Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Gojeni H

#1401 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote: imam tebe za dokaz, pošto ne razumiješ metaforu spavanja-nemanja svijesti , kao nizak nivo svijesti vrlo blizak tom kamenu
Dobro. Nemas nikakvog konkretnog, opipljivog, razumnog, dokaza. Samo pricas.
I will never forget I was sitting in our auditorium listening to a long talk about meta-ethics when right outside the doors of the university auditorium Black Lives Matters activists were marching (this was in St. Louis at the time of Ferguson).

I could hear them chanting — the stark contrast between the esoteric subtleties of meta-ethics vs the concrete realities of what would be considered “applied ethics” (a term usually uttered with slight contempt) made me deeply uncomfortable.

https://medium.com/@transphilosophr/why ... 0049ea4f3a
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1402 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

smiješan si , ne trolaj temu bezze
ti kao fini vjernik bi trebalo da nakon što si klanjao sabah , dolaziš u selametu i pun oprosta ali izgleda taj sabah
djeluje čudno na tebe
sekerbay

#1403 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Dozer wrote:Kad smo vec kod svijesti, ali i znanja, sto je po religijama takodjer jos jedna stvar "rezervisana" samo i iskljucivo za nas, ljude, zanima me kako teisti objasnjavaju i nazivaju sljedeca ponasanja nekih zivotinja.
Et, vidiš gdje si ti zapo, na gradivu za početnike.
Kad budeš htio da naučiš, sjedneš pred šejha i on ti objasni, kako politiku, tak i vjeru :)
Bloo
Globalna šefica

#1404 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

sekerbay wrote:
Dozer wrote:Kad smo vec kod svijesti, ali i znanja, sto je po religijama takodjer jos jedna stvar "rezervisana" samo i iskljucivo za nas, ljude, zanima me kako teisti objasnjavaju i nazivaju sljedeca ponasanja nekih zivotinja.
Kad budeš htio da naučiš, sjedneš pred šejha i on ti objasni, kako politiku, tak i vjeru :)
Ne trolaj i ti.
Gojeni H

#1405 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote:smiješan si , ne trolaj temu bezze
ti kao fini vjernik bi trebalo da nakon što si klanjao sabah , dolaziš u selametu i pun oprosta ali izgleda taj sabah
djeluje čudno na tebe
Uopste nije trolanje. Tema je, a izvinjavam se ako grijesim, postavljena na osnovama teza vs. dokaz.
Ti za svoje teze nemas nikakve dokaze. Meni nije jasno zasto je to tesko priznati.
Bloo
Globalna šefica

#1406 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:
Nurudin wrote:smiješan si , ne trolaj temu bezze
djeluje čudno na tebe
Uopste nije trolanje. Tema je, a izvinjavam se ako grijesim, postavljena na osnovama teza vs. dokaz.
Ti za svoje teze nemas nikakve dokaze. Meni nije jasno zasto je to tesko priznati.
Tema nije postavljena na tim osnovama :) osim ako cemo se drzati Smrckovog uvodnog posta.
Nurudin ti je objasio svoje uvjerenje. Za isto ima dokaza kao i ti za svoja, osim ako ne zelis da podastres iste kao i Smrcak.

Tako da svi spustite loptu i pokusajte komunicirati kao ravnopravni sugovornici.
Gojeni H

#1407 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Bloo wrote: Tema nije postavljena na tim osnovama :) osim ako cemo se drzati Smrckovog uvodnog posta.
Nurudin ti je objasio svoje uvjerenje. Za isto ima dokaza kao i ti za svoja, osim ako ne zelis da podastres iste kao i Smrcak.

Tako da svi spustite loptu i pokusajte komunicirati kao ravnopravni sugovornici.
Dooobro, to nisam znao.

Kako da pitam, a da bude gotivno, kako kamen moRe imati inteligenciju? Nimalo se ne zezam.

Mislim, izjavim da meleci imaju krila. Nemam nikakvog dokaza da meleci uopste postoje a kamoli imaju krila, osim vjerske knjige.
To neko moze uzeti kao argument, ali realno, ne mora. Ne vjeruje da je Kur'an Bozija objava. Je l' prica tu zavrsena? - Naravno. I zato ja rijetko zalazim u te price sa ateistima.
dadinjo33

#1408 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dadinjo33 »

Gojeni H wrote:
Bloo wrote: Tema nije postavljena na tim osnovama :) osim ako cemo se drzati Smrckovog uvodnog posta.

Dooobro, to nisam znao.

Kako da pitam, a da bude gotivno, kako kamen moRe imati inteligenciju? Nimalo se ne zezam.

Mislim, izjavim da meleci imaju krila. Nemam nikakvog dokaza da meleci uopste postoje a kamoli imaju krila, osim vjerske knjige.
To neko moze uzeti kao argument, ali realno, ne mora. Ne vjeruje da je Kur'an Bozija objava. Je l' prica tu zavrsena? - Naravno. I zato ja rijetko zalazim u te price sa ateistima.
Spavanje je nulti level budnosti, GojeniH.
Bloo
Globalna šefica

#1409 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:

Dooobro, to nisam znao.

Tehnicki, jedini ateist ovdje sam ja.
To sto je nesto Objava nije per se dokaz za postojanje neceg. Pokusajte diskutovati polazeci od razlicitih premisa ako je moguce.

Kao sto rekog. Ti i on nemate dokaze za svoje tvrdnje, tako da ste na istom.

I svijest i intwligencija mozda nisu isto u njegovom vjerovanju.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1410 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

dadinjo33 wrote:
Gojeni H wrote:

Dooobro, to nisam znao.

Spavanje je nulti level budnosti, GojeniH.
ma trola , stipu ga
tako sabah djeluje na njega, ljut što mora ustajati rano
sekerbay

#1411 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Bloo wrote:
sekerbay wrote:
Ne trolaj i ti.
Na osnovu čega si zaključila da trolam?
Ja njemu ozbiljno. Čojk je zapeo na osnovama.
Euridika
Globalna šefica

#1412 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

Nurudin wrote:
Bloo wrote: Tehnicki, jedini ateist ovdje sam ja.
To sto je nesto Objava nije per se dokaz za postojanje neceg. Pokusajte diskutovati polazeci od razlicitih premisa ako je moguce.

baška ovo trolanje ugojenog, ali možeš li mi objasniti šta je vjerovanje u izjavi da se svijest kreće ovom silaznom linijom :
-čovjek
- životinje
- biljke
-minerali

šta je u toj izjavi vjerovanje ? hvala
Nurudine, hajde i ti za početak malo kulturnije oslovljavaj sugovornika. Spustite lopticu svi, šta vam je na sabahu, ni kafa se još nije čestito popila? :D

Edit: Neko gore je dobro primijetio - svijest i razum nisu istoznačnice. Da li su životinje svjesne svog postojanja? Na nekom primitivnijem nivou jesu, ali ne i svoje npr. anatomije, kao čovjek. Biljke i minerali ne posjeduju svjesnost ni razum uopće.
Last edited by Euridika on 10/04/2018 08:32, edited 1 time in total.
sekerbay

#1413 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Arzuhale, de ba da promuhabetimo o tim muhadisima :)
Naš kaj me interesuje?
Šta ako u toj zbirci koju čuva(hafiz) ima par lažnih hadisa? Sad, moremo l tog insana nazvat čuvarom lafine :?:
arzuhal

#1414 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

sekerbay wrote:Arzuhale, de ba da promuhabetimo o tim muhadisima :)
Naš kaj me interesuje?
Šta ako u toj zbirci koju čuva(hafiz) ima par lažnih hadisa? Sad, moremo l tog insana nazvat čuvarom lafine :?:
Možemo ako je riječ baš o mevdu-hadisu. Inače jok.
sekerbay

#1415 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Ma ja ba, naš kak ljeva kae, je l to dovodiš u pitanje vjerodostojnost buharije i muslima (naglasak na I) :mrgreen:
Nurudin

#1416 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

svijest prethodi razumu-intelektu
da bi nešto razumio, moraš ga prvo biti svijestan
biljke imaju neki stepen svijesti jer reaguju na podražaje , nemaju inteligenciju
minerali nemaju svijest
Euridika
Globalna šefica

#1417 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

Nurudin wrote:svijest prethodi razumu-intelektu
biljke imaju neki stepen svijesti jer reaguju na podražaje , nemaju inteligenciju
minerali nemaju svijest
Jasno, s tim da se ja ovdje opet ne bih baš složila da biljke imaju svijest. Osnova svijesti jeste prepoznavanje sebe kao individue, tj. oblika postojanja (u odnosu na okolinu), i to zaista prethodi intelektu, ali ne mislim da biljke imaju tu sposobnost prepoznavanja sebe. Reaguju na podražaje, ali mislim da su to već unaprijed isprogramirani mehanizmi koji djeluju na biološkom ili mikrobiološkom nivou, i da se aktiviraju po prijemu signala (podražaja) iz vanjske okoline.
ExNihilo

#1418 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Euridika wrote:
Nurudin wrote:
Bloo wrote: Tehnicki, jedini ateist ovdje sam ja.

baška ovo trolanje ugojenog, ali možeš li mi objasniti šta je vjerovanje u izjavi da se svijest kreće ovom silaznom linijom :
-čovjek
- životinje
- biljke
-minerali

šta je u toj izjavi vjerovanje ? hvala
Nurudine, hajde i ti za početak malo kulturnije oslovljavaj sugovornika. Spustite lopticu svi, šta vam je na sabahu, ni kafa se još nije čestito popila? :D
Image
Nurudin

#1419 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Euridika wrote:
minerali nemaju svijest
Jasno, s tim da se ja ovdje opet ne bih baš složila da biljke imaju svijest. Osnova svijesti jeste prepoznavanje sebe kao individue, tj. oblika postojanja (u odnosu na okolinu), i to zaista prethodi intelektu, ali ne mislim da biljke imaju tu sposobnost prepoznavanja sebe. Reaguju na podražaje, ali mislim da su to već unaprijed isprogramirani mehanizmi koji djeluju na biološkom ili mikrobiološkom nivou, i da se aktiviraju po prijemu signala (podražaja) iz vanjske okoline.
možeš li objasniti na čemu zasnivaš izjavu da je prepoznavanje sebe osnova svijesti ?
"unaprijed isprpogramirani mehanizmi " ? jel to sad neki kreacionizam uvodiš :D

ne slažem se s tobom, jer prepoznavanje i svijesnost o bilo čemu je stepen svijesti.
dijete kad se rodi, nesvjesno je sebe i dugo mu treba da se prepozna u ogledalu ali je svjesno hrane i majke , prije nego je sebe.
Euridika
Globalna šefica

#1420 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

Nurudin wrote:
Euridika wrote:
minerali nemaju svijest
možeš li objasniti na čemu zasnivaš izjavu da je prepoznavanje sebe osnova svijesti ?
"unaprijed isprpogramirani mehanizmi " ? jel to sad neki kreacionizam uvodiš :D

ne slažem se s tobom, jer prepoznavanje i svijesnost o bilo čemu je stepen svijesti.
dijete kad se rodi, nesvjesno je sebe i dugo mu treba da se prepozna u ogledalu ali je svjesno hrane i majke , prije nego je sebe.
Evo kratak izvadak definicije svijesti (jedne od) - posebno ovaj boldirani dio:
Svijest je sposobnost razmišljanja i rasuđivanja o svijetu koji nas okružuje.

Svijest je najmlađa (u filogenetskom smislu) i najsloženija ljudska psihička funkcija, koja se različito definira: svijest obuhvaća sve ono što postoji u danom trenutku u psihi čovjeka uz doživljavanje sebe i okoline kao i svjesnost i spoznaja postojanju vlastite svijesti (ja). Drugi definiraju svijest kao sveukupnost psihičkog doživljavanja.

Neurolozi razlikuju budnost kao kvantitativnu svijest, svijest u čistom obliku bez ikakva sadržaja, koja se može vidjeti kod novorođenčadi prvih dana po rođenju, i orijentaciju (prema sebi, drugima, u vremenu i prostoru)
Kakav kreacionizam? Pišem o čistoj biologiji. Učio si u školi osnovne mehanizme funkcioniranja organizma, i znaš da se većina tih procesa odvija po automatizmu (ergo unaprijed ispogramirani mehanizmi).
Smrcak15

#1421 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:
Smrcak15 wrote:
Chasse92 wrote:Zasto vjerovanje u Boga mora biti povezano sa religijom?
vjerovati u Boga se moze i bez religije, znaci moze covjek zakljuciti da mora postojati Bog onako gledajuci po prirodi i univerzumu da mora da bude tvorac svega ovoga bez uplitanja ikakvih religija.

Tako da ja cesto kazem meni nije potrebna ni jedna vjerska knjiga da bi vjerovao u postojanje u Boga.
Zaboravio si reći Kur'an (6: 76-79).
a sto nisi faca pa nam postiras te ajete da vide ljudi sta to kazu, Ovako ti to zamaglis :-)

evo ja cu to uradit za Tebe i pojasnit situaciju

treba da postiras

74. A kad Ibrahim reče svome ocu Azeru: "Zar kumire smatraš bogovima?! Vidim da ste i ti i narod tvoj u pravoj zabludi

75. I Mi pokazasmo Ibrahimu carstvo nebesa i Zemlje da bi čvrsto vjerovao

76. I kad nastupi noć, On ugleda zvijezdu i reče: "Ovo je Gospodar moj!" A pošto zađe, reče: "Ne volim one koji zalaze!"

77. A kad ugleda Mjesec kako izlazi, reče: "Ovo je Gospodar moj!" A pošto zađe, on reče: "Ako me Gospodar moj na Pravi put ne uputi, biću, sigurno, jedan od onih koji su zalutali."

78. A kad ugleda Sunce kako se rađa, on uzviknu: "Ovo je Gospodar moj, ovo je najveće!" - A pošto zađe, on reče: "Narode moj, ja nemam ništa s tim što vi Njemu druge pridružujete!

79. Ja okrećem lice svoje, kao pravi vjernik, prema Onome koji je nebesa i Zemlju stvorio, ja nisam od onih koji Njemu druge pridružuju!"

80. I narod njegov se s njim raspravljao. "Zar da se sa mnom raspravljate o Allahu, a On je mene uputio?" - reče on. "Ja se ne bojim onih koje vi Njemu pridružujete, biće samo ono što Gospodar moj bude htio. Gospodar moj znanjem Svojim obuhvaća sve. Zašto se ne urazumite?

Kontakt Allaha i Ibrahima je uspostavljen prije nego je Ibrahim pred ljudima govorio da im ukaze da mjesec, sunce i ostala nebeska tijela nisu bozanstva nego samo im je htio reci da to nisu prava bozanstva

Isto kao kad bi ja kao vjernik dosao hinduisti koji vjeruje da je kip bozanstvo i kazem mu ovo bozanstvo ovdje mora biti svemocno i nemoze mu nista nasteti, kakav je bog ako mu se moze nasteti, ja dodjem i oborim ga i on se slomije...i pokazem hinduisti, nemoze ovo biti bozanstvo kad nije u stanju da se odbrani od obicnog covjeka.

znaci to je vise edukatvnog karaktera to sto je Ibrahim govorio da su mu mjesec i sunce i venera bozanstva jeste da bi ih osporio takticki jer su Babiloncima to bila 3 bozanstva to i arheologija potvrdjuje

sunce , mjesec i Danica tj. planeta venera koja najvise sija u aksamsko vrijeme
Image
Image

ako pogledas malo bolje u Kuranu o zivotu volio je Ibrahim ulaziti u intelektualne diskusije sa tim mnogobozcima pa cak i sa kraljem Nebukadenasorom nije ga bilo strah. A otac ga je zamalo htio kamenovati zbog diskusije izmedju njega i oca gdje ga je pokusao ubijediti da postoji samo jedan bog. a mnogobozci su ga na lomacu bacili katapultom nakon sto je pokaazao primjerom da to nisu prava bozanstva, kada je polomio manje bogove a objasio sjkiru o vrat najvecem pa su se uhvatili za glavu mnogobosci kad su vidjeli a Ibrahim im rekao, ma to je taj najveci uradio tim malima :lol:

znaci da bi znao tumaciti moras znati sve o zivotu ibrahima da bi mogao zakljucivati, sta se hoce reci sa tim ajetima sto si ti postirao.
Nurudin

#1422 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

pa eto ti piše u definiciji da

Neurolozi razlikuju budnost kao kvantitativnu svijest, svijest u čistom obliku bez ikakva sadržaja, koja se može vidjeti kod novorođenčadi prvih dana po rođenju, i orijentaciju (prema sebi, drugima, u vremenu i prostoru)

dakle različiti stepeni svijesti , upravo o tome govorim , dok si ti u prijašnjem postu rekla da je "osnova svijesti prepoznavanje sebe".
piše ti gore da nije

znači nije kreacionizam, aha ...pa kako je Allah po tebi stvorio Adema onda ? :D
Nurudin

#1423 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

koji kičeraj od posta u Smrčka , samo ovako vizualno, bez da se išta pročita :lol:
Euridika
Globalna šefica

#1424 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

Nurudin wrote:pa eto ti piše u definiciji da

dakle različiti stepeni svijesti , upravo o tome govorim , dok si ti u prijašnjem postu rekla da je "osnova svijesti prepoznavanje sebe".
piše ti gore da nije

znači nije kreacionizam, aha ...pa kako je Allah po tebi stvorio Adema onda ? :D
Ne piše da nije osnova svijesti. Čitaj i ti pažljivije. Ja i nisam negirala tvoj komentar da postoji više nivoa svijesti. Ja sam samo govorila o onom najprimitivnijem obliku - kad fig. otvoriš oči i vidiš svijet oko sebe i opažaš i uočavaš pojave u okolini i sebe kao dijela te okoline. I dalje tu ne vidim da biljke imaju to. Ako možeš elaborirati gdje ti tačno vidiš tu svjesnost kod biljaka, slobodno me demantiraj. Najbolje bi bilo da to potkrijepiš biološkim dokazima. Biljke ne posjeduju mozak, čak ni onaj najprimitivniji, pa stoga ne mogu imati ni svijest.

Adem nije tema ove diskusije, kao ni kreacionizam, ni inteligentni dizajn, a ni evolucija itd. Ja nisam Smrčak. :D
Nurudin

#1425 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Euridika wrote:
Nurudin wrote:pa eto ti piše u definiciji da

piše ti gore da nije

Ne piše da nije osnova svijesti. Čitaj i ti pažljivije. Ja i nisam negirala tvoj komentar da postoji više nivoa svijesti. Ja sam samo govorila o onom najprimitivnijem obliku - kad fig. otvoriš oči i vidiš svijet oko sebe i opažaš i uočavaš pojave u okolini i sebe kao dijela te okoline. I dalje tu ne vidim da biljke imaju to. Ako možeš elaborirati gdje ti tačno vidiš tu svjesnost kod biljaka, slobodno me demantiraj. Najbolje bi bilo da to potkrijepiš biološkim dokazima. Biljke ne posjeduju mozak, čak ni onaj najprimitivniji, pa stoga ne mogu imati ni svijest.

Adem nije tema ove diskusije, kao ni kreacionizam, ni inteligentni dizajn, a ni evolucija itd. Ja nisam Smrčak. :D
kako nije tema , a tema ateizam vs religija ? znači ti ne vjeruješ da je bog stvorio adema onako kako piše , ok

cijela rasprava je počela kad sam ja navodio citat ibn Arebija , "Allah spava u kamenu, sanja u biljci, komeša se u hajvanu,
a budi u insanu" . tu se govori o stepenima svijesti i nesvjesti pomoću metafora sna bez snova, kao totalnog odsustava svijesti,
sanjanja kao stanja u kojem je san neka druga realnost ili neko drugo stanje svijesti, koje je različito od budnog stanja, te
budnog stanja kao konačno svijesnog .
tu je jednostavno i lijepo , sa ovim rečenicom, ibn Arebi opisao i evoluciju ali i čovjeka kojeg naziva mikrokosmosom, a koji svakodnevno
prolazi sva ova stanja svijesti .
zatim je uGojeni krenuo sa vađnjem iz konteksta i spinovanjem o tome da sam ja rekao kako kamen posjeduje svijest , što je
očigledno suprotno ovom primjeru , pri tom se pošprdno obraćajući meni kao "Nurko Alehandro" , što si ti propustila primjetiti
jer si u određenom stanju svijesti u kojem kao moderator registruješ samo moj odgovor na to, koji je u stvari reakcija.
Locked