To se radi zbog odgoja i ne zbog sto su odrasli i zive vec generacijama u HR. Poredi ostale narode. Recimo Albaci koji u HR zive koliko i Bosnjaci. Od 17.513 Albanaca, 17.069 je kao maternji navelo albanski. Drzavljanima ih cini drzavljanstvo. Albanci nisu nista manje drzavljani HR iako kao maternji redovno navedu albanski. Ja sam dijete trece generacije izvan BIH i maternji mi je bosanski, kao i svima iz moje generacije. Pisati neki drugi jezik je neprihvatljivo vec zbog reakcije okoline.Bloo wrote:Bošnjaci kao manjina u Hrvatskoj koji su odrasli i žive već generacijama u Hrvatskoj i njihova djeca će kao L1 staviti hrvatski.
Ne bosanski.
To ih čini državljanima Hrvatske, bošnjačke nacionalnosti odnosno nacionalnom manjinom. Ili što bi ti rekao narodom. Ne čini ih Hrvatima.
Ti sada radiš zamjenu teza, ali uvijek se možeš vratiti na svoj post koji je potakao ovu diskusiju.
Ali da se vratimo na tvoju premisu.
Ti tvrdiš da je jedna od karateristika NARODA jezik.
Dijete koje je treća generacija Bošnjaka u Hrvatskoj neće kao maternji napisati bosanski...već hrvatski. To ga ne čini Hrvatom po nacionalnosti.
To je bila tvoja premisa. Karakteristika jednog naroda je jezik,. Mada si kasnije ubacio nacionalnosti.
JA sam ti navela da se u lingvistici bosanski, hrvatski i srpski smatraju za 3 standarda istog dijalekta. Ne kao 3 jezika. Stoga jezik u ovom slučaju baš i ne može biti kako Hrvati t vole reći razlikovna karakteristika do te granice između "naroda".
Iz kojeg razloga ne želiš da daš primjere ostalih karakteristika?
Identitet Bosnjaka
- CPT
#1401 Re: Identitet Bosnjaka
- славянин
#1402 Re: Identitet Bosnjaka
Objasnjava sta to definise narodDozer wrote:Jel' ovo CPT na podu?славянин wrote:Bloo wrote:Hajmo malo o kulturi i običajima.![]()
![]()
![]()
- славянин
#1403 Re: Identitet Bosnjaka
Sta je sa 444 jesu li oni magicno postali pripadnici drugog naroda ?CPT wrote:To se radi zbog odgoja i ne zbog sto su odrasli i zive vec generacijama u HR. Poredi ostale narode. Recimo Albaci koji u HR zive koliko i Bosnjaci. Od 17.513 Albanaca, 17.069 je kao maternji navelo albanski. Drzavljanima ih cini drzavljanstvo. Albanci nisu nista manje drzavljani HR iako kao maternji redovno navedu albanski. Ja sam dijete trece generacije izvan BIH i maternji mi je bosanski, kao i svima iz moje generacije. Pisati neki drugi jezik je neprihvatljivo vec zbog reakcije okoline.Bloo wrote:Bošnjaci kao manjina u Hrvatskoj koji su odrasli i žive već generacijama u Hrvatskoj i njihova djeca će kao L1 staviti hrvatski.
Ne bosanski.
To ih čini državljanima Hrvatske, bošnjačke nacionalnosti odnosno nacionalnom manjinom. Ili što bi ti rekao narodom. Ne čini ih Hrvatima.
Ti sada radiš zamjenu teza, ali uvijek se možeš vratiti na svoj post koji je potakao ovu diskusiju.
Ali da se vratimo na tvoju premisu.
Ti tvrdiš da je jedna od karateristika NARODA jezik.
Dijete koje je treća generacija Bošnjaka u Hrvatskoj neće kao maternji napisati bosanski...već hrvatski. To ga ne čini Hrvatom po nacionalnosti.
To je bila tvoja premisa. Karakteristika jednog naroda je jezik,. Mada si kasnije ubacio nacionalnosti.
JA sam ti navela da se u lingvistici bosanski, hrvatski i srpski smatraju za 3 standarda istog dijalekta. Ne kao 3 jezika. Stoga jezik u ovom slučaju baš i ne može biti kako Hrvati t vole reći razlikovna karakteristika do te granice između "naroda".
Iz kojeg razloga ne želiš da daš primjere ostalih karakteristika?
- Bloo
- Globalna šefica
#1404 Re: Identitet Bosnjaka
Sad smo došli do iskustvenih argumenata?CPT wrote: To se radi zbog odgoja i ne zbog sto su odrasli i zive vec generacijama u HR. Poredi ostale narode. Recimo Albaci koji u HR zive koliko i Bosnjaci. Od 17.513 Albanaca, 17.069 je kao maternji navelo albanski. Drzavljanima ih cini drzavljanstvo. Albanci nisu nista manje drzavljani HR iako kao maternji redovno navedu albanski. Ja sam dijete trece generacije izvan BIH i maternji mi je bosanski, kao i svima iz moje generacije. Pisati neki drugi jezik je neprihvatljivo vec zbog reakcije okoline.
Kao što ti već navedoh, maternji jezikl može biti i jezik zemlje u kojoj si odrastao
Ja sam mislila da ovdje pokušavamo da uspostavimo razlike odnosno da definišemo karakteristike naroda kako si naveo po jeziku, kulturi, običajima, tradiciji...a ne da pričamo o subjektivnim iskustvima i šta je neprihvatljivo zbog reakcije okoline...(koja će kako saznati šta si naveo u popisu?)
Last edited by Bloo on 10/05/2019 22:30, edited 1 time in total.
- CPT
#1405 Re: Identitet Bosnjaka
1. Nisi... jer si to kod Seselja nasao rijeci "nationality" i nisi znao sta ta rijecu u Srbiji uopste znaci, pogotovo ne za novi zakon. Jel tako?
Sta ono pise u pasosu Srbije? Sta ocekuju od tebe?
2. Cek, poput mene? Zar nisi u onih 1% "nacionalnih Bosanaca"? A je medju 99%?
3. Da, obicno je to osnovna jer je najlaksa. U nekim drzava je to cak i JEDINA. U biti bice jedina u vecini drzava.
4. Da, svaka ex-YU republika ima NACIJU - OSTALI. Link do oficielnih stranica imas par stranica nazad.
Sta ono pise u pasosu Srbije? Sta ocekuju od tebe?
2. Cek, poput mene? Zar nisi u onih 1% "nacionalnih Bosanaca"? A je medju 99%?
3. Da, obicno je to osnovna jer je najlaksa. U nekim drzava je to cak i JEDINA. U biti bice jedina u vecini drzava.
4. Da, svaka ex-YU republika ima NACIJU - OSTALI. Link do oficielnih stranica imas par stranica nazad.
- CPT
#1406 Re: Identitet Bosnjaka
Iskustvenih? Citirao sam brojeve sa Popisa stanovnistva? Maternji Bosnjaka u Hrvatskoj moze biti i norveski ako su te roditelji ucili norveski kao bebu. Jes da takvih nije bilo al u teoriju moze proci. Slovenci te dileme nemaju. Isto vazi za Hrvate (opet citiram Popis stanovnistva i ne svoje iskustvo).Bloo wrote:Sad smo došli do iskustvenih argumenata?CPT wrote: To se radi zbog odgoja i ne zbog sto su odrasli i zive vec generacijama u HR. Poredi ostale narode. Recimo Albaci koji u HR zive koliko i Bosnjaci. Od 17.513 Albanaca, 17.069 je kao maternji navelo albanski. Drzavljanima ih cini drzavljanstvo. Albanci nisu nista manje drzavljani HR iako kao maternji redovno navedu albanski. Ja sam dijete trece generacije izvan BIH i maternji mi je bosanski, kao i svima iz moje generacije. Pisati neki drugi jezik je neprihvatljivo vec zbog reakcije okoline.
Kao što ti već navedoh, maternji jezikl može biti i jezik zemlje u kojoj si odrastaoPonekad se maternji i službeni jezik zemlje poklapaju, a ponekad ne. To niko nije negirao. Diskusija je započeta jer si naveo da je karakteristika nekog NARODA jezik. Onda si rekao da jezik određuje nacionalnost. Onda sam ti skrenula pažnju da ti govoriš bosanskim, ja govorim bosanskim, znači pripadamo istom narodu? Pa sam te zamolila da usporedimo ostale elemente koje si naveo da definišu jedan narod da bih mogla usporediti da li je moj narod i tvoj narod isti narod?
Ja sam mislila da ovdje pokušavamo da uspostavimo razlike odnosno da definišemo karakteristike naroda kako si naveo po jeziku, kulturi, običajima, tradiciji...a ne da pričamo o subjektivnim iskustvima i šta je neprihvatljivo zbog reakcije okoline...(koja će kako saznati šta si naveo u popisu?)
p.s.: recimo kad budes upisivala dijete u skolu?
- Bloo
- Globalna šefica
#1407 Re: Identitet Bosnjaka
Erm, kojim?CPT wrote: 3. Da, obicno je to osnovna jer je najlaksa. U nekim drzava je to cak i JEDINA. U biti bice jedina u vecini drzava.
Jezik kao oznaka naroda i nacionalnosti?
- Dozer
#1408 Re: Identitet Bosnjaka
Evo tebi jaruga link, pa mi nadji kako se zove BH nacija, a nadji mi i tu neku "ostalu"
https://www.worldatlas.com/articles/wha ... ities.html
- CPT
#1409 Re: Identitet Bosnjaka
Od predzadnjeg popisa, recimo SLO. Koliko vidim i CG. Sve drzave ukidaju tj. ukinuce tu stavku.Bloo wrote:Erm, kojim?CPT wrote: 3. Da, obicno je to osnovna jer je najlaksa. U nekim drzava je to cak i JEDINA. U biti bice jedina u vecini drzava.
Jezik kao oznaka naroda i nacionalnosti?
- славянин
#1410 Re: Identitet Bosnjaka
I dokle smo dosli - sta definise narod ? Jezik koji neko izjavi da mu je "maternji" ili ?
- CPT
#1411 Re: Identitet Bosnjaka
A Demonym is an adjective that is used to refer to a person from a particular place or nationDozer wrote:Evo tebi jaruga link, pa mi nadji kako se zove BH nacija, a nadji mi i tu neku "ostalu"![]()
- Dozer
#1412 Re: Identitet Bosnjaka
Vrati se na to i iscitaj. CIni mi se da si malo obrnuo uloge u toj diskusijiCPT wrote:1. Nisi... jer si to kod Seselja nasao rijeci "nationality" i nisi znao sta ta rijecu u Srbiji uopste znaci, pogotovo ne za novi zakon. Jel tako?
Sta ono pise u pasosu Srbije? Sta ocekuju od tebe?![]()
Da, u pasosu mu pise pored "drzavljanstvo" i "Nationality". Na kraju si i sam rekao da ces u polje "Nationality" upisati svoje - drzavljanstvo. Ili ces sad reci da to nisi rekao...?
Da, ja sam medju tih 1% nacionalnih Bosanaca, a ti si medju 99% etnickih...necega.2. Cek, poput mene? Zar nisi u onih 1% "nacionalnih Bosanaca"? A je medju 99%?
Opet se uvali bez veze...3. Da, obicno je to osnovna jer je najlaksa. U nekim drzava je to cak i JEDINA. U biti bice jedina u vecini drzava.
Sta je onda ovo po tebi u BiH...?
Sta je onda engleski u Australiji, sto te Bloo vec upita, a ti preskoci...?
- Bloo
- Globalna šefica
#1413 Re: Identitet Bosnjaka
Kurzivom sam označila iskustveni argument.CPT wrote:Iskustvenih? Citirao sam brojeve sa Popisa stanovnistva? Maternji Bosnjaka u Hrvatskoj moze biti i norveski ako su te roditelji ucili norveski kao bebu. Jes da takvih nije bilo al u teoriju moze proci. Slovenci te dileme nemaju. Isto vazi za Hrvate (opet citiram Popis stanovnistva i ne svoje iskustvo).Bloo wrote:Sad smo došli do iskustvenih argumenata?CPT wrote: To se radi zbog odgoja i ne zbog sto su odrasli i zive vec generacijama u HR. Poredi ostale narode. Recimo Albaci koji u HR zive koliko i Bosnjaci. Od 17.513 Albanaca, 17.069 je kao maternji navelo albanski. Drzavljanima ih cini drzavljanstvo. Albanci nisu nista manje drzavljani HR iako kao maternji redovno navedu albanski. Ja sam dijete trece generacije izvan BIH i maternji mi je bosanski, kao i svima iz moje generacije. Pisati neki drugi jezik je neprihvatljivo vec zbog reakcije okoline.
Kao što ti već navedoh, maternji jezikl može biti i jezik zemlje u kojoj si odrastaoPonekad se maternji i službeni jezik zemlje poklapaju, a ponekad ne. To niko nije negirao. Diskusija je započeta jer si naveo da je karakteristika nekog NARODA jezik. Onda si rekao da jezik određuje nacionalnost. Onda sam ti skrenula pažnju da ti govoriš bosanskim, ja govorim bosanskim, znači pripadamo istom narodu? Pa sam te zamolila da usporedimo ostale elemente koje si naveo da definišu jedan narod da bih mogla usporediti da li je moj narod i tvoj narod isti narod?
p.s.: recimo kad budes upisivala dijete u skolu?
U Sloveniji je službeni jezik slovenski, te mislim talijanski u nekim pokrajinama. Znači možeš ga navesti kao maternji jezik.
Možemo mi ovako do sutra. Opet te pozivam da se vratiš na svoju izjavu da jezik određuje narod i nacionalnost. Kao i kultura, običaji, tradicija.
- Dozer
#1414 Re: Identitet Bosnjaka
Da...i...?CPT wrote:A Demonym is an adjective that is used to refer to a person from a particular place or nationDozer wrote:Evo tebi jaruga link, pa mi nadji kako se zove BH nacija, a nadji mi i tu neku "ostalu"![]()
BiH je drzava. Takodjer je i mjesto na svjetskoj mapi, kao uostalom i svaka druga drzava
Last edited by Dozer on 10/05/2019 22:41, edited 1 time in total.
- CPT
#1415 Re: Identitet Bosnjaka
Pa izjasnis se, hebaj ga... Kad Melania moze biti "nacionalna Amerikanka" (tm) iako ne zna engleski mozes i ti biti "nacionalni Eskim". Ako kupis nekoliko pasosa (crnogorski je trenutno 0,5mio €) mozes biti "nacionalni Svastanesto"славянин wrote:I dokle smo dosli - sta definise narod ? Jezik koji neko izjavi da mu je "maternji" ili ?
- славянин
#1416 Re: Identitet Bosnjaka
I pocinjemo sada da lupamo nebuloze bez i da pokusamo makar i nemoguc argument poturati kao do sada - to je indikacija za ?CPT wrote:Pa izjasnis se, hebaj ga... Kad Melania moze biti "nacionalna Amerikanka" (tm) iako ne zna engleski mozes i ti biti "nacionalni Eskim". Ako kupis nekoliko pasosa (crnogorski je trenutno 0,5mio €) mozes biti "nacionalni Svastanesto"славянин wrote:I dokle smo dosli - sta definise narod ? Jezik koji neko izjavi da mu je "maternji" ili ?
Lijepo ti napisano jel onda narod ti definise jezik koji ti definises kao maternji ili kako te drugi definisu (sto si u jednom postu naveo) i rekao da su se neki sto su se izjasnili drugacije neslavno proveli - pa sam te tu jos pitao kako su ih otkrili da nisu oni "ti" .
Last edited by славянин on 10/05/2019 22:44, edited 1 time in total.
- Dozer
#1417 Re: Identitet Bosnjaka
Ona ima americko drzavljanstvo i pasos haveru, i samim tim je postala pripadnica US Nation 
Kao sto i ti imas slovenacki pasos, pa si automatski pripadnik slovenacke/slovenske nacije
Etnicki/narodno si i dalje Bosnjak, jer si se tako izjasnio.
Kontas li ista, ziv bio?
Kao sto i ti imas slovenacki pasos, pa si automatski pripadnik slovenacke/slovenske nacije
Etnicki/narodno si i dalje Bosnjak, jer si se tako izjasnio.
Kontas li ista, ziv bio?
Last edited by Dozer on 10/05/2019 22:45, edited 1 time in total.
- славянин
#1418 Re: Identitet Bosnjaka
Tesko bome, nema naznaka.Dozer wrote:Ona ima americko drzavljanstvo i pasos haveru, i samim tim je postala pripadnica US Nation
Etnicki si i dalje Bosnjak, jer si se tako izjasnio.
Kontas li ista, ziv bio?
- Dozer
#1419 Re: Identitet Bosnjaka
Zivo me zanima u sta bi mene svrstao etnicki ako bih kao maternji jezik napisao "engleski", koji tecno pisem i govorim 
Could you tell us this, Mr. CPT? Where I belong by ethnicity, or what is my ethnic belonging if I state that my mother language is English?
Could you tell us this, Mr. CPT? Where I belong by ethnicity, or what is my ethnic belonging if I state that my mother language is English?
Last edited by Dozer on 10/05/2019 22:49, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#1420 Re: Identitet Bosnjaka
Preferiram engleski jezik iako mi je maternji bosanski, sevdalinke me bacaju u sevdah i smatram ih svojim kulturnim naslijeđem koje promovišem svim prijateljima, od nacionalnih jela volim dolme prema porodičnom receptu starom 100 godina i svinjska rebarca ispod peke, a pravo dobro plešem nijemo i užičko kolo.
Šta sam ja?
Šta sam ja?
- CPT
#1421 Re: Identitet Bosnjaka
Ne, ne mozes ga navesti i niko to ne radi... U biti, u teoriji mozes navesti i norveski ali kao sto receno to se ne radi. Zadnji popis govori da je kao maternji jezik navelo 88% sto je cca jednako broju Slovenaca ("nacionalnih"). Preostalih 200.000 (cca) je kao maternji navelo neki drugi jezik.Bloo wrote:U Sloveniji je službeni jezik slovenski, te mislim talijanski u nekim pokrajinama. Znači možeš ga navesti kao maternji jezik.
Možemo mi ovako do sutra. Opet te pozivam da se vratiš na svoju izjavu da jezik određuje narod i nacionalnost. Kao i kultura, običaji, tradicija.
Teoretski je tih 200.000 moglo navesti ali nije. Sto li?
Neki su pokusali "postati" Slovenci pa je onda medju Slovencima pocela kruziti jako ruzna poslovica koja i danas kruzi za ljude koji pokusaju "postati" nesto sto nisu i ne mogu biti.
- Dozer
#1422 Re: Identitet Bosnjaka
Vanzemaljac. Pogotovo ako imas i 3 sise

Last edited by Dozer on 10/05/2019 22:50, edited 1 time in total.
- славянин
#1423 Re: Identitet Bosnjaka
Da nisi jedna od ovihBloo wrote:Preferiram engleski jezik iako mi je maternji bosanski, sevdalinke me bacaju u sevdah i smatram ih svojim kulturnim naslijeđem koje promovišem svim prijateljima, od nacionalnih jela volim dolme prema porodičnom receptu starom 100 godina i svinjska rebarca ispod peke, a pravo dobro plešem nijemo i užičko kolo.
Šta sam ja?
Raspade se sve od jezika preko kulture i obicaja na klipu
- CPT
#1424 Re: Identitet Bosnjaka
Pa kod nas bi te zaveli pod Bosance (uz Eskime i ostale), u grupu od nekoliko ljudi. Bar po zadnjem Popisu stanovnistva). Po drzavljanstvu bi bilo ono sto ti pise na pasosu. Za okolinu, pa tu zavis od imenaBloo wrote:Preferiram engleski jezik iako mi je maternji bosanski, sevdalinke me bacaju u sevdah i smatram ih svojim kulturnim naslijeđem koje promovišem svim prijateljima, od nacionalnih jela volim dolme prema porodičnom receptu starom 100 godina i svinjska rebarca ispod peke, a pravo dobro plešem nijemo i užičko kolo.
Šta sam ja?
- Dozer
#1425 Re: Identitet Bosnjaka
CPT...skonta li kako nam se zove nacija, nas BH drzavljana?