Mlada setaj malo, nađi sebi zagondžiju, ufati se serpe ili radi vec nesto korisno.detroit-mercy wrote:[
Stan u Minchenu i Beblingenu nije ista cijena, sto li, oba grada u Njemackoj.
Je li ti ovo sto pises ozbiljno pises ili se zajebavas, nekad pomislim da se ipak zajebavas, ovako nesto ne izjavljuje osoba pri cistoj svijesti.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Streptokok
#1401 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Streptokok
#1402 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nemoj biti ljubomoran, ni tvome niko nije branio da ti sklepa kucu umjesto sto si se morao udati zbog papira.insomnia78 wrote:Kod nas i ko ima para sklepa kucu na tri sprata da ima za sinove
Edit. Bezbeli za nekog blavora, no sa papirima to sve drugacije izgleda.
Last edited by Streptokok on 09/11/2018 17:27, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#1403 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma jok, bolje citati gluposti isfrustriranih osoba koje se razumiju u neke stvari ko Marica u kriv k...........Streptokok wrote:Mlada setaj malo, nađi sebi zagondžiju, ufati se serpe ili radi vec nesto korisno.detroit-mercy wrote:[
Je li ti ovo sto pises ozbiljno pises ili se zajebavas, nekad pomislim da se ipak zajebavas, ovako nesto ne izjavljuje osoba pri cistoj svijesti.
-
detroit-mercy
#1404 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znaci do para jemadner wrote:Italijani imaju i korso.detroit-mercy wrote:Harise dragi kakve drustvene konvencijeHaris.ba wrote:
Stvar je i društvenih konvencija. Haman te roditelji otjeraju od sebe. A i mladi ne žele da žive sa roditeljima. U Italiji je recimo isto ko i kod nas. Roditelji i djeca žive mnogo više zajedno nego u Njemačkoj.ekonomija, kako lako mlad covjek dolazi do prvog posla u Njemackoj, kako u USA, kako u Italiji, kako u Spaniji.
Eto i kod nas je drustvena konvencijaali da je ekonomija dobra i dobre plate vidio bi koliko bi se mladi dugo zadrzavali sa roditljima
.
Oni i kada imaju love rade ove nase folove, prepolovi sprat, napravit stan itd...
Ali kada nema love i kod hamera se veci procent vrati kuci
- Streptokok
#1405 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dobro marica se ne razumije no izgleda da tebi ta nauka dobro ide?detroit-mercy wrote:Ma jok, bolje citati gluposti isfrustriranih osoba koje se razumiju u neke stvari ko Marica u kriv k...........Streptokok wrote:Mlada setaj malo, nađi sebi zagondžiju, ufati se serpe ili radi vec nesto korisno.detroit-mercy wrote:[
- madner
#1406 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jedno i drugo. Ako je drustvo siromasno, onda nema pritiska da se iselis i osamostalis jer nije realno to ocekivati od sredine.
Hameri su jako dugo bogati, pa je to realno ocekivanje da nadjes posao koji ti to omogucava. S tim da procent djece koja zivi kod roditelja sa 25 nije opste tako mali koliko to propaganda kaze.
Hameri su jako dugo bogati, pa je to realno ocekivanje da nadjes posao koji ti to omogucava. S tim da procent djece koja zivi kod roditelja sa 25 nije opste tako mali koliko to propaganda kaze.
- valjuga
#1407 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Koja firma?un1ted wrote:Osjetit cemo i mi koji ostajemo za ove odlaske. Jednostavno ne mozes naci kvalitetne ljude..ja muku mučim da nađem kvalitetnog električara.
-
Fudo387
#1408 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa koliki je to procenat, oTih od 25 sto zive sa starcima?madner wrote:Jedno i drugo. Ako je drustvo siromasno, onda nema pritiska da se iselis i osamostalis jer nije realno to ocekivati od sredine.
-
detroit-mercy
#1409 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa recimo samo da bacim pogled na moj komsiluk, ono recimo srednja klasa US, koje je najvise, ne znam niti jednu osobu da sa 25-6-7 zivi sa roditeljima.madner wrote:Jedno i drugo. Ako je drustvo siromasno, onda nema pritiska da se iselis i osamostalis jer nije realno to ocekivati od sredine.
Da li takvih ima, naravno, ali u USA rekao bih da je taj procenat mali.
Mozda je 2009-2012 taj procenat bio veci zbog krize ali sa trenutnim stanjem ekonomije.
Evo ja neki dan se sisao kod ovog jednog nase brice, kad covjek mi prica letio preko vikenda kod kcerke. Reko, ona jos studira, ma jok, zavrsila i dobila dobru ponudu iz druge drzave i sprasila tamo. Maloj 22e godine.
Malo ces vidjeti nasih ovdje koji zive sa roditeljima u tim godinama a kamo li Amere.
-
moonca
#1410 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tacno, i nasi prate taj trend.detroit-mercy wrote: Malo ces vidjeti nasih ovdje koji zive sa roditeljima u tim godinama a kamo li Amere.
-
detroit-mercy
#1411 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vjeruj me bolje nego tebi, i to puno boljeStreptokok wrote:Dobro marica se ne razumije no izgleda da tebi ta nauka dobro ide?detroit-mercy wrote:Ma jok, bolje citati gluposti isfrustriranih osoba koje se razumiju u neke stvari ko Marica u kriv k...........Streptokok wrote:
Mlada setaj malo, nađi sebi zagondžiju, ufati se serpe ili radi vec nesto korisno.
Vidim da tebi bas pravo ide, cim valjas ovakve gluposti
Gledaj, u BiH postoje dva centra koja su malo atraktivnija za zivot (Sarajevo i BanjaLuka) sto se naravno odmah osjeti i na mogucnostima zaposlenja, platama kao i troskovima zivota.
Procentualno gledano, u BiH imas puno vise mjesta gdje dijaspora ima vlasnistvo u kucama/stanovima nego u Sarajevu ali cijene nisu ni priblizne niti dijaspora ucestvuje u nekom velikom obimu na kretanje cijena.
Logicki, namece se pitanje zasto.
Sarajevo je ekonomski, kulturni, politicki,univerzitetski, sportski i navedi jos koji ne centar BiH.
Pogledaj strukturu radne snage, u Sarajevu kao niti u jednom drugom gradu imas visoku koncentraciju ljudi sa visokim akademskim znanjima, pocevsi od upravljacko/menadzerskih poslova, univerzitetskih, kulturno/zabvnih, medicinskih, poslova javne uprave i da ne nabrajam dalje. Da onda idemo do sjedista javnih korporacija, privatnih kompanija, stranih kompanija, ambasada, predstavnistava, tv kuca, banaka i td. i td.
Znaci imas masu ljudi sa stabilnim/ znatno visim u odnosu na ostatak zemlje primanjima sto u mnogome doprinosi rastu vrijednosti usluga, proizvoda kao i nekretnina.
Ne zaboravi da zbog prisustva velikog broja kompanija i mogucnosti zaposlenja, Sarajevo privlaci i dosta radne snage iz unutrasnjosti koja zbog lose ekonomske situacije trazi hljeba u prijestonici, sto itekako utice na ponudu i traznju a time i kretanje cijena.
Vodjen tvojom logikom o cigli u Sarajevu i Capajeby, i pitanje kako je to moguce da li se zapitas kako je moguce da je kafa u Kaknju 1KM a u RajvuSa 2km i nagore, nije zar da dijaspora po cio dan ispija kafe po seheru i time doprinosi znatno visoj cijeni kafe u seheru
Dijaspora donekle utice na kretanje cijena nekretnina ali to nije ni u pribliznoj mjeri u kojoj ti to ovdje predstavljas a najvise vodjen svojim licinim frustracijama i time sto ti ne mozes da kupis sebi stan.
Realno, ni na Manhatnu ne zive ljudi koji rade odredjena zanimanja i koji zaradjuju odredjeni iznos novaca, pa tako i ti, mrdni malo gdje za svoje pare mozes da si priustis nesto.
Btw., da si se malo vise bavio naukom sad bi sjedio u svom stanu a ne bi kukao na dijasporu kao glavnog krivca sto si nemozes priustiti stan
- insomnia78
#1412 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Otaj radStreptokok wrote:Nemoj biti ljubomoran, ni tvome niko nije branio da ti sklepa kucu umjesto sto si se morao udati zbog papira.insomnia78 wrote:Kod nas i ko ima para sklepa kucu na tri sprata da ima za sinove

- Streptokok
#1413 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moze li ovo u kratkim crtama? Ovu ponjavu od posta mi se ne da citati. ne znam kako ti nije bilo mrsko ovo pisati.detroit-mercy wrote:[q
Vjeruj me bolje nego tebi, i to puno bolje![]()
Vidim da tebi bas pravo ide, cim valjas ovakve gluposti.
Gledaj, u BiH postoje dva centra koja su malo atraktivnija za zivot (Sarajevo i BanjaLuka) sto se naravno odmah osjeti i na mogucnostima zaposlenja, platama kao i troskovima zivota.
Procentualno gledano, u BiH imas puno vise mjesta gdje dijaspora ima vlasnistvo u kucama/stanovima nego u Sarajevu ali cijene nisu ni priblizne niti dijaspora ucestvuje u nekom velikom obimu na kretanje cijena.
Logicki, namece se pitanje zasto.
Sarajevo je ekonomski, kulturni, politicki,univerzitetski, sportski i navedi jos koji ne centar BiH.
Pogledaj strukturu radne snage, u Sarajevu kao niti u jednom drugom gradu imas visoku koncentraciju ljudi sa visokim akademskim znanjima, pocevsi od upravljacko/menadzerskih poslova, univerzitetskih, kulturno/zabvnih, medicinskih, poslova javne uprave i da ne nabrajam dalje. Da onda idemo do sjedista javnih korporacija, privatnih kompanija, stranih kompanija, ambasada, predstavnistava, tv kuca, banaka i td. i td.
Znaci imas masu ljudi sa stabilnim/ znatno visim u odnosu na ostatak zemlje primanjima sto u mnogome doprinosi rastu vrijednosti usluga, proizvoda kao i nekretnina.
Ne zaboravi da zbog prisustva velikog broja kompanija i mogucnosti zaposlenja, Sarajevo privlaci i dosta radne snage iz unutrasnjosti koja zbog lose ekonomske situacije trazi hljeba u prijestonici, sto itekako utice na ponudu i traznju a time i kretanje cijena.
Vodjen tvojom logikom o cigli u Sarajevu i Capajeby, i pitanje kako je to moguce da li se zapitas kako je moguce da je kafa u Kaknju 1KM a u RajvuSa 2km i nagore, nije zar da dijaspora po cio dan ispija kafe po seheru i time doprinosi znatno visoj cijeni kafe u seheru![]()
Dijaspora donekle utice na kretanje cijena nekretnina ali to nije ni u pribliznoj mjeri u kojoj ti to ovdje predstavljas a najvise vodjen svojim licinim frustracijama i time sto ti ne mozes da kupis sebi stan.
Realno, ni na Manhatnu ne zive ljudi koji rade odredjena zanimanja i koji zaradjuju odredjeni iznos novaca, pa tako i ti, mrdni malo gdje za svoje pare mozes da si priustis nesto.
Btw., da si se malo vise bavio naukom sad bi sjedio u svom stanu a ne bi kukao na dijasporu kao glavnog krivca sto si nemozes priustiti stan
- Streptokok
#1414 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
https://goo.gl/images/eGQq4sinsomnia78 wrote:Otaj radStreptokok wrote:Nemoj biti ljubomoran, ni tvome niko nije branio da ti sklepa kucu umjesto sto si se morao udati zbog papira.insomnia78 wrote:Kod nas i ko ima para sklepa kucu na tri sprata da ima za sinove
Ili mozda ovaj?
- vjesticanametli
#1415 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
priv il firma....valjuga wrote:Koja firma?un1ted wrote:Osjetit cemo i mi koji ostajemo za ove odlaske. Jednostavno ne mozes naci kvalitetne ljude..ja muku mučim da nađem kvalitetnog električara.
- HAVANA
#1416 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Blago tebi.insomnia78 wrote:Otaj radStreptokok wrote:Nemoj biti ljubomoran, ni tvome niko nije branio da ti sklepa kucu umjesto sto si se morao udati zbog papira.insomnia78 wrote:Kod nas i ko ima para sklepa kucu na tri sprata da ima za sinove
- muha_sa
#1417 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
hajd plati kaHvucino
- insomnia78
#1418 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moguce. Al za to niz gušu samo viski (ko Vasa Ladacki), u pluca samo Marlboro. Bemve se podrazumjeva a da vidis tek stana u Sa. Ko boNbonaStreptokok wrote:
Ili mozda ovaj?
- insomnia78
#1419 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Lazem. Bude i rakije. Dao mi stari 5l ljetos kad sam bio. Reko da ponesem kolegama. Predomislio sam se. Ponesem im kurac, eno ostalo mi jos jedno sedam deca. Sedam jezika prica
- muha_sa
#1420 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
daj mi kljuceve da ti prozracujem stan i prašinu cistim--sve dzabaleskuinsomnia78 wrote:Moguce. Al za to niz gušu samo viski (ko Vasa Ladacki), u pluca samo Marlboro. Bemve se podrazumjeva a da vidis tek stana u Sa. Ko boNbonaStreptokok wrote:
Ili mozda ovaj?
- animals
#1421 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jedino ja niti BMW. niti stana u Sarajvu..
- Hemel
#1422 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
bosanski, kokuzanimals wrote:Jedino ja niti BMW. niti stana u Sarajvu..
-
Fudo387
#1423 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sramotis na po austriji.animals wrote:Jedino ja niti BMW. niti stana u Sarajvu..
O’ma da si kupio bemvea i stavio jastucice ispod zadnje sajbe fk sarajevo!
- animals
#1424 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jastucice mozda nekako uspijem..
- vjesticanametli