uglavnomja wrote:ne vadi iz konteksta
kolega je napisao da cijene hrane (a i generalno) nisu bitne za kvalitet zivota
Gdje sam napisao da cijene hrane? Navedi i citiraj? Napisao sam biftek, jer su se ovdje povlacile slike da na zapadu haman moras kredit dici da kupis meso. Pa ni ovdje ga ne jedem svaki dan. Pa da ga imam da mi ga neko besplatno servira, ne bi ga jeo svako jebeni dan.
Cijene osnovnih namirnica nisu nista vece nego kod nas. U odnosu na platu cak su i jeftinije neke stvari. Nisam zivio van, ali sam boravio duze periode (15, 30 dana itd) i nisam corav, bio sam po marketima i vidio sam svojim ocima. Dakle, brasno, jaja, mlijeko, namazi ulje, povrce i voce, nista nije previse skuplje nego ovdje (u odnosu na plate). Nemojte mi samo sad postat sliku npr malina da su 15 EUR itd, jer to nije osnovna namirnica. Govorim o krompiru, paradajzu, luku, jabukama, bananama itd.
I ne znam o kakvim ukusima pricate. Ja uopste nisam vidio razliku od one paprike iz Binga i paprike koju sam gore uzeo. Mlijeko i jaja su im 10 puta ukusniji npr. Zasto, ne znam, ali jesu. Piletina isto tako, isti okus. Teletina, junetnia i to jeo sam, naravno spremljeno na gore njihov nacin to ne bude kao kod nas, ali meni je ok. Druga je stvar sto je bosnjo navikao da mu pliva sve u masnoci i da mu je nakrnano 4 kasike soli i 7 kasika vegete. Ribu sam vecinom jeo sto se tice mesa i riba im je vrh normalno jer je svjeza da ne moze bit svjezija.
Pa vi mislite da ovdje svako ima svoju livadu i svoju kravu. Pa nemam ja vremena jbt da hodam po selima i kupujem domace.

I ja kupim na pijaci il u marketu prehrambene namirnice - koje se nabavaljaju po desetim zemljama. Ne znam ni gdje se nabavljaju, jer nema nikakve deklaracije, etikete...mogu jedino vjerovati prodavacu da je on to uzgojio na svojoj livadi.
Kazem opet, previse se busamo u prsa da nema nista okus kao ovdje. Nema, jer u onom cevapu ti strpaju svu mogucu masnocu i sol ovog svijeta i mora bit ukusan. A to sto raja sa 40 godina sada masovno obolijeva i umire od srcanih, svima pritisak povisen..jebo to. Hrana super ukusna.