Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#1401 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

512MB wrote:
Thorgerson wrote:Đe onaj morningenzi, limunici, sokici... :lol: Jos su ovo "bolji" dani, jer nije bilo magle proteklih dana :lol:

Image

Rak pluća guaranteed. :thumbup:
:shock:

Pogledo sam kratko po evropskim prcijama:

Malmö = 30
Salzburg = 11
München = 25
Budimpesta = 26

Al nema sokic, limuniccc
Napominjem ovo su jos dobri dani. Kad je magla i kad nema padavina, a januar je citav bio takav ove cifre idu preko 200...za novu godinu je bio inde 250 i nesto.

Sokici, limuncici, gas maskice, račići pluća...
triconja

#1402 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by triconja »

Thorgerson wrote:
512MB wrote:
Thorgerson wrote:Đe onaj morningenzi, limunici, sokici... :lol: Jos su ovo "bolji" dani, jer nije bilo magle proteklih dana :lol:

Image

Rak pluća guaranteed. :thumbup:
:shock:

Pogledo sam kratko po evropskim prcijama:

Malmö = 30
Salzburg = 11
München = 25
Budimpesta = 26

Al nema sokic, limuniccc
Napominjem ovo su jos dobri dani. Kad je magla i kad nema padavina, a januar je citav bio takav ove cifre idu preko 200...za novu godinu je bio inde 250 i nesto.

Sokici, limuncici, gas maskice, račići pluća...
Ma hajde bogati, vidis da smo evolutivno ko london 50ih :lol: .
DearJohn

#1403 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by DearJohn »

Velkoski wrote:ono kad živiš u holandiji i dođeš na šnjakabo forum da nas uvjeravaš kako ti je zaista dobro tamo #plakki
Hahaha, dobra. :thumbup:
uglavnomja

#1404 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

Thorgerson wrote:Ma generalno tema je nidje veze.

Rijetko ces naletiti na nekog ko zivi vani ko ce ti objektivno reci kako stvari stoje. Ovo dijaspore sto ja znam sto dolaze, to se zali boze dragi, pa meni dodje da im ja udjelim para. Samo mi nije jasno zasto... cemu ta kuknjava?

A dodju ovdje prvo sto imaju nekakve odmore po 30 i kusur dana (o kojima se ovdje moze sanjati), dodju sa autom od 50.000 KM, hodaju ovdje po najskupljim restoranima, sve markirano na njima, zatim idu turneje po Hrvatskoj po 15-ak dana itd.

I zali mi se. Joj kaze gore tegoba, kako je vama lijepo.
Eh da es meni dokopati te vase tegobe... :D

Jednostavno kvalitet zivota je neuporedivo bolji u zemljama poput Skandinavskih, Njemacka, Austrija, Francuska itd da ne govorim Svicarska, Luksemburg itd. I to je fakt, cinjenica. Naravno da postoje izuzeci. Naravno da postoji bosnjo koji nakon 15 godina zivota vani nije uspio da nauci jebeni jezik i da se asimilira u drustvo. Ne moze jebiga, ne ide mu. Ali isto tako postoji drugih 10 ljudi koji su se uspjesno prilagodili, prihvatili to gdje je su i zive i rade.

Onaj posta slike bifteka, jebote biftek ba. :-) Ufate se cijena - govorim o kvaliteti zivota - generalno, povezanosti, infrastrukturi, ZAKONU, sigurnosti, zdravstvu, obrazovanju itd itd. Ne o cijeni kafe i bifteka. Moj zivot nije kafa i meso da zderem. Mozda nekome jeste, pa mu je gore tegoba i bali na posrani biftek i sto ne moze camit na 3 kafe dnevno, ko ova nasa kukavelj. Prodje mu zivot na kafi na carsiji.
pa osnova za kvalitet zivota je hrana, koja je osnov za zdravlje ...

i opet, znaci ljudi koji zive vani, i oni koje ti znas i oni koje ne znas licno, uglavnom pricaju da vani nije med i mlijeko, ali ti znas da oni lazu, iako ti nikada nisi zivio vani, ipak znas da je sve cakum pakum, pare na grani, svi titraju da ugode jeni drugim, nema kriminala, redova kod doktora ...

a cijene, su nebitne u toj idili ... :zzzz: kome treba meso, povrce, voce ... od stranjskog zraka se dobije vise energije nego od bosanske teletine

i tako, svi lazu, svi redom, stari, mladi, muski, zenski, obrazovani, neobrazovani, ozenjeni-udati ili ne ...
jedina istina su slike na fb :D
Nazif_Gljiva

#1405 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Nazif_Gljiva »

mali jomu wrote:Morningenzi, cevapi vruci..... :)

djaba kad nemas za peticu da pocastis...
Bluemore

#1406 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

uglavnomja wrote:
Thorgerson wrote:Ma generalno tema je nidje veze.

Rijetko ces naletiti na nekog ko zivi vani ko ce ti objektivno reci kako stvari stoje. Ovo dijaspore sto ja znam sto dolaze, to se zali boze dragi, pa meni dodje da im ja udjelim para. Samo mi nije jasno zasto... cemu ta kuknjava?

A dodju ovdje prvo sto imaju nekakve odmore po 30 i kusur dana (o kojima se ovdje moze sanjati), dodju sa autom od 50.000 KM, hodaju ovdje po najskupljim restoranima, sve markirano na njima, zatim idu turneje po Hrvatskoj po 15-ak dana itd.

I zali mi se. Joj kaze gore tegoba, kako je vama lijepo.
Eh da es meni dokopati te vase tegobe... :D

Jednostavno kvalitet zivota je neuporedivo bolji u zemljama poput Skandinavskih, Njemacka, Austrija, Francuska itd da ne govorim Svicarska, Luksemburg itd. I to je fakt, cinjenica. Naravno da postoje izuzeci. Naravno da postoji bosnjo koji nakon 15 godina zivota vani nije uspio da nauci jebeni jezik i da se asimilira u drustvo. Ne moze jebiga, ne ide mu. Ali isto tako postoji drugih 10 ljudi koji su se uspjesno prilagodili, prihvatili to gdje je su i zive i rade.

Onaj posta slike bifteka, jebote biftek ba. :-) Ufate se cijena - govorim o kvaliteti zivota - generalno, povezanosti, infrastrukturi, ZAKONU, sigurnosti, zdravstvu, obrazovanju itd itd. Ne o cijeni kafe i bifteka. Moj zivot nije kafa i meso da zderem. Mozda nekome jeste, pa mu je gore tegoba i bali na posrani biftek i sto ne moze camit na 3 kafe dnevno, ko ova nasa kukavelj. Prodje mu zivot na kafi na carsiji.
pa osnova za kvalitet zivota je hrana, koja je osnov za zdravlje ...

i opet, znaci ljudi koji zive vani, i oni koje ti znas i oni koje ne znas licno, uglavnom pricaju da vani nije med i mlijeko, ali ti znas da oni lazu, iako ti nikada nisi zivio vani, ipak znas da je sve cakum pakum, pare na grani, svi titraju da ugode jeni drugim, nema kriminala, redova kod doktora ...

a cijene, su nebitne u toj idili ... :zzzz: kome treba meso, povrce, voce ... od stranjskog zraka se dobije vise energije nego od bosanske teletine

i tako, svi lazu, svi redom, stari, mladi, muski, zenski, obrazovani, neobrazovani, ozenjeni-udati ili ne ...
jedina istina su slike na fb :D
Zrak nije bitan za zdravlje
Last edited by Bluemore on 14/02/2018 11:21, edited 1 time in total.
uglavnomja

#1407 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

ne vadi iz konteksta :)

kolega je napisao da cijene hrane (a i generalno) nisu bitne za kvalitet zivota
Thorgerson

#1408 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

uglavnomja wrote:ne vadi iz konteksta :)

kolega je napisao da cijene hrane (a i generalno) nisu bitne za kvalitet zivota
Gdje sam napisao da cijene hrane? Navedi i citiraj? Napisao sam biftek, jer su se ovdje povlacile slike da na zapadu haman moras kredit dici da kupis meso. Pa ni ovdje ga ne jedem svaki dan. Pa da ga imam da mi ga neko besplatno servira, ne bi ga jeo svako jebeni dan.

Cijene osnovnih namirnica nisu nista vece nego kod nas. U odnosu na platu cak su i jeftinije neke stvari. Nisam zivio van, ali sam boravio duze periode (15, 30 dana itd) i nisam corav, bio sam po marketima i vidio sam svojim ocima. Dakle, brasno, jaja, mlijeko, namazi ulje, povrce i voce, nista nije previse skuplje nego ovdje (u odnosu na plate). Nemojte mi samo sad postat sliku npr malina da su 15 EUR itd, jer to nije osnovna namirnica. Govorim o krompiru, paradajzu, luku, jabukama, bananama itd.

I ne znam o kakvim ukusima pricate. Ja uopste nisam vidio razliku od one paprike iz Binga i paprike koju sam gore uzeo. Mlijeko i jaja su im 10 puta ukusniji npr. Zasto, ne znam, ali jesu. Piletina isto tako, isti okus. Teletina, junetnia i to jeo sam, naravno spremljeno na gore njihov nacin to ne bude kao kod nas, ali meni je ok. Druga je stvar sto je bosnjo navikao da mu pliva sve u masnoci i da mu je nakrnano 4 kasike soli i 7 kasika vegete. Ribu sam vecinom jeo sto se tice mesa i riba im je vrh normalno jer je svjeza da ne moze bit svjezija.

Pa vi mislite da ovdje svako ima svoju livadu i svoju kravu. Pa nemam ja vremena jbt da hodam po selima i kupujem domace. :-) I ja kupim na pijaci il u marketu prehrambene namirnice - koje se nabavaljaju po desetim zemljama. Ne znam ni gdje se nabavljaju, jer nema nikakve deklaracije, etikete...mogu jedino vjerovati prodavacu da je on to uzgojio na svojoj livadi.

Kazem opet, previse se busamo u prsa da nema nista okus kao ovdje. Nema, jer u onom cevapu ti strpaju svu mogucu masnocu i sol ovog svijeta i mora bit ukusan. A to sto raja sa 40 godina sada masovno obolijeva i umire od srcanih, svima pritisak povisen..jebo to. Hrana super ukusna.
uglavnomja

#1409 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

ocito nisi bio u norveskoj
moonca

#1410 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by moonca »

Kazem opet, previse se busamo u prsa da nema nista okus kao ovdje. Nema, jer u onom cevapu ti strpaju svu mogucu masnocu i sol ovog svijeta i mora bit ukusan. A to sto raja sa 40 godina sada masovno obolijeva i umire od srcanih, svima pritisak povisen..jebo to. Hrana super ukusna.
Ako meso za cevap nema masnoce, nije ukusan.

Oboljevaju i vani, nema razlike ,s tim da su Bosanci prezivjeli uzasan rat-koji je narusio zdravlje generacijama koje dolaze.

Sto se tice ukusa hrane, cijena proizvoda , sve zavisi gdje kupujes. Nema razlike. Mogu primjetiti da nasa piletina- lici na organsku vani, a kod nas se takva ne etiketira.
uglavnomja

#1411 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

moonca wrote:

Oboljevaju i vani, nema razlike ,s tim da su Bosanci prezivjeli uzasan rat-koji je narusio zdravlje generacijama koje dolaze.

Sto se tice ukusa hrane, cijena proizvoda , sve zavisi gdje kupujes. Nema razlike. Mogu primjetiti da nasa piletina- lici na organsku vani, a kod nas se takva ne etiketira.
:thumbup:
madner

#1412 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by madner »

Gdje si jeo teletinu?

Ovi vau vau su je zastitili u vecini zemalja :D
triconja

#1413 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by triconja »

uglavnomja wrote:
moonca wrote:

:thumbup:
Nisu jos dosle hahu vrske kokosiju iz cemerike pa da se drasticno izmijeni ukus piletine. Garant im ne godi klima pa ih i ne mogu masovno uzgajati ovdje :D
uglavnomja

#1414 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

madner wrote:Gdje si jeo teletinu?

u svedskoj se moze naci, uvoz odnekle, irska, juzna amerika ...

cijene :-) zavisi od komada mesa, u normalnim granicama - ukus nidje veze, malo skuplje, opet nidje veze ... e, a ovo od 50-100 eur ne znam kakvo je :sad: niti cu znati, za te pare mogu zamal' pa otici u saraj'vo, najesti se k'o stoka teletine i vratiti :D

u nnorveskoj nema gotovo nikako, ekstremno rijetko u par radnji ... cijena duplo veca nego u svedskoj
triconja

#1415 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by triconja »

uglavnomja wrote:

u svedskoj se moze naci, uvoz odnekle, irska, juzna amerika ...

cijene :-) zavisi od komada mesa, u normalnim granicama - ukus nidje veze, malo skuplje, opet nidje veze ... e, a ovo od 50-100 eur ne znam kakvo je :sad: niti cu znati, za te pare mogu zamal' pa otici u saraj'vo, najesti se k'o stoka teletine i vratiti :D

u nnorveskoj nema gotovo nikako, ekstremno rijetko u par radnji ... cijena duplo veca nego u svedskoj
Zato ima ribe kolko hoš, meso ko meso.
madner

#1416 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by madner »

Dobra je riba, samo covjek ogladni. :D
Fudo387

#1417 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

Nema, mislim ima, oni zovu teletina al u stvarnosti june, ono najgore...isto opanak da jedes.
Jedino ako odes na farmu i sam ga prikoljes posto oni nece i ne mogu se nacuditi sta ce ti to. :D
triconja

#1418 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by triconja »

madner wrote:Dobra je riba, samo covjek ogladni. :D
Probaj jest sa hljebom :izet:
doboj71

#1419 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by doboj71 »

60 stranica proseravanja
muha_sa

#1420 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by muha_sa »

Fudo387 wrote:

Nema, mislim ima, oni zovu teletina al u stvarnosti june, ono najgore...isto opanak da jedes.
Jedino ako odes na farmu i sam ga prikoljes posto oni nece i ne mogu se nacuditi sta ce ti to. :D
tele više volilo kitu neg sisu :lol:
madner

#1421 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by madner »

triconja wrote:
madner wrote:Dobra je riba, samo covjek ogladni. :D
Probaj jest sa hljebom :izet:
Tamo gdje jadnici zive od ribe, nema hljeba. :D
Sirotinja je zivila od mora, ovi malo bolji od zemljoradnje a najbogatiji od stocarstva. Mljeko i meso. :D
mali jomu

#1422 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

Morningenzi, burek....! :)

Image
Seyfo

#1423 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Seyfo »

Opet burek za doručak, taman i da je ispod sača. Nutricionisti se za glavu hvataju
mali jomu

#1424 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

Nazif_Gljiva wrote:

djaba kad nemas za peticu da pocastis...

Ovdje niko nikad nikog ne casti peticom....... to se podrazumijeva kao udisanje vazduha, pijenje vode..... :)

mali jomu

#1425 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

Seyfo wrote: Opet burek za doručak, taman i da je ispod sača. Nutricionisti se za glavu hvataju

Nek se malo ugriju na zaru, zima je...... :)
Post Reply