A, o'kle ću bit'? Pa nisam iz guzice.duga devetka wrote:Woody jesi ti Mostarac?
(s)Republika Hrvatska 1990/1995
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#1401 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
-
duga devetka
#1402 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
A o'kle tebi da je Pupovac bio pripadnik HV-a?
-
Paul F.
#1403 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Ovo je strašna urota. Trbuhozborac, mutikaša, brkati, debeli i ćelavi. Svi protiv pravde i istine.patriot_1 wrote: Ovaj trbuhozborac - Pupovac(priča a ne otvara usta),ne spominje da su Srbi u HR počeli rat i spalili puno više kuća od ovih 30 000 koje su spalili naši!
-
jadranom plovim
#1404 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Ako je Mostar novo ime za stormfront, onda jeste i to čistokrvniduga devetka wrote:Woody jesi ti Mostarac?
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#1405 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Rek'o mi Aco "biciklista", prije što će umrijet'duga devetka wrote:A o'kle tebi da je Pupovac bio pripadnik HV-a?
-
jadranom plovim
#1406 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Kako je tema Oluja kako nema ni rijeci o djelovanju Armije Republike Bosne i Hercegovine u njoj ? Armija je djelovala i vrsila napadne akcije cak i u samoj Hr, rahmetli Nanic je cak poginuo na njenoj teritoriji i na njeno djelovanje u Oluji se racunalo u planiranju najviseg vojnog i politickog vrha Hr a od tada se to potpuno zanemaruje ili negira ???
A evo kako Predcednik gleda na kvislinga koji upravo tada pod direktnom agresorskom komandom napada na Bihac :
Danas se u hrvatskoj javnosti jedino spominje kada se treba prebaciti odgovornost za ratne zlocine sa hv, ispada da je Armija RBIH samo cekala da ih hrabri rvacki vitezovi oslobode i vrsila zlocine...nista vise od toga
Ante Gotovina:Druge snage, tu ja imam jedan zahtjev, a to je da s Armijom BiH dogovorimo dvije brigade iz sastava BiH, koje bi bile pridodate i operativno podređene združenom stožeru ovdje HVO, ali i HV. One bi imale zadaću da idu sjeverno u pravcu... da idu na spajanje u pravcu Kulen Vakufa sa snagama 5. korpusa, koji prodire u pravcu Kulen Vakufa. S ovim ovdje uvezivamo jedan dio snaga 2. krajiškog korpusa, a s udarom u pravcu Kulen Vakufa s dvije strane, i dalje... i bok, iz pravca juga prema sjeveru Kulen Vakuf, i od pravca sjevera prema jugu Kulen Vakufu, uvezivali bi ostale snage 2. krajiškog korpusa i one koje su došle iz zrinskog korpusa, poslije obaviještajnih podataka obavještajne službe
Miljenko Crnjac: Gospodine Predsjedniče, ja isto smatram da bi nam bilo potrebno 2-3 dana da bi izvršili pregrupiranje snaga, jer ovo je sada novi momenat, general Gotovina planira 7. i 4... znači, treba dovesti snage, dublje. Druga stvar, ne znamo, ja do sada nisam znao gdje će 5. korpus djelovati. Ako će djelovati prema generalu Gotovini, onda se odmah mijenja situacija i prema meni i prema Norcu. Inače, 5. korpus je u onom našem planiranju, bilo da bi on djelovao prema Slunju, i prema stožernom brigadiru Norcu. Sada bi 5. korpus najvjerojatnije trebao ići s njima, i dogovoriti da djeluje prema Kulen Vakufu, odnosno da djeluje dolje...
Mirko Norac: Gospodine Predsjedniče, jedino jedan prijedlog, ako dopustite - onda bih mogao ići prema Lapcu, ovaj dio snaga,koji se pregrupira, pregrupira 1. brigadu, uvesti s pravca Ljubova, i uvesti je dolje, odnosno preko Debelog brda, i prema Lapcu, tako da zatvorimo taj pravac, a snage 5. korpusa Armije BiH, onda bi se zajedno spojili sa snagama i zbornog područja, i odsjecali bi taj dio. S tim da onda moramo blokirati Korenicu.
Davor Domazet: General Gotovina ide istočni smjer, izbija ovdje, mi zauzimao Velebit i Gračac stavljamo pod nadzor i kmunikaciju, a ovdje ostavljamo prostor. Ne treba bitno mijenjati korekciju plana, samo neki pravac, a ovdje presjecamo, ovo sjeverno i južno od Plitvica i stvarmao uvjete da oslobodimo Slunj kao koridor, kao takav, tako da će 5. korpus se moći usmjeriti u jednom i drugom pravcu. Mislim da neke velike korekcije sada nisu potrebite, samo priprema završna dva, tri dana.
A evo kako Predcednik gleda na kvislinga koji upravo tada pod direktnom agresorskom komandom napada na Bihac :
http://www.index.hr/vijesti/clanak/proc ... 47318.aspxPredsjednik: Zato ja to i kažem. Sada još nešto, u toj našoj operaciji ne znam generale šta je bilo sa Abdićem. Mi moramo Abdića prisiliti da stane na našu stranu i da prema Velikoj Kladuši, znači da tamo naiđemo ne na protivničke snage, nego li na Muslimane koji će stati na našu stranu. Mislim da u vojnim razmatranjima to treba imati u vidu. Abdić je bio za suradnju s nama, pa je Izetbegović bio protiv itd.
Danas se u hrvatskoj javnosti jedino spominje kada se treba prebaciti odgovornost za ratne zlocine sa hv, ispada da je Armija RBIH samo cekala da ih hrabri rvacki vitezovi oslobode i vrsila zlocine...nista vise od toga
-
sylvester
#1407 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
laprdaš bez veze . http://--- no links ---/vijesti/pupovac-ot ... ali-874140Woody wrote:Rek'o mi Aco "biciklista", prije što će umrijet'duga devetka wrote:A o'kle tebi da je Pupovac bio pripadnik HV-a?
-
sylvester
#1408 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
jadranom plovim wrote:Kako je tema Oluja kako nema ni rijeci o djelovanju Armije Republike Bosne i Hercegovine u njoj ? Armija je djelovala i vrsila napadne akcije cak i u samoj Hr, rahmetli Nanic je cak poginuo na njenoj teritoriji i na njeno djelovanje u Oluji se racunalo u planiranju najviseg vojnog i politickog vrha Hr a od tada se to potpuno zanemaruje ili negira ???
Ante Gotovina:Druge snage, tu ja imam jedan zahtjev, a to je da s Armijom BiH dogovorimo dvije brigade iz sastava BiH, koje bi bile pridodate i operativno podređene združenom stožeru ovdje HVO, ali i HV. One bi imale zadaću da idu sjeverno u pravcu... da idu na spajanje u pravcu Kulen Vakufa sa snagama 5. korpusa, koji prodire u pravcu Kulen Vakufa. S ovim ovdje uvezivamo jedan dio snaga 2. krajiškog korpusa, a s udarom u pravcu Kulen Vakufa s dvije strane, i dalje... i bok, iz pravca juga prema sjeveru Kulen Vakuf, i od pravca sjevera prema jugu Kulen Vakufu, uvezivali bi ostale snage 2. krajiškog korpusa i one koje su došle iz zrinskog korpusa, poslije obaviještajnih podataka obavještajne službeMiljenko Crnjac: Gospodine Predsjedniče, ja isto smatram da bi nam bilo potrebno 2-3 dana da bi izvršili pregrupiranje snaga, jer ovo je sada novi momenat, general Gotovina planira 7. i 4... znači, treba dovesti snage, dublje. Druga stvar, ne znamo, ja do sada nisam znao gdje će 5. korpus djelovati. Ako će djelovati prema generalu Gotovini, onda se odmah mijenja situacija i prema meni i prema Norcu. Inače, 5. korpus je u onom našem planiranju, bilo da bi on djelovao prema Slunju, i prema stožernom brigadiru Norcu. Sada bi 5. korpus najvjerojatnije trebao ići s njima, i dogovoriti da djeluje prema Kulen Vakufu, odnosno da djeluje dolje...Mirko Norac: Gospodine Predsjedniče, jedino jedan prijedlog, ako dopustite - onda bih mogao ići prema Lapcu, ovaj dio snaga,koji se pregrupira, pregrupira 1. brigadu, uvesti s pravca Ljubova, i uvesti je dolje, odnosno preko Debelog brda, i prema Lapcu, tako da zatvorimo taj pravac, a snage 5. korpusa Armije BiH, onda bi se zajedno spojili sa snagama i zbornog područja, i odsjecali bi taj dio. S tim da onda moramo blokirati Korenicu.Davor Domazet: General Gotovina ide istočni smjer, izbija ovdje, mi zauzimao Velebit i Gračac stavljamo pod nadzor i kmunikaciju, a ovdje ostavljamo prostor. Ne treba bitno mijenjati korekciju plana, samo neki pravac, a ovdje presjecamo, ovo sjeverno i južno od Plitvica i stvarmao uvjete da oslobodimo Slunj kao koridor, kao takav, tako da će 5. korpus se moći usmjeriti u jednom i drugom pravcu. Mislim da neke velike korekcije sada nisu potrebite, samo priprema završna dva, tri dana.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/proc ... 47318.aspxPredsjednik: Zato ja to i kažem. Sada još nešto, u toj našoj operaciji ne znam generale šta je bilo sa Abdićem. Mi moramo Abdića prisiliti da stane na našu stranu i da prema Velikoj Kladuši, znači da tamo naiđemo ne na protivničke snage, nego li na Muslimane koji će stati na našu stranu. Mislim da u vojnim razmatranjima to treba imati u vidu. Abdić je bio za suradnju s nama, pa je Izetbegović bio protiv itd.
da čudno da se ABIH ne spominje . nisu je spomenuli ni na iskrcavanju na normandiju , ni na Staljingradu .Čudno ??
-
sylvester
#1409 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
da..ali to nije ništa vezano uz oružane snage i rat .to djele domaćim i stranim državljanima . hrvatska štampa ordenja ko nekada topčider dinare ...Sarajmen wrote:[
Ovo bi trebao da bude tekst sa tog portala:
'' Autor: T. Budak
Četvrtak, 24. Prosinac 2015. u 19:25
Sasvom neočekivano, Milorad Pupovac odgovorio je Jovanu Ajdukoviću na pitanje: Jesi li pukovnik HV-a ili nisi?
“Kako je Milorad Pupovac uspio steći i na koji način, oficirski (časnički) čin u HV-u, nismo to do sada od njega nikada javno čuli te ga ovim putem pozivamo da napokon ovu ‘javnu tajnu’ sam u javnosti objavi i objelodani, odnosno istu službeno potvrdi ili eventualno demantira”, zatražio je prije nekoliko dana Jovan Ajduković, predsjednik srpske Naše stranke. Kako odgovora nije bilo niti nakon sedam dana, članovi ove stranke su se ponovno oglasili:
“Prošlo je točno tjedan dana od kako je NAŠA STRANKA javno postavila pitanje 50 % -tnom Srbinu Miloradu Pupovcu da li ima čin pukovnika HV-a, ali odgovora s njegove strane još uvijek nema i kako stvari stoje, u dogledno vrijeme neće ga ni biti. Da li je razlog za Miloradovu šutnju djelomična ili totalna amnezija, senilnost ili jednostavno zaboravnost, vjerujemo da ćemo svi uskoro i ubrzo saznati”…
I zaista, sasvim neočekivano, za t-portal Milorad Pupovac odgovorio je Jovanu Ajdukoviću:
“Kao saborski zastupnik nisam dobio čin pukovnika, Naša stranka osnovana je samo s jednim ciljem, a to je prozivanje, mene i mojih kolega iz SDSS-a. Osim čina razvodnika Vojne policije bivše JNA, nikada ni od koga nisam primio nikakav čin, a najmanje pukovnika Hrvatske vojske’, izjavio je Pupovac. ''
Istina je da je dobitnik priznanja ''hrvatski pleter'':
-
PM72
#1410 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Sa ove dvije rečenice skupio si dovoljno žutih kartona...sylvester wrote: Što niste spasili Srebrenicu ? Gdje je ABIH dobila i jednu bitku protiv Srba dok u Bosnu nije došao HV ?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1411 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Moderacija de ukinite ovog trola.
-
jadranom plovim
#1412 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Naravno , nisu bili u Normandiji- ne spominju se, nisu bili kod Staljingrada- ne spominju se i logicno je zakljuciti da nisu bili ni u Oluji jer se ne spominju.sylvester wrote:jadranom plovim wrote:Kako je tema Oluja kako nema ni rijeci o djelovanju Armije Republike Bosne i Hercegovine u njoj ? Armija je djelovala i vrsila napadne akcije cak i u samoj Hr, rahmetli Nanic je cak poginuo na njenoj teritoriji i na njeno djelovanje u Oluji se racunalo u planiranju najviseg vojnog i politickog vrha Hr a od tada se to potpuno zanemaruje ili negira ???
Ante Gotovina:Druge snage, tu ja imam jedan zahtjev, a to je da s Armijom BiH dogovorimo dvije brigade iz sastava BiH, koje bi bile pridodate i operativno podređene združenom stožeru ovdje HVO, ali i HV. One bi imale zadaću da idu sjeverno u pravcu... da idu na spajanje u pravcu Kulen Vakufa sa snagama 5. korpusa, koji prodire u pravcu Kulen Vakufa. S ovim ovdje uvezivamo jedan dio snaga 2. krajiškog korpusa, a s udarom u pravcu Kulen Vakufa s dvije strane, i dalje... i bok, iz pravca juga prema sjeveru Kulen Vakuf, i od pravca sjevera prema jugu Kulen Vakufu, uvezivali bi ostale snage 2. krajiškog korpusa i one koje su došle iz zrinskog korpusa, poslije obaviještajnih podataka obavještajne službeMiljenko Crnjac: Gospodine Predsjedniče, ja isto smatram da bi nam bilo potrebno 2-3 dana da bi izvršili pregrupiranje snaga, jer ovo je sada novi momenat, general Gotovina planira 7. i 4... znači, treba dovesti snage, dublje. Druga stvar, ne znamo, ja do sada nisam znao gdje će 5. korpus djelovati. Ako će djelovati prema generalu Gotovini, onda se odmah mijenja situacija i prema meni i prema Norcu. Inače, 5. korpus je u onom našem planiranju, bilo da bi on djelovao prema Slunju, i prema stožernom brigadiru Norcu. Sada bi 5. korpus najvjerojatnije trebao ići s njima, i dogovoriti da djeluje prema Kulen Vakufu, odnosno da djeluje dolje...Mirko Norac: Gospodine Predsjedniče, jedino jedan prijedlog, ako dopustite - onda bih mogao ići prema Lapcu, ovaj dio snaga,koji se pregrupira, pregrupira 1. brigadu, uvesti s pravca Ljubova, i uvesti je dolje, odnosno preko Debelog brda, i prema Lapcu, tako da zatvorimo taj pravac, a snage 5. korpusa Armije BiH, onda bi se zajedno spojili sa snagama i zbornog područja, i odsjecali bi taj dio. S tim da onda moramo blokirati Korenicu.Davor Domazet: General Gotovina ide istočni smjer, izbija ovdje, mi zauzimao Velebit i Gračac stavljamo pod nadzor i kmunikaciju, a ovdje ostavljamo prostor. Ne treba bitno mijenjati korekciju plana, samo neki pravac, a ovdje presjecamo, ovo sjeverno i južno od Plitvica i stvarmao uvjete da oslobodimo Slunj kao koridor, kao takav, tako da će 5. korpus se moći usmjeriti u jednom i drugom pravcu. Mislim da neke velike korekcije sada nisu potrebite, samo priprema završna dva, tri dana.
da čudno da se ABIH ne spominje . nisu je spomenuli ni na iskrcavanju na normandiju , ni na Staljingradu .Čudno ??![]()
I zato se iz teksta iznad vidi da su Franjo i njegovi generali raspravljali kako ce kineska armija da im pomogne u toku Oluje, rahmetli Izet Nanic je poginuo u Zimbambveu i ovo ispod se uopste nije dogodilo :
SARAJEVO Razvojačeni brigadir Mirsad Selmanović, bivši načelnik stožera Petoga, bihaćkog korpusa Armije BiH:
»Peti korpus nije nikada ubijao civile«, kaže Selmanović, koji dodaje da na području koje spominju Granić i Miljavac snage Petog korpusa nisu borbeno djelovale te da je riječ o prebacivanju krivnje. »Peti korpus ušao je na teritorij Republike Hrvatske 1995. godine iz tri pravca. Prvi pravac bio je Plješevica – Korenica, drugi pravac Ličko Petrovo Selo – Rakovica, koji se praktično razdvojio u dva pravca, pa je jedan nastavljen prema Rakovici, a drugi prema Plitvičkim jezerima. Treći je pravac bio šire podruje Čorkovača – Bosanski Novi.
DUDAKOVIC:Konkretno, u akciji "Oluja" djelovali su dijelovi sljedecih brigada i jedinica Petog korpusa: 501, 502, 505, 511. i 517. brdska brigada, bataljoni vojne policije i korpusna Izvidjacka ceta. Zanimljiv je primjer da je na Prijeboju kod Plitvickih jezera nastradao nas kompletan pjesadijski vod i odjeljenje vojne policije, unisten nam je jedan oklopni transporter, a neposredno iza toga zarobljeno je 105 srpskih vojnika, nad kojima, odgovorno tvrdim, nije izvrsena odmazda. Zar i to nesto ne govori?
-
sylvester
#1413 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
jel može pojašnjenje ???PM72 wrote:Sa ove dvije rečenice skupio si dovoljno žutih kartona...sylvester wrote: Što niste spasili Srebrenicu ? Gdje je ABIH dobila i jednu bitku protiv Srba dok u Bosnu nije došao HV ?
-
sylvester
#1414 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
jadranom plovim wrote:
Naravno , nisu bili u Normandiji- ne spominju se, nisu bili kod Staljingrada- ne spominju se i logicno je zakljuciti da nisu bili ni u Oluji jer se ne spominju.
I zato se iz teksta iznad vidi da su Franjo i njegovi generali raspravljali kako ce kineska armija da im pomogne u toku Oluje, rahmetli Izet Nanic je poginuo u Zimbambveu i ovo ispod se uopste nije dogodilo :
SARAJEVO Razvojačeni brigadir Mirsad Selmanović, bivši načelnik stožera Petoga, bihaćkog korpusa Armije BiH:
»Peti korpus nije nikada ubijao civile«, kaže Selmanović, koji dodaje da na području koje spominju Granić i Miljavac snage Petog korpusa nisu borbeno djelovale te da je riječ o prebacivanju krivnje. »Peti korpus ušao je na teritorij Republike Hrvatske 1995. godine iz tri pravca. Prvi pravac bio je Plješevica – Korenica, drugi pravac Ličko Petrovo Selo – Rakovica, koji se praktično razdvojio u dva pravca, pa je jedan nastavljen prema Rakovici, a drugi prema Plitvičkim jezerima. Treći je pravac bio šire podruje Čorkovača – Bosanski Novi.DUDAKOVIC:Konkretno, u akciji "Oluja" djelovali su dijelovi sljedecih brigada i jedinica Petog korpusa: 501, 502, 505, 511. i 517. brdska brigada, bataljoni vojne policije i korpusna Izvidjacka ceta. Zanimljiv je primjer da je na Prijeboju kod Plitvickih jezera nastradao nas kompletan pjesadijski vod i odjeljenje vojne policije, unisten nam je jedan oklopni transporter, a neposredno iza toga zarobljeno je 105 srpskih vojnika, nad kojima, odgovorno tvrdim, nije izvrsena odmazda. Zar i to nesto ne govori?
jesi lud ili se praviš lud ? nitko nikada nije negirao učešće ABIH tjekom Oluje . Naravno da je ABIH bila pomoć i uz HV . Ali čitajući tvoje postove Oluja bi propala i doživjela fijasko da nije bilo ABIH ,što je glupost .Hrvatska bi odradila Oluju sa i bez pomoći ABIH . Meni ne trebaju linkovi , video zapisi jer sam učesnik a bio sam relativno blizu gdje je djelovao 5 korpus i znam što se dešavalo . Tko god da je ubijao civile , neće to priznati i prebacivat će krivnju na druge .Za to ne treba biti nobelovac da to shvatiš .
-
jadranom plovim
#1415 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Smiri malo dozivljaj, nije ti ovo birtija, kulturno pokusavam da ti objasnim neke stvari pa rvacku kulturu pokazuj nekom drugom.sylvester wrote:
jesi lud ili se praviš lud ? nitko nikada nije negirao učešće ABIH tjekom Oluje . Naravno da je ABIH bila pomoć i uz HV . Ali čitajući tvoje postove Oluja bi propala i doživjela fijasko da nije bilo ABIH ,što je glupost .Hrvatska bi odradila Oluju sa i bez pomoći ABIH . Meni ne trebaju linkovi , video zapisi jer sam učesnik a bio sam relativno blizu gdje je djelovao 5 korpus i znam što se dešavalo . Tko god da je ubijao civile , neće to priznati i prebacivat će krivnju na druge .Za to ne treba biti nobelovac da to shvatiš .
Negira se , umanjuje, koristi samo kada se prebacuje krivica za zlocine i to je ocigledno. Samim time sto si postavio onakvo pitanje " Gdje je ABIH dobila i jednu bitku protiv Srba dok u Bosnu nije došao HV ?" pokazao si podcjenjivacki , omalovazavajuci , nekulturni nastup i ne samo da nemas pojma sta je Armija uradila vec da ne zelis ni da znas, jer da zelis mogao si da se informises do sada.
I Oluja ne bi uspjela da nije bilo Armije Republike Bosne i Hercegovine. Gledano dugorocno , srbi su imali vise gubitaka od Armije RBiH nego od hv/hvo ukupno u hr i Bosni i Hercegovini i vise su snaga i MTS koristili protiv Armije RBIH nego protiv hv/hvo ukupno i pokazao sam ti , imas to dokumentovano da je glavni preduslov za Oluju ili bilo kakvu ozbiljnu akciju u hr bio da su srbi vezani u borbama protiv Armije RBIH .
Kratkorocno gledano samo u 1995 : od koristenja rezervi VRSK protiv Armije RBIH umjesto hv dok je hv stvarao preduslove za Oluju ljeta 1995 , navedeno je ranije kako su rezerve VRSK slali na Treskavicu , pa do koristenja svojih najboljih jedinica protiv Armije RBIH , tacnije 5 Korpusa dok je hv skoncentrisala snage pred Oluju pa do razbijanja njihovih snaga na vise djelova akcijama Armije RBiH u vrijeme Oluje a da ni ne spominjemo sta bi bilo da je srbima uspjelo da osvoje ili pacifiziraju Bihac i citavu tu regiju.
I sve se to svjesno negira ili se uopste nema pojma o tome jer u hrvatskoj javnosti se o tome ne prica, negira ili zanemaruje i ti si ocigledan primjer toga.
-
duga devetka
#1416 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Cuj Oluja nebi uspjela da nije bilo Armije BiH
Cuj gledano dugorocno
Gledaj kako hoces samo jedna je istina. U Hrvatskoj nije bilo Armije BiH pa smo vas pomeli za par dana, doslo dotle da citavi korpusi potpisiju predaje a ti gledaj dugorocno ili kratkorocno. Nagazili smo vas, u zaletu dosli do Banja Luke i da svijet nije skocio pokupili bi se preko Drine jer bi citavu BiH oslobodili (skupa sa Armijom). Koji ste vi mitomani. Niste ni znali da smo pred Banja Lukom dok vam struju iskljucili nismo. Zahvalite se dragom Bogu pa vam je svijet bio naklonjen.
Cuj gledano dugorocno
Gledaj kako hoces samo jedna je istina. U Hrvatskoj nije bilo Armije BiH pa smo vas pomeli za par dana, doslo dotle da citavi korpusi potpisiju predaje a ti gledaj dugorocno ili kratkorocno. Nagazili smo vas, u zaletu dosli do Banja Luke i da svijet nije skocio pokupili bi se preko Drine jer bi citavu BiH oslobodili (skupa sa Armijom). Koji ste vi mitomani. Niste ni znali da smo pred Banja Lukom dok vam struju iskljucili nismo. Zahvalite se dragom Bogu pa vam je svijet bio naklonjen.
-
jadranom plovim
#1417 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Jedna je istina da ste pomeli srbe u Hrvatskoj kojih je bilo manje nego stanovnika u Zagrebu.duga devetka wrote:Cuj Oluja nebi uspjela da nije bilo Armije BiH![]()
Cuj gledano dugorocno![]()
Jedna je istina da je najvazniji preduslov za Oluju bio da su srbi, od onih u Hr pa preko Bosne i Hercegovine, vezani borbama sa Armijom Republike Bosne i Hercegovine.
Jedna je istina da su srbi imali vise gubitaka od Armije Republike Bosne i Hercegovine nego od hv i hvo ukupno u Hr i Bosni i Hercegovini.
Jedna je istina da su srbi svoje rezerve iz VRSK, a da ne spominjeno ove iz vrs ,koristili protiv Armije Republike Bosne i Hercegovine umjesto hv.
I sve se to svjesno negira ili se uopste nema pojma o tome jer u hrvatskoj javnosti se o tome ne prica, negira ili zanemaruje i ti i Sylvester i ostali franjini proleteri koji nam ovdje dolazite prosipati pamet i postavljati pitanja u stilu " Gdje je ABIH dobila i jednu bitku protiv Srba dok u Bosnu nije došao HV ?" ste ocigledan primjer toga.
-
sylvester
#1418 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
ti imaš ozbiljnih problema stari moj..možda sam pokazao svoju "rvacku" kuturu , al i ti svoju bosansku pamet . ja da sam bilo koga potcjenjivao vjerovatno bi nastrado negdje . ali nikada nisam ,niti ću precjeniti pa tako ni ABIH . nemam se ja šta imformirati preko interneta , jer imam dobre prijatlje koji su bili u ABIH (doduše svi su iz Sarajeva) i niti jedan ne prosipa takve gluposti kao ti . To su za razliku od tebe iskreni i normalni ljudi . Drugi puta malo se koncentriraj prije nego što napišeš , ovako ispadaš smješanjadranom plovim wrote:Smiri malo dozivljaj, nije ti ovo birtija, kulturno pokusavam da ti objasnim neke stvari pa rvacku kulturu pokazuj nekom drugom.sylvester wrote:
Negira se , umanjuje, koristi samo kada se prebacuje krivica za zlocine i to je ocigledno. Samim time sto si postavio onakvo pitanje " Gdje je ABIH dobila i jednu bitku protiv Srba dok u Bosnu nije došao HV ?" pokazao si podcjenjivacki , omalovazavajuci , nekulturni nastup i ne samo da nemas pojma sta je Armija uradila vec da ne zelis ni da znas, jer da zelis mogao si da se informises do sada.
I Oluja ne bi uspjela da nije bilo Armije Republike Bosne i Hercegovine. Gledano dugorocno , srbi su imali vise gubitaka od Armije RBiH nego od hv/hvo ukupno u hr i Bosni i Hercegovini i vise su snaga i MTS koristili protiv Armije RBIH nego protiv hv/hvo ukupno i pokazao sam ti , imas to dokumentovano da je glavni preduslov za Oluju ili bilo kakvu ozbiljnu akciju u hr bio da su srbi vezani u borbama protiv Armije RBIH .
Kratkorocno gledano samo u 1995 : od koristenja rezervi VRSK protiv Armije RBIH umjesto hv dok je hv stvarao preduslove za Oluju ljeta 1995 , navedeno je ranije kako su rezerve VRSK slali na Treskavicu , pa do koristenja svojih najboljih jedinica protiv Armije RBIH , tacnije 5 Korpusa dok je hv skoncentrisala snage pred Oluju pa do razbijanja njihovih snaga na vise djelova akcijama Armije RBiH u vrijeme Oluje a da ni ne spominjemo sta bi bilo da je srbima uspjelo da osvoje ili pacifiziraju Bihac i citavu tu regiju.
I sve se to svjesno negira ili se uopste nema pojma o tome jer u hrvatskoj javnosti se o tome ne prica, negira ili zanemaruje i ti si ocigledan primjer toga.
-
duga devetka
#1419 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Oprosti stari ja ne negiram ucesce Armije BiH a ti me citiraj i dokazi ako vec prozivas. Ja samo govorim kako je bilo. A bilo je tako kako kazem. Zima 94 - Gotovina izvukao tesko topnistvo na Dinaru i vas poraz. Glavni preduslov za oslobadjanje Knina. Pa Ljeto 95. Kasnije Oluja pa Juzni Potez. Deblokada Bihaca. Pricaj ti sto hoces. Cinjenice su tu. Gdje su bile sve te pantere, vukovi, arkanovci, orlovi? Onda vas je Armija dobro razvukla. Svaka im cast. Kako god, mi smo za par dana srusili san o velikoj srbiji i stigli vam do Banja Luke. Pa ti sad kalkuliraj kako hoces. To su fakti. Cinjenice.
-
jadranom plovim
#1420 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Da si se imalo informisao ne bi postavljao onako podcjenjivacka pitanja i time si pokazao i sta znas i kakve gluposti ti prosipas.sylvester wrote:
ti imaš ozbiljnih problema stari moj..možda sam pokazao svoju "rvacku" kuturu , al i ti svoju bosansku pamet . ja da sam bilo koga potcjenjivao vjerovatno bi nastrado negdje . ali nikada nisam ,niti ću precjeniti pa tako ni ABIH . nemam se ja šta imformirati preko interneta , jer imam dobre prijatlje koji su bili u ABIH (doduše svi su iz Sarajeva) i niti jedan ne prosipa takve gluposti kao ti . To su za razliku od tebe iskreni i normalni ljudi . Drugi puta malo se koncentriraj prije nego što napišeš , ovako ispadaš smješan
-
jadranom plovim
#1421 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
duga devetka wrote:Oprosti stari ja ne negiram ucesce Armije BiH a ti me citiraj i dokazi ako vec prozivas. Ja samo govorim kako je bilo. A bilo je tako kako kazem. Zima 94 - Gotovina izvukao tesko topnistvo na Dinaru i vas poraz. Glavni preduslov za oslobadjanje Knina. Pa Ljeto 95. Kasnije Oluja pa Juzni Potez. Deblokada Bihaca. Pricaj ti sto hoces. Cinjenice su tu. Gdje su bile sve te pantere, vukovi, arkanovci, orlovi? Onda vas je Armija dobro razvukla. Svaka im cast. Kako god, mi smo za par dana srusili san o velikoj srbiji i stigli vam do Banja Luke. Pa ti sad kalkuliraj kako hoces. To su fakti. Cinjenice.
Izvuko je Gotovina artiljeriju i bilo je i Ljeto 95 i Oluja i Juzni Potez ali je bilo isto onako kako sam i ja naveo i ja govorim kako je bilo i zbog cega nije tu bilo ni pantera , vukova , arkanovaca , orlova i sto je najvaznije ni 16 Krajiske, ni 1 Oklopne, ni Korpusa Specijalne Namjene i svega onoga sto je bilo najbolje na njihovoj strani. To su fakti i cinjenice.
I to izvlacenje artiljerije na Dinaru, to se oznacava kao podvig ali mozes li da zamislis kakav je podvig kada se na slicnom terenu zarobi neprijateljski oklop i artiljerija i onda se pita sta je Armija radila dok nije dosla HV
-
duga devetka
#1422 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Pa dobro, koji su vasi bili na Šatoru? Koji su vasi bili u peuljama? Koji su vasi kontru udarili nama na Grahovu i zauzeli one cuke? Koji su ono vasi u crnim kombinezonima ti neki vukovi sa drine? Ma daj covjece kad su vam termiti probili linije i pomeli vas na satoru na onom platou vi ste na dnevniku rekli da je na vas nato izvrsio desant. Tjesi se nas kao sto se i mi tjesimo izdajom Posavine. Jebiga, ko gubi ima pravo da se ljuti.
-
jadranom plovim
#1423 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Koji moji , o cemu ti pricas ?duga devetka wrote:Pa dobro, koji su vasi bili na Šatoru? Koji su vasi bili u peuljama? Koji su vasi kontru udarili nama na Grahovu i zauzeli one cuke? Koji su ono vasi u crnim kombinezonima ti neki vukovi sa drine? Ma daj covjece kad su vam termiti probili linije i pomeli vas na satoru na onom platou vi ste na dnevniku rekli da je na vas nato izvrsio desant. Tjesi se nas kao sto se i mi tjesimo izdajom Posavine. Jebiga, ko gubi ima pravo da se ljuti.
A to o Grahovu, vec sam objasnio ranije ali ako vama nije tesko da se ponavljate nije ni meni :
Citajuci bojovnike reklo bi se da su na Grahovu potukli Guderiana i Zjukova i njihove armije![]()
Tu se dogodilo ono sto sam prije napisao ali vidim da bojovnici nisu naucili ni do danas, nema te linije koja se nije mogla probiti , problem je sta poslije ako se nema rezerva ?
Srbi su ostvarili svoj prvi cilj, probili su liniju ali kada je trebalo da iskoriste proboje...nisu mogli dalje jer nisu imali rezerve. Sve te specijalce koje nabrajate su drzali tu par dana, sve ostalo : 16 Krajiska sa svom onom tehnikom, 1 Oklopna, sve one jurisne jedinice iz specijalne MUP, Zastitni puk..sve sto je imalo bilo "specijalno " je to tada , prije a i kasnije bilo okrenuto prema Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Zato je i HV mogla da probija linije i da nastavlja dalje, srbi nisu imali rezervi da ih zaustave.
Tako je bilo i u ovoj akciji, srbi probili linije, nisu imali rezervi prvo da nastave dalje a odma iza toga i da odgovore na kontranapad ...i povlacenje. I onda odma iza toga hvalospjevi kako su hrabri katolicki vitezovi porazili srpsku armiju dok su muslimani sjedili po podrumima i cekali u Bihacu da ih ovi oslobode
Postavio sam dokumenta gdje se navodi da su samo u Zapadnoj Bosni pred pocetak napada srbi drzali samo 1/3 svojih snaga prema hv..sve ostalo je bilo prema Armiji. A gdje je Ozren gdje su se vodile borbe ? A gdje je Treskavica gdje su se vodile borbe ? Gdje je sve ostalo sto im je vezalo snage ?
Srbi su drzali oko 80 % svojih snaga u BiH prema Armiji, cak su svoje rezerve iz VRSK slali prema Armiji,Armija RBIH im je nanijela vise gubitaka nego sto su hv+hvo u Hr i BiH zajedno !!! i onda se tvrdi kako mi treba da budemo zahvalni hv ne samo za Oluju vec i za sve ostalo
-
duga devetka
#1424 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Pa dobro daj mi onda komentiraj ono Dudakovicevo 'dugo smo vas cekali' ako nije problem. Koga su cekali?
-
duga devetka
#1425 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
I hajde da je sve tako kako kazes. Zar to ne pokazuje da su Hrvati dobri vojni stratezi? Naoruzali se, isplanirali i cekali povoljan momenat da udare. Jel ovako?