HYUNDAI & KIA all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#1401 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by condy »

amar1994 wrote:
condy wrote:
amar1994 wrote:Joj ima i mazda MES,meni je trajao do 2017,nesto slicno ko u kije..

4god,dobro je kako vw daje 2 :lol: ,al ih sije kia momacki sa 7.
Da li si kod VW dužan sedam godina ići u ovlašteni servis :wink:

Sedam godina fabričke garancije je super tu nema dileme, ali ti garanciju platiš. Platio si je u ovom slučaju za dvije godine ili četri ako je produžena, a kod Kije si je platio za sedam godina. Tu je računica čista, nema poštenja, sve je to biznis i sve si to platio, nije ti data džabe budi siguran.

Dođeš u servis i kažu ti to i to moraš raditi, tad moraš mijenjati diskove, tad moraš ovo-ono, sve se to plati, ali da li baš moraš sve to raditi tako i to je diskutabilno.
Sta si ba platio,nema doplate za garanciju,u HR ljydi donesu svoje ulje i filtere OEM i plate ruke samo,upise se u servisnu uz napomenu i vazi garancija..

Ne opravdavajte supke autoindustrije,na stranu jesul dobra auta il nisu i koja je marka.

A to produzenje ima svako,nama se nije isplatilo na 7god produzit na vitalne dijelove :wink:
Imas na internetu kod nas ili vani uvjete i pravila za važenje fabričke garancije.

Glavni uvjet je da se svi servisni radovi izvode po dinamici navedenoj u servisnom planu a kod nas da se pri tome koriste isključivo originalni dijelovi i odobrena sredstva od strane proizvođača u skladu sa procedurama i smjernicama koje isti propisuje. Kako je u Hr uopće nije bitno, jer preko njih ne možeš ostvariti pravo na garanciju već preko ovlaštenog distributera u tvojoj zemlji. To znači da moraš sve raditi po uputi servisa mijenjat gume, kočine obloge, kočioni diskovi, svjećice, amortizere, filteri, metlice brisača....kroz tu višu cijenu takvog održavanja ti praktično plaćaš finansiraš tu garanciju.

Ne opravdavam ja ništa meni više odgovara da bude garancija duža pa i po cijenu skupljeg servisa, nego kažem da fabrika ima svoju računicu i kod dužine trajanja garancije. Ako je tebi sve to prihvatljivo onda pravac u ovlašteni servis i servisiraj kod njih auto...malo principjelnosti :-D
amar1994

#1402 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

Znaci po tebi je super 2god garancije,jer samo 2god moras u ovlasteni,dobra logika :D
condy

#1403 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by condy »

NediM17 wrote:@Condy

Pa ko kaze da si kod Kije duzan sedam godina ici u ovlasteni servis? Ako su ti dovoljne cetiri godine garancije, ides cetiri godine u ovlasteni servis, a onda servisiras gdje hoces i izgubis fabricku garanciju. :lol:
Moraš ako nećeš da izgubiš fabričku garanciju. Priča je oko dužine trajanja fabričke garancije i šta ona za sobom povlači.
condy

#1404 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by condy »

amar1994 wrote:Znaci po tebi je super 2god garancije,jer samo 2god moras u ovlasteni,dobra logika :D
Ne opravdavam ja ništa meni više odgovara da bude garancija duža pa i po cijenu skupljeg servisa....
Ja ti priče :lol:
amar1994

#1405 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

Dobro si ubacio svoj post kako ti odgovara :-)

:run:

Pa eto sto ne garantuju oni ili audi 10god na kvalitet,po meni je kia sigurna da ce vecina njihovih auta trajati 7/8god kao sto firme za tv garantuju 5 a oni traju 6 do max 7 godina..
Last edited by amar1994 on 17/01/2019 13:17, edited 2 times in total.
Gray

#1406 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Gray »

condy wrote:
amar1994 wrote:
condy wrote:
Da li si kod VW dužan sedam godina ići u ovlašteni servis :wink:

Sedam godina fabričke garancije je super tu nema dileme, ali ti garanciju platiš. Platio si je u ovom slučaju za dvije godine ili četri ako je produžena, a kod Kije si je platio za sedam godina. Tu je računica čista, nema poštenja, sve je to biznis i sve si to platio, nije ti data džabe budi siguran.

Dođeš u servis i kažu ti to i to moraš raditi, tad moraš mijenjati diskove, tad moraš ovo-ono, sve se to plati, ali da li baš moraš sve to raditi tako i to je diskutabilno.
Sta si ba platio,nema doplate za garanciju,u HR ljydi donesu svoje ulje i filtere OEM i plate ruke samo,upise se u servisnu uz napomenu i vazi garancija..

Ne opravdavajte supke autoindustrije,na stranu jesul dobra auta il nisu i koja je marka.

A to produzenje ima svako,nama se nije isplatilo na 7god produzit na vitalne dijelove :wink:
Imas na internetu kod nas ili vani uvjete i pravila za važenje fabričke garancije.

Glavni uvjet je da se svi servisni radovi izvode po dinamici navedenoj u servisnom planu a kod nas da se pri tome koriste isključivo originalni dijelovi i odobrena sredstva od strane proizvođača u skladu sa procedurama i smjernicama koje isti propisuje. Kako je u Hr uopće nije bitno, jer preko njih ne možeš ostvariti pravo na garanciju već preko ovlaštenog distributera u tvojoj zemlji. To znači da moraš sve raditi po uputi servisa mijenjat gume, kočine obloge, kočioni diskovi, svjećice, amortizere, filteri, metlice brisača....kroz tu višu cijenu takvog održavanja ti praktično plaćaš finansiraš tu garanciju.

Ne opravdavam ja ništa meni više odgovara da bude garancija duža pa i po cijenu skupljeg servisa, nego kažem da fabrika ima svoju računicu i kod dužine trajanja garancije. Ako je tebi sve to prihvatljivo onda pravac u ovlašteni servis i servisiraj kod njih auto...malo principjelnosti :-D

Naravno, pa to se zna, ništa na svijetu nije džabe, i sve se na neki način plati.

Meni je to ok, isto kao npr. osiguranje, plaćam garanciju malo više i znam da ono što ću predviđeno mijenjati me skuplje košta, ali zato ako se desi nešto nepredviđeno (npr. kvar DCT mjenjača) da to neću morati sam plaćati nego da će pokriti garancija. I meni je to prihvatljivo.
condy

#1407 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by condy »

amar1994 wrote:Dobro si ubacio svoj post kako ti odgovara :-)

:run:

Pa eto sto ne garantuju oni ili audi 10god na kvalitet,po meni je kia sigurna da ce vecina njihovih auta trajati 7/8god kao sto firme za tv garantuju 5 a oni traju 6 do max 7 godina..
Kia se probija na tržište i pokušava da bude konkurentnija na tržištu i zbog toga mora više da rizikuje odnosno na određene načine da privlači nove mušterije. Tako isto i Audi i VW znaju svoje tržište odnosno znaju da će ostvariti planirate poslovne rezultate u prodaji i sa manjom garancijom. Odnosno da im sama garancija nije toliko važna za prodaju kao Kiji. To nije uopće stvar tolike kvalitete u koju pomalo slijepo vjeruješ jer ni VW Audi BMW nisu igrači od juče.... koliko je u pitanju marketing, i to dobar marketing. Da je hrabar potez Kije što daje garanciju 7 godina ili sad ne znam tačno koliko km, jeste i od mene :thumbup: a da su na to primorani ako žele parirati i biti konkurentni koliko toliko ovim drugim velikim igračima u tržišnoj utakmici jesu. Kontaš sad :-D
amar1994

#1408 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

Znaju jasta,flotna prodaja na lizing,svi auti idu u ovlasteni,drljaju se 2-3 god i mijenjaju se novim,zato su jaki i onda bosanac sav sretan sto je kupio iz uvoza,star 3/4 god i 150000km,vozen samo autoputem 110 :lol:

Zna i ferrari koji su mu kupci i ne mora se probijat pa garantuje koliko da cujem,ah da 15god uz doplatu tako da ti opet prica ne drzi vodu ,talijansko smece :-D
condy

#1409 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by condy »

Evo @nadzornik je napisao da četri senzora mislim u Austriji koštaju oko 200 evra 4 komada, a kod nas 960 KM 4 komada, pa mi reci hoćeli biti sav sretan vlasnik Kije kod nas kada ih toliko skupo plati ??? :-D
amar1994

#1410 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

Nece nikad bit sretan jer nije golfa kupio :lol:

ufatili se senzora ko pjan plota,eto ima na internetu,nismo u 20 vijeku,mozes li bez njih vozit,mozes itekako al ti gori lampica..
condy

#1411 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by condy »

Pa da ti senzori kod ovih drugih toliko koštaju vidio bi derneka :D
amar1994

#1412 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

condy wrote:Pa da ti senzori kod ovih drugih toliko koštaju vidio bi derneka :D
sreca nemam ta govna,a nemaju ni nove,vecina sad racuna preko ABS-a :thumbup:

https://www.ebay.co.uk/itm/FOR-MAZDA-3- ... ctupt=true
lavic

#1413 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by lavic »

amar1994 wrote:Upravo tako,jedino ako misli na lopove nase,to je drugi par rukavica i zalis se centrali :thumbup:

Kakvi diskovi i pm ako su ispravni i ne tresu,kolega na premaciju zamjenio diskove na 270000km,dosli do minimalne debljine i moralo se,nikakvih problema nije imao,jos prvi vlasnik od 0km pa prica drzi vodu,d plocice 6/7 puta mijenjao :o
Amare, na svakom disku koji je OEM pise minimalna dozvoljena debljina i ta tolerancija je prilicno mala kod novijih auta je to najcesce 2-3 set plocica idu i diskovi.
Svi bolji servisi imaju mikrometar i mjere tu debljinu i ako zelis da imas garanciju a diskovi za zamjenu oni ih mjenjaju, tako i kociono ulje, permant, remen kaisevi, nekad i kociona crijeva, ima toga koliko hoces. Duga garancija ima svoju cijenu.
amar1994

#1414 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

lavic wrote:
amar1994 wrote:Upravo tako,jedino ako misli na lopove nase,to je drugi par rukavica i zalis se centrali :thumbup:

Kakvi diskovi i pm ako su ispravni i ne tresu,kolega na premaciju zamjenio diskove na 270000km,dosli do minimalne debljine i moralo se,nikakvih problema nije imao,jos prvi vlasnik od 0km pa prica drzi vodu,d plocice 6/7 puta mijenjao :o
Amare, na svakom disku koji je OEM pise minimalna dozvoljena debljina i ta tolerancija je prilicno mala kod novijih auta je to najcesce 2-3 set plocica idu i diskovi.
Svi bolji servisi imaju mikrometar i mjere tu debljinu i ako zelis da imas garanciju a diskovi za zamjenu oni ih mjenjaju, tako i kociono ulje, permant, remen kaisevi, nekad i kociona crijeva, ima toga koliko hoces. Duga garancija ima svoju cijenu.
Ma ovo auto je iz 2001,tad su kvalitetniji bili :-D ,pa znam da pise zato sam i pisao :thumbup:

https://autopartsmarket.eu/en/?action=c ... roup%5D%3D

evo za taj premacy,identicne tolerancije potrosenosti,a kvalitet diska je druga prica.
condy

#1415 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by condy »

Ljudi misle imam garanciju i sve što trebam sedam godina mijenjat je ulje i filteri, jest baš :-D
NediM17

#1416 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

condy wrote:Ljudi misle imam garanciju i sve što trebam sedam godina mijenjat je ulje i filteri, jest baš :-D
Opet pricas napamet. Tekucine, filteri,remenje i svjecice na benzincima po servisnom planu. Ostalo po potrebi. Dakle, ako su plocice za zamjenu mijenjaj, ako su diskovi za zamjenu mijenjaj itd. Cinjenica je da su cijene zara u poredjenju sa aftermarket dijelovima. Ali to je cijena garancije.
A ti ako neces pravac Hami u avliju i zajebi ih.
Ali dobro ti si polovni premiJumas koji ne zna sta je to garancija.
Ili mozda ipak zna za Kramarovu :mrgreen:
condy

#1417 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by condy »

NediM17 wrote:
condy wrote:Ljudi misle imam garanciju i sve što trebam sedam godina mijenjat je ulje i filteri, jest baš :-D
Opet pricas napamet. Tekucine, filteri,remenje i svjecice na benzincima po servisnom planu. Ostalo po potrebi. Dakle, ako su plocice za zamjenu mijenjaj, ako su diskovi za zamjenu mijenjaj itd. Cinjenica je da su cijene zara u poredjenju sa aftermarket dijelovima. Ali to je cijena garancije.
Da je to i takvo održavanje auta sedam godina upravo ta cijena garancije ja to bolan cijelo vrijeme pišem.

Kako napamet, ti si rekao da koštaju 960 KM set originalni senzora.... Pa si napisao da je ulje preskupo i išao si da ti u drugom servisu zamijene ulje jeftinijim uljem i tako...gledaš i ti da prođeš jeftinije a junačiš se ovdje na sva zvona a prvi zakucao kod Hame u avliju :-D .

Ja za svog polovnog u to vrijeme sam mogao kupiti dva nova tvoja u dvije različite boje :-D ali to je moja odluka kao što je i tvoja da kupiš to novo auto. Vozi šta hoćeš tvoja stvar, znam ja jako dobro šta vozim i zbog čega vozim, i koliko mi se isplatilo ili ne, moja stvar, ali kao što ti ne voliš premijum polovna vozila tako ja ne volim nova vozila koja mi ne nude ništa posebno do čega je meni stalo od motorizacije, opreme, ugođaja, gabarita i sl... i čemu potreba da stalno pravdate svoj izbor novog auta :wink: Ja to shvatam kao pravdanje...meni što se sviđa to vozim, šta ko misli šta me briga.
lavic

#1418 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by lavic »

NediM17 wrote:
Da je to i takvo održavanje auta sedam godina upravo ta cijena garancije ja to bolan cijelo vrijeme pišem.

Kako napamet, ti si rekao da koštaju 960 KM set originalni senzora.... Pa si napisao da je ulje preskupo i išao si da ti u drugom servisu zamijene ulje jeftinijim uljem i tako...gledaš i ti da prođeš jeftinije a junačiš se ovdje na sva zvona a prvi zakucao kod Hame u avliju :-D .

Ja za svog polovnog u to vrijeme sam mogao kupiti dva nova tvoja u dvije različite boje :-D ali to je moja odluka kao što je i tvoja da kupiš to novo auto. Vozi šta hoćeš tvoja stvar, znam ja jako dobro šta vozim i zbog čega vozim, i koliko mi se isplatilo ili ne, moja stvar, ali kao što ti ne voliš premijum polovna vozila tako ja ne volim nova vozila koja mi ne nude ništa posebno do čega je meni stalo od motorizacije, opreme, ugođaja, gabarita i sl... i čemu potreba da stalno pravdate svoj izbor novog auta :wink: Ja to shvatam kao pravdanje...meni što se sviđa to vozim, šta ko misli šta me briga.[/quote]
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
golfiista

#1419 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by golfiista »

Znaci sto duza garncija veci zajeb...hm..ili...vozim polovno nemam garanciju ne mijenjam nista..hmm ili servisiram kod Hame u garazi, tamo mogu bilo kakvi dijelovi..hmmm...
Vazda je bilo, vazda ce biti, koliko para toliko muzike, hos jare i pare e nece da moze. Sve u svemu najbolje bi bilo da zivimo tamo.negdje , imamo plate 5000 eura i svi vozimo audije, bmweje i mercedese, ovako kokizna varijanta, isti ti k, ja polovan premijum ja nova skoda, kija ili opelcina :lol:
basicm

#1420 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by basicm »

Uh ubi ga condy zadnjim postom, isto onaj u Tuzli u skoli...
golfiista

#1421 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by golfiista »

basicm wrote:Uh ubi ga condy zadnjim postom, isto onaj u Tuzli u skoli...
Udarao covjek radne kolegice, kcerke, supruge, majke, sestre, cekicem i ocekujes da bude smijesno :shock:
Kida ide.ovaj svijet...
basicm

#1422 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by basicm »

Vama kijasima je sve svakako tmurno, ne ocekujem od vas nista. Aludiram na orudje i stanje nakon upotrebe istog, a ne da bude smijesno.
LikeLike

#1423 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by LikeLike »

Na kojoj kilometrazi se mijenjaju diskovi na Sportageu?
golfiista

#1424 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by golfiista »

basicm wrote:Vama kijasima je sve svakako tmurno, ne ocekujem od vas nista. Aludiram na orudje i stanje nakon upotrebe istog, a ne da bude smijesno.
No comment!
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1425 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by konektovan »

Radim povoljno akumulator OFF i TPMS OFF, ponuda u pp. :mrgreen: :mrgreen:
Post Reply