Euridika wrote:Nurudin wrote:pa eto ti piše u definiciji da
Neurolozi razlikuju budnost kao kvantitativnu svijest, svijest u čistom obliku bez ikakva sadržaja, koja se može vidjeti kod novorođenčadi prvih dana po rođenju, i orijentaciju (prema sebi, drugima, u vremenu i prostoru)
dakle različiti stepeni svijesti , upravo o tome govorim , dok si ti u prijašnjem postu rekla da je "osnova svijesti prepoznavanje sebe".
piše ti gore da nije
znači nije kreacionizam, aha ...pa kako je Allah po tebi stvorio Adema onda ?

Ne piše da nije osnova svijesti. Čitaj i ti pažljivije. Ja i nisam negirala tvoj komentar da postoji više nivoa svijesti. Ja sam samo govorila o onom najprimitivnijem obliku - kad fig. otvoriš oči i vidiš svijet oko sebe i opažaš i uočavaš pojave u okolini i sebe kao dijela te okoline. I dalje tu ne vidim da biljke imaju to. Ako možeš elaborirati gdje ti tačno vidiš tu svjesnost kod biljaka, slobodno me demantiraj. Najbolje bi bilo da to potkrijepiš biološkim dokazima. Biljke ne posjeduju mozak, čak ni onaj najprimitivniji, pa stoga ne mogu imati ni svijest.
Adem nije tema ove diskusije, kao ni kreacionizam, ni inteligentni dizajn, a ni evolucija itd. Ja nisam Smrčak.

kako nije tema , a tema ateizam vs religija ? znači ti ne vjeruješ da je bog stvorio adema onako kako piše , ok
cijela rasprava je počela kad sam ja navodio citat ibn Arebija , "Allah spava u kamenu, sanja u biljci, komeša se u hajvanu,
a budi u insanu" . tu se govori o stepenima svijesti i nesvjesti pomoću metafora sna bez snova, kao totalnog odsustava svijesti,
sanjanja kao stanja u kojem je san neka druga realnost ili neko drugo stanje svijesti, koje je različito od budnog stanja, te
budnog stanja kao konačno svijesnog .
tu je jednostavno i lijepo , sa ovim rečenicom, ibn Arebi opisao i evoluciju ali i čovjeka kojeg naziva mikrokosmosom, a koji svakodnevno
prolazi sva ova stanja svijesti .
zatim je uGojeni krenuo sa vađnjem iz konteksta i spinovanjem o tome da sam ja rekao kako kamen posjeduje svijest , što je
očigledno suprotno ovom primjeru , pri tom se pošprdno obraćajući meni kao "Nurko Alehandro" , što si ti propustila primjetiti
jer si u određenom stanju svijesti u kojem kao moderator registruješ samo moj odgovor na to, koji je u stvari reakcija.