs. Jihad - Benjamin Barber - interesatna knjiga u kojoj se uporeduje globalizam sa tribalizmom, i na malcice drukciji nacin posmatra borba koja postoji danas generalno u svijetu, izmedju Zapada i Islama.
Northern Tales - Traditional Stories by Eskimo and Indian People - Howard Norman - kratke price i mitovi - eskima i indijanaca koje bi prepricavali u zimskim danima kad se vani nije moglo - prezivjeti od hladnoce.
Australia - A biography of a nation - Phillip Knightley - Istorija australije ali ne u oficijalnom tonu, udzebnika, vec napisana rukom covjeka, slicna pomalo na The people history of USA by Howard Zinn. Mene inace Australija i citanje o njoj, odmara, i uvijek jest i uvijek ce. Ne znam sto, al' mi leze ti ljudi. A i prica sama o stvaranju jedne nacije i problemima kroz koje su prosli nije suhoparna.
The indispensible guide to man's clothing by Josh Karlen- ovo je mala knjiga koja pojasnjava - terminologiju i razlicitost odjece muskarca i kad je sta prigodno obuci. Ovu sam knjigu kupio jer je bila jeftina zamjena za - Alen Flussier - Dressing the Man: Mastering the Art of Permanent Fashion. To je inace - biblija modernog odjevanja za muskarca, koja objasnjava kombinatoriku, sta s cim obuci, a njegove prijasnje knjige (Style and Man) su imale i listu eksluzivnih prodavnica muske odjece - probranih paziljvo od strane ovog dizajnera (ne sto imam $$$ da kupujem al' eto, za ono malo, da znam sta kupim koliko vrijedi, i s cim ide).
Citam i neke smore o etnickim sukobima po svijetu koje ne preporucujem i knjigu o politici u Latino Americi, u zadnjih 100 godina, i to je suhveli, na 600 strana sitnog teksta, preobimno gradivo, mislim da je bila neki udzbenik za college - political science predmet.
Inace sam tip covjeka koji je 3 put vise knjiga zapoceo citati nego sto je procitao. Cijeli mi je zivot takav - mnogo pocetaka, a malo krajeva. I svakom covjeku se desi da dodje u prliku - da otvori ovakvu temu, ako je zauzet i gleda sa - zeljom, da je u nemogucnosti da - kao neki drugi investirjau malo sebe za svoju dusu u citanje. Zbog toga ne treba zamjeriti ni onom, ko malo kritizira, treba shvatiti svakoga.
Meni je najgore od svega, sto ko hrcak navlacim kojekakve knjizurine za koje znam da ih necu imati kad - procitati onako, kako ja to zamisljam, ali uvijek - neka nada, me tjera da i dalje, idem kupovati knjige. Nisam kao Lucy - mene nerviraju audio-books. Nekako mi to nikad nije to. Ili mi smeta glas koji cita, ili naglasak, ili koliko je nesto Megabajta, ili sto ne mozes naci odredjene dijelove knjige ili zabiljeziti nekako, meni citanje nije to - ako ja ne podvlacim nesto i ne crtam sa strane, ja ne mogu knjigu procitati - ako je ne mogu svrljati, i zbog toga, vrlo rijetko pozajmim radije kupim knjigu, a i ako je iz biblioteke - nadjem sta mi treba i kopiram, i onda skrambam. Inace ja bih radije - lezao kod kuce i citao knjizurine, nego trckarao okolo, s iPOD-om i Audio-knjigama. Takav sam, neandretalac. I jako mi je tesko od njige kad pocnem odvojiti. Ja radije manje spavam, a nesto citam, gledam, sto nije dobro.
Ali - daleko od toga - da drugima govorim da ne citaju. Ili da mi smeta ako citaju i govore sta su procitali. Nekad se ovdje malo zachata - ali boze moj. Isto tako primjetio sam da sam neke teme propustio s ne atraktivnim naslovom a kasnije nasao - da ima dosta dobrog materijala tako da treba se potruditi pa dati dobar naslov temi koju otvaras, da ljudi znaju o cemu je i da nema nekakvih dvosmislica ili da znaju sto je i ne otvaraju jer ih ne interesuje i sigurni su da sto pise ih nece interesovati. Isto tako - ima stvari koje kopiram odavde, tekstovi neki, npr. od Dace, pa cuvam na compjuteru. Ti kratki teksovi su i najbolji - jer mozes nesto procitati, nauciti, nasmijat se, zaplakati, i sve - u 5-10 minuta citanja.
McWorld vs. Jihad - Benjamin Barber - interesatna knjiga u kojoj se uporeduje globalizam sa tribalizmom, i na malcice drukciji nacin posmatra borba koja postoji danas generalno u svijetu, izmedju Zapada i Islama.
Northern Tales - Traditional Stories by Eskimo and Indian People - Howard Norman - kratke price i mitovi - eskima i indijanaca koje bi prepricavali u zimskim danima kad se vani nije moglo - prezivjeti od hladnoce.
Australia - A biography of a nation - Phillip Knightley - Istorija australije ali ne u oficijalnom tonu, udzebnika, vec napisana rukom covjeka, slicna pomalo na The people history of USA by Howard Zinn. Mene inace Australija i citanje o njoj, odmara, i uvijek jest i uvijek ce. Ne znam sto, al' mi leze ti ljudi. A i prica sama o stvaranju jedne nacije i problemima kroz koje su prosli nije suhoparna.
The indispensible guide to man's clothing by Josh Karlen- ovo je mala knjiga koja pojasnjava - terminologiju i razlicitost odjece muskarca i kad je sta prigodno obuci. Ovu sam knjigu kupio jer je bila jeftina zamjena za - Alen Flussier - Dressing the Man: Mastering the Art of Permanent Fashion. To je inace - biblija modernog odjevanja za muskarca, koja objasnjava kombinatoriku, sta s cim obuci, a njegove prijasnje knjige (Style and Man) su imale i listu eksluzivnih prodavnica muske odjece - probranih paziljvo od strane ovog dizajnera (ne sto imam $$$ da kupujem al' eto, za ono malo, da znam sta kupim koliko vrijedi, i s cim ide).
Citam i neke smore o etnickim sukobima po svijetu koje ne preporucujem i knjigu o politici u Latino Americi, u zadnjih 100 godina, i to je suhveli, na 600 strana sitnog teksta, preobimno gradivo, mislim da je bila neki udzbenik za college - political science predmet.
- lady midnight
Nosferatu wrote:Ljudovi, ja se izvinjavam ako neko nije shvatio ironiju mog posta. Bilo je vise humoristicki nastrojeno, ne zelim ukidati ni teme ni podforume. Mada doduse - i koja rijec o knjizi procitanoj - nebi bila z goreg jer cijela poenta stvaljanja knjiga je - da nekog drugog navedes da je procita ili mu dadnes licnu ocjenu o tome da li bi i kome bi vrijedilo knjigu procitati.
sram te i stid bilo, nosferatu, vidish kako si navukao svijet
uzimajuci u obzir da imamo dvije-tri teme konkretno o knjigama, sa pojedinachnim postovima (konkretno na ovoj) u razmaku od nekoliko dana (osim ako malo zachatamo, u chemu ja i ne vidim neki veliki problem sve dok se ne pretjeruje), a nekih dvadesetak plus o raznim nachinima svrshavanja, preljube i genitalne higijene, mislim da je svako prepucavanje o ovome isuvishe smijeshno.
inache podrzhavam stav da bi se moglo napisati malo vishe o prochitanom, ali ja sam dosada mislila da i to spada pod "zachatavanje" (jer se negdje i tretira kao takvo), pa nisam ni ulazila u to.
- Kaktusssss
Doslo je do male zabune, naime ako zelite da skinete gore navedene knjige ovo je ispravan link http://www.4shared.com/dir/2510991/4f3b ... aring.html
Sorry, do mene je
Sorry, do mene je
-
rashomon
Kada govorimo o pogrešnim shvatanjima, jedini nesporazum koji ovdje imamo je sa Rikardom. Mislim da je čovjek reagovao iz nekih drugih razloga, čim spominje muziku, no nebitno. Taj prvi talas ne obuhvata njega i ekipu špija i štrebera sa stranica 25-30, no to je opet do mene jer sam se loše odrazio.
Ovaj drugi dio upotpunjuje ono što sam htio reć', nadam se, a trećim djelom potvrđujem provokatorske nakane.
Nosferatu, pogrešno shvaćen/neshvaćen (mada je ironija očita da prostiš), ti si svoje napisao, kao što sam ja.
Meni je bio post odličan, ča si ti tija s njim postić, zaboli me kurac, jel'te.
...i slažem se, koncept pitanje "šta sada čitate" je sasvim promašen...tema je od samog početka, znači već nekih par godina kontinuiteta, kurac teški...
...ne vidim smisao u nabrajanju knjiga. Ako je već priča o onome što trenutno čitate, ta nije valjda da vam je prazna glava dok čitate...
Al' čuj, mišljenje sa plaća, pa samim tim forum služi isključivo za chat, a chat za drkanje..
Moga bi još štošta dodati, no umjesto isprazne teme dobit ćemo teret...Hajd' sad ekipa, nastavite nabrajanje...
EDIT
Emigrirao...
Ovaj drugi dio upotpunjuje ono što sam htio reć', nadam se, a trećim djelom potvrđujem provokatorske nakane.
Nosferatu, pogrešno shvaćen/neshvaćen (mada je ironija očita da prostiš), ti si svoje napisao, kao što sam ja.
...i slažem se, koncept pitanje "šta sada čitate" je sasvim promašen...tema je od samog početka, znači već nekih par godina kontinuiteta, kurac teški...
...ne vidim smisao u nabrajanju knjiga. Ako je već priča o onome što trenutno čitate, ta nije valjda da vam je prazna glava dok čitate...
Al' čuj, mišljenje sa plaća, pa samim tim forum služi isključivo za chat, a chat za drkanje..
Moga bi još štošta dodati, no umjesto isprazne teme dobit ćemo teret...Hajd' sad ekipa, nastavite nabrajanje...
EDIT
Emigrirao...
-
amrino
Ljudi- mene pored toga sta citate- zanima i kako citate?
Ja npr.- nema sanse da ostavim knjigu nedovrsenu- ma kako glupa bila...procitat cu je do kraja pa makar se na glavu nasadila....Dalje...kada se udubim u citanje- oko mene cuskije mogu da padaju- nece smetati. Totalno se iskljucim iz svijeta koji me okruzuje...
Ukoliko je knjiga zanimljiva i ako me totalno "uvuce" u sebe...progutat cu je za dan- dva....a da cu pri tome ostaviti sve druge obaveze...Necu ni spavati ako treba....to me ponekad zivcira- jer mi bude zao kad zavrsim...Ne znam da cejfim- sta cu....I da- obavezno moram imati papir i olovku- da prepisujem ili podvlacim citate...
Uglavnom uvijek citam iste knjige....koje sam vec procitala ko zna koliko puta...Imam knjigu za svako raspolozenje....i kada pozelim neki osjecaj...neki smek....pomno izaberem knjigu koja ce mi to i pruziti....
Jelo i pice mogu zaboraviti dok citam- jer te radnje istovremeno- ne mogu da obavljam.
Kakvi ste vi citaci?
Ja npr.- nema sanse da ostavim knjigu nedovrsenu- ma kako glupa bila...procitat cu je do kraja pa makar se na glavu nasadila....Dalje...kada se udubim u citanje- oko mene cuskije mogu da padaju- nece smetati. Totalno se iskljucim iz svijeta koji me okruzuje...
Ukoliko je knjiga zanimljiva i ako me totalno "uvuce" u sebe...progutat cu je za dan- dva....a da cu pri tome ostaviti sve druge obaveze...Necu ni spavati ako treba....to me ponekad zivcira- jer mi bude zao kad zavrsim...Ne znam da cejfim- sta cu....I da- obavezno moram imati papir i olovku- da prepisujem ili podvlacim citate...
Uglavnom uvijek citam iste knjige....koje sam vec procitala ko zna koliko puta...Imam knjigu za svako raspolozenje....i kada pozelim neki osjecaj...neki smek....pomno izaberem knjigu koja ce mi to i pruziti....
Jelo i pice mogu zaboraviti dok citam- jer te radnje istovremeno- ne mogu da obavljam.
Kakvi ste vi citaci?
Last edited by amrino on 19/07/2007 14:17, edited 2 times in total.
- lady midnight
pa tvoja stvar kako cesh i kome, jasno.debela wrote:rasho![]()
ps. lady midnight, ne treba meni nicija sjena da bih nekome rekla sta mislim, a jos manje da bih suknula. samo sto precesto neke likove radije ignorisem nego da im se uopste obracam. prljaju mi prostor.
ali mi je isto tako jasno da se ovdje izgleda i ne radi o ovoj temi, nego o nekim prepucavanjima koja su mozhe bit' kristalno jasna dugogodishnjim forumskim insajderima, ali za mene jesu maltene hijeroglifi - koje niti imam volje niti vremena da deshifrujem. ja odavde odoh - sa dva-tri postirana (komentirana) naslova u toku nekoliko mjeseci i ne ostavljam neshto posebno u amanet, a drugachije bi izgledalo da sam postirala sve shto chitam; no vlastita promishljanja toga radije trpam sama u vlastite publikacije nego na forum, jer znam da ce se oni shto ih chitaju pozabaviti sadrzhajem. a odoh i sa drugih tema sa ovog podforuma, jer mi je puna kapa sujetnih reakcija i kriptichkog prebacivanja za koje se chovjek pita chime li ih je to samo izazvao, ali ne dobija odgovor. jer se ochito smatra da nema potrebe da se objashnjavaju, poshto bi valjda sve trebalo da bude jasno samo od sebe (@debela, ne mislim ovdje niposhto samo na tebe) ili pak da je sasvim dovoljno ako je jasno krugu odabranih.
-
rikardoreis
kako si formulisao prvu recenicu ispade da sam ja napravio neredrashomon wrote:Kada govorimo o pogrešnim shvatanjima, jedini nesporazum koji ovdje imamo je sa Rikardom. Mislim da je čovjek reagovao iz nekih drugih razloga, čim spominje muziku, no nebitno. Taj prvi talas ne obuhvata njega i ekipu špija i štrebera sa stranica 25-30, no to je opet do mene jer sam se loše odrazio.
EDIT
Emigrirao...
i to „vama“? kao da nije obratno?
a nosferatuov post sam shvatio kao humor i ironiju i s njom je fino aludirao na neku stvari koje mu se ne svidjaju i to je ok....inace ga rado procitam, postovi su mu sadrzajni i zanimljivi, na stranu sto se nekad i ne slazem...
p.s. lady, sta ti je? kud ces? nemoj tako reagovati...ima kome trebas ovdje...
-
Pearl
-
rikardoreis
pa najlakse reci svi natakareni...nisam uopste...i ne javljam se vise ovdje u vezi ovih stvari...ovdje neke dvorske spletke, rade pp-ovi ko ludiPearl wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 18&start=0
ostaje jos samo bez cenzure i lj&s![]()
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Utuko¹e te proèitanim knjigamarikardoreis wrote: pa najlakse reci svi natakareni...nisam uopste...i ne javljam se vise ovdje u vezi ovih stvari...ovdje neke dvorske spletke, rade pp-ovi ko ludia niko nece konkretno da kaze na koga cilja...prenaivan sam za takve stvari...
-
rikardoreis
aha...naravno, bez objasnjenjaztluhcs wrote:Utukoše te pročitanim knjigamarikardoreis wrote: pa najlakse reci svi natakareni...nisam uopste...i ne javljam se vise ovdje u vezi ovih stvari...ovdje neke dvorske spletke, rade pp-ovi ko ludia niko nece konkretno da kaze na koga cilja...prenaivan sam za takve stvari...
:D:D
-
Pearl
ili sa kritikom sa googletarikardoreis wrote:aha...naravno, bez objasnjenjaztluhcs wrote:Utukoše te pročitanim knjigamarikardoreis wrote: pa najlakse reci svi natakareni...nisam uopste...i ne javljam se vise ovdje u vezi ovih stvari...ovdje neke dvorske spletke, rade pp-ovi ko ludia niko nece konkretno da kaze na koga cilja...prenaivan sam za takve stvari...
:D:D
![]()
tema odavno prnula u ferenj... samo ne znam sto se nerviras
-
amrino
Ko da sa zidovima pricam...amrino wrote:Ljudi- mene pored toga sta citate- zanima i kako citate?![]()
Ukoliko je knjiga zanimljiva i ako me totalno "uvuce" u sebe...progutat cu je za dan- dva....a da cu pri tome ostaviti sve druge obaveze...Necu ni spavati ako treba....to me ponekad zivcira- jer mi bude zao kad zavrsim...Ne znam da cejfim- sta cu....I da- obavezno moram imati papir i olovku- da prepisujem ili podvlacim citate...![]()
Kakvi ste vi citaci?
Bas ste me stavili na IGNORE
-
rikardoreis
hajd' nek bude kako kazesPearl wrote:ili sa kritikom sa googletarikardoreis wrote:aha...naravno, bez objasnjenjaztluhcs wrote: Utukoše te pročitanim knjigama:D:D
![]()
![]()
tema odavno prnula u ferenj... samo ne znam sto se nerviras:D nije ovo gore od rasprave o brnjici vs psece govno
ljudi, rat je na forumu, izmedju 2 klana
ko ne konta, nije jos stavio sljem
-
rikardoreis
javim ti...nocas...prozor mora pastidanas wrote:rat?![]()
sreca pa su neki od nas vec sklonili gujce cemo se samo smijat sa strane![]()
![]()
PS riki, vodis li me i dalje na pusto ostrvo![]()
vakat je pakovat se
-
water
Kuku meni. Nevaljas kad citas, nevaljas kad ne citas; nevaljas kad postires, nevaljas kad ne postires. Nevljas kad imas svoje misljenje; nevaljas kad nemas svoje misljenje.
Ja sam redovni posjetilac ove teme, Do sada zam zahvaljujuci "kurcenju' pojedinaca koji nesebicno dijele svoja iskustva sa nama otkrio nekoliko bisera, proveo mnoge sate uzivajuci u citanju nekih knjiga za koje ne bih nikada cuo. Molim sve redovne prilagace da ne odustaju od velikodusne podijele vlastitih iskustava (ugledati se na aktivne clanove ljubav & sex) i sto da ne: kritckog osvrta na procitano.
Za ove koji kazu zatvoriti temu, ja zaista nemam odgovora. Najlakse bi bilo reci: A ko te tjera da citas - ali imam osjecaj da bi bilo kakvi argument ovdje bili suvisni. Mozda ignorisati

Ja sam redovni posjetilac ove teme, Do sada zam zahvaljujuci "kurcenju' pojedinaca koji nesebicno dijele svoja iskustva sa nama otkrio nekoliko bisera, proveo mnoge sate uzivajuci u citanju nekih knjiga za koje ne bih nikada cuo. Molim sve redovne prilagace da ne odustaju od velikodusne podijele vlastitih iskustava (ugledati se na aktivne clanove ljubav & sex) i sto da ne: kritckog osvrta na procitano.
Za ove koji kazu zatvoriti temu, ja zaista nemam odgovora. Najlakse bi bilo reci: A ko te tjera da citas - ali imam osjecaj da bi bilo kakvi argument ovdje bili suvisni. Mozda ignorisati
- Fair Life
SKANDALOZAN TEST
Poznati izdavači ne znaju prepoznati plagijat
Mnogi ljudi nikad nisu pročitali više od jednog klasičnog romana, a dosta
ih radije gleda njihove ekranizirane verzije umjesto da uzmu knjigu u ruke.
To je možda i razumljivo kada je riječ o prosječnom čovjeku, no
nevjerojatno je da to isto rade i književni agenti i izdavači

Istina je izašla na vidjelo kada je autor David Lassman na adrese 18
izdavača i književnih agenata poslao natipkana poglavlja tri romana
engleske spisateljice Jane Austin, promijenivši samo imena djela i likova.
Svakako porazno zvuči podatak da je samo jedan izdavač prepoznao da se
radi o djelima priznate književnice.
Lassman je natipkao prva poglavlja romana i potpisao se kao Alison Laydee,
jer je Austin isprva koristila pseudonim A Lady. Kako bi malo olakšao
prepoznavanje, roman 'Ponos i predrasude' preimenovao je u 'Prvi utisci',
kako se u originalu i zvao, a kao adresu pošiljatelja naveo je Centar Jane
Austin u gradiću Bath, gdje radi kao direktor festivala koji je dobio ime po
slavnoj spisateljici.
Iz izdavačke kuće Penguin, koja izdaje 'Ponos i predrasude', odgovoreno mu
je da su 'Prvi utisci' zaista originalni i zanimljivi, ali nisu bili zainteresirani za
rukopis. Ostali su ga jednostavno odbili ili nikad nisu ni odgovorili
Lassmanu.
'To je nevjerojatno. Ako najveći izdavači ne znaju prepoznati priznatu
književnost, tko zna što im sve promakne. Jane Austin jedna je od najvećih
književnica svih vremena, a samo je jedan primatelj prepoznao njezin rad',
rekao je Lassman.
T-Portal
petak, 20.7.2007.
Poznati izdavači ne znaju prepoznati plagijat
Mnogi ljudi nikad nisu pročitali više od jednog klasičnog romana, a dosta
ih radije gleda njihove ekranizirane verzije umjesto da uzmu knjigu u ruke.
To je možda i razumljivo kada je riječ o prosječnom čovjeku, no
nevjerojatno je da to isto rade i književni agenti i izdavači

Istina je izašla na vidjelo kada je autor David Lassman na adrese 18
izdavača i književnih agenata poslao natipkana poglavlja tri romana
engleske spisateljice Jane Austin, promijenivši samo imena djela i likova.
Svakako porazno zvuči podatak da je samo jedan izdavač prepoznao da se
radi o djelima priznate književnice.
Lassman je natipkao prva poglavlja romana i potpisao se kao Alison Laydee,
jer je Austin isprva koristila pseudonim A Lady. Kako bi malo olakšao
prepoznavanje, roman 'Ponos i predrasude' preimenovao je u 'Prvi utisci',
kako se u originalu i zvao, a kao adresu pošiljatelja naveo je Centar Jane
Austin u gradiću Bath, gdje radi kao direktor festivala koji je dobio ime po
slavnoj spisateljici.
Iz izdavačke kuće Penguin, koja izdaje 'Ponos i predrasude', odgovoreno mu
je da su 'Prvi utisci' zaista originalni i zanimljivi, ali nisu bili zainteresirani za
rukopis. Ostali su ga jednostavno odbili ili nikad nisu ni odgovorili
Lassmanu.
'To je nevjerojatno. Ako najveći izdavači ne znaju prepoznati priznatu
književnost, tko zna što im sve promakne. Jane Austin jedna je od najvećih
književnica svih vremena, a samo je jedan primatelj prepoznao njezin rad',
rekao je Lassman.
T-Portal
petak, 20.7.2007.