Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
- Bloo
- Globalna šefica
#1401 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
A koja je brojcana vrijednost ovog:
da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali
Btw zemlja kasnije nastala
I btw 2 - kod tebe se komada, kod Hubblea se siri...
Sto ne.pise ..rasprostrli smo nebesa i sirimo ih, a?
-
John Cleese
#1402 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Pjesnicka sloboda, zecove jedanBloo wrote:Sto ne.pise ..rasprostrli smo nebesa i sirimo ih, a?
- Bloo
- Globalna šefica
#1403 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Licence to kill....common sense.John Cleese wrote:Pjesnicka sloboda, zecove jedanBloo wrote:Sto ne.pise ..rasprostrli smo nebesa i sirimo ih, a?![]()
- Smrcak15
#1404 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Bloo wrote:A koja je brojcana vrijednost ovog:
samo rijeci nebesa i zemlja imaju brojcanu vrijednost 1577, to znaci imas svega 352 vrijednosti na raspolaganju ako bi htio da povezes sa godinom 1929, pa je iskljuceno izgleda ovo nebesa i zemlja, pa samo onaj dio sto se odnosi na opis BIg banga tj bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadalida su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali
tacno, to je isto kao kad bi ja tebi rekao ti si bila testisima tvoga oca pa se poslije nastala zacecem i na kraju rodjenjem.Btw zemlja kasnije nastala
tako isto kada se kaze nebesa i zemlja su bili jedna cjelina to jeste sve sto visi bilo je jedna cjelina, singularitet, odakle je sve pocelo.
samom expozijom i expanzijom doslo je do stvaranja materije i prostora, samim tim nebesa i zemlje, tako sto su prvo atomi stvoreni pa od tih atoma se kasnije zemlja stvorila i ostala nebeska tijela.I btw 2 - kod tebe se komada, kod Hubblea se siri...
pa pise samo sto je na drugom mjestuSto ne.pise ..rasprostrli smo nebesa i sirimo ih, a?
51:47. Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i uistinu, Mi smo Širitelji
-
belfy
#1405 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
znaci singularitet je cjelina. sta je to cijelo u singularitetu?Smrcak15 wrote:Singularitetbelfy wrote:zamalo da pogodim... da si mi rekao da treba brojati slova barem... i sta veli bili jedna cjelina pa BUM! kakva su cjelina to bili?
- triconja
#1406 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Haman pa ispada ako dvije tacke imaju rastojanje od jedne plankove jedinice za duzinu onda postaju jedna tackabelfy wrote:znaci singularitet je cjelina. sta je to cijelo u singularitetu?Smrcak15 wrote:Singularitetbelfy wrote:zamalo da pogodim... da si mi rekao da treba brojati slova barem... i sta veli bili jedna cjelina pa BUM! kakva su cjelina to bili?
- zforumas
#1407 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
To ti je 'nako "odoka"triconja wrote: Haman pa ispada ako dvije tacke imaju rastojanje od jedne plankove jedinice za duzinu onda postaju jedna tacka
- Smrcak15
#1408 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
cuj kakvabelfy wrote:znaci singularitet je cjelina. sta je to cijelo u singularitetu?Smrcak15 wrote:Singularitetbelfy wrote:zamalo da pogodim... da si mi rekao da treba brojati slova barem... i sta veli bili jedna cjelina pa BUM! kakva su cjelina to bili?
ko to moze pojmiti beskonacnu gravitaciju u tom singularitetu gdje se vrijeme i protor iskrivljuje i zakoni fizike vise nisu primjenjivi??
- Smrcak15
#1409 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Znaci pitanje za sve one ateiste koje negiraju brojcano kodiranje Kur'ana i dalje stoji....Smrcak15 wrote:Dosta muslimana koriste ovaj ajet kada govore o Big bang , i uzimaju ga kao dokaz da je Kuran naznacio Big bang
21:30. Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?
dio koji govori o Big bang u Kur'anu
bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali ima brojcanu vrijednost arapskih slova u Kuranu 1929
https://en.wikipedia.org/wiki/History_o ... ang_theory
In 1929, Edwin Hubble provided a comprehensive observational foundation for Lemaître's theory. Hubble's experimental observations discovered that, relative to the Earth and all other observed bodies, galaxies are receding in every direction at velocities (calculated from their observed red-shifts) directly proportional to their distance from the Earth and each other. In 1929, Hubble and Milton Humason formulated the empirical Redshift Distance Law of galaxies, nowadays known as Hubble's law, which, once the redshift is interpreted as a measure of recession speed, is consistent with the solutions of Einstein's General Relativity Equations for a homogeneous, isotropic expanding space. The isotropic nature of the expansion was direct proof that it was the space (the fabric of existence) itself that was expanding, not the bodies in space that were simply moving further outward and apart into an infinitely larger preexisting empty void. It was this interpretation that led to the concept of the expanding universe. The law states that the greater the distance between any two galaxies, the greater their relative speed of separation. This discovery later resulted in the formulation of the Big Bang model
Kako to da opis Big banga u jedinom ajetu u Kuranu koji govori o Big bangu i upravo dio koji opisuje big bang ima 1929 brojcanu vrijednost a Big bang oficijelno potvrdjeno godine 1929?
Ako kazete slucajnost onda morate objasniti kako mozemo imati na stotine pa cak i hiljade slucajnosti u jednoj te istoj knjizi ako nije namjerno kodiranje nego slucajnosti.
Kakva je to slucajnost da bas onaj dio koji opisuje Big bang ima brojcanu vrijednost 1929 gdje se podudara sa 1929 godinom empirijskog dokazivanja Big bang teorije sa teleskopom.
zamislite se koliki je ovo velik broj 1929 i da se bas dio o Big bangu potrefi da ima brojcanu vrijednost 1929.
Objasnjenje je, knjiga dolazi od sveznajuceg bica tj Boga, koji zna koliko koje slovo ima brojcanu vrijednost, pa odabere upravo te rijeci u opisu Big banga kako bi ujedno i korespondiralo sa godinom otkrica u buducnosti, Bogu je to lahko je je sveznajuci, i zna buducnost...pa na ovaj nacin nam daje dokaze iz svoje knjige da je to njegova knjiga koju mozemo potvrditi kroz ove fenomalne dokaze iz iste.
da kazem kako je ovo jako tesko izvesti cak i kad bi mi sjeli sad i pisali jednu smisljenu recenicu koja ce imati brojcanu vrijednost recimo 2000
, s obzirom da ima slova koje imaju cak brojcanu vrijednost 1000, pa dodavanjem samo tog slova, raspon bude od 1000.
tabelu sa svim slovima i njihovim brojcanim vrijednostima mozete vidjeti ovdje

Allah obecava u Kuranu:
21:37 Čovjek je stvoren od žurbe. Pokazaću Ja vama, doista, dokaze Svoje, zato Me ne požurujte!
41:53 Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?
- zforumas
#1410 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Jah...u Kur'anu se nalazi rijec za svemir isto kao sto postoje Grcka ili Latinska rijec za avion ili space shuttle
- Bloo
- Globalna šefica
#1411 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Ne znam sto prozivas ateiste stalno.
Ne vidim nesto ni da te forumska braca muslimani podrzavaju u ovom.
- Smrcak15
#1412 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
U Kuranu se koristi rijec Nebo (Samaa), znaci ono sto vidimo iznad nas.zforumas wrote:Jah...u Kur'anu se nalazi rijec za svemir isto kao sto postoje Grcka ili Latinska rijec za avion ili space shuttle
a sto se tice te rijeci u ajetu gore je horizont , znaci linija koja razdvaja zemljo od nebesa, tu su prevelo to kao svemirsko prostranstvo.
to je vise tefsirsko prevodjenje. da bi se razumjelo sta se hoce reci u ajetu.
jer kad gledas u horizont, vidis udaljene dijelove zemlje i svemirsko prostranstvo, pa je to prevedeno tako svemirsko prostranstvo.
- Smrcak15
#1413 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
pa evo da ti dusa bude na mjestu da prozovem i one muslimane koji negiraju brojcano kodiranje KuranaBloo wrote:Ne znam sto prozivas ateiste stalno.
ma prozivam svakoga ko god negira to, neka pokusa osporiti sve te takozvane "slucajnosti" u Kuranu
- zforumas
#1414 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
A ovo o BigBangu nije tefsirenje?Smrcak15 wrote:U Kuranu se koristi rijec Nebo (Samaa), znaci ono sto vidimo iznad nas.zforumas wrote:Jah...u Kur'anu se nalazi rijec za svemir isto kao sto postoje Grcka ili Latinska rijec za avion ili space shuttle
a sto se tice te rijeci u ajetu gore je horizont , znaci linija koja razdvaja zemljo od nebesa, tu su prevelo to kao svemirsko prostranstvo.
jer kad gledas u horizont, vidis udaljene dijelove zemlje i svemirsko prostranstvo, pa je to prevedeno tako svemirsko prostranstvo.
- Bloo
- Globalna šefica
#1415 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Ma ne mora ni to.Smrcak15 wrote:pa evo da ti dusa bude na mjestu da prozovem i one muslimane koji negiraju brojcano kodiranje KuranaBloo wrote:Ne znam sto prozivas ateiste stalno.
Ne vidim nesto ni da te forumska braca muslimani podrzavaju u ovom.![]()
ma prozivam svakoga ko god negira to, neka pokusa osporiti sve te takozvane "slucajnosti" u Kuranu
Pozovi barem jednog da te podrzi.
- Bloo
- Globalna šefica
#1416 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Horizont je nekako horizontalan...kako moze biti gore?Smrcak15 wrote:U Kuranu se koristi rijec Nebo (Samaa), znaci ono sto vidimo iznad nas.zforumas wrote:Jah...u Kur'anu se nalazi rijec za svemir isto kao sto postoje Grcka ili Latinska rijec za avion ili space shuttle
- Smrcak15
#1417 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
pa jeste tefsiranje....zforumas wrote: A ovo o BigBangu nije tefsirenje?
Kuran kaze nebesa i zemlja bili jedna cjelina----nauka kaze singulariet
pa smo ih raskomadali------nauka kaze doslo je do explozeije/expanzije gdje se stvorio prostor i materija.
- Bloo
- Globalna šefica
#1418 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
eksplozije... 
- Smrcak15
#1419 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
da , ako NASA kaze explozija sta je problem ondaBloo wrote:eksplozije...
Astronomers Detect Most Powerful Explosion Since Big Bang
18 May 1998
The energy released in a cosmic gamma-ray burst detected in December 1997 is the most energy ever detected from an explosion in the Universe, perhaps making it the most powerful explosion since the creation of the Universe in the Big Bang.
https://imagine.gsfc.nasa.gov/news/18may98.html
- zforumas
#1420 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Svojim odgovorom samo potvrdjujes svoje neznanje kako engleskog tako i astrofizike.
-
belfy
#1421 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
sta kakva? kako najveci umovi ne mogu da dokuce sta je u singularitetu, ali ti tvrdis da su tamo nebo i zemlja bili jedno. ti onda znas vise od njih izgleda... kako su bili jedno?Smrcak15 wrote:cuj kakvabelfy wrote: znaci singularitet je cjelina. sta je to cijelo u singularitetu?, sa takvim pitanjima pretjerujes, pa ja mislim da i najveci umovi ovog svijeta nemogu da dokuce sustinu tog singulariteta...
ko to moze pojmiti beskonacnu gravitaciju u tom singularitetu gdje se vrijeme i protor iskrivljuje i zakoni fizike vise nisu primjenjivi??
- Smrcak15
#1422 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ne tvrdim to, nego kazem u ovo sto vidimo sad je poteklo iz jedne cjeline, kakva je sta je sustina, ne pitaj.belfy wrote: sta kakva? kako najveci umovi ne mogu da dokuce sta je u singularitetu, ali ti tvrdis da su tamo nebo i zemlja bili jedno. ti onda znas vise od njih izgleda... kako su bili jedno?
Najveci umovi mogu da kazu u singulairetu je neogranicena gravitacija, ali niko od ljudi ne moze sustinu da razumije koja je to jacina gravitacija kada je neogranicena, i kako to izgleda unutra i mnoga druga pitanja.
- Smrcak15
#1423 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
pa de ti narodu objasni gdje sam profulao, lahko je tako okolog generalno kruziti bez neke konkretnosti...kada ja neznam na sta mislis a sta mislis hoce li nego ko tek udje na forum razumjeti sta hoces da kazes..zforumas wrote:Svojim odgovorom samo potvrdjujes svoje neznanje kako engleskog tako i astrofizike.
- shbc
#1424 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Vidim sad se malo i brojcana vrijednost slova gleda, uz izbacivanje kljucnih rijeci jer se numerologija ne uklapa jbg
Znaci do sada smo imali brojcanu vrijednost slova, brojanje slova od pocetka, brojanje slova od kraja, brojanje ajeta od pocetka, brojanje ajeta od kraja, kako su numerisani ajeti, kako su numerisane sure. Pa su se malo gledale pojedinacne rijeci, malo slogovi, malo odredjena kombinacija slova, pa se i to brojalo naprijed, unazad, od pocetka, sa kraja. Pa se malo gledale mase, malo godine, malo dani, malo pozicija u sistemu elemenata, malo visina, malo sirina, malo dubina, malo metri, malo kilometri.
Ali nije cherry picking. To je egzaktna metoda izbacivanja rijeci i kombinovanja hiljadu i jedne kombinacije ne bi li se izvuklo nesto sto korespondira, ili bar priblizno korespondira kada se ne moze ucicati u bobu
Allase ti si kadar
Znaci do sada smo imali brojcanu vrijednost slova, brojanje slova od pocetka, brojanje slova od kraja, brojanje ajeta od pocetka, brojanje ajeta od kraja, kako su numerisani ajeti, kako su numerisane sure. Pa su se malo gledale pojedinacne rijeci, malo slogovi, malo odredjena kombinacija slova, pa se i to brojalo naprijed, unazad, od pocetka, sa kraja. Pa se malo gledale mase, malo godine, malo dani, malo pozicija u sistemu elemenata, malo visina, malo sirina, malo dubina, malo metri, malo kilometri.
Ali nije cherry picking. To je egzaktna metoda izbacivanja rijeci i kombinovanja hiljadu i jedne kombinacije ne bi li se izvuklo nesto sto korespondira, ili bar priblizno korespondira kada se ne moze ucicati u bobu
Allase ti si kadar
Last edited by shbc on 07/11/2018 16:09, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#1425 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Smrcak, mozes li nam svojim rijecima opisati svoje videnje sta je Big Bang?
Kako ga ti razumijes.
Kako ga ti razumijes.