Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1401 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
dobro je da se prica o miru
ali prekasno
ali prekasno
- jeza u ledja
#1402 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Kako mislis “razvoj dogadjaja”? Pricamo o zastavi i njenom znacenju. To sto si ti insinuirao o njenom znacenju je izmisljotina.dr_Evil wrote: ↑12/06/2024 12:50Tebi budalastina, meni sasvim izvjestan razvoj dogadjaja. Ako nije nek kazu sta su im granice.jeza u ledja wrote: ↑11/06/2024 22:01Jel ovo ciljas na onu budalastinu da te cize predstavljaju vodna tijela?
- Porodice Foht
#1403 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Jest za 36000 nesretnika i desetine hiljada ranjenih, ali nije za ostalih, oko 2 miliona Palestinaca u Gazi. Skeptican sam za provedbu mira jer Hamasovci su vrlo tvrdoglavi i tesko ce odstupiti od vlasti. Drugi mozda i ne smiju. Abu Mazen se tamo malo sta pita i to bi mogla biti pat pozicija. Ali najvaznije je da prestanu ubijanja.
- dr_Evil
#1404 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
comme ci, comme ca. Izmisljotina. Vucic kaze da je izmisljotina da deklaracija svesrpskog sabora ima za cilj komadanje BiH, i ja se ubih citajuci i ispade da je on upravu, ali...jeza u ledja wrote: ↑12/06/2024 14:33
Kako mislis “razvoj dogadjaja”? Pricamo o zastavi i njenom znacenju. To sto si ti insinuirao o njenom znacenju je izmisljotina.
Kaze Babo da je u zaglavlju svih dokumenata Republike Krajine stajala prvo Republika BiH, te da je autonomija bila izmisljotina.
A evo kazu mi da from the river to the sea poziva na genocid, i da to nije izmisljotina, hajd ga sad znadi.
Dok ne utvrde granice, i prestanu da komadaju teritorije oko sebe, za mene to nije izmisljotina, razvoj dogadjaja dokazuje da je istina.
- jeza u ledja
#1405 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Pa reci onda fino to je tvoja interpretacija.
- dr_Evil
#1406 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Ne znam, treba pitati cioniste 1891 koja je bila njihova interpretacija kada su je napravili.
Do tada za mene to nije interpretacija nego cinjenicno stanje, to jest citanje izmedju redova. Ti slobodno citaj na drugi nacin, gornja plava nek ti predstavlja nebo, donja plava more, from the heaven to the sea.
Dobro salu na stranu, kao sto rekoh, ako nije cinjenicno stanje nek kazu koje su im granice i evo zavrsit cemo tu aferu za 30 sekundi. Sve za 10.
- jeza u ledja
#1407 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Sta je cinjenicno stanje i koji su simboli zastave nema veze jedno s drugim. To ti na silu povezujes, odnosno oni koji su se toga “sjetili”, da bi sami opravdali svoj poziv na “od rijeke do mora”, sto bi znacilo brisanje jevrejske drzave. Ti istovremeno pravdas “from river to sea”, ali ti smeta pretpostavljeno znacenje izraelske zastave.dr_Evil wrote: ↑12/06/2024 15:59Ne znam, treba pitati cioniste 1891 koja je bila njihova interpretacija kada su je napravili.
Do tada za mene to nije interpretacija nego cinjenicno stanje, to jest citanje izmedju redova. Ti slobodno citaj na drugi nacin, gornja plava nek ti predstavlja nebo, donja plava more, from the heaven to the sea.
Dobro salu na stranu, kao sto rekoh, ako nije cinjenicno stanje nek kazu koje su im granice i evo zavrsit cemo tu aferu za 30 sekundi. Sve za 10.
U svakom slucaju sumnjam da bi se cionisti koji crtaju karte “Velikog Izraela” i slicno, stidjeli to javno priznati.
Zastava je nebitna. Bitno je koje su namjere.
- jeza u ledja
#1408 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Mada, naravno smijesno je kad cujemo kuknjavu da je to “poziv za genocid” od onih koji vec na terenu sprovode genocid na kontra strani.
- ultima_palabra
#1409 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Pa dobro, sta ako je poziv na brisanje drzave? Jel to drzava neka svetinja? Od pamtivijeka se neki bore za brisanje jednih i uspostavljanje drugih drzava. To izjednacavati sa nekakvim pozivom na genocid je besmislica.
Evo sta ako ja pozivam na brisanje svih drzava? Jel to poziv na istrebljenje ljudske vrste? Ono, nidje veze.
Evo sta ako ja pozivam na brisanje svih drzava? Jel to poziv na istrebljenje ljudske vrste? Ono, nidje veze.
- jeza u ledja
#1410 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Nije ni zelja mnogih Srba za brisanjem granica na Drini, a bogami i Savi/Dunavu, bila nuzno poziv za genocid.ultima_palabra wrote: ↑13/06/2024 01:12 Pa dobro, sta ako je poziv na brisanje drzave? Jel to drzava neka svetinja? Od pamtivijeka se neki bore za brisanje jednih i uspostavljanje drugih drzava. To izjednacavati sa nekakvim pozivom na genocid je besmislica.
- dr_Evil
#1411 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
PA gledaj, kasno Marko na Kosovo dodje, Izrael je sada tu i medjunarodno je priznat, mada kao sto vidimo to medjunarodno priznanje je vazno samo ako te prizna tvoj neprijatelj.ultima_palabra wrote: ↑13/06/2024 01:12 Pa dobro, sta ako je poziv na brisanje drzave? Jel to drzava neka svetinja? Od pamtivijeka se neki bore za brisanje jednih i uspostavljanje drugih drzava. To izjednacavati sa nekakvim pozivom na genocid je besmislica.
Dok Izrael nije stvorio Hamas da unisti Palestince PLO je vodio se odlicnu politiku trazenja granica.
-
Hakiz
#1412 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Zato je i stvorio Hamas.dr_Evil wrote: ↑13/06/2024 06:57PA gledaj, kasno Marko na Kosovo dodje, Izrael je sada tu i medjunarodno je priznat, mada kao sto vidimo to medjunarodno priznanje je vazno samo ako te prizna tvoj neprijatelj.ultima_palabra wrote: ↑13/06/2024 01:12 Pa dobro, sta ako je poziv na brisanje drzave? Jel to drzava neka svetinja? Od pamtivijeka se neki bore za brisanje jednih i uspostavljanje drugih drzava. To izjednacavati sa nekakvim pozivom na genocid je besmislica.
Dok Izrael nije stvorio Hamas da unisti Palestince PLO je vodio se odlicnu politiku trazenja granica.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1413 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
PLO je bio strašno loš po Palestince.dr_Evil wrote: ↑13/06/2024 06:57PA gledaj, kasno Marko na Kosovo dodje, Izrael je sada tu i medjunarodno je priznat, mada kao sto vidimo to medjunarodno priznanje je vazno samo ako te prizna tvoj neprijatelj.ultima_palabra wrote: ↑13/06/2024 01:12 Pa dobro, sta ako je poziv na brisanje drzave? Jel to drzava neka svetinja? Od pamtivijeka se neki bore za brisanje jednih i uspostavljanje drugih drzava. To izjednacavati sa nekakvim pozivom na genocid je besmislica.
Danas većinom igraju ulogu koruptivnih lopova koji većinom samo gledaju svoje džepove, a prije im je politika bila kobna za ogroman broj Palestinaca.
Arafat je se aktivno uključio u rat u Libanu npr. (koji nije bio njegov rat), samo da bi na kraju prokockao svoj i status Palestinaca tamo.
Njegov pristanak na dvije države je tek usljedio poslije kraja rata i njegovog izbacivanja iz Libanona 1990, kada je shvatio da će morati napraviti kompromise ako hoće da Palestinci budu još bilo kakav faktor.
- alijagoro
#1414 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Ubijeni komandant Hezbollaha,navodno se borio na nasoj strani tokom rata.
https://x.com/warfareanalysis/status/18 ... 0556230988
https://x.com/warfareanalysis/status/18 ... 0556230988
- dr_Evil
#1415 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Daleko od toga da su bili sjajni, ali nekim cudom su stvorili bili viziju i jasne politike. A to ako nemas kakvu jacu bombicu je jedini nacin. Karijeristi i lopovi su u svakom pokretusehohari wrote: ↑13/06/2024 14:01
PLO je bio strašno loš po Palestince.
Danas većinom igraju ulogu koruptivnih lopova koji većinom samo gledaju svoje džepove, a prije im je politika bila kobna za ogroman broj Palestinaca.
Arafat je se aktivno uključio u rat u Libanu npr. (koji nije bio njegov rat), samo da bi na kraju prokockao svoj i status Palestinaca tamo.
Njegov pristanak na dvije države je tek usljedio poslije kraja rata i njegovog izbacivanja iz Libanona 1990, kada je shvatio da će morati napraviti kompromise ako hoće da Palestinci budu još bilo kakav faktor.
- jeza u ledja
#1416 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Sta bolan?
PLO je bio kljucni igrac rata u Libanu koji je upravo poceo sukobom izmedju njih i krscanskih Falangi.
Doduse slazem se da je PLO bio strasno los po Palestince. No kad se sve sabere, Hamas je jos gori.
-
Hakiz
#1417 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Zato ga je Izrael "stvorio" i dokazao da mu je cilj istrijebiti Palestince. Da Izraelu nije cilj istrijebiti Palestince, dogovorio bi se sa Fatahom prije nego što je Hamas dobio vlast u Gazi.jeza u ledja wrote: ↑13/06/2024 19:05![]()
Sta bolan?
PLO je bio kljucni igrac rata u Libanu koji je upravo poceo sukobom izmedju njih i krscanskih Falangi.
Doduse slazem se da je PLO bio strasno los po Palestince. No kad se sve sabere, Hamas je jos gori.
- PreWiBa
#1418 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Ne, mijesas stvari.jeza u ledja wrote: ↑13/06/2024 19:05![]()
Sta bolan?
Sukob je bio izmedju muslimana i ljevicara libanona sa jedne i krscana Libanona sa druge strane.
PLO i dolazak palestinskih izbjeglica je samo bio dodatni faktor za izbijanje rata.
Imas stariji dokumentarni serijal o ratu u Libanu na YT, preporučujem.
- jeza u ledja
#1419 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Pogledaj ga ponovo. Siguran sam da je YT pun dokumentaraca.sehohari wrote: ↑13/06/2024 19:10Ne, mijesas stvari.jeza u ledja wrote: ↑13/06/2024 19:05![]()
Sta bolan?
Sukob je bio izmedju muslimana i ljevicara sa jedne i krscana sa druge strane.
PLO i dolazak palestinskih izbjeglica je samo bio dodatni faktor za izbijanje rata.
PLO je bio integralni dio rata u Libanu, i sam sukob koji danas nazivamo "gradjanskim ratom u Libanu" je poceo izmedju Palestinaca i krscana. Tako da apsolutno ne mozes napisati kako je "Arafat pogrijesio jer se aktivno ukljucio u rat koji nije bio njegov". Ocigledno si poodavno gledao te dokumentarce pa potrazi ponovo.
A naravno da je pozadina svega dublja i starija i tice se prije svega shvatanja prirode Libanonske drzave.
- apsidejzi
#1420 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Ovdje je mnogo na riziku za obe strane. Izrael rizikuje da izgubi podrsku zapada ako ne bude isao niz dlaku a to je za njih katastrofalan scenarij jer ce ih arapi i iranci pojesti iste sekunde. Dobro, ovi imaju oruzje da se brane ali bez podrske zapada to ce biti sa mnogo vise zrtava i mnogo mnogo teze. Mogu se braniti jedno vrijeme... S druge strane i Hamas rizikuje mnogo. Zapad jos uvijek reaguje na civilne zrtve. Ovaj put neocekivano "previse" reaguje. Ni oni se nisu nadali da ce cetiri evropske drzave priznati Palestinu te da ce dobiti ogromnu podrsku latinoamerickih i africkih drzava. Ogromnu podrsku su palestinci dobili sada. No Hamas to moze prokockati ako ne budu fleksibilni. Svijet hoce mir u tom podrucju i ako ovi budu srali, nece vise biti podrske. Onda ce tek uslijediti pokolj palestinaca jer ce zapad i njima okrenuti ledja, a Izrael jedva docekati.Porodice Foht wrote: ↑12/06/2024 14:37Jest za 36000 nesretnika i desetine hiljada ranjenih, ali nije za ostalih, oko 2 miliona Palestinaca u Gazi. Skeptican sam za provedbu mira jer Hamasovci su vrlo tvrdoglavi i tesko ce odstupiti od vlasti. Drugi mozda i ne smiju. Abu Mazen se tamo malo sta pita i to bi mogla biti pat pozicija. Ali najvaznije je da prestanu ubijanja.
Zato cemo sada imati situaciju da se obe strane neckaju ali ne smiju otvoreno reci NE niti smiju otvoriti svoje karte i ponuditi nesto. Razlog: unutrasnja previranja. Izraelska vlada pada iste sekunde kad ponude Hamasu nesto. Za sad se mogu vaditi na kartu: amerikanci nam naredili da povucemo. Amerikanci ovo, amerikanci ono. Hamas zna da su im taoci jedini dzoker kojeg imaju i nece ih sami ponuditi do zadnje. Zato i imamo sad par dana gdje niko nista ne nudi i svi cekaju da vide sta ce biti.
U tom ce doci i proci americki izbori a onda cemo vidjeti ko ce biti na vlasti. Iz pozicije amerike, to je daleka buducnost iako je par mjeseci ispred nas.
- PreWiBa
#1421 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Priroda libanonske države je da je bila zamišljena kao kršćanska država, koji su dominirali u svakom pogledu, a muslimani kao građani sa manjim pravima.jeza u ledja wrote: ↑13/06/2024 19:15Pogledaj ga ponovo. Siguran sam da je YT pun dokumentaraca.sehohari wrote: ↑13/06/2024 19:10Ne, mijesas stvari.jeza u ledja wrote: ↑13/06/2024 19:05
![]()
Sta bolan?
Sukob je bio izmedju muslimana i ljevicara sa jedne i krscana sa druge strane.
PLO je bio integralni dio rata u Libanu, i sam sukob koji danas nazivamo "gradjanskim ratom u Libanu" je poceo izmedju Palestinaca i krscana. Tako da apsolutno ne mozes napisati kako je "Arafat pogrijesio jer se aktivno ukljucio u rat koji nije bio njegov". Ocigledno si poodavno gledao te dokumentarce pa potrazi ponovo.
A naravno da je pozadina svega dublja i starija i tice se prije svega shvatanja prirode Libanonske drzave.
Onda, kada je demografija učinila svoje, muslimani Libana više nisu htjeli to da prihvate, uz potporu komunista.
Sukob je počeo u Saidi nakon što je vlast cijeli ribolov predala nekoj stranoj kompaniji, u protestima neko ubio nekog (mislim šitskog?) lidera. Onda ovi napravili napad na Gemayela, ovi odgovorili sa ubijanjem nekoliko desetina civila, onda hotelski ratovi i tkd...
Arafat je imao problema sa kršćanima, da, ali arapske države su već bile natjerale Beirut da prihvate njihovo prisustvo. Kasnije jeste bilo poziva da PLO ode, i da, i to je vodilo ka ratu, ali to je bio samo jedan faktor koji unutarlibanskog muslimansko-kršćanskog raskola.
Naravno da je Arafat morao da uđe u rat, ali je mogao to pametnije da uradi. On je fakitčki nastupao kao jedan faktor u ratu, što ga je koštalo kasnije, jer je postao omražen i među liderima šita, a to mu nije trebalo.
- jeza u ledja
#1422 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Jeste, Liban je zamisljen kao krscanska drzava, ali je originalno trebao biti manji da ukljucuje samo centralni dio gdje su krscani vecina. Palestinci su tu bili kljucni, rade te demografije o kojoj govoris. A Maroniti su se ponasali nesto poput nasih cetnika ili ustasa.sehohari wrote: ↑13/06/2024 19:26Priroda libanonske države je da je bila zamišljena kao kršćanska država, koji su dominirali u svakom pogledu, a muslimani kao građani sa manjim pravima.jeza u ledja wrote: ↑13/06/2024 19:15Pogledaj ga ponovo. Siguran sam da je YT pun dokumentaraca.
Onda, kada je demografija učinila svoje, muslimani Libana više nisu htjeli to da prihvate, uz potporu komunista.
Sukob je počeo u Saidi nakon što je vlast cijeli ribolov predala nekoj stranoj kompaniji, u protestima neko ubio nekog (mislim šitskog?) lidera. Onda ovi napravili napad na Gemayela, ovi odgovorili sa ubijanjem nekoliko desetina civila, onda hotelski ratovi i tkd...
Arafat je imao problema sa kršćanima, da, ali arapske države su već bile natjerale Beirut da prihvate njihovo prisustvo. Kasnije jeste bilo poziva da PLO ode, i da, i to je vodilo ka ratu, ali to je bio samo jedan faktor koji unutarlibanskog muslimansko-kršćanskog raskola.
Naravno da je Arafat morao da uđe u rat, ali je mogao to pametnije da uradi. On je fakitčki nastupao kao jedan faktor u ratu, što ga je koštalo kasnije, jer je postao omražen i među liderima šita, a to mu nije trebalo.
Ta prica o ribi je bila uvod u rat, no i u tu pricu su umjesani Palestinci.
Te desetine civila sto su ubijene, koje spominjes, a nakon nekog njihovog "napada na svatove" su bile palestinske izbjeglice. To je ono sto se uzima kao "zvanicni" pocetak tog rata.
Inace ta strana kompanija u vezi ribolova je bila neka jugoslovenska.
Helem, prisustvo Palestinaca u Libanu je bila kljucna stavka i jedan od glavnih uzroka rata uopste.
Usput, naravno, i u Jordanu je prisustvo Palestinaca prouzrokovalo rat u zemlji domacina.
- PreWiBa
#1423 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Da, muslimani su se osjećali ojačanim dolaskom Palestinaca, ali bi rat i bez njih buknuo kad-tad. Oni nisu glavni uzrok, već jedan od mnogih faktora.jeza u ledja wrote: ↑13/06/2024 21:19Jeste, Liban je zamisljen kao krscanska drzava, ali je originalno trebao biti manji da ukljucuje samo centralni dio gdje su krscani vecina. Palestinci su tu bili kljucni, rade te demografije o kojoj govoris. A Maroniti su se ponasali nesto poput nasih cetnika ili ustasa.sehohari wrote: ↑13/06/2024 19:26Priroda libanonske države je da je bila zamišljena kao kršćanska država, koji su dominirali u svakom pogledu, a muslimani kao građani sa manjim pravima.jeza u ledja wrote: ↑13/06/2024 19:15
Pogledaj ga ponovo. Siguran sam da je YT pun dokumentaraca.
Te desetine civila sto su ubijene, koje spominjes, a nakon nekog njihovog "napada na svatove" su bile palestinske izbjeglice. To je ono sto se uzima kao "zvanicni" pocetak tog rata.
Helem, prisustvo Palestinaca u Libanu je bila kljucna stavka i jedan od glavnih uzroka rata uopste.
Usput, naravno, i u Jordanu je prisustvo Palestinaca prouzrokovalo rat u zemlji domacina.
Isto kao što problemi bez njih nisu počeli, tako nisu ni završili kada je PLO otišla.
Znam da je bila jugoslovenska, zvala je se Protein.
Iskreno rečeno, uloga Tite na bliskom istoku ni po čemu nije bila blistava koliko njegovi podržavaoci ovdje vole da govore. KPJ je samo pratila sovjetsku politiku i, praćeno uz odgovarajući propagandu, podržavala onu stranu koju su podržavali Sovjeti.
Tako je Jugla slala oružje 1948. ka Izraelu, ili kao što su bili nekakvi štovaoci ljevičarskih ideala a vamo htjeli sirotinji uzeti pravo na ribolov.
- jeza u ledja
#1424 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Ma ja bih prije svega rekao da su se krscani osjecali "ugrozeno" i poceli mahnitati. One neke njihove falange , pogotovo "Guardians of Cedars" ovako nesto, su bili klasicni fasisti. Lokalni sunitski muslimani su tu bili jos i najnormalnija ekipa. A i Siiti za vrijeme Amala.sehohari wrote: ↑13/06/2024 21:35Da, muslimani su se osjećali ojačanim dolaskom Palestinaca, ali bi rat i bez njih buknuo kad-tad. Oni nisu glavni uzrok, već jedan od mnogih faktora.jeza u ledja wrote: ↑13/06/2024 21:19Jeste, Liban je zamisljen kao krscanska drzava, ali je originalno trebao biti manji da ukljucuje samo centralni dio gdje su krscani vecina. Palestinci su tu bili kljucni, rade te demografije o kojoj govoris. A Maroniti su se ponasali nesto poput nasih cetnika ili ustasa.sehohari wrote: ↑13/06/2024 19:26
Priroda libanonske države je da je bila zamišljena kao kršćanska država, koji su dominirali u svakom pogledu, a muslimani kao građani sa manjim pravima.
Isto kao što problemi bez njih nisu počeli, tako nisu ni završili kada je PLO otišla.
Iskreno rečeno, uloga Tite na bliskom istoku ni po čemu nije bila blistava koliko njegovi podržavaoci ovdje vole da govore. KPJ je samo pratila sovjetsku politiku i, praćeno uz odgovarajući propagandu, podržavala onu stranu koju su podržavali Sovjeti.
Tako je Jugla slala oružje 1948. ka Izraelu, ili kao što su bili nekakvi štovaoci ljevičarskih ideala a vamo htjeli sirotinji uzeti pravo na ribolov.
Ono sto je meni interesantno kako iz svih ovih sukoba izrodila desnica. Nekad smo imali PLO, danas Hamas. Imali smo Amal, danas imamo Hezbollah. U Izraelu smo imali njihov "SDP", danas imamo Likud.
To je uostalom trend i na Zapadu, ali je interesantno kako se to odvijalo dole.
- PreWiBa
#1425 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Razlika je revolucija u Iranu.jeza u ledja wrote: ↑13/06/2024 21:43Ma ja bih prije svega rekao da su se krscani osjecali "ugrozeno" i poceli mahnitati. One neke njihove falange , pogotovo "Guardians of Cedars" ovako nesto, su bili klasicni fasisti. Lokalni sunitski muslimani su tu bili jos i najnormalnija ekipa. A i Siiti za vrijeme Amala.sehohari wrote: ↑13/06/2024 21:35Da, muslimani su se osjećali ojačanim dolaskom Palestinaca, ali bi rat i bez njih buknuo kad-tad. Oni nisu glavni uzrok, već jedan od mnogih faktora.jeza u ledja wrote: ↑13/06/2024 21:19
Jeste, Liban je zamisljen kao krscanska drzava, ali je originalno trebao biti manji da ukljucuje samo centralni dio gdje su krscani vecina. Palestinci su tu bili kljucni, rade te demografije o kojoj govoris. A Maroniti su se ponasali nesto poput nasih cetnika ili ustasa.
Ono sto je meni interesantno kako iz svih ovih sukoba izrodila desnica. Nekad smo imali PLO, danas Hamas. Imali smo Amal, danas imamo Hezbollah. U Izraelu smo imali njihov "SDP", danas imamo Likud.
To je uostalom trend i na Zapadu, ali je interesantno kako se to odvijalo dole.
Poslije toga, Hezbolah je nastao kao druga šitska grupacija podržana od njih. Oni su se prvenstveno uzdigli zbog izraelske okupacije južnog Libana, mislim da je to možda donekle i važnije bilo neko sam građanski rat.
Hamas je više rezultat korupcije PLO nego neke velike političke promjene. Pogledaj malo slike vila po Ramali, dok se vamo ruše kuće Palestincima ili žive u opštoj bijedi.
Za Izrael ne znam, samo mislim da je odlazak Olmerta bio veoma koban...